ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#2526 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Sudski vještak saobraćajne struke je ovlašćen da to procijeni. Policija koristi slobodnu procjenu. Ali na osnovu te slobodne procjene, policija je ovlašćena da izdaje prekršajni nalog.
tempuser

#2527 Re: ZOBS

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote:Sudski vještak saobraćajne struke je ovlašćen da to procijeni. Policija koristi slobodnu procjenu. Ali na osnovu te slobodne procjene, policija je ovlašćena da izdaje prekršajni nalog.
Sto znaci da je policija ovlastena da procjeni na licu mjesta i na osnovu procjene primjeni zakon.
Ne znam kako sudski vjestak moze dati procjenu bez mat. dokaza.
direstraits0078

#2528 Re: ZOBS

tempuser wrote:
direstraits0078 wrote:Sudski vještak saobraćajne struke je ovlašćen da to procijeni. Policija koristi slobodnu procjenu. Ali na osnovu te slobodne procjene, policija je ovlašćena da izdaje prekršajni nalog.
Sto znaci da je policija ovlastena da procjeni na licu mjesta i na osnovu procjene primjeni zakon.
Pa ako sudski vjestak ne moze da utvrdi da li je policajac s mjesta na kojem se nalazio mogao da vidi sve sto je relevantno za donosenje validne procjene, onda ni policajac vjerovatno nije mogao dobro da procijeni. U principu, ako nema snimaka, ako nema svjedoka, policajac tebi pise kaznu, a ti mozes poslije da trazis pravno rjesenje, zalis se nailovoj materi i slicno.
tempuser

#2529 Re: ZOBS

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote:
tempuser wrote:
Pa ako sudski vjestak ne moze da utvrdi da li je policajac s mjesta na kojem se nalazio mogao da vidi sve sto je relevantno za donosenje validne procjene, onda ni policajac vjerovatno nije mogao dobro da procijeni. U principu, ako nema snimaka, ako nema svjedoka, policajac tebi pise kaznu, a ti mozes poslije da trazis pravno rjesenje, zalis se nailovoj materi i slicno.
Nije u pitanju samo odakle je policajac gledao nego na kojoj razdaljini je vozac bio u trenutku kad se zuto upalilo i stanje saobracaja oko njega. Bez materijalnih dokaza (snimak) vjestak ne moze nista uraditi. Sta vjestak moze uraditi ako te je drot pisao za punu? Moze izvjestaciti poziciju drota da utvrdi sta je drot mogao vidjeti sa tog mjesta, ali moze li bez snimka izvjestaciti poziciju auta i trenutku preticanja? Jok! Sud poklanja vjeru policajcu.
Boldirano je sustina, za razliku od misljenja pojedinih forumskih eksperata, policajac je ovlasten da na licu mjesta procjeni da li si se mogao sigurno zaustaviti i da ti napise kaznu. Ti si naravno moze kasniej zaliti.... Nailovoj materi...
direstraits0078

#2530 Re: ZOBS

tempuser wrote: Nije u pitanju samo odakle je policajac gledao nego na kojoj razdaljini je vozac bio u trenutku kad se zuto upalilo i stanje saobracaja oko njega. Bez materijalnih dokaza (snimak) vjestak ne moze nista uraditi. Sta vjestak moze uraditi ako te je drot pisao za punu? Moze izvjestaciti poziciju drota da utvrdi sta je drot mogao vidjeti sa tog mjesta, ali moze li bez snimka izvjestaciti poziciju auta i trenutku preticanja? Jok! Sud poklanja vjeru policajcu.
Boldirano je sustina, za razliku od misljenja pojedinih forumskih eksperata, policajac je ovlasten da na licu mjesta procjeni da li si se mogao sigurno zaustaviti i da ti napise kaznu. Ti si naravno moze kasniej zaliti.... Nailovoj materi...
Takodje, uzimaju se na sudu i druge olaksavajuce okolnosti. Nije isto kad vozac sportskog kupea koji se sa 100 km/h zaustavi u 35 metara prodje na zuto, i kad vozac minibusa u kojem se nalaze dvije osobe u invalidskim kolicima prodje kroz zuto. Zaustavljen sam kao svjedok prolaska kroz zuto/crveno kamiona s prikolicom, policajac nije pisao kaznu na licu mjesta. Kamion s prikolicom je prevozio postu, vozac je naveo da ima osjetljiv teret u prikolici i da je smatrao da se nije bezbjedno zaustaviti na zuto svjetlo. Po meni, neopravdano, jer je duzan osigurati teret u prikolici na takav nacin da pri maksimalnom kocenju teret ne trpi posljedice kocenja.

Ja sam se ukljucio na put s desne strane iza kamiona s prikolicom i potvrdio sam da je vozilo proslo kroz raskrsnicu prije nego se meni ukljucilo zeleno svjetlo. Sto ce reci da me nije ugrozio. Policajac nije vidio semafor koji stoji na pravcu kojim se krece kamion s prikolicom s mjesta na kojem je policijsko vozilo bilo parkirano, policajac je racunao da je kamion s prikolicom prosao kroz crveno jer se ispred mene za pjesake ukljucilo crveno svjetlo.

Na sudu bih se ja pojavio kao svjedok, i svjedocio bih u korist vozaca tmv s prikolicom. U obzir bi se vjerovatno uzelo i svjedocenje policajaca u vozilu, ali s obzirom da su oni stajali bocno od mene, i bocno u odnosu na kretanje tmv s prikolicom, nisu mogli vidjeti semafor koji regulise saobracaj na pravcu kojim se kretalo tmv s prikolicom. Da je kojim slucajem vozac tmv s prikolicom zaustavljen sam, bez svjedoka, onda bi vjerovatno popio kaznu, ali kad bi otisao na sud i predocio skicu mjesta, moguce da bi s dobrim advokatom prosao s opomenom.
Dozer

#2532 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Da li je ovaj novi ZOBS konacno usvojen i objavljen?
shandrprcSA

#2533 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

tek je u proceduri

poslano s hastala za umakanje
O'zone
Globalni moderator

#2534 Re: ZOBS

Post by O'zone »

drug_profi

#2536 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Mislim da su potpuno izbacili ovaj clan zakona iz konacnog prijedloga. Nema prenosa ovih ovlasti na stanice za TP.
friskyoreo

#2537 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Pozdrav. Imam sljedecu situaciju. Odselio sam se vani, dobio novu vozacku u zemlji u kojoj trenutno boravim. No u Bosni imam auto registrovano na sebe. Da li ce biti problem kad me policija zaustavi ako imam stranu vozacku a auto registrovano u BiH na moje ime?
Hvala
mayab

#2538 Re: ZOBS

Post by mayab »

Nema problema u tvom slučaju :thumbup:
friskyoreo

#2539 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Odlicno! Hvala na odgovoru... :)
Dzontra_Volta

#2540 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

friskyoreo wrote:Pozdrav. Imam sljedecu situaciju. Odselio sam se vani, dobio novu vozacku u zemlji u kojoj trenutno boravim. No u Bosni imam auto registrovano na sebe. Da li ce biti problem kad me policija zaustavi ako imam stranu vozacku a auto registrovano u BiH na moje ime?
Hvala
Ne bi trebalo biti problema, ali moraš uz sebe imati neki dokaz da imaš boravište u inostranstvu.
tempuser

#2541 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dzontra_Volta wrote:
friskyoreo wrote:Pozdrav. Imam sljedecu situaciju. Odselio sam se vani, dobio novu vozacku u zemlji u kojoj trenutno boravim. No u Bosni imam auto registrovano na sebe. Da li ce biti problem kad me policija zaustavi ako imam stranu vozacku a auto registrovano u BiH na moje ime?
Hvala
Ne bi trebalo biti problema, ali moraš uz sebe imati neki dokaz da imaš boravište u inostranstvu.
Mozda grijesim ali nisam siguran da moze ako vozi auto reg. na svoje ime. Po nasem zakonu je duzan u roku do 30 dana od dana promjene boravista da izvadi VD u MUP prema adresi boravista. Cinjenica da ima auto reg. na svoje ime znaci da ima boraviste u BiH sto znaci da je jedina vazeca VD ona izdata u BiH (izdata prema adresi gdje je auto reg).
Tu situaciju moze rjesiti na bezbolniji nacin, ne bas 100% legalan. Ako je svoju BH VD deponovao i inostranstvu da bi dobio drugu VD moze samo da je prijavi kao izgubljenu i da mu MUP izda kopiju i da s njom bez brige vozi svoj auto u BiH.
Dozer

#2542 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Usvojise li konacno ovaj novi ZOBS?
friskyoreo

#2543 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Nije deponovana mi vozacka, mislim da je poslata u BiH. Na osnovu sporazuma između Njemačke i BiH, mislim da to oni nesto skupa surađuju, pa razmjenjuju informacije. Tako da ne mogu prijaviti kao izgubljenu.
Dzontra_Volta

#2544 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

tempuser wrote:
Dzontra_Volta wrote:
Hvala
Mozda grijesim ali nisam siguran da moze ako vozi auto reg. na svoje ime. Po nasem zakonu je duzan u roku do 30 dana od dana promjene boravista da izvadi VD u MUP prema adresi boravista. Cinjenica da ima auto reg. na svoje ime znaci da ima boraviste u BiH sto znaci da je jedina vazeca VD ona izdata u BiH (izdata prema adresi gdje je auto reg).
Tu situaciju moze rjesiti na bezbolniji nacin, ne bas 100% legalan. Ako je svoju BH VD deponovao i inostranstvu da bi dobio drugu VD moze samo da je prijavi kao izgubljenu i da mu MUP izda kopiju i da s njom bez brige vozi svoj auto u BiH.
Ne znam, nekako mi nelogično da ti nemaš pravo da imaš imovinu u BiH, dok živiš i radiš (privremeno) u inostranstvu. Auto u BiH treba psmatrati kao bilo koju pokretnu imovinu i ne vezati ga uz vozačku dozvolu. Vlasnik auta može biti i moja tetka koja nikad u životu nije polagala niti vozila auto.
Prema tome, ako imaš auto registrovano na sebe, ne mora značiti da moraš imati i boravište u BiH.
Naravno, kakva zemlja, takvi i zakoni, pa možda ono što po meni izgleda logično nema uporište u zakonu, tako da neću tvrditi da nisi u pravu.
Mislim da je najbolje da @friskyoreo kontaktira MUP (ili Ministarstvo komunikacija i transporta BiH) i dobije info iz prve ruke.
supercali

#2545 Re: ZOBS

Post by supercali »

Nije problem to da posjeduje auto
Nego je problem sto gore vozi pola godine godinu
Time pravis carinski prekrsaj i gore a i ovdje suprotnom situacijom
Znaci ja habam asfalt koristim sve a ne placam nista za to
Isto da dodjem sa pivom iz granapa u neki kafic i sjednem da pijem :-)
holowey

#2546 Re: ZOBS

Post by holowey »

tempuser wrote:
Dzontra_Volta wrote:
Hvala
da li bi moguca alternativa za zakonsko koristenje takvog auta bila da se auto preregistruje na osobu koja ima boraviste kod nas, cacu, mater, brata, sestru, rodjaka... da li onda on sa stranom vozackom moze da upravlja vozilom registrovanim na ime domace osobe?

strana vozacka dozvola ne znaci automatski drzavljanstvo te zemlje nego samo dozvolu boravka, on je i dalje drzavljanin bih ali ima stranu vozacku... da li mu se onda zabranjuje upravljanje vozilom na nasoj teritoriji sa tom vozackom?
mirzet87sa

#2547 Re: ZOBS

Post by mirzet87sa »

supercali wrote:Nije problem to da posjeduje auto
pa nije da nikad nisi radio...
530i

#2548 Re: ZOBS

Post by 530i »

tempuser wrote: Tu situaciju moze rjesiti na bezbolniji nacin, ne bas 100% legalan. Ako je svoju BH VD deponovao i inostranstvu da bi dobio drugu VD moze samo da je prijavi kao izgubljenu i da mu MUP izda kopiju i da s njom bez brige vozi svoj auto u BiH.
Ne bih se ja tako "igrao" jer nije više toliki problem ni službene ni neslužbene komunikacije između stranih Mup-ova i naših...nisu ni oni toliko glupi da ne skontaju sve te folove.

S druge strane pitanje je papira koje imaš, ali pravilo je da država u kojoj boraviš = voziš auto na njihovim tablama...osim što će te svaki put pregledat i kontrolisat možeš napraviti i carinski prekršaj, a to nije jeftino ni kod nas, kamoli vani negdje. Za Njemačku mislim (dakle nisam 100% siguran) da ima neki rok za korištenje auta - trebalo bi 90 dana - 3 mjeseca kao i za svaku drugu robu, nakon toga ili ga mora prebaciti na njihove tablice ili taj auto mora napustiti državu...
Dzontra_Volta

#2549 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Pa jest, ali koliko sam ja skontao čovjek vozi auto sa našim tablama u BiH, a u Njemačkoj vozi drugo auto sa njemačkim tablama. Dakle svaka država je naplatila svoje kroz registraciju. I svaka država mu je naplatila troškove vozačke.
supercali

#2550 Re: ZOBS

Post by supercali »

Dzontra_Volta wrote:
Pa jest, ali koliko sam ja skontao čovjek vozi auto sa našim tablama u BiH, a u Njemačkoj vozi drugo auto sa njemačkim tablama. Dakle svaka država je naplatila svoje kroz registraciju. I svaka država mu je naplatila troškove vozačke.
Doduse nisam citao sta je konkretno problem samo sam se nadovezao na tvoj tekst i sta sam iz njega zakljucio a to sto ti govoris je vec druga stvar i ne znam kako to ide
Mada mislim da bi bez problema trebao koristiti bh vozacku jer je gore privremeno ne stalno
Post Reply