LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2526 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by JoseMujica »

opra Peđa Slučajnog Prolaznika...samo tako

u političkoj praksi ovo će biti poznato kao Sindrom Suljagić :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2527 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plain vanilla »

JoseMujica wrote:opra Peđa Slučajnog Prolaznika...samo tako

u političkoj praksi ovo će biti poznato kao Sindrom Suljagić :D
pa ne bih ja rekla, mislim da je Pedja odolio kolektivnoj osudi sporazuma..nisam vidjela da igdje spominje izdaju, prodaju, slabljenje drzave...
JoseMujica

#2528 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by JoseMujica »

ima i to ...otpor prema kolektivnoj histeriji...iskreno i mene to valja...dok počne masa histerisati to ide u drugu krajnost

ali ne napadaju SDA-ovci Slučajnog bezveze...oni dobro znaju, iz osobnog iskustva, da u svakom džentlimenskom sporazumu ima onaj nezapisani dio ;-)

tako se tradicionalno dogovaraju balkanski pizduni :(
ultima_palabra

#2529 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by ultima_palabra »

plain vanilla wrote:je li iko ovo citao :?

http://blog.radiosarajevo.ba/82/05112012932
Pravi grešku u samom startu... ne može se ovaj sporazum čitati kao da su ga kreirali Gandhi i Mandela.
plain vanilla

#2530 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plain vanilla »

JoseMujica wrote:ima i to ...otpor prema kolektivnoj histeriji...iskreno i mene to valja...dok počne masa histerisati to ide u drugu krajnost

ali ne napadaju SDA-ovci Slučajnog bezveze...oni dobro znaju, iz osobnog iskustva, da u svakom džentlimenskom sporazumu ima onaj nezapisani dio ;-)

ali ne mozemo bacati grah (ili kasike) i na osnovu toga osudjvati sporazum i otkopavati puske
plain vanilla

#2531 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plain vanilla »

ultima_palabra wrote:

Pravi grešku u samom startu... ne može se ovaj sporazum čitati kao da su ga kreirali Gandhi i Mandela.
sto znaci da su bilo sta dogovorili trebalo bi osuditi? :D

a kad suljo dogovara sve je patriotski..eh
miki.ba

#2532 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by miki.ba »

Koliko sam cuo SDA ce ovaj sporazum blokirati svim silama, tacnije Bakir je to rekao.
Sad je samo pitanje ko je veci izdajnik ovi koji teže dogovoru ili ovi koji teže blokadi.
Podržavao sam sporazum, a sada ga još više podržavam jer vidim da je jedini odgovor na sporazum totalna blokada.
ultima_palabra

#2533 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by ultima_palabra »

plain vanilla wrote:
ultima_palabra wrote:

sto znaci da su bilo sta dogovorili trebalo bi osuditi? :D

a kad suljo dogovara sve je patriotski..eh
Znaš da ja nisam taj :) Uostalom, javnost je isto gledala i na dogovore Dodik-Hare i Dodik-Suljo-Čova.

Govorim o tome da u dijelovima oko Elektroprenosa i VSTV-a daju sebi više moći sakrivajući se iza nekih interesa građana... da li treba vjerovati toj dvojici da imaju iskrene namjere?
Alfons Kauders

#2534 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Alfons Kauders »

Znao sam. Ode i Pedja u izdajnike. :D :D :D
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#2535 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by antimobbing »

Može li mi neko objasniti koja je svrha uopće više bilo šta čitati? Ne kontam?
palermo

#2536 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by palermo »

plain vanilla wrote: ali ne mozemo bacati grah (ili kasike) i na osnovu toga osudjvati sporazum i otkopavati puske
A na osnovu čega ti zaključuješ da se baca grah i da se otkopaju puške.

Ovdje barem je bilo prilično argumentovanih kritika sporazuma. Mislim da je forumaš brzica to najbolje elaborirao, sve ono što ide u prilog Dodiku i slabljenjud države je konkretno i provodivo, sve ostalo je samo šuplja fraza.

Mislim, dozvoli i ti da imaju ljudi i drugačije mišljenje od tebe i da ih pri tom ne etiketiraš kao one koji bi otkopavali puške.
plain vanilla

#2537 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plain vanilla »

ultima_palabra wrote: Znaš da ja nisam taj :) Uostalom, javnost je isto gledala i na dogovore Dodik-Hare i Dodik-Suljo-Čova.

Govorim o tome da u dijelovima oko Elektroprenosa i VSTV-a daju sebi više moći sakrivajući se iza nekih interesa građana... da li treba vjerovati toj dvojici da imaju iskrene namjere?
treba li vjerovati ijednom politicaru da ima iskrene namjere? kome da vjerujemo ako cemo osudjivati bez i da procitamo?
samo nemoj reci Komsicu

Alfons Kauders wrote:

Znao sam. Ode i Pedja u izdajnike. :D :D :D
cekam @skijasha :mrgreen:
Alfons Kauders

#2538 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote: Znaš da ja nisam taj :) Uostalom, javnost je isto gledala i na dogovore Dodik-Hare i Dodik-Suljo-Čova.

Nijedan politicar nema iskrene namjere. Inace ne bi bio politicar.

Dakle supci su, ali ako je ikako moguce treba biti objektivan i pokusati uraditi makar nesto, sto bi bilo u interesu i RS i FBiH. A takvih stvari ima na pretek, o cemu Pedja i pise.

Zato se i slazem kada NS kaze da se ekonomija trebala odvojiti od politike u sporazumu, samo sto onda politicki dio ne bi mogli prodati. (ne mogu ni sad doduse)
plain vanilla

#2539 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plain vanilla »

palermo wrote:
plain vanilla wrote: ali ne mozemo bacati grah (ili kasike) i na osnovu toga osudjvati sporazum i otkopavati puske
A na osnovu čega ti zaključuješ da se baca grah i da se otkopaju puške.

Ovdje barem je bilo prilično argumentovanih kritika sporazuma. Mislim da je forumaš brzica to najbolje elaborirao, sve ono što ide u prilog Dodiku i slabljenjud države je konkretno i provodivo, sve ostalo je samo šuplja fraza.

Mislim, dozvoli i ti da imaju ljudi i drugačije mišljenje od tebe i da ih pri tom ne etiketiraš kao one koji bi otkopavali puške.
izvukao si iz konteksta moju recenicu, a to nije lijepo...

ja sam odgovorila na ovo
da u svakom džentlimenskom sporazumu ima onaj nezapisani dio
ultima_palabra

#2540 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by ultima_palabra »

Sve ok, ali ako postoje dva scenarija, ja ću prije krenuti od onog lošijeg... bazirajući se na iskustvima koje imamo sa ovom dvojicom.
JoseMujica

#2541 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by JoseMujica »

plain vanilla wrote:
JoseMujica wrote:ima i to ...otpor prema kolektivnoj histeriji...iskreno i mene to valja...dok počne masa histerisati to ide u drugu krajnost

ali ne mozemo bacati grah (ili kasike) i na osnovu toga osudjvati sporazum i otkopavati puske
ima i to....i u ovome i leži naša politička šizofrenija što nikad nismo načisto s onim šta se dešava oko nas...javno ti prodaju jedno, dok iza kulisa rade nešto sasvim drugo....npr. Alija je bio majstor za ovakva kokošarenja
res publica

#2542 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by res publica »

ultima_palabra wrote:
res publica wrote:Druga stvar je što u bošnjačkoj javnosti neki stavovi generiraju podjelu i to preko negodovanja zbog ojačavanja entitetskih nadležnosti. Neko je čak prokomentarisao da ovim sporazumom "BiH gubi, a RS dobija". Tako se artikuliše jedno uvjerenje da su BiH i RS poptuno odvojene cjeline koje se bore jedna protiv druge, a to je uvjerenje koje BiH definiše kao podijeljenu. Pravi integralistički stav bi bio da je RS dio BiH i da njeno jačanje znači jačanje BiH, tj. unutrašnju reorganizaciju BiH. Možda to sad izgleda smiješno, ali smatram da je bolje tako postaviti stvari. RS je takva kakva jeste, ali ona je opredjeljenje jedne konstitutivne komponente (srpske) i zato nije pametno uspostavljati isključivost na relaciji BiH - RS "što više RS, to manje BiH, i obrnuto", nego treba tražiti rješenje koje integriše sadašnju demokratrsku volju srpske komponente u bosanskohercegovački politički mozaik. Jer, jednostavno, isključivost neće dovesti do toga da se stavovi BH Srba promjene u korist BiH, već, naprotiv, ojačavaće njihov kontrastav prema BiH.
To uvjerenje je iz razloga što je manji entitet nastao na negaciji BiH, odnosno pokušaju da se ona ognjem i mačem zatre i podijeli. Dakle to monstrumče rata nije zamišljeno kao dugoročno rješenje, nego kao prelazni period prema integraciji ili raspadu zemlje... zavisi s koje strane se posmatra.
res publica wrote:Treće, Bošnjacima i to pre svega njima, potreban je odgovarajući prostor gdje oni mogu neometani od drugih da donose odluke o sebi. To sada mogu samo u nekoliko kantona, što je malo, jer su kantoni administativno odvojeni jedni od drugih, i nemaju značajne nadležnosti.
Baš me zanima iz čega je izveden ovaj zaključak.
Zaključak je izveden upravo iz situacije o kojo raspravljamo ovdje danima. Ko je odlučio da li će u Vijeću ministara biti Tihić ili Lagumdžija? Odlučio je Dodik. Je li to situacija koja odgovara Bošnjacima, ili treba naći načina da bošnjački glasač odlučuje ko će njime vladati?
kobilica

#2543 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by kobilica »

plain vanilla"
da u svakom džentlimenskom sporazumu ima onaj nezapisani dio
Jesi li ti za "Sve Svete" posjetila grob svog sina!

Da li si pomolila "Oce Nas" ili si "klanjala" po muslimanski!
Reci Bosanko?
Last edited by kobilica on 06/11/2012 12:31, edited 1 time in total.
bjelave

#2544 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by bjelave »

Respublica na kojoj teritoriji bi se prostirala Hrvatska Rerublika?
ultima_palabra

#2545 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by ultima_palabra »

res publica wrote:Zaključak je izveden upravo iz situacije o kojo raspravljamo ovdje danima. Ko je odlučio da li će u Vijeću ministara biti Tihić ili Lagumdžija? Odlučio je Dodik. Je li to situacija koja odgovara Bošnjacima, ili treba naći načina da bošnjački glasač odlučuje ko će njime vladati?
Evo ja kao bošnjački glasač ti odgovaram da mi je ok svako rješenje i svaka vlast koja je u okviru ustava i zakona BiH. A ako su se Tihić i Lagumdžija spustili na taj nivo da moljakaju Dodika i ispunjavaju mu želje kako bi ostali na vlasti, potpuno mi je svejedno koji će od njih dvojice biti u fotelji.
palermo

#2546 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by palermo »

plain vanilla wrote: izvukao si iz konteksta moju recenicu, a to nije lijepo...

]
misliš, pa ne spominjenm ja ovdje kolektivnu hsiteriju, niti peđu koji će navodno biti svrstan i izdajnike zbog toga što ne nalazi ništa loše u sporazumu........
plain vanilla

#2547 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plain vanilla »

ultima_palabra wrote:Sve ok, ali ako postoje dva scenarija, ja ću prije krenuti od onog lošijeg... bazirajući se na iskustvima koje imamo sa ovom dvojicom.
pa dobro, i ta je na mjestu
ne mislim ja da su se Dodik i Zlaja sjeli i dogovorili da bi olaksali zivot napacenom narodu (u oba entiteta)
bilo bi lijepo napraviti emisiju gdje bi bili prikljuceni na poligraf pa da ih malo propitamo

samo ne volim linc mase...Zlaja i Dodik su omrazene licnosti i cool je napisati kakvu kolumnicu, esej, komentar, post protiv njih...
Zato mi je bas cudno da je uzdrzani Pedja krenuo protiv vjetra...sta mislis, ima li Pedja skrivenih namjera ili je ono samo njegovo misljenje o sporazumu?
plain vanilla

#2548 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by plain vanilla »

palermo wrote:
plain vanilla wrote: izvukao si iz konteksta moju recenicu, a to nije lijepo...

]
misliš, pa ne spominjenm ja ovdje kolektivnu hsiteriju, niti peđu koji će navodno biti svrstan i izdajnike zbog toga što ne nalazi ništa loše u sporazumu........
to je Alfons rekao :wink:
vidis da opet pogresno mi poturas
res publica

#2549 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by res publica »

Rock Flock wrote:Res publica je napuisao : ,,
,,Ako je bošnjačka dilema da li da unište taj srpski bunker, ili da i sami za sebe naprave sličan, ja sam više za ovo drugo. Uništavanje zapravo bi negiralo volju srpskog naroda, a to je delikatna stvar i ko zna do čega bi moglo da dovede.,
,

Sa ovom ali samo sa ovom recenicom si rekao sve . Ti koji nisi ni Srbin niti bilo sta od konstituvnih predlazes podjelu , bosnjackoj strani da sebi napravi bunker . Zasto ? Nisi Bosnjak ne znas njihove zelje na osjecas ono sto oni osjecaju ali ti im predlzes nesto sto oni nece i zbog cega su izgubili 100 000 ljudi ( mrtvih ) a milion im rasut po svijetu . Kazes dalje da bi unistavanje rs bunkera moglo dovesti do ko zna cega ? Sta te briga , nisi Srbin , sto kukas nad njihovim bunkerom ?
Kazes dalje da te nije briga jer ti ni podjela ni cjelovitost ne koristi , niti te briga koja ce se zastava vijoriti iznad glave .
Dakle po tebi bi u Sarajevu dobra bila i srpska zastava samo da je tebi dobro . E vidis u ovoj zemlji ima ljudi kojima je stalo koja ce zastava vijoriti u Sa ali u BL i Laktasima . I jos nesto : nikome ne moze dobro u ovako uredjenoj zemlji . Nikome . Bosna moze disati samo kao jedinstvena drzava sa jednim predsjednikom i sa jednim parlamentom i sa jednom vladom i sa jednom vojskom i sa jednom policijom i sa principom jedan covjek jedan glas . Samo je u Juzno Africkoj Republici bio ovakv sistem jer je crnaca bilo vise nego bijelaca i nije vazilo jedan covjek jedan glas . I tamo je to palo ali jos uvijek zivi u BiH . Bosna i Bosanci ako hoce da zive moraju stvoriti unitarnu Bosnu od Save do mora sta god to znacilo , mislim na rijec unitarna jer se te rijeci jezi Dodik i Karadjic . A ti ako hoces da zivis dobro i da ti budu zagarnirana gradjanska prava bori se za unitarnu Bosnu i bori se da ljiljani se zavijore u BL . Takva Bosna je jedina drzava koja ti garantira ono sto ti trazis . Ako ti ne dopada ideja onda si Srbofil . Meni licno u takvoj Bosni nece faliti oni Srbi i Hrvati koji su sanjali podijeljenu pa makar ih bilo 90 posto na obadvije strane . Onaj ko nije htio suverenu i cjelovitu Hrvatsku gdje vaze sva pravila koja sam nabrojao otisao je iz Hrvatske i niko za njim ne kuka . Molim lijepo .
A što bih se ja zalagao bilo za ljiljane z BL, bilo za srpsku zastavu u SA? Što bih se zamjerio jednima ili drugima, pa sutra kad, i ako, pobjede oni koje nisam podržavao da mi zagorčavaju život?
Evo i ovo što sam naveo kao svoj stav već živcira tebe, iako sam želio da budem dobronamjeran. Možda sam već i nekog Srbina iživčirao govoreći na drugoj temi o mentalitetu srpskih partizana. I tako ispada da je najpametnije da šutim, jer ću se prije ili kasnije zamjeriti jednima od vas.
E to je moj problem. Treba mi država koja će mi barem dopustiti da kažem šta mislim, tj. da mi omogući to i ostala građanska prava. To je neki moj maksimum zahtijeva, a ostalo (granice, zastave, države, centralizacija, decentralizacija) vam džabe, kako god se dogovorite.
I nije dobro koristiti tu retorku tipa "srbofil" jer je diskvalifikatorska. Ne toliko radi mene, nego generalno. Ako funkcionišeš po principu da kačiš diskvalifikatorsku etiketu svakome ko svojim stavom makar minimalno odstupa od tvog, onda ćeš doći u poziciju da svoje sunarodnike dijeliš da izdajnike i patriote, a to nije dobro. Sad je na tapetu Lagumdžija, sutra Tihić i tako...
palermo

#2550 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by palermo »

plain vanilla wrote: to je Alfons rekao :wink:
vidis da opet pogresno mi poturas
jes u pravu si, znao sam čim sam pisao da je to Alphonsova rečenica :D , but nevermind kontekst je isti..............

mislim, pogledaj postove na ovoj temi, mnogo ćeš više pročitati etiketiranja od strane ovih branilaca sporazuma nego od ovih drugih....pa se tu spominje državno uhljebljenje, pa se spominje kako su protiv sporazuma oni koji žive dobro od konflikta, pa samo nacionalista može biti protiv dogovora da ne nabrajam dalje...pročitaj....da ne spominjem SDP-ovu propagandnu mašineriju i njihova saopštenja......i onda ti govoriš o histeriji (to je ipak tvoje, jel de :D )....
Post Reply