Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kerima1

#2526 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Aharon wrote:
Towelie wrote:DILEMA DANA: Imaju li Jevreji vehabije?
Da. Klasične. Haredim i hasidim jehudim su klasične vehabije. Na isti način vjeruju u Boga, isto se ponašaju, oblače, na isti način se odnose prema ženama - žene nose marame ili burke... Jevreji ih zovu Talibani.
Gdje ovi jevreji inace zive Izrael ili? I da li i kod njih ima nesto poput islamskog dihada,recimo da smatraju borbu u Izraelu i pogibiju kao kod muslimana sehadet?
vatrogasac

#2527 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

dustaban wrote: Bog, ako i postoji, zapravo zeli da se ogradi od religija i kao da mu je cilj da bude sto vise ateista!

Vaistinu :!:
Vaistinu postoji, a ti kao da se trudiš da po svojoj logici razumijevanja vjere ugodiš Bogu kao ateista. :mrgreen:
apsidejzi

#2528 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

dustaban wrote:
apsidejzi wrote::D:D:D:D:D:D:arrow::ugeek:
animals wrote:Svi kazemo da je Bog jedan i jedini..zasto bi se on onda razlicitim narodima obracao sa vise knjiga...zasto nije napisao univerzalnu knjigu, za sve narode istu i na jednom jeziku..recimo Engleskom..ovo je malo ironicno, ali razumijes zasto to pitam..
Mogao im je i email poslati kako je nekada jedan od ateista zahtjevao :)
Ne bi ovaj detalj trebalo tek tako ispucati.

Razmislimo ovako: "objava" nije nikad bila laksa i jednostavnija nego sad sa pojavom interneta. To se ipak ne desava i ta cinjenica povlaci samo dva moguca zakljucka:

A) One prethodne "objave" su ljudski produkt, Bog ne postoji.

B) Bog postoji, ali se ne zeli vise javljati u program JER ZELI DA LJUDI NE VJERUJU U NJEGA! Barem ne na nacin kako ga religije tumace. I sva ova desavanja nakon nastanka abrahamskih religija zaista ne daju nimalo povoda da se vjeruje religijskom bogu. Bog, ako i postoji, zapravo zeli da se ogradi od religija i kao da mu je cilj da bude sto vise ateista!

Vaistinu :!:
C) Nema potrebe da se vise javlja jer je stvar vec objasnjena (a ako si musliman onda i sacuvana u orginalnoj formi) i ljudima je ostavljena slobodna volja da uzmu Njegovu knjigu i izucavaju je ili da uzmu smartphone i gube vrijeme po facebooku i 9gagu.
fatamorgana

#2529 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Piše ti u Njegovoj posljednjoj Knjizi upućenoj čovjeku....
Eto sad bog izdavač knjiga k'o da je u najmanju ruku Šahimpašić ....
animals

#2530 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by animals »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
Bog preko knjiga se obraca covjeku :D Bas kao da je pisac.. :D smijesno..bas kao sto se Gospa ukazuje vidjelicama i salje im svake veceri poruke..dobro je onaj rekao, ne radi Gospa u posti...
NIN

#2531 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
:lol:
NIN

#2532 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

apsidejzi wrote:... ljudima je ostavljena slobodna volja da uzmu Njegovu knjigu i izucavaju je ili da uzmu smartphone i gube vrijeme po facebooku i 9gagu.
...kao sto ti gubis vrijeme po forumu!? :lol:

Ako ima glupljeg cojka na ovim temama od tebe streljaj me, hahhahahahah, ...

uh, nije vise komunizam, ne strelja se, sad se kamenuje, ... valjda shodno vrijednostima! :lol:
animals

#2533 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by animals »

Uh, sto ovaj NIN ubija u pojam ove jadne vjernike... :D
Towelie

#2534 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Towelie »

Nema tu ni u od ubijanja u pojam, vise mrziteljski komentari i hinjski pokusaji vredjanja kad se nema sta odgovorit. I to ne samo na ovoj temi.
zlokruhovic

#2535 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

Towelie wrote:Nema tu ni u od ubijanja u pojam, vise mrziteljski komentari i hinjski pokusaji vredjanja kad se nema sta odgovorit. I to ne samo na ovoj temi.
Kome ti imaš šta prigovoriti srednjovekovni čoveče??

Ti koji podržavaš ropstvo , odlaženje nemuslimana u pakao kao nižih bića i kao onaj koji smatra da je božja volja ubiti onoga koji napusti islam nemaš nikome prava reći da mrzi jer pre svega LAŽEŠ zato što mrzitelji zaslužuju prezir kao što se ne može biti tolerantan spram netolerantinih.

Ako kažeš da ne podržavaš ropstvo onda moraš se odreći kurana i to javno , jer u suprotnom kao što sam već rekao LAŽEŠ.
apsidejzi

#2536 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

NIN wrote:
apsidejzi wrote:... ljudima je ostavljena slobodna volja da uzmu Njegovu knjigu i izucavaju je ili da uzmu smartphone i gube vrijeme po facebooku i 9gagu.
...kao sto ti gubis vrijeme po forumu!? :lol:

Ako ima glupljeg cojka na ovim temama od tebe streljaj me, hahhahahahah, ...

uh, nije vise komunizam, ne strelja se, sad se kamenuje, ... valjda shodno vrijednostima! :lol:
ne vidim kako su jedan ili dva upisa u pauzama drugih aktivnosti gubljenje vremena al nema to ni veze... tvoja forumska pojava je takodjer olicenje gluposti u mojim ocima, s tim da si ti primitivniji za nekoliko nivoa.
apsidejzi

#2537 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

Towelie wrote:Nema tu ni u od ubijanja u pojam, vise mrziteljski komentari i hinjski pokusaji vredjanja kad se nema sta odgovorit. I to ne samo na ovoj temi.
Uvrijediti se moze samo onaj ko je takav kakvim ga opisuje onaj ko ga vrijedja. Posto se ja ne pronalazim u datom opisu onda nemam razloga da budem uvrijedjen. S druge strane, ocito im je zasmetala ova opcija C) jer ih je izbacila iz zone komfora te tako reaguju. Arogancija nefsa isplivava na povrsinu.
vatrogasac

#2538 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
animals wrote:Uh, sto ovaj NIN ubija u pojam ove jadne vjernike... :D
Ovo pravo zgodno. Najbolje šutjeti, markirati i nadati se da skontaju. :mrgreen:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2539 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Nurudin »

Nemojte tako jako šutirati, fino se igrajte ...

Nešto čitam Kur'an i slučajno mi naumpade ova vaša rasprava i nešto sam primjetio onaj ajet sure Rad ,jer iskreno nisam većinu postova o tome čitao naročito ove velike jer uz dužno poštovanje , taj formalistički pristup mi je neprivlačan oduvijek. Dakle dio
ajeta "Zar ne znaju (očajavaju) vjernici, da hoće Allah sigurno bi sve ljude uputio? .." pa je nešto bilo kao da je "očajavaju" greška pisara , jel..To je rekao ibn Abass r.a. ? Ok , moguće ...ali ja ne kontam zašto bi ovo "očajavanje" bilo greška jer je (barem meni) savršeno logično!
Mlivo i njegov doslovni prijevod riječ za riječ je možda čak i ubo jer kaže :

Pa zar nije očajno (jasno); onima koji vjeruju - da hoće Allah -sigurno bi sve ljude uputio?

Ovo u zagradi on sam kaže da je dodavao lično, da bi zbog takvog načina prevođenja bilo lakše čitaocu povezati rečenice.
Međutim i to je suvišno jer rečenica je savršena bez toga "jasno"
kerima1

#2540 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Pa zar nije očajno (jasno); onima koji vjeruju - da hoće Allah -sigurno bi sve ljude uputio?
Meni je ocajno da tako sto Bog radi,zato imam vislje i vece misljenje o Bogu jer On ili bi uputio sve ili sve ostavio u zabludi,a ne bi birao koga On hoce.nema smisla.

Kako to da ne citas duge postove,a sam takve pises?
nasa

#2541 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
animals wrote:Uh, sto ovaj NIN ubija u pojam ove jadne vjernike... :D
Ovo pravo zgodno. Najbolje šutjeti, markirati i nadati se da skontaju. :mrgreen:
A vidi apsurda i on je vjernik :lol:
ma pusti @animalisa, nije on uopce los vec ga ponese nekad pogotovo kad je rijec o islamu ili muslimanima
nasa

#2542 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

zlokruhovic wrote:
Kome ti imaš šta prigovoriti srednjovekovni čoveče??

Ti koji podržavaš ropstvo , odlaženje nemuslimana u pakao kao nižih bića i kao onaj koji smatra da je božja volja ubiti onoga koji napusti islam nemaš nikome prava reći da mrzi jer pre svega LAŽEŠ zato što mrzitelji zaslužuju prezir kao što se ne može biti tolerantan spram netolerantinih.

Ako kažeš da ne podržavaš ropstvo onda moraš se odreći kurana i to javno , jer u suprotnom kao što sam već rekao LAŽEŠ.
Brini se ti o sebi ne trebaju @Ninu advokati :wink:

I obuzdaj mrznju ili ti pazi sta tipkas
animals

#2543 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by animals »

nasa wrote:
A vidi apsurda i on je vjernik :lol:
ma pusti @animalisa, nije on uopce los vec ga ponese nekad pogotovo kad je rijec o islamu ili muslimanima[/quote]

Ne samo muslimani i Islam:D vec me ponese kad vidim da svecenici drze misu za Kordica..odmah uprljaju obraz svi posteni katolika..a da i ne pricam o onim pravoslavnim popovimama..ali nisam ni ja svetac :D samo sam covjek.. :D
vatrogasac

#2544 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

animals wrote: Ne samo muslimani i Islam:D vec me ponese kad vidim da svecenici drze misu za Kordica..odmah uprljaju obraz svi posteni katolika..a da i ne pricam o onim pravoslavnim popovimama..ali nisam ni ja svetac :D samo sam covjek.. :D
Ma i pun mjesec pa sunce kao provjereni afrodizijak i samo libido raste, a kada naraste onda hormoni zbune sive stanice. :wink:

Ama....i Muhammed Asad je rekao..."Sreća pa sam upoznao prvo islam, a ne muslimane."
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2545 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Nurudin »

kerima1 wrote:
Meni je ocajno da tako sto Bog radi,zato imam vislje i vece misljenje o Bogu jer On ili bi uputio sve ili sve ostavio u zabludi,a ne bi birao koga On hoce.nema smisla.

Kako to da ne citas duge postove,a sam takve pises?
traženje smisla u božijoj raboti je karakteristika ljudi koji misle da je um vrhunac , da je um aršin po kojem se sve treba mjeriti pa kao ako nema smisla onda ne može da postoji, ne može da bude
Allah Uzvišeni nema "smisla" u značenju da treba da sebi pridaje neki smisao ili ulogu ...to je obezbjeđeno za nas ljude , tj sami sebi pravimo uloge pa eto jedni su Njemu dodijelili ulogu Oca i kao treba da nastavi da igra po scenariju kojega su oni zamislili
Allah je oduvijek i nikad neće nestati , to je već umu neshvatljivo kao što mu je neshvatljiv pojam beskonačnosti i on ne može da barata sa takvim pojmovima .Ima toga kol'ko ho'š
Um razumije samo početak i kraj , hoće da ima cilj jer na takvim principima sam funkcioniše i sav se pogubi ako kažeš da
ne mora da bude svemu neki cilj, neko objašnjenje ....a naročito ako se to odnosi na Onoga koji ga je uveo u postojanje
On nas onda sam propitkuje i namjerno dovodi u konfuziju naše mozgiće kad kaže "Zar vam nije čudno o vjernici (dakle vjernike pita) da hoće Allah sve bi vas uputio?"
Kaže se u jednom hadis kudsiju kojega potvrđuju dobri ljudi svojim snovima (da znaju racionalni vjernici što traže 100% senede i prenosioce hadisa koji su prošli politička sita i rašeta kroz 1400 godina i nazivaju ih "dokazima" )
dakle Allah dž.š. kaže " Bijah skrivena riznica i htjedoh da budem spoznan, pa stvorih stvorenja da bih bio spoznan"
U tome se krije odgovor odnosno preciznije , u tome nestaju pitanja o tome zašto postojimo , kako postojimo i da li zaista postojimo na način kako mi to mislimo ali dok bih ja to tebi i ostalim ljubiteljima "dokaza" tipa Zakir Naik i Harun Yahja koji sve ko biva znaju i objašnjavaju, dok se ne pojavi neki ateistički Zakir Naik i onda odjednom ne da ne znaju, nego se zaokrenu za 360..

Ne čitam duge postove koji su vezani za ovaj formalistički pristup i analizu religija jer ja odavno znam da su religije teške gluposti ali isto znam da se vjera ne može analizirati niti se doći do vrijednog zaključka , pa ono ...ne privlači me to jer znam da nema svrhe sunce tražiti svijećom. Jedino nešto što se tiče istorije religija, to me već zanima

Recimo zanimljivo da ljudi nikako da povežu onaj dio o Umejadskom halifatu čije su halife bile veliki neprijatelji Muhameda a.s. i da su to i ostali nakon njegove smrti i smrti njegove porodice , i da su zasjeli na čeli muslimanske države i upravo oni stvorili okvire današnje muslimanske religije prepisujući je ....šta mislite od koga?
Pa od Aharonovih sunarodnjaka , jevrejskim plemena iz okolice Medine sa kojima su Umejadi bili sklopili savez i zajednički napali Muhameda a.s. u bitci na Hendeku odnosno u opkoljavanju Medine.
Kad nisu uspjeli i pretrpili teške poraze , jevreji na Hajberu a Umejadi padom Mekke u ruke muslimana , jednostavno su prešli na islam i kad su pobili sve najbliže Muhamedove a.s. samo su nastavili po starom
kerima1

#2546 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Nurudine,kazes da su Umejevici prepisali kur'an od Medinskih zidova,a prije toga opravdavas taj ajet o ocavajanju.mozes li objasniti to?
nasa

#2547 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

:D
ocajavace i @nurudin kad procita pitanje
kerima1

#2548 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

nasa wrote::D
ocajavace i @nurudin kad procita pitanje
diod

#2549 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by diod »

Ali što lik već dugo koristi prilike koje mu se ukažu da kaki po drugačijim od njega, to je za zabrinutost. Da li laže i vuče vodu kako njegovim vizijama paše, to se bez puno truda može uvidjeti. Samo on haman očekuje da oni koji čitaju to što on piše samo trebaju da gutaju i gutaju što on izbaci.
Nije sam, ima još bisera koji su se skrasili na forumu da ljudima vaziraju svoje vizije i tumačenja.
Towelie

#2550 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Towelie »

Kaže se u jednom hadis kudsiju kojega potvrđuju dobri ljudi svojim snovima (da znaju racionalni vjernici što traže 100% senede i prenosioce hadisa koji su prošli politička sita i rašeta kroz 1400 godina i nazivaju ih "dokazima" )
Prvi put cujem da se verodostojnost hadisa moze oceniti preko snova. Svaki dan covek nauci nesto novo.
Post Reply