Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#2526 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote: pa ako ti izbacim takvu tabelu ti ces reci da sam je sam napravio, a ako sam randomiziras svako polje i napravis jedno uporedno koje ce pratiti kada pogodis sve tacne vrijednosti sve ce ti se reci. tvoje je samo da klikas next -> next... eto ti exsperiment koji mozes napraviti svojim rukama i vidjeti svojim ocima, a nama ustedjeti vrijeme koje ces ti moci kvalitetno utrositi...
pa ako ti izbacim takvu tabelu ti ces reci da sam je sam napravio,
da li tvoja tabela generise iste strukture kao Kuranska? ne samo da je raspored 6555-6236 : 6236-6555: 3303-3303

nego i homogene i nehomogene strukture da su u simetriji kao u Kuranu

plus da ponovljene i neponovljeni brojevi generisu zlatni rez 1.618

kada ovo sve uspijes iz prve onda mi se javi druze :kiss:
Smrle evo nasao sam neku zajednicu matematicara u Svedskoj . Mozes pokusati njima da predocis - jer ako neces njima vjerovati kome ces.
Phone number +46 8-650 76 90
nemezis

#2527 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote: pa ako ti izbacim takvu tabelu ti ces reci da sam je sam napravio, a ako sam randomiziras svako polje i napravis jedno uporedno koje ce pratiti kada pogodis sve tacne vrijednosti sve ce ti se reci. tvoje je samo da klikas next -> next... eto ti exsperiment koji mozes napraviti svojim rukama i vidjeti svojim ocima, a nama ustedjeti vrijeme koje ces ti moci kvalitetno utrositi...
da li tvoja tabela generise iste strukture kao Kuranska? ne samo da je raspored 6555-6236 : 6236-6555: 3303-3303

Kako znas da su te tvoje sume napravljene iz prve?
Ja sam napravio tabelu sa tim sumama, odnosom par-nepar 1:1, odnos ponavljajući-neponavljajuci 1:1 (i još neke koje ne želiš da pronađeš), za 10 minuta, pa nisi bio zadovoljan.
Smrcak15

#2528 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

nemezis wrote:
Smrcak15 wrote:

Kako znas da su te tvoje sume napravljene iz prve?
Ja sam napravio tabelu sa tim sumama, odnosom par-nepar 1:1, odnos ponavljajući-neponavljajuci 1:1 (i još neke koje ne želiš da pronađeš), za 10 minuta, pa nisi bio zadovoljan.
je li mislis da ovoliko tacaka moze da generise slucajna raspodjela ajeta u surama??

1. 57 even totals and 57 od totals

2. Sum of all chapter numbers 6555 = Sum of all odd totals 6555
Sum of all verse numbers 6236 = Sum of all even totals 6236
Sum of all chapter with even number 3303 = Sum of all verses with odd number 3303

3. Repetetive numbers / Non-repetetive numbers = 1.618 (golden ratio)

4. Symetrical distribution sections
Odd-odd, even-even, odd-even, even-odd
27-30-30-27

5. Symetrical distribution sections, (half quran)
Homogenous and Non-homogeneous
28-29
29-28

6. Symetrical distribution sections (whole quran)
57-57

7. Symetrical distribution sections
Divisible by 2 and being not divisible by 3
33-24
33-24

8. Symetrical distribution sections
Divisible by 3 and being not divisible by 2
42-15
42-15

9. Symetrical distribution sections
Neighter Divisible by 2 and nor by 3
29-28
28-29

10. Symetrical distribution sections
Odd sequence numbers used in the Numbers of verses
32-32

11. Symetrical distribution sections
Odd sequence numbers NOT used in the Numbers of verses
25-25

12. Symetrical distribution sections
Numbers of verse/verses > Sequence number
23-25-25-23

13. Symetrical distribution sections
Numbers of verse/verses < Sequence number
34-32-32-34

Ovdje dirigira raspored broja ajeta u surama kakva ce simetrija biti.
nemezis

#2529 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote: je li mislis da ovoliko tacaka moze da generise slucajna raspodjela ajeta u surama??

Sum of all chapter with even number 3303 = Sum of all verses with odd number 3303

27-30-30-27

28-29
29-28

57-57

33-24
33-24

42-15
42-15

29-28
28-29

32-32

25-25

23-25-25-23

34-32-32-34

Ja nisam rekao slučajno. Evo, nije slučajno, šta sada?

Druga stvar, daj objasni te tačke jednom svojim riječima i na našem jeziku.
Smrcak15

#2530 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

nemezis wrote:
Smrcak15 wrote: je li mislis da ovoliko tacaka moze da generise slucajna raspodjela ajeta u surama??

27-30-30-27

28-29
29-28

57-57

33-24
33-24

42-15
42-15

29-28
28-29

32-32

25-25

23-25-25-23

34-32-32-34

Ja nisam rekao slučajno. Evo, nije slučajno, šta sada?

Druga stvar, daj objasni te tačke jednom svojim riječima i na našem jeziku.
pitanje je li slucajno ili nije, je upravo postavljeno zato sto neki smatraju da moze slucajno nastati, barem se tako stice dojam onda zbog njihovog osporavanja ovih stvari.

evo tu imas pojasnjenja na bosanski
Simetricni Kuran

Sta je simetricnost?

Simetricno, Da

15--16--I--16--15 or 17--17--I--14--14

Simetricno, Ne

15--16--I--17--15 or this 16--14--I--7--9

Parni i neparni brojevi

(Broj sure)-(Broj ajeta)

4 kombinacije:

nepar-nepar
nepar-par
par-par
par-nepar

naprimjer, prva sura fatiha je pod brojem 1, i 7 ajeta,
spada u kategoriju nepar-nepar zato sto je broj 1 i 7 neparni brojevi

druga sura bekare je pod brojem 2, ajet 286
spada u kategoriju par-par

pogledajte kako je Kuran konstruisan
Image

Homogene kombinacije su nepar-nepar, par-par

Ne-homogene kombinacije su nepar-par, par-nepar

Image

Sad podijelimo Kuran na pola, u dva dijela 57 sura u prvom dijelu , 57 sura u drugom dijelu

i ovo je simetriceno izmedju homogenih i ne-homogenih kombinacija
Image

Sure cije je broj ajeta veci nego broj sure

Image
Image

Image

Sure cije je broj ajeta manji nego broj sure
Image

Image

Broj sure sto se nalazi u broju ajeta
naprimjer: sura pod brojem 3, broj 3(ajeta) mozemo naci u suri 108 i 110

Image

Broj sure sto se ne nalazi u broju ajeta
Image

Brojevi koji su djeljivi sa 2 a ne sa 3
Image
Image

Brojevi koji su djeljivi sa 3 a ne sa 2
Image
Image

Brojevi koji nisu djeljivi ni sa 2 a ni sa 3
Image
Image

preuzeto iz knjige
http://www.symmetricbook.com/
Sara03

#2531 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Sara03 »

ExNihilo wrote:
nova_ja wrote:Ne shvatam ljude koji će se na ovu temu javiti da bi provocirali.
U redu je diskutovati, razmjenjivati stavove i misljenja ali ako i samo ako vjerujes u ovu Knjigu.
U startu je nepristojno šprdati na temu Božije objave. Ja onome što ne vjerujem i ne pridajem pažnju.
A kamoli da podrugljivo pričam s ljudima kojima je to uvjerenje.
Al eto sto ljudi, sto ćudi....
Ne shvatam ni ja ljude koji se kloniraju, al' eto... :D
Kako onda očekivati da se poštuju i slijede pravila stara nekoliko stoljeća. :D
nemezis

#2532 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote: preuzeto iz knjige
Tražio sam da ti pojasniš na našem jeziku a ne da kopiraš plahte teksta i slika.

Drugo, pitao samo, sta i ako nije slučajno. Evo, pretpostavimo da neke stvari i nisu slučajne (a neke sigurno jesu, obzirom da u tvojim cudima nema nikakvog sistema, ali zanemarimo to sada), šta dalje? Sta ti dokazuješ time?
Smrcak15

#2533 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

nemezis wrote:
Smrcak15 wrote: preuzeto iz knjige
Tražio sam da ti pojasniš na našem jeziku a ne da kopiraš plahte teksta i slika.

Drugo, pitao samo, sta i ako nije slučajno. Evo, pretpostavimo da neke stvari i nisu slučajne (a neke sigurno jesu, obzirom da u tvojim cudima nema nikakvog sistema, ali zanemarimo to sada), šta dalje? Sta ti dokazuješ time?
evo zasto

kada neko hoce da tvrdi da je to slucajnost onda se ne moze razviiti diskusija u pravom smjeru...jer ako mi tapcemo na istom mjestu i nismo zakoracili ni najednu stepenicu nemozemo ocekivati da se dodje do prave diskusije i pravih zaljucaka.

kada se ustanovi da to jedino moze biti namjerno radjeno, znaci iskljuci se slucajnost...onda mozemo da pricamo o stvarima tipa jesu li ljudi to radili ili dolazi od Boga kako to Kuran tvrdi.

a prica je li od Boga ili od ljudi nema bas smisla kada neko tvrdi to je slucajnost, jer je to tapkanje u mjestu , ionda se tu mora pricati sa tom osobom i dokazivati se da to nije slucajnost nego je ukljucena inteligencija.

Moja tvrdnja je da ova brojcana cuda Kurana dolazi od Boga kada sudimo samo na osnovu onoga prenesenog u hadisima i zivotopisu poslanika, pa na osnovu toga mozemo da zakljucimo da ovo jedino moze doci od Boga , plus eke påojedine stvari iz brojcanih cuda Kurana cak ne treba da hadisi ili sira psolanika ista kaze mozemo da zakljucimo da dolazi od Boga zbog kompleksnosti kodiranja, nagovjestaja dogadjaja i naucnih cinjenica koje nauka zadnjih 100-200 godina potvrdila.
славянин

#2534 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
evo zasto

kada neko hoce da tvrdi da je to slucajnost onda se ne moze razviiti diskusija u pravom smjeru...jer ako mi tapcemo na istom mjestu i nismo zakoracili ni najednu stepenicu nemozemo ocekivati da se dodje do prave diskusije i pravih zaljucaka.

kada se ustanovi da to jedino moze biti namjerno radjeno, znaci iskljuci se slucajnost...onda mozemo da pricamo o stvarima tipa jesu li ljudi to radili ili dolazi od Boga kako to Kuran tvrdi.

a prica je li od Boga ili od ljudi nema bas smisla kada neko tvrdi to je slucajnost, jer je to tapkanje u mjestu , ionda se tu mora pricati sa tom osobom i dokazivati se da to nije slucajnost nego je ukljucena inteligencija.

Moja tvrdnja je da ova brojcana cuda Kurana dolazi od Boga kada sudimo samo na osnovu onoga prenesenog u hadisima i zivotopisu poslanika, pa na osnovu toga mozemo da zakljucimo da ovo jedino moze doci od Boga , plus eke påojedine stvari iz brojcanih cuda Kurana cak ne treba da hadisi ili sira psolanika ista kaze mozemo da zakljucimo da dolazi od Boga zbog kompleksnosti kodiranja, nagovjestaja dogadjaja i naucnih cinjenica koje nauka zadnjih 100-200 godina potvrdila.
Da vidis sta ljudi danas kodiraju sto u javi sto u c++ ili html u ili naprimjer PGP enkripciji i tako - mnogo kompleksnije od tvog nabiranja,zaokruzivanja i kalendarisanja... ispade da imamo Bozanstava na sve strane :D
Smrcak15

#2535 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
evo zasto

Da vidis sta ljudi danas kodiraju sto u javi sto u c++ ili html u ili naprimjer PGP enkripciji i tako - mnogo kompleksnije od tvog nabiranja,zaokruzivanja i kalendarisanja... ispade da imamo Bozanstava na sve strane :D
druze ne shvatas poentu moje price

nije cudo sta sve programeri programiraju koji su strucni i skolovani u tome, nego je cudo kada slojevita kodiranja kako na jednostavnom tako i na vecem kompleksnom nivou dolaze iz knjige od covjeka koji ne zna citati ni pisati a koji tvrdi da je to objava od Boga.

to je cudo, cudo postaje vidljivo kad se stvari postave na svoja mjesta...

nije isto cudo kada pismen covjek dodje i kaze evo vam knjigu od boga i kad dodje nepismen covjek koji ne zna ni svoje ime procitati ni potpisati i kaze evo vam knjigu od Boga.

Bog je mudro odredio da Muhammed bude nepismen kako bi to jos vise pojacalo vjerovanje i kako bi ublazilo sumnje , jer sigurno da bi veca sumnja bila da je Muhammed znao citati i pisati.
славянин

#2536 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Pa zar nije zapisivao onaj u njegovo ime neki ? Ono slusao ga a ovaj pisao .. ili samo neke dijelove :D
Bloo
Globalna šefica

#2537 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Moje lično mišljenje je da je Poslanik bio pismen (djelomično zbog svog ujaka, te zbog manjka pisanih tragova o jednom dijelu njegovog djetinjstva).
Smrcak15

#2538 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Pa zar nije zapisivao onaj u njegovo ime neki ? Ono slusao ga a ovaj pisao .. ili samo neke dijelove :D
Muhammed je imao svoje pisare koji su zapisivali kada bi dolazila objava, Muhammed im recituje nove ajete, oni se hvataju odmah za materijali koji su im do ruke da zapisu to, muhammed im zatrazi da procitaju pa ako ima greska u zapisivanju da se to ispravi i onda iznese pred narod.
славянин

#2539 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:Pa zar nije zapisivao onaj u njegovo ime neki ? Ono slusao ga a ovaj pisao .. ili samo neke dijelove :D
Muhammed je imao svoje pisare koji su zapisivali kada bi dolazila objava, Muhammed im recituje nove ajete, oni se hvataju odmah za materijali koji su im do ruke da zapisu to, muhammed im zatrazi da procitaju pa ako ima greska u zapisivanju da se to ispravi i onda iznese pred narod.
I ? Pismen/nepismen drugi pisali... primjecujes li problem tu ? :D
Smrcak15

#2540 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Moje lično mišljenje je da je Poslanik bio pismen (djelomično zbog svog ujaka, te zbog manjka pisanih tragova o jednom dijelu njegovog djetinjstva).
koliko sam procitao i Kurana, i hadisa, i zivotopis psolanika Muhammed ama bas nista ne uakzuje da je znao citati i pisati...

te prica ja mislim da je bio pismen jednostavno su u koliziji sa onim sto pise u vjeordostojnim tekstovima, znaci sve upucuje da je bio nepismen.

Nevjernici Mekke su gledali svaki moguci nacin da ocrne muhammeda i da ga provalke na neki nacin, pa kada su dosli ajweti gdje stoji da muhammed nikad nije citao ni jednu knjigu niti pisao svojom rukom....nevjernici mekke su mogli komotno reci, Ne lazi muhammede vidjeli smo te tad i tad sa si citao ili da si pisao svojom rukom a ovdje gvovoris da si nepismen....nikad to nisu mu rekli...iako su uvijek pokusavali da ocrne ajete Kurana i ismijavaju ih.

Da imas jedan vjerodostojan hadis gdje stoji ,muhammed je pisao pismo, ili knjigu prije Kurana ili potpisivao se bil osto sto moze da ukazuje da je znao pisati, ali nista od toga nema....i nemozemo mi sad na silu povjerovati da je znao eto citati i pisati iako nemamo ni jednog dokaza za to.

Pa onda dodju ljudi ovdje i kazu neshvatljivo d aje bio trgovac a nije znao citati i pisati :-) kao da nisu nikad citali historiju srednjeg vijeka i kako se trgovalo, od placanja u naturi, dajem ti dajes mi, plus biti trgovac u srednjem vijeku nije nuzno da si i pismen onda, dovoljno je da znas nesto izbrojati na prste da prodjes kao trgovac.
Smrcak15

#2541 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
I ? Pismen/nepismen drugi pisali... primjecujes li problem tu ? :D
sta je problem da cujem.
славянин

#2542 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Moje lično mišljenje je da je Poslanik bio pismen (djelomično zbog svog ujaka, te zbog manjka pisanih tragova o jednom dijelu njegovog djetinjstva).
koliko sam procitao i Kurana, i hadisa, i zivotopis psolanika Muhammed ama bas nista ne uakzuje da je znao citati i pisati...

te prica ja mislim da je bio pismen jednostavno su u koliziji sa onim sto pise u vjeordostojnim tekstovima, znaci sve upucuje da je bio nepismen.

Nevjernici Mekke su gledali svaki moguci nacin da ocrne muhammeda i da ga provalke na neki nacin, pa kada su dosli ajweti gdje stoji da muhammed nikad nije citao ni jednu knjigu niti pisao svojom rukom....nevjernici mekke su mogli komotno reci, Ne lazi muhammede vidjeli smo te tad i tad sa si citao ili da si pisao svojom rukom a ovdje gvovoris da si nepismen....nikad to nisu mu rekli...iako su uvijek pokusavali da ocrne ajete Kurana i ismijavaju ih.

Da imas jedan vjerodostojan hadis gdje stoji ,muhammed je pisao pismo, ili knjigu prije Kurana ili potpisivao se bil osto sto moze da ukazuje da je znao pisati, ali nista od toga nema....i nemozemo mi sad na silu povjerovati da je znao eto citati i pisati iako nemamo ni jednog dokaza za to.

Pa onda dodju ljudi ovdje i kazu neshvatljivo d aje bio trgovac a nije znao citati i pisati :-) kao da nisu nikad citali historiju srednjeg vijeka i kako se trgovalo, od placanja u naturi, dajem ti dajes mi, plus biti trgovac u srednjem vijeku nije nuzno da si i pismen onda, dovoljno je da znas nesto izbrojati na prste da prodjes kao trgovac.
I jeli i to pisar zapisao :D
славянин

#2543 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
sta je problem da cujem.
Pa naprimjer onda.. nema problema .. covjek bio nepismen a pisari napisali kuran :D
Smrcak15

#2544 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

I jeli i to pisar zapisao :D
Muhammed recituje sta dodje od Boga , oni to zapisu , da.
славянин

#2545 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
Pa onda kakvo je cudo sto je nepismen covjek recitovao :pisnuo:
Bloo
Globalna šefica

#2546 -mod comment-

Post by Bloo »

Hoćete se uozbiljiti?
Smrcak15

#2547 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa onda kakvo je cudo sto je nepismen covjek recitovao :pisnuo:
kontas li ti druze ista ovdje :-)

cuj sta je cudo :-) , hajde ti meni recituj iz prve, bez da koristis ikakva pomagala osim svog mozga, recituj mi 3 recenice

koje ce imati

1. totalno 10 rijeci
2. svaka recenica 10 razlicitih slova
3. u cijeloj recitaciji da se pojavljiva 10 slova samo jednom.

ovo je pojednostavljena forma, hajde ti sjedi i recituj sad odjednm iz glave bez razmisljanja, nek drugi to zapisu i onda cemo da analiziramo kako lingvisticki tako i brojcano i ostalo. pokusaj i vidi ide li , pa ca ti se samo reci je li cudo kada nepismen recituje kodirane tekstove
славянин

#2548 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:

cuj sta je cudo :-) , hajde ti meni recituj iz prve, bez da koristis ikakva pomagala osim svog mozga, recituj mi 3 recenice

koje ce imati

1. totalno 10 rijeci

ovo je pojednostavljena forma, hajde ti sjedi i recituj sad odjednm iz glave bez razmisljanja, nek drugi to zapisu i onda cemo da analiziramo kako lingvisticki tako i brojcano i ostalo. pokusaj i vidi ide li , pa ca ti se samo reci je li cudo kada nepismen recituje kodirane tekstove
Bojim se da te nerazumijem tj. tvoje parametre o pojavljivanju.
Jeli tri recenice ukupno 10 rijeci ili svaka recenica po 10 rijeci ?
Kako mislis 10 razlicitih slova ?
Kako mislis da se "pojavljiva" 10- slova jednom ?

@Bloo - odgovaram jer si postavila pitanje.
Nije nista neozbiljno nego diskutujemo kao sto vidis o nacudjavanju da je nepismen covjek sudjelovao u brojcanim cudima. Medjutim kakva relevantnost je u tome jeli pismen ili ne kada uopste on nije pisao ??
Smrcak15

#2549 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

koje ce imati

1. totalno 10 rijeci

Bojim se da te nerazumijem tj. tvoje parametre o pojavljivanju.
Jeli tri recenice ukupno 10 rijeci ili svaka recenica po 10 rijeci ?
Kako mislis 10 razlicitih slova ?
Kako mislis da se "pojavljiva" 10- slova jednom ?

@Bloo - odgovaram jer si postavila pitanje.
Nije nista neozbiljno nego diskutujemo kao sto vidis o nacudjavanju da je nepismen covjek sudjelovao u brojcanim cudima. Medjutim kakva relevantnost je u tome jeli pismen ili ne kada uopste on nije pisao ??

evo slikovito
Image

hajde ti fino sjedi i reictuj, ako nisi u stanju kao pismen covjek , pa kako onda da povjerujemo da moze nepismen covjek ovo sastaviti?
славянин

#2550 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Pa smrle ako napisem knjigu tj izrecitujem od par stotina stranica potrefit ce se valjda u nekoj od hiljada recenica.

https://www.biblebelievers.org.au/panin3.htm
https://ldsmag.com/a-secret-pattern-in- ... of-mormon/
http://www.theomatics.com/struct.html

Evo samo jedan od primjera.Imas primjera matematickih "cuda" u raznim knjigama (posebno vjerskim jer se tamo posebno pomno traze) , provedi dovoljno vremena i naci ces matematicka "cuda" u bilo kojoj knjizi - samo je bitno koliko duga ce jednacina biti i koliko ces i kako zaokruzivati.

Da dodam da nazalost nemam toliko zivota da ga provedem trazeci matematicke jednacine,udarajuci na recenice,saberi,oduzimi,podijeli,sredina itd i fabrikujuci cuda u matematickom smislu u knjigama...

I jos jedna stvarcica opet da ponovim - faktor nepismenosti ne igra ulogu u pisanju neke knjige kada je ti ne pises ...
Locked