Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bizet

#2526 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

da ne citiram, vec sam umorna...oprosti

@ime_koheg_nema,
"cao mali prijatelju", da, to je taj osjecaj :)
Great Cornholio

#2527 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Nurudin wrote:
Great Cornholio wrote:@nurudine, iza onog što neko govori postoji i ono nešto što taj osjeća, ja ti ne vjerujem da si iskren, da ti je želja da ljudi zavole i ljude i Boga, meni se čini da si ti ovdje samo da bi lukavstvima pokušao da nekog uvućeš u nešto što nije dobro, nešto što rastura porodice, udaljava ljude od ljudi, ljude pretvara u idolopoklonike.

Možda ti nisi ni svjestan da to radiš, ispitaj i svoj nefs, malo manje vjeruj u svoju nepogrešivost i objektivnost;-)
Možda sam i Ratko Mladić ...dali mi pristup internetu u ćeliji
Nisi ba, znaš ti dobro ko si i šta si, i niko te ne može ubijediti u suprotno, baš k'o ni mene 8-) :D

Nego, sinoć ja malo previše emotivno nastupih, jest' da mi nikad nije bilo drago to što na momente izgubim kontrolu, ali eto dešava se ponekad to svakome, pa kad malo proanalizirah rečeno shvatih da sam pogriješio, ali samo u jednoj stvari, "osudih" te a da te ni ne poznajem lično, a to je grijeh, jer sudom kakvim sudimo takvim će nam sudom i biti suđeno.

Ti napisa da ne postoji više vrsta ljubavi, da je ljubav jedna, e pa neću se tu složiti s tobom ( sa vjerskim učenjem koje propagiraš), jer ne volimo mi na isti način Boga i ljude, Bog je ipak nešto drugačije od ljudi. Bog u koga ja vjerujem nam se prikazao u ljudskom obliku, jer znao je On da mi ne možemo zavoljeti nešto što ne možemo pojmiti, pokazao nam kako treba voljeti druge ljude, svojim ponašanjem učinio to da i Njega zavolimo, pokazao nam da s nama saosjeća, da je spreman da se za nas žrtvuje, da nas voli, da nas nije napustio, ali pokazao je i Ono što nije ljudsko, pokazao je da može činiti čuda, može liječiti one koje ljudi ne mogu, može činiti ono što čovjek ne može, može sve potčiniti svojoj volji, a obećao je da će to jednog "dana" i učiniti, da će prestati da poštuje našu slobodnu volju, da će pokazati da On ipak nije čovjek, već Bog.

Postoji više vrsta ljubavi, postoji ljubav prema Bogu, ljubav prema ocu, majci, djetetetu, ženi/muškarcu, prijatelju, životinjama, prirodi, državi, ali opet ću ponoviti, ko ne voli ljude ne može voljeti ni Boga.Ja vjerujem da je Isus bio Bog u ljudskom obličju, i ko ne može voljeti Isusa ne može voljeti ni ljude, voljeti ih na pravi način, onako kako Bog želi da ih volimo.
Isus je ideal ljubavi Boga prema Čovjeku, Čovjeka prema Bogu, i Čovjeka prema Čovjeku, sve te "tri ljubavi" On je demonstrirao u praksi, a na nama je da li ćemo vjerovati u taj ideal ljubavi ili ćemo vjerovati u nekog autokratskog Boga koji želi da mu se klanjamo i obožavamo ga, koji samo čeka da negdje pogriješimo da bi nas poslao u pakao/džehenem.

Izvinjavam se moderaciji što "zloupotrijebih" temu, ali eto odavno je ova tema postala "svaštara" pa se nadam da nam puno ne zamjere :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2528 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Zanimljivo da mene cijelo vrijeme optužuješ kako sam ja tu iz nekih razloga i zadnjih , skrivenih motiva (iako sam ja jasno rekao zašto sam tu i kako sam upoznao @fatu i ne uznemiravam tu nikoga svojim stavovima niti ih namećem) , a u biti kad se pročita sve što ti pišeš naročito to zadnje se vidi da
si ti taj u stvari i da govoriš o sebi :-D
Što bi reko naš narod : "svak se češe đe ga srbi" . Ono što ti je na srcu to ćeš pričati . Ja sam tvoje ogledalo i u njemu vidiš sebe .
Ovo što sam napisao je odlična stvar za tvoju samospoznaju ako to uspiješ pored svog ega primiti , prihvatiti...ako ne , onda si i dalje njegov rob i moraćeš da duraš torturu. Evo znači imaš mogućnost izbora i imaš slobodnu volju pa ti odluči kojim ćeš putem
Great Cornholio

#2529 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nurudin wrote:Zanimljivo da mene cijelo vrijeme optužuješ kako sam ja tu iz nekih razloga i zadnjih , skrivenih motiva (iako sam ja jasno rekao zašto sam tu i kako sam upoznao @fatu i ne uznemiravam tu nikoga svojim stavovima niti ih namećem) , a u biti kad se pročita sve što ti pišeš naročito to zadnje se vidi da
si ti taj u stvari i da govoriš o sebi :-D
Što bi reko naš narod : "svak se češe đe ga srbi" . Ono što ti je na srcu to ćeš pričati . Ja sam tvoje ogledalo i u njemu vidiš sebe .
Ovo što sam napisao je odlična stvar za tvoju samospoznaju ako to uspiješ pored svog ega primiti , prihvatiti...ako ne , onda si i dalje njegov rob i moraćeš da duraš torturu. Evo znači imaš mogućnost izbora i imaš slobodnu volju pa ti odluči kojim ćeš putem
Da, ponekad čovjek može projicirati, i na to mora obraćati posebnu pažnju ako mu je stalo da postane što više objektivan, a ovo što si napisao može biti korisno i tebi i meni, a i svakom drugom, jer samokritičnost je preduslov kritičkog stava prema drugima, drugim riječima, ne možeš spoznati druge dok ne spoznaš sebe, ne možeš kritikovati nečije ponašanje ako nisi zbog takvog ponašanja "osudio" prvo sebe.

I da, svaki novi dan je novi početak, prilika da naučimo nešto novo,izgradimo nešto novo, ili promijenimo ono što smo vlastitim uvidom proglasili lošim i nepoželjnim.

Toliko od mene za danas, prijatan dan vam želim, pa se čujemo... :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2530 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

E`o jedan vic:
Trebaju skočiti sa visoke litice pop,budistički svećenik i hodža.
Prvi uze da skače pop, prekrsti se, skoči i razljepi se dole.
Potom skoči budistički svećenik, skoči i on na prvu poleti dole,i počene vikati:buda,buda,buda-i spusti se polako na zemlju.
Hodža to sve snim`o i kad je došao na njega red da skače reče: Bismillahi-rrahman-nirrahim.buda,buda,buda :lol:
Great Cornholio

#2531 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Mogu i šejhovi lebdit' :evil: :D
Sati

#2532 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

806. Svesnost je tvoje utočište

Svesnost promene osećaja, stavova, raspoloženja, promene materijalnih stvari i emocionalne promene... ostani sa tim, jer je to utočište koje je nerazorivo. Ono samo nije nešto što se menja. To je utočište u koje možeš imati poverenja. To utočište nije nešto što možeš da stvoriš. Ono nije tvorevina. Ono nije nekakav ideal. Ono je vrlo praktična stvar i vrlo jednostavna, ali je lako preći preko nje i ne uočiti je. Kada si sabran, tada počinješ da uočavaš... tako stoje stvari.

Ajahn Sumedho

Image
Great Cornholio

#2533 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

"Utočište" ne može biti nešto što se stalno mijenja, osjećaj sigurnosti može dati jedino nešto nepromijenjivo, nešto u šta se uvijek možeš pouzdati. Stalno mijenjanje, i ne odupiranje tom mijenjaju, ne može biti "utočište", jer kako da se vratiš nečemu što već sutra ne možeš prepoznati.
ime_kojeg_nema

#2534 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Ne misli se ovdje da je bilo koji objekat promjene utociste, pa niti sam taj proces. Utociste je svjesnost, znanje o tome. Kada zivis to znanje, kada si ga svjestan iz trenutka u trenutak, tada nema vezivanja ni patnje vec samo registrujes i prihvatas ono sto je neminovno. Iz toga, po budistima, nastaje mir.
Sto se tice "nepromijenjivosti" budisti smatraju da takvo sto ne postoji.
Nurudin

#2535 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

ime_kojeg_nema wrote:Ne misli se ovdje da je bilo koji objekat promjene utociste, pa niti sam taj proces. Utociste je svjesnost, znanje o tome. Kada zivis to znanje, kada si ga svjestan iz trenutka u trenutak, tada nema vezivanja ni patnje vec samo registrujes i prihvatas ono sto je neminovno. Iz toga, po budistima, nastaje mir.
sadašnji trenutak . "Sve prolazi ostaje samo Lice tvoga Gospodara , Milostivog Samilosnog" (halali mor'o sam :D )
On nije postao i vječan je pa shodno tome ne postoji vrijeme za njega, a jedino što mi poznajemo (bar rijetki) a da nije prolazno jeste sadašnji trenutak jer uvjek je sada :-D Izgleda kao semantička smicalica ali nije, nego je Hakk-Istina , i On,Svemir, Bog ili kako god ("ga nazoveš njegova imena su najljepša") se može osjetiti i može ti se obratiti samo kroz taj sadašnji tren.
On je uvjek tu i on je kapija kroz koju moraš proći ako hoćeš da vidiš njegove manifestacije u svijetu
Great Cornholio

#2536 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote:Ne misli se ovdje da je bilo koji objekat promjene utociste, pa niti sam taj proces. Utociste je svjesnost, znanje o tome. Kada zivis to znanje, kada si ga svjestan iz trenutka u trenutak, tada nema vezivanja ni patnje vec samo registrujes i prihvatas ono sto je neminovno. Iz toga, po budistima, nastaje mir.
Znači, budizam nikada ne može biti utočište onima koji bi da sačuvaju nešto što smatraju svetim, nepromjenjivim i vrijednim borbe. Čovjek može biti nepromjenjiv, ako to želi, ako ima hrabrosti da se suprotsavlja promjenama koje ga žele mijenjati.

Znači, ovakav budizam kakvim ga ti predstavljaš nema veze sa Isusovim učenjem, jer On je insistirao na nepromjenjivosti i ustrajanosti u činjenju onoga što smatraš dobrim, a nije mu cilj ni bio da čovjek "kapitulira" da se pomiri sa sudbinom i tako se zaštiti od unutrašnjih borbi koje nastaju zbog stalnih iskušenja koja mogu dovesti od toga da čovjek izgubi svoje Ja, a čovjek bez jakog Ja niti može biti utočište sebi a ni bilo kome drugom.

Isus definitivno nije bio budista, iako mnogi smatraju da je On bio čovjek koji je preuzeo Budino učenje, jer ove Njegove riječi nisu kompatibilne sa budizmom, On je zagovarao borbu protiv onoga što je smatrao lošim za mir, zdravlje i sreću čovjeka, mirenje sa sudbinom i prihvatanje stvari onakvim kakve jesu nije nešto što će nas do toga dovesti, neće nas dovesti do toga da u sebi nađemo kraljevstvo nebesko.

"Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene: I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi. Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan. I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan".

Neko pametan reče, razlika između vjernika i nevjernika je u tome što ovi prvi nisu ravnodušni.
ime_kojeg_nema

#2537 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote:Znači, ovakav budizam kakvim ga ti predstavljaš nema veze sa Isusovim učenjem
Pa nema... makar ja ne vidim nikakvu sustinsku slicnost izmedju ta dva ucenja, osim sto se neke moralne smjernice poklapaju. Oni koji smatraju da je Isus preuzeo Budino ucenje su u krivu sto se mene tice.
Nurudin

#2538 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Jarane Cornholio , ti ne kontaš ..ne zato što nisi inteligentan nego zato jer ti nije probuđen srčani vid.
Isus a.s. je bio čista svijest, a takva svijest vidi realnost (Hakk) i za nju ne postoji prošlost i budućnost nego samo sadašnji tren

Taj pasus iz Biblije je pogrešno shvaćen , to ne znači to što ti misliš nego je to riješavanje od identifikacije sa bilo čim pa makar to bio tvoj najbliži. Tako se je Abraham trebao "riješiti" svog sina ali to je metafora za ovo gore pa se zbog toga prinosi žrtva u vidu životinje jer ona je zamjena za Ibrahimovog a.s. sina ali ujedno i simbol riješavanja od identifikacija.
Isto je rekao i Muhamed a.s. da nećemo biti pravi vjernici sve dok ga ne budemo voljeli više od majke, žene , sina..jer sve su to idnetifikacije
Nurudin

#2539 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

ime_kojeg_nema wrote:
Great Cornholio wrote:Znači, ovakav budizam kakvim ga ti predstavljaš nema veze sa Isusovim učenjem
Pa nema... makar ja ne vidim nikakvu sustinsku slicnost izmedju ta dva ucenja, osim sto se neke moralne smjernice poklapaju. Oni koji smatraju da je Isus preuzeo Budino ucenje su u krivu sto se mene tice.
nisu :)
ime_kojeg_nema

#2540 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Nurudin wrote:jedino što mi poznajemo (bar rijetki) a da nije prolazno jeste sadašnji trenutak jer uvjek je sada :-D Izgleda kao semantička smicalica ali nije
Samo bi bio jalov pokusaj kada bi kroz insistiranje na 'sadasnjem trenutku' pokusali zaustaviti vrijeme :).
ime_kojeg_nema

#2541 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Nurudin wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
nisu :)
Spreman sam biti uvjeren u suprotno :)
Great Cornholio

#2542 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote:
Ma sve je do tumačenja, a velika je razlika između ranog budizma i ovog današnjeg, jer i kod budizma se desilo isto što se desilo i u hrišćanstvo, a desilo se, i dešava se ovo što je Fromm napisao u Psihoanalizi i religiji:

- Iz duha i tekstova čitavog Isusovog učenja očito je, da je rano kršćanstvo humanističko a ne autoritarno.
Isusovo pravilo »kraljevstvo božje je u vama« jednostavan je i jasan izraz neautoritarnog mišljenja.
Ali samo nekoliko stoljeća kasnije, kad je kršćanstvo prestalo biti religija siromašnih i skromnih seljaka, zanatlija i robova (Am haarez) i postalo religija onih koji vladaju Rimskim Carstvom, autoritarni trend u kršćanstvu postaje dominantan. Ipak, sukob između autoritarnih i humanističkih principa nikada nije jenjao. To je konflikt između Augustina i Pelagija, između katoličke crkve i mnogih »heretičkih « grupa, te između različitih sekta unutar protestantizma.
Nurudin

#2543 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

ime_kojeg_nema wrote:
Nurudin wrote:jedino što mi poznajemo (bar rijetki) a da nije prolazno jeste sadašnji trenutak jer uvjek je sada :-D Izgleda kao semantička smicalica ali nije
Samo bi bio jalov pokusaj kada bi kroz insistiranje na 'sadasnjem trenutku' pokusali zaustaviti vrijeme :).
ne , ne možeš ga zaustaviti i ono za nas postoji kao što postoji san za spavača
Međutim to je ,hajmo reći , mjesto gdje je opna ka realnosti i manifestaciji božijih imena -najtanja ili što sufije kažu da se tu "podižu zastori" . Nemoj biti isključiv i na dobrom si tragu :)
Great Cornholio

#2544 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

@nurudine, ja vjerujem da ja kontam, a da ti ne kontaš pošto ti nije probuđen srčani vid, pa sve racionaliziraš :)
Great Cornholio

#2545 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nurudin wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
ne , ne možeš ga zaustaviti i ono za nas postoji kao što postoji san za spavača
Međutim to je ,hajmo reći , mjesto gdje je opna ka realnosti i manifestaciji božijih imena -najtanja ili što sufije kažu da se tu "podižu zastori" . Nemoj biti isključiv i na dobrom si tragu :)
Vrijeme postoji samo u našim glavama, ono nije nešto opipiljivo, nemoj ni Ajnštajnu svaku vjerovat'.

Nemoj relativizirati istinu, jer relativiziranje istine i vjera u Boga nisu kompatibilne stvari.
fatamorgana

#2547 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Vidim ope' vas kren'o budizam, :wink:
Great Cornholio

#2548 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:Vidim ope' vas kren'o budizam, :wink:
Dosta za danas, ne valja ni budizma previše :D
Prijatan dan vam želim, i srećno nam večeras :)
fatamorgana

#2549 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Vidim ope' vas kren'o budizam, :wink:
Dosta za danas, ne valja ni budizma previše :D
Prijatan dan vam želim, i srećno nam večeras :)
Ne zaboravi da poneseš i Isusa kad kreneš, :wink:
Great Cornholio

#2550 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Ne zaboravi da poneseš i Isusa kad kreneš, :wink:
Nije to moguće, On podržava Onog za koga On smatra da mu treba podrška :)

Eto tako, Bože pomozi i ti večeras, ja mislim da smo i zaslužili malo radosti i pozitivnog uzbuđenja :bih:

Post Reply