stoji to sto kazes,al ipak nije iskljucivo i jedino krivica na kupcima,zar ne???ima krivice i na drugima.ljubav_aha wrote:absolutno,ne poravdavam nijednu okolnost,jer prilikom kupovine kuce,postoje opcije,veca manja kuca/cijena i slicno,znaci,kupci su vrlo dobro znali koliko mosu sebi prisustiti,evo npr. imam kolegicu na poslu,koja je napravila novu kucu,i kuka jer joj muz radi dva posla,koja budala,biti rob kuce,isto tako imam dvije prijatlejice koje su napravile nove kuce i ne zale se,je imaju dovoljno novca,znaci ipak je kriva osoba koja kupuje kuculd wrote:slazem se u potpunosti sa tobomljubav_aha wrote:Id,meni je doslovno glup potez sto ljudi kupuju kuce koje ne mogu redovno otplacivati,nije ih niko tjerao,za tako nesto nemam sazaljenja
ali kad pogledamo okolnosti na koji nacin su ti ljudi kupovali kuce,koji konzumerizam vlada u americi,doduse i na zapadu,medijski pritisak,zatim tu ima i dosta manipulacija
evo ovdje u britaniji lanac prodavnica Argos,je ponudio potrosacku kreditnu karticu,i navodno je super povoljna
ali se ispostavilo ako se kupi nintendo za nekih 170 funti,kupac ce nakon 6 mjesecnih rata morati da vrati oko 250 funti,i to nije nimalo povoljno,ali Argos nije bas to rekao kupcima i korisnicima njihovih potrosackih kredinih kartica
moj prijatelj je u austriji imao kasko osiguranje na golfa 5 i ukraden mu je u bosni,nikad mu osiguranje nije isplatilo novac za auto,jer kad je potpisivao ugovor sve je bilo ok,ali u dnu ugovora jako malim slovima je bilo napisano da kasko osiguranje ne pokriva kradju u ex-jugoslovneskim zemljama,naravno naveli su poimenicno svaku zemlju,da sad je ne pisem ovdje i covjek je zijanio nekih 25-30 000 eura
i nije covjek frajer,ima par firmi,zavrsio faks prije rata,jako inteligentan,ali ovo iskustvo je skupo platio
sigurno da ljudi nisu trebali da uzimaju ako nisu kreditno sposobni,ali ipak kad se sagledaju okolnosti na koji nacin su kupili kuce,njih treba najmanje i kriviti
mediji,agencije,i firme za nekretnine,banke,laki krediti,banke koji ne provjeravaju da li su ljudi kreditno sposobni,drzava koja to nije regulisala na pravi nacin,to su krivci,i sad kad te investicion banke propadaju,drzava iz budjeta isplacuje te banke,preko ledja naroda
pisao sam kako su dole kod nas ljudi popusili na dionicama telekoma,masa raje je uzela kredite i popusili su,jednostvno vidjeli su da se moze zaraditi,u medijima psihoza telekomovog ,,uspjeha,, zatim i sami brokeri,kad se sve to sabere i oduzme,krivi su jer se nisu informirali,ali nije iskljuciva krivica na njima
ja sam isto tako ubijedjen da te njihove agencije kad su im prodavali kucu,nisu ih obavjestili o svim segmentima njihove investicije,jer agenicjama je bitno da ti utrape kucu i da zarade
nebitno da ne skrecemo sa teme
jel ko moze da prokomentarise kako se spominje Bradlyev efekat u USA,i koliko se tome posvecuje paznja