Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
245
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 557

arnes_king

#25051 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by arnes_king »

Averus wrote:Otkako EA pravi polu-igre, naplaćuje kao 4 igre, ubacuje "mikro"-transakcije u njih i još pokušava da se zaštiti Denuvom

Eh otkako se to počelo raditi, počela se i slaviti piraterija, tj najviše CPY ekipa koja radi day one krekovanje i slične folove
Nikakav to argument nije koji bi opravdao piratiziranje.
diablobih

#25052 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by diablobih »

Sve dok nema linkova, nego javljanje vijesti da je izasao krekic, to ti je isto da te neko banuje, jer si rekao da izlazi novi nba 2k19.
Raigor Stonehoof

#25053 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Raigor Stonehoof »

Ja ove moralne vertikale :lol:
arnes_king

#25054 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by arnes_king »

diablobih wrote:Sve dok nema linkova, nego javljanje vijesti da je izasao krekic, to ti je isto da te neko banuje, jer si rekao da izlazi novi nba 2k19.
Nisam ja pisao radi bana, nego kazem opcenito, od kada je to postalo "in" da se hvali time sto se to radi, ja to ne vidim kao nesto za pohvaliti, dok sam bio dijete bilo je tako ali sada mi je to cudno. A ljudi se cude sto nove igre sve vise i vise imaju placene DLC, mikrotransakcije itd, pa ja mislim da tolika piraterija i dovede to toga da im je to potrebno.
Last edited by arnes_king on 10/03/2018 10:59, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#25055 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Bloo »

arnes_king wrote:
diablobih wrote:Sve dok nema linkova, nego javljanje vijesti da je izasao krekic, to ti je isto da te neko banuje, jer si rekao da izlazi novi nba 2k19.
Nisam ja pisao radi bana, nego kazem opcenito, od kada je to postalo "in" da se hvali time sto se to radi, ja to ne vidim kao nesto za pohvaliti, dok sam bio dijete bilo je tako ali sada mi je to cudno.
Pa ako cemo o igrama i djetinjstvu
Image
arnes_king

#25056 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by arnes_king »

@bloo i to je argument koji tebi smiruje dusu i kaze da je ok to sto radite?
diablobih

#25057 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by diablobih »

arnes_king wrote:
Nisam ja pisao radi bana, nego kazem opcenito, od kada je to postalo "in" da se hvali time sto se to radi, ja to ne vidim kao nesto za pohvaliti, dok sam bio dijete bilo je tako ali sada mi je to cudno. A ljudi se cude sto nove igre sve vise i vise imaju placene DLC, mikrotransakcije itd, pa ja mislim da tolika piraterija i dovede to toga da im je to potrebno.
Zato sto igre ne trebaju da kostaju po 100+ eura, plus DLC i ostale stvari. Da su ikad igre kostale za prihvatljive pare, ne bi vjerovatno bilo toliko piraterije. Btw. niko tebe ne tjera da i ti skidas, pusti nas ostale da radimo sta zelimo, a ti kupuj do mile volje.
AmirBaa

#25058 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by AmirBaa »

diablobih wrote:
arnes_king wrote:
Zato sto igre ne trebaju da kostaju po 100+ eura, plus DLC i ostale stvari. Da su ikad igre kostale za prihvatljive pare, ne bi vjerovatno bilo toliko piraterije. Btw. niko tebe ne tjera da i ti skidas, pusti nas ostale da radimo sta zelimo, a ti kupuj do mile volje.
pa nece developeri staviti jeftinije cijena igara jer ljudi u bijednoj BiH nemaju para da plate igru :-) :-) samo procitaj koliko je recimo ulozeno u GTA 5 ali i koliko je zaradjeno, iako je relativno brzo izasla na piratima.
Bloo
Globalna šefica

#25059 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Bloo »

arnes_king wrote:@bloo i to je argument koji tebi smiruje dusu i kaze da je ok to sto radite?
Nije arugment, već samo opaska :D
Tvoja paralela da si to radio kad si bio dijete i da sada nemaš obraza da to radiš...
Ja kad sam bila "dijete" nije bilo DLCova, pre.ordera, exlusiva, expansion packova, preorder bonusova, bestbuy exlusiva....

Odnosno kolicina para koja se iscijedi iz tebe da bi imao full experience je nenormalna...
arnes_king

#25060 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by arnes_king »

Bloo wrote:
arnes_king wrote:@bloo i to je argument koji tebi smiruje dusu i kaze da je ok to sto radite?
Tvoja paralela da si to radio kad si bio dijete i da sada nemaš obraza da to radiš...
Ja kad sam bila "dijete" nije bilo DLCova, pre.ordera, exlusiva, expansion packova, preorder bonusova, bestbuy exlusiva....

Odnosno kolicina para koja se iscijedi iz tebe da bi imao full experience je nenormalna...
Znaci sada ako npr najnoviji smartphone-i kostaju po 2000KM i neki misle da to nije opravdano, onda je ok da se telefon uzme a da se ne plati, tako to ispade?

Nismo mi tu da odlucujemo da li nesto ima opravdanu cijeni ili ne, ako mislis da je opravdana kupis, ako mislis da nije, pa niko te ne tjera, ali takvim arugmentima opravdavati pirateriju je laganje samog sebe
Averus

#25061 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

@arnes: Vidi, gledano sa aspekta morala i zakona - ti si 100% u pravu. Ali svijet nije crn i bijel. Štaviše, većina je u sivoj zoni.

Evo, ja generalno pirate igram samo do sat vremena, nakon čega odlučim da li ih kupiti (ako mi se igra svidi) ili ne (ako mi nije legla).
Dakle, pirati mi faktički dođu kao demo verzija...

Kupio sam FFXV original pre-order (stidim se, inače mrzim preorder, early access itd.), nisam trepnuo.
Isto tako sam kupio sveukupno preko 200 igara na steamu, originu, gog-u i uplay-u - neke za punu cijenu, neke na popustu.

Eh sad, ima i škrtica koje su dale 3500KM za komp, a ne daju 20KM za igru, o takvima neću ni pričati.

Bit moje priče je da, iako je zakonsk gledano piraterija u "crnoj zoni"; ovo što izdavači rade - prije svega developerima, pa onda i krajnjim kupcima - je u ultracrnoj moralnoj zoni. Dođe ti na ono kad su u ratu prodavali cigare po 100KM ili na komad. Jednostavno, s njihove strane nije lijepo, pa se onda pojave šverceri koji to sve daju malo jeftinije ili džaba, mada ovo džaba nosi sa sobom određene cijene (cryptomining, trojanci isl.).
avaks

#25062 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by avaks »

Ne podržavam pirateriju ali brate kao što i većina veli muka mi je od ovog early accessa, preordera, DLC klinaca palaca.
To da smo mi siromašna zemlja pa da je puno 50€ za igru, jeste, ali ja većinom MP naslove koje igram i platim.
Meni nije puno ni 100€ ako ću provesti 500-1000 sati na njima :thumbup:

A to da se igra proba pa kupi je sasvim ok, kada već nemaš demo (što bi bio red svi da ubace kao nekada) onda udri na TPB :mrgreen:

Doduše kako ne krekujem igre i ne tarlaham po tim lijevim torrent stranicama nemam problema sa crvićima, ransomwareima, kriptomajnerima hehe.
Zadnji put sistem novi nabacio prije 4-5 godina :-)

p.s.
ALi da ne morališemo više, igre nisu ni skupe, ima milion popusta godišnje, rasprodaje, bundle paketi.
Možeš za par eura kupiti more igara, tako da ti krađu ne opravdava ništa.
Bloo
Globalna šefica

#25063 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Bloo »

Averus wrote: Kupio sam FFXV original pre-order (stidim se, inače mrzim preorder, early access itd.), nisam trepnuo.
.
:-| :facepalm:
He1972

#25064 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by He1972 »

arnes_king wrote:
Bloo wrote:

Znaci sada ako npr najnoviji smartphone-i kostaju po 2000KM i neki misle da to nije opravdano, onda je ok da se telefon uzme a da se ne plati, tako to ispade?

Nismo mi tu da odlucujemo da li nesto ima opravdanu cijeni ili ne, ako mislis da je opravdana kupis, ako mislis da nije, pa niko te ne tjera, ali takvim arugmentima opravdavati pirateriju je laganje samog sebe
Što ne mogu KinŽe, guta na kanaFi, volim kad povučem da je glatko!
SanskiBiser

#25065 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by SanskiBiser »

Ovo je zvanicna EU studija o pirateriji:

https://cdn.netzpolitik.org/wp-upload/2 ... _study.pdf

Zakljucak je da sto se tice igara i gaming industrije da imaju vise koristi nego stete od piraterije, upravo zbog konverzije pirata u legalnog korisnika nakon sto mu se dopadne igra pa je kupi tj. postane fan igre, tj. zakljucak studije sto se tice igara je da je broj onih koji koriste piratske igre direktno proporcionalan broju legalnih korisnika, tj. s porastom piraterije igara raste i broj legalnih korisnika..tj kako su oni zakljucili "illegal consumption [of games] leads to increased legal consumption.."

Uzorak studije je 30,000 anketiranih igraca iz EU.

Ispastaju knjige i filmovi i tu su znacajni gubici dok na muzicku industriju nema nikakvog ni pozitivnog ni negativnog uticaja....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25066 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

@Sanskibiser, ja sam to uvijek onako pausalno tvrdio, vodeci se svojim iskustvom. Sada vidim da ima i uporiste u toj prici.

Jednostavno, witchera nisam htio uzimati dok ne uzmem original. Iz cistog postovanja prema igri, developerima koji su kada im je igra krekovana rekli: jebaji ga, nek kupi ko voli.

Koji su napravili ekspanziju vrijednu cijene pune igre.

Pohlepa je ta koja vodi cijeli svijet, a time i velika studija koja nam donose nove naslove. Da nikako nema piraterije, opet bi bilo novih nacina za cijedjenje novca od razmazenih first world derista.

Mislim, pricati samo o tome kako je negdje postavljena cijena pa ti biraj hoces li kupiti ili neces nije potpuna. Postoji cijela paleta zakona koji stite potrosaca, garancije kvaliteta, povrat robe, podrska, tako da nije to samo lova i roba iz ruke u ruku.

Onda dolazimo do toga da kupimo zbagovanu igru. Pritiscu rokovi, pritisce menadzment, lupi se maksimalna cijena, developeri onda mjesecima popravljaju svoj poluproizvod, koji nije ni smio "sici sa trake", a potrosaci se mole za strpljenje. Jer jebiga, zurilo im se malo da im se uzme novac. Pa ce to oni poslije sve popraviti.

Mozda.

Gdje to ima kupiti automobil bez tockova, telefon bez displeja? Jer ako je svrha igara zadovoljenje neke duhovne potrebe, onda nerviranje oko lose optimizacije je ozbiljna mana. Poput auta bez tockova.

Dakle, nije crno bijelo i hos nes, odnos. I nikakve to veze nema sa nasom bijedom kojoj 100 KM ogromna cifra. Stavise, tih 100 KM vise se cijeni na zapadu nego kod nas.
Maharadza

#25067 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Maharadza »

arnes_king wrote:
Piraterija ne šteti prodaji igara, čak štaviše, pomaže u promociji...

https://arstechnica.com/gaming/2017/09/ ... ally-help/
arnes_king

#25068 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by arnes_king »

Kada se pocela uporedjivati lose optimizovana igra sa autom bez tockova, tu je kraj price za mene (gdje je logika? porediti kompletan proizvod koji ima sve sto se i reklamira, samo nije bas dobro kao u reklami, sa proizvodom koji u stvari nije gotov i totalno neupotrebljiv, malo razmisli pa vidi da li je to isto ili mijesas kruske i jabuke. Nisi dobio dio fajlova za igru gdje nedostaju drugi bez kojih igru ne mozes koristiti, i auto ili mobitel kada kupis bude isto, nikada to nije bas kao sto je reklamirano, i s tim se to moze porediti, ne bude ni u auta mozda potrosnja kao reklamirana, performansi i sl... ali tvoje poredjenje je stvarno bez smisla). Oprostite sto sam ista i spomenuo, samo nastavite uzivajte, ali molim vas bez tih prica kako je to opravdano, kako je to ok, i kako vi doprinosite time ustvari.

Mislim, znao sam ja odmah da vi svi imate neke svoje "razloge" i "opravdanja", ali poceli ste pretjerivati. Ja kad nesto radim sto nije ok, bar kazem tako je nije ok ali radim i sta sad. A vi bi ovdje covjeka ubijedili da bolju podrsku vi dajete nego kupci proizvoda... :run: :run:

Odoh s teme, nemam kad o ovome raspravljati :D Samo nek me niko ne citira, jer onda moram odgovoriti :P
Chmoljo

#25069 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

arnes_king wrote:Nisam ja pisao radi bana, nego kazem opcenito, od kada je to postalo "in" da se hvali time sto se to radi, ja to ne vidim kao nesto za pohvaliti, dok sam bio dijete bilo je tako ali sada mi je to cudno. A ljudi se cude sto nove igre sve vise i vise imaju placene DLC, mikrotransakcije itd, pa ja mislim da tolika piraterija i dovede to toga da im je to potrebno.
e, sigurno ne bi nikako htjeli zaraditi ekstra novac. ali zato što ima pirata, oni su mnogo ljuti i sada će uinat da uzmu još. :lol:

kad si toliko principijelan, bilo bi super i da kupiš sve igre koje si dosad igrao, i to u onoj vrijednosti u kojoj su tada koštale. jer jebiga, sad imaš para. vrati ono što si krao.

:roll:

niko ovdje ne zagovara pirateriju, niti pokušava nešto što je ilegalno napraviti legalnim, ali stvari nisu crno-bijele. pogotovo mi na nerve idu argumenti tipa - "pišaj po sirotinji".
Chmoljo

#25070 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

btw, ono bitnije, Frostpunk je izbacio release date.

nije Q1 kao što su najavljivali, ali nije ni daleko: 24. april :)
Averus

#25071 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Bloo wrote:
Averus wrote: Kupio sam FFXV original pre-order (stidim se, inače mrzim preorder, early access itd.), nisam trepnuo.
.
:-| :facepalm:
:|
Bloo
Globalna šefica

#25072 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Bloo »

Averus wrote:
:|
Samo ću ovo reći
Mists of Pandaria collectors edition :|

dobijes i pet :|
Raigor Stonehoof

#25073 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Sto mi idu na nesto ovi moralisti :D ako si toliko moralan, nemoj bacat 100km na igru nego ih daj sirotinji, to ti je jos moralnije

Jebo americke bogatune, trebam ih jos i ja hranit od svoje crkavice jer arnes kaze tako :lol:

I jebo taj argument, da mogu ukrast telefon od samsunga bez sanse da budem otkriven, ukro bih ga i ja i svi vi :D ne bih od domacih preprodavaca, jer znam da bi neki radnik sto radi za 5-6 stoja garant zaplatio, ali direktno od proizvodjaca, sto.da ne, alah ce me kaznit? :lol:
avaks

#25074 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by avaks »

Ti što imaš slušalice od 500KM ni jedne o moralu :lol:

I još kupuješ EA igre, pa gdje ti je duša :mrgreen:
Raigor Stonehoof

#25075 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

avaks wrote:Ti što imaš slušalice od 500KM ni jedne o moralu :lol:

I još kupuješ EA igre, pa gdje ti je duša :mrgreen:
Ne moralisem ja, nego arnes, procitaj jos jednom ziv bio :D bukvalno prvu recenicu posta, samo preleti jos jednom :D

Cuj 500, 180 ih platio :) vec su krpljene selotejpom na par mjesta :roll:

I koje ea igre kupujem :? Fifu 15 sam kupio, fifu 17 dobio na nagradnoj igri, ne znam da imam ijednu vise njihovu
Post Reply