SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- SugarCookie
#2526 Samoubistvo
Danas u jutarnjima satima, učenik O.Š Osman Nakaš je izvršio samoubistvo. Taj učenik je i prije prijetio samoubistvom i dosta njegovih prijatelja je znalo za to, ali nije ništa poduzimalo.
Kroz priču sa svojim prijateljima/poznanicima koji žive u naselju u kojem je živio taj momak i koji su imali nekog kontakta s njim sam saznao da je taj momak imao psihičkih problema, te da mu je majka morala na operaciju sa malom šansom da preživi spomenutu operaciju. A kao glavni razlog se navodi njegova (bivša) ljubav...
Ponovo loša strana zapada koja je dovela ideju o sucidu među maloljetnike u BiH ili ?
Kroz priču sa svojim prijateljima/poznanicima koji žive u naselju u kojem je živio taj momak i koji su imali nekog kontakta s njim sam saznao da je taj momak imao psihičkih problema, te da mu je majka morala na operaciju sa malom šansom da preživi spomenutu operaciju. A kao glavni razlog se navodi njegova (bivša) ljubav...
Ponovo loša strana zapada koja je dovela ideju o sucidu među maloljetnike u BiH ili ?
- hakazvaka
#2527 Re: Samoubistvo
potrebno je sto prije spreciti sirenje ovog trenda, naravno.
ovu pricu plasirati u medije zajedno sa strasnim porukama i posljedicama koje ovakvi cinovi nose...
ovu pricu plasirati u medije zajedno sa strasnim porukama i posljedicama koje ovakvi cinovi nose...
-
smijesni_ste
#2528 Re: Samoubistvo
Da, bas procitah na drugom forumu..javljaju se djeca sto su isla sa njim u razred itd....uzas...zasad dosta nagadjanja ima koliko vidim....14 godina.....prestrasno 
http://www.gamers.ba/forum/10/97831/1/r ... ir-taric-/
http://www.facebook.com/group.php?v=wal ... 2632685338
http://www.gamers.ba/forum/10/97831/1/r ... ir-taric-/
http://www.facebook.com/group.php?v=wal ... 2632685338
Last edited by smijesni_ste on 10/02/2010 00:02, edited 1 time in total.
-
lolo_lolo
#2529 Re: Samoubistvo
taj je mali kao ostavio neko oprostajno pismo u kojem pise zbog cega se ubio
steta velika
steta velika
- sheilak
#2530 Re: Samoubistvo
Ma, kakav los utjecaj zapada! Danasnja su djeca/mladi ljudi prisiljena prerano sazrijeti ili ne sazrijeti uopste. Suoceni su sa strasnim stvarima, bez stabilizirajuceg djelovanja okoline, bez utocista u sebi ili drugima. Kod senzibilnih mladih ljudi vrlo lako moze doci do depresivnih stanja, koja, ako ih se pravovremeno ne primijeti, mogu dovesti do teskih posljedica.
Meni je jako zao ovog decka, zaista jeste. Ne znam sta bih rekla. Mogu samo zamisliti kroz kakve je muke-objektivne ili subjektivne, ali muke u svakom slucaju-morao prolaziti, pa da jedini izlaz iz toga vidi u nestanku.
Meni je jako zao ovog decka, zaista jeste. Ne znam sta bih rekla. Mogu samo zamisliti kroz kakve je muke-objektivne ili subjektivne, ali muke u svakom slucaju-morao prolaziti, pa da jedini izlaz iz toga vidi u nestanku.
- Joey Tribbiani
#2531 Re: Samoubistvo
Zao mi je djecaka...kao da ama bas nikoga nije imao da porazgovara s njim.
PS: gledam na facebook-u grupu koju su napravili. Jedan od komentara " RIP, jos se sjecam kako smo se napili, jbg". Pa fakat, ima li taj mali sto pise ovo ista u glavi??? samo 14 godina u guzici, prica gluposti i u ovakvoj situaciji
PS: gledam na facebook-u grupu koju su napravili. Jedan od komentara " RIP, jos se sjecam kako smo se napili, jbg". Pa fakat, ima li taj mali sto pise ovo ista u glavi??? samo 14 godina u guzici, prica gluposti i u ovakvoj situaciji
-
smijesni_ste
#2532 Re: Samoubistvo
Da, zaista ima neozbiljnih komentara...koji nimalo ne priliče ovoj tragičnoj situaciji , ali eto...katastrofa u svakom slučaju...
-
fixer
#2533 Re: Samoubistvo
O Boze, uvijek mi nesto lose kad ovako nesto cujem. Moglo i moralo se ovo sprijeciti. 
-
SoulSeeker
#2534 Re: Samoubistvo
Mislim da se ne radi ni o kakvoj "lošoj strani zapada" nego uopšteno o pojmu, ili bolje rečeno stanju. Suicid je posljedica nemogućnosti prilagođavanja jedinke na novostvorenu kriznu situaciju, i uopšteno nije vezan za spol, naciju, rasu, vjeru, vremenski period, neku fokusiranu državu, ili bilo šta drugo.SugarCookie wrote:Ponovo loša strana zapada koja je dovela ideju o sucidu među maloljetnike u BiH ili ?
U današnje vrijeme jako veliki broj ljudi je razočaran svojim životom, gubitkom posla, rastavom braka, gubitkom voljene osobe, stana, kuće... bilo čega... i povod za suicid može imati jako širok spektar. U svemu je najbitnije "stati na noge", oživjeti kvalitet ličnosti kroz jačanje svojeg "ja", i pokušati riješiti probleme samostalno, ili uz pomoć prijatelja i/ili savjetnika, odnosno stručnih lica.
Po meni, suicid nije dokaz psihičke poremećenosti neke ličnosti, nego malo pojačanija reakcija na stres. Kao takav se naravno može liječiti kvalitetnim odgovorom na krizne situacije jačanjem "psihološkog imunog sistema".
- Sunrise00
#2536 Re: Samoubistvo
ili "Sve.. :/ Samo jednu sekundu da mi se nasmije i kaze ' kalas nosim, srbe kosim ' .. </3"Joey Tribbiani wrote:Zao mi je djecaka...kao da ama bas nikoga nije imao da porazgovara s njim.
ali sve u svemu, tragicno
- HAVANA
#2537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Rookie wrote:Tramvajima kruže trojica razbojnika!
Prijete nožem, otimaju novčanike, nakit, mobitele... • MUP-u niko ništa nije prijavio • Zaštitari stalno na usluzi
Autor: A. ALJIMI - A. J.
04.02.2010. 13:15
Javni prijevoz: Građani nisu sigurni
Novi šok za sve putnike javnog gradskog prijevoza! Naime, kako su nam prenijeli naši čitaoci koji su u panici pozivali našu redakciju, tramvajima kruže trojica razbojnika. Oni uz prijetnju nožem putnicima otimaju novčanike, nakit, mobitele... Tako su jednom 14-godišnjaku oteli mobitel, a da niko od saputnika nije reagirao.
Bez pompe
- Zaista je nečuveno šta se dešava u ovom gradu. Pa više se ne možemo normalno voziti u tramvajima, a da nas niko ne napadne. Oni to rade polako i bez velike pompe, priđu zaprijete i traže da im damo šta imamo - rekao nam je jedan od čitalaca koji nije želio da objavimo njegovo ime.
U MUP-u KS rekli su nam kako nemaju nikakvih saznanja o ovim dešavanjima jer niko od putnika nije prijavio nijedan slučaj.
- Mnoge žrtve kriminalaca iz straha nikada ne prijave da im je nešto ukradeno. To, nažalost, olakšava "posao" kriminalcima koji drsko i naočigled sviju otimaju stvari po tramvajima, trolejbusima i autobusima - rečeno nam je u MUP-u.
Saradnja s policijom
Zaštitari GRAS-a više puta su sretali razbojnike, ali nisu konkretno ovu trojicu.
- Služba unutrašnje zaštite GRAS-a formirala je i poseban odjel za zaštitu imovine i putnika u vozilima i na stajalištima. Zaštitari često sprečavaju narušavanje javnog reda i mira, rade u grupama i sarađuju s policijom. U proteklom periodu nekoliko puta su spriječili džeparenje. Ako se zaštitari u momentu razbojništva nađu u vozilu, sigurno će intervenirati - kažu iz GRAS-a te poručuju putnicima da se za pomoć uvijek mogu obratiti zaštitarima.
Iz MUP-a apeliraju da putnici prijave kradljivce
Iz MUP-a apeliraju na građane da se ne ustručavaju prijaviti razbojnike ili džeparoše koje uoče u vozilima javnog gradskog prijevoza.
- Bilo bi dobro da prijave i ako su im oteli nešto od imovine. Samo na taj način možemo stati ukraj kriminalcima koji "rade" u vozilima javnog prijevoza - kažu iz MUP-a.
Šta kažu putnici
Halima Adilović: - Što se mene tiče, nisam nikada imala neprijatnih situacija u tramvaju. Ali me brinu sve učestaliji napadi na putnike. Treba se pozabaviti sigurnošću putnika.
Amela Olovčić: - Uopće se ne osjećam sigurno. Gledala sam kada je pijani čovjek maltretirao djevojku. Bili su prisutni i revizori, ali joj niko nije pomogao.
Zejna Arnautović: - Nekoliko puta sam upozorila ljude u tramvaju kada sam primijetila da ih kradu, ali tada i sebe dovodim u opasnost. Zato su potrebni zaštitari u prijevozu.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... razbojnika
Inače, znam za dva slučaja u kojima je grupa razbojnika nedavno, uz prijetnju velikim nožem oduzela mobitele, u punim tramvajima/trolejbusima. Naravno, nisu bili maskirani.
Opet,opet i opet...
Maloprije u nedjarićima hitna odvede momka,sav krvav,opet trojica...
Zadnjih dana sam čuo pet slučajeva otimanja po trolejbusima i tramvajima i uvijek ista priča ,samo što sa prijetnji prelaze i na ranjavanje...Ubiće nekoga
- Vragolan
#2538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
sta mahal kaze za ovo sto se u troli jutros desilo
jel nastrado ko od onih sto prijete nozem ili su oni nekog izboli
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2540 Re: Samoubistvo
tragedija
ali pustite komentare djeca su to
ali pustite komentare djeca su to
- Vragolan
#2541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
znam da je jedan zboden sad mene zanima jesu li oni (neka dvojca sto hodaju trolama i terorisu narod) zboli nekog ili je jedan od njih zaplatiomima wrote:Jesu....nekog mladica su izboli.....sad slusam na RSG![]()
![]()
ili su to opet narkomansko/lopovske carke
- karanana
#2542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
pa jeli to ista banda o kojoj je vec pisano?
meni se nije ucinilo tako, nego kao neka tuca 2 na 2.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Vragolan wrote:sta mahal kaze za ovo sto se u troli jutros desilo
baš nešto jutros u tramvaju razmišljam kako su ujutro sugurni prevozi jer bagra spava
i dodjem na net i imam šta vidjeti
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Tuča dva na dva
U trolejbusu 20-godišnjak tri puta uboden nožem
Na trolejbuskoj okretaljci na Mojmilu, u sarajevskoj ulici Safeta Hadžića, jutros oko 7.50 sati došlo je do tuče četiri osobe u trolejbusu, pri čemu je H.A. (20) tri puta uboden nožem u nogu.
Foto: Arhiv
"U trolejbusu je jutros došlo do tuče dva na dva. Tom je prilikom jedna osoba dobila povrede nožem. On je kolima Hitne pomoći prevezen u Opću bolnicu Abdulah Nakaš, dok je još jedna osoba zadobila povredu, najvjerovatnije pesnicom. Pripadnici MUP-a KS nalaze se na licu mjesta, gdje vrše uviđaj", rekao je za Sarajevo-x.com Irfan Nefić , portparol MUP-a Kantona Sarajevo.
Prema riječima Maje Smajlović, doktorice u bolnici Abdulah Nakaš, na urgentno odjeljenje stigao je pacijent sa tri ubodne rane lijeve natkoljenice. Kako nam je rekla, nije bilo oštećenja krvnih sudova, a povrede su površinske. Pacijent se dobro osjeća i bit će upućen na kućno liječenje.
Kako saznajemo, zbog učestovanja u incidentu uhapšeni su A. S. (38) i J. K. (19), a druga dvojica učesnika su H. A. (20) i E. M. (33).
U trolejbusu 20-godišnjak tri puta uboden nožem
Na trolejbuskoj okretaljci na Mojmilu, u sarajevskoj ulici Safeta Hadžića, jutros oko 7.50 sati došlo je do tuče četiri osobe u trolejbusu, pri čemu je H.A. (20) tri puta uboden nožem u nogu.
"U trolejbusu je jutros došlo do tuče dva na dva. Tom je prilikom jedna osoba dobila povrede nožem. On je kolima Hitne pomoći prevezen u Opću bolnicu Abdulah Nakaš, dok je još jedna osoba zadobila povredu, najvjerovatnije pesnicom. Pripadnici MUP-a KS nalaze se na licu mjesta, gdje vrše uviđaj", rekao je za Sarajevo-x.com Irfan Nefić , portparol MUP-a Kantona Sarajevo.
Prema riječima Maje Smajlović, doktorice u bolnici Abdulah Nakaš, na urgentno odjeljenje stigao je pacijent sa tri ubodne rane lijeve natkoljenice. Kako nam je rekla, nije bilo oštećenja krvnih sudova, a povrede su površinske. Pacijent se dobro osjeća i bit će upućen na kućno liječenje.
Kako saznajemo, zbog učestovanja u incidentu uhapšeni su A. S. (38) i J. K. (19), a druga dvojica učesnika su H. A. (20) i E. M. (33).
- Vragolan
#2545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
hajd ga znaj mozda su ograjisali, pa momci nisu dali na sebekaranana wrote:pa jeli to ista banda o kojoj je vec pisano?
- alica.k
#2546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
a obratite paznju na godine....
pa sta ta dvojica (19) i (20) rade uopste s ovima (38) i (33)? boze me sacuvaj.
pa sta ta dvojica (19) i (20) rade uopste s ovima (38) i (33)? boze me sacuvaj.
- Asana
#2547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Da... kad obratis paznju na godine uoce se interesantne stvari ...
Danas clanak u novinama kako je neki bijesni otac isamarao dva maloljetnika koji su se ranije "pokoskali" s njegovim djetetom. Uzeo drznik pravdu u svoje ruke.
A ti maloljetnici imaju po 17, a otac ima 28.
Pitanje: Kolliko godina ima njegovo dijete s kojim su se ti "maloljetnici" onako neduzno i djecije - "pokoskali"?
Danas clanak u novinama kako je neki bijesni otac isamarao dva maloljetnika koji su se ranije "pokoskali" s njegovim djetetom. Uzeo drznik pravdu u svoje ruke.
A ti maloljetnici imaju po 17, a otac ima 28.
Pitanje: Kolliko godina ima njegovo dijete s kojim su se ti "maloljetnici" onako neduzno i djecije - "pokoskali"?
- karanana
#2548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
a nigdje nista o jucerasnjem samoubistvu 14-o-godisnjaka iz moje bivse skole.
- cappy_tempo
#2549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
sjetite se kad su bili protesti poslje Denisovog ubistva kako je poslje toga jedno mjesec mozda i vise u gradu sve mirno i sjajno bilo,nigdje se nije moglo procitat "otimaju stvari,pucaju se,izboli ni krivog ni duznog momka" itd. a pogledajte sad,svaki dan "izboden,otet mobitel,pucali se,bacena bomba"... sta to svaki dan moramo protestovati pa da u gradu bude mir kako bog zapovjeda? ili da pocnemo ove ministre,premijere napadati na ulici,auta im napadati pa mozda ih ufati neki strah pa pocne se raditi nesta? razumijem da ne moze i policija sve uhapsi ga a sud ga oslobodi,ali sto onda na licu mjesta ne ubije boga u njemu i zavrsena prica pa vise puta ako treba pa ce im valjda doci iz guzice u glavu da ne otimaju ljudima stvari.policiji niko ne bi prigovorio kad bi nekoga uhakali posteno zbog noza,otimanja stvari i slicno,a i ako ih ovaj "mangup" bude tuzio kao da je problem policiji reci "ne znamo mi o cemu on prica,jel tako kolega". cijeli zivot nisam nosio nikakvo oruzje,kad vidim moje poznanike sa nozevima dodje mi da ih pljunem ali sada u zadnje vrijeme citam sta se desava i uveliko razmisljam da nabavim ili noz al onaj na fazon ramba ili neku palicu cisto da imam pri ruci ako me krene neko napasti pogotovo ako ima noz.dzaba cu ja vristat "ima noz pomozite" kad ce svi glavu okrenuti, a najbolji su primjeri Denis i onaj momak sto je u troli izboden sto je neko sa foruma napisao da je to od njegove sestre sin.ako nista izvadit cu taj noz pa ce mozda otici,naravno zadnja mi je opcija da ga koristim.cijeli svijet ide naprijed a mi tek dosli u vrijeme divljeg zapada. mangup mangupu govori "budi u 12 na tramvajskoj stanici na malti pa cemo pucati jedan na drugog ili cemo izvaditi nozeve pa sta bude i ako zakacimo koga od normalnih ljude sta fali,to je dobro za nasu reputaciju"
-
Kwaheri
#2550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Kako to da policija nema neki sms broj na koji se moze prijaviti nasilnistvo u javnom prijevozu?
Juce tramvaj br. 5, na carsiji su usla dva lika, po ispijenosti lica reklo bi se narkomani..."jarane, šatro on meni..." prica i likovi zapalili cigarete u sred tramvaja... na ceki vec guzva..svi sute..likovi zapusili po tramvaja...
U nekoliko navrata (jer redovno putujem tramvajem) dva lika: jedan crn, ispijen, oko 175 cm neuhranjen, masna kosa, siske malo duze, lice puno sitnih rupica, pravilan nos malo veci, nosi najcesce dzins jaknu preko ruke, a drugi, visok, 185-190 cm, plav (ono smeđe-plava kosa) nosi naocale, okrugla stakla u boji, pomrsav, kraca kosa..i naravno u paru operisu tramvajem...
Prvi skrece paznju na nacin da se ljulja po sredini tramvaja, ono drzi se za gornji rukohvat, mislim da glumi pijanca, najcesce nađe zrtvu za psovanje, neku zenu - i naglas kao nesto komentarise, kako je debela, itd. ili samo psuje drzavu il nesto u tom maniru... dok drugi "radi"...
Jednom su na Pofalicima usli zajedno s revizorima...cak sam tada pomislila da to rade namjerno, jer narod mora vaditi dokumente, zene otvaraju torbice....
Primjetila sam i da putnici sutke jedni drugima signaliziraju na njih "ocima", pazljivo, da ih se ne primjeti, kaze mi momak koji je sjedio do mene "suti,nikad ne znas kad budala moze potegnuti noz..."
Naravno, tu su i dezurni pijanci koji maltretiraju sve oko sebe...
p.s.
imam pistolj
al ne znam sta bih s njim, nije mi sad do toga da ubijem nekog jel
... nabavit cu suzavac za svaki slucaj 
Juce tramvaj br. 5, na carsiji su usla dva lika, po ispijenosti lica reklo bi se narkomani..."jarane, šatro on meni..." prica i likovi zapalili cigarete u sred tramvaja... na ceki vec guzva..svi sute..likovi zapusili po tramvaja...
U nekoliko navrata (jer redovno putujem tramvajem) dva lika: jedan crn, ispijen, oko 175 cm neuhranjen, masna kosa, siske malo duze, lice puno sitnih rupica, pravilan nos malo veci, nosi najcesce dzins jaknu preko ruke, a drugi, visok, 185-190 cm, plav (ono smeđe-plava kosa) nosi naocale, okrugla stakla u boji, pomrsav, kraca kosa..i naravno u paru operisu tramvajem...
Prvi skrece paznju na nacin da se ljulja po sredini tramvaja, ono drzi se za gornji rukohvat, mislim da glumi pijanca, najcesce nađe zrtvu za psovanje, neku zenu - i naglas kao nesto komentarise, kako je debela, itd. ili samo psuje drzavu il nesto u tom maniru... dok drugi "radi"...
Jednom su na Pofalicima usli zajedno s revizorima...cak sam tada pomislila da to rade namjerno, jer narod mora vaditi dokumente, zene otvaraju torbice....
Primjetila sam i da putnici sutke jedni drugima signaliziraju na njih "ocima", pazljivo, da ih se ne primjeti, kaze mi momak koji je sjedio do mene "suti,nikad ne znas kad budala moze potegnuti noz..."
Naravno, tu su i dezurni pijanci koji maltretiraju sve oko sebe...
p.s.
imam pistolj