nebuloze ili ne - ponuda je otvorena ako si siguran u to što pričaš...kakotakonikako wrote:Pricas nebuloze i price za malu djecu. Pausalno placanje koristi samo isporuciocu usluge ( po ovome vjerovatno si u vezi sa Toplanama ) da "lovi u mutnom". Ja kao korisnik neke usluge zelim platiti ono sto POTROSIM. Zar ti to nije jasno ????VladaFBiH wrote: hajde ovako da ti pojednostavim: uzet ćemo jedan stan na Alipašinu (bez ikakvih dodatnih radova - osim nedavno obnovljenog dijela - znači prosjek u gradu) i ugraditi kalorimetar. Temperatura da bude kao i do sada 23+C a ti možeš koristiti instrumente koje želiš da ne bi bilo varanja. Ja tebi platim svaki mjesec dvostruko od onoga što uštedim i tako narednih 10 godina a ako ne bude uštede ti meni plaćaj narednih 10 godina grijanje u punom iznosu.
Ostavljam ti na mogućnost da kontrolišeš sve kako god želiš uz uslov da mogu izvršiti provjetravanje stana (po 10 min) barem 3-4x dnevno
Ako si siguran u to što pričaš evo prilike da zarađuješ narednih 10 godina
da ne bude zabune - obračun treba uvesti ali prethodno treba utopliti zgrade (sa zamjenom stolarije) da bi ovo imalo smisla
I da ti ponovim: 90% korisnika bi placalo manje racune sa mjeracima potrosnje ( uz istu cijenu usluge ), jer bi imali mogucnost za samoregulaciju potrosenog. Navescu ti primjer tvoga nekadasnjeg premijera u KS gosp. Zeljkovica i cuvenu recenicu ( karikiram ) " treba grijanje da poskupi, jer se otvaraju prozori po Alipasinom polju ...". Slucajno ili ne, i ti navede Alipasino polje u svome primjeru.
A o struci: konvekciji, kondukciji, stepenu iskoristenja, kaloricnosti, efikasnosti itd. nekom drugom prilikom.
btw. s toplanama nemam ništa kao ni sam strankom koji taj gospodin predstavlja... jednostavno u uslovima koje sada imamo uštede ne bi postojale osim ako bi se ljudi grijali na "19C" kao što toplane kažu da je normalna temp (govorim o cjelodnevnom grijanju - znači eventualna ušteda bi bila na uštrb dužine i temperature što opet nisu isti uslovi)... znam ja ljude koji troše 60-70KM plina u stanu od 90m2 - i tako se može štediti samo što u đemperu i papučama hodaš po stanu