Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#25051 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne možeš ovu uvesti jer je Euro 4 ako se ne varam.
- hopi
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#25053 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Po ovim danas cijenama, daj Bože da bude ispod 45k.
-
Karikaturist
- hopi
#25055 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nedavno je naletila jedna Superb upratio sam je, kratko je bila na piku, 2019 god, ispod 40k KM je bila garant (znam cjenovnik rang koji gledam), možda 38. Nešto više je bila prešla oko 100k ako se ne varam. Isto ovdje kupljena, prvi vlasnik, ali kako rekoh brzinski je otišla pa eto možda je i cijena bila vrlo povoljna.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#25056 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Čini mi se da je nekada bilo isplativo zaputiti se "solo" u zapadnu Evropu i potražiti sebi vozilo. Neki dan kod jednog servisera u neobaveznoj priči dotaknusmo se te teme i on misli da je sada to potpuno neisplativo. Jedina satisfakcija je da se na taj način može naći dobro i provjereno auto te da si siguran u ono što kupuješ. Inače, on kaže da je u ova vremena najsigurnije uzeti auto iz Švicarske zbog nešto strožijih zakona po pitanju zakona o saobraćaju (vjerovatno misli na rigorozne mjere na tehničkom pregledu i sl.)
Vaše mišljenje.
Vaše mišljenje.
-
citroen xm
#25057 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ići sam i tražiti, robija. Isplativo je ako ti neko od povjerenja, ko živi tamo, nađe auto pa ti odeš po njega i sam dotjeraš. Može se puno uštediti.
Bio mi je komšija na nekoj "auto pijaci" na zapadu, kaže stotine auta, dok se okrenuo i pogledao par primjeraka Turci, Bugari i Balkanci sve razgrabili. On jedva uspio naći nešto solidno za sebe. Evo vozi godinama, zadovoljan.
Bio mi je komšija na nekoj "auto pijaci" na zapadu, kaže stotine auta, dok se okrenuo i pogledao par primjeraka Turci, Bugari i Balkanci sve razgrabili. On jedva uspio naći nešto solidno za sebe. Evo vozi godinama, zadovoljan.
-
Dr Arsla
#25058 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa dobro ti je kazao da je neisplativo ići po auto u Zapadnu Evropu. U Srednju Evropu je druga pričasuad-sarajevo wrote: ↑23/11/2023 20:07 Čini mi se da je nekada bilo isplativo zaputiti se "solo" u zapadnu Evropu i potražiti sebi vozilo. Neki dan kod jednog servisera u neobaveznoj priči dotaknusmo se te teme i on misli da je sada to potpuno neisplativo. Jedina satisfakcija je da se na taj način može naći dobro i provjereno auto te da si siguran u ono što kupuješ. Inače, on kaže da je u ova vremena najsigurnije uzeti auto iz Švicarske zbog nešto strožijih zakona po pitanju zakona o saobraćaju (vjerovatno misli na rigorozne mjere na tehničkom pregledu i sl.)
Vaše mišljenje.![]()
- drug_profi
#25059 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma samo da ti neko tvoj nađe nešto i kapariše, a ti da odeš i završiš.
I nećeš proći jeftinije sigurno, ali ćeš vjerovatno naći solidnije auto.
I nećeš proći jeftinije sigurno, ali ćeš vjerovatno naći solidnije auto.
-
husoboss
#25060 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa ne znam baš, vjerovatno je neisplativo kad gledaš ove ponude na mobile.de, auto scout, bytbil i sl. Poznajem nekoliko tih što uvoze i trguju automobilima i na nekim aukcijama po, ne znam detalje, prođu baš dobro i sa kvalitetnim autom i sa cijenom, govorim o kupovini jednog vozila i internet aukciji. Norveška je sad kako vidim pravo popularna destinacija odakle se uvoze automobili.suad-sarajevo wrote: ↑23/11/2023 20:07 Čini mi se da je nekada bilo isplativo zaputiti se "solo" u zapadnu Evropu i potražiti sebi vozilo. Neki dan kod jednog servisera u neobaveznoj priči dotaknusmo se te teme i on misli da je sada to potpuno neisplativo. Jedina satisfakcija je da se na taj način može naći dobro i provjereno auto te da si siguran u ono što kupuješ. Inače, on kaže da je u ova vremena najsigurnije uzeti auto iz Švicarske zbog nešto strožijih zakona po pitanju zakona o saobraćaju (vjerovatno misli na rigorozne mjere na tehničkom pregledu i sl.)
Vaše mišljenje.![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25061 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Polovno auto u njemackoj je skuplje nego isto auto u bosni sa istom kilometrazom i opremom. A plus dodaj na to dadzbine.suad-sarajevo wrote: ↑23/11/2023 20:07 Čini mi se da je nekada bilo isplativo zaputiti se "solo" u zapadnu Evropu i potražiti sebi vozilo. Neki dan kod jednog servisera u neobaveznoj priči dotaknusmo se te teme i on misli da je sada to potpuno neisplativo. Jedina satisfakcija je da se na taj način može naći dobro i provjereno auto te da si siguran u ono što kupuješ. Inače, on kaže da je u ova vremena najsigurnije uzeti auto iz Švicarske zbog nešto strožijih zakona po pitanju zakona o saobraćaju (vjerovatno misli na rigorozne mjere na tehničkom pregledu i sl.)
Vaše mišljenje.![]()
-
preludezalude
#25062 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
To nije isto auto sigurno. To auto dok je bilo u Njemackoj je bio ofucani grob, mozda kucnut i sa 3x vecom kilometrazom. Kad je doslo u BiH preporodio ga nas zrak.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#25063 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Dakle, u pravu je. Odlaskom u EU dobit će se nešto skuplje ali vjerovatno i daleko kvalitetnije vozilo.
-
Karikaturist
#25064 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kod nas se vozi po gudurama i grbacama, a vani po manje-vise odlicnim putevima. Biram da platim vise ovu drugu opciju.
- Ozimician
#25065 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije to glavni razlog.Karikaturist wrote: ↑24/11/2023 12:08 Kod nas se vozi po gudurama i grbacama, a vani po manje-vise odlicnim putevima. Biram da platim vise ovu drugu opciju.
Po meni je najbolja opcija za kupovinu auta u BiH - kupovina od prvog vlasnika u BIH, auto koje je kupljeno novo u BiH i redovno servisirano u ovlastenom servisu. Sto se novih auta tice, ako nisu sluzbena, definitivno prosjecan Bosanac bolje cuva auto nego prosjecan Njemac.
(a gudura ima svugdje, Njemci vole prirodu i izlete)
Problem sa uvozom i tim aukcijama jeste sto se uvoze auta kod nas ona koja su - ili udarena ili imaju tezak kvar koji je zamaskiran ili su presla strasno puno kilometara koji su vraceni.
Ako hoces i u EU kupiti provjereno polovno vozilo, to ce te itekako kostati, pogotovo sad kad su cijene polovnjaka otisle u nebesa.
Voznja po gudurama je u svom tom zbiru najmanji problem.
-
citroen xm
#25066 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Problem sa polovnim autima od prvog vlasnika, koji su kupljeni novi u BiH jeste u tome što je izbor tanak. I većinom se radi o autima koja su bila nova niskobudžetna i sa povoljnim odnosom cijena/kvalitet.
Što se tiče uvoza, za identično auto moraš povoljnije proći ako uvoziš sam, bar za 1000 KM, jer je zarada trgovaca veća od tih 1000 KM.
Najrasterećenije je dogovoriti kupovinu auta po narudžbi kod prodavca polovnih vozila. Tada nema varke, dobiješ šta otprilike tražiš i zna se koliko će te koštati.
Što se tiče uvoza, za identično auto moraš povoljnije proći ako uvoziš sam, bar za 1000 KM, jer je zarada trgovaca veća od tih 1000 KM.
Najrasterećenije je dogovoriti kupovinu auta po narudžbi kod prodavca polovnih vozila. Tada nema varke, dobiješ šta otprilike tražiš i zna se koliko će te koštati.
- ZoomZoomKiwi
#25067 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Problem je što ovdašnji trgovci ne uvoze dobre primjerke kakve bi i sâm gledao vani. Ni blizu.
Kobić mi je ovdje otvoreno priznao, uzima većinom kucnuta auta, ali uvijek pri tom pazi da imaju samo kozmetičku štetu, tj. da je mehanika vezana za motor, mjenjač, pogon i te zajebancije nedirnuta. Ovdje ima dobrog limara i lakirera koji to završe i tu mu i jest zarada. Jer su takva auta gore mnogo mnogo jeftinija. Većinom su mu sva auta sa 200k km i više, i nikad nije vraćao kilometražu. Po meni je to pošteno.
Jer vidi, dobar primjerak bilo kojeg vozila zaista u zapadnoj EU košta više nego kod nas, tako da je nemoguće da se takvi uvoze ako je primarni cilj zarada.
Imaš s druge strane prodavača koji svjesno uzimaju automobile sa problemima sa DSG-om, ili sa problemima sa turbom itd. kao ona bijela Mazda 6 nedavno što sam postavljao, kupi je za 1000€, ovdje napakuje turbinu za max 350 KM, obriše greške, opere je, malo spusti kilometre, i onda je prodaje za 16000 KM, ma hajde.
Nažalost, ovi drugi su velika većina.
Kobić mi je ovdje otvoreno priznao, uzima većinom kucnuta auta, ali uvijek pri tom pazi da imaju samo kozmetičku štetu, tj. da je mehanika vezana za motor, mjenjač, pogon i te zajebancije nedirnuta. Ovdje ima dobrog limara i lakirera koji to završe i tu mu i jest zarada. Jer su takva auta gore mnogo mnogo jeftinija. Većinom su mu sva auta sa 200k km i više, i nikad nije vraćao kilometražu. Po meni je to pošteno.
Jer vidi, dobar primjerak bilo kojeg vozila zaista u zapadnoj EU košta više nego kod nas, tako da je nemoguće da se takvi uvoze ako je primarni cilj zarada.
Imaš s druge strane prodavača koji svjesno uzimaju automobile sa problemima sa DSG-om, ili sa problemima sa turbom itd. kao ona bijela Mazda 6 nedavno što sam postavljao, kupi je za 1000€, ovdje napakuje turbinu za max 350 KM, obriše greške, opere je, malo spusti kilometre, i onda je prodaje za 16000 KM, ma hajde.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 24/11/2023 12:30, edited 1 time in total.
- Ozimician
#25068 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Naravno, ako naletis na nesto dobro od prvog vlasnika, to je onda to. Izbor je svakako tanak, u EU je 20-30% losiji izbor nego 2019. kamoli u BiH koja je nikakvo trzste za nove automobile.citroen xm wrote: ↑24/11/2023 12:25 Problem sa polovnim autima od prvog vlasnika, koji su kupljeni novi u BiH jeste u tome što je izbor tanak. I većinom se radi o autima koja su bila nova niskobudžetna i sa povoljnim odnosom cijena/kvalitet.
-
Throttle
#25069 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I s tim da ti licno vise od pola toga sto ustedis na kupovini gore, potrosis u putu. Jos ako se zadrzis par dana gore, pa onda na put sa neprovjerenim autom. S jedne strane dobro prodjes, s druge mozes zaglibit. Jos ako ganjas neko jeftinije auto, nije neka racunica. Osim sto mozes bit siguran da u putu izmedju prodavca na zapadu i ovog naseg nije sletila kilometraza. Iako je mogao biti ranije vracen. Sve u svemu, rizik je sve, sta te zapadne, otvoris oci i to je to. I gore i ovdje
- kabal1337
#25070 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
dobar mu je limar, kad mu se i na slikama vidjelo da je auto drkanoEFD22 wrote: ↑24/11/2023 12:29 Problem je što ovdašnji trgovci ne uvoze dobre primjerke kakve bi i sâm gledao vani. Ni blizu.
- ZoomZoomKiwi
#25071 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kako koje 
-
cccccc
#25072 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ima li neko iskustva s toyotinim hibrid vozilima.
Dvoumim se izmedju toyota yaris cross 1.5 hibrid i
Toyota c hr 1.8 hibrid
U pitanju su nova vozila
Dvoumim se izmedju toyota yaris cross 1.5 hibrid i
Toyota c hr 1.8 hibrid
U pitanju su nova vozila
-
Djipke+
-
tasmanian_devil
#25074 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sta bi ste prije izabrali:
Volvo XC60: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... =379661072
ili Audi Q5: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... =380000862
Znam da je audi lakše prodati, mislim da su po kvalitetu tu negdje. Znam da cete reci da su oba poprilično skupi, ali takve su cijene u Njemačkoj.
Znam da je audi lakše prodati, mislim da su po kvalitetu tu negdje. Znam da cete reci da su oba poprilično skupi, ali takve su cijene u Njemačkoj.
- canvra888
#25075 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Audija. Ovaj 2.0 tdi E6 od 140 kw je odličan, a lakše ćeš i s dijelovima s Audijem.tasmanian_devil wrote: ↑25/11/2023 15:17 Sta bi ste prije izabrali: