Nesporazum u Briselu!

Post Reply
salter071

#2526 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by salter071 »

Danguba wrote:
salter071 wrote:@Alfons Kauders:

"Na njemu je bilo da nudi prijedloge, nije valjda sad da Radoncic i Lagumdzija trebaju predlagati rjesenje hrvatskog problema? Oni nisu... legitimni predstavnici sto bi rekao Covic. Fakat ne razumijem to rezonovanje, ispada da oni koji su odgovorni za famozni slucaj Komsic trebaju ujedno i predlagati rjesenja? A na Covicu je da bira ponudjena rjesenja ili sta vec..."

Upravo si opisao konstantu bosnjacke politike proteklih dvadeset godina. Ceka se da drugi ponude rijesenje da bi ga odbili.
Jednom odbija SDA, drugi put ce to uciniti SDP, ovisno ko je trenutno na vlasti.
Isti scenarij su ponovili i u Briselu, ali ovaj put uzaludno, jer igra je procitana i ne moze se stalno izvlaciti na isti fazon.
Kada je politicko Sarajevo izaslo sa svojim stavovima i jasno i glasno iznijelo sta stvarno zeli? Nikada!
Prije dvadeset godina je Alija govorio na svim medijima o "gradjanskoj i suverenoj", u isto vrijeme krijuci snimke Bosnjackog Kongresa iz podruma Holiday Inn-a, gdje se govorilo o stvarnim ciljevima bosnjacke politike. Pun je internet tih snimaka i lako se mogu naci. U tome i jeste sustina sto Bosnjaci, odnosno tzv. politicko Sarajevo, odbija sve prijedloge, ali ni jednom nije izaslo sa svojima, jer je dobro svjesno kakvu bi reakciju time izazvalo.
Medjutim, ovo je sve beskorisna prica koja nicemu ne sluzi, jer je igra zavrsena. Zadnji cin je bilo odbijanje u Briselu uz Zlajino dramatiziranje nakon kojeg je sastanak zavrsen sat ranije, blokirani IPA Fondovi, otkazana press konferencija, a Zlaji pokazano gdje su vrata.
Ja mislim da smo sada gotovi. :oops:

:meza1:
http://www.klix.ba/vijesti/regija/cnn-d ... /130906029
Skijaš

#2527 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Skijaš »

salter071 wrote:
Skijaš wrote:
salter071 wrote: Druga dva dijela BiH dobijaju simbolicne doznake od tih fondova i godinama se vec oslanjaju na svoju proizvodnju (koliko god simbolicna bila) i poslovne i druge veze sa susjednim drzavama (koliko god lose te veze bile) i tako prezivljavaju.
Tako dolazimo do situacije da ako nestane medjunarodnih poticaja i kredita, dva dijela ove drzave mogu nastaviti manje-vise neometano zivotariti kao i do sada, dok u vecinski bosnjackom dijelu nema dovoljno ni simbolicne proizvodnje, niti se taj dio drzave moze osloniti na susjede
Imaš li neke činjenice pri ruci kojima bi potkrijepio tezu kako je manji entitet ekonomski razvijeniji od područja između Tuzle, Zenice i Sarajeva ? Šta je recimo odnos industrijske proizvodnje kantona u kojima su Bošnjaci brojniji sa odnosom industrijske proizvodnje u manjem entitetu ?
Ne moze se objasniti onome ko ne zeli da shvati. Ideologija je ipak jaca od realnosti.
Da se podsjetimo. Dakle, jesi li lagao ili imaš konkretne brojke ?
exliberal-ex

#2528 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by exliberal-ex »

Nekad davno sam ja napisao kad je Komsic prvi put izabran, da je izbor Komsica koristeci bosnjacke glasove zakonski legitimno ali da nije moralno I da ce hrvati vratit kad tad....tad su me mnogi ubjedjivali da sam u krivu da to nije istina cijele formula su ispisane da mi dokazu da nisam u pravu...kad je drugi put Komsic nominovan I izabran rekao sam da je ovo pogresan potez ispred SDP-a I Lagumdjine kao predsjednika da je trebao da nominuje nekog za bosnjackog clana I da time pokaze da je fakat nenacionalna stranka.....I tad sam nazivan cetnikom, ustasom itd I sad dolazimo u situaciju gdje hrvati zatezu ( neko stoji iza njih ) da stranci manje vise odjebase malog Titu...I sad se svi bune I jadikuju.
Sve se svodi na to da hrvati hoce da naprave system da oni oni biraju svog clana predsjednistva I jedini nacin da se to uradi je defakto podjela federacije na dva dijela....to naravno dolazi do zatezanja od bosnjaka ...sa druge strane bosnjaci nezele da izube to pravo da biraju hrvatima njihovog predstavnika ( pod izgovorom demokratije I gradjanskog drusta ) a ustvari samo zele da dominiraju nad hrvatima .
Stranci ce nametnut neko rijesenje (posebno sto se mora ubacit Sejdoc/Finci opcija ) koje nece nikom odgovarat ali ja mislim da ce na kraju poslije ovog popisa doci do zaokretanja EU jer ce biti manje vise dokazano da je Bosna de facto etnicki podjeljena ...........samo moje misljenje
Sequoia

#2529 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Sequoia »

exliberal-ex wrote:Nekad davno sam ja napisao kad je Komsic prvi put izabran, da je izbor Komsica koristeci bosnjacke glasove zakonski legitimno ali da nije moralno I da ce hrvati vratit kad tad....tad su me mnogi ubjedjivali da sam u krivu da to nije istina cijele formula su ispisane da mi dokazu da nisam u pravu...kad je drugi put Komsic nominovan I izabran rekao sam da je ovo pogresan potez ispred SDP-a I Lagumdjine kao predsjednika da je trebao da nominuje nekog za bosnjackog clana I da time pokaze da je fakat nenacionalna stranka.....I tad sam nazivan cetnikom, ustasom itd I sad dolazimo u situaciju gdje hrvati zatezu ( neko stoji iza njih ) da stranci manje vise odjebase malog Titu...I sad se svi bune I jadikuju.
Sve se svodi na to da hrvati hoce da naprave system da oni oni biraju svog clana predsjednistva I jedini nacin da se to uradi je defakto podjela federacije na dva dijela
....to naravno dolazi do zatezanja od bosnjaka ...sa druge strane bosnjaci nezele da izube to pravo da biraju hrvatima njihovog predstavnika ( pod izgovorom demokratije I gradjanskog drusta ) a ustvari samo zele da dominiraju nad hrvatima .
Stranci ce nametnut neko rijesenje (posebno sto se mora ubacit Sejdoc/Finci opcija ) koje nece nikom odgovarat ali ja mislim da ce na kraju poslije ovog popisa doci do zaokretanja EU jer ce biti manje vise dokazano da je Bosna de facto etnicki podjeljena ...........samo moje misljenje
Aha ja hocu samo da dodjem do svoje kuce a jedini nacin je da srusim tvoju kucu koja mi stoji na putu . Na rusevini i temelju cu asfaltirati put koji ce biti samo moj jer za ime Boga on vodi do moje kuce . :skoljka:
Sequoia

#2530 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Sequoia »

exliberal-ex wrote:Nekad davno sam ja napisao kad je Komsic prvi put izabran, da je izbor Komsica koristeci bosnjacke glasove zakonski legitimno ali da nije moralno I da ce hrvati vratit kad tad....tad su me mnogi ubjedjivali da sam u krivu da to nije istina cijele formula su ispisane da mi dokazu da nisam u pravu...kad je drugi put Komsic nominovan I izabran rekao sam da je ovo pogresan potez ispred SDP-a I Lagumdjine kao predsjednika da je trebao da nominuje nekog za bosnjackog clana I da time pokaze da je fakat nenacionalna stranka.....I tad sam nazivan cetnikom, ustasom itd I sad dolazimo u situaciju gdje hrvati zatezu ( neko stoji iza njih ) da stranci manje vise odjebase malog Titu...I sad se svi bune I jadikuju.
Sve se svodi na to da hrvati hoce da naprave system da oni oni biraju svog clana predsjednistva I jedini nacin da se to uradi je defakto podjela federacije na dva dijela....to naravno dolazi do zatezanja od bosnjaka ..
.sa druge strane bosnjaci nezele da izube to pravo da biraju hrvatima njihovog predstavnika ( pod izgovorom demokratije I gradjanskog drusta ) a ustvari samo zele da dominiraju nad hrvatima .
:lol: Bas mi je stalo da ne izgubim pravo da bilo kome a pogotovo Hrvatima biram njihovog predstavnika . I jos da dominiram pod izgovorom demokratije :lol: :lol: A da nesto kazes o presudi Sejdic Finci zbog koje su i isli u Brislel , to ti nije palo na pamet . Yebe se tebi za Rome i Jevreje biti su Hrvati koji se i ne spominju u Briselu. Ako mislis da izbor Komsica nepravedan napisi tuzbu i posalji u Strazburg . Ali ti to neces napraviti jer nisu nigdje zakinuti jos su i favorizirani.
touch brain

#2531 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by touch brain »

Sequoia wrote:
Sve se svodi na to da hrvati hoce da naprave system da oni oni biraju svog clana predsjednistva I jedini nacin da se to uradi je defakto podjela federacije na dva dijela
....to naravno dolazi do zatezanja od bosnjaka ...sa druge strane bosnjaci nezele da izube to pravo da biraju hrvatima njihovog predstavnika ( pod izgovorom demokratije I gradjanskog drusta ) a ustvari samo zele da dominiraju nad hrvatima .
Aha ja hocu samo da dodjem do svoje kuce a jedini nacin je da srusim tvoju kucu koja mi stoji na putu . Na rusevini i temelju cu asfaltirati put koji ce biti samo moj jer za ime Boga on vodi do moje kuce . :skoljka:
okreces pilu naopako..ovdje se radi da je susjed(sdp) djubre koje svom susjedu ne zeli da se dogovori oko pravljenja puta
dustaban

#2532 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by dustaban »

exliberal-ex wrote:Sve se svodi na to da hrvati hoce da naprave system da oni oni biraju svog clana predsjednistva I jedini nacin da se to uradi je defakto podjela federacije na dva dijela....to naravno dolazi do zatezanja od bosnjaka ..[quote].sa druge strane bosnjaci nezele da izube to pravo da biraju hrvatima njihovog predstavnika ( pod izgovorom demokratije I gradjanskog drusta ) a ustvari samo zele da dominiraju nad hrvatima .[/u]
[/quote]

Koliko zaista vremena treba da ljudi shvate ovu jednostavnu tehnologiju podjele. Fragmentacija zajednice do one granulacije na kojoj moja nacionalna komponenta postane vecina.
Kad taj proces krene mora se dovesti do kraja. Nas je problem sto je zaustavljen negdje napola.
(naravno, najveci problem je sto je uopce krenuo!)
I ko zaustavlja? Zaustavljaju ga oni koji su vec dobili "granulaciju" koja im odgovara!

Sa tim na umu, na kraju ce se ispostaviti jedan apsurd - Republika Srpska je jednako valjala i Bosnjacima kao i Srbima jer je njenom separacijom onemoguceno eventualno ukrupnjavanje S+H komponente kontra B, do cega bi sigurno nekad dolazilo! Ovakvo stanje, nedovrsenog procesa cijepanja BiH je dakle jedna eksperimentalna medjufaza kojom se zeljelo kupiti malo vremena nakon naprasno zavrsenog rata i stvoriti jedna zabluda da jedinstvena BiH ima sansu. Onome kome niti nakon dvaes godina nije jasno da se taj zaustavljeni proces ne moze nikako vratiti nazad (na integraciju) vec se mora do kraja zavrsiti (treci entitet)... nece pomoci nikakvi politicki instrumenti niti iznutra niti izvana da to sprijece. Pogotovo sto to rade pod otrcanim izgovorom "gradjanstine", sto nikako ne moze biti uvjerljiv argument jer ti isti "gradjani" su u ranijim fazama odbijali integralne forme u kojima su bili manjina!
Dakle cista hipokrizija i kontadikcija.

Valjda sam bio jasan.
Skijaš

#2533 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Skijaš »

exliberal-ex wrote:Stranci ce nametnut neko rijesenje (posebno sto se mora ubacit Sejdoc/Finci opcija ) koje nece nikom odgovarat ali ja mislim da ce na kraju poslije ovog popisa doci do zaokretanja EU jer ce biti manje vise dokazano da je Bosna de facto etnicki podjeljena ...........samo moje misljenje
Interesantno, kada se priča o opciji nametanja rješenja velikosrpskom faktoru koji negira genocid, svi uglas zagalame kako je vrijeme nametanja prošlost, da stranci neće intervenisati te da se mora dogovarati sa Dodikom. Ali kada neko u zraku (potpuno neosnovano) osjeti mogućnost nametanja rješenja Sarajevu od strane međunarodne zajednice, svima oči zakrvave od dragosti i odjednom postanu vjernici u nametanje.

A nametanja će sigurno biti, ali ne u korist onih koji su na tragu zločinačkog projekta zvanog Herceg Bosna ili u korist onih koji negiraju genocid. To ćemo nametanje vidjeti kada se među sarajevskim političarima nađe neko ko dosljedno brani multietnički koncept, ove je sadašnje kokošare u Sarajevu izazov otvorenije podržati jer se vidi da im nije prioritet interes društva nego samo to čiji su ljudi na čelu raznih komisija i nadzornih odbora.
Alfons Kauders

#2534 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

salter071 wrote:
Alfons Kauders wrote:Kakva ce onda biti reakcija? Ako se drzava primora da prestane servisirati dug? Svi kreditni aranzmani padaju u vodu, zaustavljaju se svi veci projekti (autoput, energetika), kreditni rejting preko noci ide na D, finansijski sektor ostaje bez pristupa jeftinim sredstvima, u roku od par dana kriza se siri na vecinu privrednih subjekata (javni sektor ce vec biti jeban u tom trenutku). Insolventnost postaje pravilo, skoro niko nece biti u stanju servisirati svoje obaveze i lagano se nastavlja siriti, od najvece banke to tezge na pijaci. Za nekoliko sedmica pocinju nestasice robe, bankomati vise ne pljuju pare, kroz mjesec-dva stotine hiljada ljudi ostaje bez plate, za nekoliko mjeseci gradjani ne mogu vise vracati svoje kredite i bankarski sistem totalno krahira.
I onda ce mnog skontati da je rat zapravo bezbolnija opcija.
Ti si, izgleda, vidovit. Na taj scenarij se i igralo u slucaju da se ne postignu dogovori u Briselu. Pogrijesio si samo u jednoj maloj i nebitnoj stavci - taj rat nikako ne bi bio "bezbolnija opcija" za Bosnjake.
Kao prvo, bili bi okrivljeni za nastalu situaciju, a imajuci u vidu kako u zadnje vrijeme vide bosnjacku stranu na zapadu, ostaje ti samo da se zapitas - ako je drzava vec sada pod sankcijama, da li bi kao nagradu za pokretanje rata dobila ikakvu vrstu pomoci ili bi bio primljenjen libijski scenarij?
Kao drugo, predatori i ostala skalamerija su vec rasporedjeni na svoja mjesta.
I kao trece, cisto akademsko pitanje - ko bi glumio Gadafija - Zlaja ili Bakir? Zapadu je svejedno.
Hahaha od 2001 se ponavlja ista prica, muslimani teroristi, evo sad cemo sve rijesiti, samo sto nismo. Treci u srijedu, nezavisna SrBska u petak. Pa kako vam ne dosadi vise covjece?! Prodje cijeli zivot u laznim nadama.

I jos libijski scenarij :lol: :lol: :lol: da, jer NATO inace uvijek intervenise u Bosni, pogotovo na srpsko-hrvatskoj strani.

I odakle uopste ta prica o ratu? Zasto si toliko opterecen? Ja ga nisam pomenuo - opisao sam scenarij koji bi u ekonomskom smislu bio podjednako poguban kao i jebeni rat, i samo dodao da bi onda mnogi mogli pomisliti kako je rat bolja opcija... Ili nikad nisi cuo kako neko kuka da je "cak i u ratu bilo lakse".

Koja smijurija majko mila. I onda se pitamo gdje ode Coviceva racionalna politika. Takva mu je baza - jer misle da je Sarajevo Kandahar, Bosnjacki Institut pandan nekog talibanskog vijeca, a zapad jedva ceka da vojno intervenise u BiH samo da bi Covicu dao entitet i kanal na hrvatskom jeziku. :-) U kojem vi svijetu i mileniju zivite majko mila.
Alfons Kauders

#2535 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
exliberal-ex wrote:Sve se svodi na to da hrvati hoce da naprave system da oni oni biraju svog clana predsjednistva I jedini nacin da se to uradi je defakto podjela federacije na dva dijela....to naravno dolazi do zatezanja od bosnjaka ..[quote].sa druge strane bosnjaci nezele da izube to pravo da biraju hrvatima njihovog predstavnika ( pod izgovorom demokratije I gradjanskog drusta ) a ustvari samo zele da dominiraju nad hrvatima .[/u]
Koliko zaista vremena treba da ljudi shvate ovu jednostavnu tehnologiju podjele. Fragmentacija zajednice do one granulacije na kojoj moja nacionalna komponenta postane vecina.
Kad taj proces krene mora se dovesti do kraja. Nas je problem sto je zaustavljen negdje napola.
(naravno, najveci problem je sto je uopce krenuo!)
I ko zaustavlja? Zaustavljaju ga oni koji su vec dobili "granulaciju" koja im odgovara!

Sa tim na umu, na kraju ce se ispostaviti jedan apsurd - Republika Srpska je jednako valjala i Bosnjacima kao i Srbima jer je njenom separacijom onemoguceno eventualno ukrupnjavanje S+H komponente kontra B, do cega bi sigurno nekad dolazilo! Ovakvo stanje, nedovrsenog procesa cijepanja BiH je dakle jedna eksperimentalna medjufaza kojom se zeljelo kupiti malo vremena nakon naprasno zavrsenog rata i stvoriti jedna zabluda da jedinstvena BiH ima sansu. Onome kome niti nakon dvaes godina nije jasno da se taj zaustavljeni proces ne moze nikako vratiti nazad (na integraciju) vec se mora do kraja zavrsiti (treci entitet)... nece pomoci nikakvi politicki instrumenti niti iznutra niti izvana da to sprijece. Pogotovo sto to rade pod otrcanim izgovorom "gradjanstine", sto nikako ne moze biti uvjerljiv argument jer ti isti "gradjani" su u ranijim fazama odbijali integralne forme u kojima su bili manjina!
Dakle cista hipokrizija i kontadikcija.

Valjda sam bio jasan.[/quote]

Jesi, nikakav problem, treci entitet i nezavisna RS su neminovnost... Samo sto nisu... I tako vec 20 i kusur godina... :D

Imas li ti mozda neki vremenski okvir? Jos 20 godina? Ili 40? Ili u cetvrtak?
Skijaš

#2536 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Skijaš »

dustaban wrote:Onome kome niti nakon dvaes godina nije jasno da se taj zaustavljeni proces ne moze nikako vratiti nazad (na integraciju) vec se mora do kraja zavrsiti (treci entitet)... nece pomoci nikakvi politicki instrumenti niti iznutra niti izvana da to sprijece.
To nije realno jer je nemoguć dogovor oko toga šta bi bilo čije. Ne možeš tražiti pravdu predlaganjem nepravednih rješenja a podjela teritorije definisana silom je suštinski nepravedna. Ti ustvari tom pričom o rezervatu kojeg bi se dalo Bošnjacima, nudiš pokriće za one koji bi da FBiH potpuno transformišu u Republiku Bošnjačku. Ako promovišeš nepravdu, nemaš se pravo buniti kada je neko prema tebi nepravedan.
Hafis

#2537 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Ako bi prognozirali neke buduće ishode, veću opciju u budućnosti ima federalni koncept uređenja države, temeljen i na nekim etničkim kriterijima, nego utopija stvaranja nekakve ''građanske'' države u kojoj bi najbrojniji narod ostvario svoju apsolutnu supremaciju. Nema od toga ništa.
Skiijaševa dječja priča ''kada se među sarajevskim političarima nađe neko ko dosljedno brani multietnički koncept'' može još paliti u dječijem vrtiću Duga ili Sunčani dan.
Mislim, više je nego ofirno pozivati se na taj čuveni ''sarajevski'' multietnički koncept''. Ti kao da još živiš u 1984. i u vrijeme Vučka, i kao da se nije ništa promijenilo. Ta se roba više ne može ni vani prodavati a ne ovdje. Isuviše se dobro poznajemo međusobno.
vee-jay

#2538 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

Sve se svodi na to da hrvati hoce da naprave system da oni oni biraju svog clana predsjednistva I jedini nacin da se to uradi je defakto podjela federacije na dva dijela....to naravno dolazi do zatezanja od bosnjaka ...sa druge strane bosnjaci nezele da izube to pravo da biraju hrvatima njihovog predstavnika ( pod izgovorom demokratije I gradjanskog drusta ) a ustvari samo zele da dominiraju nad hrvatima .
i posto je samo tvoje misljenje, niko nebi trebao da ima problema sa tim :-D
Skijaš

#2539 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Skijaš »

Hafis wrote:Ako bi prognozirali neke buduće ishode, veću opciju u budućnosti ima federalni koncept uređenja države, temeljen i na nekim etničkim kriterijima, nego utopija stvaranja nekakve ''građanske'' države u kojoj bi najbrojniji narod ostvario svoju apsolutnu supremaciju. Nema od toga ništa.
Skiijaševa dječja priča ''kada se među sarajevskim političarima nađe neko ko dosljedno brani multietnički koncept'' može još paliti u dječijem vrtiću Duga ili Sunčani dan.
Mislim, više je nego ofirno pozivati se na taj čuveni ''sarajevski'' multietnički koncept''. Ti kao da još živiš u 1984. i u vrijeme Vučka, i kao da se nije ništa promijenilo. Ta se roba više ne može ni vani prodavati a ne ovdje. Isuviše se dobro poznajemo međusobno.
Multietnički koncept je, sa sadašnjim odnosom snaga na terenu, jedini spas za Hrvate a svako propagiranje Trećeg otežava stvar.
dustaban

#2540 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by dustaban »

Skijaš wrote:
dustaban wrote:Onome kome niti nakon dvaes godina nije jasno da se taj zaustavljeni proces ne moze nikako vratiti nazad (na integraciju) vec se mora do kraja zavrsiti (treci entitet)... nece pomoci nikakvi politicki instrumenti niti iznutra niti izvana da to sprijece.
To nije realno jer je nemoguć dogovor oko toga šta bi bilo čije. Ne možeš tražiti pravdu predlaganjem nepravednih rješenja a podjela teritorije definisana silom je suštinski nepravedna. Ti ustvari tom pričom o rezervatu kojeg bi se dalo Bošnjacima, nudiš pokriće za one koji bi da FBiH potpuno transformišu u Republiku Bošnjačku. Ako promovišeš nepravdu, nemaš se pravo buniti kada je neko prema tebi nepravedan.
Ma ta prica o rezervatima je otrcana. Evo ja, nebosnjak, imam namjeru ostati u "bosnjackom rezervatu" samo da se ova patnja vise jednom zavrsi.
Osim toga, ti "rezervati" vec postoje. Evo danas Bajram i posto ovdje gdje trenutno jesam, dakle u bosnjackom rezervatu, ne radi ducan koji mi treba, odoh u "hrvatski dio multietnicke federacije", tamo danas sve radi!
Ima ova podjela i nekih prednosti!
Skijaš wrote: Multietnički koncept je, sa sadašnjim odnosom snaga na terenu, jedini spas za Hrvate a svako propagiranje Trećeg otežava stvar.
A sta mislis da jednom pustimo Hrvatima da odluce sta je spas za njih... makar se zayebali!
Alfons Kauders

#2541 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:Ako bi prognozirali neke buduće ishode, veću opciju u budućnosti ima federalni koncept uređenja države, temeljen i na nekim etničkim kriterijima, nego utopija stvaranja nekakve ''građanske'' države u kojoj bi najbrojniji narod ostvario svoju apsolutnu supremaciju. Nema od toga ništa.
Pa ne razumijem onda, zasto je Franjo potpisao Vasington i Dejton? Salio se covjek ili sta vec?

Hrvatska politika je trazila svoju republiku. Cilj nije ostvaren ni vojnim ni politickim sredstvima. Onda su dobili kantone i potpisali. Nakon par godina trazili su vise, pa je krenuo neslavni pokusaj samouprave i do danas se nista nije promijenilo. Ciljevi i zahtjevi su ostali potpuno isti, mada je pozicija Hrvata znacajno oslabljena od samouprave do danas.

Valja imati na umu da je Hrvatska tada nemilice trosila lovu podrzavajuci hrvatsku politiku u BiH, sto vise nije slucaj. I nakon tih milijardi ulupanih u transformaciju HRHB u neku neformalnu politicku tvorevinu koja bi se uklapala u novi ustavni sistem, i Hrvatska je okrenula ledja. A rezultati tih para su bili nikakvi - taman toliki da 15tak godina kasnije hrvatska politika u BiH trazi da im Bosnje placaju televizijski kanal, mada su skrsili dovoljno para iz RH da naprave jebeni CNN.

Pa ni Mostar nisu uspjeli poklopiti, naseljavali su dole sve sto su mogli, skrsili stotine miliona hrvatskih poreskih obveznika, i opet nije proslo. A sad samo sto nije, koliko sutra. :-)
Alfons Kauders

#2542 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
Skijaš wrote:
Ma ta prica o rezervatima je otrcana. Evo ja, nebosnjak, imam namjeru ostati u "bosnjackom rezervatu" samo da se ova patnja vise jednom zavrsi.
Osim toga, ti "rezervati" vec postoje. Evo danas Bajram i posto ovdje gdje trenutno jesam, dakle u bosnjackom rezervatu, ne radi ducan koji mi treba, odoh u "hrvatski dio multietnicke federacije", tamo danas sve radi!
Ima ova podjela i nekih prednosti!
Skijaš wrote: Multietnički koncept je, sa sadašnjim odnosom snaga na terenu, jedini spas za Hrvate a svako propagiranje Trećeg otežava stvar.
A sta mislis da jednom pustimo Hrvatima da odluce sta je spas za njih... makar se zayebali!
Pa mogu odluciti na svakim izborima, u cemu je problem? Nisu ni Bosnjaci ni Srbi odlucivali o ustavnom poretku koji imamo.
Skijaš

#2543 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Skijaš »

dustaban wrote:
Skijaš wrote:
Ma ta prica o rezervatima je otrcana. Evo ja, nebosnjak, imam namjeru ostati u "bosnjackom rezervatu" samo da se ova patnja vise jednom zavrsi, pa kako god.
Polako, prvo nacrtaj taj komad teritorije kojeg misliš da bi Bošnjaci trebali prihvatiti.
Praljak i ekipa koja je u Haagu već zajebaše Hrvate, nemoj više kume.
Tessaract

#2544 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Tessaract »

Skijaš wrote: A nametanja će sigurno biti, ali ne u korist onih koji su na tragu zločinačkog projekta zvanog Herceg Bosna ili u korist onih koji negiraju genocid.
Све три стране негирају злочине почињене над другима и све три стране одбијају да се суоче са неделима својих, тако да неће бити наметања ничега никоме.
Skijaš wrote:To ćemo nametanje vidjeti kada se među sarajevskim političarima nađe neko ko dosljedno brani multietnički koncept...
Не бих рекао да ће се тај ускоро наћи, јер је прави мултиетничар подједнако против међуентитетских граница као и оних на Дрини и Сави. Нажалост међу Бошњацима се могу наћи само они који би укидали оне границе које им обезбеђују хегемонију, а то никако не могу да буду мултиетничари.

Skijaš wrote:Dva entiteta, deset kantona, a sve bez etničkog karaktera te decentralizacije, odnosno da nema nametanja identiteta jednog naroda kao službenog identiteta bilo koje od tih administrativnih jedinica, bez opštinskih krsnih slava i polumjeseca na opštinskim grbovima. Mislim da je ključni problem upravo u tom zapišavanju teritorije, da toga nema, ovo bi se davno smirilo.
Етничке поделе без етничког карактера? Појасни, молим те. Зашто одржавати смешну поделу на ентитете и кантоне ако искључујеш етничке поделе?
Hafis

#2545 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Pa ne razumijem onda, zasto je Franjo potpisao Vasington i Dejton? Salio se covjek ili sta vec?

Hrvatska politika je trazila svoju republiku. Cilj nije ostvaren ni vojnim ni politickim sredstvima. Onda su dobili kantone i potpisali. Nakon par godina trazili su vise, pa je krenuo neslavni pokusaj samouprave i do danas se nista nije promijenilo. Ciljevi i zahtjevi su ostali potpuno isti, mada je pozicija Hrvata znacajno oslabljena od samouprave do danas.

Valja imati na umu da je Hrvatska tada nemilice trosila lovu podrzavajuci hrvatsku politiku u BiH, sto vise nije slucaj. I nakon tih milijardi ulupanih u transformaciju HRHB u neku neformalnu politicku tvorevinu koja bi se uklapala u novi ustavni sistem, i Hrvatska je okrenula ledja. A rezultati tih para su bili nikakvi - taman toliki da 15tak godina kasnije hrvatska politika u BiH trazi da im Bosnje placaju televizijski kanal, mada su skrsili dovoljno para iz RH da naprave jebeni CNN.

Pa ni Mostar nisu uspjeli poklopiti, naseljavali su dole sve sto su mogli, skrsili stotine miliona hrvatskih poreskih obveznika, i opet nije proslo. A sad samo sto nije, koliko sutra. :-)
Nikakve veze s mojim tekstom. Ratna i poratna razglabanja.
Kakve veze ima TV, Tudžman, Mostar i ostalo nabrojano s mojim tekstom gore.
Ponoviti ću: izglednija je buduća opcija BiH kao federalne zajednice s stanovitim stupnjem etnoteritorijaliteta, nego neki građanski lonac za topljenje u neki imaginarni pojam zvani bosanstvo.

Kada već govorimo o prošlim vremenima, i ti dobro znaš da do rasprava poput one u Briselu ne bi ni došlo do prije nekih desetak godina, davno bi to MZ prelomila preko koljena i mi o ovome ne bismo ni raspravljali. Međutim, mnogo što šta se izdešavalo u međuvremenu, i došlo je do evolucije u političkom pristupu. nešto se desilo i preko noći je ''građanska'', što bi rekao Skijaš - ''multietnička'' opcija stvrstana u svoj koš, u koji joj jest mjesto.
I nitko ne govori da će se to ''nešto'' desiti sutra. Možda neće ni za naših života.
Last edited by Hafis on 15/10/2013 11:41, edited 1 time in total.
Skijaš

#2546 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Skijaš »

Tessaract wrote:
Skijaš wrote:Dva entiteta, deset kantona, a sve bez etničkog karaktera te decentralizacije, odnosno da nema nametanja identiteta jednog naroda kao službenog identiteta bilo koje od tih administrativnih jedinica, bez opštinskih krsnih slava i polumjeseca na opštinskim grbovima. Mislim da je ključni problem upravo u tom zapišavanju teritorije, da toga nema, ovo bi se davno smirilo.
Етничке поделе без етничког карактера? Појасни, молим те. Зашто одржавати смешну поделу на ентитете и кантоне ако искључујеш етничке поделе?
Ponovo crtati karte bi bilo jako teško, a kada bi to bila opcija, podržao bih nešto ovako :

http://www.mhrr.gov.ba/images/KartaRegionalniCentri.jpg

Međutim, pošto je ponovno crtanje karata prevelik izazov i oduzelo bi nam previše vremena, dovoljno je da se u postojećim administrativnim jedinicima prestane sa nametanjem identiteta samo jednog od naroda kao jedinog službenog. Da zadržimo postojeću decentralizaciju ali bez svojatanja teritorije jer to svojatanje podrazumjeva diskriminaciju i mimo je ustavnog okvira po kojem su tri naroda konstitutivni na tlu čitave države.
vee-jay

#2547 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

Hafis wrote: Ponoviti ću: izglednija je buduća opcija BiH kao federalne zajednice s stanovitim stupnjem etnoteritorijaliteta, nego neki građanski lonac za topljenje u neki imaginarni pojam zvani bosanstvo.
Puno izglendije je da ce BiH jos dosta vremena ostati sa dva entiteta, jedan ce ostati "Srpski" drugi ce postati "Bosnjacki".
dustaban

#2548 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by dustaban »

Alfons Kauders wrote:
dustaban wrote: A sta mislis da jednom pustimo Hrvatima da odluce sta je spas za njih... makar se zayebali!
Pa mogu odluciti na svakim izborima, u cemu je problem? Nisu ni Bosnjaci ni Srbi odlucivali o ustavnom poretku koji imamo.
Skijaš wrote: Praljak i ekipa koja je u Haagu već zajebaše Hrvate, nemoj više kume.
Sta reci na ovo?!
"U cemu je problem, imaju sansu na izborima!"
"Praljak i ekipa ih zayebase..." (... zato mi Bosnjaci moramo spasavati Hrvate od Hrvata!)

:-) :-) :-)

Nas ce ovaj "gradjanski" rezon odvesti u PM
Alfons Kauders

#2549 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nikakve veze s mojim tekstom. Ratna i poratna razglabanja.
Kakve veze ima TV, Tudžman, Mostar i ostalo nabrojano s mojim tekstom gore.
Ponoviti ću: izglednija je buduća opcija BiH kao federalne zajednice s stanovitim stupnjem etnoteritorijaliteta, nego neki građanski lonac za topljenje u neki imaginarni pojam zvani bosanstvo.

Kada već govorimo o prošlim vremenima, i ti dobro znaš da do rasprava poput one u Briselu ne bi ni došlo do prije nekih desetak godina, davno bi to MZ prelomila preko koljena i mi o ovome ne bismo ni raspravljali. Međutim, mnogo što šta se izdešavalo u međuvremenu, i došlo je do evolucije u političkom pristupu. nešto se desilo i preko noći je ''građanska'', što bi rekao Skijaš - ''multietnička'' opcija stvrstana u svoj koš, u koji joj jest mjesto.
I nitko ne govori da će se to ''nešto'' desiti sutra. Možda neće ni za naših života.
Ima, naravno. Covic trazi nesto sto nikad nije bilo dio navedenih sporazuma. Ako jeste, zasto onda to ne radi u zakonskim okvirima? Zasto fino nije tuzio drzavu i dobio svoju presudu kao Sejdic i Finci?

Koja je onda svrha tih sporazuma i ustava ako su relativni i ako se ustavni okvir moze mijenjati kako se kome digne kurac, mimo redovne procedure? Moze li se mijenjati jos nesto?

Dakle sam kazes mozda se nece desiti ni za nasih zivota. Prodje 20 godina, moze proci jos 30, 40... Zasto onda ustrajavati na toj politici kad je ocito da od nje nema nista? Kada to radi Haris, onda ga svi ismijavamo, ali kad radi Covic onda je vizionar?
Alfons Kauders

#2550 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
Alfons Kauders wrote:
dustaban wrote: A sta mislis da jednom pustimo Hrvatima da odluce sta je spas za njih... makar se zayebali!
Skijaš wrote: Praljak i ekipa koja je u Haagu već zajebaše Hrvate, nemoj više kume.
Sta reci na ovo?!
"U cemu je problem, imaju sansu na izborima!"
"Praljak i ekipa ih zayebase..." (... zato mi Bosnjaci moramo spasavati Hrvate od Hrvata!)

:-) :-) :-)

Nas ce ovaj "gradjanski" rezon odvesti u PM
Ne razumijem, ja fino kazem da svake cetiri godine imaju priliku da glasaju za drugu politiku. Sad zamisli da 60% Bosnja glasa za Harisa i njegovih 100%, i da se taj procenat nikad ne mijenja, kao ni njegova politika.

Jebo te zivot, pa ovdje se neuspjeh politike slavi kao njen najveci uspjeh i dokaz njene ispravnosti.

"20 godina to nismo dobili, ali nije problem u zahtjevima HDZ-a vec u onim koji te zahtjeve odbijaju"

I onda je zakljucak da treba i narednih 20, 50 ili 100 godina ustrajavati na istim zahtjevima, na zahtjevu za etnickim razgranicenjem i nekoj teritoriji u kojoj bi Hrvati na kraju dana jedva bili relativna vecina.
Post Reply