Deblokada Sarajeva???
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2526 Re: Deblokada Sarajeva???
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Us and them
mjesec
» Us and them
mjesec
- uglavnomja
#2527 Re: Deblokada Sarajeva???
TheMule wrote:Sarajevo se moglo deblokirati bilo kojim pravcem da su tu bili ljudi koji su ga donekle deblokirali 92. Sehovic, Zajko, Magoda, Miladin, Salcin, Sikalo pa i oni sto nisu bili na dobrom glasu Juka, Caco...
sta je donekle deblokirano 92.
jedino je i stup zatvoren, mislim septembar da je bio, kad je poginula masa ljudi
- Gojeni H
#2528 Re: Deblokada Sarajeva???
1. Hajrudin MesicNaslovnica wrote:Možete li vi, kao učesnici rata, napraviti neku "top-listu" 3-5 najsposobnijih komandanata (ovih sa visokim činovima) ARBiH u toku 92-95?
Možda je malo off-topic, ali bi mi bilo interesantno čuti mišljenje iz prve ruke.
HVALA!
2. Izet Nanic
3. Atif Dudakovic
4. Zaim Imamovic
5. Nesib Malkic
5b. Arif Pasalic
-
TheMule
#2529 Re: Deblokada Sarajeva???
uglavnomja wrote:TheMule wrote:Sarajevo se moglo deblokirati bilo kojim pravcem da su tu bili ljudi koji su ga donekle deblokirali 92. Sehovic, Zajko, Magoda, Miladin, Salcin, Sikalo pa i oni sto nisu bili na dobrom glasu Juka, Caco...
sta je donekle deblokirano 92.![]()
![]()
jedino je i stup zatvoren, mislim septembar da je bio, kad je poginula masa ljudi
Zuc i centar grada i Pofalici i JNA kasarne, Mojmilo, i Trebevic je bio uzet privremeno. Sarajevo je bilo ne blokirano, vec paralizovano od uljeza sa svih strana i iznutra.
-
PM72
#2530 Re: Deblokada Sarajeva???
Molim pojašnjenje.Žuč? Trebević bio uzet privremeno? A kako nije bilo blokirano? Gdje i kuda si mogao izaći nakon juna 1992? Mislim kao Bošnjak,na koju stranu si mogao izaći.Zuc i centar grada i Pofalici i JNA kasarne, Mojmilo, i Trebevic je bio uzet privremeno. Sarajevo je bilo ne blokirano, vec paralizovano od uljeza sa svih strana i iznutra.
- seln
#2531 Re: Deblokada Sarajeva???
Ha ha bre ha ha bre ha ha...KENJAC wrote:Sreca pa se deblokira vojnim akcijama...
![]()
uvijek sam mislio da je srpski humor za kurca.
- madner
#2532 Re: Deblokada Sarajeva???
To sta se ima se ne moze kontrolisati nakon pocetka rata. Ratuje se dakle sa onim sto je tu.PM72 wrote:Ne može se porediti Oluja ili Bljesak kad je HV imao više tenkova i okopnih transportera nego Armija BiH kamiona.HV je imao otvorene granice sa svih strana,žestoku dijasporu,Vatikan i Njemačku.Mi imali podršku iz Turske u vidu dova Allahu dž.š., nešto topova sa malo granata i desetak ispravnih oklopa.madner wrote:Bljesak i Oluja nisu nikakvi primjeri jer je HV godinu dana pripremala akciju u Bosni i imala 5x vise ljudi i tu negdje tehnike.
Dok je protivnik imao starosnu strukturu Grahova.
VRS je bila u strateskoj defanzivi 95, razvucena na sve strane. Ono sto nije trebalo raditi jeste omoguciti istoj da dovuce rezerve na jedno mjesto, jer onda njihov visak MTS znaci puno.
Imali su sposobne i školovane oficire a i sam "vrhovnik" im je bio prekaljeni oficir.Naš Alija u onoj vojci gulio krompir a komandant Armije samo mislio na jagnjetinu.Njihova vojska bila i fizički i psihički spremna na obračun a mi molili Boga da ne krene baš na našem pravcu.
Ipak,bilo je i nekih začuđujuće dobro odrađenih akcija tipa Vlašić za koju sumnjam da je izašla iz glave nekom u generalštabu Armije BiH u Sarajevu.Mislim da je ona produkt dobrog izviđanja,bosanske snalažljivosti i inata lokalnih komandanata i vojnika a to je sve do nivoa čete .
Po meni (opet palamudim jer nisam vojni strateg kao onaj iz Tuzle),Sarajevo se moglo deblokirati samo sa vanjske strane i to od Trnova i Jahorine.Trebalo je dovesti svu masu vojske iz Sarajeva i sa strane pa udariti na slabo branjeno Trnovo.Iz Goražda i Grepka udariti na Rogoj ,sa Treskavice i Bjelašnice zasuti Trnovo svim sredstvima pa sa nekoliko brigada uletjeti na prazan grad.Zauzimanjem Trnova bio bi otvoren put prema Jahorini,Trebeviću i Vojkovićima.
Ali bitno je reci da nikad ARBiH ne bi mogla stvoriti uslove kao HV jer je protivnik jednostavno bio visestruko jaci.
To je kao da svaki korpus dao jednu jaku brigadu i napadne one iz drugog kraijskog sto ih je peti korpus sam pomeo.
Vlasic je sasvim sigurno bio planiran u vrhu, 2 i 7. korpus su ofanzive poceli u par sati. Razlog zasto je jedna uspjela a druga nije je sto je VRS imala ogranicene rezerve.
Sarajevo nije smjelo biti blokirano i nije se smjelo dozvoliti JNA da izvuce tesko oruzje. Sve poslje su nijanse.
-
TheMule
#2533 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 wrote:Molim pojašnjenje.Žuč? Trebević bio uzet privremeno? A kako nije bilo blokirano? Gdje i kuda si mogao izaći nakon juna 1992? Mislim kao Bošnjak,na koju stranu si mogao izaći.Zuc i centar grada i Pofalici i JNA kasarne, Mojmilo, i Trebevic je bio uzet privremeno. Sarajevo je bilo ne blokirano, vec paralizovano od uljeza sa svih strana i iznutra.
Mozda je blokirano pogresna rijec, dosta bolja je paralizovano. Drukcije je kad te tuku samo sa Grbavice, a drukcije kad te udaraju i s ledja sa Pofalica. Sta bi se desilo da su zadrzali Pofalice u Maju i onda utvrdili brdo Obad? Da li bi Dolac Malta, C.Villa, Socijalno itd bilo odbranjivo slijedece 4 godine? Da su drzali Zuc, u kakvom bi tek onda polozaju bili na Stupu? Sve to ide ko domine, jedna padne, idu i ostale
I Vidikovac je bio zauzet u prvoj velikoj akciji, u isto vrijeme kad i Orlic u junu, samo nije zadrzan
Ovi gore koje sam nabrojao su bili kljucni ne samo za odbranu, vec i neke napade i oslobadjanja, koja se cesto podcjenjuju na ovom forumu - pogotovo pod onom starom parolom da su oni drzali sta su htjeli. Da nije bilo nekih osvajanja, Sarajevo bi bilo u jednom obliku jos vece blokade, mozda bi i Stari Grad bio odvojen od Novog Sarajeva potpuno...
Bez tih ljudi i pod vodjstvom nekih drugih, sanse za proboj su dosta manje. Dakle ne govorim pravac nije vazan, vec da su sve vojske sastavljene od ljudi, i to je najvazniji faktor. Inace, taj pravac preko Trebevica i Jahorine bi bio i moj odabrani kad bi biro, jer kad udjes u sumu sa druge strane Vidikovca, onda te ne mogu tuci sa Gradine, i onda je to drugi par opanaka.
- uglavnomja
#2534 Re: Deblokada Sarajeva???
TheMule wrote:uglavnomja wrote:TheMule wrote:Sarajevo se moglo deblokirati bilo kojim pravcem da su tu bili ljudi koji su ga donekle deblokirali 92. Sehovic, Zajko, Magoda, Miladin, Salcin, Sikalo pa i oni sto nisu bili na dobrom glasu Juka, Caco...
sta je donekle deblokirano 92.![]()
![]()
Zuc i centar grada i Pofalici i JNA kasarne, Mojmilo, i Trebevic je bio uzet privremeno. Sarajevo je bilo ne blokirano, vec paralizovano od uljeza sa svih strana i iznutra.
koji centar grada?
mislis na akciju trebevic kad su izginuli momci
jna kasarne su deblokada?
-
TheMule
#2535 Re: Deblokada Sarajeva???
da, neko je trebo natjerati jna da evakuisu kasarne, ili bi sami odleprsali?
-
Fudo387
#2536 Re: Deblokada Sarajeva???
Mada je ovo poprilicna glupost jer pravljenjem ovih lista se moze uci u besmislenu raspravu, od svih pobrojanih najvise uspjeha je imao rahmetli Mehmed Alagic. Korpus kojim je komandovao oslobodio je Kupres, Vlasic, satr'o HVO i time mozda i rjesio opstanak Bosne kao drzave, i sve to dok su ostali korpusi manje vise teskom mukom branili dostignute linije odbrane iz aprila 1992. Kazem, nezahvalno, al' kad nas je vec sa ovim pitanjem potakao da jedemo govna, umro bih da se nisam primakeo.Gojeni H wrote:1. Hajrudin MesicNaslovnica wrote:Možete li vi, kao učesnici rata, napraviti neku "top-listu" 3-5 najsposobnijih komandanata (ovih sa visokim činovima) ARBiH u toku 92-95?
Možda je malo off-topic, ali bi mi bilo interesantno čuti mišljenje iz prve ruke.
HVALA!
2. Izet Nanic
3. Atif Dudakovic
4. Zaim Imamovic
5. Nesib Malkic
5b. Arif Pasalic
- delllboy79
#2537 Re: Deblokada Sarajeva???
KENJAC wrote:https://m.youtube.com/watch?v=A6xzU3duavEPM72 wrote:![]()
Kad nađeš pomenutu vizitku - javi se.A javićeš se sutra.U stvari - malo sutra jer to nije postojalo.Jebo ga ti,bio mi komšija a da nemam tu vizitku? Niđe veze što bi rek'o Maca.
Obrati paznju na 1:58
Dobra voditeljka.
Sta je kasnije bilo snjom ?
-
KENJAC
#2538 Re: Deblokada Sarajeva???
Da se pitalo 80% prvih " sarajevskih komandanata i heroja odbrane" Sarajevo bi i dan danas , bez Srba okolo, bio zatvoreni grad !
Zajko i Sehovic na stranu !
-
Fudo387
#2539 Re: Deblokada Sarajeva???
Kazem ja da je glupost, a vi kako hocete.KENJAC wrote:Da se pitalo 80% prvih " sarajevskih komandanata i heroja odbrane" Sarajevo bi i dan danas , bez Srba okolo, bio zatvoreni grad !
Evo...
Jedva je docekao da zakuha.
- Maraschino
#2540 Re: Deblokada Sarajeva???
Fudo, cesto se s'tobom slozim ali ovaj put si grub.
To sto je drzao 5. korpus u nekom vremenu je veoma mala teritorija tako da je neprijatelj mogao prebacivati tu teritoriju granatama. Opstati na tako maloj povrsini je ogroman uspjeh. Nesto slicno Sarajevu. Ostali su mogli takticki mijenjati liniju ili naprijed ili nazad, imalo se prostora.
Slozio bi se sa listom Gojenog samo sto bi Hajru Mesica svrstao u velike organizatore otpora, organizacija jedinica na tom prostoru i hrabroscu naravno.
To sto je drzao 5. korpus u nekom vremenu je veoma mala teritorija tako da je neprijatelj mogao prebacivati tu teritoriju granatama. Opstati na tako maloj povrsini je ogroman uspjeh. Nesto slicno Sarajevu. Ostali su mogli takticki mijenjati liniju ili naprijed ili nazad, imalo se prostora.
Slozio bi se sa listom Gojenog samo sto bi Hajru Mesica svrstao u velike organizatore otpora, organizacija jedinica na tom prostoru i hrabroscu naravno.
- Edin H.
#2541 Re: Deblokada Sarajeva???
Je'l mislis zbog "business-a"?KENJAC wrote:Da se pitalo 80% prvih " sarajevskih komandanata i heroja odbrane" Sarajevo bi i dan danas , bez Srba okolo, bio zatvoreni grad !
-
Naslovnica
#2542 Re: Deblokada Sarajeva???
Fudo, me znam da li si mislio na mene kada pišeš 'jedva je dočekao da zakuha'?Fudo387 wrote:Kazem ja da je glupost, a vi kako hocete.KENJAC wrote:Da se pitalo 80% prvih " sarajevskih komandanata i heroja odbrane" Sarajevo bi i dan danas , bez Srba okolo, bio zatvoreni grad !
Evo...
Jedva je docekao da zakuha.
Ako si mislio na mene, niđe veze. Ja sam se izvinuo na off-topicu, a nisam htio da otvaram novu temu, nema potrebe. Na ovoj temi ima dosta direktnih učesnika, dobro upućenih i informisanih.
Moje pitanje nije bilo nimalo zlonamjerno, niti može biti takvo, samo je bilo informativno.
-
KENJAC
#2543 Re: Deblokada Sarajeva???
Da, malo i zbog biznisa ali , po meni , vise zbog neceg drugog. Biti Tito poslje Tita. Harmonikas koji moze odlucivati o zivotu i smrti. Ubica , koji bi u normalnoj drzavi lezo u zatvoru sad stice mogucnost da ga zovu "herojom". Onda utjerivac dugova koji ima vojsku od vise hiljada ljudi i pri tom ga zovu Generalom i mnogo slicnih slucajeva.Edin H. wrote:Je'l mislis zbog "business-a"?KENJAC wrote:Da se pitalo 80% prvih " sarajevskih komandanata i heroja odbrane" Sarajevo bi i dan danas , bez Srba okolo, bio zatvoreni grad !
Sve je to previse velik zalogaj i za ljude sa jacim karakterom. Ne samo "heroji" pogledaj ko je bio predsjednik opstine Centar! Ej, predsjednik centralne opstine glavnog grada jedne jedne drzave. Pa na to curi voda na usta i mnogo vecim igracima nego sto je bio Huso Kamber ! Ej Huso Kamber predsjednik majvaznije opstine u drzavi.
I sta treba ? Da to sve puste niz vodu? Znalo se da kad dodje pola sata mira da ce svi bit pobijeni ( ko sto i jesu) i oćerani sa tih mjesta na kojima su se nasli pukim slucajem !
Da se razumijemo , nit je Sarajevo jedini takav slucaj , nit su ove " Sarajlije" jedini kojima je rat bio nesto sto se ne ispusta lako iz ruke !
- Edin H.
#2544 Re: Deblokada Sarajeva???
Znas kada sam ja skontao da se sistem promijenio? I ovo u principu traje i dan danas.KENJAC wrote:Da, malo i zbog biznisa ali , po meni , vise zbog neceg drugog. Biti Tito poslje Tita. Harmonikas koji moze odlucivati o zivotu i smrti. Ubica , koji bi u normalnoj drzavi lezo u zatvoru sad stice mogucnost da ga zovu "herojom". Onda utjerivac dugova koji ima vojsku od vise hiljada ljudi i pri tom ga zovu Generalom i mnogo slicnih slucajeva.Edin H. wrote:Je'l mislis zbog "business-a"?KENJAC wrote:Da se pitalo 80% prvih " sarajevskih komandanata i heroja odbrane" Sarajevo bi i dan danas , bez Srba okolo, bio zatvoreni grad !
Sve je to previse velik zalogaj i za ljude sa jacim karakterom. Ne samo "heroji" pogledaj ko je bio predsjednik opstine Centar! Ej, predsjednik centralne opstine glavnog grada jedne jedne drzave. Pa na to curi voda na usta i mnogo vecim igracima nego sto je bio Huso Kamber ! Ej Huso Kamber predsjednik majvaznije opstine u drzavi.
I sta treba ? Da to sve puste niz vodu? Znalo se da kad dodje pola sata mira da ce svi bit pobijeni ( ko sto i jesu) i oćerani sa tih mjesta na kojima su se nasli pukim slucajem !
Da se razumijemo , nit je Sarajevo jedini takav slucaj , nit su ove " Sarajlije" jedini kojima je rat bio nesto sto se ne ispusta lako iz ruke !
Druga godina rata otprilike, u Sarajevu, mrak, nema struje, nema vode, kataklizma, ja sa jaranom koji je sav izranjavan. Pogodila ga druga minobacacka granata kada je pokusao malog Harisa izvuci, nakon sto ga je pogodila (prva) minobacacka granata. Srbi bace jednu, sacekaju, znaju da ako ima ranjenika da ce neko prici da izvuce ranjenika. I onda bace drugu. Haris je preminuo.
Elem prolazimo mi pored Treske, kad tamo dernek, agregat drnda, ori se pjesma, masa vojnih vozila ispred. Jaran na stakama, uzgred bio je i pripadnik Armije BiH, pokusa da udje, smatrajuci da je zasluzio. I naravno samo ga otjerase s vrata.
- Gojeni H
#2545 Re: Deblokada Sarajeva???
Primjedba je na mjestu, izvinjavam se. Alagic je definitivno veliki komandant. Ne znam otkud njega zaboravih ...Fudo387 wrote:Mada je ovo poprilicna glupost jer pravljenjem ovih lista se moze uci u besmislenu raspravu, od svih pobrojanih najvise uspjeha je imao rahmetli Mehmed Alagic. Korpus kojim je komandovao oslobodio je Kupres, Vlasic, satr'o HVO i time mozda i rjesio opstanak Bosne kao drzave, i sve to dok su ostali korpusi manje vise teskom mukom branili dostignute linije odbrane iz aprila 1992. Kazem, nezahvalno, al' kad nas je vec sa ovim pitanjem potakao da jedemo govna, umro bih da se nisam primakeo.Gojeni H wrote:
1. Hajrudin Mesic
2. Izet Nanic
3. Atif Dudakovic
4. Zaim Imamovic
5. Nesib Malkic
5b. Arif Pasalic
Na nacin na koji si postavio kriterij, Alagic i Dudakovic apsolutno dominiraju.
-
TheMule
#2546 Re: Deblokada Sarajeva???
Jasta bi. Eto ti danas otvoreni grad i drzava i sta imas?KENJAC wrote:Da, malo i zbog biznisa ali , po meni , vise zbog neceg drugog. Biti Tito poslje Tita. Harmonikas koji moze odlucivati o zivotu i smrti. Ubica , koji bi u normalnoj drzavi lezo u zatvoru sad stice mogucnost da ga zovu "herojom". Onda utjerivac dugova koji ima vojsku od vise hiljada ljudi i pri tom ga zovu Generalom i mnogo slicnih slucajeva.Edin H. wrote:Je'l mislis zbog "business-a"?KENJAC wrote:Da se pitalo 80% prvih " sarajevskih komandanata i heroja odbrane" Sarajevo bi i dan danas , bez Srba okolo, bio zatvoreni grad !
Ja bih radije imo sitne lopove ko sefove nego ove krupne. Juka uzme evrokrem, a ovaj danasnji ti uzme sva prava i namjesti lazni tender pa zavrne milione. A uz to moras pitati nekakvog seljaka iz Trebinja ili nekog drugog sela da li mozes drzavu voditi kako treba i da li mu se svidja.
Al tebi nije do grada, tebi je do Srba oko grada... BiH bi bila republika svih gradjana, kao sto je i zamisljena dok su ovi bili zivi, ali u pravu si, oko Sarajeva onih brdjana (citaj cetnickih sela) vjerovatno ne bi bilo.
-
TheMule
#2547 Re: Deblokada Sarajeva???
Niko ne spomenu Talijana od ovih poznatijih. Zar on nije bio "mornaricka foka" u JNA? Vazio je za sposobnog oficira
-
KENJAC
#2548 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja dva puta procitah ovo sto si napisao al nista ne shvatih ! Mozda je do mene ?TheMule wrote:
Jasta bi. Eto ti danas otvoreni grad i drzava i sta imas?
Ja bih radije imo sitne lopove ko sefove nego ove krupne. Juka uzme evrokrem, a ovaj danasnji ti uzme sva prava i namjesti lazni tender pa zavrne milione. A uz to moras pitati nekakvog seljaka iz Trebinja ili nekog drugog sela da li mozes drzavu voditi kako treba i da li mu se svidja.
Al tebi nije do grada, tebi je do Srba oko grada... BiH bi bila republika svih gradjana, kao sto je i zamisljena dok su ovi bili zivi, ali u pravu si, oko Sarajeva onih brdjana (citaj cetnickih sela) vjerovatno ne bi bilo.
- exliberal-ex
#2549 Re: Deblokada Sarajeva???
Deblokada Sarajeva....kome je ona trebala
Ako pogledamo srbe, oni nisu imali sanse da zauzmu Sarajevo poslije izvlacenja marsalke i gubljenja pofalica. Sve poslije toga je bilo striktno takticna igra koja se svodila na vezanje velikih jedinica u gradu ali i kao pritisak na bosnjacku stranu (psiholoski/politicki/pregovaracki pritisak)
Sa bosnjacke strane....dali se moglo deblokirat ?...za tu odluku je trebala politicka ali i vojna spremnost
Da prvo pogledmo vojnu stranu, dali je postojao komadant koji je bio spreman poslat korpus vojske u proboj znajuci da ce par hiljada poginut a tri puta vise ostat ranjeno i osakaceno?.....licno po mom misljenju jedini koji je bio toliko radikalan je Sefer, on bi ratovao do zadnjeg vojnika.Ostali sarajevski komadanti nisu bili spremni za tolike zrtne .
Sa politicke strane....eh tu je sad drugacija prica. Licno mislim ( ponavaljam striktno moje misljenje) da Alija ni najuze SDA rukovodstvo nije zelilo da se Sarajevo deblokira ili otvori na neki drugi nacin.
Sa jedne strane su bili svjesni da se otvorio prolaz iz grada ogromna vecina civilnog stanovnistva bi izasla iz grada na neki nacin, time bi se stvorio pritisak na vojsku je ako bi zena i djeca izasla iz grada ( a time i iz drzave) ko bi zadrzao muske da ratuju ?
Sa druge stane (politicke) deblokiranje Sarajeva bi izbilo ili oslabilo veoma jaku kartu koju su bosnjaci koristili cijelo vrijeme, opkoljen grad stradaju civili nema hrane...oslabio bi pritisak na srbe i onda bi bile drugacije pozicije kod pregovora, sjecate se kako je alija trazio prekide napada ili otvaranje humanitarnih puteva za nastavke pregovora...znas kako smo sami govorili...cim Aljo izadje iz grada on ko dobar domacin zatvori vodu, plin ...ugasi struju...
Pored toga drzanje Sarajeva u blokadi je bio vise nego unosan biznis za mnoge, ogromne pare su se slivale u grad koje su dolazile kao privatna pomoc...trebalo je to kako okrenut.... jebiga mi dodjemo do tunela, pjesacili cijelu noc u povratku sa Treskavice i nakraju zaglavimo pola dana na ulazu u tunel....nemozemo da prodjemo jer Alemko provlaci robu za potrebe "Predsjednistva", ima covjek validnu dozvolu i jos ga cuva vojna murija, sad sto ta sva ta roba zavrsi na pijaci i sto se proda za 3 puta vecu cijenu nego sto je u Butmiru (da negovorim koliko je bila kad se kupovalo na slepere).......to nije vazno kao sto nije vazno sto smo mi bili izlozeni srpskoj vatri...potrosna roba
Ako pogledamo srbe, oni nisu imali sanse da zauzmu Sarajevo poslije izvlacenja marsalke i gubljenja pofalica. Sve poslije toga je bilo striktno takticna igra koja se svodila na vezanje velikih jedinica u gradu ali i kao pritisak na bosnjacku stranu (psiholoski/politicki/pregovaracki pritisak)
Sa bosnjacke strane....dali se moglo deblokirat ?...za tu odluku je trebala politicka ali i vojna spremnost
Da prvo pogledmo vojnu stranu, dali je postojao komadant koji je bio spreman poslat korpus vojske u proboj znajuci da ce par hiljada poginut a tri puta vise ostat ranjeno i osakaceno?.....licno po mom misljenju jedini koji je bio toliko radikalan je Sefer, on bi ratovao do zadnjeg vojnika.Ostali sarajevski komadanti nisu bili spremni za tolike zrtne .
Sa politicke strane....eh tu je sad drugacija prica. Licno mislim ( ponavaljam striktno moje misljenje) da Alija ni najuze SDA rukovodstvo nije zelilo da se Sarajevo deblokira ili otvori na neki drugi nacin.
Sa jedne strane su bili svjesni da se otvorio prolaz iz grada ogromna vecina civilnog stanovnistva bi izasla iz grada na neki nacin, time bi se stvorio pritisak na vojsku je ako bi zena i djeca izasla iz grada ( a time i iz drzave) ko bi zadrzao muske da ratuju ?
Sa druge stane (politicke) deblokiranje Sarajeva bi izbilo ili oslabilo veoma jaku kartu koju su bosnjaci koristili cijelo vrijeme, opkoljen grad stradaju civili nema hrane...oslabio bi pritisak na srbe i onda bi bile drugacije pozicije kod pregovora, sjecate se kako je alija trazio prekide napada ili otvaranje humanitarnih puteva za nastavke pregovora...znas kako smo sami govorili...cim Aljo izadje iz grada on ko dobar domacin zatvori vodu, plin ...ugasi struju...
Pored toga drzanje Sarajeva u blokadi je bio vise nego unosan biznis za mnoge, ogromne pare su se slivale u grad koje su dolazile kao privatna pomoc...trebalo je to kako okrenut.... jebiga mi dodjemo do tunela, pjesacili cijelu noc u povratku sa Treskavice i nakraju zaglavimo pola dana na ulazu u tunel....nemozemo da prodjemo jer Alemko provlaci robu za potrebe "Predsjednistva", ima covjek validnu dozvolu i jos ga cuva vojna murija, sad sto ta sva ta roba zavrsi na pijaci i sto se proda za 3 puta vecu cijenu nego sto je u Butmiru (da negovorim koliko je bila kad se kupovalo na slepere).......to nije vazno kao sto nije vazno sto smo mi bili izlozeni srpskoj vatri...potrosna roba
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#2550 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma sta je to bilo kupiti na pijacama? Rek'o bi čovjek kad čita lomile se pijace pa se milioni vrtili. Ne znam dole u gradu, ali na Markalama nije bilo tako. Bilo je svercovane robe ali sića, kakvi milioni jbt. U kafanama hladna nes kafa i piva iz pivare. Jez je kasnije nasao stelu pa je kod njega licilo na kafanu. Jednom je cini mi se Alemko (pred kraj agresije) otvorio pravo radnju kod Katedrale u samoposluzi gdje je sad ona mesara Mujanovic ali je radio mislim jedan dan. I jedan dan radila Energopetrolova pumpa na Vijećnici, ali mislim da je to bilo poslije Dejtona. Uglavnom da smo roknuli Aliju sve bi bilo OK, jbg meni su ovakva mišljenja/pisanja uvreda. Da je bilo politickih igri oko Sarajeva nije sporno, sta smo to drugo imali u rukavu. I zasto mislite da bi ista situacija bila na sarajevskom ratištu da se Sarajevo otvorilo makar na jednom dijelu. Kao da bi ostalo sve ostalo status quo.