Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dope_Man

#2526 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Smrcak15 wrote: stani malo ba, mi pricamo ovdje o proteinskim robotima, koji hodaju na dvije noge, nose terete do odredjenih destinacija sa dvije ruke, imaju uprogramiran re-route sistem nesto poput onih u GPS da mogu zaobici prepreke na putu do odredista, ako je teret tezak dolaze drugi roboti da pomognu, nekad robot preuzima teret od drugog robota da prenese teret. Roboti koriste gorivo koje ih ATP sinteza prostrojenje snabdjeva iz celija.
Dragi Smrle, koliko god to tebi izgledalo komplicirano i nevjerovatno.. to i dalje ne znaci da mora postojati nekakav inteligentni stvaratelj iza toga. X postoji.. i to je to. Do daljih zakljucaka o X dolazimo istrazujuci sam X, a bilo kakva pretpostavka se mora provjeriti. Pretpostavku o bogu je nemoguce i provjeriti, pa se takva i ne provjerava. Hocu reci da grijesis u osnovnoj premisi da samo zato sto X postoji, mora postojati stvaratelj X. Nije bitno da li je X covjek kao inteligentno bice ili bilo kakvo drugo, manje ili vise slozeno bice ili pojava.

A o klipovima ne moram puno, vec su se ljudi raspisali u komentarima, samo cu usput napomenuti koliko je matematicka vjerovatnoca, za koju se vjernici tako jako drze iz nekog razloga, bitna: Pogledaj list koji je pao negdje ispod drveta. Ako izracunas matematicki, sansa da ce taj list pasti bas tu je jedan od tih 1:10000000000000000000... brojeva. Ali cinjenica je da je lista pao, pao je bas tu, i taj broj o vjerovatnoci tom dogadjaju nista ne znaci jer se dogadjaj vec desio.
fatamorgana

#2527 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
zamisli se kad bi dozivotnim zatvorenicima bilo receno, ako budete klanjali Bogu redovno pustit cemo vas na slobodu na ovo mjesto da zivite

Image
Image

da budete ozenjeni sa ovakvim zenama
Image

da zivite u ovakvim kucama
Image

da jedete ovakvu hranu
Image
Image

da vozas Ovako nesto
Image

nebi vi se bilo nevjernika, a to znaci nebi vise bilo testiranja jednih sa drugim, nevjernici su potrebni vjernicima da budu testirani, a vjernici su potrebni nevjernicima da budu testirani.
U ovome sa slika bez većih problema već uživaju naši ratni i poslijeratni profiteri, (slike su by the way kič do sažaljenja) no vjerovatno samo iz razloga da se malo pripreme na dženetske blagodati da ih kad jednom odu anamo nebi nepripremljene strefila hercika od tolikog luksuza .... ala kako seljoberi zamišljaju isti ....
patriot_1

#2528 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Nista, Smrle. Ja se, ipak, vodim nekim istorijskim faktima, a ne rijecima nekog rabina, popa ili hodze ;)

Usput, ako nisi primijetio, nisi mi odgovorio na pitanje (ono gore, boldirano ;) )
znaci nista ti neznaci to sto zidovski rabi tvrdi da je islam najstarija vjera na svijetu.

dobro drzi se ti onda istorijskim faktima, a eto zidovski spisi manuskripti koji potvrdjivaju to sto islam govori , to nista :-) e moj dozeru, bas se doziras necim sto ti razum pomucuje
Ne Smrle, ne znaci mi nista. Razlog jednostavan:
Hebrejski kalendar - 5776 godina.
Julijanski (katolicki/pravoslavni) - 2016 godina
Islamski (hidzretski) - 1436 godina

Trebalo li ista dalje...?

P.S. I dalje mi nisi odgovorio na pitanje... ;)
Zbilja plitko od njega!
Evo,to je čist primjer što od čovjeka može napraviti brainwashing(ispiranje mozga).
patriot_1

#2529 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:Pa bravo. Dakle - vjere je = prisila. Jesmo li konacno nadosli?
Neznam koja vjera?
Kršćanstvo nas uči,ili bolje Krist- da Bog čovjeka voli i kad je neposlušan!
Mi nismo Božji robovi nego Božja djeca!
patriot_1

#2530 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:A nigdje, Smrle moj...

Procitaj svoj zadnji post... Vjerovatno ces skontati da tu ima i SF-a, i prilicnih besmislica u smislu onog slijedjenja. Hitler, kojeg neko spomenu, nikoga nije silio, a imao milione dobrovoljnih sljedbenika. Imamo i S. Koreju danas i milione koji slijepo slijede vodju, itd.. Dakle, imamo i te kako dobre primjere da je dobrovoljno slijedjenje daleko bolja varijanta od slijepog vjerovanja.

Pri tome, kada bi nam se svima ukazalo jedno takvo svemocno bice, pa koje bi jos pride dokazalo svoje moci, a onda i reklo da ce svako uzivati nakon svoje ovozemljaske smrti ukoliko bude radio/la dobra djela, volio ljude oko sebe, ne cinio zlo nikome... Sta mislis, da li bi tada prestali svi ratovi, da li bi tada ljudi zivjeli u miru i slozi iz straha, ili zbog te zelje da zarade ugodan vjecni zivot na onom svijetu?
Prosta logika... Ovozemaljska.

A nepojavljivanje pravdati "testom" je zaista prica koja je mozda mogla prolaziti prije 1500+ godina...
Nemoj napraviti grešku koju mnogi rade,uzeti smrlu za mjerilo svih vjerskih istina.Dakle,kako on konta olitiga vjeruje,svi su takvi!
Nisu ni muslimani svi složni ovdje na forumu sa njim a pogotovo vjernici kršćani!Kršćana npr ima svakakvih,zbog nekih sam svojevremeno napustio kršćanstvo!Ono je šaroliko,ima divnih vjernika kršćana,pravovjernih ali ima i nakaradnih krivovjeraca.Valjda je tako i u Islamu!Ima ateista koji su smeće ljudsko ali ima i divnih ljudi!
Slažeš se?
Dozer

#2531 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

patriot_1 wrote: Nemoj napraviti grešku koju mnogi rade,uzeti smrlu za mjerilo svih vjerskih istina.Dakle,kako on konta olitiga vjeruje,svi su takvi!
Nisu ni muslimani svi složni ovdje na forumu sa njim a pogotovo vjernici kršćani!Kršćana npr ima svakakvih,zbog nekih sam svojevremeno napustio kršćanstvo!Ono je šaroliko,ima divnih vjernika kršćana,pravovjernih ali ima i nakaradnih krivovjeraca.Valjda je tako i u Islamu!Ima ateista koji su smeće ljudsko ali ima i divnih ljudi!
Slažeš se?
Apsolutno. Ja nikada nisam ni generalizovao ljude, bili oni vjernici ili ne, i bez obzira kojoj vjeri pripadaju. Imam ja dovoljno godina u goozici da znam da je puno vise dobrih, nego losih, i da to ni na koji nacin ne zavisi od bilo koje vjere.
patriot_1 wrote:
Neznam koja vjera?
Prisila je u kontekstu diskusije sa Smrletom. I mislim da je cak i on sam vise nego nedvosmisleno pokazao i dokazao da njegova vjera jeste prisila.

S druge strane, tvoja zadnja recenica ovdje je ono sto sam vec pitao Smrleta - ako je bog nas stvaralac, ili roditelj (posto smo mi njegova djeca...), da li je normalno da se roditelj krije od svoje djece? Da stalno nesto, kao, testira svoju djecu?
Testira li iko od vas svoju djecu (ako ih imate) tako sto ih je napravio/rodio, a onda ostavio da se sami snalaze, pri cemu im je samo ostavio neku knjigu iz koje treba da uce i saznaju o svojim roditeljima, sugerisuci im da su roditelji svemocni i da u njih treba vjerovati da postoje?

Zasto da vjerujemo da imamo takvog roditelja, umjesto da ga poznajemo, zagrlimo, postujemo, volimo...?
Vala, meni nikakav tajni roditelj ne treba, pa ma kako "on tvrdio" da je svemocan, dobar, 'vakav-'nakav, a pro tome mi stalno nesto prijetio i prepadao me nekakvim kaznama...
patriot_1

#2532 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:
patriot_1 wrote: Nemoj napraviti grešku koju mnogi rade,uzeti smrlu za mjerilo svih vjerskih istina.Dakle,kako on konta olitiga vjeruje,svi su takvi!
Slažeš se?
Apsolutno. Ja nikada nisam ni generalizovao ljude, bili oni vjernici ili ne, i bez obzira kojoj vjeri pripadaju. Imam ja dovoljno godina u goozici da znam da je puno vise dobrih, nego losih, i da to ni na koji nacin ne zavisi od bilo koje vjere.
patriot_1 wrote:
Neznam koja vjera?
Prisila je u kontekstu diskusije sa Smrletom. I mislim da je cak i on sam vise nego nedvosmisleno pokazao i dokazao da njegova vjera jeste prisila.

S druge strane, tvoja zadnja recenica ovdje je ono sto sam vec pitao Smrleta - ako je bog nas stvaralac, ili roditelj (posto smo mi njegova djeca...), da li je normalno da se roditelj krije od svoje djece? Da stalno nesto, kao, testira svoju djecu?
Testira li iko od vas svoju djecu (ako ih imate) tako sto ih je napravio/rodio, a onda ostavio da se sami snalaze, pri cemu im je samo ostavio neku knjigu iz koje treba da uce i saznaju o svojim roditeljima, sugerisuci im da su roditelji svemocni i da u njih treba vjerovati da postoje?

Zasto da vjerujemo da imamo takvog roditelja, umjesto da ga poznajemo, zagrlimo, postujemo, volimo...?
Vala, meni nikakav tajni roditelj ne treba, pa ma kako "on tvrdio" da je svemocan, dobar, 'vakav-'nakav, a pro tome mi stalno nesto prijetio i prepadao me nekakvim kaznama...
Jako si dobro ovo izrekao!
Eto,tu sam ja krenuo,sa te točke.Uče me u školi da Bog ne postoji onda mi neki kršćani kažu da Bog postoji!A ja sam vjerovao i jednima i drugima.
Kao dijete vjernik vjerovak ovima koji rekoše da On jest a kao teenager povjerovah ovima drugima da nije!I onda pomislih"Pa što se onda skrivš?Ako ti postojiš daj ti meni osobno daj dokaz da jesi!Jeli to fer od mene?Objevi mi se,daj mi neki znak,neki dokaz,,,,i ja ću onda vjerovati,jel to od mene pošteno?Jel previše tražim?"
I on mi je dao znak i dokaz!Od tad sam vjernik!
Gojeni H

#2533 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

Smrcak15 wrote: U danasnje vrijeme cak i netreba vjerske knjige da bi vjerovao i postojanje Boga ...
:thumbup: Bravo, Smrcak.
Bice nesto od tebe, bice ako Bog da ...

U sustini, mene licno sto se tice, svi argumenti od strane vjere svedeni u pola recenice.

Skoro sam gledao neku dramu, gdje otprilike isto rece Semjuel L. Dzekson Tomi Li Dzounsu. Naka drama, cijelo vrijeme samo njih dvojica u stanu ... i dijalog :roll: , ali dijalog ... za 10+.

Mada je ovo pola recenice neizbjezno dopuniti. Parafraziracu RNG-evu izjavu: "Ljudima danas sve manje treba Bog ...".

*Izvini RNG, ovo sam kupio i vec prodajem na sve strane. :D Hvala :thumbup:
Towelie

#2534 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Ljudima sve manje treba Bog jer su oni postali bogovi na zemlji pa ne trpe konkurenciju sa nebesa.
Dozer

#2535 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

patriot_1 wrote: I on mi je dao znak i dokaz!Od tad sam vjernik!
Jos nam samo reci u cemu se ogledao taj znak i dokaz....
Dozer

#2536 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Towelie wrote:Ljudima sve manje treba Bog jer su oni postali bogovi na zemlji pa ne trpe konkurenciju sa nebesa.
Znaci, bog je ipak na nebesima, tj. u svemiru, tj. negdje izvan ove planete...?
r_faruk

#2537 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

kome se nesmijes ni najmanje suprostaviti.
zasto se ne bi suprotstavili, pa cak i bogu ako postoji validan argument, a nije da ih nema... ako se bog pojavi, ja bih prvi volio postaviti par pitanja i diskutovati o nekim temama... nije valjda da bi me neko zbog toga ubio i odredio mi vjecnu vatru?

cak bih i priznao da nisam vjerovao u svemoguceg, rekao bih mu to licno, ako se vec odlucio pokazati.... jednostavno ne ocekujem nikakvu kaznu zbog ovako banalnih razloga...
zagortenej

#2538 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Ljudima sve manje treba Bog jer su oni postali bogovi na zemlji pa ne trpe konkurenciju sa nebesa.
svako ima nekog svog boga :D
Towelie

#2539 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

Dozer wrote:
Ne, Bog je svugde. Koristio sam nebesa da naglasim kontrast u odnosu na ljude koji su na zemlji.
Towelie

#2540 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Sasvim tacno.
irac300

#2541 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

@Towelie

Kako si postao umjerenjak, nisi moderatorima nikako po volji. :D Al' tema za Inidiru grmi. :lol: :thumbup:
zagortenej

#2542 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

irac300 wrote:@Towelie

Kako si postao umjerenjak, nisi moderatorima nikako po volji. :D Al' tema za Inidiru grmi. :lol: :thumbup:
ma @towelie se iskvario, šta bi od nakog vjernika :D

možda je upao u loše društvo :run:
patriot_1

#2543 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:
Nakon te molitve nepostojećem Bogu(mislio sam da ga nema ali nisam bio siguran u to)osjetio sam u sobi njegovu prisutnost!U istom času kao da je u sobu ušao bjeli oblak,oko mene sama bjelina(nijednog miša :-D ) i u srce mi dođe neka toplina!Nisam čuo glas a to sam očekivao !Pomislih nakon par min. da je to autosugestija !No,nikad prije tako nešto nisam doživio!A doživih baš u tom trenutku!Nisam postao čvrst vjernik odmah iza,to me samo potaklo da se pitanjem Bog ozbiljnije pozabavim.Čitao sam iza toga "Život poslije života" oa Rajmonda Moodia,"Antikrist" od Nitschea,i "Postoji li Bog" od Hansa Kunga.Puno razgovarao,konačno počeo Bibliju proučavat,,sve u svemu ,trebala mi je godina dana da u vjeri postanem siguran.Doživio sam i dosta nevjerovatnih uslišanja molitvi u tom periodu.
Sad nakon toliko g. znam da sam učinio najbolji potez u životu tad kad sam Boga stavio pred gotov čin kad sam to rekao "Vjerovat ću ako mi se ti lično objaviš"!
Tad mi se to učinilo logično,ako je , ako ga ima,zna da želim znati,mora mi se objaviti inače ga nema!I vjerovao sam da hoće,ako ga ima!
Što nije to logično?
RNG_25

#2544 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

Gojeni H wrote:Mada je ovo pola recenice neizbjezno dopuniti. Parafraziracu RNG-evu izjavu: "Ljudima danas sve manje treba Bog ...".

*Izvini RNG, ovo sam kupio i vec prodajem na sve strane. :D Hvala :thumbup:
Još da sam ja to i rekao... A nisam.
Last edited by RNG_25 on 20/09/2016 20:26, edited 1 time in total.
patriot_1

#2545 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:
I je i nije.Prisutan je On i tu!Nije on ograničen prostorom.Ta on ga je stvorio!
patriot_1

#2546 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

r_faruk wrote:
kome se nesmijes ni najmanje suprostaviti.
zasto se ne bi suprotstavili, pa cak i bogu ako postoji validan argument, a nije da ih nema... ako se bog pojavi, ja bih prvi volio postaviti par pitanja i diskutovati o nekim temama... nije valjda da bi me neko zbog toga ubio i odredio mi vjecnu vatru?

cak bih i priznao da nisam vjerovao u svemoguceg, rekao bih mu to licno, ako se vec odlucio pokazati.... jednostavno ne ocekujem nikakvu kaznu zbog ovako banalnih razloga...
Slažem se!
Uh,,koliko puta sam se svađo sa Bogom!Ja mu prigovarao a on ,,šuti!
patriot_1

#2547 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

zagortenej wrote:
Netočno,ima mnogo onih koji ne vjeruju ni u kakvog!
To što je različita percepcija Boga kod nas vjernika,ne dokazuje da Bog ne postoji!Mi smo poput 4 slijepca kojima je dano da opipaju slona.
Onaj koji je dotaknuo leđa misli da je slon poput zida,onaj koji dotaknu surlu pomisli da je slon poput cijevi,onaj koji dodirnu kljovu pomisli da je slon -čista kost itd.
Bog je jedan a naša shvaćanja jednog su različita!
mariner

#2548 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mariner »

Variola vera moze zaharati svjetom kazu na sibiru a zaledjenih leseva a pomalo se otapaju te oblasti..

Kad dodje variola ljudi ce se okretati bogu sto od muke sto od straha..
Gore ce biti nego Radetu Serbedziji.
Dope_Man

#2549 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

patriot_1 wrote:
Dozer wrote:
Nakon te molitve nepostojećem Bogu(mislio sam da ga nema ali nisam bio siguran u to)osjetio sam u sobi njegovu prisutnost!U istom času kao da je u sobu ušao bjeli oblak,oko mene sama bjelina(nijednog miša :-D ) i u srce mi dođe neka toplina!Nisam čuo glas a to sam očekivao !Pomislih nakon par min. da je to autosugestija !No,nikad prije tako nešto nisam doživio!A doživih baš u tom trenutku!Nisam postao čvrst vjernik odmah iza,to me samo potaklo da se pitanjem Bog ozbiljnije pozabavim.Čitao sam iza toga "Život poslije života" oa Rajmonda Moodia,"Antikrist" od Nitschea,i "Postoji li Bog" od Hansa Kunga.Puno razgovarao,konačno počeo Bibliju proučavat,,sve u svemu ,trebala mi je godina dana da u vjeri postanem siguran.Doživio sam i dosta nevjerovatnih uslišanja molitvi u tom periodu.
Sad nakon toliko g. znam da sam učinio najbolji potez u životu tad kad sam Boga stavio pred gotov čin kad sam to rekao "Vjerovat ću ako mi se ti lično objaviš"!
Tad mi se to učinilo logično,ako je , ako ga ima,zna da želim znati,mora mi se objaviti inače ga nema!I vjerovao sam da hoće,ako ga ima!
Što nije to logično?
Rijetki su ateisti (koji dolaze iz vjere) koji nisu u tom jednom trenutku rekli ''Eto, pokazi NESTO i vjerovacu, inace sve ovo smatram glupostima''. Kako li si ti samo poseban pa se tebi odlucio javiti, a nama ostalima eto nije. Meni je npr. to cudno, da opet selektivno bira svoje vjernike.. jos pri tom se javlja ljudima iz razlicitih religija pa i muslimana, jevreja, mormona itd.. svih njih koliko hoces kojima se na ovaj ili onaj nacin obratio/dokazao.

Ali dobro, ja nemam nista protiv. Ti vjerujes, i vjeruj. Ali tako ti boga, u kog toliko vjerujes, ne mijesaj logicne i naucne argumente sa slijepim vjerovanjem jer se na svakoj temi prosipas sa istima. Eto to gore, to nije dokaz koji moze mene, ili bilo koga uvjeriti, jer ko zna sta se tebi desilo, u kakvom si stanju bio, kako si se osjecao itd. Dakle to je gore samo dokaz za tebe i nikoga vise.

I kad vec volis da dijelis klipove, evo i za tebe jedan - Derren Brown, iluzionist i ateista pretvara ateiste u vjernike - https://www.youtube.com/watch?v=51B8MzcxOX0
asurbanipal

#2550 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
irac300 wrote:@Towelie

ma @towelie se iskvario, šta bi od nakog vjernika :D

možda je upao u loše društvo :run:

:mrgreen:

Image

Image

Image

Image

Image
Locked