Pedja Kojovic wrote:Do danas sam mislio da me ovih par godina aktivnog bavljenja politikom "ocelicilo" i da me malo sta moze iznenaditi i...nema druge rijeci, pa je uz izvinjenje moram napisati, sjebati. Ali odbijanje Kolegija SKS da na dnevni red stavi dva, po nama, vazna, i hitna zakona, je uradilo upravo to.
Zakon, koji kolokvijalno zovemo, Zakon o ispitavanju porijekla imovine izabranih i imenovanih duznosnika u KS, na kojem smo radili, pa evo tri godine, je usvojen u formi nacrta na sjednici SKS jos 1. juna. Za stranku kao sto je NS organizovati javnu raspravu u skladu sa zakonom je veliki i organizacioni i finansijski teret. Sve smo to uradili u julu i avgustu na ustrb godisnjih odmora - kako bi ovaj zakon docekao novoizabrane opcinske vjecnike - jer je zakon najefikasniji ako se pocne primjenjivati od dana preuzimanja mandata.(Zakon zahtjeva da se stecena imovina koja se prijavljuje objasni i onda kroz mandat i godinu dana nakon isteka mandata prati stanje).
Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji , ili kako ga mi zovemo o vjestackoj oplodnji smo radili, sto se kaze, od pocetka, jer takvih ni slicnih zakona u BiH do sada nismo imali. Vrlo tezak posao, koji je zahtijevao da prvo savladamo terminologiju koja je za nekoga ko se ne bavi tom vrstom medicine vrlo komplikovana.Nadam se da u zemlji koja pati od "bijele kuge" ne treba objasnjavati socijalnu i politicku vaznost tog zakona, ali je vazno naglasiti i njegovu ljudsku dimenziju i znacaj koji ima za parove koji zele a ne mogu imati djece. Takodje, vrlo je vazno napomenuti da smo ovaj zakon predlozili u formi nacrta sto znaci da bi nakon usvajanja nacrta uslijedila javna rasprava i zakon bi se kao prijedlog pojavio na Skupstini pojavio mozda nekad krajem godine ali bi nam to omogucilo da u nacrtu budzeta za 2017. godinu koji se sada pravi predvidimo sredstva za njegovu primjenu.(Usvajanje federalnog zakona je vrlo neizvjesno s obzirom na religijski odnos HDZ-a prema tom medicinskom tretmanu).
Kada sam jutros na Kolegiju predlozio da se u dnevni red za sjednicu zakazanu za 7. septembar uvrste ova dva prijedloga nastala je tisina.
Potom se za rijec javio predstavnik DF-a, Mirsad Pindzo i rekao: ovo su neki predizborni zakoni, mi smo protiv.
Predsjedavajuca je pitala, hocete li da glasamo, rekao sam, pa moramo glasati, tako kaze Poslovnik.
DF, SBB - protiv, SDA suzdrzan.
Potom se preslo na sljedecu tacku dnevnog reda Kolegija, razno.
To je bilo to.
Mozda sam to previse licno dozivio jer je opste raspolozenje u zemlji tako negativno i napeto i tenzije rastu iz dana u dan ali mozda i nisam.
Mozda je pretjerano, i vjerovatno jeste, ali lakoca i kratkoca sa kojom je par ljjudi odlucilo o hiljadama ljudi koji ne mogu imati djecu a zele ih me podsjetila na Haninu knjigu "Banalnost zla".
p.k.
Ja smiješnog lika, iznenađen demokratijom i parlamentarnom procedurom.
Pa jadan ne bio već zdrav i veseo, šta si ti mislio? Niti ste lobirali, niti ste kupili glasove, a očekuješ da će proći prijedlog?

Isto kao da nikad nisi vidio kako demokracija funkcionira u naprednim društvima, recimo američkom. A zakleo bih se da si čuo makar za to, nisi tako mlad, a ni naivan.
I sad lafo sjebani svi, iznenadila ih demokracija, opet.
I šta veliš, poslovnik kaže da se mora glasati.
A ne može ovaj predlagač povući nebulozni prijedlog, kad vidi da za njega nema podršku? Toliko "naivni" nisu ni omladinci u ozbiljnim političkim strankama. Moj Peda što se blamirate bez potrebe.