Jugoslovenstvo

Post Reply
madner

#2526 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Vi ljudi ne znate citati. To je tablica koja republika je imala veci ili manji prosjek. :D
196% znaci duplo veci prosjek od prosjeka Ju. :D
Mohamad Sissoko

#2527 Re: Jugoslovenstvo

Post by Mohamad Sissoko »

sabina1 wrote: Image
Kakvo sranje od tabele , izvora , podataka....

Dakle ovaj fantomski izvor kaže da je BDP u cijeloj zemlji 1952 bio veći od BDP-a 1989... :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula:
Procitaj sta pise na vrhu, sta su indeksi, per capita etc provaljujes se
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2528 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

Mohamad Sissoko wrote:

Dakle ovaj fantomski izvor kaže da je BDP u cijeloj zemlji 1952 bio veći od BDP-a 1989... :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula:
Jah , :-)

zanimljivo je kako baš Bosnu i Hercegovinu sa manjim indeksom od Crne Gore odnosno gotovo jednakim sa Makedonijom prebaciše te 1989 iz grupe "nerazvijenih" republika u "razvijene".

Neka zavjera četničko-jugoslovenska da nam izvuku pare u zajednički fond.....
General War

#2529 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Kaligula I wrote:
General War wrote: Sve su biljezile rast osim...pogodi
Image
...ybt koji paradoks da najmoćnije republike razvaljuju državu u kojima su ekonomski najviše napredovale u svojoj povijesti...umjesto da to rade BiH i Makedonija kad ono oni najsitiji...nevjerovatno...
...otkud ovoliki pad BDP u BiH od '52-'60?
Upravo obratno po meni, poceli su se igrat secesije kad se vidjelo da krecu kola nizbrdo
Connaisseur Karlin

#2530 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

uglavnomja wrote:ako moze link, izvor ... kada se prvi put spominje bosna i HERCEGOVINA kao jedna drzava :?:
1853 :)
General War

#2531 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

madner wrote:Vi ljudi ne znate citati. To je tablica koja republika je imala veci ili manji prosjek. :D
Ja sam samo nasao ovaj podaka, mada se u ekonomiju razumijem ko Mara u kriv Q :D , tako da ostavljam forumu da vidi je li dobra ili ne tj pravilnu interpretaciju...ali ide u ravan sa tvojom ranijom tvrdnjom
Bodkin

#2532 Re: Jugoslovenstvo

Post by Bodkin »

Kaligula I wrote:
Bodkin wrote:

Poenta je da se poistovijetis sa drzavom, a ne narodom. Ti se ne vidis ni kao bosanski hrvat. Misim nije bitno. Ima zemalja koje su skoro 100% homogene pa su u kurcu
...poenta je u prihvatanju različitosti, jer je ona preduvjet mira i suživota među ljudima...otud zapad i trenira LGBT toleranciju, kao najradikalniju različitost, jer ako nju prihvatimo to onda znači da smo sposobni da prihvatimo različite rase, nacije, religije, a što je odlična preventiva za potencijalne mržnje, nesnošljivosti i ratove...možda je malo ' out' ali tu je negdje :D
Malo je vise out i malo je vise politicko pitanje. Zapad forsira lgbt i ako njih tolerises onda si ok. Niko te ne tjera da ne budes nacionalista
General War

#2533 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

...Ovu sam trazio

Image
zg1911

#2534 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

General War wrote:
zg1911 wrote:
madner wrote:Naspram Z. Evrope Hrvatska losije stoji sada nego 1980, u %.
A ostale ex-yu države? Kakav je bio trend? 80ih je yu gospodarstvo propadalo
Sve su biljezile rast osim...pogodi
Image
E evo je cool. Hvala ti!
Sad se treba malo igrat s brojevima pa vidit omjere danas
Fudo387

#2535 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

sabina1 wrote:Kakvo sranje od tabele , izvora , podataka....Dakle ovaj fantomski izvor kaže da je BDP u cijeloj zemlji 1952 bio veći od BDP-a 1989...
just..

fuck it...
Ne vrijedi.
madner

#2536 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

General War wrote:
madner wrote:Vi ljudi ne znate citati. To je tablica koja republika je imala veci ili manji prosjek. :D
Ja sam samo nasao ovaj podaka, mada se u ekonomiju razumijem ko Mara u kriv Q :D , tako da ostavljam forumu da vidi je li dobra ili ne tj pravilnu interpretaciju...ali ide u ravan sa tvojom ranijom tvrdnjom
Da i ne, to samo pokazuje ranking unutar drzava.

Ono sto je pitanje jeste koliko je bio GDP po glavi RH 1980 naspram Njemacke 1980 i danas.
zg1911

#2537 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

madner wrote:
zg1911 wrote:
Fudo387 wrote:

Bosnjaci su nebitni u ovoj prici, kao i njihovi politicari. Niti su imali snage da je razvale, niti da spasavaju. Jasno sam oznacio glavne krivce, ostali su bili tu 'nako.

Ama nije ni meni zao, zaboli me klinac za njom, samo konstatujem kakve su posljedice nastale. Cisto iz pragmaticnih razloga, pogledas, saberes, oduzmes, i racionalno zakljucis sta si dobio, sta izgubio, i gdje si u svemu. Mislim da smo nekim cudom imali razumne ljude u tom nevaktu da bi danas svi bolje zivjeli, doduse, ovo je sbbkbb, pa mozda i grijesim.

Ekonomski pokazatelji su nemilosrdni, malo se Slovenci otimaju, ostali su manje vise tropa.
Što je to prosječan državljanin rh izgubio raspadom juge? Pljačka je uzrokovana pretvorbom iz socijalizma u kapitalizam i do nje bi došlo i da je juga opstala. Dakle, slušam?

Slovenci su se jednako tako otimali i u ex-yu, pa hrvati, a ostali kržljavo. Dakle?
Pljacka je direktna posljedica raspada, jer je sistem koji bi sprijecio pljacku nestao. Nisu slucajno Slovenci najbolje prosli, jedini nisu ratovali i nisu sjebali drzavne institucije.
Pogledaj tablicu koju je general iznio. Omjer slo:cro je cca 1,5:1. Ako se ne varam takav omjer je otprilike i danas. Dakle jednako se sjebalo i sloveniju.
zg1911

#2538 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

Fudo387 wrote:
zg1911 wrote:Što je to prosječan državljanin rh izgubio raspadom juge? Pljačka je uzrokovana pretvorbom iz socijalizma u kapitalizam i do nje bi došlo i da je juga opstala. Dakle, slušam?
Izgubio je pet godina zivota, u ekonomskom smislu (da pokusam najbanalnijim primjerom) pretekli su te jebeni Cesi, Madjari i Poljaci.
Dobio je traume, sprzen Vukovar, i masu hajvana koji ce koristiti to stradanje da tebi narednih sto godina zagorcavaju zivot.
Kad ne zna nista, ima domoljublje, propadne Konzum-organizuj pohod na Blajburg. Evo ti zastava i himna, najedi se.
zg1911 wrote:Slovenci su se jednako tako otimali i u ex-yu, pa hrvati, a ostali kržljavo. Dakle?
Ma sve je to bilo u pet deka, uglavnom, postojala je realna osnova za podizanje ljestvice koju su, prvo srbi, pa onda vi krampom skrsili.
Sad kad ste dotakli zid, nema dalje, salji Kolindu po svijetu da prodaje ublehe o Bosni.
O onim istocnjacima necu ni trositi rijeci, oni su katastrofa nivoa Huna.
Sad kad nema dalje? Dotakli zid? Argumentiraj

Po čemu se i rh sad živi lošije. Odnosnp zašto misliš da bi opstankom juge prosječan hrvat bolje živio? Ajde daj neke brojke, komparacije... Jebeš kolindu, mani se forumaškog populizma
sabina1

#2539 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

zg1911 wrote:pogledaj tablicu koju je general iznio. Omjer slo:cro je cca 1,5:1. Ako se ne varam takav omjer je otprilike i danas. Dakle jednako se sjebalo i sloveniju.
"jednako se sjebalo i Sloveniju" malo sutra...

Sloveniju "se sjebalo" nedostatak privilegovanog, monopolskog ,jednopartijskog, a bogatog tržišta čiji su dobici direktno filtrirani u republičku kasu i prelazak u surovu tržišnu utakmicu sa visokorazvijenim evropskim zemljama....
Mohamad Sissoko

#2540 Re: Jugoslovenstvo

sabina1 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:

Jah , :-)

zanimljivo je kako baš Bosnu i Hercegovinu sa manjim indeksom od Crne Gore odnosno gotovo jednakim sa Makedonijom prebaciše te 1989 iz grupe "nerazvijenih" republika u "razvijene".

Neka zavjera četničko-jugoslovenska da nam izvuku pare u zajednički fond.....
:roll:
Bože svašta.Ostavi ti se statistike i ekonomije.
zg1911

#2541 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

Kaligula I wrote:
...ybt koji paradoks da najmoćnije republike razvaljuju državu u kojima su ekonomski najviše napredovale u svojoj povijesti...umjesto da to rade BiH i Makedonija kad ono oni najsitiji...nevjerovatno...
Hrvatska i slovenija su u jugu i ušle kao najrazvijenije. A logika ti je ova - zašto bi mi hrvati i slovenci izdvajali za nerazvijene
zg1911

#2542 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

sabina1 wrote:
zg1911 wrote:pogledaj tablicu koju je general iznio. Omjer slo:cro je cca 1,5:1. Ako se ne varam takav omjer je otprilike i danas. Dakle jednako se sjebalo i sloveniju.
"jednako se sjebalo i Sloveniju" malo sutra...

Sloveniju "se sjebalo" nedostatak privilegovanog, monopolskog ,jednopartijskog, a bogatog tržišta čiji su dobici direktno filtrirani u republičku kasu i prelazak u surovu tržišnu utakmicu sa visokorazvijenim evropskim zemljama....
Potkrijepi to brojevima ili me zaobidji. Neda mi se raspravljat bez argumenata. Naj zameriti
Fudo387

#2543 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

zg1911 wrote:Sad kad nema dalje? Dotakli zid? Argumentiraj
Pa nema dalje.
Gotovo je.
Zavisis od dobre svapske volje, srljas u kolaps slican grckom.
Ne postoji nacin da u buducnosti servisiras dug koji se gomila, ma ni pomocu trikova.
Ostao je Jadran, rasprodaja da se pokrpas par decenija.

zg1911 wrote:Po čemu se i rh sad živi lošije. Odnosnp zašto misliš da bi opstankom juge prosječan hrvat bolje živio? Ajde daj neke brojke, komparacije
Pricamo o sbbkbb, vec samo to naglasio. Logika mi nalaze da kad nesta ne zapalis mozes sutra iskoristiti da unaprijedis.
Pa samo da si pet godina sve pogasio, bez destrukcije, u svijetu koji pici 300 na sat postajes automatski jeban.
Sta ti tu nije jasno pobogu?
General War

#2544 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

zg1911 wrote:
Kaligula I wrote:
Hrvatska i slovenija su u jugu i ušle kao najrazvijenije. A logika ti je ova - zašto bi mi hrvati i slovenci izdvajali za nerazvijene
Tom logiokom, Onda sasvim razumijem britance. zasto bi oni preko evropskih fondova pravili nekakav most preko Peljesca...
sabina1

#2545 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

Mohamad Sissoko wrote:
:roll:
Bože svašta.Ostavi ti se statistike i ekonomije.
Ej , vidi šta čovjek kaže :
zg1911 wrote:
Potkrijepi to brojevima ili me zaobidji. Neda mi se raspravljat bez argumenata. Naj zameriti
dakle valjda je jasno , hvala ?

zg1911 wrote:
Potkrijepi ti valjda brojevima , izvorima , statistikom...ili zaobiđi temu ?
Naj zameriti.
zg1911

#2546 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

General War wrote:
zg1911 wrote:
Kaligula I wrote:
Tom logiokom, Onda sasvim razumijem britance. zasto bi oni preko evropskih fondova pravili nekakav most preko Peljesca...
Pa razumijem ih i ja. Sad jesu li donijeli ispravnu odluku - vidit ćemo
zg1911

#2547 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

sabina1 wrote:
zg1911 wrote:
Potkrijepi ti valjda brojevima , izvorima , statistikom...ili zaobiđi temu ?
Naj zameriti.
Pa ja se i referiram na brojke iz tablice koju ti, nota bene, ne razumiješ.
Mohamad Sissoko

#2548 Re: Jugoslovenstvo

Kaligula I wrote:
General War wrote: Image
Treba vidjet stopu rasta broja stanovnika u BiH od 52 do 60 te rast prosjecnog per capita BDP-a za cijelu drzavu, ovako mozes samo nagadjat.
Kaligula I

#2549 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

zg1911 wrote:
Kaligula I wrote:
...da, Hrvatska i Slovenija jesu ušle u Jugoslaviju kao najrazvijenije, ali je i istina da su, ne samo održale svoj razvoj, nego su ga i znatno uvećale, što opet govori o činjenici da im i nije bilo tako loše u toj 'tamnici naroda' :D ...

...znam, znam ali to je logika nekih sivih eminencija i vladajućih elita, a ne radništva...radnicima je bilo dobro, bolje nego sada kada zuje diljem planeta i žive između sumorne sadašnjosti i neizvjesne budućnosti...nikad nismo imali brži ekonomski razvoj, manje socijalne razlike, sigurnije zdravstvo, školstvo i zaposlenje...

...to je suština života koja zanima običnog čovjeka, a ne visoka politika...radniku je svejedno ko ga pljačka, tuđin ili 'njegov', on nema pa nema...šta vrijedi hrvatskom radništvu neovisna RH ako su u njoj ekonomski ugroženi i socijalno nesigurni...
General War

#2550 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

zg1911 wrote: E evo je cool. Hvala ti!
Sad se treba malo igrat s brojevima pa vidit omjere danas
Nemoras, drugi su i to odradili:(sad koliko je tacno...to neznam)

Ima i tabela sa projiciranim gubitcima, pa uporedi

...ta je stvar i sa BDP po glavi – Slovenija je sa 11.000 evra 1990.godine stigla do 17.400,a Srbija sa 5.700 za 20 godina uspela da stigne do 4.400, a mogla je imati 8.700 evra po glavi.
Dalje, 2 miliona Slovenaca stvara 36,6 milijardi evra ili 17.400 po stanovniku, sa prosečnom platom od 2.000 evra i stopom nezaposlenosti od 7,5%, dok 7,3 miliona stanovnika Srbioje bez Kosova stvara tek 30 milijardi ili 4.400 evra po glavi, sa prosečnom platom od 450 evra i stopom nezaposlenosti od 20%.
Srbija i BiH jedine još nisu dostigle stepen razuvoja od pre 20 godine, CG i Makedonija jedva nešto iznad , a Hrvatska i Slovenija značajan rast.
Industrijska proizvodnja u srbiji je tek na 45% od one pre 20 godina. U poslednjih 10 godina ona je porasla za svega 6% dok je u istom periodu Slovenija imala rast od 18% , Hrvatska 22%. Prema tome, iako Srbija ima potencijale da bude lider na prostoru bivše nam države, ona je daleko od toga jer je zapostavila industriju tako da joj je izvoz tek na nivou ¼ BDP dok Slovenija izvozi u vrednosti od 50% a čak i Makedonija više od Srbije tj.35%.
Prema tome, svi sem Slovenije, su izgubili, osim nekih pojedinaca koji su od anonimusa postali imperije. Izgleda da u svim novonastalim država sa ogromnim gubicima nema stvarne volje i snage da se objektivno analizira i utvrdi zašto su države u takvom stanju, a posebno, ma ni govora, da se istraži i utvrdi otkuda nekima ljudima i mnogima toliko bogastvo u privatnom posedu jer dok su države i ogromna većina naroda siromašile oni su se bogatili.
Nije nam valjala SFRJ a sada svi kao hoće neku integraciju u EU koja će ih opet postaviti tamo gde su bile samo što to nije ni približno onome što je moglo biti.

cjeli text:

http://blog.b92.net/text/18177/Gorki-pl ... go-u-SRFJ/
Post Reply