Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fliksi

#2526 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

valterbranisarajevo wrote:Vidi ovo. Ručak za 10.11. Supa, pire krompir...kako raznovrsno i hranjivo. Božemesačuvaj kao u logoru... :oops:
Ma zaista, rucak je jos i najbolji...samo sto su porcije mizerno male :(
Dorucak i uzina su problem....dorucak bi morao biti vrlo kvalitetan obrok a on to zaista nije. Ne pamtim kada su imali kakao / mlijeko / jogurt za dorucak, istina je da se ustipci (koji su vrlo masni) i przenice posluzuju bez iceg drugog (ja vjerujem da ipak svi rodutelji djeci kod kuce nesto namazu na przenice, da ne pretjerujem sada sa rezanim stvarima, sirevima ili sl), a uzinu kada vidite dodje vam da placete, suha kriskica sa parizerom ili sl.....stvarno jadno....
rucak je meni uglavnom ok, ima dosta povrca (sreca pa je jeftino :o )
Fliksi

#2527 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

stigla maca wrote:postoji idealno rijesenje za vase probleme,ispisite djecu iz vrtica i nadite nesto po svom cejfu,a ti samotepajuca amrice,uzivaj u svojoj pismenosti!
jest jest "maco" ali ja placam za to isto obdaniste ne samo 140, vec i dodatnih 80 KM, a i više jer sam uredno prijavljena na puni iznos plate koja je pozamasna (za razliku od vecine drugih korisnika ovih usluga), i ne nisam na budzetu :P
Hristo Botev

#2528 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Hristo Botev »

...ishrana je bitna al' mislim da cilj vrtica nije samo ona nego drustveni razvoj djeteta kao nezaobilaznog dijela drustva nase/vase buducnosti...

Sta ce dijete donijeti u nase drustvo ako ga roditelji, kao sto je vecina ovih istih sa ovog foruma koji non-stop nesto iniciraju, uce da sve sto ima u vrticu nevalja i konstatno se bore pljuvanjem svega sto nije po njihovoj mjeri kako bi njihovom djetetu bilo bolje :roll: :roll: :roll:

Bojim se, da ce djeca takvih roditelja donijeti vise negatvnosti u drustvo zbog njegovog ne priznavanja, te stava, da sve sto nije kako su oni zamislili ne moze imati priliku za postojanje. Predlazem ovim roditeljima inicijatorima, da u interesu svoje djece, svoje probleme rjesavaju na drugaciji nacin osim pljuvanjem onih kojima to nije problem ....

Trenutno, od ishrane u vrticima, veci problem za nasu djecu je sto u Sarajevu sitni kriminal imamo povecan za preko 50%, broj krivicnih dela maloljetnicke delikvencije za skoro 40%, te imamo i veci broj ubistava kod omladine. Drugovi moji, u gradu sada ne sjedi Semiha kao sto sutra na celu JU Djeca Sarajevo nece sediti Arzija... ;-)
Fliksi

#2529 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

Hristo Botev wrote:...ishrana je bitna al' mislim da cilj vrtica nije samo ona nego drustveni razvoj djeteta kao nezaobilaznog dijela drustva nase/vase buducnosti...

Sta ce dijete donijeti u nase drustvo ako ga roditelji, kao sto je vecina ovih istih sa ovog foruma koji non-stop nesto iniciraju, uce da sve sto ima u vrticu nevalja i konstatno se bore pljuvanjem svega sto nije po njihovoj mjeri kako bi njihovom djetetu bilo bolje :roll: :roll: :roll:

Bojim se, da ce djeca takvih roditelja donijeti vise negatvnosti u drustvo zbog njegovog ne priznavanja, te stava, da sve sto nije kako su oni zamislili ne moze imati priliku za postojanje. Predlazem ovim roditeljima inicijatorima, da u interesu svoje djece, svoje probleme rjesavaju na drugaciji nacin osim pljuvanjem onih kojima to nije problem ....

Trenutno, od ishrane u vrticima, veci problem za nasu djecu je sto u Sarajevu sitni kriminal imamo povecan za preko 50%, broj krivicnih dela maloljetnicke delikvencije za skoro 40%, te imamo i veci broj ubistava kod omladine. Drugovi moji, u gradu sada ne sjedi Semiha kao sto sutra na celu JU Djeca Sarajevo nece sediti Arzija... ;-)
E moj Hristo....
ovi roditelji (citaj mi) ne uce djecu da sve ne valja, sta vise, uce ih postovanju svega pa cak i drugog i drugacijeg (za razliku od temeljnih vrijednosti koje se teze uspostaviti u toj ustanovi)!
I upravo zbog onoga sto je pomenuto treba razmisljati o najranijem odgoju djece, jer ona sve najbitnije vrijednosti usvajaju u dobi 4-6 godina.
Ali, ukoliko je Kristina nepodobna, sto se njenom djetetu kontinuirano daje na znanje, sta ce to dijete pomisliti i sta moze ocekivati kasnije od svojih "drugara"?
Onaj minimum koji bi trebalo dobiti (BITI OSIGURANO, SITO, SIGURNO, UTOPLJENO I SLOBODNO) tu sigurno nece dobiti (bar ne dok je na celu sadasnji management)
Sheftelija

#2530 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Sheftelija »

safran wrote:
Sheftelija wrote: Trenutno dajem 10 km za ples, dala bih isto toliko ili vise ako treba za vjeronauku. Sutra cu dati za engleski i za bilo koju drugu aktivnost za koju smatram da je dobra za moje dijete.

Meni je ovdje stvarno bitnije promijeniti jelovnik u vrticima, izbaciti ove nezdrave namirnice. Ko zeli to svom djetetu davati neka mu kuci daje. Ovako ja ne mogu doci i reci nemojte davati mom djetetu parizer, pastetu i sl.
Moje pitanje se odnosilo upravo na trenutno stanje a ne na potencijalno.

Ako prelistate prvih 10-ak stranica ove teme uvidjećete da se "inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića" upravo odnosi na poboljšanje uslova boravka djece što uključuje i ishranu.
Moj prvi post na ovu temu je bio iniciran upravo doruckom u vrticu u koje ide moje dijete, zbog toga sam se prvenstveno javila, da bih iznijela svoje razocarenje i usput dala misljenje o vjeronauci. Na zalost vecina odgovora na moj post odnosila se na ovaj drugi dio.
nosara

#2531 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nosara »

smurf wrote:Evo jelovnika za tekuci mjesec u Djecijem gradu ;-)

Image
Image
Ovaj jelovnik za bebe... Zasto jednostavno ne sopaju bebe secerom, onako iz vrece...? Jeftinije bi bilo, a na isto se svodi...

Gdje je mlijeko, mladi sir, kajmak...? Jabuke, banane, RIBA...?

Nije tragedija, ali jeste komedija...
Mama dvoje djece

#2532 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

stigla maca wrote:postoji idealno rijesenje za vase probleme,ispisite djecu iz vrtica i nadite nesto po svom cejfu,a ti samotepajuca amrice,uzivaj u svojoj pismenosti!
Nisam se htjela uplitati u mišljenje nicka Stigla maca, ima žena pravo na različito mišljenje, ali ovom zadnjom rečenicom me podsjeti na jednog posjetitelja koji je nekoliko puta bio banovan sa ove teme a zvala se Jedna mama.
Imala sam ja dijete i prije direktorovanja ove lažljive osobe (i nemojte mi odgovarati na ovo, jer ko laže onda je ništa drugo do lažov), i imala sam dijete u ovoj njenoj fazi diktatorskog upravljanja.
Da nije nas roditelja niti bi oni postojali niti imali posla.
Neki dan sam slučajno na ulici čula jednu zaposlenicu uprave Djeca Sarajeva kako naglas priča kolegici o roditeljima:
"Šta oni hoće, misle ako plaćaju 140 maraka da se mogu uplitati u naš rad, kao da plaćaju 1000 maraka"
Ovo hoću reći, ustanova je osnovana radi naše djece i plaća se većim dijelom od uplata roditelja i manjim dijelom od kantona Sarajevo. Dakle, moramo i trebamo se uplitati u trošenje sredstava i rad zaposlenih koja su tu zbog naše djece a ne naša djeca zbog njih.
Dakle rješenje je ne ispisivati djecu, kao što bi ova gore navedena mama željela, nego se boriti za bolji rad ustanove i uvid u trošenje sredstava pogotovo na očigledne prevare kao što je Zlatni orao (inače svakoj osobi koja radi u organima uprave i javnim ustanovama koja se podiči da je dobila ovu nagradu treba odmah dati otkaz da se ne sramotimo zbog naše gluposti).
Mi kao roditelji imamo Vijeće roditelja koje treba kandidovati svoja dva člana u Upravni odbor, a koji razmatra poslovanje JU i koji je konačno bio oformljen, doduše kao VD, i tako i znamo za sve ove mahinacije pa i one o zapošljavanju kadra za vjeronauk na račun JU što nije urađeno po pitanju drugih specijalizovanih programa.
Ja se slažem da je vjerovatno nekim roditeljima odlično stanje u vrtićima, i naš smo mi sredili, puno je ljepši i bolji nego drugi, ali to mi ne daje pravo da ono što je pogrešno ne pokušam kao roditelj ispraviti.
I još što se tiče hrane, jest da nije nešto, i ja sam jednom naletila na vodu i kruh, pa još iz one limene šolje, baš mi izgledalo jadno. Voće je bilo jednom mjesečno, tako da sam se više potrudila sa ishranom kod kuće. Nismo mogli nikako utjecati na to, pa su roditelji ponekad donosili voće u vrećama. Inače u školi imamo produženi boravak u kojem smo mi roditelji skupa sa kuharicama formirali jelovnik, jer ako plaćamo produženi, naravno da trebamo utjecati i na jelovnik.
Zato molim roditelje koja imaju djecu u JU Sarajevo da se bore za bolje uslove naše djece, ako nećemo mi, niko drugi se neće ni počešati za našu djecu.
maslina

#2533 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by maslina »

Mama dvoje djece wrote:
Nisam se htjela uplitati u mišljenje nicka Stigla maca, ima žena pravo na različito mišljenje, ali ovom zadnjom rečenicom me podsjeti na jednog posjetitelja koji je nekoliko puta bio banovan sa ove teme a zvala se Jedna mama.
Imala sam ja dijete i prije direktorovanja ove lažljive osobe (i nemojte mi odgovarati na ovo, jer ko laže onda je ništa drugo do lažov), i imala sam dijete u ovoj njenoj fazi diktatorskog upravljanja.
Da nije nas roditelja niti bi oni postojali niti imali posla.
Neki dan sam slučajno na ulici čula jednu zaposlenicu uprave Djeca Sarajeva kako naglas priča kolegici o roditeljima:
"Šta oni hoće, misle ako plaćaju 140 maraka da se mogu uplitati u naš rad, kao da plaćaju 1000 maraka"
Ovo hoću reći, ustanova je osnovana radi naše djece i plaća se većim dijelom od uplata roditelja i manjim dijelom od kantona Sarajevo. Dakle, moramo i trebamo se uplitati u trošenje sredstava i rad zaposlenih koja su tu zbog naše djece a ne naša djeca zbog njih.
Dakle rješenje je ne ispisivati djecu, kao što bi ova gore navedena mama željela, nego se boriti za bolji rad ustanove i uvid u trošenje sredstava pogotovo na očigledne prevare kao što je Zlatni orao (inače svakoj osobi koja radi u organima uprave i javnim ustanovama koja se podiči da je dobila ovu nagradu treba odmah dati otkaz da se ne sramotimo zbog naše gluposti).
Mi kao roditelji imamo Vijeće roditelja koje treba kandidovati svoja dva člana u Upravni odbor, a koji razmatra poslovanje JU i koji je konačno bio oformljen, doduše kao VD, i tako i znamo za sve ove mahinacije pa i one o zapošljavanju kadra za vjeronauk na račun JU što nije urađeno po pitanju drugih specijalizovanih programa.
Ja se slažem da je vjerovatno nekim roditeljima odlično stanje u vrtićima, i naš smo mi sredili, puno je ljepši i bolji nego drugi, ali to mi ne daje pravo da ono što je pogrešno ne pokušam kao roditelj ispraviti.
I još što se tiče hrane, jest da nije nešto, i ja sam jednom naletila na vodu i kruh, pa još iz one limene šolje, baš mi izgledalo jadno. Voće je bilo jednom mjesečno, tako da sam se više potrudila sa ishranom kod kuće. Nismo mogli nikako utjecati na to, pa su roditelji ponekad donosili voće u vrećama. Inače u školi imamo produženi boravak u kojem smo mi roditelji skupa sa kuharicama formirali jelovnik, jer ako plaćamo produženi, naravno da trebamo utjecati i na jelovnik.
Zato molim roditelje koja imaju djecu u JU Sarajevo da se bore za bolje uslove naše djece, ako nećemo mi, niko drugi se neće ni počešati za našu djecu.
Ne bi ti vjerovala šta sve uposlenice (neke) pričaju i na koji način im mozak funkcioniše. Često se u odbranu Arzije uzima činjenica da je plata na vrijeme!!!??? Kao da je iz svog džepa daje. To je savršeno odrađen posao od strane Arzije. Zaposlila je polupismen svijet, svako ko ima malo mozga u glavi je degradiran i na taj način dobija većinu sa razmišljanjem prosječnog stada ovaca.
"Ona je divna, primamo svih 650 KM na vrijeme."
safran

#2534 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Da li tvoje idealno rješenje uključuje i umanjenje doprinosa za iznos kojim se finansira predškolski odgoj?
safran

#2535 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Mama dvoje djece wrote:
Svaka čast, sinoć sam listala temu i tražila postove "jedne mame".
safran

#2536 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Sheftelija wrote:Meni je kvalitetna ishrana najbitnija za moje dijete. Do sada sam redovno citala mjesecni jelovnik na oglasnoj tabli i bilo mi je OK, ne bas kao sto bih joj ja davala kod kuce ali Boze moj, sta je tu je. Jednom mjesecno pasteta, parizer ili margarin....pa mogu preci preko toga. Medjutim, prosli petak sam izasla s posla zbog nekih obaveza i otisla po nju za vrijeme dorucka. Dijete je jelo SUH HLJEB I CAJ!!!!! Pa sta je ovo! Vidjela sam na ostalim kriskicama da je bio i komad parizera ali ga je ona samog pojela tako da joj je samo hljeb ostao. Ako je ovo kvalitetna ishrana onda sam ja vanzemaljac. Ko moze biti zadovoljan ovim????
A vezano za vjeronauku...ja cu svoje dijete slati kada napuni 4 godine, nista lose nece nauciti sigurno.
I sad u vrticu imaju engleski i ples gdje idu samo djeca koja plate mjesecno 10 KM. I sta sad bi trebalo ukinuti engleski jer moje dijete ne ide! Ako je data mogucnost izbora izvolite birajte, nemojte drugima uskracivati to pravo.
Mislim da je za to zaslužna vaša formulacija kojom se vjeronauk i engleski jezik izjednačavaju kao specijalni programi a to nikako nije slučaj.
Fliksi

#2537 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

safran wrote:
Sheftelija wrote:Meni je kvalitetna ishrana najbitnija za moje dijete. Do sada sam redovno citala mjesecni jelovnik na oglasnoj tabli i bilo mi je OK, ne bas kao sto bih joj ja davala kod kuce ali Boze moj, sta je tu je. Jednom mjesecno pasteta, parizer ili margarin....pa mogu preci preko toga. Medjutim, prosli petak sam izasla s posla zbog nekih obaveza i otisla po nju za vrijeme dorucka. Dijete je jelo SUH HLJEB I CAJ!!!!! Pa sta je ovo! Vidjela sam na ostalim kriskicama da je bio i komad parizera ali ga je ona samog pojela tako da joj je samo hljeb ostao. Ako je ovo kvalitetna ishrana onda sam ja vanzemaljac. Ko moze biti zadovoljan ovim????
A vezano za vjeronauku...ja cu svoje dijete slati kada napuni 4 godine, nista lose nece nauciti sigurno.
I sad u vrticu imaju engleski i ples gdje idu samo djeca koja plate mjesecno 10 KM. I sta sad bi trebalo ukinuti engleski jer moje dijete ne ide! Ako je data mogucnost izbora izvolite birajte, nemojte drugima uskracivati to pravo.
Mislim da je za to zaslužna vaša formulacija kojom se vjeronauk i engleski jezik izjednačavaju kao specijalni programi a to nikako nije slučaj.
Zakonski je upravo to slucaj
safran

#2538 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Fliksi wrote: Zakonski je upravo to slucaj
Kako? Jedan se program finansira iz budžeta a drugi ne.
Fliksi

#2539 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

safran wrote:
Fliksi wrote: Zakonski je upravo to slucaj

Kako? Jedan se program finansira iz budžeta a drugi ne.
Pa zakon na zalost, kod nas pogotovo, ne podrazumijeva da je to tako i u praksi :roll:
po novom zakonu su svi dodatni programi svrstani pod "specijalizirane programe" i potpuna je nebuloza to sto je odluceno za jedan sredstva traziti mimo ustaljenih normi (u pocetku su vjerske zajednice finansirale vjeronauku a kasnije je spontano finansiranje preslo na budzet). Ne bih se sada vracala na objasnjavanje kako i zasto je uopste do toga doslo, ali je cinjenica da svi ovi programi imaju pred zakonom istu vaznost i morali bi ih pratiti isti standardi. :run:
safran

#2540 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Moj komentar se upravo i odnosio na provođenje u praksi odn. način odabira specijalnog programa koji se finansira iz budžeta.
stigla maca

#2541 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

sve sto ste dosad naveli a tice se placanja,kraci programi,uplate za vrtic,izdvajanja kantona,sve to ukazuje na najvazniju cinjenicu a to je da nije kriva arzija nego vlast u kantonu,ljudi ,pa otvorite oci,usmjerimo ljutnju i paznju na vlast da vise uloze u predskolstvo,da mu daju na znacaju,a ne jel se vjeronauka placa il ne,evo sad ce biti vijece roditelja,formirace se upravni odbor pa onda usmjeriti paznju na sta treba,neko je napisao da djeca nisu sita,sigurna,slobodna,utopljena sto je besmislica,takvim komentarima necete nista postici!
seln

#2542 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

stigla maca wrote:sve sto ste dosad naveli a tice se placanja,kraci programi,uplate za vrtic,izdvajanja kantona,sve to ukazuje na najvazniju cinjenicu a to je da nije kriva arzija nego vlast u kantonu,ljudi ,pa otvorite oci,usmjerimo ljutnju i paznju na vlast da vise uloze u predskolstvo,da mu daju na znacaju,a ne jel se vjeronauka placa il ne,evo sad ce biti vijece roditelja,formirace se upravni odbor pa onda usmjeriti paznju na sta treba,neko je napisao da djeca nisu sita,sigurna,slobodna,utopljena sto je besmislica,takvim komentarima necete nista postici!
Arzija, daj nas pusti na miru, orla ti. desetine ljudi kazu da nesto jeste tako, ti kazes da nije. Dovoljno mi je tvoje tjestaste face na TV-u, ne trebas mi i ovdje.
Sheftelija

#2543 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Sheftelija »

Moje dijete ide u vrtic Biseri, u grupu od 2 do 5 god. Tamo radi jedna stroga teta koju moje dijete ne voli. Kad je pitam zbog cega uvijek odgovori zato sto je ona ljuta! Vec nekoliko puta sam imala priliku da prisustvujem nekim scenama koje pravi i ja uvijek u cudu ostanem je li to normalno ili ja previse ocekujem. Helem, juce kad sam dosla po dijete izvela sam je u hodnik da se spremimo. Bila je tu jos jedna mama sa djecakom iz iste grupe. Doticna teta je toliko pocela galamiti na neko dijete da smo nas dvije mame u cudu ostale i pitale jedna drugu sta je njoj, kakvo je to ponasanje?!? Nije to bilo sam blago podizanje tona nego GALAMA uz tako pogrdne rijeci. Ovo nije prvi puta ta se tako na djeci jadnoj izivljava. Kome se mogu zaliti vezano za to i ima li uopste svrhe?
photo

#2544 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by photo »

@sheftelija, ne znam ima li svrhe ali svakako treba prijaviti. a onda moras biti spremna da se vaspitacica pocne svetiti na tvom djetetu sto onda povlaci tvoju logicnu rekaciju zastite djeteta (kakva god da je reakcija). u svakom slucaju, dopis JU DC sa zalbom na ponasanje vaspitacice.
Sheftelija

#2545 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Sheftelija »

Toga me i jeste najvise strah, kako ce se odnositi prema mom djetetu sutra, inace bih joj vec juce nesto rekla :x
Mama dvoje djece

#2546 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

Sheftelija wrote:Toga me i jeste najvise strah, kako ce se odnositi prema mom djetetu sutra, inace bih joj vec juce nesto rekla :x
Ma ljudi ne bojte se, šta vam je.
Prvo zatraži razgovor sa odgovornom odgajateljicom vrtića i upozori je ako još jednom čuješ za takvu viku da ćeš se obratiti Upravi (ipak se one boje Arzije i njenih represija što ja uporno i govorim).
Ako to ne upali traži razgovor u Upravi i zaprijeti objavom u novinama (što je grozno ali moraš se izboriti za svoje dijete).
Niko nema pravo da se izderava na tvoje dijete, shvatite to svi.
eluna

#2547 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by eluna »

Sheftelija wrote:Toga me i jeste najvise strah, kako ce se odnositi prema mom djetetu sutra, inace bih joj vec juce nesto rekla :x
spremi se za borbi - ili ti ili ona - druge nema .....

naoštri zube, dopuni riječnik nepoznatih riječi (čitaj: srozaj svoj vokabular na njen nivo jer te žena neće razumjeti ako budeš kulturno razgovarala) iako ti to nije drago, potkuj se znanjem iz zakonskih propisa, traži i pročitaj sve pravilnike JU Djeca Sarajeva, pokupi brojeve telefona ombudsmena za prava djeteta (ta institucija postoji - svi se možete žaliti i njima) i drugih ogranizacija za zaštitu prava djece, psihološki pripremi svoje dijete za torturu i traži od njega povjerenje tj. da ti kaže sve što se zbiva - uključi ga u akciju borbe za njegova prava, bit će mu zanimljivo da ti bude saradnik, a dobro je da i samo zna pravilno odgovoriti na nasrtaje takvih divljaka .....

e još samo kad bi više roditelja imalo želje da se za svoju djecu bore :roll:
smurf

#2548 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by smurf »

Naravno da ne treba sutiti, nego ti cim cim prije obavi razgovor ;-)

Joooj ljudi sta se meni sinoc desilo, htjelo mi je srce puknuti :cry: Razgovaram ja sa svojom cetverogodisnjom kcerkom na povratku iz vrtica i ona meni "Ali ja ne zelim da mama ide na roditeljski sastanak, mozes li ti tata?" i sada joj ja objasnjavam kako je mama u Vijecu roditelja i da smo se dogovorili da ce ona ici, pita ona mene sta je to Vijece i sad joj ja u kratkim crtama objasnim i kao OK je to... Kada je posla sa mamom na spavanje kaze joj "Mama, molim te reci da nam bude bolja hrana" :shock:
Ja se sjebao dibidus kada mi je to supruga prenijela, jos inace mi svojoj kcerci sve objasnjavamo bas onako kako jeste (to zna biti uzasno naporno, ali to je valjda svrha roditeljstva) ali o ovakvim stvarima i eventualnim nesuglasicama ona nema pristupa.
A ona je novi kolacic u vrticu tako da i eventualne mane koje ona primjeti mi pokusavamo ublaziti i zakamuflirati da se bi doslo do averzije.

Kontam sad, mozda krije da zna citati i pisati pa se registrovala ovdje :roll:
poznanik

#2549 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

Sheftelija wrote:... Vec nekoliko puta sam imala priliku da prisustvujem nekim scenama koje pravi ...Doticna teta je toliko pocela galamiti na neko dijete ... uz tako pogrdne rijeci. Ovo nije prvi puta ta se tako na djeci jadnoj izivljava. Kome se mogu zaliti vezano za to i ima li uopste svrhe?
Pokušaj na neki način snimiti njeno ovakvo ponašanje (audio, video) i iskoristi taj snimak kao dokaz (što nije obavezno), ali bi bilo poželjno da bar obezbjediš svjedoka(e), i nakon toga podnesi prijavu - Prigovor Upravnom odboru JU DS koji u nadležnosti ima obavezu da odlučuje o prigovorima roditelja na rad i odnos zaposlenika prema djeci.
Istovremeno podnesi i Prigovor na rad tog odgajatelja Službi za obrazovno-odgojni rad kao i Pedagoškoj službi JU DS, koji će direktorici kasnije morati podnijeti izvještaj o radu tog odgajatelja.
Sve sačini u pisanoj formi i predaj službi za protokol u sjedištu JU DC.
Sheftelija

#2550 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Sheftelija »

Nedavno je moja djevojcica dosla kuci iz vrtica, oko pola 4 i odma uzela flomastere sjela da boji. A stvarno boji lijepo, prati linije crteza, ne prelazi nigdje bojom...Uglavnom satima je sjedila i bojila. Napravila je pauzu za rucak i opet nastavila. Ja sam je zvala da prekine da se igramo nesto drugo. Ona meni govori da mora bojiti jer joj je doticna teta (ista koja je vikala juce) rekla da ne zna bojiti! Sve i da ne zna ne bi smjela to reci djetetu. Tek oko pola 10 curica ostavlja flomastere i govori: "evo naucila sam mama, ne mogu vise...." Ja sam sutradan odma rekla to drugoj uciteljici sto je ona odlucno negirala, ma nije, ma kakvi, ma gdje bi to,......na tome se i zavrsilo.

Jednom su za vrijeme dorucka svi sjedili i jeli a dvije uciteljice su razgovarale. Neka djevojcica joj je nesto rekla kad se ova izderala na nju: NE RAZGOVARAM S TOBOM, NISI TI DORASLA DA SAMNOM O TOME PRICAS!
Ova druga teta je skontala da ja gledam i slusam sta se desava pa je pokusala to prekinuti i skrenuti temu.....

Treba li ovo tolerisati i presutiti? Uvijek sebi govorim da ne ocekujem previse ali valjda mora nekakav minimum postojati u ponasanju i odnosu prema djeci?
Post Reply