GRAS - karte

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZV Keli

#2526 Re: GRAS - karte

Post by ZV Keli »

The Realist wrote:E hebiga, svi bi se mi vozili, želimo imati uređen GRAS, ali ne bi se plaćalo. Ne može ni tako.
Brate nije tako! Evo zasto.Da li su tramvaji redovi ? Nisu! Da li ponude uslugu ? Ne ponude. Zasto da placaju,radnici,studenti,seljaci(mislim na zemljoradnike,stocare i slicno bez uvrede) a klosari i papci ne ?

Da budem iskren mene uvijek radi mog fizickog izgleda zaobidju sa pitanjem oko karte ali maltretiraju djevojke i starce,nekoliko puta sam se morao umijesati jer su bezobrazni i previse a pogotovo prema onima koji nisu iz Sarajeva pa ne znaju kako sta ide.

Kada budu uredni tramvaji,kada budu na vrijeme dolazili,kada budu moderni a ne ovi pred raspadom,kada stanice budu licile na stanice e tada ce im se karta placati!
ortodont

#2527 Re: GRAS - karte

Post by ortodont »

rinna0304 wrote:Jel ima sta novo za ove studentske iskaznice ? Do kad vaze i kad se mjenjaju :)
Pitao sam prije par dana, rekoše mi da će se i u januaru moći kupiti kupon jer još nema dogovora oko nove iskaznice.
Meni super jer se više ne vodim kao student :D , a ne da mi se davati pedesetak maraka mafiji. :zoka:
ZV Keli

#2528 Re: GRAS - karte

Post by ZV Keli »

Sheilak sta se desilo 6.4.2009. godine? Fakat nisam upoznat a sad me zainteresovalo.

Hvala na odgovoru i izvinjavam se sto pisem zaredom dva posta
testovi3

#2529 Re: GRAS - karte

Post by testovi3 »

karte uopste ne treba kupovat nikad
sta vam mogu da vas zatvore zbog toga ? hahahaha
da vas mozda tuku ? hahaahh pa imate i vi ruke noge noz ili nesto slicno pa ako treba branit se i do smrti

ili trpite to kako svog poznanika koji sjedi ispred vas pusti bez karte a vas kao hoce da zapise
vidio sam tu situaciju nekoliko puta
The Realist

#2530 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

ZV Keli wrote:
The Realist wrote:E hebiga, svi bi se mi vozili, želimo imati uređen GRAS, ali ne bi se plaćalo. Ne može ni tako.
Brate nije tako! Evo zasto.Da li su tramvaji redovi ? Nisu! Da li ponude uslugu ? Ne ponude. Zasto da placaju,radnici,studenti,seljaci(mislim na zemljoradnike,stocare i slicno bez uvrede) a klosari i papci ne ?

Da budem iskren mene uvijek radi mog fizickog izgleda zaobidju sa pitanjem oko karte ali maltretiraju djevojke i starce,nekoliko puta sam se morao umijesati jer su bezobrazni i previse a pogotovo prema onima koji nisu iz Sarajeva pa ne znaju kako sta ide.

Kada budu uredni tramvaji,kada budu na vrijeme dolazili,kada budu moderni a ne ovi pred raspadom,kada stanice budu licile na stanice e tada ce im se karta placati!
To što klošari i papci ne plaćaju, ne znači da ni mi ne trebamo. Znam ja šta znači kada nema busa, malo, malo, idem pješke, ali kada saberem koliko puta koristim njihovu uslugu, meni se više isplati dati za taj mjesečni kupon.

Također, bez plaćanja će biti sve gore i gore i ova situacija se neće preko noći popraviti.

Moraš shvatiti da većina raje koja ne plaća, nikada nije plaćala i to jednostavno smatra cool, a puno manji broj to radi iz revolta, jer nemaju uslugu. Ti što rade iz revolta su ranije plaćali, ali im je svega preko glave, dok ovi prvi nisu nikada.

Naravno, tu su krivi radnici GRAS-a koji su to dozvoljavali, tj. revizori koji ničemu ne služe, osim da malo šetaju i kupe karte, ali su krivi i oni koji odmah u startu nisu kupili karte. Pa ja nisam jedan period nikako kupovao karte, hvatali me redovno i ništa. Kasnije sam i sam shvatio da tako ne ide više i da se mora plaćati.

Naravno, ko da 50KM za kartu, želi da su redovni, što oni nisu, ali to je već druga priča. Čak i da je sve odlično, veliki broj ljudi ne bi plaćao kartu i to jednostavno ne može tako funkcionisati.
The Realist

#2531 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

testovi3 wrote:karte uopste ne treba kupovat nikad
sta vam mogu da vas zatvore zbog toga ? hahahaha
da vas mozda tuku ? hahaahh pa imate i vi ruke noge noz ili nesto slicno pa ako treba branit se i do smrti

ili trpite to kako svog poznanika koji sjedi ispred vas pusti bez karte a vas kao hoce da zapise
vidio sam tu situaciju nekoliko puta
Da, trebam radi karte ubiti nekoga..... Osim toga, mogu te izbaciti, ili zaustaviti prevozno sredstvo, pa niko nigdje neće stići.
gradskadjeca

#2532 Re: GRAS - karte

Post by gradskadjeca »

The Realist wrote:
ZV Keli wrote:

To što klošari i papci ne plaćaju, ne znači da ni mi ne trebamo. Znam ja šta znači kada nema busa, malo, malo, idem pješke, ali kada saberem koliko puta koristim njihovu uslugu, meni se više isplati dati za taj mjesečni kupon.

Također, bez plaćanja će biti sve gore i gore i ova situacija se neće preko noći popraviti.

Moraš shvatiti da većina raje koja ne plaća, nikada nije plaćala i to jednostavno smatra cool, a puno manji broj to radi iz revolta, jer nemaju uslugu. Ti što rade iz revolta su ranije plaćali, ali im je svega preko glave, dok ovi prvi nisu nikada.

Naravno, tu su krivi radnici GRAS-a koji su to dozvoljavali, tj. revizori koji ničemu ne služe, osim da malo šetaju i kupe karte, ali su krivi i oni koji odmah u startu nisu kupili karte. Pa ja nisam jedan period nikako kupovao karte, hvatali me redovno i ništa. Kasnije sam i sam shvatio da tako ne ide više i da se mora plaćati.

Naravno, ko da 50KM za kartu, želi da su redovni, što oni nisu, ali to je već druga priča. Čak i da je sve odlično, veliki broj ljudi ne bi plaćao kartu i to jednostavno ne može tako funkcionisati.
Niti sam papak niti sam klošar. Bolesno ti je to poimanje ljudi koji ne plaćaju karte. Kartu ne plaćam dok ne dobijem ono što hoću.

ROĐEN SAM I ODRASTAO U SARAJEVU ( nažalost )

OVI SELJACI STO SU DOSLI I GOSPODARE U GRASU SU DUZNI MENI DA SE DZA-BE VOZIM CIJELI ZIVOT STA SU SVE ODUZELI OVOME GRADU.

Hocu da imam pismenog vozaca koji je lijepo pbucen, da se vozim u tramvaju u kojem bar jednom sedmicno operu prozore, da se pokusaju ocistiti tramvaji malo, pa i oni flomasteri slini. Nije nemoguce nego je ovaj narod glup ko ku... da bi shvatio cemu lijepi maniri. Pa zamisli turiste koji dodje u nase tramvaje, covjek moze pomisliti samo da je rat jos uvijek u toku.
The Realist

#2533 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

gradskadjeca wrote: Niti sam papak niti sam klošar. Bolesno ti je to poimanje ljudi koji ne plaćaju karte. Kartu ne plaćam dok ne dobijem ono što hoću.

ROĐEN SAM I ODRASTAO U SARAJEVU ( nažalost )

OVI SELJACI STO SU DOSLI I GOSPODARE U GRASU SU DUZNI MENI DA SE DZA-BE VOZIM CIJELI ZIVOT STA SU SVE ODUZELI OVOME GRADU
Koristio sam izraz forumaša iznad, a osim toga, gdje je ko rođen nema nikakve veze za definisanjem nekoga kao klošar/papak (za građane imaš izraz malograđanin, na isto ti se svede). Osim toga, niko nije sve neplatiše definisao kao klošare/papke.

A šta hoćeš da dobiješ? Uđeš u tramvaj i voziš se od tačke A do tačke B, ali nećeš platiti zato što nisi dobio ono što hoćeš? Šta to treba značiti? Htio si preći od tačke A do tačke B i to si uradio, zašto ne želiš da platiš?

Ovdje ne ulazim u problematiku karata, koje uvijek imaju istu cijenu, vrijede samo dok ne izađeš iz tramvaja, skupih mjesečnih kupona, a pored njih moraš još nekoliko puta taksi platiti....

Ovdje govorim o situaciji gdje ipak dobiješ uslugu, jer apsolutno nije tačno da nikada uslugu ne pružaju. Ako se radi o tome da uvijek mali broj stanica koristiš, onda barem nekada treba platiti, jer nakupi se, a ako se već ide preko 6-7 stanica, onda vala ne vidim nikakav razlog da se ne plati.
The Realist

#2534 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

gradskadjeca wrote: Hocu da imam pismenog vozaca koji je lijepo pbucen, da se vozim u tramvaju u kojem bar jednom sedmicno operu prozore, da se pokusaju ocistiti tramvaji malo, pa i oni flomasteri slini. Nije nemoguce nego je ovaj narod glup ko ku... da bi shvatio cemu lijepi maniri. Pa zamisli turiste koji dodje u nase tramvaje, covjek moze pomisliti samo da je rat jos uvijek u toku.
Želim i ja to, zato i imam počesto konflikte sa njihovim radnicima, iako uvijek imam kartu (bez njihove identifikacije im ne pokazujem kartu, za svako nekulturno ponašanje ih prijavljujem, ako nekome ispred mene oproste što nema kartu, odmah to naglasim i vrlo često onda ni svoju ne pokažem,...., jer neke stvari moraju naučiti). No, ne mogu reći da nema i onih koji me fino pozdrave, uljudno traže kartu i slično....

No, niko mi neće moći argumentovano objasniti zašto je OK da se nikada ne plati karta, bez obzira na dužinu relacije koja se pređe i na učestalost korištenja njihovih vozila.
dusa_raskopuša

#2535 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

Sto me nasmijase. :lol:

Kol'ko god bilo fuj sve to sto je vezano za GRAS, ti koristis tu uslugu, i ne vidim razlog zasto ne placas kartu, a pogotovo sto neki ljudi 'moraju' da plate a neki ne.

Ako ti se ne svidja usluga, tj. prevoz ti ili ozezi pjehe il' zaustavi taksistu, kojem ces takodjer platiti. (pa kazi taksisti da si Sarajlija, pa ono znas, mozda ti i ne naplati :lol: ) Kako platis taksisti tako trebas i da platis kartu, jer si koristio njihovo prevozno sredstvo da predjes odredjenu udaljenost. Neki to haman ne kontaju. U redu je ako neko treba ic', par stanica, bezveze je uzimati kartu, al' ti ic' s pocetka grada na kraj bez karte, pa msm, nema smisla. :dance:

I btw, svi oni tramvaji koji su u opticaju, nisu dosli u onom stanju kakvi su sad, za sta su ljudi krivi, jer se oni prevoze a ljude ne mo's promijenit', tamaM da nam doniraju zlatne tramvaje. :dance:
kokuz_sa

#2536 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

kartu cu placat tek kad ne budem morao cekati trolu po 40minuta na ovakvoj hladnoci, kad ne bude u jednoj troli toliko ljudi da i sardine u konzervi nam pozavide kako se uguramo u tu trolu
dusa_raskopuša

#2537 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

A sta bi ti? :roll: Da tolejbus dodje kad tebi pase, da udjes u potpuno prazan trolejbus, da radi grijanje, da imas gdje sjest', da te sofer pozdravi na vratima, da te zamoli da platis kartu ako SLUCAJNO imas para, da ti se servira kafa i jelo, da imas wc, ako ti slucajno, ne daj Boze zaskripa? Ne prepoznah te, Alisa iz Zemlje cuda, izvini. :mrgreen:

Kad uhvate bez karte, trebaju tol'ko da zveknu po dzepu, da vise nikome ne padne na pamet da se zadesi bez karte. :dance:
kokuz_sa

#2538 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

dusa_raskopuša wrote:A sta bi ti? :roll: Da tolejbus dodje kad tebi pase, da udjes u potpuno prazan trolejbus, da radi grijanje, da imas gdje sjest', da te sofer pozdravi na vratima, da te zamoli da platis kartu ako SLUCAJNO imas para, da ti se servira kafa i jelo, da imas wc, ako ti slucajno, ne daj Boze zaskripa? Ne prepoznah te, Alisa iz Zemlje cuda, izvini. :mrgreen:

Kad uhvate bez karte, trebaju tol'ko da zveknu po dzepu, da vise nikome ne padne na pamet da se zadesi bez karte. :dance:
svasta bi ja nesto zelio
a najvise da kad krenem od kuce ne moram krenut ranije puni sat i da se pitam da li cu stici na odrediste..imao ili ne imao kartu
jel trola ide 2 ili 3 puta u sat vremena..pa pitas se hoces li se moc ugurat u nju
burekdzijabezmesa

#2539 Re: GRAS - karte

Post by burekdzijabezmesa »

dusa_raskopuša wrote:A sta bi ti? :roll: Da tolejbus dodje kad tebi pase, da udjes u potpuno prazan trolejbus, da radi grijanje, da imas gdje sjest', da te sofer pozdravi na vratima, da te zamoli da platis kartu ako SLUCAJNO imas para, da ti se servira kafa i jelo, da imas wc, ako ti slucajno, ne daj Boze zaskripa? Ne prepoznah te, Alisa iz Zemlje cuda, izvini. :mrgreen:

ko ti radi u GRASu :?:
gradskadjeca

#2540 Re: GRAS - karte

Post by gradskadjeca »

dusa_raskopuša wrote:Sto me nasmijase. :lol:

Kol'ko god bilo fuj sve to sto je vezano za GRAS, ti koristis tu uslugu, i ne vidim razlog zasto ne placas kartu, a pogotovo sto neki ljudi 'moraju' da plate a neki ne.

Ako ti se ne svidja usluga, tj. prevoz ti ili ozezi pjehe il' zaustavi taksistu, kojem ces takodjer platiti. (pa kazi taksisti da si Sarajlija, pa ono znas, mozda ti i ne naplati :lol: ) Kako platis taksisti tako trebas i da platis kartu, jer si koristio njihovo prevozno sredstvo da predjes odredjenu udaljenost. Neki to haman ne kontaju. U redu je ako neko treba ic', par stanica, bezveze je uzimati kartu, al' ti ic' s pocetka grada na kraj bez karte, pa msm, nema smisla. :dance:

I btw, svi oni tramvaji koji su u opticaju, nisu dosli u onom stanju kakvi su sad, za sta su ljudi krivi, jer se oni prevoze a ljude ne mo's promijenit', tamaM da nam doniraju zlatne tramvaje. :dance:
Eh duso i ti mene nasmija, ko spominje taksiste :). Idem od Predsjednistva do Energoinvesta svaki dan. PLatim bas kad moram 2 ili 3 karte mjesecno.

Ne dam i ne dam. LJUDI NE DAM PARE NA TO SMECE. Ne zelim da je prazan tramvaj, ali pazi sta trazim.

1. DA PLACAM JEDNU KARTU DO BREKE, ne da placam tramvaj pa autobus, i tako 2 puta dnevno.
2. Da vrata na semaforu otvori svima a ne samo pičkama u minjacima i onome što bi volio pojebat, kao i svojim jaranima. Dakle ne da otvori sva vrata. Stao lola neki dan kod zavoda na semaforu frisko, i valja mi trcati na autobus i zamolim ga da mi otvori, ao n samo mahnu glvaom, kao ne smije, e mamu ti jebem u pičku, ne moraš jebo+ ti pas majku.
3. Da placam odredjeni iznos po svakoj predjenoj stanici.
4. Da me persira.

DA POJASNIM-KOMERCIJALU PLAĆAM VEOMA ČESTO I NIJE MI ŽAO DATI PARE.

Cuj hajde reci taksisti da si iz Sarajeva, presmijesna si stvarno, kojom to logikom razmisljas, iako razmisljanja ja ovdje i ne vidjeh.
Urban B.

#2541 Re: GRAS - karte

Post by Urban B. »

@dusa_raskopuša ko ti radi u grasu?
TurioSamGa

#2542 Re: GRAS - karte

Post by TurioSamGa »

@dusa_raskopuša - Imas li drzavljanstvo?
dusa_raskopuša

#2543 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

:lol:

Ne radi mi ama bas niko u GRASU. I ja placam mjesecnu 16 KM, svaki mjesec, nekad je to bilo i skuplje. :roll: Ubijaju me u pojam guzve, neredovne voznje, smrad i sve ostalo sto dodje u paketu kao i vas, al' placam, jer koristim NESTO sto mi ni'e babo kupio. :dance: To ti dodje kao da uzmes nesto iz prodavnice i ne platis, jer te gospodja koja naplacuje nije pozdravila. S tim da je ovdje u pitanju usluga (kakva-takva), a ne proizvod. Nema nista dzaba. :roll:

Nedavno, prolazim na Ilidzi kroz onu napravu i prosla sam, iza mene ide cura i cujem kako govori da joj je babo TAJ i TAJ i pusti je revizor regularno kao i mene koja imadoh kartu. 'naci, ako ti babo radi tamo ili bilo ko drugi, ne moras kupovati kartu. :dance:
kokuz_sa

#2544 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

da jemeni karta 16Km ja bi je s pjesmom placao :D
dusa_raskopuša

#2545 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

Uostalom, niko nikoga ne tjera da se vozi njihovim prevoznim sredstvima. :roll:

A sto se tice stajanja. Lik je potpuno u pravu. Njega policija uhvati i zapise jer je stao nekome da izadje na mjestu koje nije predvidjeno za stajanje i za izlazak putnika, kao npr. semafor. Da nekoga lupi auto u takvoj situaciji, vozac bi bio kriv. U sustini, on ne smije stati, a to sto on nekome stane ili ne, to je vec subjektivno, tako da ga ne mo's za to krivit'. :dance:
Logovan

#2546 Re: GRAS - karte

Post by Logovan »

dusa_raskopuša wrote: Nedavno, prolazim na Ilidzi kroz onu napravu i prosla sam, iza mene ide cura i cujem kako govori da joj je babo TAJ i TAJ i pusti je revizor regularno kao i mene koja imadoh kartu. 'naci, ako ti babo radi tamo ili bilo ko drugi, ne moras kupovati kartu. :dance:
Mogla si se vala vratiti i reći da je i tebi babo taj i taj, kažeš među glavnim je u Grasu. :D :skoljka: Baciš mu neku šuplju priču i onda bi ti vratio pare što si dala za kartu.
dusa_raskopuša

#2547 Re: GRAS - karte

Post by dusa_raskopuša »

Ja se nikad ne bih tako provlacila. Sto kokuz rece, 16 KM kad se uzme u obzir na 30-ak dana, uopste ni'e mnogo, pogotovo kad znam da ne moram da se peglam sa revizorima, da se brukam. Najjace je kad neko nema kartu, i krene da se svadja, a kriv 100% i uzduz i poprijeko po svim tackama optuznice, jos bi se i tuk'o sa revizorima. :dance:

Da mi babo radi u GRAS-u dobijala bih pare za mjesecnu isto kao sto ih i sad dobijem. Jer bi on za svoj rad dobio platu, a ne nesto u vidu kompenzacije da mu se ukucani mogu vozati besplatno, kao sto je sa vecinom uposlenika u spomenutom preduzecu. (plata + besplatno vozanje uze i sire familije pa i komsija) :dance:
nera18

#2548 Re: GRAS - karte

Post by nera18 »

nemam pravo na ovu od 16 pa obicno napravim neku prevaru da dodjem do ovog kupona od 16
i onda ga sa zadovoljstvom kupujem cijelu godinu jer je to krajnje jeftino :)
11 KM mi je taksi relacija dobrinja-drvenija, nije neka "aman" usluga al koliko para toliko i muzike :) kome se ne svidja, nek tabana, ha ja
Reglan

#2549 Re: GRAS - karte

Post by Reglan »

Sta je sa studentskim iskaznicama,je li se sad nekad ponovo vade?
r_faruk

#2550 Re: GRAS - karte

Post by r_faruk »

dusa_raskopuša wrote::lol:

Ne radi mi ama bas niko u GRASU. I ja placam mjesecnu 16 KM, svaki mjesec, nekad je to bilo i skuplje. :roll: Ubijaju me u pojam guzve, neredovne voznje, smrad i sve ostalo sto dodje u paketu kao i vas, al' placam, jer koristim NESTO sto mi ni'e babo kupio. :dance: To ti dodje kao da uzmes nesto iz prodavnice i ne platis, jer te gospodja koja naplacuje nije pozdravila. S tim da je ovdje u pitanju usluga (kakva-takva), a ne proizvod. Nema nista dzaba. :roll:

Nedavno, prolazim na Ilidzi kroz onu napravu i prosla sam, iza mene ide cura i cujem kako govori da joj je babo TAJ i TAJ i pusti je revizor regularno kao i mene koja imadoh kartu. 'naci, ako ti babo radi tamo ili bilo ko drugi, ne moras kupovati kartu. :dance:

zbog ovakvih kao sto si ti, a to je "bolje ista nego nista", nam i jeste ovako......
sram nas bilo sto trazimo klimu u tramvajima, redovne tramvaje i trolejbuse, kulturne vozace i ostalo osoblje grasa, dok vozac u grasu ima platu doktora medicine...........
Post Reply