@ime_koheg_nema,
"cao mali prijatelju", da, to je taj osjecaj
Nisi ba, znaš ti dobro ko si i šta si, i niko te ne može ubijediti u suprotno, baš k'o ni meneNurudin wrote:Možda sam i Ratko Mladić ...dali mi pristup internetu u ćelijiGreat Cornholio wrote:@nurudine, iza onog što neko govori postoji i ono nešto što taj osjeća, ja ti ne vjerujem da si iskren, da ti je želja da ljudi zavole i ljude i Boga, meni se čini da si ti ovdje samo da bi lukavstvima pokušao da nekog uvućeš u nešto što nije dobro, nešto što rastura porodice, udaljava ljude od ljudi, ljude pretvara u idolopoklonike.
Možda ti nisi ni svjestan da to radiš, ispitaj i svoj nefs, malo manje vjeruj u svoju nepogrešivost i objektivnost;-)
Da, ponekad čovjek može projicirati, i na to mora obraćati posebnu pažnju ako mu je stalo da postane što više objektivan, a ovo što si napisao može biti korisno i tebi i meni, a i svakom drugom, jer samokritičnost je preduslov kritičkog stava prema drugima, drugim riječima, ne možeš spoznati druge dok ne spoznaš sebe, ne možeš kritikovati nečije ponašanje ako nisi zbog takvog ponašanja "osudio" prvo sebe.Nurudin wrote:Zanimljivo da mene cijelo vrijeme optužuješ kako sam ja tu iz nekih razloga i zadnjih , skrivenih motiva (iako sam ja jasno rekao zašto sam tu i kako sam upoznao @fatu i ne uznemiravam tu nikoga svojim stavovima niti ih namećem) , a u biti kad se pročita sve što ti pišeš naročito to zadnje se vidi da
si ti taj u stvari i da govoriš o sebi![]()
Što bi reko naš narod : "svak se češe đe ga srbi" . Ono što ti je na srcu to ćeš pričati . Ja sam tvoje ogledalo i u njemu vidiš sebe .
Ovo što sam napisao je odlična stvar za tvoju samospoznaju ako to uspiješ pored svog ega primiti , prihvatiti...ako ne , onda si i dalje njegov rob i moraćeš da duraš torturu. Evo znači imaš mogućnost izbora i imaš slobodnu volju pa ti odluči kojim ćeš putem

sadašnji trenutak . "Sve prolazi ostaje samo Lice tvoga Gospodara , Milostivog Samilosnog" (halali mor'o samime_kojeg_nema wrote:Ne misli se ovdje da je bilo koji objekat promjene utociste, pa niti sam taj proces. Utociste je svjesnost, znanje o tome. Kada zivis to znanje, kada si ga svjestan iz trenutka u trenutak, tada nema vezivanja ni patnje vec samo registrujes i prihvatas ono sto je neminovno. Iz toga, po budistima, nastaje mir.
Sto se tice "nepromijenjivosti" budisti smatraju da takvo sto ne postoji.
Znači, budizam nikada ne može biti utočište onima koji bi da sačuvaju nešto što smatraju svetim, nepromjenjivim i vrijednim borbe. Čovjek može biti nepromjenjiv, ako to želi, ako ima hrabrosti da se suprotsavlja promjenama koje ga žele mijenjati.ime_kojeg_nema wrote:Ne misli se ovdje da je bilo koji objekat promjene utociste, pa niti sam taj proces. Utociste je svjesnost, znanje o tome. Kada zivis to znanje, kada si ga svjestan iz trenutka u trenutak, tada nema vezivanja ni patnje vec samo registrujes i prihvatas ono sto je neminovno. Iz toga, po budistima, nastaje mir.
Sto se tice "nepromijenjivosti" budisti smatraju da takvo sto ne postoji.
Pa nema... makar ja ne vidim nikakvu sustinsku slicnost izmedju ta dva ucenja, osim sto se neke moralne smjernice poklapaju. Oni koji smatraju da je Isus preuzeo Budino ucenje su u krivu sto se mene tice.Great Cornholio wrote:Znači, ovakav budizam kakvim ga ti predstavljaš nema veze sa Isusovim učenjem
nisuime_kojeg_nema wrote:Pa nema... makar ja ne vidim nikakvu sustinsku slicnost izmedju ta dva ucenja, osim sto se neke moralne smjernice poklapaju. Oni koji smatraju da je Isus preuzeo Budino ucenje su u krivu sto se mene tice.Great Cornholio wrote:Znači, ovakav budizam kakvim ga ti predstavljaš nema veze sa Isusovim učenjem
Samo bi bio jalov pokusaj kada bi kroz insistiranje na 'sadasnjem trenutku' pokusali zaustaviti vrijemeNurudin wrote:jedino što mi poznajemo (bar rijetki) a da nije prolazno jeste sadašnji trenutak jer uvjek je sadaIzgleda kao semantička smicalica ali nije
Spreman sam biti uvjeren u suprotnoNurudin wrote:nisuime_kojeg_nema wrote:Pa nema... makar ja ne vidim nikakvu sustinsku slicnost izmedju ta dva ucenja, osim sto se neke moralne smjernice poklapaju. Oni koji smatraju da je Isus preuzeo Budino ucenje su u krivu sto se mene tice.Great Cornholio wrote:Znači, ovakav budizam kakvim ga ti predstavljaš nema veze sa Isusovim učenjem
Ma sve je do tumačenja, a velika je razlika između ranog budizma i ovog današnjeg, jer i kod budizma se desilo isto što se desilo i u hrišćanstvo, a desilo se, i dešava se ovo što je Fromm napisao u Psihoanalizi i religiji:ime_kojeg_nema wrote:Pa nema... makar ja ne vidim nikakvu sustinsku slicnost izmedju ta dva ucenja, osim sto se neke moralne smjernice poklapaju. Oni koji smatraju da je Isus preuzeo Budino ucenje su u krivu sto se mene tice.Great Cornholio wrote:Znači, ovakav budizam kakvim ga ti predstavljaš nema veze sa Isusovim učenjem
ne , ne možeš ga zaustaviti i ono za nas postoji kao što postoji san za spavačaime_kojeg_nema wrote:Samo bi bio jalov pokusaj kada bi kroz insistiranje na 'sadasnjem trenutku' pokusali zaustaviti vrijemeNurudin wrote:jedino što mi poznajemo (bar rijetki) a da nije prolazno jeste sadašnji trenutak jer uvjek je sadaIzgleda kao semantička smicalica ali nije
.
Vrijeme postoji samo u našim glavama, ono nije nešto opipiljivo, nemoj ni Ajnštajnu svaku vjerovat'.Nurudin wrote:ne , ne možeš ga zaustaviti i ono za nas postoji kao što postoji san za spavačaime_kojeg_nema wrote:Samo bi bio jalov pokusaj kada bi kroz insistiranje na 'sadasnjem trenutku' pokusali zaustaviti vrijemeNurudin wrote:jedino što mi poznajemo (bar rijetki) a da nije prolazno jeste sadašnji trenutak jer uvjek je sadaIzgleda kao semantička smicalica ali nije
.
Međutim to je ,hajmo reći , mjesto gdje je opna ka realnosti i manifestaciji božijih imena -najtanja ili što sufije kažu da se tu "podižu zastori" . Nemoj biti isključiv i na dobrom si tragu
Dosta za danas, ne valja ni budizma previšefatamorgana wrote:Vidim ope' vas kren'o budizam,
Ne zaboravi da poneseš i Isusa kad kreneš,Great Cornholio wrote:Dosta za danas, ne valja ni budizma previšefatamorgana wrote:Vidim ope' vas kren'o budizam,![]()
Prijatan dan vam želim, i srećno nam večeras![]()
Nije to moguće, On podržava Onog za koga On smatra da mu treba podrškafatamorgana wrote:
Ne zaboravi da poneseš i Isusa kad kreneš,