moonca wrote: U Americi ba.
Koliko ima ljudi iz Bosne da su ih pozvali da dodju u Ameriku da bi ih obucavali i zaposljavali kao vodoinstalatere? Pretvorio sam se u uho.
moonca wrote: U Americi ba.
Gojeni H wrote:moonca wrote: U Americi ba.
Koliko ima ljudi iz Bosne da su ih pozvali da dodju u Ameriku da bi ih obucavali i zaposljavali kao vodoinstalatere? Pretvorio sam se u uho.
ako kažeš da se ne uzdaju u famEliju onda si zlobanizgubljena dusa wrote:Moj savjet onima koji zele otici je - da ne pitaju nista ni rodbin ni mahalu, imaju immigracioni savjetnici koji znaju kako se to moze realizovati.
Mladje generacije mogu upisati skolu/fax I onda rjesavarti svoj status.
Obje varijante kostaju na samom pocetku, ali se dugorocno isplate
evo receptamoonca wrote:Ko ima novaca a zeli da napusti BiH, jedan od nacina je da kupi biznis.muha_sa wrote:svima koji žele da se ispale pomozi savjetom kako i gdje da se ispaleNiemand wrote:DakleM, ako ostanem dovoljno dugo u bosni, mozda umjesto da ugasim svjetlo na kraju upalim rostilj. Hu nouz.
Kinezi masovno dolaze na taj nacin u Kanadu sa $100 000 ,kupe kafance ,sa tim idu i ostali papiri.Nakon toga dolazi cijela ceta familije.
U Americi takodje- nedavno sam upoznala talijanski par.Kupili restoran za $80 000 i mogucnost da rade i zive.
Za mlade bez novaca- usa lutrija, zenidba,stipendija,radno mjesto-sponzora, ilegalno ..
Whatever,moonca wrote:Ko ima novaca a zeli da napusti BiH, jedan od nacina je da kupi biznis.muha_sa wrote:svima koji žele da se ispale pomozi savjetom kako i gdje da se ispaleNiemand wrote:DakleM, ako ostanem dovoljno dugo u bosni, mozda umjesto da ugasim svjetlo na kraju upalim rostilj. Hu nouz.
Kinezi masovno dolaze na taj nacin u Kanadu sa $100 000 ,kupe kafance ,sa tim idu i ostali papiri.Nakon toga dolazi cijela ceta familije.
U Americi takodje- nedavno sam upoznala talijanski par.Kupili restoran za $80 000 i mogucnost da rade i zive.
Za mlade bez novaca- usa lutrija, zenidba,stipendija,radno mjesto-sponzora, ilegalno ..
Aktivitetsersättning imaš pravo koristiti dok god ne radiš. Onog trenutka kada ti nađu neki posao ili praksu, školu kako god, to moraš prihvatiti. Ako odbiješ, onda se pomoć ukida. Međutim i tada odu na socijalu, ali hebeš to, to je ono zadnje. Arbetsförmedlingen itekako može pomoći oko posla, ali moraš i ti biti uporan.DearJohn wrote:
Ama 14 500 kruna sto je 1450 EUR ti je prva tri mjeseca a onda padas na otprilike 1200 EUR i to neko odredjeno vrijeme. Ovo sto pises za aktivitetsersättning, nije istina da mozes primat cjeli zivot a ako dobijes u to ti ulaze i stan i troskovi zivota osim ako ne prelazi socijalnu normu. U Svedskoj je za samca socijala oko 350 EUR plus stan, sta ces s tim svega ti? A sto se tice arbetsförmedlinga i njihove pomoci oni su u ustvari postali insitucija da ljudi stemplaju tu kartu za A kasu i nije mnogo ljudi od njih fajde vidilo. Slazem se da se poso mozda i moze naci, ali kakakv i za koju platu.
Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.
Slusaj, brkas pojmove. Ono o cemu ti pricas se zove aktivitetsstöd, aktivitetsersättning je namjenjen za mlade (veoma mlade) ili osobe koje su bile dugo bolesne. Ni aktivitetsstöd ne mozes koristit u nedogled vec si ti imo srecu pa si naso poso u relativno kratkom vremenu. Da bi dobio taj aktivitetsstöd moras ucestvovat u onome sto ti taj arbetsförmedling odredi, obicno je to neka praksa gdje se osjecas obezvrjedjen, poslodvac dobije "gratis" radnu snagu i ti rintas dok gledas kolege sto za isti poso koji ti radis dobijaju duplo vise para od tebe. A o arbetsförmedlingenu je suvisno i govoriti, sve su jaci glasovi da se institucijaukine jer vise ne obavlja svoju prvobitnu svrhu, tj da nadje ljudima poso. Nije Svedska ono sto je bila prije dvadeset i kusur godina, i u njoj moze biti ljepo samo onome ko nije imo nikakvog zivota kod nas. Ali eto, ja kazem, nek svako proba ko hoce.Maverick78 wrote:Aktivitetsersättning imaš pravo koristiti dok god ne radiš. Onog trenutka kada ti nađu neki posao ili praksu, školu kako god, to moraš prihvatiti. Ako odbiješ, onda se pomoć ukida. Međutim i tada odu na socijalu, ali hebeš to, to je ono zadnje. Arbetsförmedlingen itekako može pomoći oko posla, ali moraš i ti biti uporan.DearJohn wrote:
Ama 14 500 kruna sto je 1450 EUR ti je prva tri mjeseca a onda padas na otprilike 1200 EUR i to neko odredjeno vrijeme. Ovo sto pises za aktivitetsersättning, nije istina da mozes primat cjeli zivot a ako dobijes u to ti ulaze i stan i troskovi zivota osim ako ne prelazi socijalnu normu. U Svedskoj je za samca socijala oko 350 EUR plus stan, sta ces s tim svega ti? A sto se tice arbetsförmedlinga i njihove pomoci oni su u ustvari postali insitucija da ljudi stemplaju tu kartu za A kasu i nije mnogo ljudi od njih fajde vidilo. Slazem se da se poso mozda i moze naci, ali kakakv i za koju platu.
Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.
Nije to ni bitno toliko. A kassa i nema svrhu da bude nešto što će ti biti jedini način egzistencije u životu. To je tu samo da ti premosti tek toliko dok ne nađeš drugi posao. Ja sam jednom samo bio na Akassi i našao sam relativno brzo drugi posao i to je to. Onaj period dok nisam radio mi došao ko neki produženi odmor. Supruga je radila i dalje, tako da uz njenu platu i moju Akassu i nismo osjetili neku finansijsku krizu. Nejse,našao drugi posao, na tom sam poslu i sada i to je to. Ne treba samo birati, ovo hoću, ovo neću da radim, ili bježati od toga da ako treba i putuješ do posla. Znam masu raje što živi u Helsingborgu, a radi u Malmeu ili Kopenhagenu, i obratno.
I ne teku nigdje med i mlijeko tek tako, uvijek se trebaš potruditi, ali svakako se ovdje može imati jako dobar život. Više je do tebe kao pojedinca, nego do ove zemlje.
Ja znam raju koja su se vratila. Iskustva su drugacija.kloniran wrote:Meni samo nije jasan taj sindrom ovih sto su otisli nekad prije ili prije par godina.mirsek wrote:Sto ti mozes otici a drugi ne mogu ?insomnia78 wrote: De mi jedan moj post u kojem se ja zalim na zivot u Fr? Ja samo naivnima pokusavam razbiti predrasude
Sto mladima ne razbijes predrasude prenosenjem svog iskustva odlaska u Francusku , tako ces im najbolje pomoci da razbiju predrasude.
Al ne zanimljivije je trolati, podjebavati i ismijavati. Koja je svrha toga ?
Slomise se odgovarajuci druge da ne idu![]()
ja kad bih bio tamo i kad bi bilo toliko tesko koliko se ovdje predstavlja da jeste, brate kofer i ako treba pjeske bih se vratio nazad.
Al ne poznajem nikoga da se u zadnje vrijeme vratio, a da nije makar penziju obezbijedio tamo
Idi pa probaj, samo tebe cekaju da ti daju 3 000.Altair_SA wrote:LolekDearJohn wrote:
Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.![]()
Njegov jaran se nije snaso u Svedskoj i odmah: joj gore tesko, ne valja ocam, ovo ono![]()
Pa niko nije kriv tvom jaranu sto je nesposoban, pa se moro vratiti i onda kme kme, ne valja gore. Ne valja kurac, ne valja ovima sto se ne snadju ili ovima sto misle da se moze raditi pomalo i zaraditi tri milje eura. Pa kad vide da se gore radi junacki dok radis, onda ide ono odoh ja majci u Bosnu, a raji cu pricati kako gore nista ne valja, jebiga ne ide da kazem da sam nesposoban
U Australiju kad dovodis zenuSaraFina wrote:Nije loša ova tema.
Znači ako upoznam kakvog našeg iz Australije... Taj me sigurno ne može prehraniti a ni buduće potomstvo. I ako uspije, valja se halaliti s tatom i mamom jer nećemo uspjeti ni svakih pet godina skupiti za karte
U USA jedu plastične krave neke tj, meso neidentificiranog porijekla. Izobličila bi se od žderanja i ja i djeca pa me rodjena majka ne bi prepoznala.
Skandinavci su pak na socijali??? Svi?
Jedino znači preostaje budžet KS i neki hajirlija
Moguće da sam pobrkao oko tih aktivitet. Whatever, smatram kako god da to nije ni bitno, jer to je ono zadnje dokle čovjek treba doći. Posla ima zaista ko želi raditi, tako da čekati neku milostinju od države je zaista tužno.DearJohn wrote:
Slusaj, brkas pojmove. Ono o cemu ti pricas se zove aktivitetsstöd, aktivitetsersättning je namjenjen za mlade (veoma mlade) ili osobe koje su bile dugo bolesne. Ni aktivitetsstöd ne mozes koristit u nedogled vec si ti imo srecu pa si naso poso u relativno kratkom vremenu. Da bi dobio taj aktivitetsstöd moras ucestvovat u onome sto ti taj arbetsförmedling odredi, obicno je to neka praksa gdje se osjecas obezvrjedjen, poslodvac dobije "gratis" radnu snagu i ti rintas dok gledas kolege sto za isti poso koji ti radis dobijaju duplo vise para od tebe. A o arbetsförmedlingenu je suvisno i govoriti, sve su jaci glasovi da se institucijaukine jer vise ne obavlja svoju prvobitnu svrhu, tj da nadje ljudima poso. Nije Svedska ono sto je bila prije dvadeset i kusur godina, i u njoj moze biti ljepo samo onome ko nije imo nikakvog zivota kod nas. Ali eto, ja kazem, nek svako proba ko hoce.
Zivio u GeteborguDearJohn wrote:Idi pa probaj, samo tebe cekaju da ti daju 3 000.Altair_SA wrote:LolekDearJohn wrote:
Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.![]()
Njegov jaran se nije snaso u Svedskoj i odmah: joj gore tesko, ne valja ocam, ovo ono![]()
Pa niko nije kriv tvom jaranu sto je nesposoban, pa se moro vratiti i onda kme kme, ne valja gore. Ne valja kurac, ne valja ovima sto se ne snadju ili ovima sto misle da se moze raditi pomalo i zaraditi tri milje eura. Pa kad vide da se gore radi junacki dok radis, onda ide ono odoh ja majci u Bosnu, a raji cu pricati kako gore nista ne valja, jebiga ne ide da kazem da sam nesposoban
Sace jos malo u aquarius Ih ja ću 24og u Kopenhagen na StingaHAVANA wrote:Muzicki intermecoSace jos malo u aquarius
Eee muke moje,sad i ovde ko vani...Propadose mi karte za stinga u beogradu,stan rezervisan na skadarliji...bem ti poso
![]()
Pozdrav iz Beograda , veceras pravac na StingaMaverick78 wrote:Ih ja ću 24og u Kopenhagen na StingaHAVANA wrote:Muzicki intermecoSace jos malo u aquarius
Eee muke moje,sad i ovde ko vani...Propadose mi karte za stinga u beogradu,stan rezervisan na skadarliji...bem ti poso
![]()
Melbourne_Australia wrote:Pozdrav iz Beograda , veceras pravac na StingaMaverick78 wrote:Ih ja ću 24og u Kopenhagen na StingaHAVANA wrote:Muzicki intermecoSace jos malo u aquarius
![]()
Hvalio bi se da sam otiso.Sta cu se hvalit popusi 12000 nakih dinara i 30 eura rezervacije za stan.Grrr.Hoces kakvu lanciu da ti dovucem,da se izvadim malo?_BataZiv_0809 wrote:Joj havane samo se hvali
Mogo si tu rezervaciju i prodatHAVANA wrote:Hvalio bi se da sam otiso.Sta cu se hvalit popusi 12000 nakih dinara i 30 eura rezervacije za stan.Grrr.Hoces kakvu lanciu da ti dovucem,da se izvadim malo?_BataZiv_0809 wrote:Joj havane samo se hvali