Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nedodirljiva wrote: ↑09/03/2023 16:47
Ja sam zavrsila pravni fakultet, sve sam ispite sto se ticu prava ispolagala, i pravosudni, i za zk referenta i za advokata, a radim sa SSS i imam platu 870 KM. Gdje god nesto konkurisem ima neko sa boljim vezama. Advokatsku kancelariju ne mogu otvoriti jer nemam pocetni kapital. Tako da radi sta god samo da se ne sjedi u kuci, jbg u ovom vremenu luksuz je biti besposlen.
A koliki ti treba kapital?
Ja doo otvorio sa cca 1500KM pocetnog kapitala.
Vecina tih para otisla na fiskalnu kasu.
Samo uclanjenje u advokatsku komoru je oko 2.000 KM,dok nadjem poslovni prostor, opremu nabavim, trebam imati novca za bar par mjeseci da uplacujem doprinose dok posao ne krene, i vazda jos neke papirijade, cca 10.000 KM, mozda i vise.
Da bi zaradila novac, moras potrositi, ali nemas iskustva.
Za pocetak pokusaj kontaktirati privatne advokatske kancelarije i vidjeti da li mozes dobiti posao kod njih, mozda neko i trazi. Tesko je dobiti klijente bez iskustva.
kokuz_sa wrote: ↑09/03/2023 17:56
Radi godinu dana kao pripravnik u nekoj advokatskoj kancelariji
Primat ces minimalno 1500 platu
Sto je vise od tih 800 sto sad imas
I to sto neko napislaptop, registrator, prijqvis svoj stan kao ured i eto..
Kakva oprema
Pa ne otvaras stomatolosku radnju
I prima stranke u stanu gdje zivi.
Mislim da mora imati primjeren prostor za advokaturu.
kokuz_sa wrote: ↑09/03/2023 17:56
Radi godinu dana kao pripravnik u nekoj advokatskoj kancelariji
Primat ces minimalno 1500 platu
Sto je vise od tih 800 sto sad imas
I to sto neko napislaptop, registrator, prijqvis svoj stan kao ured i eto..
Kakva oprema
Pa ne otvaras stomatolosku radnju
Jesul kad isao kod advokata kakvog
Pola ih radi u stanpvima
Dio namjesten kao ured
Dio stana je normalan stan
Vazan je obrt posla, a to dok budes gledao gdje sta i kako nikd posla neces nafatat
Jer ganjas na pocetku reputaciju
Ona dolazi sa iskustvom
Ja sam zavrsila pravni fakultet, sve sam ispite sto se ticu prava ispolagala, i pravosudni, i za zk referenta i za advokata, a radim sa SSS i imam platu 870 KM. Gdje god nesto konkurisem ima neko sa boljim vezama. Advokatsku kancelariju ne mogu otvoriti jer nemam pocetni kapital. Tako da radi sta god samo da se ne sjedi u kuci, jbg u ovom vremenu luksuz je biti besposlen.
Stranka ih gura--uclani se u stranku i rješen problem.
Tako to kod nas fercera-na žalost
Jesul kad isao kod advokata kakvog
Pola ih radi u stanpvima
Dio namjesten kao ured
Dio stana je normalan stan
Vazan je obrt posla, a to dok budes gledao gdje sta i kako nikd posla neces nafatat
Jer ganjas na pocetku reputaciju
Ona dolazi sa iskustvom
Isao kod mnogih.
Mnoge kancelarije jesu prepravljeni stanovi. Ali, u njima se ne zivi u pravilu. Ako se i zivi, tk su veci stanovi.
Dodje ti stranka i nina ti dijete, i povremeno pomjesa supu da ne iskipi?
Sve dok se tako mislite, nece se izac na pravi put sa poslom. I stal o ce se biti u okviru pravolinijskog gledanja. I nikada se razviti nece poslovno da pokaze svoj potencijal
Realno, zalosno je da neko sa pravosudnim ispitom radi za te pare. Ako si stvarno zagrijana za pravosudnu karijeru, onda eventualno razmotriti i prijavu na konkurse u druge gradove i predurati tri godine dok se ne steknu uslovi za sudiju/tuzioca. Jer imas tuzilastva gdje nema jake konkurencije, konkurs je preko ads-a i donekle je transparentnije. U sudovima je konkurs i za strucne saradnike preko VSTVa, fakticki si “mali” sudija i mislim da je plata odlicna.
Sve dok se tako mislite, nece se izac na pravi put sa poslom. I stal o ce se biti u okviru pravolinijskog gledanja. I nikada se razviti nece poslovno da pokaze svoj potencijal
Ništa je ne mislim vec je to fakt ne možeš se zaposlit kao portir u domu zdravlja ako nisi clan stranke il da ti je neko u stranci bliži rod.
To je tako a ko to ne vidi il ne živi ovdje il je slijep kod očiju
Realno, zalosno je da neko sa pravosudnim ispitom radi za te pare. Ako si stvarno zagrijana za pravosudnu karijeru, onda eventualno razmotriti i prijavu na konkurse u druge gradove i predurati tri godine dok se ne steknu uslovi za sudiju/tuzioca. Jer imas tuzilastva gdje nema jake konkurencije, konkurs je preko ads-a i donekle je transparentnije. U sudovima je konkurs i za strucne saradnike preko VSTVa, fakticki si “mali” sudija i mislim da je plata odlicna.
I to sam pokusavala, na milion konkursa aplicirala, cinjenica je da je konkursa za strucne saradnike u zadnje vrijeme sve manje i manje. U vecini slucajeva je preovladavala nacionalnost, a ulogu ima i spolna struktura, a ne mogu sad ici puno daleko jer ovdje mi je obitelj, muz, djeca, ali sam bas pratila okolne gradove i aplicirala. Na interviju su me driblali postenski, kao da polazem pravosudni ispit, i na kraju opet sipak.
I da, znalo mi se desavati na interviju mi kazu kao super si, imas znanje itd ali primili smo tog i tog, znas kakva je danas situacija, morali smo itd. A taj neko je uvijek necija rodbina od tih poslodavaca.
Nedodirljiva wrote: ↑09/03/2023 18:45
I da, znalo mi se desavati na interviju mi kazu kao super si, imas znanje itd ali primili smo tog i tog, znas kakva je danas situacija, morali smo itd. A taj neko je uvijek necija rodbina od tih poslodavaca.
Imam prijatelja koji je clan komisije--čovjek mi kaže da mu je žao kandidata što se slomiše vadeci papire, dolaze na testiranje a prije nego se konkurs i raspiso znao je ko ce bit primljen
Pa najvise se silji na konkursima za drzavnu sluzbu.
Raspisu konkurC, naprave citavu farsu a lik vec radi uveliko.
Nakon ohoho vremena na kraju te obavijeste da si popusio i da je radno mjesto popunjeno iz "unutrasnjih rezervi".
U drzavnoj sluzbi nisam ni pokusavala, tu sam unaprijed znala koga ce primiti. Sto se tice VSTV-a i tu sam sve intervijue prostudirala, stvar je u tome sto ke tesko i otvoriti advokatsku kancelariju u malom gradu u moru starijih iskusnijih advokata, jako tesko.
NediM17 wrote: ↑09/03/2023 18:53
Pa najvise se silji na konkursima za drzavnu sluzbu.
Raspisu konkurC, naprave citavu farsu a lik vec radi uveliko.
Nakon ohoho vremena na kraju te obavijeste da si popusio i da je radno mjesto popunjeno iz "unutrasnjih rezervi".
Ja za državno JP prošo na konkursu bez štele mada primali 12 ljudi, a 11 prijava bilo
kokuz_sa wrote: ↑09/03/2023 18:21
Ništa je ne mislim vec je to fakt ne možeš se zaposlit kao portir u domu zdravlja ako nisi clan stranke il da ti je neko u stranci bliži rod.
Pa fazin je u tome sto kod nas ljudi svi misle da ti za dobru buducnost treba drzavni posao i stranka. Niko nece da zasuce rukave i sebi stvori nesto.
Ima i kod privatnika posla koji su puno boljinod drzavnih jasli. Gdje su mogucnosti za sopstveno napredovanje ogromne
Evo primjer privatne firme koja je svoje zaposlene odvela u Dubai.
muha_sa wrote: ↑09/03/2023 18:24
Pa fazin je u tome sto kod nas ljudi svi misle da ti za dobru buducnost treba drzavni posao i stranka. Niko nece da zasuce rukave i sebi stvori nesto.
Ima i kod privatnika posla koji su puno boljinod drzavnih jasli. Gdje su mogucnosti za sopstveno napredovanje ogromne
E, taj tvoj primjer dobrog, to za Dubai, meni nije tako dobar.
E, taj tvoj primjer dobrog, to za Dubai, meni nije tako dobar.
Zasto?
Last edited by kokuz_sa on 09/03/2023 22:30, edited 1 time in total.