Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#2526 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote::-)

a Bha prazni :roll:
Pa ocito cim ne mozete biti profitablini ili je mozda nesto drugo u pitanju?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2527 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

akcija007

#2528 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

JUcerasnjim jutarnjim letom sam letio preko Beca. Stigao sam na aerodrom u pola 7 (let je u pola 8) kad vidim horde ljudi se cekiraju za Bec. Nikad toliko ljudi nisam vidio iz SA da se cekira za jednu destinaciju. Bilo je otvoren jedan salter za biznis, koji je ceekirao putnike iio biznis i 3 saltera za ekonomsku.

A320 krcat do Beca. Danas sam se vratio Lufthansom iz Minkena u A319 i vjerovali ili ne u avionu nas je sve sskupa bilo 30 ljudi.
drndalo

#2529 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Pocela je seoba dijaspore sa Balkana nazad na zapad...
akcija007

#2530 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

danas je bio extra vedar dan i gledao sam kroz prozor aviona A319 iz Minkena kuda se sputsamo ali nista nisam uspio skuntati vidio sam samo bvrda i sela i na jednom mjestu iznad nekog brda/planine je naglo lijevco skrenuo. Isto sam primjetio i avion iz Zagreba i iz Beca i iz Budimpeste da na jednom mjestu naflo lijevo skrene kad se spustra u SA.

Zna oli mi neko malo poblize objasniti kuda se spustaju avioni kad udju u bh zracni prostor ' ?
Koshpa

#2531 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

sa Zapada, Bos.gadiska,( Bihac ) zenica, kiseljak vlakovo Aerodrom, ili Sa istoka bijeljina ( visegrad ) , doboj, zenica kiseljak vlakovo aerodrom
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2532 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

Koji je najlakši način da se prebaci sa BEG do centra Beograda?
plemba

#2533 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by plemba »

Entropio wrote:Koji je najlakši način da se prebaci sa BEG do centra Beograda?
najlakse je sa taxijem, ali i najskuplje... :lol:

ima svakih pola sata, ili cak manje u toku dana gradski autobus koji vozi od aerodroma do pijace Zeleni venac se zove, cini mi se, blizu ul. terazije je to... tako da si u centru

cijena je 70-80 dinara na kiosku i nekih 120 u autobusu
Master.DKP

#2534 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Koji su idioti blago receno kod nas u BiH, kod nas na Aerodromu Sarajevo, kod nas u BH Airlinesu ovako JAVNO da kazem i nemojte molim Vas iz duzno postovanje svi vi koji radite u gore navedenim kompanija ili radite bilo gdje u firmama, pogotovo avio koje se bave prevozom putika u i iz BiH.

Karta Sarajevo - Bec - Sarajevo je skoro 1 000 KM ! Idioti !

BH Airlines je imao skoro puno avione za Bec a i takoder za Frankfurt i ukinuli, opet IDIOTI. Licno sam letio na obadvije destinacije, nekoliko puta vise i za Bec i avio je uvijek bio preko 70-80 % popunjen.

Ostale linije za EU i dalje, NULA !!! Najskuplje karte u Europi ! Beograd do Austrije i Njemacke do 90 EUR ili JAT ili Germanwings, ili Nicki Airlines itd ! Skoplje takoder ! Zagreb, LJubljana vec 10 godina !

FUJ !
sarajevsko_pivo

#2535 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

Stvarno je glupo sto su ukinuli Bec i Frankfurt, za 2012 im ostaje samo 3 destinacije...

Zurich, Istanbul, i Amsterdam.
FreeSol

#2536 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

sarajevsko_pivo wrote:Stvarno je glupo sto su ukinuli Bec i Frankfurt, za 2012 im ostaje samo 3 destinacije...

Tako je kad "strucne" osobe vode firmu :x
ljubav_aha

#2537 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

FreeSol wrote:
sarajevsko_pivo wrote:Stvarno je glupo sto su ukinuli Bec i Frankfurt, za 2012 im ostaje samo 3 destinacije...

Tako je kad "strucne" osobe vode firmu :x
FreeSol,jos pokusavam pronaci info,gdje se ulaze novac,koji je ukljucen u cijenu avio karte/aerodormekse takse/fee , sto god , u civilnu avijaciju :?:
drndalo

#2538 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Pa u Hypo avion civilne kompanije civilne avijacije....
Master.DKP

#2539 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Iz Tirane, Albanija i iz Skoplja, Makedonija moze letiti na znatno broj vecih destinacija ( koje su vazne) u Europi po znatno, znatno manjim cijenama.

Iz Tirane mozes letiti za London, po dosta dobroj cijeni. Mozes letiti za Bec ili Njemacku takoder, opet po povoljnijoj cijeni.

Ovi dole na Aerodromu ( i da obracam se svima koji rade u BH Airlinesu i mogu da prenesu ovu poruku do tog nesretnog upravljackopg kadra) tj. do Aerodroma Sarajevo zbog avio taxi tj. nemate koji prave aerodrom skup da su ........

Eto,.........

P.S. Jel vi ikada putuje negdje, da li morate da putuje a da nije karta 1 000 KM do Beca ?!

P.S.S...........
Last edited by Anonymous on 09/09/2011 14:49, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA
drndalo

#2540 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Za pocetak, nije lijepo vrijedjati...

Nastavak je da tebi treba karta tad i tad i tada je skupa... Ima i iz Tirane skupih karata, kako potrefis, sezone/nesezona, subota noc/ radni dan kod "starih kompanija, konferencije/sezona kiselih krastavaca, daljina planiranja/ili letis sutra, otvoreno nebo/zatvoreno nebo (necu reci sta se rimuje s tim) :lol: ...

Sad gledam karte SJJ-VIE-SJJ, sutrasnje karte jesu 1000 KM, za 5-7 dana su 900 KM, za 15-ak dana su 700 KM, a za mjesec dana su 172 EUR... Ja se sjecam Austriana i kad je dosta skuplji bio...

Jos nesto, nekada sa Lufthansom, Croatiom, Malevom ili Adriom uz presjedanje moze biti i 100 EUR jeftinije od direktnog Austriana...

I da, i ja bih volio letjeti svuda za 29 EUR, ali to bas nije uvijek raspolozivo cak i da nam lete razne kompanije... A kompanije ko kompanije, hoce zaradu... A ako necemo da im zaradimo, nece da nam lete... :run:
Master.DKP

#2541 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Za pocetak: FUJ i "najgori smo"!

Samo malo elementarne matematike i cinjecina.

Let Beograd - Bec - Beograd

89,98 EUR ! ! !

Summe Flugpreis: € 89,98
Service Charge*: € 0,00
Preis: € 89,98
pro Person

(Kinder: € 85,36 / Babys: € 1,40)

Flug
Belgrad - Wien
Abflug Ankunft Flugnr. Klasse
Mi, 28.09.2011 12:45 Belgrad 13:45 Wien HG8029 M
Mo, 10.10.2011 11:10 Wien 12:10 Belgrad HG8028 M

FLY NIKI

http://www.flyniki.com/start.php?LANG=deu&MARKT=AT

Pogledaj dalje samostalno, sve u narednih 7 -14 dana najkasnije, niti jedan let nije skuplji od 100 EURa iz zemalja okruzenja i dalje pogotovo.

Tirana - London oko 100 EUR, Skoplje - Bec isto tako.....Zagreb, Beograd, LJubljana to da ne spominjem.

Pa Osijek u Hrvatskoj sa manje od 80 000 ljudi ima vise lowcosta kompanija i bolju povezanost nego Sarajevo !!!!

Pa kod nas "jeftina" LOW COST kompanija koja leti za njemacku ima cijene normalno avio kompanije !

Najskuplje takse za promet putnika + ostale takse raznih imena i prezimnea za razvijanje civilne avijacije, pozari i poplave itd. i MI SMO NAJ GORI na Balkanu u cijeloj jugo-istocnoj Europi !

Sve samostalno pogledajte pa ce vam biti jasno da smo najgori od najgorih, i opet tamo u zadnjoj klupi sjede neki losi ali i mi smo gori od tih najgorih koji sjede iza ovih losih sto stu opet bolji od nas je smo mi iza najgorih !

P.S. Gdje si ti "konkuretan" u poslovnom svijetu, u potovanjima, saradnji medu ljudima, privredi, turizmu bilo cemu kada za placas najskuplje avio karte u Europi !

P.S: Jedino da moze ONI TAMO dalje nisku krivi, nije nas aerodrom i kompanije koje posluju na njemu. Ili mozda direktor koji je primao do nedavno 20 000 KM netto plate i imao 7 letova dnevno !

P.S.S. Najgori !

:evil: :x :skoljka: :mrgreen: :run:
Pasiflora

#2542 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Pasiflora »

@Master.DKP - meni se cini da nisi bas u toku sa avijacijom :zoka:
Ja sutra letim Austrian Airlinesom na relaciji Sarajevo - Bec i vracam se za 10-tak dana. Karta 350KM!!!!
Bilo bi ti bolje da malo planiras putovanja (ako si vec DKP) umjesto sto loopas ovdje i trosis pare poreznih obaveznika :skoljka:
Ja uvijek nadjem povoljne karte, bez obzira kojom kompanijom letim.
drndalo

#2543 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Pa gdje mi bas Osijek nadje za poredjenje... Osijek i nema nista od saobracaja osim Ryan-a, kojeg placaju da leti... I koji obicno leti tamo gdje mu se placa da leti...

Osijek i unutar HR ( za sta Croatia dobija pusta milione od Drzave) ima letove za DBV i SPU, ali 3 mjeseca u sezoni, i to nesto tipa 3x sedmicno...

SJJ je za Osijek povezan sa svijetom samo tako... Po kojim cijenama, ne mislim da ne bi moralo ili trebalo biti jeftinije... I jeste glupo za BH Airlines sto su ukinuli VIE, ali ni to nije slucajno, vidjecemo u buducnosti po razvoju dogadjaja zasto je to bilo tako bilo, i ko je sta kuhao i profitirao... Ako Bec iz SJJ ne moze raditi, onda nema hljeba ni na jednoj liniji na svijetu... Sto se vidi i po Austrianu, ne pada im na pamet smanjiti linije za SJJ... Iz ljubavi valjda...

Jedva smo izmolili THY da nas privatizira, sa sve dugovima natucenim za vrijeme sposobnih direktora, i oni su to veoma "sadakli" uradili, a sada dolazi vrijeme da se ljudi i naplate... Zaiskali ste, evo vam ga ! :dance:
FreeSol

#2544 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

Master.DKP, nemam volje da te citiram, vidim da pljujes po svemu sto je nase. A isto i pametujes, samo ti ne ide od ruke, vjerovatno zbog ogranicenih kapaciteta.

Prvo, Osijek nije primarni aerodrom Hrvatske kao drzave, vec Zagreb. Zato i lete LCC na te aerodrome, upravo zbog taxi. Sarajevo je primarni aerodrom BiH, taxe logicno je moraju biti vece i samim tim LCC ne lete skoro nikad na primarne aerodrome.

Drugo, ako ti se ne svidjaju cijene, ne svidja aerodrom itd, imas "lijepu nasu" pa se preseli tamo, pa ce ti zivot biti po volji. Leti za 20 eura do po cijeloj Europi sto se mene tice.

Trece, sto nisi zavrsio neki fakultet vezan za avijaciju pa da dodjes ti na aerodrom i da pokazes kako si samo ti sposoban. :?:
ljubav_aha

#2545 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

drndalo wrote:Pa u Hypo avion civilne kompanije civilne avijacije....
o tme se mora nastaviti pricati van foruma :D ;-)
Master.DKP

#2546 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Da se ne bi diskusija svela na to ja tebi ti meni oni nama itd. Cinjenica je jedna, letimo jako, jako skupo, nemam ni priblizan broj destinacija osnovnih u Europi sa zemljama gdje imamo najveci privredni i turisticki interes i ja ne vidim kako to moze da se popravi ?!

Evo, ako se ovde javljaju ljudi koji rade u tom segmentu neka svima nama koji zelimo da putujemo i kojima od tih putovanja ovisi recimo existencija, privatni zivot, posao itd. zasto su svi u blizem i sirem okruzenju "povlasteni" da imaju dobre avio veze sa svim njima relevantnim destinacijama.

P.S. Ukidanje lijije za Bec i Frankfurt su u domenu naucne fantastike ! Evo neka se svako javio ko je vise od 2 puta putovao na ovim linijama pa neka napise koliko je putnika bilo. U Austriji ima zvanicno 170 000 BH gradana + studenti + poslovni ljudi + turisti i oni to UKINU.

Evo neka ovde ovi koji se razumiju u avijaciju objasne to nama svima !

Frankfurt, najveci i najznacajni Europski HUB, 250 000 BH gradana u Njemackoj. Ako nije vazna povezanost sa Njemackom i Frankfurtom onada...:) Necemo dalje... Njemacka najvazniji export/import partner BiH, zemlja sa toliko, najvecom zajednicom BH dijaspore i jos bezbroj razloga i oni to UKINU.

Pored toga, realno ne postoje 2 vaznija grada privredno, politicki i turisticki od Beca i Frankfurta.

Neko je dobro rekao, samo vidi ponasanje i cijene Austrian Airlines-a, gotovo 100 % popunjenost 2 puta dnevno pa ce ti biti sve jasno.

P.S.S. Da li vi svatate da postoji more ljudi u BiH i vani koji zbog posla i zivota moraju da putuju redvno i da su naravno spremni platiti svaku realnu kartu.

Evo primjer Minhen, 18 sati voznje autobusom koji je opet skuplji recimo od avio linije Beograd - Minhen. Ovamo 1,5 sat ovamo 18 sati.

Jednostvno, nismo konkurentni i neko nesto defitivno dobro ne radi...

Mozda nije sve tema, ali samo stavite na papir cijene nasih "komunikacija" u BiH.

Najmanje autoputa u BiH ( najlosiji kvalitet )
Najlosije magistralne i regionalsne ceste u Europi
Najskuplji minut razgovora u ovom dijelu Europe
Najskuplji avio saobracaj u Europi
Najmanje direktnih i redovnih avio linija prema vaznim destinacijama

Eto, ali nije do "nas" i "nasih", neko nas mrzi onako iz dna dushe...

:bih: :sax:
Master.DKP

#2547 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Aerodrom u Tirani ima preko 40 europskih destinacija na koje se redovno leti sa ovoga aerodroma. I preko 40 kompanija koje se bore za da odvode i dovode turiste, putnike i poslovne ljude u i iz Albanije. E to su oni od kojih smo puno gori.

http://www.tirana-airport.com/?RoseToke ... 0231crc339

P.S. Kako mislite da putuje turista u BiH, 20 sati autobusom preko 7 granica ili da plati 1000 KM od recimo Beca/Minhena do Sarajeva a do Tirane mu treba 100 EURa.I jos ima za manje od 2 EURa novi, klimatizirani autobus koji ga svakih pola sata vozi do glavnog trga u Tirani. A taxi u Sarajevo 40 KM i porcija dobre rasprave i verbalnog zlostavljanja taxiste koji te "dovezao" u grad !
Master.DKP

#2548 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Aerodrom u Pristini, KOSOVO je bolji i prefitabilniji te u mnogome bolje uvezan sa Europom nego SJJ.

Podsjecam da je to skoro pa "ratna zona", Pristina je 3 puta manja od Sarajeva, KOSOVO je manje i ekonomski slabije od BiH, KOSOVO nema turizam i potencijal koji ima BiH, nema 35 % dijaspore kao svog stanovnista, I NEMA BEZVIZNI REZIM putovanja sa EU !!!

I opet 1,2 MILIONA putnika u 2008 godini te od tada jos rapidno raste ! To je preko vise od 2 puta nego promet preko Sarajevo Airport...

Today, Prishtina International Airport has a flight average of 20 aircrafts per day whereas passenger number continuously is increased.During 2008, for the first time ever, number of 1 million passengers was reached and over-fulfilled. Altogether, there were 1.137.000 civilian passengers and approximately 100 thousand military passengers.

http://www.airportpristina.com/en/page/id/c1
jefferson

#2549 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

FreeSol wrote:Master.DKP, nemam volje da te citiram, vidim da pljujes po svemu sto je nase. A isto i pametujes, samo ti ne ide od ruke, vjerovatno zbog ogranicenih kapaciteta.

Prvo, Osijek nije primarni aerodrom Hrvatske kao drzave, vec Zagreb. Zato i lete LCC na te aerodrome, upravo zbog taxi. Sarajevo je primarni aerodrom BiH, taxe logicno je moraju biti vece i samim tim LCC ne lete skoro nikad na primarne aerodrome.

Drugo, ako ti se ne svidjaju cijene, ne svidja aerodrom itd, imas "lijepu nasu" pa se preseli tamo, pa ce ti zivot biti po volji. Leti za 20 eura do po cijeloj Europi sto se mene tice.

Trece, sto nisi zavrsio neki fakultet vezan za avijaciju pa da dodjes ti na aerodrom i da pokazes kako si samo ti sposoban. :?:
DKP ima donekle poentu, i to je cijela sustina ove teme. U posao oko LCC-a necu da ulazim. To su ciste subvencije drzava i to se npr. HR isplati, pitanje je bil se nama isplatilo. Ja licno mislim da je bolje te subvencije za LCC preusmjeriti na auto-put nego gurati jedan Rayan Air i sl.
Medjutim, da se vratimo na BHA koji je sustina problema a ne aerodrom u SA.
BHA je ukinuo linije za FRA i VIE ne zato sto je bio pun, nego sto nisu znali da se uvezu sa ostalim kompanijama. Ja letim dva puta godisnje iz SAD u BiH i NIKAD nisam letio sa BHA. Razlog je sto ih jednostavno nema u ponudi kada kupujem kartu. Ja sam jednom htio da poguram nasu komapniju, i kada sam vidio da je to rodjacka veza tipa iz Saint Louisa sa nekim u BHA i kako se dilaju karte preko Ciriha, odustao sam. Rodjaci, amidzici i sl nece biti gurani iz mog dzepa. Vecina ljudi kada kupuje karte, a pogotovo u SAD, ide preko Expedia i sl. BHA uospte nema u ponudi jer 1. nemaju ugovore sa npr. Unitedom, AA ili Deltom o preuzimanju putnika a o code sharingu je suvisno i pricati. Croatia i JAT to imaju!!! Znaci, osim sto Austrian u becu ima na svom letu ljude koji zive u austriji ili nase studente tamo ili nase poslovne ljude iz BiH, Austrian preuzima ljude koji dolaze u bec iz SAD, Australije, Japana itd i dalje ih prebacuje za SJJ. To BHA nikad nije uradila osim sto imaju code sharing sa THY sto bas i nije za pohvalit se kada su u pitanju veze THY sa SAD.
2. Ja koliko znam Vlada FBiH drzi 51% BHA, ali ocito kako Koshpa kaze zadnjih 3 mjeseca turci vode glavnu rijec. Medjutim, koliko god Koshpa pokusavao da prebaci krivicu na THY, sve probleme smo mi proizveli jer sama kompanija je nastala na rodjacko-jaranskim odnosima,a to dok se ne privatizuje 100% nece funkcionisati. Doci u poziciju da se proda 49% kompanije je suludo u nasim uslovima. Nudzeim Recica nije mogao napraviti profitabilnu avio kompaniju sa 2 ATR-72 koji bi bili dupke puni da su se potpisali ugovori sa velikim kompanijama ili code sharing ugovori. I jbg, covjek je nagradjen ambasadorskim mjestom nakon toga!
Master.DKP

#2550 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Master.DKP »

Mozemo i dalje.

Od 1. Novembra, sa Beogradskog aerodrom Nikola Tesla ce biti 45 diretkih letova Beograd - Bec - Beograd sa 3 avio kompanije ! Pri tome, avio karte su uglavnom u raspondu do 100 EUR-a povratne BG - VIE ! Uz ranije bookiranje moguce je cak kupiti kartu recimo zu oktobar 2011. BG-VIE-BG za 60 EUR !

Usput Aerodrom u BG je dobrom poslovnom politikom, rapidnim smanjivanjem aerodromske taxe, dolaskom mnogobrojih kompanija aerodrom koji danas ima promet od preko 2,5 miliona putnika koliko se odekuje do kraja 2011 godine.

Aerodrom u Beogradu je naravno uzeo dobar dio putnika iz BiH. ( Vecina RS-a, Tuzlansi kanton itd) umjesto da ti putnici koriste aerodrom u Sarajevu ili neki drugi u BiH...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... -77847.php
Post Reply