Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Banksy

#2526 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Banksy »

pemanapemani wrote:
Ako su prije mjesec dana Komšića optuživali da je Čovićeva podguzna muha, a danas govore da je on jedina preostala odbrana od Čovića,
... a zapravo je sve vrijeme njegov igrač.

pemanapemani wrote:
...ako su Emir i Reuf sa SDP i DF već bili u koaliciji sa HDZ,
2X
Roccohljup

#2527 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Roccohljup »

e hebiga sad......ispade GS najgora od sve djece....a niti su kad bili u vlasti niti su koketirali sa bilo kim. Kakve ba garancije, koliko puta su SDP, DF, i ostali rekli da neće sa nacionalistima, pa cim ih neko pozove u vlast ko cuke polete radi fotelja.
Mislim da se stav GS po pitanju komšića ko komšića (i DFa) nije promjenio, ali njihova je logika da je prioritet zaustaviti Čovića i po njihovim analizama i pretpostavkama to jedino moze ŽK i zato njemu pružaju podršku. Ja razumijem njihovu logiku i mogu se sloziti da im je cilj isprava, samo mi s ene sviđa sto je to ŽK jer mislim da i ako bude izabran, radit ce isto kao u prethodna dva mandata...a to je veliko nista :)
pemanapemani

#2528 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

Banksy wrote:
pemanapemani wrote:
Ako su prije mjesec dana Komšića optuživali da je Čovićeva podguzna muha, a danas govore da je on jedina preostala odbrana od Čovića,
... a zapravo je sve vrijeme njegov igrač.

pemanapemani wrote:
...ako su Emir i Reuf sa SDP i DF već bili u koaliciji sa HDZ,
2X
Da, da, dva puta dosljedno i moralno. :D

Ne mislim da je Komšić Čovićev igrač. On je jednostavno ublehaš kojem se svidio život na visokoj nozi - pratnja, službena vozilo koje razvozi porodicu, a ona policijska kućica pred zgradom budi neki pravo zajebani fetiš.
pemanapemani

#2529 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

Roccohljup wrote:e hebiga sad......ispade GS najgora od sve djece....a niti su kad bili u vlasti niti su koketirali sa bilo kim. Kakve ba garancije, koliko puta su SDP, DF, i ostali rekli da neće sa nacionalistima, pa cim ih neko pozove u vlast ko cuke polete radi fotelja.
Mislim da se stav GS po pitanju komšića ko komšića (i DFa) nije promjenio, ali njihova je logika da je prioritet zaustaviti Čovića i po njihovim analizama i pretpostavkama to jedino moze ŽK i zato njemu pružaju podršku. Ja razumijem njihovu logiku i mogu se sloziti da im je cilj isprava, samo mi s ene sviđa sto je to ŽK jer mislim da i ako bude izabran, radit ce isto kao u prethodna dva mandata...a to je veliko nista :)
Emir i Reuf su dva puta u dvije različite stranke (SDP i DF), u roku od 4 godine koalirali sa SDA i HDZ.

Kako onda uzeti za ozbiljno ovo plamuđenje - nikad sa SDA kriminalcima, nikad sa fašistima iz HDZ.

Ljudi, budite malo dosljedni i govorite NIKAD VIŠE sa njima, eto barem to.
Roccohljup

#2530 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Roccohljup »

pemanapemani wrote:
Roccohljup wrote:e hebiga sad......ispade GS najgora od sve djece....a niti su kad bili u vlasti niti su koketirali sa bilo kim. Kakve ba garancije, koliko puta su SDP, DF, i ostali rekli da neće sa nacionalistima, pa cim ih neko pozove u vlast ko cuke polete radi fotelja.
Emir i Reuf su dva puta u dvije različite stranke (SDP i DF), u roku od 4 godine koalirali sa SDA i HDZ.

Kako onda uzeti za ozbiljno ovo plamuđenje - nikad sa SDA kriminalcima, nikad sa fašistima iz HDZ.

Nisu oni koalirali negu su stranke u kojima su bili koalirale sa SDA i HDZ. A niti Emir niti Reuf nisu bili tu odlučujući faktor koliko ja znam. A ko to (od većih) stranaka nije u nekom momentu koalirao ili koketirao sa vladajućim? neko ce reci nije NS ali oni nisu na drzavnom nivou a i na nivou federacije po broju zastupnika su bili nebitni i SDA i HDZ, a da su ih zvali u koaliciju mozda bi i pristali s aobzirom da su pruzali podršku nekim nakaradnim zakonskim rješenjima predloženim od vladajućih (npr Zakon o Radu gdje je glas Gratza bio presudan).
putokaz1

#2531 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by putokaz1 »

ma GSje minoran ali mnogo pričaju
Capsicum

#2532 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

putokaz1 wrote:ma GSje minoran ali mnogo pričaju
Obzirom da mnogima to smeta, očekujem da nastave još većom žestinom :-D
putokaz1

#2533 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by putokaz1 »

Pas koji laje ne ujeda
GS nepostoji na TK
i nekim još kantonima
Njihova infrastruktura može dobbaciti prag u 3/4 kantona:KS ,USK,BPK i možda još 1
Roccohljup

#2534 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Roccohljup »

putokaz1 wrote:Pas koji laje ne ujeda
GS nepostoji na TK
i nekim još kantonima
Njihova infrastruktura može dobbaciti prag u 3/4 kantona:KS ,USK,BPK i možda još 1
Pa iskreno, ne moze se ocekivati da stranka koja je posnovana prije godinu dana napravi neki ogroman iskorak sa obzirom kakav je mentalitet glasača. Evo NS koliko već postoji pa se tek pocinje formirati u neki značajniji faktor na političkoj sceni.
pemanapemani

#2535 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

Roccohljup wrote:
pemanapemani wrote:

Nisu oni koalirali negu su stranke u kojima su bili koalirale sa SDA i HDZ. A niti Emir niti Reuf nisu bili tu odlučujući faktor koliko ja znam. A ko to (od većih) stranaka nije u nekom momentu koalirao ili koketirao sa vladajućim? neko ce reci nije NS ali oni nisu na drzavnom nivou a i na nivou federacije po broju zastupnika su bili nebitni i SDA i HDZ, a da su ih zvali u koaliciju mozda bi i pristali s aobzirom da su pruzali podršku nekim nakaradnim zakonskim rješenjima predloženim od vladajućih (npr Zakon o Radu gdje je glas Gratza bio presudan).
Nisu bili odlučujući faktor, a zajedno sa Komšićem formirali DF. Suljagić bio kandidat za člana Predsjedništva, Reuf bio ministar u jednom od najbitnijih ministarstava.

U SDP Suljagić bio ministar obrazovanja u KS, pisao knjige o Lagumdžiji. Bajrović bio blizak Zlatkov saradnik, hvalio se da je on najzaslužniji za "najveću pobjedu od 1945." i sl.

Eto, uzmimo da nisu bili nikako bitni, da ih niko nije ništa pitao, ali zašto su onda pristali da budu ministri u koalicijskoj vladi SDP-SDA-HDZ i SDA-DF -HDZ?

Jednostavno, obične ublehe koje bi za malo veću platu prodali rođenu mater, a ne neke ko fol ljevičarske ideale.
putokaz1

#2536 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by putokaz1 »

Roccohljup wrote:
putokaz1 wrote:Pas koji laje ne ujeda
GS nepostoji na TK
i nekim još kantonima
Pa iskreno, ne moze se ocekivati da stranka koja je posnovana prije godinu dana napravi neki ogroman iskorak sa obzirom kakav je mentalitet glasača. Evo NS koliko već postoji pa se tek pocinje formirati u neki značajniji faktor na političkoj sceni.
-DF je odjednom skočio i brže bolje nesto
GS ako može dobiti po IJ u Sarajevo više od 8000 onda može preći Federalni prag-TEŠKOza njih
Roccohljup

#2537 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Roccohljup »

malo je drugačije i kontext i koncept između nastanka GS i DF.
DF je formalno nastao u 2013 i to nakon izlaska ŽK koji je za sobom povukao i ogroman broj nezadovoljnih članova SDP (uključujući i ovaj dinamic duo iz GSa) a ujedno je tim potezom (koji je obrazložen kao neslaganje sa SDP oko sporazuma za HDZom) prikupio i dobar broj glasova (i članova) iz drugih stranaka kao i ljudi koji nisu članovi niti jedne partije. Takođe, u to vrijeme je SDP bio u nekoj vrsti krize i gubitka identiteta pa mu je posao bio i olakšan.

Sa druge strane, GS nastaje tek prosle godine kad se na lijevoj strani malo i zagužvalo jačanjem NS, i stabilizacijom unutar SDPa. Možda su malo zakasnili jer je dosta onih koji su inicijalno iz SDP otišli u DF, u previranjima i sunutar stranačkim sukobima napustili DF i prišli NS (ili otišli u neke nezavisne), da je GS tad apostojao mozda bi im bio bolja alternativa. U svakom slučaju ja mislim da ce GS preci federalni prag, a do lokalnih izbora ce definitivno se razviti u ozbiljniji faltor na političkoj sceni.

Naravno, kao i za sve ostale to zavisi o posvećenosti vodstva i da ne padnu u zamke i iskušenja koja vuku ponude fotelja i ostalih peksimeta :)
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2538 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

pemanapemani wrote:

reuf je izašao iz sdpa prije koalicije sa hdzom. loše si informisan.
pemanapemani

#2539 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

malakh wrote:
pemanapemani wrote:

reuf je izašao iz sdpa prije koalicije sa hdzom. loše si informisan.
I onda da popravi "grešku", priključi se DF i koalira sa HDZ.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#2540 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

pemanapemani wrote:
to niko ne spori. samo zbog ispravnog informiranja. mada bi se o reufovom ministrovanju moglo svašta i reći.
Roccohljup

#2541 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Roccohljup »

malakh wrote:
pemanapemani wrote:
to niko ne spori. samo zbog ispravnog informiranja. mada bi se o reufovom ministrovanju moglo svašta i reći.
HDZ jedva docekao d apodrzi njegovu smjenu.....'ta se on našao dirati u JP pod stranačkom kontrolom :D :D :D
pemanapemani

#2542 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by pemanapemani »

Roccohljup wrote:
malakh wrote:
pemanapemani wrote:
HDZ jedva docekao d apodrzi njegovu smjenu.....'ta se on našao dirati u JP pod stranačkom kontrolom :D :D :D
Sve to stoji. Da se pitalo samo HDZ, DF nikad ne bi bio dio vlasti.

Fazon je da ovaj put nije do HDZ, nego do onih koji su htjeli sa njima u koaliciju, a to su SDP i DF čiji su eminentni članovi bili Suljagić i Bajrović.

Ponovo pitam, ko može garantovati da opet sutra neće otići u koaliciju sa njima ili SDA?

Shvatam da je politika kurva, ali ovo ublehaško prostituisanje je gore od toga.
Capsicum

#2543 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

A ko može garantovati da npr. NS neće opet podržati neki poguban zakon koji predlože nacionalističke stranke ili glasati za njihov prijedlog budžeta?

GS ne čine samo Reuf i Emir i ne čine ga samo ljudi koji su bili u SDP-u i DF-u. Većini članova GS-a su u stvari prvi put ušli u politiku uključivanjem u GS. Fakturisanje hipoteke sradnje sa nacionalistima Emiru i Reufu, a pogotovo GS-u je infantilno. GS je tamo gdje je mogao, iz vlasti izbacio SDA. Da su htjeli sa njima sarađivati, mogli su, a to nije slučaj. Prvi su dali obećanje od stranaka opozicije da neće ulaziti ni u kakve koalicije sa SDA i toga se 100% pridržavaju. Zajednički nastup u RS-u ovih "probosanskih" stranaka je upravo propao jer je GS u startu odbio bilo kakvu varijantu u kojoj će biti SDA (prozivao ih Duraković zbog toga). Njihov primjer tek kasnije slijede SDP i DF. Iz perspektive SDA, HDZ i SNSD nema većeg neprijatelja za svakog od njih od GS-a. Stalno kukaju po režimskim medijima na njih. SDA u SB, Stavu, Faktoru, SNSD na RTRS, HDZ na Poskoku i dnevnik.ba. Ja ne znam ima li bolje garancije od toga? Efikasan su penicilin za nacionaliste svih boja. :bih:
Roccohljup

#2544 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Roccohljup »

Capsicum wrote: Efikasan su penicilin za nacionaliste svih boja. :bih:
pa ne bih bas isao tda ih tako hvalim :D prije ce biti da su manji komarac koji im zuji oko ušiju pa ga refleksno tjeraju preko svojih medija. Međutim, iskreno bih volio da ne samo da ostvare dobar rezultat vec i kao stranka izrastu u ozbiljnu partiju pa da onda zaista postanu rak rana nacionalistima i kriminalcima koji su sada na vlasti
Capsicum

#2545 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Capsicum »

Može se i tako gledati. Ali ovi pobrojani su alergični na ujed komaraca :D
malakh

#2546 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by malakh »

Roccohljup wrote:
između ostalog. naš'o se neki reuf da meni u sred ep hzhb skida zastavu hzhb. karamatić stajl.
Hafis

#2547 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Hafis »

I sad him u EP HZHB nakon onog događaja s Refkom saljevaju strave :-?
Roccohljup

#2548 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Roccohljup »

Hafis wrote:I sad him u EP HZHB nakon onog događaja s Refkom saljevaju strave :-?
Eh da vam se hoce ponoviti......al ovaj put refa za federalnog premijera :)
Hafis

#2549 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by Hafis »

Roccohljup wrote:
Hafis wrote:I sad him u EP HZHB nakon onog događaja s Refkom saljevaju strave :-?
Eh da vam se hoce ponoviti......al ovaj put refa za federalnog premijera :)
Čisto sumnjam da će mu HDZ-ov predsjednik federacije povjeriti mandat za sastavljanje federalne vlade.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2550 Re: Gradjanski savez, nova stranka, osnivac Reuf Bajrovic

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote:
Bojim se da si potpuno pogresno protumacila moj post, tako da nema svrhe da idemo dalje.
Ma ok , u principu zaista nemam nista protiv GS-a , situacija u kojoj jesu mi je nebitna , ne želim glasati za njih jer su populisti , bave se stvarima na koje nemaju ali nikakav uticaj ali to je njihov put i izbor.

Pozdrav
Locked