Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nekome wrote:
Tako je. Naravno, ako si već uposlena i osigurana, valjda ne može ali ti tada i ne treba. Ali ti i dalje ne bi oslobodili 4%. Tako da bi plaćala 50 KM zdr. + 4%.
Da ali nema obraca za to, tako je meni receno
Zakon kaze bruto... A ja bruto platu ne mogu dobiti
? prosjecna bruto plata u federaciji, ne tvoja
Pitao ovo da li placam zdravstveno jer vec imam - ne znaju
Obrazac takav nema
Morao bih sve na jedan obrazac zajedno sa mojim poslodavcem (tako oni pretpostavljaju)
Ali ja to ne mogu izvesti
Dok se nadređeni vrati
Zanima me, kad platim sve ove poreze sto dugujem, sta biva sa mojim statusom na birou? Da li me automatski skidaju ili sta vec? Ako me skinu, znaci gubim zdravstveno iako placam tih 4%
Ali, govorim teoretski, i dalje bi trebao po ovim sadašnjim obrazcima, uplatiti 4% za zdr. fond na prihode ostvarene po ovim "uplatama iz inostranstva".
Od mene ce dobiti izsotavljenu kolonu za zdravstveno, isto tako ko sto mogu izostaviti kolonu za placen porez u vani.
1.Ne zelim nikakvo zdravstveno osiguranje - ne zanima me
2.Nisam nasao novac na putu pa da placam retroaktivno usluge koje nikada nisam koristio
Na taj nacin sam platio na 10.000KM prihoda - 1000KM poreza na dohodak, a ne 960KM - pa oni ako hoce da prime tu lovu nek je prime, 4% ne dam.
Ali, govorim teoretski, i dalje bi trebao po ovim sadašnjim obrazcima, uplatiti 4% za zdr. fond na prihode ostvarene po ovim "uplatama iz inostranstva".
Od mene ce dobiti izsotavljenu kolonu za zdravstveno, isto tako ko sto mogu izostaviti kolonu za placen porez u vani.
1.Ne zelim nikakvo zdravstveno osiguranje - ne zanima me
2.Nisam nasao novac na putu pa da placam retroaktivno usluge koje nikada nisam koristio
Na taj nacin sam platio na 10.000KM prihoda - 1000KM poreza na dohodak, a ne 960KM - pa oni ako hoce da prime tu lovu nek je prime, 4% ne dam.
Mrs bagro.
Pisali su ovdje ljudi, neće ti dati da predaš bez tog 4% i onda će ti pare samo propasti što si uplatio.
Ako fizički donesem novac iz inostranstva U BiH, I položim na račun u jednoj od banka, hoće tražiti da platim porez? Pritom sam naravno radio vani, I uštedio te pare tokom godina, I imam dokaz o podizanju para iz inostrane banke...
Ako su ovi dogovorili 120 rata i to će plaćati POREZNIM novcem svakako onda svi mogu dobiti isti reprogram. Ko ovo plati u komadu nije normalan, sorry.
Ako su ovi dogovorili 120 rata i to će plaćati POREZNIM novcem svakako onda svi mogu dobiti isti reprogram. Ko ovo plati u komadu nije normalan, sorry.
Proguran je zakon da im se to omogući u parlamentu nedavno. Mora se i za freelancere progurati slična stvar.
madner wrote:Znaci platit ces vecinu, ali opet neces rjesiti situaciju.
Otvoren sam za sve prijedloge kako izbjeci ovo retroaktivno, samo se bojim da brzog rjesenja nema, a vremena je sve manje i manje.
Nemam prijedlog, samo kazem da ti je isto nista ne platiti i ne platiti tih 4%. Dugujes pare PU, hoces da se vuces po sudovima itd...
Gledao bi to sa druge strane, dug preko 10 000 je prekrsaj, preko 50 000 krivicno djelo. Sada jos nema kamate.
Ako mislis da imas zakonsku osnovu, ulozi zaljbu. Ako ti ne uvaze, ganjaj se po Sudovima ako mislis da si u pravu. Samo ja bi radije da meni PU duguje nego ja njoj. Ako bude da nisi u pravu, naplatit ce ti visestruko advokat + kamate.
sandra01 wrote:ljudi gledajte stream i postavljajte pitanja ovde pa cu ih ja pitati za vas.
sta je sa ljudim koji zive vani a dode im koverta...ne mogu se javiti jer i ne znaju da je mozd doslo....rade i pare idu na racun u bih ali ljudi fizicki nisu tu
Hvala draga cucemo se...ja ne mogu pratit stopa jbg...vidila sam malo ali imam tebe
Ako nisi potpisala da si primila kovertu ...nista...
Bosanac sa dna kace wrote:Ako fizički donesem novac iz inostranstva U BiH, I položim na račun u jednoj od banka, hoće tražiti da platim porez? Pritom sam naravno radio vani, I uštedio te pare tokom godina, I imam dokaz o podizanju para iz inostrane banke...
Zavisi od iznosa, i je li govoriš o gotivini ili uplati iz inostranstva. Za veće iznose će sve tražiti svi vjerovatno.
Ponudi više informacija ili izlistaj temu ili se raspitaj kod stručnjaka.
sandra01 wrote:
Jel itko ista pitao u vezi 4%, koliko sam ja pratio nije nitko nista to spominjao.
Jel ja moram kao fizicko lice koje je vec u radnom odnosu i placa zdravstveno, opet platiti 4% iako ga vec placam?
Jel to itko ista pitao poslje?
sandra01 wrote:
Jel itko ista pitao u vezi 4%, koliko sam ja pratio nije nitko nista to spominjao.
Jel ja moram kao fizicko lice koje je vec u radnom odnosu i placa zdravstveno, opet platiti 4% iako ga vec placam?
da ovo je zanimöjivo jer sam ja imala posao i sve im je placano...
Bosanac sa dna kace wrote:Ako fizički donesem novac iz inostranstva U BiH, I položim na račun u jednoj od banka, hoće tražiti da platim porez? Pritom sam naravno radio vani, I uštedio te pare tokom godina, I imam dokaz o podizanju para iz inostrane banke...
Zavisi od iznosa, i je li govoriš o gotivini ili uplati iz inostranstva. Za veće iznose će sve tražiti svi vjerovatno.
Ponudi više informacija ili izlistaj temu ili se raspitaj kod stručnjaka.
Radi se o upitnom iznosu u gotovini.
Polazi do 20.000 pojedinacno i niko nema pravo da te pita odakle ti. Jedino ako doneses devize..pitat ce te odakle ti.
A ako si vani vec platio porez na to, nemas sta da razmisljas.
sandra01 wrote:
Jesu pitali,nismo dobili odgovor ,niko nezna.Ne panici ide najvjerovatnije vandredna sjednica Parlamenta na ovu temu,znaju da vrijeme istice i da se to mora brzo rijesiti.
sandra01 wrote:
da ovo je zanimöjivo jer sam ja imala posao i sve im je placano...
Da, placa se 4% na sve ugovore o privr. i povr. poslovima, ugovorima o djelu i samostalnim djelatnostima. To je tako bio zaposlen ili ne.
Majke mi, dobijam zaklkucak da je dobar dio ovih freelancera zivio u ovom buckurisu od BiH glavom zabijenom u pijesku kao noj, pa su sad malo provirili vani da vide kako okolina funkcionise