Snajperisti u Sarajevu..
- Dozer
#2526 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa to je i rekao. Ali, da nema artija, helija, aviona i BPL-a, da je samo ljudi na ljude, i ja mislim da bi tu bilo prilicno povuci-potegni i da oni ne bi tu prosli ni priblizno neokrznuto 
- _mufljuz_
#2527 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa i nema us armija puno sta sa bliskim susretima - prašinari dodju samo da zauzmu polozaje - u svakom slucaju se zove zracna podrska da poravna sve sto se fino lokalizuje i markira....rodi majka GPS, satellite guidance, NAVI, lasere i ostale igracke za koje lansiraju svako malo satelit u svemir...na terenu su u stanju izvrsit korekciju paljbe na cilj....
oni bliske bitke dozive samo kad upadnu u zasjedu i to je sav fajt koji imaju...
za sve ostalo je tu NAVY US.... drone, navodeci projektili, "tepih", close air support i rodi majka tomahawk...
ne do bog da te safata hercules-gunship sa automatskim rolertopovima strasne vatrene moci - 20,30, 40mm.... jebo si jeza u ledja....
@Dozer upravo tako
oni bliske bitke dozive samo kad upadnu u zasjedu i to je sav fajt koji imaju...
za sve ostalo je tu NAVY US.... drone, navodeci projektili, "tepih", close air support i rodi majka tomahawk...
ne do bog da te safata hercules-gunship sa automatskim rolertopovima strasne vatrene moci - 20,30, 40mm.... jebo si jeza u ledja....
@Dozer upravo tako
- Dozer
#2528 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Recimo, u nasem ratu, u sarajevskom krkljancu i u urbanom okruzenju, gdje su bliske linije, tu sva nabrojana vatrena moc ne pije vode i oni bi, kao sto smo i mi, morali ratovati na nacin kako smo i mi ratovali.
A znamo velo dobro ko je tu sta mogao.
Srbi su u odnosu na nas imali kao ameri u odnosu na njih tada, pa nam opet u tim urbanim borbama nisu mogli nista.
A znamo velo dobro ko je tu sta mogao.
Srbi su u odnosu na nas imali kao ameri u odnosu na njih tada, pa nam opet u tim urbanim borbama nisu mogli nista.
- madner
#2529 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro, ali sve sto je US army razvila od 2000 do danas je usmjerno upravo na ovakav scenario. Sto preciznije i manje ubojito to bolje.
VRS, ali i US army 1992 nisu imali mogucnosti koje danas imaju sto se tice preciznosti vatrene podrske.
VRS, ali i US army 1992 nisu imali mogucnosti koje danas imaju sto se tice preciznosti vatrene podrske.
- Dozer
#2530 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Samim tim - ni mi ne bi bili nista manje precizni 
- Gojeni H
#2531 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tehnika se ne usavrsava da bi se neko njom ponosio vec da bude upotrijebljena i da se eliminise sto veci broj protivnika uz minimalne gubitke na sopstvenoj strani.
Ono za sto Amerikancima skidam kapu je to da uce iz svakog novog rata. Nije bilo rata koji su vodili a da nisu nasli nacin da nesto unaprijede, promijene ...
Ono za sto Amerikancima skidam kapu je to da uce iz svakog novog rata. Nije bilo rata koji su vodili a da nisu nasli nacin da nesto unaprijede, promijene ...
- madner
#2532 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prepisu od Francuza, pa onda od Njemaca 
- _mufljuz_
#2533 Re: Snajperisti u Sarajevu..
jaruga moj kad bi te nasao CBU - ne bi te ni 2 predsjednistva zastitila od udaraDozer wrote:Samim tim - ni mi ne bi bili nista manje precizni
- madner
#2534 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Fulio si skracenicu, CBU je relativno bezopasno za pjesadiju. 
- Dozer
#2535 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moguce, ali nista ni od toga ni bilo cega jaceg ukoliko su s jedne strane zgrade oni, a s druge mi_mufljuz_ wrote:jaruga moj kad bi te nasao CBU - ne bi te ni 2 predsjednistva zastitila od udaraDozer wrote:Samim tim - ni mi ne bi bili nista manje precizni
- Ramzess Veliki
#2536 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Struktura Zelenih Beretki su beskućnici koje su nafatali ispod mostova ... loše fizičke spreme a još lošije vojne obuke.
Ćuna da su kao na promo filmovima - vidio sam ih u Afghanistanu na šta liče.
Pojedini su se prijavili jer su im obećali pare za školovanje. One što prikazuju na tv - kao i reklame za naoružanje, glumačke postrojbe.
Ćuna da su kao na promo filmovima - vidio sam ih u Afghanistanu na šta liče.
Pojedini su se prijavili jer su im obećali pare za školovanje. One što prikazuju na tv - kao i reklame za naoružanje, glumačke postrojbe.
- smurf
#2537 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nego, hocemo li organizovati kakvo druzenje 28/06, da raja budu na okupu uz rostilj i tako pojedinci nece moci papi mahati zastavicom 
- DaysleepeR
#2538 Re: Snajperisti u Sarajevu..
proveo sam rat od prvog do zadnjeg dana u plavim neboderima i za ovaj slučaj nikad nisam čuoDeleter wrote:Da, desavalo se. Recimo, jedan je letio sa plavog nebodera pored pijace Ciglane, sa 13 sprata.Sultan.Fatih wrote:Ja koliko sam cuo da su jednog snajperistu bacili sa zgrade kada su ga uhvatili...Mislim da se radi o zgradama Momo i Uzeir a ako grijesim nek me neko ispravi...
- DaysleepeR
#2539 Re: Snajperisti u Sarajevu..
opet, cijeli rat sam proveo u plavim neboderima i ne znam ni da je ko pucao, niti je ko pogođen u okolici snajperomDozer wrote:Upotrebljavale su se svugdje. Recimo, sa Gorenje nebodera ( i to od strane babe koja je imala skoro 80 godina, vjerovali ili ne), onda sa plavih nebodera kod pijace Ciglane, sa vrha K.Brda, sa Ciglana, iz novih zgrada na Djidjikovcu, iz Vel(u)esica (ovaj je "radio" cak i '93), na Alipasinom, na Otoci, u Hrasnom, itd. itd.
Vjerovatno i danas u gradu ima tih likova koji su tada "valjali" narod po ulicama sa svojih prozora i balkona, pa kako su relativno brzo bili hvatani, neki su se vjerovatno i povukli i prestali, a onda se uklopili kao jagnjad.
ulijetali su da traže snajperiste par puta ali nikad niko nije uhapšen niti odveden
za sina od jedne porodice se pričalo da je priveden i da su mu našli snajper, ali ti su ljudi, sa izuzetkom sina i kćerke cijeli rat bili u zgradi
ako se Dozer sjeća kojeg konkretnog prezimena može na pp, pa da mi pojasni situaciju, ipak sam imao 13 godina kad je počeo rat
- DaysleepeR
#2540 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ponovo odgovorno tvrdim da nikad niko nikog nije bacio sa plavih neboderaWoody wrote:@Dozer
OK, da sravnamo malo stvari. Vidim da si bio aktivni istražitelj snajperista u gradu u prime-time. Jbg ja sam na Poljinama i u Otesu imao drugih briga u to vrijeme.
Molim te odgovori mi na sljedeća pitanja:
1. Ko je imao ovlaštenja da vrši pretres po kućama? Ovo pitam jer je tada svako sebi davao za pravo da to čini
2. Šta se radilo sa osobama u čijoj kući su se otkrivala MTS? Odgovor na ovo mogu zamisliti samo u najgorim noćnim morama. BTW neki Jukini kreteni su bacili "snajperistu" sa balkona u neboderu u ul. M. Pijade (sadašnja Bolnička), vjerovatno nakon opsežnog ispitivanja, prikupljenih dokaza i sudske presude nakon isteka žalbe
3. Ko je useljavao u stanove gdje su pronađena ubojna sredstva? Sigurno nisu višečlane izbjegličke porodice iz I. Bosne
-
Max Bunker
#2541 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I ja isto tvrdim da sa nebodera ili bilo kojoj zgradi u naselju u kojem se nalaze ti neboderi, nije bacan sa balkona ili sta slicno jer bi to znao. Mozda ( MOZDA ) sa nebodera kod bolnice ali sa plavih niko i nikada.DaysleepeR wrote:ponovo odgovorno tvrdim da nikad niko nikog nije bacio sa plavih neboderaWoody wrote:@Dozer
OK, da sravnamo malo stvari. Vidim da si bio aktivni istražitelj snajperista u gradu u prime-time. Jbg ja sam na Poljinama i u Otesu imao drugih briga u to vrijeme.
Molim te odgovori mi na sljedeća pitanja:
1. Ko je imao ovlaštenja da vrši pretres po kućama? Ovo pitam jer je tada svako sebi davao za pravo da to čini
2. Šta se radilo sa osobama u čijoj kući su se otkrivala MTS? Odgovor na ovo mogu zamisliti samo u najgorim noćnim morama. BTW neki Jukini kreteni su bacili "snajperistu" sa balkona u neboderu u ul. M. Pijade (sadašnja Bolnička), vjerovatno nakon opsežnog ispitivanja, prikupljenih dokaza i sudske presude nakon isteka žalbe
3. Ko je useljavao u stanove gdje su pronađena ubojna sredstva? Sigurno nisu višečlane izbjegličke porodice iz I. Bosne
P.S.
Da to neko nije pobrkao sa jednim samoubistvom koje se desilo pred sami rat, kada je jedna cura skocila sa treceg nebodera.
- agent_zero
#2542 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Brkate, govori se o dvije lokacije - neboderi kod pijace ciglane (iznad maksumića) i neboderi kod bolnice koševo (bolnička).
-
Max Bunker
#2543 Re: Snajperisti u Sarajevu..
zato jer su spomenuti i plavi neboderi kod maksumica. Tu niko i nikada, nije bacen sa sprata a vala, nije ni neki "petokolosan" uhvacen. Sta se desavalo u neboderima kod bolnice, to ne znam ali isto nisam cuo da se desilo sta slicno ( i da napomenem da dva plava nebodera, kao i oni kod bolnice su u istoj ulici, Bolnickoj a onaj treci je Patriotske lige )agent_zero wrote:Brk ate, govori se o dvije lokacije - neboderi kod pijace ciglane (iznad maksumića) i neboderi kod bolnice koševo (bolnička).
- DaysleepeR
#2544 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ima 6 plavih nebodera jako blizu, od kojih je samo jedan u ulici Patriotske Lige (kod Maksumića) a ostalih pet od kojih druga dva identična pripadaju Bolničkoj ulici (bivša Moše Pijade), i još tri preko puta bolnice Koševo koji takođe pripadaju Bolničkoj.agent_zero wrote:Brkate, govori se o dvije lokacije - neboderi kod pijace ciglane (iznad maksumića) i neboderi kod bolnice koševo (bolnička).
- Dozer
#2545 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A joj...
Plavi neboderi ispod bolnice, kraj marta ili sami pocetak aprila (ne idu mi datumi najbolje, jebi ga), liku se u roku 2-3 dana 2 puta ulazi u pretres radi prijave komsija, cini mi se u drugom neboderu gledano s pijace (slika) i na 13 spratu. Ne znam ime i prezime, niti me kad zanimalo. Iskreno.
Ulaze rahmetli Dzilda i ekipa 2 puta i ne nalaze nista. Na treci poziv se sve ponavlja i opet ne nalaze nista sve do izlaska iz stana, kada otvoreni kundak AP, koja je bila na ramenu Dzildinog mladjeg rahmetli brata, kaci stok sobnih vrata koji se otvorio. Ispod njega je u zidu bio PASP sa skinutom optikom i okvirom. Prijave komsija su bile radi pucnjeva koje su odatle culi, a mislim da je na pijaci tada dvoje bilo ranjeno u tih par dana. Taj je odletio.
E sad, to sto ste vi cijeli zivot bili u tim neboderima, a tada imali 10-12-13 godina i starci vas sklanjali od svega toga pa dosta niste ni culi ni vidjeli, ipak ne znaci da se nesto nije desilo.
Plavi neboderi ispod bolnice, kraj marta ili sami pocetak aprila (ne idu mi datumi najbolje, jebi ga), liku se u roku 2-3 dana 2 puta ulazi u pretres radi prijave komsija, cini mi se u drugom neboderu gledano s pijace (slika) i na 13 spratu. Ne znam ime i prezime, niti me kad zanimalo. Iskreno.
Ulaze rahmetli Dzilda i ekipa 2 puta i ne nalaze nista. Na treci poziv se sve ponavlja i opet ne nalaze nista sve do izlaska iz stana, kada otvoreni kundak AP, koja je bila na ramenu Dzildinog mladjeg rahmetli brata, kaci stok sobnih vrata koji se otvorio. Ispod njega je u zidu bio PASP sa skinutom optikom i okvirom. Prijave komsija su bile radi pucnjeva koje su odatle culi, a mislim da je na pijaci tada dvoje bilo ranjeno u tih par dana. Taj je odletio.
E sad, to sto ste vi cijeli zivot bili u tim neboderima, a tada imali 10-12-13 godina i starci vas sklanjali od svega toga pa dosta niste ni culi ni vidjeli, ipak ne znaci da se nesto nije desilo.
-
rokan
#2546 Re: Snajperisti u Sarajevu..
izvini ali ova prica je tako ofirna da ja stvarno u ovo ne mogu da povjerujem. lik u zidu drzao pusku a niko ne primijeti to jer je zid tako dobro zastemao, ofarbao i jos ga stokom "zabetonirao".Dozer wrote:A joj...
![]()
- karanana
#2547 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nisam to shvatio tako da je ista bilo betonirano. koliko sam skonto, onaj drveni dio shtoka je sluzio kao "poklopac" ispod kojeg je do zida bilo dovoljno prostora da su ubaci puska.
-
rokan
#2548 Re: Snajperisti u Sarajevu..
da je to tako onda bi se doooobro moralo iskopati u zidu da bi se tu uglavila puska a stok bi morao da bude ovlas ni to bi svako primijetio na prvu, a ovi dvaputa dolazili i nista nisu vidjeli dok jedan slucajno nije zakacio stok. pa da je stok bio kako treba onda ga ne bi mogao tek tako izvaliti kaisem od puske. znaci da nije bio kako treba. i niko ne primijeti da tu nesto nije u redu. ma daj.karanana wrote:nisam to shvatio tako da je ista bilo betonirano. koliko sam skonto, onaj drveni dio shtoka je sluzio kao "poklopac" ispod kojeg je do zida bilo dovoljno prostora da su ubaci puska.
- Dozer
#2549 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tacno tako, karanana.
Stok je bio nastiman na unutrasnje baglame s jedne, i mali magnet s druge strane, da ga drzi zatvorenog poput vrata.
A ispod njega je zid, vjerovatno pregradni jer je bio od cigle ili siporeksa, ne sjecam se vise, bio isteman samo toliko da se moze ubaciti puska s odvojenim okvirom i optikom. Nije ovo nikakav zahtjevan gradjevinski poduhvat. Moze se napraviti za 1-2h bilo gdje gdje nije betonski zid.
Stok je bio nastiman na unutrasnje baglame s jedne, i mali magnet s druge strane, da ga drzi zatvorenog poput vrata.
A ispod njega je zid, vjerovatno pregradni jer je bio od cigle ili siporeksa, ne sjecam se vise, bio isteman samo toliko da se moze ubaciti puska s odvojenim okvirom i optikom. Nije ovo nikakav zahtjevan gradjevinski poduhvat. Moze se napraviti za 1-2h bilo gdje gdje nije betonski zid.
- DaysleepeR
#2550 Re: Snajperisti u Sarajevu..
U cijelu priču vjerujem na riječ osim na to letenje. Čuvali starci ne čuvali u tim zgradama ima 62 stana (15 spratova, 4 stana po spratu, plus jedan u prizemlju i jedan na međuspratu). Ja imao dva najbolja jarana u obadva vidljiva nebodera sa slike. Priča među komšijama tokom 4 godine rata svakakvih, od toga kome je nađeno oružje, do toga ko je uhapšen, prebjegao, pobjegao, poginuo, ko bi mogao bit peta kolona, milion, niti riječi da je neko letio. Plus svako ranjavanje i pogibiju stanara u svakom od 3 nebodera znam u ime i prezime.
E jebem ga ja kako je moguće da ti komšija leti sa sprata a da niko ni riječ nikom o tome ne kaže?
Bjež ba pustite priču. I nisam ja uopšte bio zaštićen, stari mi je poginuo prije rata, stara bila na radnoj obavezi tokom rata na jako bitnoj funkciji za preživljavanje, a ja hodao po gradu, cijeli sam grad pješke za 4 godine rata obišao. Samo sam jednu noć prespavao u haustoru, u podrumu nijednu.
Jedini komšija koji je nestao (nije mu tijelo nikad nađeno) je iz te zgrade dalje se zvao Svjetlan Hadžiomerspahić i bio je asistent na matematici na arhitekturi, imao dugu bradu i bio notorni agresivni alkos. Za njega je priča bila da je sami početak rata pjan hodao i psovao majke svima po Kralja Tomislava, naletio na jukine koji su ga prebili, i pitali ga za ime (a bio musliman, starci komunisti jebiga) i ostalo nije teško pretpostaviti šta se desilo. Koliko znam nikad ga nisu ni našli. On je živio na 11 spratu te zgrade.
E jebem ga ja kako je moguće da ti komšija leti sa sprata a da niko ni riječ nikom o tome ne kaže?
Bjež ba pustite priču. I nisam ja uopšte bio zaštićen, stari mi je poginuo prije rata, stara bila na radnoj obavezi tokom rata na jako bitnoj funkciji za preživljavanje, a ja hodao po gradu, cijeli sam grad pješke za 4 godine rata obišao. Samo sam jednu noć prespavao u haustoru, u podrumu nijednu.
Jedini komšija koji je nestao (nije mu tijelo nikad nađeno) je iz te zgrade dalje se zvao Svjetlan Hadžiomerspahić i bio je asistent na matematici na arhitekturi, imao dugu bradu i bio notorni agresivni alkos. Za njega je priča bila da je sami početak rata pjan hodao i psovao majke svima po Kralja Tomislava, naletio na jukine koji su ga prebili, i pitali ga za ime (a bio musliman, starci komunisti jebiga) i ostalo nije teško pretpostaviti šta se desilo. Koliko znam nikad ga nisu ni našli. On je živio na 11 spratu te zgrade.