Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
DaysleepeR

#25126 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by DaysleepeR »

konoplja wrote: 09/10/2023 08:59
DaysleepeR wrote: 09/10/2023 08:56

Nekoliko pitanja za tebe:

Koje je pitanje u anketi?
Koji je broj anketiranih?
Pitanje.
The poll found that 53% of Palestinians believe Hamas is “most deserving of representing and leading the Palestinian people,” while only 14% prefer Abbas’ secular Fatah party.

Broj.
The pollsters held face-to-face surveys with 1,200 Palestinians in the West Bank and Gaza last week, with a 3 percentage point margin of error.

Izvor: https://apnews.com/article/hamas-middle ... 34da08fd87
OK znači jasno ti je da se uzme uzorak od 1200 ljudi i formira mišljenje kompletne populacije.
To jeste standardna praksa, ali upitno je koliko je tačna. Ankete često daju pogrešne rezultate.
Još moramo uzeti u obzir strah ljudi koji odgovaraju, radije će reći jeste i poštediti sebe problema.

Isto tako, pitanje ankete bi trebalo biti, "Da li podržavate poteze Hamasa u zadnjih nekoliko dana?" kako bi došlo do reprezentativnijeg rezultata kada je pravo mišljenje u pitanju.
Last edited by DaysleepeR on 09/10/2023 09:09, edited 1 time in total.
splinter

#25127 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by splinter »

Pretpostaljam da je već bilo, ali teško je sada upratiti zadnjih 15 stranica. Na stranu stvari koje Hamas uradio izraelskim civilima, jer jasna je definicija takvih aktivnosti, ali ovaj IDF je genarlno postao karina od vojske. Ipak su najjači u rokanju palestinske djece i civila, međutim kad nalete bradonja tu onda ide klasični submission.
Ok, znam, dobit će Izrael ovaj sukob , nije frka, prije svega jer će Uncle Sam pružiti ruku zaštite, no definitivno se odnos snaga u svijetu mijenja.
Ovaj sukob je jedinstvena prilika da se završi sa Hamasom i konačno formira država Palestina.
Bodkin

#25128 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 08:39
Thorgerson wrote: 09/10/2023 08:35
Pa jbt babu su uzeli od 80 i kusur godina i voze je, ismijavaju... garantujem da normalan palestinac to nece odobriti. Da je ne znam koliko potlacen od strane Izraela.

To nije normalno.

Sad ce neko reci, jest al sta su oni njima radili.

Nebitno!

Sta su nama radili, pa smo se izdigli iznad svega toga i nismo bili kao cetnici.
Iskreno kad sam vidio onu curu na motoru jucer sta je trojica vuku stomak mi se prevrnuo. Ako su morali vec taoce uzeti, mogli su nekako organizovat to pa ljudski uradit, sta njih trojica imaju onu curu da vuku, da pretpostavimo kako ce to zavrsit, bojim se ne znam.
Samo govori sta bi palestinci radili izraelcima da mogu. Od danas mi se cijela percepcija situacije dole malo promijenila
corei3

#25129 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by corei3 »

Ako je Izrael sad razbucao Hamas i njemu slične, pogodio glavne lokacije vrhovnih ljudi, a godinama im "pomalo" granatirao, zašto prije nije rješio stvar nego godinama vrši teror.
Mislim da mi svi ovdje slabo znamo šta se zapravo događa, (neko više neko manje), nego kako koja vijest izlazi tako se i zakačimo na istu.
dr_Evil

#25130 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 09/10/2023 08:57

:thumbup:

Jedno je saosjećati sa ljudskom patnjom, bilo čijom.

Nešto drugo su državni interesi i meni nikako nije jasno kako to raja ne konta. Nije da smo mi bezobzirne šupčine koji se bogate na tuđoj krvi. Mi trebamo rješavati vlastite političke probleme i kladiti se na dobitnog konja zbog svog opstanka.

Međutim, uvijek se poteže taj argument palestinske žrtve, iako te žrtve nisu jedine na dunjaluku. Nekad su to bili jevreji. Pa palestinci od strane Izraela. Pa onda ujguri, za koje palestinci kažu, tako i treba...

A eto, mi smo sentimentalni, samo nam pogled ne baca dalje od sredozemnog bazena.

Što bi reko Mustafa Sudžuka: širok sam ono... U pičku materinu sam širok.
Pa koliko se sjecam suosjecali smo i sa Jevrejima i jos uvijek jesmo, drugo je Izrael kao drzava, suosjecamo i sa ujgurima. Druga je stvar sto vecinom smo politicki nepismeni, evo kao sto se vidi na primjeru nase domovine.

Problem je taj sto se nas kao narod pita manje nego Bidenovog vucijaka. KAd vucko ujede zastitara bude po vijestima makar.
nekitamopd

#25131 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by nekitamopd »

corei3 wrote: 09/10/2023 09:11 Ako je Izrael sad razbucao Hamas i njemu slične, pogodio glavne lokacije vrhovnih ljudi, a godinama im "pomalo" granatirao, zašto prije nije rješio stvar nego godinama vrši teror.
Mislim da mi svi ovdje slabo znamo šta se zapravo događa, (neko više neko manje), nego kako koja vijest izlazi tako se i zakačimo na istu.
Drzali su Gazu do 2005 godine i povukli se.
Skupo po zivote njihove je drzati stalno vojsku u gradu sa 2 miliona stanovnika.
Eh sad cemo vidjeti hoceli se opet upustati u ulazak u Gazu vojskom.
Bazinga1234

#25132 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bazinga1234 »

Iranian officials say that if their country is attacked, there will be strikes on Israel from Lebanon, Yemen and Iraq, as well as the sending of fighters from Syria.
dr_Evil

#25133 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 09/10/2023 09:10
Samo govori sta bi palestinci radili izraelcima da mogu. Od danas mi se cijela percepcija situacije dole malo promijenila
Prva moramo shvatit da su arapi vecinom, hajde da ne generalizujem. A ovdje imas kompleks kad te neko 70 godina udara po glavi doci ce trenutak da ces ustati i zaklat ga kolko god da si dobar.

Cinjenica jeste da njima palestinci ovo nisu radili dok nije Izrael poceo sa okupiranjem i protjerivanjem i sveo palestince u konc. logore na dva coska drzave. Razumijem njihovu mrznju, ali treba osuditi, i reci sta nije uredu, a vise ne mozemo niti nas se pita.
Excel2

#25134 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Excel2 »

Velkoski wrote: 09/10/2023 09:03 Kad je u pitanju geopolitika, to je sve tačno.

Ako se odmaknemo od toga, ovo što rade jutros u Gazi, gdje neće stradati niko osim civila, jer Hamasovci i nisu tu nego u Kataru, je isti terorizam k'o i ono od neki dan. Da ne pričam kako ništa neće riješiti ovim, uvijek će tu biti neko željan osvete. A i mnogi zapadnjaci su jedva dočekali da promijene ploču i navijaju da Gaza budem novi Bakhmut :-)

odustajem od ove teme, bolest i jednih i drugih nema granica očigledno (ne mislim na nas s foruma :D)
Ovo si fkt dobro rekao. Kad jednostavno vidis da tu niko nije ok i u pravu. Izraelci duze vrijeme nisu u pravu i vise su sranja i odgovornosti imali da poprave stvari, ali Palestinci bi ih sutra sve pobili da su na njihovom mjestu. Jebeno.
nekitamopd

#25135 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by nekitamopd »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 09:15
Prva moramo shvatit da su arapi vecinom, hajde da ne generalizujem. A ovdje imas kompleks kad te neko 70 godina udara po glavi doci ce trenutak da ces ustati i zaklat ga kolko god da si dobar.

Cinjenica jeste da njima palestinci ovo nisu radili dok nije Izrael poceo sa okupiranjem i protjerivanjem i sveo palestince u konc. logore na dva coska drzave. Razumijem njihovu mrznju, ali treba osuditi, i reci sta nije uredu, a vise ne mozemo niti nas se pita.
I tu sebe lazemo, 48 su svasta radili i Arapi. 2400 civila, mislim i Jevreji su isto tako tad po civilima.
Oba naroda su govnarski se svo vrijeme ponasali.
Bazinga1234

#25136 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bazinga1234 »

Zar nisu ih nisu isto napali čim je formirana država Izrael?
konoplja

#25137 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konoplja »

DaysleepeR wrote: 09/10/2023 09:08
konoplja wrote: 09/10/2023 08:59
Pitanje.
The poll found that 53% of Palestinians believe Hamas is “most deserving of representing and leading the Palestinian people,” while only 14% prefer Abbas’ secular Fatah party.

Broj.
The pollsters held face-to-face surveys with 1,200 Palestinians in the West Bank and Gaza last week, with a 3 percentage point margin of error.

Izvor: https://apnews.com/article/hamas-middle ... 34da08fd87
OK znači jasno ti je da se uzme uzorak od 1200 ljudi i formira mišljenje kompletne populacije.
To jeste standardna praksa, ali upitno je koliko je tačna. Ankete često daju pogrešne rezultate.
Još moramo uzeti u obzir strah ljudi koji odgovaraju, radije će reći jeste i poštediti sebe problema.

Isto tako, pitanje ankete bi trebalo biti, "Da li podržavate poteze Hamasa u zadnjih nekoliko dana?" kako bi došlo do reprezentativnijeg rezultata kada je pravo mišljenje u pitanju.
Sve mi je jasno. Ne mislim da su ankete neko savrseno mjerilo i pokazatelj situacije.
Ali evo, sve da umanjimo ovaj rezulat za vise od pola, recimo da 25% podrzava, to je ogroman dio. U multipartijskim parlamentima 25% zna cesto biti najjaca partija.
Situacija na terenu je takva da Hamas ima znacajnu podrsku medju narodom i vodi taj narod.
To je realnost sta god mi pricali i mislili.
Last edited by konoplja on 09/10/2023 09:21, edited 1 time in total.
dr_Evil

#25138 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Bazinga1234 wrote: 09/10/2023 09:18

Referiramo sam na vrijeme prije stvaranja Izraela, prije Al Nakbe.

Imam izmjesana osjecanja, o Arapima mislim sve najgore, o Zidovima mislim sve najbolje. O Palestini sve najbolje, o Izraelu sve najgore :D

Muko mojaaa :D

Ali sve u svemu, Putin je ovo dobro odradio
konoplja

#25139 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konoplja »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 09:21
Bazinga1234 wrote: 09/10/2023 09:18
Referiramo sam na vrijeme prije stvaranja Izraela, prije Al Nakbe.

Imam izmjesana osjecanja, o Arapima mislim sve najgore, o Zidovima mislim sve najbolje. O Palestini sve najbolje, o Izraelu sve najgore :D

Muko mojaaa :D

Ali sve u svemu, Putin je ovo dobro odradio
Drugacija vremena. Obicno u carstvima i imperijama narodi i narodnosti se donekle podnose. :D
Tek nastankom nacionalnih drzava pocinje vise sranja.
dr_Evil

#25140 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

konoplja wrote: 09/10/2023 09:24
Drugacija vremena. Obicno u carstvima i imperijama narodi i narodnosti se donekle podnose. :D
A jest, ali eto Jevrejima se stvarno divim zbog intelektualnih uspjeha. Nema niko pametniji od njih.

Ali gledajuci ocaj i krvolocnost Hamasa razumijem krvolocnost Izraela. Oni su bili Palestinci prije 70godina
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#25141 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by laserShow »

skrbavi-admin wrote: 08/10/2023 19:45
laserShow wrote: 08/10/2023 19:39

To je ta licemjernost i kratkovidnost. Gledas na granici, a u centru Sarajeva, na platou Skenderije stoji poderana zastava. Aferim, tako se cuva drzava.

Nego nastranu sve ovo, ja ne bih mogao biti na istoj strani s cetnicima koji podrzavaju ove teroriste. Kakva je osjecaj? :D
kakav je osjecaj utjerivat svog sunarodnjaka tamo gdje nije? je l to neka istorijska mantra potkazivanje u fazonu "on je slab komunista" treba ga indoktrinirat...... poznata mi je ta mantra "slab si musliman, slab si komunista, slab si patriota" - je l to pripadas toj vrsti hulja i gnjida koja sebi dozvoljava prava da etiketira kako koga hoce zarad svojih trenutnih i buducih interesa :oops: ?? vjeruj mi da sam vidio vec takve ološe pa me to ne tangira :mrgreen:
I opet ti nista ne rece na argument zastave. Kakav je osjecaj pozivati se na granicu, a ispred nosa prljava i poderana? Zar to nije licemjerje i pokazatelj kako se odnosimo prema drzavi, kad ni u svom dvoristu je ne mozemo postovati?
Dugarry

#25142 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dugarry »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 08:39

Iskreno kad sam vidio onu curu na motoru jucer sta je trojica vuku stomak mi se prevrnuo. Ako su morali vec taoce uzeti, mogli su nekako organizovat to pa ljudski uradit, sta njih trojica imaju onu curu da vuku, da pretpostavimo kako ce to zavrsit, bojim se ne znam.
Palestina, u kojoj su zivjeli Zidovi stoljecima je bila dio Osmanskog carstva, i u to vrijeme su Palestinci dokazali sta bi oni radili Zidovima, a sta nebi.

Ova druga strana je pokazala svoje lice, od 1948 do danas.
konoplja

#25143 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konoplja »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 09:26
konoplja wrote: 09/10/2023 09:24
A jest, ali eto Jevrejima se stvarno divim zbog intelektualnih uspjeha. Nema niko pametniji od njih.

Ali gledajuci ocaj i krvolocnost Hamasa razumijem krvolocnost Izraela. Oni su bili Palestinci prije 70godina
Ma naravno. Najkompleksnije geopoliticko pitanje, a ljudi mu pristupaju tako plitko. Moze vise stvari biti istinito u isto vrijeme.
Dugarry

#25144 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dugarry »

Citam da je Hamas u ovoj akciji ubijao civile, i to se ne moze okarakterisati drugacije, nego kao teror.

Mene sad samo zanima, kako okarakterisati Izraelsku vojsku, koja je ubila mnogo vise civila, i koja to radi desetljecima? Da li su i oni teroristi?
Mnogi kazu da se Izrael ima pravo braniti. Zanima me da li Palestinci imaju to pravo?

O mnogo cemu se moze diskutovati, ali jedno je cinjenica. Izrael je okupirao Palestinu i to traje vec vise od pola stoljeca. Nema opravdanja!
zposao

#25145 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zposao »

dr_Evil wrote: 09/10/2023 08:35
... Ali moralno ne mogu da podrzavam Izraelovu politiku prema Palestincima, ne sto su muslimani jer to i nisu ni po cemu, nego jer dijelim njihovu bol jer prolazimo kroz isto 2 stoljeca vec.
Aha, kako da ne.
Iz istog razloga dijeliš bol Kurda, Armena, Jemenaca, Nigerijaca, i drugih...

Evo otkad ova tema postoji, koliko puta je pisano o zločinima Izraela a koliko o zločinima Arapa? Šta misliš koliki je omjer?

A ginu li ljudi i po drugim kutcima svijeta?
sajber87

#25146 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sajber87 »

nekitamopd wrote: 09/10/2023 09:12
corei3 wrote: 09/10/2023 09:11 Ako je Izrael sad razbucao Hamas i njemu slične, pogodio glavne lokacije vrhovnih ljudi, a godinama im "pomalo" granatirao, zašto prije nije rješio stvar nego godinama vrši teror.
Drzali su Gazu do 2005 godine i povukli se.
Skupo po zivote njihove je drzati stalno vojsku u gradu sa 2 miliona stanovnika.
Eh sad cemo vidjeti hoceli se opet upustati u ulazak u Gazu vojskom.
Putinova rusija i cetnici bi to jednostavnije rijesili , pobili bi 2 000 000 ljudi i rijesen problem pricace se jedno vrijeme nekoliko ce ljudi zavrsiti na sudu ali koga briga zrtvovali su se za "visu" stvar, nema ljudi nema problema. Izrael kakav god da je za njih je civilizacija
zposao

#25147 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zposao »

Dugarry wrote: 09/10/2023 09:30

Palestina, u kojoj su zivjeli Zidovi stoljecima je bila dio Osmanskog carstva, i u to vrijeme su Palestinci dokazali sta bi oni radili Zidovima, a sta nebi.

Možda griješim ali sumnjam da bi Zidova bilo toliko po cijelom svijetu da im je bilo tako fino na Bliskom Istoku.

Ponavljam, mozda grijesim ...možda je i njima prije vise stoljeca neka Angela Merkel dala radne dozvole... ali mislim da je ipak ono prvo
DebelinJoe

#25148 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by DebelinJoe »

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m

Vlada Izraela uopste ne kontrolira situaciju i nema pojma sta se desava na terenu...

IDF nije ni dosao do granica Pojasa Gaze...

Dzaba Merkava golema kad su muda malena...
Dugarry

#25149 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dugarry »

zposao wrote: 09/10/2023 09:39
Dugarry wrote: 09/10/2023 09:30

Možda griješim ali sumnjam da bi Zidova bilo toliko po cijelom svijetu da im je bilo tako fino na Bliskom Istoku.

Ponavljam, mozda grijesim ...možda je i njima prije vise stoljeca neka Angela Merkel dala radne dozvole... ali mislim da je ipak ono prvo
Zidovi "po cijelom svijetu" su bili autohtoni narod. Nisu Zidovi dosli u Njemacku ili Poljsku sa strane, to su bile njihove drzave.
"Mozda ne znas", ali su Zidovi ne rijetko napustali dijelove evrope i pronalazili spas na Bliskom istoku (Osmanskom carstvu). Primjer su oni iz Spanije, nakon sto su ih krscani protjerali :sad:
l33t

#25150 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by l33t »

Chmoljo wrote: 07/10/2023 22:16
l33t wrote: 07/10/2023 22:08

Srbija podržava muslimane :lol: Jebe lud zbunjenog. U ovoj današnjoj geopolitici ništa nema smisla samo $$$$$$$$$$$$
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Palesti ... _relations
A Dodo, RS, rasirili zastavu Izraela. O ovome ja govorim, ovdje se timovi mijenjaju kako kome prahne izgleda... To mi nije jasno, kao ni to da Dodo ode kod Brke i vrati se sav sretan
Locked