Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
detroit-mercy

#25026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

Prpa.ba wrote:
detroit-mercy wrote: Cijim se to vojnicima daje :mrgreen: Americkim :mrgreen: posto vidim da ministar vanjskih poslova nesto obecava :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Vjerovatno bojovnicima iz Republike Srpske. :D
Mozda Babinim :-) :-) :-)
convict

#25027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by convict »

Stvarno mi se gade ovi političari. Pa zašto ovako uništavaju državu. Lijan bar od svojih para kupuje glasove...
detroit-mercy

#25028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

convict wrote:Stvarno mi se gade ovi političari. Pa zašto ovako uništavaju državu. Lijan bar od svojih para kupuje glasove...
Pa zar ti nije jasno da u principu jebe lud zbunjenog :mrgreen: . Valjda ti je jasno da se samo preslikava Dodin model vladanja. Borci strajkuju, Mile mesija izadje rijesi problem, poljoprivrednici strajkuju Mile mesija izadje rijesi problem, zeljeznicari strajkuju Mile mesija izadje rijeci problem.
Sada sam zamijeni Mile sa nekim drugim imenom i vidjeti ces da je sve isto :mrgreen: .
webby-x

#25029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

convict wrote:Stvarno mi se gade ovi političari. Pa zašto ovako uništavaju državu. Lijan bar od svojih para kupuje glasove...
Kakvih svojih para?

:lol:
arzuhal

#25031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arzuhal »

Nama bi najbolje rješenje bilo u nekom odbjeglom zombi-virusu (barem se toga raja nagledala u svim varijantama, osim be-ha). To bi nas jedino pokrenulo. Sporo, al' bi bilo akcije. Fino se svi zarazimo, osim političara, poslanika, ministara...I svi jednaki i složni, ni po čemu se ne dijelimo, svi isto glupi, nema razlike muško-žensko, Srbin/Bošnjak/Hrvat/Finci/Sejdić, madner/istočnjak, ovaj-onaj...I svi bahuljamo ulicama, slinimo, mrmoljamo i frfoljamo nešta bezveze...I onda fatamo preživjele političare, načelnike, ministre, savjetnike...Oni vrište, ne smiju izać, piju svoju mokraću po trezorima, svađaju se ko je glavni i čiji plan da provedu, al' jok...Nema plana protiv nas...
Canton

#25032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

Dopredsjedavajuci vijeca ministara, covjek koji ce glasati i ucestvovati u prijedlogu stvaranja budzeta, predsjednik stranke sa najvise glasova u BiH, obecava isplatu mirovina.
Canton

#25033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

To je jedina korist koju su gradjani imali od izbora(oni koji su zeli novce, naravno)
Corto Maltese

#25034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

webby-x wrote:
Kakvih svojih para?

:lol:
Jeste da ih je svojevremeno pronevjerio, ali sad su njegove. Bar dok platforma ne izglasa ZONSI. Ko je ono sve u platformi?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#25036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by -LIBERO- »

Za Predsjednika KO SDU BIH Sarajevo jednoglasnu podršku svih delegata dobio je Emir Zlatar.
:-)

Ovi bas dezorjentisani..cuj Zlatar :shock:
vee-jay

#25037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

"Dodik i Špirić su zvali predstavnike penzionisanih vojnika iz RS-a i nudili im i novac i povlastice samo da bi obustavili još jedan državni zakon. Oni su to međutim odbili, a mi smo im na najbolji način pokazali da se u BiH može živjeti zajedno i da i Srbi i Bošnjaci i Hrvati mogu zajednički istrajati u borbi za svoja prava. Upravo to najviše i boli ministra Nikolu Špirića kojeg se ja stidim iako je on u vladi moje države", rekao je Šehović.
*ebo te vica. Ovo je jedini nacin na koji Dodik i kompanija rade. I ovo se otvoreno rekne i niko ne dadne ostavku, ni jedan novinar od ovoga ne napravi vijest, aferu, ni jedna stranka od ovoga ne napravi kampanju... Nista, nada.

I onda dodje zavrzlama, kaze zasto ljudi i pored svega glasaju za Dodika i bude proglasen paranoidnim vanzemaljcem.
volta dzontra

#25038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

alternativni wrote:Lijan nikome nije platio glas. To je bilo predizborno obecanje. (informacija iz druge ruke :D )
Stvarno ste. Smijete se. Covjek je vec preko raznih udruga koje stanca iz dana u dan te preko Civilne zastite zamracio nekoliko milijuna. 76 milijuna poticaja je posebna prica. Plus javna poduzeca gdje su njegovi ljudi.
I smijete se. Zar vam je toliko drago? Uzivate sta? Nek je pristao Lagumdziji lizat supak pa sta kosta da kosta.
Dabogda vam Jerko Lijanovic postao premijer vasim parama...
volta dzontra

#25039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

vee-jay wrote:
"Dodik i Špirić su zvali predstavnike penzionisanih vojnika iz RS-a i nudili im i novac i povlastice samo da bi obustavili još jedan državni zakon. Oni su to međutim odbili, a mi smo im na najbolji način pokazali da se u BiH može živjeti zajedno i da i Srbi i Bošnjaci i Hrvati mogu zajednički istrajati u borbi za svoja prava. Upravo to najviše i boli ministra Nikolu Špirića kojeg se ja stidim iako je on u vladi moje države", rekao je Šehović.
*ebo te vica. Ovo je jedini nacin na koji Dodik i kompanija rade. I ovo se otvoreno rekne i niko ne dadne ostavku, ni jedan novinar od ovoga ne napravi vijest, aferu, ni jedna stranka od ovoga ne napravi kampanju... Nista, nada.

I onda dodje zavrzlama, kaze zasto ljudi i pored svega glasaju za Dodika i bude proglasen paranoidnim vanzemaljcem.
I ti vjerujes 35-godisnjacima koji na cesti traze penziju....
duh_sa_sjekirom

#25040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

volta dzontra wrote: Stvarno ste. Smijete se. Covjek je vec preko raznih udruga koje stanca iz dana u dan te preko Civilne zastite zamracio nekoliko milijuna. 76 milijuna poticaja je posebna prica. Plus javna poduzeca gdje su njegovi ljudi.
I smijete se. Zar vam je toliko drago? Uzivate sta? Nek je pristao Lagumdziji lizat supak pa sta kosta da kosta.
Smiri se, ovo je forum i nije ništa lično/osobno.
Imaš li konkretne, materijalne dokaze za boldano?
Ako imaš, pravac Tužiteljstvo. Ako nemaš, ostavi se laprdanja.
vee-jay

#25041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote:
vee-jay wrote:

I ti vjerujes 35-godisnjacima koji na cesti traze penziju....
ne razumijem. jel' ti to nesto vise znas?
vivaldi

#25042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

vee-jay wrote:ne razumijem. jel' ti to nesto vise znas?
Niste u pravu nijedan. Ne glasaju vojnici za zakon vec politicari, a ovaj je ispao malo nekorektan jer je istu izjavu dao i prije nego sto su otisli na sastanak, i unaprijed zaprijetio onom radetu ili kako se vec zove onaj sto predstavlja srbe da ce ako pristane na dodikove zahtjeve ovi sto protestvuju izabrat drugog predstavnika srba.

Covjek je s njima od prvog dana,a nije pristao na dodikove zahtjeve.
volta dzontra

#25043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

duh_sa_sjekirom wrote:
volta dzontra wrote: Stvarno ste. Smijete se. Covjek je vec preko raznih udruga koje stanca iz dana u dan te preko Civilne zastite zamracio nekoliko milijuna. 76 milijuna poticaja je posebna prica. Plus javna poduzeca gdje su njegovi ljudi.
Smiri se, ovo je forum i nije ništa lično/osobno.
Imaš li konkretne, materijalne dokaze za boldano?
Ako imaš, pravac Tužiteljstvo. Ako nemaš, ostavi se laprdanja.
U Tuziteljstvo kod kume! Tri cetri prijave se kisele u tuziteljstvu. O slucaju u Cazinu i Kladusi imas izjave ljudi. Ova drzava ima 15 000 u raznim policijama i agencija. Ali koga interesira kriminal Lijanove firme od koji je jedne direkor bio danasnji ministar trgovine su ostale duzne milijune PDV-a.
Ali ne. Idemo se smijati. Lijan nije problem. On je u Platformi
duh_sa_sjekirom

#25044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

volta dzontra wrote: U Tuziteljstvo kod kume! Tri cetri prijave se kisele u tuziteljstvu. O slucaju u Cazinu i Kladusi imas izjave ljudi. Ova drzava ima 15 000 u raznim policijama i agencija. Ali koga interesira kriminal Lijanove firme od koji je jedne direkor bio danasnji ministar trgovine su ostale duzne milijune PDV-a.
Ali ne. Idemo se smijati. Lijan nije problem. On je u Platformi
Nije Čović u Platformi, pa ga sud prošle godine oslobodi svih optužbi. Kako to?
Nemoj me krivo shvatiti, ne branim Lijana niti sam njegov simpatizer, ali ne može se nekoga optuživati za višemilionski kriminal, bez da se imaju čvrsti dokazi za to.
Izjave ljudi, bez dokaza, ne vrijede puno. To je isto kao da ja sad kažem kako ti meni "plivaš" 100 eura, i očekujem da te sud osudi na osnovu te moje izjave. Valjda znaš kako sudovi rade.
Također, po tebi ispada da svako ko je u Platformi, oslobođen je bilo kakve odgovornosti što je, u najmanju ruku, smiješno. Uostalom, Lijan je tek godinu i kusur u Platformi...
Banksy

#25045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

duh_sa_sjekirom wrote:
Nemoj me krivo shvatiti, ne branim Lijana niti sam njegov simpatizer, ali ne može se nekoga optuživati za višemilionski kriminal, bez da se imaju čvrsti dokazi za to.

Zašto je podignuta optužnica samo protiv Dragana Čovića:
Lijanovići zaštićeni jer su dio vlasti?

Samo dva dana nakon što je oslobođen svih optužbi u slučaju "Eronet" u Mostaru, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, dobio je novu optužnicu u Sarajevu. Kantonalno tužilaštvo na teret mu stavlja da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja oštetio budžet Federacije BiH i indirektno budžet države za skoro 1,9 miliona maraka omogućavajući "Lijanovićima" iz Širokog Brijega da izbjegnu plaćanje posebne takse - prelevmana.

Apsurd novog sudskog procesa protiv Čovića je u tome da je optužen prvi čovjek HDZ-a BiH, a nisu braća Ivanković Lijanović, vlasnici Mesne industrije "Lijanovići", za čiji su interes, prema optužnici, i vršene malverzacije!? Ako je Čović zaista odgovoran, kako mogu biti amnestirani oni koji su ga angažirali?

Lijanovići, koji danas samo Hypo banci duguju više od 35 miliona eura, za samo dvije godine uvezli su više od 1.000 šlepera mesnih otpadaka na koje nisu plaćali prelevmane, iako su to bili obavezni, i to po dvije marke za kilogram. Vjeruje se da su na taj način oštetili budžet FBiH za najmanje pedesetak miliona maraka.

Firma od tri zaposlena uvezla meso vrijedno 95 miliona KM

Lijanovići su putem mostarske firme "Mega Com" u razdoblju od dvije godine, dakle od 1999. do 2001., uvezli meso u vrijednosti većoj od 95 miliona KM. Ta firma imala je direktora i samo tri zaposlena!
Iako nisu imali nikakvih proizvodnih kapaciteta, u to vrijeme bili su najveći uvoznici mesa.

Kasnije je otkriveno da je "Mega Com" zapravo registrirao bivši vozač Lijanovića te da su upravo Lijanovići fiktivno otkupili cjelokupni kontingent mesa od "Mega Coma", koje je, naravno, uvezeno bez plaćanja carinskih obaveza.

Lijanovići su meso vrijedno skoro 100 miliona maraka knjižili kao repromaterijal za mesne prerađevine namijenjene za izvoz, a kasnije su jedva dokazali da su izvezli samo milion maraka mesa.

Nadalje, Lijanovići su 2002. godine osnovali firmu MI-MO, kojoj su formalno iznajmili proizvodne kapacitete i uposlili vlastite radnike. Nakon tri godine poslovanje je prekinuto, a osnovana firma "Farmko". Milionske dugove nije preuzeo niko.
duh_sa_sjekirom

#25046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Banksy wrote:
Zašto je podignuta optužnica samo protiv Dragana Čovića:
Lijanovići zaštićeni jer su dio vlasti?

Samo dva dana nakon što je oslobođen svih optužbi u slučaju "Eronet" u Mostaru, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, dobio je novu optužnicu u Sarajevu. Kantonalno tužilaštvo na teret mu stavlja da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja oštetio budžet Federacije BiH i indirektno budžet države za skoro 1,9 miliona maraka omogućavajući "Lijanovićima" iz Širokog Brijega da izbjegnu plaćanje posebne takse - prelevmana.

Apsurd novog sudskog procesa protiv Čovića je u tome da je optužen prvi čovjek HDZ-a BiH, a nisu braća Ivanković Lijanović, vlasnici Mesne industrije "Lijanovići", za čiji su interes, prema optužnici, i vršene malverzacije!? Ako je Čović zaista odgovoran, kako mogu biti amnestirani oni koji su ga angažirali?

Lijanovići, koji danas samo Hypo banci duguju više od 35 miliona eura, za samo dvije godine uvezli su više od 1.000 šlepera mesnih otpadaka na koje nisu plaćali prelevmane, iako su to bili obavezni, i to po dvije marke za kilogram. Vjeruje se da su na taj način oštetili budžet FBiH za najmanje pedesetak miliona maraka.

Firma od tri zaposlena uvezla meso vrijedno 95 miliona KM

Lijanovići su putem mostarske firme "Mega Com" u razdoblju od dvije godine, dakle od 1999. do 2001., uvezli meso u vrijednosti većoj od 95 miliona KM. Ta firma imala je direktora i samo tri zaposlena!
Iako nisu imali nikakvih proizvodnih kapaciteta, u to vrijeme bili su najveći uvoznici mesa.

Kasnije je otkriveno da je "Mega Com" zapravo registrirao bivši vozač Lijanovića te da su upravo Lijanovići fiktivno otkupili cjelokupni kontingent mesa od "Mega Coma", koje je, naravno, uvezeno bez plaćanja carinskih obaveza.

Lijanovići su meso vrijedno skoro 100 miliona maraka knjižili kao repromaterijal za mesne prerađevine namijenjene za izvoz, a kasnije su jedva dokazali da su izvezli samo milion maraka mesa.

Nadalje, Lijanovići su 2002. godine osnovali firmu MI-MO, kojoj su formalno iznajmili proizvodne kapacitete i uposlili vlastite radnike. Nakon tri godine poslovanje je prekinuto, a osnovana firma "Farmko". Milionske dugove nije preuzeo niko.
Dobro, i?
Ovaj članak bi trebao biti kao ključni dokaz u višemilionskoj prevari države?
Na osnovu jednog novinarskog članka treba čovjeka proglasiti krivim i osuditi ga?
U kojoj državi se neko osudi samo na osnovu novinaskog pisanja?
Ko je autor ovog teksta?
Ima li on neoborive dokaze za svoje tvrdnje?
Ako ima, zašto ih ne preda sudu?
Trebamo li vjerovati sudovima ili ćemo mi biti sudije i na osnovu "mahalanja" nekoga proglašavati lopovom?
Banksy

#25047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

duh_sa_sjekirom wrote: Dobro, i?
Ovaj članak bi trebao biti kao ključni dokaz u višemilionskoj prevari države?
Na osnovu jednog novinarskog članka treba čovjeka proglasiti krivim i osuditi ga?
U kojoj državi se neko osudi samo na osnovu novinaskog pisanja?
Ko je autor ovog teksta?
Ima li on neoborive dokaze za svoje tvrdnje?
Ako ima, zašto ih ne preda sudu?
Trebamo li vjerovati sudovima ili ćemo mi biti sudije i na osnovu "mahalanja" nekoga proglašavati lopovom?
Kako su nestali dokumenti?

Predmet “Lijanovići” Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu prvi put je iz Tužilaštva BiH dostavljen 24. marta 2009. godine. No, Kantonalno tužilaštvo 10. aprila te godine vratilo ga je Državnom tužilaštvu zato što nije bilo poznato čija je nadležnost. Nakon što je utvrđeno da je za ovaj slučaj, ipak, nadležno Kantonalno tužilaštvo, vraćen mu je
u julu 2009. godine. U međuvremenu su se dva tužilaštva prepucavala zbog nestanka važnih dokumenata.

Među onima koji su otvoreno ukazivali na kriminal Lijanovića bio je i pokojni bivši direktor Carinske uprave Federacije BiH Želimir Želja Rebac, koji se pod ogromnim pritiscima u oktobru 2006. godine odlučio na samoubistvo skokom s mostarskog Lučkog mosta u Neretvu. Tri mjeseca ranije pokušao se ubiti skokom s Titovog mosta, ali ga je spasila jedna školska drugarica.
Iste godine, pod čudnim okolnostima, u Šriokom Brijegu ubio se i bivši šef Odjela za uvoz Carinske uprave Mostar Gojko Mandić, koji je trebao biti svjedok na suđenju protiv Lijanovića.

KRIMINAL Lijanovići gase tvrtke, koje duguju državi milijune, i otvaraju nove koje također ne plaćaju porez

03 Veljača 2011

Širokobriješki tajkuni, braća Lijanović, zbog neplaćanja PDV-a i nepoštivanja kvota za bescarinski uvezeno meso, putem tvrtki kojima su neizravno upravljali, oštetili su državu i druge proizvođače za milijune maraka, saznaje "Dnevni avaz".

Obimna dokumentacije koja to dokazuje u posjedu je SIPA-e te je pitanje dana kada će biti otvorena istraga.

Bez pokrića

Od izvora bliskog Lijanovićima sarajevski list saznaje da su samo dvije propale tvrtke, koje su registrirane na članove obitelji Ivanković, a kojima su ustvari upravljala braća Lijanović, MI-MO iz Mostara i "Farmer" iz Širokog Brijega, ostale državi dužne nekoliko milijuna KM PDV-a.

Naime, braća Lijanović su u Mostaru 16. prosinca 2002. godine preko svog bivšeg komercijalnog predstavnika Alije Ćurića registrirali mesnu tvrku MI-MO. Ova tvrtka iznajmljuje proizvodne kapacitete i upošljava radnike tvrtke "Lijanović", a u sudskom registru u Mostaru zavedena je s osnivačkim ulogom od 2.000 maraka.

No, samo nakon tri godine tvrtka MI-MO prestaje s radom. Državi ostaje dužna oko milijun maraka PDV-a, a oštećuje i brojne ondašnje proizvođače.

Nakon propasti, poslovanje tvrtke MI-MO preuzima tvrtka "Farmer", koja zakupljuje kapacitete "Lijanovića" i upošljava iste radnike, ali ne preuzima i dugove. Sjedište tvrtke je u Širokom Brijegu, a direktor je Jozo Slišković. Tvrtka je registrirana na Venku Ivanković iz uže obitelji Lijanovića, za koju mjenicama bez pokrića jamče upravo Lijanovići. I ova tvrtka prestaje s radom nakon dvije godine, a državi ostaje također dužna oko milijun KM.

No, braća Lijanović tu ne staju te osnivaju treću tvrtku pod nazivom "Farmko" iz Širokog Brijega, koja po istom modelu preuzima radnike i kapacitete mesne industrije "Lijanović", ali ne i dugove. Da bi stvar bila zanimljivija, direktor ove tvrtke je Milorad Bahilj, koji se pojavljuje i kao direktor u prvoj tvrtki MI-MO, a vlasnik je također jedan od članova obitelji Ivanković.

Oštećen proračun

Interesantno je da od studenog prošle godine na mjesto direktora ove tvrtke dolazi Jozo Slišković, također bivši direktor tvrtke "Farmer", koja je državi ostala dužna milijun KM. Tvrtka "Farmko" još posluje, ali, kako saznaje Avaz, pitanje je dana kada će se ugasiti, a njeno poslovanje preuzeti nova tvrtka.

Jednog od braće Lijanović, Slavu, novinari Avaza pitali su u kakvoj su vezi Lijanovići i propale tvrtke, ali im je on kazao da pozovu njegovog brata Jerku, koji je "za to".

Jerko Ivanković Lijanović kratko je novinaru Avaza kazao da Lijanovići nemaju vlasničkog udjela u tim tvrtkama.

Bezuspješne prinudne naplate

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UIO) kazali su da su tvrtke MI-MO I "Farmer" dužnici duži vremenske vremensko razdoblje, a nakon što su bezuspješno pokušane sve metode prinudne naplate duga, predmet je predan Tužiteljstvu na daljnje postupanje.

- Tvrtka MI-MO državi je dužna 924.000 KM PDV-a, a tvrtka "Farmer" 902.000 KM. AIi, uz dugogodišnje kamate u oba slučaja, dug je milijunski - kazao je Avazu Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO.

Istraga protiv ministra Karačića

Ministar gospodarstva u Vladi Zapadnohercegovačke županije Žarko Karačić, kojeg je na tu funkciju postavila Lijanovićeva NSRzB, tereti se za zloporabu položaja ili ovlasti.

Prema policijskom izvještaju, Karačić je Mesnoj industriji "Farmer" isplatio 613.275 KM u vidu subvencioniranja veterinarskih usluga. Protiv Karačića istraga se provodi i zbog toga što je tvrtki "Lijanović" uplatio 1.174.201.40 KM na ime kamata po ugovorima za kredite koji su iz 2002., 2003. i 2006. godine.

Naime, ovi ugovori odnosili su se na kredite za povrat starog duga. Većina tih ugovora su kratkoročni krediti, odnosno za povrat starih kredita, te otvaranje akreditiva i održavanje tekuće likvidnosti. Neki su bili i za povrat kredita druge tvrtke kao što je MI-MO, čije je sjedište u Mostaru. To znači da su davani poticaji tvrtkama izvan ZHŽ, što nije zakonom definirano.

Optužnica protiv Lijanovićevih ljudi za kupovinu glasova

Nakon godina špekulacija o prodaji i kupovini glasova na izborima, konačno je jedna takva priča dobila pravosudni epilog. Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hasana Samardžića i Nisveta Duratovića zbog krivičnog djela Povreda slobode opredjeljenja birača, piše sarajevo.ba.

Optuženi Samardžić i Duratović terete se da su u rujnu 2010. godine, na širem području općine Cazin, u toku predizborne kampanje za opće izbore u BiH, kao aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak, u cilju prikupljanja glasova za tu stranku, podmićivanjem i korištenjem teškog ekonomskog stanja nekoliko glasača, nudili istima 100,00 KM po glasu.

Podsjetimo, ova stranka, kojom upravljaju i koju su osnovali poduzetnici braća (Mladen, Jerko, Slavo i Jozo) Ivanković - Lijanović, stranka je Platforme, te sa SDP-om, SDA i HSP-om čini parlamentarnu većinu u Federaciji. Njezin potpredsjednik Jerko Ivanković Lijanović zamjenik je premijera i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Oni su od glasača tražili da glasuju za kandidate Narodne stranke radom za boljitak na izborima, tako što bi na glasačkim listićima u vrijeme izbora zaokružili kandidata Narodne stranke Radom za boljitak za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Skupštine kantona 1 u F BiH, kojom prilikom su im dali kuverte s uputama za koga i na koji način glasovati, stoji u optužnici.

Optuženi se terete da su podmićivanjem i korištenjem teškog ekonomskog stanja utjecali na birače u BiH da na izborima za institucije BiH glasaju za pojedine liste i kandidate, čime su počinili krivično djelo Povreda slobode opredjeljenja birača, stoji u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

13 Svibanj 2011
I, onda se ušlo u vlast ...
Banksy

#25048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

alternativni wrote:
Banksy wrote:I, onda se ušlo u vlast ...
Imas li neki dokaz da je istraga u SIPI prestala?
Nemam pojma, niti me zanima, niti je moje da ispostavljam dokaze.
Lijanovići su notorni kriminalci i prevaranti, poratni tajkuni, seoske varalice, to zna cijela država.
To što su trenutno u vlasti, pa su na poštedi, ne znači da ih zakon jednog dana ipak neće stići.

edit: zaboravih ono najvažnije: ratni profiteri
http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... politicara
Last edited by Banksy on 24/03/2012 19:26, edited 2 times in total.
webby-x

#25049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

duh_sa_sjekirom wrote:Nemoj me krivo shvatiti, ne branim Lijana niti sam njegov simpatizer, ali ne može se nekoga optuživati za višemilionski kriminal, bez da se imaju čvrsti dokazi za to.
Pa što se svaki dan ovdje radi na forumu prozivajući
Dodika i Čovića za kriminal?

:-)
Banksy

#25050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

zapravo ... koga briga za Lijanoviće ...
Locked