Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zigson

#25151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zigson »

seoBIH wrote: 24/12/2019 16:02
Optimist wrote: 24/12/2019 15:52
komsinica_s_drugog wrote: 24/12/2019 10:40 Znaci ako vozim 70 km/h trebam se svako malo zaustavljati na prosirenju da propustim ove iza sebe :lol:
De odvadite malo :roll:
Ja bih samo dodao da gledas retrovizore.
Ako vidis 5+ auta iza sebe, znaci da usporavas saobracaj.
Ako vidis da je kamion iza tebe, znaci da vozis sporije od prosjeka. U tom slucaju prvo prosirenje i desni zmigavac. Olaksaj i sebi i drugima.
Joj priče, pa svi od nas su više puta bili svjedoci da kamiondzija gasa i krši pravila :S to sto njih pet iza mene zuri znači da ja treba da se sklonim? Kakvo je to mjerilo? Postoji zdrava logika, naravno da je 50km/h sporo kada je ograničenje 80km/h, ali u isto vrijeme 70km/h nikada neće biti sporo, ili ometajuće.

Hajde reci nam na relaciji Zenica - Doboj, koji je to prosjek zadovoljavajuće brzine? :lol:
90
zdruzdjo

#25152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

jo price i (samo)pravdanja ovih sto guslaju po cesti.
Znaci vozis ispod dozvoljenog i vidis da pravis guzvu. Svjesno. SKLONI SE ILI UBRZAJ. Dovodis druge ucesnike u saobracaju u opasnost.
Moja situacija od danas, koju sam gore opisao, to savrseno ilustruje. Znaci debil je svjesno(namjerno ili iz nekog drugog razloga) pravio guzvu i nepotrebnu nervozu kod barem 10 vozaca. izazvao potencijalo opasnu situaciju jer je debil sa audijem krenuo preticati 10-ak auta. Ne opravdavam ga ni najmanje ali djelimicno razumijem.
Skloni se ba jebo te. ako ti imas vremena da guzeljas 30 od tacke a do tacke b mozda neko drugi mozda nema.

Ali jooooook, ja samo ja i niko osim JA!!!! arrrrrrrhhh
tempuser

#25153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Ovako razmislja sad kad ima 2 mjeseca staza, sta ce biti kad napuni 2 godine i bude potencijalno najopasnija kategorija na cesti?! :?
seoBIH

#25154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Možda ga strah da ne istrči neko dijete.
Throttle

#25155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Industrialyzer wrote: 24/12/2019 13:29 JA 80% ih ne smije ni sliku auta postaviti, da ih ko ne prepozna dok voze 39 km/h trecom prema Ilidzi navece u 21:00 :mrgreen:
Ja sam stavljao al ne vozim prema Ilidzi skoro nikad pa.mi svejedno :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

ja bi stavio slike al moj auto je bezze i truHo ,pa da se ne brukam.. :(
Throttle

#25157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Vozis li prema Ilidzi, nemoj da te neko uprati :mrgreen:
Stavi slobodno, ne moze bit truhliji od Opela :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

vozim od ilidze prema gradu
Industrialyzer

#25159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Industrialyzer »

Niko nije umro zbog malo hrdje, hajde Boga ti :D
drug_profi

#25160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

ja sam na svom opelu polijepio onu niklovanu traku preko hrđe. Ima u peniju 3 marke 5 metara. Sad izgleda ko aviJon.
Jos mu progorio auspuh pa i zvizdi ko avijon.
A ratkape one sto se vrte eeee, pa jos maglenke prizdijem, doduse samo jedna radi..... ali da vidis makine....
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#25161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

http://www.autopress.hr/sto-ako-ste-pre ... te-uciniti

U skladu sa temom i nedavnom raspravom.
Travnički Noćni Šetač

#25162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Prvo da kažem da bih volio da je ovako definisano i kod nas... znači bez ikakve namjere da osporavam ili polemišem... svjestan si da je link na Zakon o sigurnosti prometa u Hrvatskoj ?
kakaljin

#25163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Travnički Noćni Šetač wrote: 25/12/2019 22:28 Prvo da kažem da bih volio da je ovako definisano i kod nas... znači bez ikakve namjere da osporavam ili polemišem... svjestan si da je link na Zakon o sigurnosti prometa u Hrvatskoj ?
Svi zakoni u drzavama ex-ju su slicni i samo se u nijansama je su nastali iz zakona Jugoslavije, tako da je ovako i kod nas. Samo kod nas je problem primjene zakona, i ljudi koji namjerno usporavaju saobracaj da bi napakostili ostalim vozacima iz samo njima znanih razloga.
Travnički Noćni Šetač

#25164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Slični jesu ... Ali nije baš ovako kod nas... po mom mišljenju neke dobre stvari nedostaju...baš u tim nijansama je kod nas lošije...
tempuser

#25165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

kakaljin wrote: 25/12/2019 22:46
Travnički Noćni Šetač wrote: 25/12/2019 22:28 Prvo da kažem da bih volio da je ovako definisano i kod nas... znači bez ikakve namjere da osporavam ili polemišem... svjestan si da je link na Zakon o sigurnosti prometa u Hrvatskoj ?
Svi zakoni u drzavama ex-ju su slicni i samo se u nijansama je su nastali iz zakona Jugoslavije, tako da je ovako i kod nas. Samo kod nas je problem primjene zakona, i ljudi koji namjerno usporavaju saobracaj da bi napakostili ostalim vozacima iz samo njima znanih razloga.
Kod nas postoji samo jedan dio drugog stavka. Kod nas nema ovo za stvaranje kolone iza koja te ne moze preteci i manje od pola dozvoljene brzine, a trebalo bi da ne slusamo i citamo "sto bih se ja nekome morara sklanjati" i slicne stvari.
vjeshalica

#25166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

kakaljin wrote: 25/12/2019 22:46
Citiraj clan zakona u bih
drug_profi

#25167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Kod nas su sporu voznju izmjenama zakona fakticki legalizovali, kao i postavljanje ogranicenja nizeg od 40.
Sve sto se moze primjeniti je famozni clan koji kaze da ne smijes ometati saobracaj, sto je jako neprecizna definicija. Ovaj HR zakon je mnogo jasniji u tom pogledu.
A stvar je prosta, kao sto neko ranije napisa: ako ispred tebe nema niko, a iza tebe je kolona, spor si i duzan si da se sklonis. A postavljanje znakova sa ogranicenjem 30 je retardirano. Ko je samo to dozvolio? :roll:
Seawolf

#25168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

drug_profi wrote: 26/12/2019 08:47 Kod nas su sporu voznju izmjenama zakona fakticki legalizovali, kao i postavljanje ogranicenja nizeg od 40.
Sve sto se moze primjeniti je famozni clan koji kaze da ne smijes ometati saobracaj, sto je jako neprecizna definicija. Ovaj HR zakon je mnogo jasniji u tom pogledu.
A stvar je prosta, kao sto neko ranije napisa: ako ispred tebe nema niko, a iza tebe je kolona, spor si i duzan si da se sklonis. A postavljanje znakova sa ogranicenjem 30 je retardirano. Ko je samo to dozvolio? :roll:
Ne bih da upadam u neku dublju diskusiju, jer sam i sam protivnik pretjerano spore vožnje, ali ograničenje brzine od 30 km/h kroz centar manjeg naseljenog mjesta, cestom koja je magistralna i uz koju se pruža trotoar kojim se kreću djeca u većim grupama, itekako je potrebno i ima smisla.

Njemačka je puna znakova ograničenja brzine na 30 km/h, upravo u selima i manjim naseljenim mjestima i sva su odreda na "L" cestama, na kojima je opšte ograničenje brzine kretanja van naseljenog mjesta 100 km/h.

I redovito se, kada se prođe znak ograničenja od 30 km/h, nakon stotinjak metara nailazi na kameru za kontrolu brzine kretanja.

Lokalne zajednice hoće da sačuvaju svoju djecu od moguće pogibije i nema nikakvog razloga da ih se u tome ne podrži, pridržavajući se tog ograničenja brzine.
tempuser

#25169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

drug_profi wrote: 26/12/2019 08:47 Kod nas su sporu voznju izmjenama zakona fakticki legalizovali, kao i postavljanje ogranicenja nizeg od 40.
Nije istina da je legalizovana bar ne toretski, zakon oko spore voznje jeste nedorecen, ali i dalje postoji. Veci problem je sto je sporu voznju legalizovala je policija koja ne primjenjuje cl. 43 st 2 ZOBS-a.
Apsolutno se slazem da je zakon u HR to daleko bolje rjesio vrlo jednostavnim definicijama:
1. ako stvaras kolonu iza sebe bez obzira na brzinu kretanja sporo vozis i ometas saobracaj
2. ako vozis manje od pola dozvoljene brzine
i sto su propisali neposredne kazne za to, a ne kao kod nas da se svede po nedozvoljenu radnju vozilom, 50 odnosno 25 KM!
Last edited by tempuser on 26/12/2019 09:20, edited 1 time in total.
holowey

#25170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

tempuser wrote: 26/12/2019 09:15
Nije istina da je legalizovana bar ne toretski, ali je zakon oko spore voznje nedorecen. Veci problem je sto jesporu voznju legalizovala je policija koja ne primjenjuje cl. 43 st 2 ZOBS-a.
Apsolutno se slazem da je zakon u HR to daleko bolje rjesio vrlo jednostavnim definicijama:
1. ako stvaras kolonu iza sebe bez obzira na brzinu kretanja sporo vozis i ometas saobracaj
i sto su propisali neposredne kazne za to, a ne kao kod nas da se svede po nedozvoljenu radnju vozilom, 50 odnosno 25 KM!
znaci ako je ogranicenje 60kmh, sve ispod 30kmh je kaznjivo? zasto se onda potencira ako je ogranicenje 60kmh, onda je 55kmh presporo? gradska saobracajnica sa vise traka :?
drug_profi

#25171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Nije istina da je legalizovana bar ne toretski, ali je zakon oko spore voznje nedorecen. Veci problem je sto jesporu voznju legalizovala je policija koja ne primjenjuje cl. 43 st 2 ZOBS-a.
Pa upravo radi nedorecenosti naseg zakona i nepreciznosti definiranja spore voznje ona je gotovo legalizovana. Mislim i sam kazes, teoretski te moze kazniti za nedozvoljenu radnju, ali ne i za sporu voznju.
drug_profi

#25172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

holowey wrote: 26/12/2019 09:19
znaci ako je ogranicenje 60kmh, sve ispod 30kmh je kaznjivo? zasto se onda potencira ako je ogranicenje 60kmh, onda je 55kmh presporo? gradska saobracajnica sa vise traka :?
I ti citas samo jednu tacku zakona?
Naslovnica

#25173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Dajte ba, i vi što podržavate ograničenja od 30 km/h na magistralnom putu (recimo na ulasku u RS na 'Šentilju', vi stvarno vozite 30 km/h?
Last edited by Naslovnica on 26/12/2019 09:31, edited 1 time in total.
tempuser

#25174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

holowey wrote: 26/12/2019 09:19
Zavisi za zakon pitas, BiH ili HR:
Za HR citaj ponovo, sporom voznjom mozes ometati saobracaj na dva nacina:
1. stvars kolonu bez obzira na brzinu kretanja (koja zakonski podrazumjeva unutar ogranicenja), pa ti bilo i 55 kmh.
2. voznjom manjom od pola dozvoljene bez obzira sto ne stvaras kolonu (predstavljas opasnost za vozace koji te sustizu).

Za BIH nema jasne definicije kako prepoznati sporu voznju, ali indikator moze biti stvaranje kolone.
Sto se tice vise traka, 100 x prezvaka tema! :-) Osnovno pravilo je voznja desnom trakom. Trakom koja nije desna MOZES voziti AKO ne ometas vozace iza sebe. U praksi, ako srednjm ili lijevom trakom vozis 55 kmh, a ja te stizem sa 60 kmh ti krsis zakon tako sto me ometas.
tempuser

#25175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

drug_profi wrote: 26/12/2019 09:20 Mislim i sam kazes, teoretski te moze kazniti za nedozvoljenu radnju, ali ne i za sporu voznju.
Ma nek pocnu kaznjavati i sa 50/25 KM za nedozvoljenu radnju vidio bi kako bi se situacija popravila. Soferu nije svejedno hoce li zbog svog bezobrazluka popusiti dnevnicu.
Post Reply