Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
levjd
#2526 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Samo kamere sa snimačem. Istina je da košta ali dugoročno se isplati.
-
Bellica
#2527 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Novo Sarajevo, Grbavicalevjd wrote:U kojem dijelu Sarajeva živiš? Mislim, bez obzira na ovo mišljenje, da je video nadzor jedna od prvih kapitalnih stvari koje treba uraditi u jednoj zgradi.Bellica wrote:To sto ces snimiti lopova ne znaci ama bas nista. Ako mislis da samo postojanje kamere odbija lopove, takodjer nisi u pravu. Mi smo imali kameru ispred vrata pa su je ukrali, nema sta nam nisu radili i to gore nego kad su je ukrali. Cak i da ga snimis kako krade (neces vjerovati, ali taj video nadzor se stavlja vecinom da bi se vidjelo ko od EV vrsi nuzdu u stubistu i sl. a ne zbog lopova), odneses snimak policiji, reci ce ti "Znate, niko Vam stetu ne moze nadoknaditi" jer meni je covjek iz susjedne zgrade ostetio masku na autu pucao iz puske i probusio je, pozvala sam policiju, sve objasnila, imala svjedoke koji su se krili iza mog auta dok je ovaj pucao iz puske, pokazala im gdje zive i dobila ovu gore nevedenu, slavnu recenicu. Video nadzor jeste dobar, ali da ima neku pretjeranu funkciju, nema. Opet ti kazem, raspitaj se pa ces vidjeti. Ja sam isto razmisljala kao ti prije cetiri godine, a sad su mi se malo misli razbistrile i shvatila sam da ne zelim placati za gluposti.
-
Bellica
#2528 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nego, lahko cemo mi za video nadzor, pripremaju li se kolege PEV-a za testiranje? 
-
levjd
#2529 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
A šta traže na testu? Da li ćemo biti obavješteni od nekoga? Kakve informacije imaš?Bellica wrote:Nego, lahko cemo mi za video nadzor, pripremaju li se kolege PEV-a za testiranje?
-
Bellica
#2530 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nazalost nikakve, samo da ce biti iz Zakona o odrzavanju zajednickih dijelova, sto je i logicno, nece biti anatomijalevjd wrote:A šta traže na testu? Da li ćemo biti obavješteni od nekoga? Kakve informacije imaš?Bellica wrote:Nego, lahko cemo mi za video nadzor, pripremaju li se kolege PEV-a za testiranje?
Inace, to obavjestenje je tako lose napisano, ja evo ne znam je li ima obrazac koji se popuni kao zahtjev i preda u koje MSP u Hamida Dizdara ili u zgradu KS? Zvala sam jednom i ovo sam zaboravila pitati. Inace, znam da se preda ovaj zahtjev s dokumentima i onda cekas da te pozovu i kazu kad da dodjes na testiranje. Mogli su nam bar reci kakva ce biti pitanja u smislu: U Zakonu o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada u clanu 19. stoji: a. b. c. pa zaokruzi ili koliko je u procentima potrebno potpisa EV za npr. ugradnju video nadzora? a stoji npr. a. 100% b. 34% c. 51% pa zaokruzis tacan odgovor. Ako budu pitanja iz mog prvog primjera ne vjerujem da cu proci testiranje jer ja nemam pojma sta u kojem clanu pise, ali zato me pitaj bilo sta, iz mog drugog primjera i sve cu znati. Jer Zakon ne znam napamet po clanovima, ali zato, sve sto bilo koga interesuje iz ove oblasti, znam, znam sve zakonske odredbe, a sto sam i dokazala u ove 102 stranice. Sad ozbiljno, ako neko sazna po kojem principu ce biti testiranje neka nam javi, iako, ako bude trebalo napamet uciti Zakon po clanovima i stavovima, imamo jako malo vremena i ne vjerujem da iko od PEV-a to zna, ja prva ne znam, evo u ovom momentu ne znam sta pise u clanu 12 ovog Zakona, ali znam da je za video nadzor potrebno 100% saglasnih EV. Izvini sto sam se zakacila za video nadzor, mogao je biti i vodomjer ili bilo sta drugo, nego raspravljamo o tom video nadzoru vec neko vrijeme pa mi je prvo palo na pamet. Ako nesto vise saznam, objavit cu. To isto ocekujem i od kolega PEV-a.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2531 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja ne znam ko još vjeruje u iskrenost političara u državi EU šampionu u korupciji. Sve što je u vezi sa upraviteljstvom se pretvorilo u svoju suprotnost, tako i ova ujdurma sa polaganjem PEV ispita.
@Bellice, i sama si tvrdila da si čula bivšeg ministra da je tvrdio DA UPRAVITELJI NEĆE MOĆI BITI PEV-ovi, a vidi sada MOGU UPRAVITELJI BITI PEV-ovi.
Ja tvrdim da super jednostavna i skoro pa genijalna ideja upraviteljstva NE MOŽE BITI PRIMJENJENA u uslovima ovolike korupcije. Neko će potplatiti nekog službenika i kupiti odgovore na testovima,....
Ujdurma i otimanje od građana/EV se nastavlja,....! Vidjećemo hoće li uopšte Ministarstvo, Vlada Kantona, Federacija BiH,...uopšte opstati. Bojte se za svoja radna mjesta službenici.
@Bellice, i sama si tvrdila da si čula bivšeg ministra da je tvrdio DA UPRAVITELJI NEĆE MOĆI BITI PEV-ovi, a vidi sada MOGU UPRAVITELJI BITI PEV-ovi.
Ja tvrdim da super jednostavna i skoro pa genijalna ideja upraviteljstva NE MOŽE BITI PRIMJENJENA u uslovima ovolike korupcije. Neko će potplatiti nekog službenika i kupiti odgovore na testovima,....
Ujdurma i otimanje od građana/EV se nastavlja,....! Vidjećemo hoće li uopšte Ministarstvo, Vlada Kantona, Federacija BiH,...uopšte opstati. Bojte se za svoja radna mjesta službenici.
-
levjd
#2532 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Upravo sam saznao o testiranju. Postoji obavještenje kod upravitelja u kojem sve piše i svaki PEV može da ga uzme.Ne znam da li se na ovom forumu mogu ostaviti skenirana obavještenje, nešto ne vidim, inače bih obavještenje skenirao i postavio. Uglavnom uslovi su da bi se pristupilo testiranju i postalo certificirani PEV:
-državljanin BiH
-prijavljeno prebivalište na područiju Kantona Sarajevo
-punoljetno lice ne starije od 65 godina
-da lice nije obuhvaćeno odredbama člana IX.1. Ustava BiH
-završen najmanje IV stepen stručne spreme
Test za provjeru znanja je sačinjen od 21 pitanja koje se odnose na poznavanje Zakona o održanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom i podzakonskih propisa donesenih na osnovu tog zakona. Kandidat je zadovoljio na testu ako odgovori najmanje na dvije trećine pitanja.
Inače, provjera znanja će se vršiti do 06.04.2013. godine.
Eto, pa bujrum.
-državljanin BiH
Test za provjeru znanja je sačinjen od 21 pitanja koje se odnose na poznavanje Zakona o održanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom i podzakonskih propisa donesenih na osnovu tog zakona. Kandidat je zadovoljio na testu ako odgovori najmanje na dvije trećine pitanja.
Eto, pa bujrum.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2533 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znači, slijedi zamjena ''slizanih'' PEV-ova sa upraviteljima i izbor novih PEV-ova ako isti do 6. aprila 2013. ne polože ispit. Upravitelji će sigurno to organizovati putem ''slizanih'', a prijedlozi će biti izbor ostalih upraviteljskih firmi kao PEV. Daj bože da nova ministrica ''skonta'' da u tom slučaju slijedi haos, pa promijeni Pravilnik o izboru PEV-ova i ONEMOGUĆI UPRAVITELJSKIM FIRMAMA DA BUDU PEV-ovi. Mogli bi i EV da NE BIRAJU PEV-ove među upraviteljskim firmama u korist mnogobrojne nezaposlene omladine sa SSS.levjd wrote:Upravo sam saznao o testiranju. Postoji obavještenje kod upravitelja u kojem sve piše i svaki PEV može da ga uzme.Ne znam da li se na ovom forumu mogu ostaviti skenirana obavještenje, nešto ne vidim, inače bih obavještenje skenirao i postavio. Uglavnom uslovi su da bi se pristupilo testiranju i postalo certificirani PEV:
-državljanin BiH
Eto, pa bujrum.
-
levjd
#2534 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
U stvari EV biraju PEV. Jedan PEV može to biti i za više zgrada. Ovim neće moći baš svako obavljati posao PEV-a i traži se poznavanje zakona koji reguliše problematiku zgrada kolektivnog stanovanja. Mislim da je za početak dobro zamišljeno.
- PipiDugaDevetka
#2535 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hajmo se kladiti da će se izroditi u otimanje para od EV, zarobljavanje zgrada od strane narkomana PEV-ova,...mogućnost još veće zarada upraviteljskim firmama koje će se utrpati da budu PEV-ovi.levjd wrote:U stvari EV biraju PEV. Jedan PEV može to biti i za više zgrada. Ovim neće moći baš svako obavljati posao PEV-a i traži se poznavanje zakona koji reguliše problematiku zgrada kolektivnog stanovanja. Mislim da je za početak dobro zamišljeno.
Tako je to kada nam je država EU šampion u klauzulama zvanim, IMT.
- poznanik
#2536 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
KANTON SARAJEVO
Ministarstvo stambene politike
Broj: 27/01-23-23258/12
Sarajevo; 01.08.2012.godine
OBAVJEŠTENJE
IZABRANIM PREDSTAVNICIMA ETAŽNIH VLASNIKA
O PROVJERI ZNANJA PUTEM TESTIRANJA
1. Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo obavještava izabrane predstavnike etažnih vlasnika da će od septembra 2012.godine, Komisija imenovana rješenjem Ministrice stambene politike, vršiti provjeru znanja putem testiranja izabranih predstavnika etažnih vlasnika u skladu sa Pravilnikom o uvjetima za izbor predstavnika etažnih vlasnika (Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 15/12).
2. Provjera znanja putem testiranja vršit će se svakog utorka i četvrtka, sa početkom u 12,00 časova, u prostorijama Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo, ulica Hamida Dizdara broj 1, II sprat, sala broj 203.
3. Izabrani predstavnik etažnih vlasnika mora ispunjavati slijedeće opće i posebne uvjete:
a) da je državljanin Bosne i Hercegovine,
b) da ima prijavljeno prebivalište na području Kantona Sarajevo,
c) da je punoljetno lice i da nije starije od 65 godina,
d) da nije obuhvaćeno odredbama člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine,
e) da ima završen najmanje IV ili V stepen stručne spreme.
4. Izabrani predstavnik etažnih vlasnika prilikom pristupanja na provjeru znanja putem testiranja dužan je dostaviti Komisiji slijedeće dokaze o ispunjavanju uvjeta iz tačke 3. ovog obavještenja:
a) ovjerena fotokopija lične karte,
b) ovjerena izjava kod nadležnog općinskog organa uprave da nije obuhvaćen odredbama člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine,
c) ovjerena fotokopija svjedočanstva odnosno diplome o stručnoj spremi.
5. Test za provjeru znanja je sačinjen od 21 pitanja koja se odnose na poznavanje Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 3/12) i podzakonskih propisa donesenih na osnovu tog Zakona, a kandidat prilikom rješavanja testa treba odgovoriti na pitanja označavanjem samo jednog od ponuĎenih opcijskih odgovora. Kandidat je zadovoljio na testu ako tačno odgovori na najmanje dvije trećine pitanja.
6. Provjera znanja putem testiranja obavezna je za sve izabrane predstavnike etažnih vlasnika u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika o uvjetima za izbor predstavnika etažnih vlasnika, a to je do 06. aprila 2013.godine. Predstavnik etažnih vlasnika koji u ovom roku ne položi test provjere znanja ne može obavljati poslove predstavnika etažnih vlasnika.
M I N I S T R I C A
Mersiha Slipičević, s.r.
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... ASNIKA.pdf
- PipiDugaDevetka
#2537 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mogla je ministrica reći hoće li ona donositi Rješenja za one koji ne polože test u datom roku? Hoće li ona određivati tzv. nametnute/prinudne PEV-ove?
Pismeniji je bio prethodni ministar. Imena zanimanja se obavezno pišu u muškom rodu, pa je trebala potpisati
MINISTAR, Mersiha Slipčević, s.r., a ne MINISTRICA.
Pismeniji je bio prethodni ministar. Imena zanimanja se obavezno pišu u muškom rodu, pa je trebala potpisati
- _Saša_
#2538 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hehe, a ravnopravnost?PipiDugaDevetka wrote:Mogla je ministrica reći hoće li ona donositi Rješenja za one koji ne polože test u datom roku? Hoće li ona određivati tzv. nametnute/prinudne PEV-ove?
- PipiDugaDevetka
#2539 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
I ja ću tu gender ravnopravnost poštovati čim nadležni saopšte da se pravopis bosanskog jezika promijenio. Za, sada, ministar, Mersiha je polupismena. Jedino se može izvući na to što su i hrvatski, i bosanski, i srpski ravnopravni u BiH._Saša_ wrote:Hehe, a ravnopravnost?PipiDugaDevetka wrote:Mogla je ministrica reći hoće li ona donositi Rješenja za one koji ne polože test u datom roku? Hoće li ona određivati tzv. nametnute/prinudne PEV-ove?
MINISTAR, Mersiha Slipčević, s.r., a ne MINISTRICA.U Hrvatskoj je recimo prije par godina to uvedeno. Kapetan - Kapetanica (Iz zvjezdanih staza
) Pa eto doslo i do nas
![]()
- _Saša_
#2540 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Otisli smo sa temePipiDugaDevetka wrote:I ja ću tu gender ravnopravnost poštovati čim nadležni saopšte da se pravopis bosanskog jezika promijenio. Za, sada, ministar, Mersiha je polupismena. Jedino se može izvući na to što su i hrvatski, i bosanski, i srpski ravnopravni u BiH._Saša_ wrote:Hehe, a ravnopravnost?PipiDugaDevetka wrote:Mogla je ministrica reći hoće li ona donositi Rješenja za one koji ne polože test u datom roku? Hoće li ona određivati tzv. nametnute/prinudne PEV-ove?
MINISTAR, Mersiha Slipčević, s.r., a ne MINISTRICA.U Hrvatskoj je recimo prije par godina to uvedeno. Kapetan - Kapetanica (Iz zvjezdanih staza
) Pa eto doslo i do nas
![]()
- PipiDugaDevetka
#2541 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
O.K. @_Saša_,
Prihvatam ravnopravno korištenje jezikaa, ali je indikativno i znakovito,...Povlačim riječi da je ministar Mersiha polupismena i upućujem izvinjenje svima koji su se našli pogođeni ovom mojom izjavom.
Vratimo se na temu.
Prihvatam ravnopravno korištenje jezikaa, ali je indikativno i znakovito,...Povlačim riječi da je ministar Mersiha polupismena i upućujem izvinjenje svima koji su se našli pogođeni ovom mojom izjavom.
Vratimo se na temu.
- _Saša_
#2542 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ok vracamo se temi. Nas PEV odlučio da postavi metalnu ogradu visine 110cm oko travnjaka u ulazu u zgradu. Odlučio i sproveo. Nikoga nije ništa pitao, čovjek voli čelične profile sa mrežom... I sad da ne fotografišem kako to izgleda, zgrada od 15 spratova ima 15 dužnih metara ograde kao da je kuća u Nedžarićima (uzgred nije bilo logike za ovom ogradom osim zbog sad ogradjenog oraha koji svake godine rodi pa ga dotični sa par svojih kompanjonja obrsti).
Kad su radnici betonirali istu, kako je ko prošao tako je i negodovao itd.
Neko rece za uvodjenje video nadzora treba saglasnost svih stanara, kod nas to ne treba.
Neko rece za uvodjenje video nadzora treba saglasnost svih stanara, kod nas to ne treba.
-
Bellica
#2543 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Trebalo je, sad ga lijepo tuzite MINISTRICI pa neka vam plati odstetu i poskida tu skalameriju oko zgrade. Inace, smije se samo ziva ograda postavljati i nista drugo._Saša_ wrote:Ok vracamo se temi. Nas PEV odlučio da postavi metalnu ogradu visine 110cm oko travnjaka u ulazu u zgradu. Odlučio i sproveo. Nikoga nije ništa pitao, čovjek voli čelične profile sa mrežom... I sad da ne fotografišem kako to izgleda, zgrada od 15 spratova ima 15 dužnih metara ograde kao da je kuća u Nedžarićima (uzgred nije bilo logike za ovom ogradom osim zbog sad ogradjenog oraha koji svake godine rodi pa ga dotični sa par svojih kompanjonja obrsti).![]()
-
Bellica
#2544 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala, ali ja to vec sve znam. Neka si postavio da vide ostali koji ne idu tako cesto kod upravitelja pa nemogu dobiti ovo uputstvolevjd wrote:Upravo sam saznao o testiranju. Postoji obavještenje kod upravitelja u kojem sve piše i svaki PEV može da ga uzme.Ne znam da li se na ovom forumu mogu ostaviti skenirana obavještenje, nešto ne vidim, inače bih obavještenje skenirao i postavio. Uglavnom uslovi su da bi se pristupilo testiranju i postalo certificirani PEV:
-državljanin BiH
Eto, pa bujrum.
-
levjd
#2545 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mislim da je obavještenje prilično precizno i dobro napisano. Iskustvo o polaganju-vrlo brzo.
-
sarajevonekad
#2546 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zna li iko kako se može smjeniti/zamijeniti upravitelj?
Naš prvi upravitelj, kojem stanari nisu plaćali jer nisu bili zadovoljni uslugama, bio je Sarajevostan, a onda nam je državan nametnula jednog drugog upravitelja (neću ih sada imenovati), sa kojim izgleda opet nisu stanari zadovoljni, a iskreno nisam ni ja, jer su jako spori, većinu stvari nisu uradili, a komunikacijia im nija baš na uslužnom nivou ( više "a la varoš")....
Nas nekoliko razmišlja da ih zamjenimo nekim ko je malo odgovorniji i u poslu i u komunikaciji, pa ako neko zna postupak, bio bih mu zahvalan da mi javi.
s.
Naš prvi upravitelj, kojem stanari nisu plaćali jer nisu bili zadovoljni uslugama, bio je Sarajevostan, a onda nam je državan nametnula jednog drugog upravitelja (neću ih sada imenovati), sa kojim izgleda opet nisu stanari zadovoljni, a iskreno nisam ni ja, jer su jako spori, većinu stvari nisu uradili, a komunikacijia im nija baš na uslužnom nivou ( više "a la varoš")....
Nas nekoliko razmišlja da ih zamjenimo nekim ko je malo odgovorniji i u poslu i u komunikaciji, pa ako neko zna postupak, bio bih mu zahvalan da mi javi.
s.
-
Bellica
#2547 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Po 158. put na temi da odgovorim kako se smjenjuje upravitelj. Naime, prvo morate imati predstavnika etaznih vlasnika koji ce ili organizovati sastanak ili ce obilaziti etazne vlasnike i skupiti potpise stanara koji u svom vlasnistvu imaju 51% korisne povrsine zgrade ili ako vas je u zgradi 20, najmanje 11 etaznih vlasnika moraju pristati na smjenu upravitelja. Obrazac se uzme u MSP, kod upravitelja ili ja mislim ima i na web stranici Ministarstva stambene politike, taj obrazac se popuni i na njega se potpisuju EV. Starom odnosno trenutnom upravitelju se napise jedan dopis u kojem ga obavjestavate da je 51% EV te zgrade izabralo novog upravitelja (u prilog ide kopija ovog zapisnika/obrasca koji se uzme iz MSP), original ovog zapisnika se nosi novom upravitelju koji po isteku otkaznog roka kod trenutnog upravitelja dolazi s komisijom u zgradu, a jedan clan te komisije je i vas PEV i preuzima zgradu, te pravi novi zapisnik. Nakon ovoga, zgrada je zakonski primljena kod novog upravitelja i moze poceti da vam vrsi i naplacuje usluge. Vas PEV s njima potpisuje ugovor u ime svih vas, oni onda urade prijem zgrade i od iduceg mjeseca pocinjete njima da placate racune. Ako u iducih 2-3 mjeseca stari upravitelj sva vasa sredstva ne uplati na racun kod novog upravitelja, vas PEV je duzan da ih podsjeti da to nisu uradili i da to naprave u sto kracem roku npr. neka im da rok od 10 radnih dana. Ako to ne urade (provjeri kod novih upravitelja jesu li sredstva prebacena), onda pise MSP, pa onda ih oni po sluzbenoj duznosti "natjeraju" i sredstva budu na racunu u narednih 24-48h. Ako sam nesto propustila kolege ce dopuniti, a ako ti ima nesto nejasno iz navedenog ili imas jos nekih pitanja, pisi slobodno.sarajevonekad wrote:Zna li iko kako se može smjeniti/zamijeniti upravitelj?
s.
-
levjd
#2548 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Član 46 zakona o održavanju zajedničkih djelova zgrade govori o tome.sarajevonekad wrote:Zna li iko kako se može smjeniti/zamijeniti upravitelj?
s.
Stanari trebaju organizovati skup etažnih vlasnika i na njemu sačiniti zapisnik u kome stoji da je izabran novi upravitelj i ovlašćuje se PEV da potpiše zajednički ugovor sa istim. Pri tome moraju se sva dugovanja prema starom upravitelju izmiriti, osim dugovanja po naknadi za održavanje za koju je stari upravitelj dužan da tuži. Isti zapisnik se dostavlja starom i novom upravitelju kao i ministarstvu stambene politike. PEV mora i napraviti spisak svih EV i dostaviti novom upravitelju. Formira se komisija novoizabranog upravitelj da vidi stanje zgrade. Sa starim upraviteljem PEV podpisuje zapisnik o sredstvima na računu i potraživanjima. I to su sve uslovi da dođe do promjene. Zakon kaže da do promjene može doći samo 1 u mjesecu.
- vozač
#2549 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ja dobio obavjest neki dan, komadić papira, fotokopija, prvo što mi je palo na pamet je da je proteklo skoro 5 mjeseci od 06.aprila 2012, dakle odmah u startu mutljavina, totalno neodgovorno, ni koverte, ni pisma, ni pošte, samo onako ubačeno, šta sad ako kažem da nikad nisam dobio obavjest, nijedan sud me ne može osuditi za to, ispada da nisam ni dužan polagati ispit jer nisam ni znao za isti, ko me je uopšte obavjestio ?poznanik wrote:KANTON SARAJEVO
Ministarstvo stambene politike
Broj: 27/01-23-23258/12
Sarajevo; 01.08.2012.godine
OBAVJEŠTENJE
IZABRANIM PREDSTAVNICIMA ETAŽNIH VLASNIKA
O PROVJERI ZNANJA PUTEM TESTIRANJA
1. Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo obavještava izabrane predstavnike etažnih vlasnika da će od septembra 2012.godine, Komisija imenovana rješenjem Ministrice stambene politike, vršiti provjeru znanja putem testiranja izabranih predstavnika etažnih vlasnika u skladu sa Pravilnikom o uvjetima za izbor predstavnika etažnih vlasnika (Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 15/12).
2. Provjera znanja putem testiranja vršit će se svakog utorka i četvrtka, sa početkom u 12,00 časova, u prostorijama Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo, ulica Hamida Dizdara broj 1, II sprat, sala broj 203.
3. Izabrani predstavnik etažnih vlasnika mora ispunjavati slijedeće opće i posebne uvjete:
a) da je državljanin Bosne i Hercegovine,
b) da ima prijavljeno prebivalište na području Kantona Sarajevo,
c) da je punoljetno lice i da nije starije od 65 godina,
d) da nije obuhvaćeno odredbama člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine,
e) da ima završen najmanje IV ili V stepen stručne spreme.
4. Izabrani predstavnik etažnih vlasnika prilikom pristupanja na provjeru znanja putem testiranja dužan je dostaviti Komisiji slijedeće dokaze o ispunjavanju uvjeta iz tačke 3. ovog obavještenja:
a) ovjerena fotokopija lične karte,
b) ovjerena izjava kod nadležnog općinskog organa uprave da nije obuhvaćen odredbama člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine,
c) ovjerena fotokopija svjedočanstva odnosno diplome o stručnoj spremi.
5. Test za provjeru znanja je sačinjen od 21 pitanja koja se odnose na poznavanje Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 3/12) i podzakonskih propisa donesenih na osnovu tog Zakona, a kandidat prilikom rješavanja testa treba odgovoriti na pitanja označavanjem samo jednog od ponuĎenih opcijskih odgovora. Kandidat je zadovoljio na testu ako tačno odgovori na najmanje dvije trećine pitanja.
6. Provjera znanja putem testiranja obavezna je za sve izabrane predstavnike etažnih vlasnika u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika o uvjetima za izbor predstavnika etažnih vlasnika, a to je do 06. aprila 2013.godine. Predstavnik etažnih vlasnika koji u ovom roku ne položi test provjere znanja ne može obavljati poslove predstavnika etažnih vlasnika.
M I N I S T R I C A
Mersiha Slipičević, s.r.
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... ASNIKA.pdf
drugo ... po meni je poznavanje zakona neophodno, ali nije presudno za odabir, zakon uzmeš i pročitaš po potrebi, normalno ako si dovoljno pismen, pa ne misle valjda da će neko sad uzeti i učiti zakone, ljudi se o sebi zabavili, a sad trebaju glumiti studente i spremati ispite, smiješno
treće ... traže se tri ovjerene fotokopije koje će opštinari uredno naplatiti, minimum po 4 KM, dakle ispada da bih ja samo da pristupim ispitu trebao dati više od pola maksimalne mjesečne uplate na moj račun, koju uzgred rečeno, još nikad nisam doživio
četvrto ... koliko se puta može izlaziti na ispit, jednom, dvaput, sto puta, ko će im dolaziti na te ispite, pa ima ljudi koji rade i ujedno su PEV, napraviće im troškove koji će prelaziti mjesečnu zaradu od "funkcije" koju obavljaju
ima tu još mnogo toga, ali mislim da je sve u suštini i osmišljeno da bi se napravilo haotično stanje u kojem se ništa neće znati, a u takvom haosu najbolje i prolaze upravitelji jer masa građana plaća ovo i ne mareći za kvalitet usluge, isti će vjerovatno i dalje plaćati, a usluga upravitelja, u skladu sa novonastalom haotičnom situacijom može i dalje biti nikakva, ja sve više gubim i živce i energiju za borbu sa ovim hoštaplerima, sistem je koncipiran tako da tebe sud ganja i stiže, a njima niko ne može ništa, ja mu kažem sačekaj me pred ulazom i donesi mi nalog da potpišem njihov majstor ode, ja im dam nalog da oprave interfon, oni dođu, rade njih dvojica po sat i op, ne oprave ništa i hoće da naplate
mislim da je rješenje u zapošljavanju nezaposlene omladine, pa njima traži i diplome i poznavanje zakona, ali opet da se pitaju stanari koga će uzeti i ko će voditi brigu o njihovoj zgradi, po meni je najbolje rješenje da o zgradi vodi brigu neko pošten i odgovoran, nezaposlen, a prvi uslov bi bio da uopšte nije iz zgrade o kojoj brine, ovako se samo kačiš sa komšijama, ja ih imam par koje bi najradije štocirao svaki put kad ih sretnem, koji su to uhljupi i šupci, da ne pričam o drotu koji za 8 godina nije platio banke, a ono đubre od PEV-a, moj prethodnik, uveo mu i interfon, ja mu nisam dao ni ključić od ormara, sad ga je razvalio, al ko ga jebe, svakako je njegov pa nek malo isječe ruke kad mu treba uzeti poštu iz sandučića
ogorčen sam navalom papanluka, javašluka, nezainteresovanosti, neodgovornosti, nesposobnosti ... itd. itd.
-
Bellica
#2550 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znas sta, ja sam ove dvije veceri zaredom bila na nekim jako nezahvalnim sastancima, od jutros radim s majmunima koji ne znaju svoj posao, ali ovaj tvoj post me nasmijao do suza. Ja znam da je sve ovo ovako, ne samo kod tebe, nego kod svih nas, samo sto ti to opisujes na slikovit i smijesan nacin.
A sto se tice obavjestenja, da nije bilo Pipija ja ne bih ni znala za polaganje, jer nikakvu obavijest nisam dobila ni u koverti ni bez koverte. Jesu mi neki dan upravitelji rekli, ali Pipi me obavijestio ranije o nestrucno napisanom saopcenju. Ja se stvarno iskreno nadam da nece biti pitanja tipa: U Zakonu o odrzavanju zajednickih dilova zgrada u clanu 18 stoji: a.)... b.)... c.)... jer nema teorije da za nekoliko dana naucim Zakon napamet, nikada u zivotu nisam ucila napamet, ja sam inace zdravstvene struke i da sam ucila napamet, danas ne bih znala sta je donja suplja vena. Trebali su napisati ima li popravni ispit.
A to za ovjeru, LK i doploma se ne placaju, mislim ne placa se ovjeravanje, a za ovu potvrdu o nekaznjavanju, na trafici se kupi obrazac 0,50KM i taksa 15KM, preda se danas, bude gotova sutra.
A sto se tice obavjestenja, da nije bilo Pipija ja ne bih ni znala za polaganje, jer nikakvu obavijest nisam dobila ni u koverti ni bez koverte. Jesu mi neki dan upravitelji rekli, ali Pipi me obavijestio ranije o nestrucno napisanom saopcenju. Ja se stvarno iskreno nadam da nece biti pitanja tipa: U Zakonu o odrzavanju zajednickih dilova zgrada u clanu 18 stoji: a.)... b.)... c.)... jer nema teorije da za nekoliko dana naucim Zakon napamet, nikada u zivotu nisam ucila napamet, ja sam inace zdravstvene struke i da sam ucila napamet, danas ne bih znala sta je donja suplja vena. Trebali su napisati ima li popravni ispit.
A to za ovjeru, LK i doploma se ne placaju, mislim ne placa se ovjeravanje, a za ovu potvrdu o nekaznjavanju, na trafici se kupi obrazac 0,50KM i taksa 15KM, preda se danas, bude gotova sutra.