Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
detroit-mercy wrote:
Izvini, ali mi smo imali pobunu naroda koji zivi u BiH, jos potpomognutu od strane bratstvo jedinstvenujucih republika. Zar mislis da do rata ne bi bilo da je Nijaz bio presjednik ili Kecmanovic, oliti neko iz Markovicevog podmlatka, Dodole Baja npr .
tesko je o tome spekulirati. vecina muslimanskog naroda je zeljelo izaci iz jugoslavije, poslije dubrovnika i vukovara. ne znam kakve bi odluke donio nijaz ili bilo ko drugi. ali da smo mi usli u rat nespremni, sto smo platili visokom cijenom u ljudstvu i teritoriji, to je po meni najbitnije. mozda je mogao kupiti vrijeme. mozda je mogao napraviti drugaciji deal. mozda nije. ne znam. mozda je mogao 1995. drugacije zavrsiti rat na terenu. mozda je mogao biti mudriji na pergovaranju. to su sad samo spekulacije. ne mogu o tome pricati. mogu samo analizirati ono sto se desilo i probati procijeniti da li su to bile dobre ili lose odluke.
opet, to me toliko ne muci, koliko njegova politika poslije rata. od pljacke, do akcenta na nacionalnom osvjestavanju kroz vjerske programe, dok je zapostavio povratak izbjeglica, kao i obnavljanje industrije i sigurnosne situacije u drzavi. no, sve je ovo neka druga tema.
Ova ti nije tacna, vecina naroda je jos uvijek vjerovala JNA.
Ovo je urbana legenda, bez upada HVa rat bi potrajao jos par godina sa neizvjesnim ishodom ili nekim pomacima. Da li smo bili spremni na vece zrtve je drugo pitanje.
nosara wrote:
aljo je postovao Broza, ali ne bi ih trebalo usporedjivat, jednostavno nije fer... Nema smisla... Nije ni smijesno...
Nedavno sam se zadesio u drustvu u kojem je sjedio jedan dosta mocan covjek, jedna od prvih violina nekoc jake domace gradjevinske firme.
I sad prica da je isao sa Kirbašom u Irak u sklopu neke privredne delegacije.
Nuri el Maliki je u jednom trenutku usporedio Sadama sa Titom, navodeći kako je isti bio diktator i zločinac. Prema riječima čovjeka kojeg sam slušao, iako situacija nije zahtjevala opasku, Kirbaš je izgleda rekao: "Pa dobro, nije Tito bio baš takav".
Prodajem pošto sam kupio, i to kao kuriozitet, ne kao pohvalu Riđobradom.
nosara wrote:
aljo je postovao Broza, ali ne bi ih trebalo usporedjivat, jednostavno nije fer... Nema smisla... Nije ni smijesno...
Apsolutno. Politički gledano svi koji su došli poslije njega na prostoru ex-Ju su crvi. Kad im dođe zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke svršavaju u gaće.
Globalna hijerarhija.
Nama dodje Svabo, Svabi dodje Amer...itd.
Obama zna kad Merkel Angela metne dildo u paksu, koliko stenje...i kad Svabe skontaji da je slusaju, Huso kaze sorry, nesta mi se pojebalo na zicama...drugim rijecima, fuck of you german cunt.
Fudo387 wrote:
Da, Bosnu sam napustio '98.
Sta ti je naivno u mojim referatima?
a sto je napusti fudo? i to zbog amerike. sto ne osta da gradis svoju domovinu. slobodna. prosperitetna. ima i autoput. koga ti lazes. ispalio si kad si cuo odjek prvog metka ispaljenog u kninu.
Ispalio sam se da takve k'o ti ne robijam.
Popeli ste mi se bili na vrh glave.
nosara wrote:
Apsolutno. Politički gledano svi koji su došli poslije njega na prostoru ex-Ju su crvi. Kad im dođe zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke svršavaju u gaće.
I pored svega toga drzava se raspade. Valjda bi njegova ostavstina trebala da potraje malo duze od nekih 10tak godina.
Vi stalno predvidjate da se je drzava rapspala i to samo tako za deset godina.
Podsjeca me na dobru seljacku svadbu, gdje se je dobro jelo, pilo, pjevalo pa se onda posajbalo. Pa sad razbijenih noseva, izbijenih zubi, mahmurni gledamo sta bi .
Fudo387 wrote:
Globalna hijerarhija.
Obama zna kad Merkel Angela metne dildo u paksu, koliko stenje...i kad Svabe skontaji da je slusaju, Huso kaze sorry, nesta mi se pojebalo na zicama...drugim rijecima, fuck of you german cunt.
Fudo, znamo da gotiviš kolijevku slobodnog govora, no pripazi malo na jezik & consider this a warning.
Usput, molim vas da prepisku o identitetu nastavite na PP.
nosara wrote:
I pored svega toga drzava se raspade. Valjda bi njegova ostavstina trebala da potraje malo duze od nekih 10tak godina.
Podsjeca me na dobru seljacku svadbu, gdje se je dobro jelo, pilo, pjevalo pa se onda posajbalo. Pa sad razbijenih noseva, izbijenih zubi, mahmurni gledamo sta bi .
To najbolje govori o kakvom se covjeku radilo... 35 godina drzao stoku neopjevanu na uzdi, niko ni da bekne... A sadasnje stanje u velikoj vecini ex-Yu republika najbolje govori koja smo bagra...
Kako god okrenes Juga vrh, poslije nje sunovrat...
detroit-mercy wrote:
Ovo je urbana legenda, bez upada HVa rat bi potrajao jos par godina sa neizvjesnim ishodom ili nekim pomacima. Da li smo bili spremni na vece zrtve je drugo pitanje.
a kako je moguce da je vecina naroda vjerovala jna? zar nije bila odgovornost muslimanskih vodja da upozori narod na eventualni rat? oni su svi bili pod alijnom komandom. mada se ja ne bih slozio sa tim. jer vec '91. su sda/hdz pijuni na terenu svercovali oruzije i prodavali ga narodu. ovo znam iz prve ruke. ja bih rekao da je duznost predsjednika drzave (tada republike sfrj) da obezbjedi politicku i vojnu podrsku prije nego se upustis u avanturu zvanu rat. pogotovo kada ides ratovati protiv puno brojnijeg i jaceg neprijatelja.
Da ti iskreno kazem, ni meni nije jasno. Politicki nismo bili sazreli, godine zivljenja u drzavi kojoj si vjerovao smatrao svojom i masa drugih stvari. Hrvati su bili za 180% drugaciji (govorim za Hrvatsku), na prvi mig svi su skocili ko jedan sa jednim ciljem.
Dobro se sjecam rijeci jednog Albanca prije rata, "kakva drzava, hocete drzavu a niste jos ni narod". Ima tu svega.
Fudo387 wrote:
Globalna hijerarhija.
Fudo, znamo da gotiviš kolijevku slobodnog govora, no pripazi malo na jezik & consider this a warning.
Usput, molim vas da prepisku o identitetu nastavite na PP.
Hvala.
Pa da, ovo nije nikako pristrasno.
Kakvu prepisku? Ne smije on na sake, ovaj, pp.
nosara wrote:
Ok, štima sve to. Međutim, treba gledati i okolnosti pod kojima je ta država nastala i pod kojim je okolnostima taj čovjek vodio tu zemlju. Izašlo se iz najgoreg rata u historiji čovječanstva, infrastruktura uništena ili je uopće nema, zemlja od 15-20 mil. ljudi s tri različite religije, brojnih nacionalnosti i krvave prošlosti, u jednom trenutku prijetnje i istoka i zapada...On nije savršen, svi se slažu da mu je ego bio najveća greška, on se ponašao kao da će živjeti vječno ali čak i takav je ugradio sistem za eventualni raspad zemlje a to je bio novi ustav. Zamisli da je zemlja bila homogenizirana s nekim lijevim pokrajinama i da je došlo do rata do kakvog je došlo, pa kurac bi ijedna pokrajina ili područje dobila priznanje izvana. Politika je prljava, posebno vanjska a on je bio majstor te igre. Za pametne je geopolitika uvijek povoljna i uvijek ima prostora za iskorištavanje jaza istoka i zapada. Današnji političari su jednostavno nesposobni za takvu igru.
To najbolje govori o kakvom se covjeku radilo... 35 godina drzao stoku neopjevanu na uzdi, niko ni da bekne... A sadasnje stanje u velikoj vecini ex-Yu republika najbolje govori koja smo bagra...
Znaci kao drzavnik nula, dok je mene dernek a poslije mene nek i hala gori .
detroit-mercy wrote:
a kako je moguce da je vecina naroda vjerovala jna? zar nije bila odgovornost muslimanskih vodja da upozori narod na eventualni rat? oni su svi bili pod alijnom komandom. mada se ja ne bih slozio sa tim. jer vec '91. su sda/hdz pijuni na terenu svercovali oruzije i prodavali ga narodu. ovo znam iz prve ruke. ja bih rekao da je duznost predsjednika drzave (tada republike sfrj) da obezbjedi politicku i vojnu podrsku prije nego se upustis u avanturu zvanu rat. pogotovo kada ides ratovati protiv puno brojnijeg i jaceg neprijatelja.
Da ti iskreno kazem, ni meni nije jasno. Politicki nismo bili sazreli, godine zivljenja u drzavi kojoj si vjerovao smatrao svojom i masa drugih stvari. Hrvati su bili za 180% drugaciji (govorim za Hrvatsku), na prvi mig svi su skocili ko jedan sa jednim ciljem.
Dobro se sjecam rijeci jednog Albanca prije rata, "kakva drzava, hocete drzavu a niste jos ni narod". Ima tu svega.
Pretjerujes... Nisu bas svi hrvati skocili, bilo je malo likvidacija odredjenih ljudi i pucanja zoljama da bi se kukavelj zapalila... Ne znadose da je sve vec unaprijed bilo dogovoreno...
Ok, štima sve to. Međutim, treba gledati i okolnosti pod kojima je ta država nastala i pod kojim je okolnostima taj čovjek vodio tu zemlju. Izašlo se iz najgoreg rata u historiji čovječanstva, infrastruktura uništena ili je uopće nema, zemlja od 15-20 mil. ljudi s tri različite religije, brojnih nacionalnosti i krvave prošlosti, u jednom trenutku prijetnje i istoka i zapada...On nije savršen, svi se slažu da mu je ego bio najveća greška, on se ponašao kao da će živjeti vječno ali čak i takav je ugradio sistem za eventualni raspad zemlje a to je bio novi ustav. Zamisli da je zemlja bila homogenizirana s nekim lijevim pokrajinama i da je došlo do rata do kakvog je došlo, pa kurac bi ijedna pokrajina ili područje dobila priznanje izvana. Politika je prljava, posebno vanjska a on je bio majstor te igre. Za pametne je geopolitika uvijek povoljna i uvijek ima prostora za iskorištavanje jaza istoka i zapada. Današnji političari su jednostavno nesposobni za takvu igru.
Padom istocnog bloka sve je palo. Imao je njuha za taj geopoliticki trenutak ali svoju snagu je dugovao i snazi/prijetnji istocnog bloka.
detroit-mercy wrote:
Jel stoka birala i izabrala...? Bujrum demokratije, kontejnera, narodnih kuhinja...i dijaspore, ko je imao srecu...
5 0 5 wrote:
Pretjerujes... Nisu bas svi hrvati skocili, bilo je malo likvidacija odredjenih ljudi i pucanja zoljama da bi se kukavelj zapalila... Ne znadose da je sve vec unaprijed bilo dogovoreno...
Nosara, vjeruj mi. Dileme nije bilo kod gro raje, tih odredjenih je bilo u prilicno malom broju ali Hrvati su svi skocili za Hrvatsku i kod njih nije bilo dvojbe.
Ipak su oni bili politicki narod u odnosu na nas.
Jel stoka birala i izabrala...? Bujrum demokratije, kontejnera, narodnih kuhinja...i dijaspore, ko je imao srecu...
Stoka je birala sto joj je bilo ponudjeno. I nije imala neki pretjerani izbor.
Komunisti su vlast predali na pladnju jer nisu znali sta i kako dalje.
detroit-mercy wrote:
Nego pile malo, kako to da jedna tako ozbiljna civilizacija nestane tako brzo mislim za ocekivati je da ozbiljne civilizacije potraju malo duze. Rimu je trebalo par stotina godina, Otomanima isto tako, GB par stotina godina. Gdje je zaskripalo ozbiljno, sve dobro, svi skijaju i po odmorima vise kad ono cvrc Milojka, od smrti Broza ni 10 godina kako treba.
Velike zvijezde bljeste sjajno i umru brzo i velikom eksplozijom.
Pa kakve to ima veze i sa čim ? Ako je nešto dobro mora trajati ili ? U rimu nisu skijali niti su se sunčali. Niđe veze.
Fudo387 wrote:
Pa ko ce vama titoljupcima reci da se spremate za rat?
Da je javno pozvao na pripremu za rat dok su haubice ravnale Vukovar, vi bi ga prvi spremili u prdekanu jer vas k'o biva zavadja sa komsijama.
Cak i kad je pola drzave gorilo i najvecem kretenu bilo jasno da je vrag odnio salu, po Tuzli su hapsili ljude koji su na reveru imali ljiljana. Nasem narodu vazda neko kriv, neko ga zajebo, a nikad nece da skupi dovoljno snage i prizna sebi da je bio mamlaz.
No dobro, haj' sto onda, ipak su mu pedesetak godina ispirali lobanju glupostima, al' kako danas, nakon svega, opet iste gluposti naprdjiva?
Ma sta se ja cudim, kad jedan obrazovan dripac ima nedoumice, tipa pjani Kazaz, i ne iznenadjuje da obican insan ne zna je li pos'o il' je dos'o.
Boga ti, Fudo, jesi ti bio u Bosni 1992.? Samo pitam jer mi se neka tvoja pitanja čine naivnim.
Pitanja mu nisu nimalo naivna. Ljudi koji su kako-tako pokusavali da se pripreme za odbranu ce znati tacno o cemu DoFu govori.
Sta mislis kako su chapili Vahida Karavelica?
a dovoljno je i pogledati slike demonstaracija u Sarajevu. Dobar, dobar dio naroda u potpunosti zaludjen i nespreman prihvatiti realnost.
Negdje kasnije sam procitao da se desava s ljudima kojima promjena na gore znaci raspad njihovog zivota, i takvi odbijaju da prihvate realnost te nastavljaju zivjeti u paralelnom svijetu - svijetu snova. Gadna bolja.