Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#2526 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Gojeni H »

moonca wrote: U Americi ba. ;-)

Koliko ima ljudi iz Bosne da su ih pozvali da dodju u Ameriku da bi ih obucavali i zaposljavali kao vodoinstalatere? Pretvorio sam se u uho.
insomnia78

#2527 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Gojeni H wrote:
moonca wrote: U Americi ba. ;-)

Koliko ima ljudi iz Bosne da su ih pozvali da dodju u Ameriku da bi ih obucavali i zaposljavali kao vodoinstalatere? Pretvorio sam se u uho.
:lol: i poslije kazu sto trolas
Daj savjet, lahko je tebi. Jasta je valja guziti po tri sata bez vadjenja
izgubljena dusa

#2528 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by izgubljena dusa »

Moj savjet onima koji zele otici je - da ne pitaju nista ni rodbin ni mahalu, imaju immigracioni savjetnici koji znaju kako se to moze realizovati.
Mladje generacije mogu upisati skolu/fax I onda rjesavarti svoj status.

Obje varijante kostaju na samom pocetku, ali se dugorocno isplate :ginisovac:
muha_sa

#2529 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

izgubljena dusa wrote:Moj savjet onima koji zele otici je - da ne pitaju nista ni rodbin ni mahalu, imaju immigracioni savjetnici koji znaju kako se to moze realizovati.
Mladje generacije mogu upisati skolu/fax I onda rjesavarti svoj status.

Obje varijante kostaju na samom pocetku, ali se dugorocno isplate :ginisovac:
ako kažeš da se ne uzdaju u famEliju onda si zloban :-)
ako kažeš da bosanski pasoš ne vrijedi ni pišljiva boba opet si zloban :-)
ako kažeš da je jako teško otic ako nemaš nekog ko ce te primit i trpit par mjeseci opet isto :-)

nek se oni koji žele otic fataju knjige i uce jezike a usput nek nauce neki zanat jer puna Evropa a boMMe i šire kompjuteraša i raznoraznih cinovnika :-) koji ce se klinac neko zajebavat i ganjat papire nekom iz Bosne kad ima Poljaka, Rumuna, Bugara i ostale buranije koji imaju EU pasoše

ako to nece onda nek se fataju nekog ko ce ih oženit/udat za papire--al su i toj foluški haman pa dohakali :-)
Fudo387

#2530 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Sad sa "baleta na ledu", glava mi otekla.
Za ove sto imaju nijet postati vodoinstaleri u AmerikU, call 1-800-TOILET i onda press 2.
Javice se Pundjab iz Delhija sa detaljnim informacijama.
muha_sa

#2531 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:
muha_sa wrote:
Niemand wrote:DakleM, ako ostanem dovoljno dugo u bosni, mozda umjesto da ugasim svjetlo na kraju upalim rostilj. Hu nouz.
svima koji žele da se ispale pomozi savjetom kako i gdje da se ispale
Ko ima novaca a zeli da napusti BiH, jedan od nacina je da kupi biznis.
Kinezi masovno dolaze na taj nacin u Kanadu sa $100 000 ,kupe kafance ,sa tim idu i ostali papiri.Nakon toga dolazi cijela ceta familije.
U Americi takodje- nedavno sam upoznala talijanski par.Kupili restoran za $80 000 i mogucnost da rade i zive.

Za mlade bez novaca- usa lutrija, zenidba,stipendija,radno mjesto-sponzora, ilegalno .. :zoka:
evo recepta :thumbup:
Fudo387

#2532 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

moonca wrote:
muha_sa wrote:
Niemand wrote:DakleM, ako ostanem dovoljno dugo u bosni, mozda umjesto da ugasim svjetlo na kraju upalim rostilj. Hu nouz.
svima koji žele da se ispale pomozi savjetom kako i gdje da se ispale
Ko ima novaca a zeli da napusti BiH, jedan od nacina je da kupi biznis.
Kinezi masovno dolaze na taj nacin u Kanadu sa $100 000 ,kupe kafance ,sa tim idu i ostali papiri.Nakon toga dolazi cijela ceta familije.
U Americi takodje- nedavno sam upoznala talijanski par.Kupili restoran za $80 000 i mogucnost da rade i zive.
Za mlade bez novaca- usa lutrija, zenidba,stipendija,radno mjesto-sponzora, ilegalno .. :zoka:
Whatever,

https://www.google.com/amp/s/www.entrep ... html/79082

Moze, ali minimalno investicija od milion dolara, ili ako je neka pripizdina onda pola miliona.
Nakon tri godine moras ih uvjeriti da biznis ima buducnost da dobijes produzenje dozvole.
Ti tvoji italijani i njihovih 80000, mrka kapa.
I kakav je to restoran koji kosta 80 000 dolara?
Gdje to uopste ima?
Ne mozes u Vitezu za te pare kupiti poslovni prostor.
Maverick78

#2533 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Maverick78 »

DearJohn wrote:
Ama 14 500 kruna sto je 1450 EUR ti je prva tri mjeseca a onda padas na otprilike 1200 EUR i to neko odredjeno vrijeme. Ovo sto pises za aktivitetsersättning, nije istina da mozes primat cjeli zivot a ako dobijes u to ti ulaze i stan i troskovi zivota osim ako ne prelazi socijalnu normu. U Svedskoj je za samca socijala oko 350 EUR plus stan, sta ces s tim svega ti? A sto se tice arbetsförmedlinga i njihove pomoci oni su u ustvari postali insitucija da ljudi stemplaju tu kartu za A kasu i nije mnogo ljudi od njih fajde vidilo. Slazem se da se poso mozda i moze naci, ali kakakv i za koju platu.

Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.
Aktivitetsersättning imaš pravo koristiti dok god ne radiš. Onog trenutka kada ti nađu neki posao ili praksu, školu kako god, to moraš prihvatiti. Ako odbiješ, onda se pomoć ukida. Međutim i tada odu na socijalu, ali hebeš to, to je ono zadnje. Arbetsförmedlingen itekako može pomoći oko posla, ali moraš i ti biti uporan.

Nije to ni bitno toliko. A kassa i nema svrhu da bude nešto što će ti biti jedini način egzistencije u životu. To je tu samo da ti premosti tek toliko dok ne nađeš drugi posao. Ja sam jednom samo bio na Akassi i našao sam relativno brzo drugi posao i to je to. Onaj period dok nisam radio mi došao ko neki produženi odmor. Supruga je radila i dalje, tako da uz njenu platu i moju Akassu i nismo osjetili neku finansijsku krizu. Nejse,našao drugi posao, na tom sam poslu i sada i to je to. Ne treba samo birati, ovo hoću, ovo neću da radim, ili bježati od toga da ako treba i putuješ do posla. Znam masu raje što živi u Helsingborgu, a radi u Malmeu ili Kopenhagenu, i obratno.
I ne teku nigdje med i mlijeko tek tako, uvijek se trebaš potruditi, ali svakako se ovdje može imati jako dobar život. Više je do tebe kao pojedinca, nego do ove zemlje.
SaraFina

#2534 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by SaraFina »

Nije loša ova tema.

Znači ako upoznam kakvog našeg iz Australije :run: ... Taj me sigurno ne može prehraniti a ni buduće potomstvo. I ako uspije, valja se halaliti s tatom i mamom jer nećemo uspjeti ni svakih pet godina skupiti za karte :D

U USA jedu plastične krave neke tj, meso neidentificiranog porijekla. Izobličila bi se od žderanja i ja i djeca pa me rodjena majka ne bi prepoznala.

Skandinavci su pak na socijali??? Svi?

Jedino znači preostaje budžet KS i neki hajirlija :D
DearJohn

#2535 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

Maverick78 wrote:
DearJohn wrote:
Ama 14 500 kruna sto je 1450 EUR ti je prva tri mjeseca a onda padas na otprilike 1200 EUR i to neko odredjeno vrijeme. Ovo sto pises za aktivitetsersättning, nije istina da mozes primat cjeli zivot a ako dobijes u to ti ulaze i stan i troskovi zivota osim ako ne prelazi socijalnu normu. U Svedskoj je za samca socijala oko 350 EUR plus stan, sta ces s tim svega ti? A sto se tice arbetsförmedlinga i njihove pomoci oni su u ustvari postali insitucija da ljudi stemplaju tu kartu za A kasu i nije mnogo ljudi od njih fajde vidilo. Slazem se da se poso mozda i moze naci, ali kakakv i za koju platu.

Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.
Aktivitetsersättning imaš pravo koristiti dok god ne radiš. Onog trenutka kada ti nađu neki posao ili praksu, školu kako god, to moraš prihvatiti. Ako odbiješ, onda se pomoć ukida. Međutim i tada odu na socijalu, ali hebeš to, to je ono zadnje. Arbetsförmedlingen itekako može pomoći oko posla, ali moraš i ti biti uporan.

Nije to ni bitno toliko. A kassa i nema svrhu da bude nešto što će ti biti jedini način egzistencije u životu. To je tu samo da ti premosti tek toliko dok ne nađeš drugi posao. Ja sam jednom samo bio na Akassi i našao sam relativno brzo drugi posao i to je to. Onaj period dok nisam radio mi došao ko neki produženi odmor. Supruga je radila i dalje, tako da uz njenu platu i moju Akassu i nismo osjetili neku finansijsku krizu. Nejse,našao drugi posao, na tom sam poslu i sada i to je to. Ne treba samo birati, ovo hoću, ovo neću da radim, ili bježati od toga da ako treba i putuješ do posla. Znam masu raje što živi u Helsingborgu, a radi u Malmeu ili Kopenhagenu, i obratno.
I ne teku nigdje med i mlijeko tek tako, uvijek se trebaš potruditi, ali svakako se ovdje može imati jako dobar život. Više je do tebe kao pojedinca, nego do ove zemlje.
Slusaj, brkas pojmove. Ono o cemu ti pricas se zove aktivitetsstöd, aktivitetsersättning je namjenjen za mlade (veoma mlade) ili osobe koje su bile dugo bolesne. Ni aktivitetsstöd ne mozes koristit u nedogled vec si ti imo srecu pa si naso poso u relativno kratkom vremenu. Da bi dobio taj aktivitetsstöd moras ucestvovat u onome sto ti taj arbetsförmedling odredi, obicno je to neka praksa gdje se osjecas obezvrjedjen, poslodvac dobije "gratis" radnu snagu i ti rintas dok gledas kolege sto za isti poso koji ti radis dobijaju duplo vise para od tebe. A o arbetsförmedlingenu je suvisno i govoriti, sve su jaci glasovi da se institucijaukine jer vise ne obavlja svoju prvobitnu svrhu, tj da nadje ljudima poso. Nije Svedska ono sto je bila prije dvadeset i kusur godina, i u njoj moze biti ljepo samo onome ko nije imo nikakvog zivota kod nas. Ali eto, ja kazem, nek svako proba ko hoce.
DearJohn

#2536 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

kloniran wrote:
mirsek wrote:
insomnia78 wrote: De mi jedan moj post u kojem se ja zalim na zivot u Fr? Ja samo naivnima pokusavam razbiti predrasude
Sto ti mozes otici a drugi ne mogu ?
Sto mladima ne razbijes predrasude prenosenjem svog iskustva odlaska u Francusku , tako ces im najbolje pomoci da razbiju predrasude.
Al ne zanimljivije je trolati, podjebavati i ismijavati. Koja je svrha toga ?
Meni samo nije jasan taj sindrom ovih sto su otisli nekad prije ili prije par godina.
Slomise se odgovarajuci druge da ne idu :-)
ja kad bih bio tamo i kad bi bilo toliko tesko koliko se ovdje predstavlja da jeste, brate kofer i ako treba pjeske bih se vratio nazad.
Al ne poznajem nikoga da se u zadnje vrijeme vratio, a da nije makar penziju obezbijedio tamo
Ja znam raju koja su se vratila. Iskustva su drugacija.
O'zone
Globalni moderator

#2537 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by O'zone »

Ostajte ovdje! Sunce tuđeg neba.......
DearJohn

#2538 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

Altair_SA wrote:
DearJohn wrote:
Lolek :lol:
Njegov jaran se nije snaso u Svedskoj i odmah: joj gore tesko, ne valja ocam, ovo ono :lol:
Pa niko nije kriv tvom jaranu sto je nesposoban, pa se moro vratiti i onda kme kme, ne valja gore. Ne valja kurac, ne valja ovima sto se ne snadju ili ovima sto misle da se moze raditi pomalo i zaraditi tri milje eura. Pa kad vide da se gore radi junacki dok radis, onda ide ono odoh ja majci u Bosnu, a raji cu pricati kako gore nista ne valja, jebiga ne ide da kazem da sam nesposoban :lol:
Idi pa probaj, samo tebe cekaju da ti daju 3 000.
Melbourne_Australia

#2539 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

SaraFina wrote:Nije loša ova tema.

Znači ako upoznam kakvog našeg iz Australije :run: ... Taj me sigurno ne može prehraniti a ni buduće potomstvo. I ako uspije, valja se halaliti s tatom i mamom jer nećemo uspjeti ni svakih pet godina skupiti za karte :D

U USA jedu plastične krave neke tj, meso neidentificiranog porijekla. Izobličila bi se od žderanja i ja i djeca pa me rodjena majka ne bi prepoznala.

Skandinavci su pak na socijali??? Svi?

Jedino znači preostaje budžet KS i neki hajirlija :D
U Australiju kad dovodis zenu :D papiri kostaju 15 milja ..Nemas pravo ni na zdravstveno 3 godine , mozes naci posao, nemas pravo na socijalu, mozes ici za djaba u skolu za jezik :D Tako da u biti sve je na muzu :D slomijes ruku muz mora kredit dizati :lol: :lol:
Maverick78

#2540 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Maverick78 »

DearJohn wrote:
Slusaj, brkas pojmove. Ono o cemu ti pricas se zove aktivitetsstöd, aktivitetsersättning je namjenjen za mlade (veoma mlade) ili osobe koje su bile dugo bolesne. Ni aktivitetsstöd ne mozes koristit u nedogled vec si ti imo srecu pa si naso poso u relativno kratkom vremenu. Da bi dobio taj aktivitetsstöd moras ucestvovat u onome sto ti taj arbetsförmedling odredi, obicno je to neka praksa gdje se osjecas obezvrjedjen, poslodvac dobije "gratis" radnu snagu i ti rintas dok gledas kolege sto za isti poso koji ti radis dobijaju duplo vise para od tebe. A o arbetsförmedlingenu je suvisno i govoriti, sve su jaci glasovi da se institucijaukine jer vise ne obavlja svoju prvobitnu svrhu, tj da nadje ljudima poso. Nije Svedska ono sto je bila prije dvadeset i kusur godina, i u njoj moze biti ljepo samo onome ko nije imo nikakvog zivota kod nas. Ali eto, ja kazem, nek svako proba ko hoce.
Moguće da sam pobrkao oko tih aktivitet. Whatever, smatram kako god da to nije ni bitno, jer to je ono zadnje dokle čovjek treba doći. Posla ima zaista ko želi raditi, tako da čekati neku milostinju od države je zaista tužno.
Ostalo je sve individualno, mislim to kakav je život ovamo. Nekome je ok, nekome ne. Mada, ja ne vidim da ljudi odlaze, već upravo kontra, sve se više dolazi.

Nebitno, neka svako bira sebi. Ja i moja porodica smo zadovoljni životom ovdje i meni je lično to najbitnije. Što se mene tiče ne bih više da smaram raju o ovome, pozdrav :thumbup:

Ako nekom mogu pomoći savjetom oko dolaska ovamo, samo neka pita, pa koliko mogu i znam pomoći ću :thumbup:
Melbourne_Australia

#2541 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

DearJohn wrote:
Altair_SA wrote:
DearJohn wrote:
Lolek :lol:
Njegov jaran se nije snaso u Svedskoj i odmah: joj gore tesko, ne valja ocam, ovo ono :lol:
Pa niko nije kriv tvom jaranu sto je nesposoban, pa se moro vratiti i onda kme kme, ne valja gore. Ne valja kurac, ne valja ovima sto se ne snadju ili ovima sto misle da se moze raditi pomalo i zaraditi tri milje eura. Pa kad vide da se gore radi junacki dok radis, onda ide ono odoh ja majci u Bosnu, a raji cu pricati kako gore nista ne valja, jebiga ne ide da kazem da sam nesposoban :lol:
Idi pa probaj, samo tebe cekaju da ti daju 3 000.
Zivio u Geteborgu :D Izdrzao jedva pola godine :lol: Poslije 5 nema covjeka na ulici :lol: Cekaju svi vikend i bravo sistemlaget :D to je kod njih podrum pica, redovi ko kod nas u ratu za vodu.....Gore u Svedskoj, gladan nikad neces biti, a neces ni lovu neku zgrnuti...Pricam o normalnim poslovima...Velika vecina i nakon 20 godina renta jer su nekretnine i porezi brutalni pa cak i kad kupis stan.... Meni je najgluplje u Svedskoj sto ljudi cekaju po 5 godina da bi se preselio....Nema stanova za rentanje..I onda se pravi business od rentanja, oni kazu prva ruka...Ja iznajmio stan za 3 milje a rentam ga za 5 milja :D Geteborg lijep gradic, glavna ulica avenia i klima kurac, uvjek puse i sunca ima svake prestupne :D :D Uglavnom dobro je ljudima koji su se u BIH mucili....Ne bi gore zivio ni da mi plate..I dalje imam persun numer i stalni boravak u Svedskoj na osnovu Australskog pasosa...Sambo sam bio, ali na moju srecu kratko izdrzao jer nije taj zivot za mene...
HAVANA

#2542 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Muzicki intermeco :kontrabas: Sace jos malo u aquarius :D Eee muke moje,sad i ovde ko vani...Propadose mi karte za stinga u beogradu,stan rezervisan na skadarliji...bem ti poso :evil:

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2543 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

Joj havane samo se hvali :D
Maverick78

#2544 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Maverick78 »

HAVANA wrote:Muzicki intermeco :kontrabas: Sace jos malo u aquarius :D Eee muke moje,sad i ovde ko vani...Propadose mi karte za stinga u beogradu,stan rezervisan na skadarliji...bem ti poso :evil:

Ih ja ću 24og u Kopenhagen na Stinga :P
Melbourne_Australia

#2545 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Maverick78 wrote:
HAVANA wrote:Muzicki intermeco :kontrabas: Sace jos malo u aquarius :D Eee muke moje,sad i ovde ko vani...Propadose mi karte za stinga u beogradu,stan rezervisan na skadarliji...bem ti poso :evil:

Pozdrav iz Beograda , veceras pravac na Stinga :thumbup:
insomnia78

#2546 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Evo ja sad s njim. Kaze da ste levati
HAVANA

#2547 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Melbourne_Australia wrote:
Maverick78 wrote:

Pozdrav iz Beograda , veceras pravac na Stinga :thumbup:
:evil:
HAVANA

#2548 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

_BataZiv_0809 wrote:Joj havane samo se hvali :D
Hvalio bi se da sam otiso.Sta cu se hvalit popusi 12000 nakih dinara i 30 eura rezervacije za stan.Grrr.Hoces kakvu lanciu da ti dovucem,da se izvadim malo? :lol:
Bodkin

#2549 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bodkin »

Ljudi koji su otisli i ostali govore ljudima koji hoce da idu da je nemoguce :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2550 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

HAVANA wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Joj havane samo se hvali :D
Hvalio bi se da sam otiso.Sta cu se hvalit popusi 12000 nakih dinara i 30 eura rezervacije za stan.Grrr.Hoces kakvu lanciu da ti dovucem,da se izvadim malo? :lol:
Mogo si tu rezervaciju i prodat :D

Kad je to Sting u Begesu? Trebam gore poslovno ovih dana, a veze nemam :?

P.S. Naredno auto svakako preko tebe ide :wink:
Post Reply