Avionske nesrece
- cyprus
#2526 Re: Avionske nesrece
@Matzan, neću širiti priču, jer je off topic... Samo ću se složiti - jeste, terorizam kao i ostali društveni konstrukti jeste rastezljiv, pa i maglovit pojam, pogotovo kada je riječ o državnom terorizmu, ali mislim da je jasno da u ovom konkretnom slučaju nema govora o terorizmu, bar prema do sada dostupnim infomacijama, jer ne uključuje elemente ni najšire definicije ovog pojma...
- insomnia78
#2527 Re: Avionske nesrece
Eno sad, prema CNN-u, kopilot je reprogramir'o autopilota da srusi avion
-
jefferson
#2528 Re: Avionske nesrece
Nije bas tako. Iako mnogi avioni nose oznake Uniteda, Delte ili Americana, to nisu te kompanije, to su nezavisne kompanije. Npr. Atlantic Southeast Airlines je bio jedan od najvecih kooperanata Delte ali i Uniteda. PSA nosi oznake Delte i Uniteda, ali su samo kooperant.todd_smith wrote:Samo da se nadovezem za ovo, plate pilota i stjuardesa su mizerne. Piloti npr u Americi sa najjacim kompanijama imaju godisnje plate circa 19.000USD. To jeste mladji piloti, a ovaj spada u tu kategoriju. Ne znam kako je u Evropi ali sigurno nije drasticna razlika.jefferson wrote:Ne kontam. 28 godina, ima posao u jednoj od najboljih kompanija na svijetu. Moze se penzionisati sa 55, onda uzgajati ovce ili pusiti kube, a on se ubi i jos 149 ljudi sa sobom.red evil wrote:Budeš u avionu i desi se neki kvar, pilot kaže "ljudi iskačite" i nekim čudom iskočimo ali na pola puta skontamo da ne znamo aktivirat padoran, šta onda? I šta se nekim čudom avion popravi i ti đaba iskoči.A realno gledajući, meni bi to zadnje palo na pamet, ne bi mi moglo ni pastio jer ne bi bio među živima, odmah bi srce otišl'o.
Koji debil je kopilot, 149. života ubio samo radi nekog svog hira
Oni su problem, te kompanije koje opsluzuju Atlantu i recimo Valdostu u Georgiji, ili Denver i Grand Junction u Koloradu.
Velike komapnije imaju direktne letove sa vecim gradovima i gradovima koji se ne mogu opsluziti sa regionalnim avonima (CRJ i slicno) nego samo sa avionima tipa A320 ili B737.
Piloti koji rade za Deltu, United ili AA su dobro placeni.
- sadie_forever
#2529 Re: Avionske nesrece
Jbt ako je sve ovo istina,koji monstrum 
- uglavnomja
#2530 Re: Avionske nesrece
kazu ne postoji obaveza nekog posebnog psiholoskog testiranja pilota
goggle translate
Germanwings-crash
Nakon pilot Andreas Lubitz trebao srušio putnički avion namjerno, a uzeo 150 ljudi na smrt, ona postavlja pitanja o kontroli psihološkog stanja pilota je dovoljno dobar.
- Zajednički europski propisi ne zahtijevaju periodično praćenje psihologa ili psihijatra, kaže glavni liječnik Trond-Erik Strand na AMS u Air Speed tijela.
- Grubo provjera
- Tu je godišnji liječnički pregled i tamo treba mentalno zdravlje biti dio toga, kaže on.
- Kako je opsežna psihološka komad?
- To nije velika. To je grubo ček, i to ima svoje granice koje bi trebalo kroz dvadeset tijela. Svaki pilot dobiva oko 30 minuta unutar liječnika, a zatim biste trebali ići kroz cijelo tijelo, kao što su oči, srce i pluća i tako dalje. Kad je riječ o mentalnom sklopu je to do liječnika da nadoknadite ako postoje bilo kakve abnormalnosti s mentalnom ponašanju, kaže on.
- Postoje li neke smjernice i postupci za tipa pitanja o mentalnom stanju?
- Ne Mi nemamo standardizirane pitanje postavlja, a ni postupak. Strand kaže da HAA je razmatrana mogućnost dobivanja više usredotočiti na zahtjeve za mentalno zdravlje.
Primanje više savjeta
- Danas, fokus je vrlo tjelesna bolest. To može biti relevantan za starije pilota, dok je među mladima može biti i druga pitanja koja se javljaju češće; kao stres i život stresnim situacijama. U ovoj skupini je prednost s malo drugačiji fokus.
Strand navodeći važnost onih koji su bliski pilot, kolege, tvrtka i obitelj snima signale iz pilot.
- Primamo više savjeta o pilot nisu zdravstveno sposobni. To je shvatio, zaključuje on.
Iza vladinih pravila, to je uobičajeno da tvrtke same provodi unutarnji nadzor mentalnog zdravlja pilota.
goggle translate
Germanwings-crash
Nakon pilot Andreas Lubitz trebao srušio putnički avion namjerno, a uzeo 150 ljudi na smrt, ona postavlja pitanja o kontroli psihološkog stanja pilota je dovoljno dobar.
- Zajednički europski propisi ne zahtijevaju periodično praćenje psihologa ili psihijatra, kaže glavni liječnik Trond-Erik Strand na AMS u Air Speed tijela.
- Grubo provjera
- Tu je godišnji liječnički pregled i tamo treba mentalno zdravlje biti dio toga, kaže on.
- Kako je opsežna psihološka komad?
- To nije velika. To je grubo ček, i to ima svoje granice koje bi trebalo kroz dvadeset tijela. Svaki pilot dobiva oko 30 minuta unutar liječnika, a zatim biste trebali ići kroz cijelo tijelo, kao što su oči, srce i pluća i tako dalje. Kad je riječ o mentalnom sklopu je to do liječnika da nadoknadite ako postoje bilo kakve abnormalnosti s mentalnom ponašanju, kaže on.
- Postoje li neke smjernice i postupci za tipa pitanja o mentalnom stanju?
- Ne Mi nemamo standardizirane pitanje postavlja, a ni postupak. Strand kaže da HAA je razmatrana mogućnost dobivanja više usredotočiti na zahtjeve za mentalno zdravlje.
Primanje više savjeta
- Danas, fokus je vrlo tjelesna bolest. To može biti relevantan za starije pilota, dok je među mladima može biti i druga pitanja koja se javljaju češće; kao stres i život stresnim situacijama. U ovoj skupini je prednost s malo drugačiji fokus.
Strand navodeći važnost onih koji su bliski pilot, kolege, tvrtka i obitelj snima signale iz pilot.
- Primamo više savjeta o pilot nisu zdravstveno sposobni. To je shvatio, zaključuje on.
Iza vladinih pravila, to je uobičajeno da tvrtke same provodi unutarnji nadzor mentalnog zdravlja pilota.
- sadie_forever
#2531 Re: Avionske nesrece
Danas sam citao da su nasli nesto u njegovoj kuci ali nisu izasli s tim sta je,navodno treba testirati...pa jel bilo jos sta na tu temu?
vjerovatno droga???
vjerovatno droga???
- insomnia78
#2532 Re: Avionske nesrece
Ma lupaju engleski "avazi", niko ozbiljan to nije potvrdio
- Matzan
#2533 Re: Avionske nesrece
cyprus wrote:@Matzan, neću širiti priču, jer je off topic... Samo ću se složiti - jeste, terorizam kao i ostali društveni konstrukti jeste rastezljiv, pa i maglovit pojam, pogotovo kada je riječ o državnom terorizmu, ali mislim da je jasno da u ovom konkretnom slučaju nema govora o terorizmu, bar prema do sada dostupnim infomacijama, jer ne uključuje elemente ni najšire definicije ovog pojma...
Slažem se.
Ipak bih se osvrnuo na jedan ne tako zanemariv segment naše svakodnevnice, a to je (nekad bilo časno i profesionalno) novinarstvo, odnosno što bolje i što nepristrasnije izvještavanje o određenim događajima. Čak i medijske kuće u koje ljudi imaju jako veliko povjerenje, zbog ogromne brzine protoka informacija svim mogućim sredstvima, znaju dezinformisati svoje konzumente.
Kao i većina forumaša dosta sam o istraživanju uzroka avionskih nesreća saznao gledajući "Air Crash Investigation".
Potpuno mi je jasno da rodbina i mediji vrše pritisak na istražitelje u situacijama npr. nestanka aviona ili ukoliko ima preživjelih da se ubrza njihovo pronalaženje i evakuacija.
Ali sam proces rekonstrukcije, vještačenja i uvida u svu moguću dokumentaciju traju mjesecima, ako ne i godinama.
U njihovom konačnom izvještaju ne bi smjelo da stoji: "pretpostavljamo da...", "sumnjamo na",... već ako se sumnja da se neki klip zaledio na -50 C onda se to mora i isprobati. A sve to traži vrijeme.
Kakogod, mislim da je u vezi ovog slučaja bilo jako puno žurbe, neočekivano brzih i šokantnih otkrića koje su javnosti plasirane od strane visoko rangiranih zvaničnika. Baš se nekako stvara utisak žurbe.
- insomnia78
#2534 Re: Avionske nesrece
Ima i toga
Mada su vlasti bile dosta neodredjene u svojim izjavama, ostalo su iskonstruisali mediji
Mada su vlasti bile dosta neodredjene u svojim izjavama, ostalo su iskonstruisali mediji
- uglavnomja
#2535 Re: Avionske nesrece
epizoda criminal minds 10/3, par zapanjujuce identicnih momenata
http://www.vojvodinanet.com/publ/strane ... -1-0-32641
http://www.vojvodinanet.com/publ/strane ... -1-0-32641
- JanuaryJones
#2536 Re: Avionske nesrece
Zadnja vijest da ga je cura nogirala a bili zaručeni i vjenčanje planirano sljedeće godine 
-
sabanss
#2537 Re: Avionske nesrece
Nesto razmisljam, kada mogu dronovi letiti po Afganistanu i Jemenu zasto slicnu tehnologiju ne uvesti i u komercijalu. Tehnologija ocigledno postoji, samo jos da se vojska slozi
Drugi prijedlog je znatno jeftiniji i bio je vec na ovoj temi: napravite pilotima tutu u kokpitu
Drugi prijedlog je znatno jeftiniji i bio je vec na ovoj temi: napravite pilotima tutu u kokpitu
-
Nedoumica
#2538 Re: Avionske nesrece
ja i dalje ne razumijem kako su samo na osnovu audio snimka zaključili:
- da je kopilot ovo svjesno uradio? samo zato što šuti i što se čuje disanje?
- da je on "počeo ubrzavati silazak koristeći ključeve za sistem praćenja kako bi počeo obarati avion. Uradio je to svojevoljno". Kako se ovo može čuti?
Dakle po meni je ovo tek teorija koju treba i dokazati.
A ako mislite da su teorije urote na ovom forumu sulude, tek da vidite "stranjske" paranoje o daljinski navođenom obaranju uz pratnju vojnih aviona
- da je on "počeo ubrzavati silazak koristeći ključeve za sistem praćenja kako bi počeo obarati avion. Uradio je to svojevoljno". Kako se ovo može čuti?
A ako mislite da su teorije urote na ovom forumu sulude, tek da vidite "stranjske" paranoje o daljinski navođenom obaranju uz pratnju vojnih aviona
-
VjecitiStudent
#2539 Re: Avionske nesrece
Juče piše "Avaz", piloti se posvađali, pa onda kopilot vrata podupro stolicom da pilot ne može ućiMatzan wrote:cyprus wrote:@Matzan, neću širiti priču, jer je off topic... Samo ću se složiti - jeste, terorizam kao i ostali društveni konstrukti jeste rastezljiv, pa i maglovit pojam, pogotovo kada je riječ o državnom terorizmu, ali mislim da je jasno da u ovom konkretnom slučaju nema govora o terorizmu, bar prema do sada dostupnim infomacijama, jer ne uključuje elemente ni najšire definicije ovog pojma...
![]()
Slažem se.
Ipak bih se osvrnuo na jedan ne tako zanemariv segment naše svakodnevnice, a to je (nekad bilo časno i profesionalno) novinarstvo, odnosno što bolje i što nepristrasnije izvještavanje o određenim događajima. Čak i medijske kuće u koje ljudi imaju jako veliko povjerenje, zbog ogromne brzine protoka informacija svim mogućim sredstvima, znaju dezinformisati svoje konzumente.
...
- OldMayor
#2540 Re: Avionske nesrece
Da, ali nijedan medij nije ni spomenuo rijec terorizam cim se culo ime pilota. Onako stidljivo su to spominjali, a neki su odmah odbacili.cyprus wrote:@Matzan, neću širiti priču, jer je off topic... Samo ću se složiti - jeste, terorizam kao i ostali društveni konstrukti jeste rastezljiv, pa i maglovit pojam, pogotovo kada je riječ o državnom terorizmu, ali mislim da je jasno da u ovom konkretnom slučaju nema govora o terorizmu, bar prema do sada dostupnim infomacijama, jer ne uključuje elemente ni najšire definicije ovog pojma...
Dajte, mislim da se svi mozemo sloziti da se pilot zvao Ahmed, i da se to samo znalo, da se nije znao razlog pada aviona, jel tako da bi citali ogromne natpise TERORIZAM? I onda kad bi se otkrilo da je tog ahmeda ostavila cura, on srusio avion, al tad je kasno jer to niko ne bi ni citao previse.
Ja takodjer smatram da ovo nije djelo terorizma, ali jbmu kako to da se niko od tih zapadnih medija nije zapitao da nije mozda terorizam. Jok, to odmah iskljucili.
-
VjecitiStudent
#2541 Re: Avionske nesrece
Jerbo bi u suprotnom kapetan bez problema mogao da se vrati u kabinu.Nedoumica wrote:ja i dalje ne razumijem kako su samo na osnovu audio snimka zaključili:
I prije udesa, na osnovu analize podataka sa radara, zaključeno je da je poniranje bilo kontrolisano.
- Drvosjeca iz Dejcica
#2542 Re: Avionske nesrece
Pa vjerovatno se čuje na Njemačkom tipa...Andreas molim te otvori vrata, kapetan ovdje. Dosta je šale Andreas, hajde otvori vrata. Otvori vrata majmune polomiću ti obje noge...itd.Nedoumica wrote:ja i dalje ne razumijem kako su samo na osnovu audio snimka zaključili:
- da je kopilot ovo svjesno uradio?
Dovoljno je to što nije htio otvoriti vrata a normalno disanje je naravno pokazatelj da nisu medicinski razlozi zbog kojih nije mogao otvorio vrata već namjera.Nedoumica wrote:samo zato što šuti i što se čuje disanje?
-
RtrnOfSalisbury
#2543 Re: Avionske nesrece
imam rjesenje (ko i obicno). pri ulasku osoblja u avion prikopcati hin na detektor lazi, prije toga tajnim organizacijama provjerit jesul vjezbali laganje na istom) i onda postaviti nekolko pitanja nako okolo kole a na koje ce se unaprijed znati odogovori (jesil iso u javu kucu, jesil opsovo boga itd) i onda klavno pitanje: hosli srusit avion? ako svi odgovore ne a ipak to urade znaci da nevalja detektor.
-
ZenaZbrkovima
#2544 Re: Avionske nesrece
pa i u nesvjesti covjek dise..Drvosjeca iz Dejcica wrote: a normalno disanje je naravno pokazatelj da nisu medicinski razlozi zbog kojih nije mogao otvorio vrata već namjera.
-
VjecitiStudent
#2545 Re: Avionske nesrece
Ali u nesvjesti ne pritišće dugme za blokiranje vrata.ZenaZbrkovima wrote:pa i u nesvjesti covjek dise..Drvosjeca iz Dejcica wrote: a normalno disanje je naravno pokazatelj da nisu medicinski razlozi zbog kojih nije mogao otvorio vrata već namjera.
- insomnia78
#2546 Re: Avionske nesrece
Pa budimo iskreni, u zadnje vrijeme Ahmedi su "malo" skloni glupostimaOldMayor wrote:Da, ali nijedan medij nije ni spomenuo rijec terorizam cim se culo ime pilota. Onako stidljivo su to spominjali, a neki su odmah odbacili.cyprus wrote:@Matzan, neću širiti priču, jer je off topic... Samo ću se složiti - jeste, terorizam kao i ostali društveni konstrukti jeste rastezljiv, pa i maglovit pojam, pogotovo kada je riječ o državnom terorizmu, ali mislim da je jasno da u ovom konkretnom slučaju nema govora o terorizmu, bar prema do sada dostupnim infomacijama, jer ne uključuje elemente ni najšire definicije ovog pojma...
Dajte, mislim da se svi mozemo sloziti da se pilot zvao Ahmed, i da se to samo znalo, da se nije znao razlog pada aviona, jel tako da bi citali ogromne natpise TERORIZAM? I onda kad bi se otkrilo da je tog ahmeda ostavila cura, on srusio avion, al tad je kasno jer to niko ne bi ni citao previse.
Ja takodjer smatram da ovo nije djelo terorizma, ali jbmu kako to da se niko od tih zapadnih medija nije zapitao da nije mozda terorizam. Jok, to odmah iskljucili.
- insomnia78
#2547 Re: Avionske nesrece
PrcVjecitiStudent wrote:Ali u nesvjesti ne pritišće dugme za blokiranje vrata.ZenaZbrkovima wrote:pa i u nesvjesti covjek dise..Drvosjeca iz Dejcica wrote: a normalno disanje je naravno pokazatelj da nisu medicinski razlozi zbog kojih nije mogao otvorio vrata već namjera.
- Drvosjeca iz Dejcica
#2548 Re: Avionske nesrece
Sasvim drugačije, pogotovo ako ima neki napad, srčani ili moždani. To je više isprekidano disanje sa raznim fazama opstrukcije disanja...itd. Poenta je da je njegovo disanje bilo ritmično i normalno što pokazuje da nije bilo medicinskih problema, barem tako govore.ZenaZbrkovima wrote:pa i u nesvjesti covjek dise..Drvosjeca iz Dejcica wrote: a normalno disanje je naravno pokazatelj da nisu medicinski razlozi zbog kojih nije mogao otvorio vrata već namjera.
- hrusta
#2549 Re: Avionske nesrece
https://www.youtube.com/watch?v=nhXXjNybx6A
Doduse ovo je 747, ali obratite paznju kako rikta visinu dok ju u auto-pilot modu (10:04) i tako je ovaj kreten narikto i avion fino poniro dok ne udari u planinu. i na to se osvrce tuzilac da je on svjesno narikto poniraje aviona.
a na ovoj snimci (2:00 min) se tacno vide ta dugmad gdje rikta brzinu, usmjerenje i visinu A380
https://www.youtube.com/watch?v=k3HKN-FWNq0
Doduse ovo je 747, ali obratite paznju kako rikta visinu dok ju u auto-pilot modu (10:04) i tako je ovaj kreten narikto i avion fino poniro dok ne udari u planinu. i na to se osvrce tuzilac da je on svjesno narikto poniraje aviona.
a na ovoj snimci (2:00 min) se tacno vide ta dugmad gdje rikta brzinu, usmjerenje i visinu A380
https://www.youtube.com/watch?v=k3HKN-FWNq0
Last edited by hrusta on 27/03/2015 09:57, edited 2 times in total.
-
ZenaZbrkovima
#2550 Re: Avionske nesrece
osvrnula sam se na dio o disanju. stavise, po meni je realno da nije bio pri svjesti ako je, kao sto kazu, disao normalnim tempom. logicno mi je da covjek koji se sprema da pogine od uzbudjenja, straha, ili cega sve ne, mora disati na drugaciji nacin, dublje ili plice nego inace.VjecitiStudent wrote:Ali u nesvjesti ne pritišće dugme za blokiranje vrata.ZenaZbrkovima wrote:pa i u nesvjesti covjek dise..Drvosjeca iz Dejcica wrote: a normalno disanje je naravno pokazatelj da nisu medicinski razlozi zbog kojih nije mogao otvorio vrata već namjera.