Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Blue1

#2526 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Blue1 »

brad90 wrote:postovanje i imam pitanje za alime i psihologe. dalije grjeh crtati vjerske objekte drogama u vidu praha i sta bi to moglo znaciti jer sam dosta to puta vidijo. jeli to neka zudnja z apravim putom dok se krivim putom koraca ili je nesto drugo, ima li neki tumac koji bi ovo mogo razjasnit. postovanje jos jednom i neka je mir na vas. i da li je isto crtati recimo kad je brasno jel ista vrjednost grjeha ko recimo kad je u pitanju ketamidol ili nesta drugo tako malo sto djeluje na glavu. eto ako zna neko neka kaze ili spojeno ili ako ima odvojeno i alimi i psihologi. pozdrav i mir na vas
Nacrtas dzamiju i onda je posmrces :D

Nisam ni alim ni psiholog ali nije potrebno da budes ni alim ni psiholog pa da skontas kolika je to glupost i koliko je pitanje samo po sebi veoma cudno :)
Towelie

#2527 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

brad90 wrote:postovanje i imam pitanje za alime i psihologe. dalije grjeh crtati vjerske objekte drogama u vidu praha i sta bi to moglo znaciti jer sam dosta to puta vidijo. jeli to neka zudnja z apravim putom dok se krivim putom koraca ili je nesto drugo, ima li neki tumac koji bi ovo mogo razjasnit. postovanje jos jednom i neka je mir na vas. i da li je isto crtati recimo kad je brasno jel ista vrjednost grjeha ko recimo kad je u pitanju ketamidol ili nesta drugo tako malo sto djeluje na glavu. eto ako zna neko neka kaze ili spojeno ili ako ima odvojeno i alimi i psihologi. pozdrav i mir na vas
Grijeh tije. Pokajse. I nemoj trolovati na ozbiljnim temama. :D
Towelie

#2528 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Ne treba biti alim ni psiholog da se skonta da ovog protivnika laminata ne zanima odgovor.
Saul Alvarez

#2529 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Saul Alvarez »

Da li je dozvoljeno napustiti islam prema Kuranu?
arzuhal

#2530 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Saul Alvarez wrote:Da li je dozvoljeno napustiti islam prema Kuranu?
Odgovori pojedinih forumaša:

selefija: Mo'š, ahi, al' ti glava ide za to! A nije ni šteta ako imaš takvu glavu koja razmišlja o napuštanju jedinog dina u Allaha, s.w.t! Allahu ekber!

džematlija: I da i ne, paśa moj lijepi...Propisana je kazna smrću za onoga ko napusti islam, mada nije direktno u Kur'anu (a ti pitaš za Kur'an), ali to se odnosi na onoga ko napusti vjeru i počne da se bori protiv muslimana, ne samo za onog ko promjeni vjeru, kontaś...

mu'tezila: Nema to u Kur'anu nigdje, prema tome može komotno...

ši'ija: Prema emevijama, vehabijama, sunijama i ostalim sortama muavijaca - slijedi smrtna kazna jer oni svoju vjeru temelje na falsfikatima i arapskoj mitologiji, a sa šiitske strane kažemo: onaj koga je zapahnuo pjev krila Purpurnog anđela, taj ne razmišlja o napuštanju islama...

Diwan: Poštovani Alvarez, vjerovatno si se upoznao sa nekim zločincem, vehabijskom munafikčinom ili zatucanim bošnjačkim hodžicom, pa to pitaš. Sreća pa postoji danas Internet, za razliku od unazad 1400 godina laži, pa ću te upoznati sa Istinom, Nurom i Slobodom!
RNG_25

#2531 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Kur'an u ruke pa nađi si odgovor. Ako te zaista zanima. A ako te ne zanima, pa zapravo nikada nećeš ni znati šta Kur'an po tom pitanju kaže...
Diwan

#2532 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

22:40 Onima koji su protjerani iz kuća njihovih bez prava, samo što su govorili: “Gospodar naš je
Allah.” I da nije Allahovog suzbijanja ljudi - njih jednih drugima - sigurno bi bili porušeni
manastiri i crkve i sinagoge i mesdžidi - u kojima se mnogo spominje ime Allahovo. A Allah će
sigurno pomoći onog ko Njega pomaže. Uistinu, Allah je Silni, Svemoćni,
i sad dođe bošnjo, peti, deseti, a svi su u pet deka, i kaže: Jedina isparavna vjera je 'islam', mi smo najbolji, najljepši, najpametniji, naj, naj, a nema nas ni na jednoj mapi, ni na dunjalučkoj, ni na ahiretskoj.
Diwan

#2533 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Ja ti ne bih savjetovao da napuštaš put, jer gdje god da odeš naći češ na dogmu, drugačije upakovanu, s drugim mašnicama i cvjetićima, ali nećeš kroz ni jednu dogmu doći do istine, jer je večina dogmi man-made i bez uporišta u Istini, a šta Kur'an kaže je vrlo osjetljivo pitanje, jer da bi smo znali šta zaista Kur'an kaže, morali bi smo imati mnogo što šta što nemamo, a prije svega Uputitelja u Kur'an, a ako se budeš oslanjao na ovo što se podvodi kao prijevod Kur'ana i Njegovo tumačenje, onda tu ima svašta.

Uglavnom dušo draga, ja ti savjetujem da nastaviš da ideš putem kojim si krenuo, ali istovremeno da počneš istraživati za sebe u vezi mnogih stvari vezanih za islamsku dogmu, jer mnogo što šta što mislimo da je od vjere, nije od vjere, niti od Boga, niti od Poslanika a.s., ali to ne znači da treba sve da odbaciš. Bori se za sebe i svoju dušu i molim Boga da ti da uputu i smjernicu da nastaviš dalje.
Diwan

#2534 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:
Ja ti ne bih savjetovao da napuštaš put, jer gdje god da odeš naći češ na dogmu, drugačije upakovanu, s drugim mašnicama i cvjetićima, ali nećeš kroz ni jednu dogmu doći do istine, jer je večina dogmi man-made i bez uporišta u Istini, a šta Kur'an kaže je vrlo osjetljivo pitanje, jer da bi smo znali šta zaista Kur'an kaže, morali bi smo imati mnogo što šta što nemamo, a prije svega Uputitelja u Kur'an, a ako se budeš oslanjao na ovo što se podvodi kao prijevod Kur'ana i Njegovo tumačenje, onda tu ima svašta.

Uglavnom dušo draga, ja ti savjetujem da nastaviš da ideš putem kojim si krenuo, ali istovremeno da počneš istraživati za sebe u vezi mnogih stvari vezanih za islamsku dogmu, jer mnogo što šta što mislimo da je od vjere, nije od vjere, niti od Boga, niti od Poslanika a.s., ali to ne znači da treba sve da odbaciš. Bori se za sebe i svoju dušu i molim Boga da ti da uputu i smjernicu da nastaviš dalje.
Bog ti dao dobro i pomogo te!
Saul Alvarez

#2535 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Saul Alvarez »

RNG_25 wrote:
Kur'an u ruke pa nađi si odgovor. Ako te zaista zanima. A ako te ne zanima, pa zapravo nikada nećeš ni znati šta Kur'an po tom pitanju kaže...
Ako ne znas odgovor nisi se trebao ni javljati.
Saul Alvarez

#2536 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Saul Alvarez »

Diwan wrote:

Ovo nema nikakve veze sa mnom nego me cisto zanima sta kaze Kuran po ovom pitanju.
Trazio sam i po netu i svi nesto drukcije kazu.

Nabasao sam i na ovo pa me zanima jel istina.
The Qur'an says a person can leave islam , return to it, and leave it again if they wish.
RNG_25

#2537 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Saul Alvarez wrote:
RNG_25 wrote:
Ako ne znas odgovor nisi se trebao ni javljati.
Ne razumiješ. Jedni će ti reći da Kur'an kaže da "nije dozvoljeno napustiti Islam", drugi će ti reći "da jeste". I svi će se pozvati na neke ajete is tog Kur'ana, da dokažu svoju tvrdnju. Ali da li je iko od njih u pravu? Kako *ti* možeš znati da li je neko od njih u pravu? Ne možeš. A tražiš da *znaš*, a ne možeš biti siguran da je upravu onaj koji ti to znanje prenosi. Zato sam ti i rekao:
A ako te ne zanima, pa zapravo nikada nećeš ni znati šta Kur'an po tom pitanju kaže...
Jer, ako sam ne budeš tražio odgovor, onda najbolje što ćeš *ikada* dobiti jeste... pretpostavka da je upravu onaj koji ti je nešto rekao da Kur'an tvrdi. Pa ti vidi hoćeš li se zadovoljiti sa pretpostavkom... umjesto znanjem.

A za tebe Kur'an nije namijenjen nikome osim samom tebi. Ako ti nećeš da konsultuješ ono što je tebi namijenjeno, već misliš da će ti neko drugi servirati odgovor... pa vidi šta sam ti već rekao gore.
RNG_25

#2538 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Saul Alvarez wrote:Ovo nema nikakve veze sa mnom [1] nego me cisto zanima sta kaze Kuran po ovom pitanju.
[2] Trazio sam i po netu i svi nesto drukcije kazu.

Nabasao sam i na ovo pa me zanima jel istina.
The Qur'an says a person can leave islam , return to it, and leave it again if they wish.
Zar ne vidiš da su [1] i [2] u kontradikciji? [1] zanima te šta Kur'an kaže, a [2] gledaš šta *drugi* kažu da Kur'an kaže. O tome sam ti i govorio.

Sve najbolje i pozdrav.
Diwan

#2539 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Kur'anski ajet koji govori o HZ. Aliji:

Jedino je prijatelj vaš Allah i Poslanik Njegov i oni koji vjeruju - oni koji obavljaju salat i daju zekat, a oni su ti koji čine ruku’. 5:55
This story opens in Medina, where a beggar comes to ask for some bread in a mosque in which more than four hundred are gathered. However, no one gives him a single dirham. ‘Ali is also praying there, and in the midst of prayers, while bowed in worship, he hands over his ring to the beggar.
The hekayat says:

He reached out his ringed finger And he made clear to the beggar: ‘Take this ring from my hand Go and buy yourself some bread’
The beggar took the seal-ring from his hand But he was amazed and stayed in his place When the king of religion finished his prayers The beggar spoke: ‘Oh munificent Imam
I am not aware of its value
How much bread can I ask for this ring?’
The king said: ‘Take bread as much
As this ring weighs, nothing more and nothing less’
The beggar decided for himself
That he would keep the ring as his heart’s seal (verses 14–20).5

The beggar is astonished by this gift, and asks how much bread he should ask for the ring. ‘Ali answers: an amount as much as the weight of this ring. The beggar decides not to sell the ring but to keep it. But, when he reaches some infidels, he notices the shops and feels his hunger.

He decides to sell the ring to the baker. At first the baker refuses, saying that silver is much more valuable than bread. When the beggar persists, the baker can no longer fight the temptation and places on the scales along with some bread. The ring appears to have the weight of more than 300 loaves of bread, which is more than the baker has in his shop. Out of anger, the baker deceives the beggar by claiming the ring was his. He calls some friends as witnesses, who declare before a judge that the ring does indeed belong to the baker. The goldsmith further declares that he made the ring for the baker. And so, the beggar is charged with theft and his hand is cut off. In deep grief, the beggar returns to Medina and consults ‘Ali for the second time. ‘Ali promises to help the beggar, and the hekayat continues:

He said: ‘Oh injured and heart-broken man
Do not be bereaved because of my generosity
Do not grieve more, come with me
So that we may light the candle of your heart’
That beggar kissed the feet of the king
He rubbed his eye against his stirrup (verses 63–65).

Together ‘Ali and the beggar return to the goldsmith, who persists in claiming that he made the ring. ‘Ali then asks the smith to melt the ring and to make it anew, as absolute proof of his claim. However, the smith is not able to melt the ring in his fire. Then ‘Ali asks the smith to smash the ring to pieces with his hammer. But he is not able to do that either, and the ring jumps away and tears out the smith’s eye. The smith admits his guilt, whereupon both his eye and the beggar’s hand are restored to their previous state. After these miracles, four hundred infidels are converted to Islam and the smith gives the beggar one hundred dirham plus a gold and silver coat of honour.
Diwan

#2540 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Ali a.s. said: By God, a group of people will enter the Garden of Eden first on the day of resurrection. These people did not pray or fast more than others, nor perform the hajj or 'urmah pilgrimage to Mecca more often than others. The honor is due to the worth of their minds.
Plavo-bijeli

#2541 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

DOSADAN SI!!

Kakve veze to što ti postavljaš ima sa temom "ISLAM - pitanja i odgovori " ?
Diwan

#2542 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Plavo-bijeli wrote:DOSADAN SI!!

Kakve veze to što ti postavljaš ima sa temom "ISLAM - pitanja i odgovori " ?
Hz.Ali .a.s. je kao neki supstrat po kojem se određuje i odvajaju ljudi - tačna i precizna, nepogrešiva mjera i baza.

Pa tako, neke boli kad se spominje Njegovo a.s. časno ime, jer ih to dijagnosticira kako ih dijagnosticira.

Druga stvar:

Nema važnijeg i osnovnijeg pitanja, stvari, teme od ove, teme koja je dovela do propasti ummeta, ali može dovesti do njegovog spasa ako to Allah bude htio.

Ummet je propao, a da to nije ni svjestan na Hz. Aliji, na Hz. Huseinu, na Ehli Bejstu a.s., prvacima vjere i JEDINIM predstavnicima muslimana, i JEDINIM za koje je rečeno da su Lađa Spasa.

Naša je dužnost da pozivamo ljude ka toj Lađi i da govorimo o Istini.
Plavo-bijeli

#2543 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

Otvori ba temu sam sebi pa tamo piši, ovdje spamaš. Ne znam jesi li stvarno otišao u glavi, ili si blizu tome. Ne zanima me tvoj Ali, tema je "Islam - pitanja i odgovori" ti niti postavljaš pitanje niti daješ odgovor nekome na postavljeno pitanje. Admini, radite li šta?

Eto vas 200 miliona je pametnije od 1,6biliona. Uostalom i da jeste i da nije ne zanima me. Hoću nešto pametno da pročitam, a ti samo copiraš nekakve citate na engleskom, koje nećeš ni da prevedeš, kratko rečeno - smaraš!
nasa

#2544 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

E @divan stvarno je vrijeme da malo ohanes s bombardovanjem ce pe sadrzajem i da probas uvaziti bar nekad ono sto ti drugi odgovaraju!
Diwan

#2545 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

nasa wrote:E @divan stvarno je vrijeme da malo ohanes s bombardovanjem ce pe sadrzajem i da probas uvaziti bar nekad ono sto ti drugi odgovaraju!
Pa i Kur'an je cp sadržaj, hadisi, hikaje, sve je na neki način cp sadržaj, Jedino možda nisu Ramazanski postovi tipa, 'Baš sam se naspavala', 'Mašalah, koliko nas ima', 'Jutros nisam mog'o da idem u wc, prejeo se za iftar'.

Možda treba da promjenim nečiji govor, da izmjenim redoslijed rijeći, pa da eto kao da ne bude cp.

Ili treba da se žalim moderaciji na nečije pisanje, jer hoću da puknem od muke što neko piše, molim te lijepo o Hz. Aliji a.s., a ne piše o ibn šupku, pardon tejmiji.
nasa

#2546 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Jeste, za vjernika je potpuno isto govor Boga i nekih tamo tumaca, ciji god bili, bas si to lijepo objasnio, hocu reci jasno mi je u cemu je fol s tobom ...hm.... odusevljavas se lozionicarskim pricama kojima je osnovna poruka da su neprijatelji svuda oko tebe :D

Hej @diwan, pricali smo sto puta, nesto se ja i slazem s tobom kao to da jesmo malo uljuljani ali nekako ti to tumacis zlonamjerno, a nije jer pazi ti imas priliku da pises i jesi na mnogim temama, mnogi su ti i pokusali dobronamjerno odgovoriti, nije da su te ignorisali ili trazili da nestanes...pa zasto ne pogledas i s te pozitivne strane, sto si uvijek skoncentrisan da na negativno...
Towelie

#2547 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Diwan wrote:
nasa wrote:E @divan stvarno je vrijeme da malo ohanes s bombardovanjem ce pe sadrzajem i da probas uvaziti bar nekad ono sto ti drugi odgovaraju!
Pa i Kur'an je cp sadržaj, hadisi, hikaje, sve je na neki način cp sadržaj, Jedino možda nisu Ramazanski postovi tipa, 'Baš sam se naspavala', 'Mašalah, koliko nas ima', 'Jutros nisam mog'o da idem u wc, prejeo se za iftar'.

Možda treba da promjenim nečiji govor, da izmjenim redoslijed rijeći, pa da eto kao da ne bude cp.

Ili treba da se žalim moderaciji na nečije pisanje, jer hoću da puknem od muke što neko piše, molim te lijepo o Hz. Aliji a.s., a ne piše o ibn šupku, pardon tejmiji.
Ili kako ti pises samo o hazreti Aliji, a zanemarujes hazreti Ebu Bekra? Nisam primetio da si nesto o njemu napisao. Ili mislis da se nema sta lepo napisati? Isto vazi i za ostale ashabe.
basicm

#2548 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by basicm »

Diwana je propuh malo poremetio
asurbanipal

#2549 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

nasa wrote:
...pa zasto ne pogledas i s te pozitivne strane, sto si uvijek skoncentrisan da na negativno...

Pa čovjek i gleda to s pozitivne strane. Nažalost mi odavno živimo u jednoj samoobmani, zabludi i laži, formirajući tako lažne identitete, stereotipe, predrasude. Lijek je u razbijanju oklopa i sarkofaga pod kojim se nalazimo... 8-)
nasa

#2550 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

E jeste bas, bice da @diwan gleda s pozitivne, to mu je prepoznatljiva crta :D
Post Reply