Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hajlac

#2526 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by Hajlac »

L u c i f e r wrote:
pakica_ wrote:e sad bi vec tema mogla da se kljuca :shock:
pobogu vise, jebo vas nacionalizam!
A i vi ste dzukeloljupci vala dosadni vise i sa tim kljucanjem.

Ja bih se iskreno zabrinuo za validnost vlastitog stajalista kad bi mi kljucna debatna taktika bila propagiranje onemogucavanja debate.
:thumbup:

Ali što je meni alarmantno - sve češće na temama vidim to famozno " ključat' temu" :shock:

Šta oni zamišljaju da je forum? Nekakvo totalitarno virtuelno mjesto gdje su poželjne samo one teme koje forumski gurui aminuju :-)

Ko na nekakvom derneku - "'Ša ba ti aj šuti ba poklopi se; aj marš odavde šta ćeš nam ti...dajte da pričamo o nečem drugom" (obično su samo sitni tračevi i pričice poželjni - ni slučajno išta provokativno, što druge tjera na upotrebu sive mase)
nelle_tz

#2527 Re: Problem pasa lutalica

Post by nelle_tz »

UltraSarajevo wrote:Ubjedljivo najjaci komentari su mi kad djecu spomenu :lol: :lol:

Imam 20 godina, a sjecam se dobro niti izmisljam niti bilo sta kada sam bio u osnovnoj da su tada bili aktivni sintori i da je unatoc tome bila 2 copora u mahali. Jedna se kuja ostenila, sintori su toliko jaka ih trgali i kidali im nogice (oni se zavukli pod nesto) bukvalno im eto noge kidali.. I jos su neka 2 odveli koje sam ja kao dijete hranio i nikad ih vise nisam nasao. Dakle, bio sam balavac, najsitniji u generaciji, pa mi tada kao djetetu nisu smetali psi vec su mi dan uljepsavali, vec tada sam imao veci problem sa ljudima nego sa psima.

E pa dakle, manite mi se te price sa djecom, bio sam dijete, znam kako sam razmisljao tada i zasto sam danas takav kakav jesam. Ko je mene branio od maltretiranja druge djece kad sam ja bio dijete ?? Niko na ovom svijetu, sta sam sve prezivljavao, pa sam se sam za sebe izborio sad kao odrasla osoba, spuste glavu kada prolaze pored mene. E pa drugovi, imam sasvim pravo da kazem da volim pse vise nego vecinu ljudi.

p.s. A da ne spominjem 'predizborna ujedanja' to mi je najjace :D
Psima nije mjesto na ulici.U normalnim zemljama se psi sklanjaju sa ulica, i vode na eutanaziju ako neko ne dodje po njih nakon 7-15 dana.
"Tokom jedne godine, širom Velike Britanije bude uspavano više od 7.000 pasa, navodi Daily Mail.U američkom gradu Detroitu ima oko 50.000 pasa lutalica. Prema zakonu u državi Michigan, pas u skloništu boravi četiri radna dana, nakon toga se može usvojiti, a ako ne dođe do usvajanja slijedi uspavljivanje. PETA procjenuje da se svake godine u SAD-u uspava oko četiri miliona životinja. Lutalice se uspavljuju čak i u Kanadi, za koju mnogi kažu da je raj za napuštene pse. Pravilo je jednostavno - psi koji ne budu usvojeni bit će uspavani. Od 43.000 pasa lutalica koji su 2010. godine smješteni u skloništa širom Kanade, 14 posto ih je uspavano."
Je li ovo ljudi normalno?
http://www.zenicablog.com/zenica/crna-h ... i-psi.html

http://www.zenicablog.com/zenica/crna-h ... alica.html
http://www.zenicablog.com/zenica/crna-h ... alica.html
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/468535/ ... -Milanovcu
a ovo nisu zivotinje koje volimo? http://www.vecernji.ba/svijet/copor-pas ... o-u-446880
Last edited by nelle_tz on 24/09/2014 02:20, edited 1 time in total.
Hajlac

#2528 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hajlac »

http://klix.com/ohe9gph

Instruktori Dogs Trusta obučavat će radnike poduzeća 'Rad'

Pa ovo je za Monty Pythona :shock:
Last edited by Hajlac on 24/09/2014 02:21, edited 1 time in total.
UltraSarajevo

#2529 Re: Problem pasa lutalica

Post by UltraSarajevo »

Slazem se da psima nije mjesto na ulici. Ne zato sto ih ne volim ili meni smetaju, jer se oni licno pate, gladuju, udaraju ih, itd.. Sinoc na Dobrinji prolazim pored copora normalno masu repom, prodjem 50 metara pogledam iza neki lik psuje na njih, gadja ih kamenjem... I onda kazu sto ga napadne.

Sta imas ovdje postavljati te linkove ? Kako glup nacin razmisljanja imate Boze sacuvaj, jao neki psi ubili neku drugu vrstu oh my God eno i ljudi se rokaju svakodnevno, ljudi su inacen najveci zlikovci pa ne eutaniziramo ljude..

Uostalom, ljudski faktor je krivac za veliki broj napustenih pasa.

Samo u moj komsiluk u zadnja 2 mjeseca su 5 puta neki bijeli kombiji dovlacili i ostavljali pse...
Seljacki mentalitet (dojadi ti pas izbacis ga), onda jos gore nekaznavanje istih... Samo znam 5 osoba iz svoje mahale koje su svoje pse odvele negdje drugo, jedan u Vogoscu izbacio, drugi na Bare, itd itd..

Psi ni krivi ni duzni, a sada kada se eto recimo otelo kontroli da ih pobijemo, masakr pravimo. Jos najjaci su mi oni kad spomenu nemaju ljudi sta da jedu, ah da imali bi da nema pasa :D

@Hajlac - Pa taj Dogs Trust su jedni od najvecih krivaca. Peru pare na jadnim psima, lafo 'sterilisu' a sta sam ih u gradu vidio zenki pasa stomak im do poda a imaju karticu da su lafo sterilisane.
L u c i f e r

#2530 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

Hajlac wrote:--- NO LINKS ---/novost/165787/instruktori-dogs-trusta-obucavat-ce-radnike-poduzeca-rad

The Twilight Zone.
Hajlac

#2531 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hajlac »

"Razjareni čopor pasa lutalica je pobjegao, javlja Dnevni avaz, a izgrizenim klokanima, na žalost, nije bilo pomoći. Njihove lešine s ugrizima po vratu prevezene su na Odjel patologije sarajevskog Veterinarskog fakulteta.

Nakon što su izgrizli klokane na smrt isti je čopor i u utorak pokušao ući u zoološki vrt, ali ovoga puta čuvari su bili brži i spriječili ih da ozlijede još životinja."

http://www.vecernji.ba/svijet/copor-pas ... o-u-446880

A ignoranti se i dalje ibrete kad ih nazovemo pravim imenom - vukolikim čoporima tj. podivljalim psima :roll:

Avlijaneri @ klokani = vukovi @ ovce
UltraSarajevo

#2532 Re: Problem pasa lutalica

Post by UltraSarajevo »

Ja ignorant ti neuk, dovidjenja i allahimanet, samo da znate boli briga narod za vase misljenje sa klixa, samo ne znam gdje takvi zive, jer ih ne srecem u stvarnom zivotu i hvala Bogu (mada sam ateista) al tako da se izrazim sto ne srecem
Cyrax

#2533 Re: Problem pasa lutalica

Post by Cyrax »

Nadam se da je ova " obuka" samo reket trastovcima da se nakon nje nose u picku materinu iz koje su izasli
ilkbahar

#2534 Re: Problem pasa lutalica

Post by ilkbahar »

UltraSarajevo wrote:Ja ignorant ti neuk, dovidjenja i allahimanet, samo da znate boli briga narod za vase misljenje sa klixa, samo ne znam gdje takvi zive, jer ih ne srecem u stvarnom zivotu i hvala Bogu (mada sam ateista) al tako da se izrazim sto ne srecem
zar nisi otisao na zlatiste, vec se sada poceo baviti pascadima?
L u c i f e r

#2535 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

ilkbahar wrote:
UltraSarajevo wrote:Ja ignorant ti neuk, dovidjenja i allahimanet, samo da znate boli briga narod za vase misljenje sa klixa, samo ne znam gdje takvi zive, jer ih ne srecem u stvarnom zivotu i hvala Bogu (mada sam ateista) al tako da se izrazim sto ne srecem
:lol:
nelle_tz

#2536 Re: Problem pasa lutalica

Post by nelle_tz »

UltraSarajevo wrote:Slazem se da psima nije mjesto na ulici. Ne zato sto ih ne volim ili meni smetaju, jer se oni licno pate, gladuju, udaraju ih, itd.. Sinoc na Dobrinji prolazim pored copora normalno masu repom, prodjem 50 metara pogledam iza neki lik psuje na njih, gadja ih kamenjem... I onda kazu sto ga napadne.

Sta imas ovdje postavljati te linkove ? Kako glup nacin razmisljanja imate Boze sacuvaj, jao neki psi ubili neku drugu vrstu oh my God eno i ljudi se rokaju svakodnevno, ljudi su inacen najveci zlikovci pa ne eutaniziramo ljude..

Uostalom, ljudski faktor je krivac za veliki broj napustenih pasa.

Samo u moj komsiluk u zadnja 2 mjeseca su 5 puta neki bijeli kombiji dovlacili i ostavljali pse...
Seljacki mentalitet (dojadi ti pas izbacis ga), onda jos gore nekaznavanje istih... Samo znam 5 osoba iz svoje mahale koje su svoje pse odvele negdje drugo, jedan u Vogoscu izbacio, drugi na Bare, itd itd..

Psi ni krivi ni duzni, a sada kada se eto recimo otelo kontroli da ih pobijemo, masakr pravimo. Jos najjaci su mi oni kad spomenu nemaju ljudi sta da jedu, ah da imali bi da nema pasa :D

@Hajlac - Pa taj Dogs Trust su jedni od najvecih krivaca. Peru pare na jadnim psima, lafo 'sterilisu' a sta sam ih u gradu vidio zenki pasa stomak im do poda a imaju karticu da su lafo sterilisane.
Linkovi su postavljeni da vidis kako se rjesava problem u drugim zemljama-eutanazija.Jesi li ti posjetio neki europski grad.Svaki pas koji nema vlasnika se hvata i ide u azil, ceka se 7-15 dana i ide eutanazija ako neko dodje po njega.Ne mogu se copori pustiti po gradu.To su divlje zivotinje koje napadaju ljude i zivotinje, seru po gradu,prenosnici su bolesti.
https://www.youtube.com/watch?v=giDomSlQmhI (od 02:00)
o Dog Trustu i avhabijama https://www.youtube.com/watch?v=-XShAfZGGLw
o Dogtrustu i avhabijama ponovo (psinopatologija) https://www.youtube.com/watch?v=IQO_ykl57Xk
Ova scena na pocetku je divna
https://www.youtube.com/watch?v=wDxS2uVV3hE
Nemojte praviti kult od gluposti.
TheMule

#2537 Re: Problem pasa lutalica

Post by TheMule »

Hajlac wrote:
TheMule wrote:Ovaj jednostavan problem se rijesi tako sto se te jadne zivotinje sterilizuju, i odvedu van grada.... nije nuklearna fizika :roll:
Misliš puste u prirodu? Da pobiju i ono malo divljači što krivolovci još nisu potamanili, kao što je čopor u Hadžićima 2012. zaklao trudne srne?
Hajlac wrote:
TheMule wrote: Neki ce umrijeti, neki ce se prilagoditi prirodi, bar ce imati sansu, a ne da se pobiju svi ko u Ausvicu. Neka priroda odradi svoje
Ovi avlijaneri blage veze nemaju s prirodom ;-) Od ljudi kreirana vrsta, istih onih koji pobiše haman sve životinje koje su živjele u toj prirodi(mrki medvjed, divokoze, jeleni, tetrijebi...) i sad bi ti još više uništavao prirodu pokušajem uvođenja nove vrste u taj ekosistem, a iz čisto sebičnih poriva - rješavanja problema podivljalih pasa za koji smo sami krivi :-) :twisted:

Divlji psi (haman vukovi) nisu nova vrsta koji bi unistili ekosistem. I ubili srne? i sta je tu cudno? Sta ti mislis da se desava u toj prirodi? :roll: Ravnoteza bi bila unitena samo kad bi se svi ostavili na jedno mjesto. Mislim, mozes ti reci bolje ih je eutanizirati, ali meni je malo degutantno pobiti tolike malisane, a isto tako preskupo ih cuvati. Sama sterilizacija ocito nije upalila.
L u c i f e r wrote:[

Anfakinblivbl.

I to lola ponosan sto je smislio originalno rjesenje, bolje od evropskog.

Ta ce hevropljani, vid im glOve...
L u c i f e r na politici wrote:Hoce decko glOvom da srusi krs'.
Ako imas problem, trebo si ko musko napisati meni nesto i objasniti sta nevalja, ne da neko drugi pise, a ti ko zadnja hinja pises po jednu recenicu -sad ovdje, sad na politici - uvjek jedna ili dvije jadne recenice koje imaju sadrzaj ravan nuli.

Molim da me preskaces, ne znam lijeciti dusevne probleme
uglavnomja

#2538 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

Hajlac wrote:http://klix.com/ohe9gph

samo ako ce biti placeni iz budzeta :oops:
UltraSarajevo

#2539 Re: Problem pasa lutalica

Post by UltraSarajevo »

ilkbahar wrote:
Jel to nemam pravo na drugim temama da sudjelujem ? Seljacki ti je ovo pravo, pokusaj ismijavanja..
L u c i f e r

#2540 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

TheMule wrote:
Hajlac wrote:
TheMule wrote:Ovaj jednostavan problem se rijesi tako sto se te jadne zivotinje sterilizuju, i odvedu van grada.... nije nuklearna fizika :roll:
Misliš puste u prirodu? Da pobiju i ono malo divljači što krivolovci još nisu potamanili, kao što je čopor u Hadžićima 2012. zaklao trudne srne?
Hajlac wrote:
TheMule wrote: Neki ce umrijeti, neki ce se prilagoditi prirodi, bar ce imati sansu, a ne da se pobiju svi ko u Ausvicu. Neka priroda odradi svoje
Ovi avlijaneri blage veze nemaju s prirodom ;-) Od ljudi kreirana vrsta, istih onih koji pobiše haman sve životinje koje su živjele u toj prirodi(mrki medvjed, divokoze, jeleni, tetrijebi...) i sad bi ti još više uništavao prirodu pokušajem uvođenja nove vrste u taj ekosistem, a iz čisto sebičnih poriva - rješavanja problema podivljalih pasa za koji smo sami krivi :-) :twisted:

Divlji psi (haman vukovi) nisu nova vrsta koji bi unistili ekosistem. I ubili srne? i sta je tu cudno? Sta ti mislis da se desava u toj prirodi? :roll: Ravnoteza bi bila unitena samo kad bi se svi ostavili na jedno mjesto. Mislim, mozes ti reci bolje ih je eutanizirati, ali meni je malo degutantno pobiti tolike malisane, a isto tako preskupo ih cuvati. Sama sterilizacija ocito nije upalila.
L u c i f e r wrote:[

Anfakinblivbl.

I to lola ponosan sto je smislio originalno rjesenje, bolje od evropskog.

Ta ce hevropljani, vid im glOve...
L u c i f e r na politici wrote:Hoce decko glOvom da srusi krs'.
Ako imas problem, trebo si ko musko napisati meni nesto i objasniti sta nevalja, ne da neko drugi pise, a ti ko zadnja hinja pises po jednu recenicu -sad ovdje, sad na politici - uvjek jedna ili dvije jadne recenice koje imaju sadrzaj ravan nuli.

Molim da me preskaces, ne znam lijeciti dusevne probleme
Mogu ti samo reci da si odlicno probro nik... :lol:
Hajlac

#2541 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hajlac »

TheMule wrote:
Hajlac wrote:
Hajlac wrote:
Ovo je onaj tipični krkanski mentalitet pun arogancije i poriva za prekrajanjem Prirode :roll:
Kao onaj na temi o divljim životinjama što se hvali svojevoljnim i svojeglavim uvođenjem na Visočicu vrsta koje nisu autohtone za naš ekosistem.
"Eto pa šta - nek pobiju srne & prilagodiće se" :shock:
Glumilo bi Darwina a blage nema o tematici, na stranu o posljedicama predloženih "rješenja".

Šta ti zamišljaš - da je sasvim normalno i uobičajeno ubacivati nove vrste u prirodno okruženje autohtonih i to vrlo ugroženih vrsta?

Ajmo se igrati Boga!

"Toliki mališani" svakodnevno ujedaju i udove trgaju nemoćnim sugrađanima, mahom starijima i ženskim osobama.
Da ne pričam da su više puta napravili masakr nad nemoćnim životinjama poput tih kengura ili onih trudnih srna kad je snijeg napadao u 2.2012. a tek što su jadne mačke ti "toliki mališani" masakrirali u Sarajevu...
TheMule

#2542 Re: Problem pasa lutalica

Post by TheMule »

E jebiga, sad su svi ugrozeni, od naroda do svih zivotinjskih vrsta...
Ja se i ti necemo sloziti, jer tebi je moj prijedlog igranje Boga, a meni je upravo suprotno:
Ostaviti ih u prirodi je prirodno
Pobiti ih je igranje Boga

Kad vec volite gledati sta rade druge zemlje, imas primjer u Americi, gdje u mnogim gradovima policija moze odmah ubiti, udomiti, ili izvesti psa izvan grada i tu ga ostaviti. U drugim moraju nakon dvije sedmice biti ubijni - milioni i milioni dolara se trose na to (koje BiH nema). U Njemackoj drzava ne trosi pare na eutanizaciju koja nije ni dozvoljena, a zakon je takav da svaki vlasnik mora sterilizovati psa. Ali mi nismo ostale drzave, nas problem je malo poseban, ja znam da ja ne bi mogo licno pobiti te zivotnje, mnogi od njih malisani tek progledali. Bar bi im dao sansu da prezive u coporu kako priroda zahtjeva.

A to oko rusenja eko sistema, daj mi jedan primjer gdje se to desilo? To se moze desiti na ostrvu gdje je ekosistem zatvoreni krug, ne u BiH, gdje je sistem otvoren i gdje su zivotinje naviknule na predatore kao sto su vukovi. Psi bi bili sterilizovani, i ako bi se i poremetila ravnoteza malo u korist pasa, kad umru prirodnom smrcu, vratila bi se nazad. Ne govorimo o milionima zivotinja.

Vas argument da je ubijanje humano meni je pravo cudan, jer ubijanje nikad ne moze biti humano, osim ako je zivotinja vec u bolovima.

Moje rijesenje nije perfektno, ali je kompromis gdje bi se psi sklonili sa ulica, a ipak ne bi bili ubijeni, tj sve zainteresovane stranke bi dobile ono sto zele u velikoj mjeri iako ne bas u potpunoj mjeri.
L u c i f e r

#2543 Re: Odg: Problem pasa lutalica

Post by L u c i f e r »

TheMule wrote:E jebiga, sad su svi ugrozeni, od naroda do svih zivotinjskih vrsta...
Ja se i ti necemo sloziti, jer tebi je moj prijedlog igranje Boga, a meni je upravo suprotno:
Ostaviti ih u prirodi je prirodno
Pobiti ih je igranje Boga

Kad vec volite gledati sta rade druge zemlje, imas primjer u Americi, gdje u mnogim gradovima policija moze odmah ubiti, udomiti, ili izvesti psa izvan grada i tu ga ostaviti. U drugim moraju nakon dvije sedmice biti ubijni - milioni i milioni dolara se trose na to (koje BiH nema). U Njemackoj drzava ne trosi pare na eutanizaciju koja nije ni dozvoljena, a zakon je takav da svaki vlasnik mora sterilizovati psa. Ali mi nismo ostale drzave, nas problem je malo poseban, ja znam da ja ne bi mogo licno pobiti te zivotnje, mnogi od njih malisani tek progledali. Bar bi im dao sansu da prezive u coporu kako priroda zahtjeva.

A to oko rusenja eko sistema, daj mi jedan primjer gdje se to desilo? To se moze desiti na ostrvu gdje je ekosistem zatvoreni krug, ne u BiH, gdje je sistem otvoren i gdje su zivotinje naviknule na predatore kao sto su vukovi. Psi bi bili sterilizovani, i ako bi se i poremetila ravnoteza malo u korist pasa, kad umru prirodnom smrcu, vratila bi se nazad. Ne govorimo o milionima zivotinja.

Vas argument da je ubijanje humano meni je pravo cudan, jer ubijanje nikad ne moze biti humano, osim ako je zivotinja vec u bolovima.

Moje rijesenje nije perfektno, ali je kompromis gdje bi se psi sklonili sa ulica, a ipak ne bi bili ubijeni, tj sve zainteresovane stranke bi dobile ono sto zele u velikoj mjeri iako ne bas u potpunoj mjeri.
:facepalm:

Ako zanemarimo sve ostale nidjeveznosti tvog prijedloga:
Nije Bosna Australija,
Zar stvarno mislis da psi ne bi znali naci najblize naselje
a u brojnim slucajevima i vratiti se na istu lokaciju.

Vidim da nisi bas intelektualno potkovan, ali ne mogu da vjerujem da nisi barem cuo za film Lesi se vraca kuci.
vješalica

#2544 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

Ovo nije njihovo prirodno staniste utuvi vise.
Nismo mi uzurpirali njihive prirodne brloge vec su se oni na silu nakotili po gradu i ulicama gdje im nije mjesto i to zna se uz ciju pomoc.
Da su ljudi otisli u prirodna stanista pa seru o eutanaziji i da ih bihuzure druga bi prica bila.

Daj sad i da medzedi dobiju dio u gradu,lisice i slicno
vješalica

#2545 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

Hajlac wrote:
Sta on zna sta je divljac i kako je kvalifikovana u odnosu na vrece.bolesnih buha po gradu.
On bi drzavno dobro tamanio dzukelama pa to nigdje nema.
Alfons Kauders

#2546 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

vješalica wrote:Ovo nije njihovo prirodno staniste utuvi vise.
Nismo mi uzurpirali njihive prirodne brloge vec su se oni na silu nakotili po gradu i ulicama gdje im nije mjesto i to zna se uz ciju pomoc.
Da su ljudi otisli u prirodna stanista pa seru o eutanaziji i da ih bihuzure druga bi prica bila.

Daj sad i da medzedi dobiju dio u gradu,lisice i slicno
ponavljanje je majka ucenja...
Pasiflora

#2547 Re: Problem pasa lutalica

Post by Pasiflora »

vješalica wrote:... vec su se oni na silu nakotili po gradu i ulicama gdje im nije mjesto i to zna se uz ciju pomoc.
Da, uz pomoc seljacina koji razmisljaju u stilu "nece me j**ati, nego ugristi" ili onih papaka koji tvrde da sterilizacija nije prirodna pa kad mu se osteni nesretna kujica koja cijeli zivot nije bila pustena sa 1,5m lanca - sta ce nego rijesiti se stenaca tako da ih odnese na drugu lokaciju.
Takvi su najveci krivci sto imamo ovakvu situaciju u gradovima.
madner

#2548 Re: Problem pasa lutalica

Post by madner »

Nije valjda da sterilizacija jeste prirodna? :D
pakica_

#2549 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

hocete svjetsko rjesenje?
evo kako to svijet radi
http://www.zivotinje.rs/vestiStrana.php?id=8597

ne mozete uzimati samo sto vama odgovara.. dok ne bude ovoga (kazni) nema ni te vase (kako jedan forumas izjavi) "Autanazije" :izet:
madner

#2550 Re: Problem pasa lutalica

Post by madner »

Kakve veze to dvoje ima?

Da li je bilo lutalica 2008 bez kazni? :D
Locked