Ma nije problem..na godisnjem si uzivaj.. ovo su cijene sa pijace, prolazio sam pored butika koji su specializovani za prodaju sunke....umjetnicka djela...najvise sam ih vidio u Barceloni...Hakiz wrote:Samo da kažem, ako ti je to bilo skupo, pogledaj cijenu "Manchado de Jabugo".
Biće ti lakše.
Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- exliberal-ex
#2501 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- mali Ninja
#2502 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
U istanbulu najbolje ici gradskim prevozom (0,6KM je karta odprilike), sto prije nabavi karticu i napuni 200lira, najbolje se smjestiti na potezu yusufpasha-bayazit, aksaray i laleli idealno jer je najblize do marmaraya da mozes ici na azijsku stranu (uskudar).sherbett wrote:Ok ovom ex liberal u treba ugasit internet i oduzet pasosnisi u redu prijatelju
![]()
Nego.. jel bio tko skoro u Istanbulu.. trebam preporuke u koji dio grada se smjestiti sta sve obavezno obici i neke korisne savjete.. koja mjesta izlete ture.. dobri restorani kafane one njihove stare. Mize tradiciobalne.. moze i modernije.. gdje izaci gdje i sta jesti al ono sve![]()
Hvala
Obici panorama muzej, miniaturk, aquarium, kapali carsiju, pomorski muzej, topkapi, dolmabahche, sve dzamije (krenes od plave, aja sofija, sulejmanija, fatihova dzamija, ejubova, ma sve su interesantne, ogromne i besplatne za pogledat).
Klopa je manje vise svuda dobra, obavezan nusret u kapali carsiji, girice i kumpir na uskudaru, skusha na eminonu, slatko hadzibozan i hadzi hafiz mustafa imaju najduzu tradiciju i najbolje slatko..
Do taxima najbolje otici metroom i vratiti se pored galate, popnes se gore da vidis zlatni rog.
Trebat ce ti par dana za ovo...
- mali Ninja
#2503 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Redovi su danima kada turisti stizu, najvise subotom, valjda po defaultu se to prvo obilazi, ali kao i kod nas postoje uvijek neke brze tapkaroske varijante koje kostaju malo vise ali vam sacuvaju snagu i vrijeme svakako, ako vidite red pred aja sofijom ili topkapijem odma potrazite akreditovane vodice koji ce vam prodati kartu malo skuplje uz uslugu njegove prezentacije koju naravno ne moratr slusati ako ne zelite nego samo vam je vazno uci bez cekanja.
U topkapiju ce sigurno biti red za riznicu gdje se cuvaju alijina sablja, poslanikove stvari itd... Za to nemate mogucnost brzog ulaska osim ako ne uspijete prevariti onog na izlazu da tu udjete pod izgovorom da vam je nesto ostalo ili da ste izgubili, inace red je jako velik i dugo se ceka.
Ostali redovi su mali, u sklopu topkapija tacnije kada izadjete imate onaj arheoloski muzej sa kamenjima iz egipa i to, ko voli nije lose.
Na izlasku iz topkapija obavezno odmoriti u gulihane parku, super je.
A zaboravih reci, preko puta aja sofije je vodovod bazilika, interesantni detalji unutra iako se renovira...
U topkapiju ce sigurno biti red za riznicu gdje se cuvaju alijina sablja, poslanikove stvari itd... Za to nemate mogucnost brzog ulaska osim ako ne uspijete prevariti onog na izlazu da tu udjete pod izgovorom da vam je nesto ostalo ili da ste izgubili, inace red je jako velik i dugo se ceka.
Ostali redovi su mali, u sklopu topkapija tacnije kada izadjete imate onaj arheoloski muzej sa kamenjima iz egipa i to, ko voli nije lose.
Na izlasku iz topkapija obavezno odmoriti u gulihane parku, super je.
A zaboravih reci, preko puta aja sofije je vodovod bazilika, interesantni detalji unutra iako se renovira...
- mali Ninja
#2504 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Da ne trpam temu vise, nije svima interesantan istanbul, nije lose obici jednu dzamiju isto u starom dijelu grada, dzamija Mehmed pase Sokolovica, ona nije bas toliko poznata jer mnogi ne znaju da je u dzamiji ugradjena 3 komadica crnog kamena u zlatnim okvirima, jako lijepa unutrasnjost dzamije.
- mali Ninja
#2505 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Rokaj po pp slobodno sve sto te zanima pitaj, ako slucajno ne budem znao, znam ko zna pa cu pitatisherbett wrote:Hvala ri puno![]()
Znam da nije svima zanimljivo.. al posto idem voljela bi znati di sta kako da ustedim vrijeme i preusmjerim ga dalje.. a da bude kvalitetno.. ako se slazes javim se na pp za pitanja
-
Hakiz
#2506 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Imaš na forumu temu o Istanbulu, mislim čak i dvije, na kojima je do u detalje pisano o prevozu, smještaju, planovima kada kako i šta posjetiti, cijenama itd. Sve objašnjeno do u detalje.sherbett wrote:Hvala ri puno![]()
Znam da nije svima zanimljivo.. al posto idem voljela bi znati di sta kako da ustedim vrijeme i preusmjerim ga dalje.. a da bude kvalitetno.. ako se slazes javim se na pp za pitanja
istanbul-t67761.html
Last edited by Hakiz on 17/10/2018 16:28, edited 1 time in total.
- beni-bu-man
#2507 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Bio neki dan na Ilidzi
dosta za narednih ..... godina
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#2508 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
mogao si pravo do istanbula skoknutibeni-bu-man wrote:Bio neki dan na Ilidzidosta za narednih ..... godina
- beni-bu-man
#2509 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
imao sam osjecaj na ilidzi kao da sam u Abu Dhabijuparappa wrote:mogao si pravo do istanbula skoknutibeni-bu-man wrote:Bio neki dan na Ilidzidosta za narednih ..... godina
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#2510 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
super... bolje nego davati silne pare za letove i to... jos sve ostane u domovinibeni-bu-man wrote:imao sam osjecaj na ilidzi kao da sam u Abu Dhabijuparappa wrote:mogao si pravo do istanbula skoknutibeni-bu-man wrote:Bio neki dan na Ilidzidosta za narednih ..... godina
meni vala ne smetaju... turisti ko turisti. neki su stoka a neki fakat prijatni ljudi.
- beni-bu-man
#2511 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
parappa wrote:
super... bolje nego davati silne pare za letove i to... jos sve ostane u domovini![]()
meni vala ne smetaju... turisti ko turisti. neki su stoka a neki fakat prijatni ljudi.
sad cekam da se hyperloop do ilidze napravi i eto me svako malo dole
- alibaba_i_30_godina
#2512 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Sve zavisi od toga šta bi voljela da vidiš jer ima jako dosta stvari da se vidi i uživa. Ono što bih svakako preporučio je Pierre Lotti, jako lijep pogled i dobar čaj. Što se tiče slatkog meni je uvijek bilo najdraže otići u Ortakoy i tu se ubiti onim vaflima, tražim da mi stave 3-4 vrste čokolade i raznog voća i pojedem na nekoj od stoličica pored džamije i ispod mosta. Što se tiče azijske strane nema ništa posebno za vidjeti što nemaš na evropskoj strani, ustvari ima, ali je nedovoljno za to 3-4 dana koliko si mislila tamo provesti. Jako je lijep dio između Kadikoya i Mode, šetnica obalom i parkovi koji su uvijek prepuni ljudi koji iznesu dekicu i tu gledaju zalazak sunca i druže se. Također, interesantna je Bagdad ulica, ali ona je baš daleko u azijskom dijelu.sherbett wrote:Hvala ri puno![]()
Malo se promijenio Istanbul u odnosu na prije 5-6 godina, sada je baš Bešiktaš postao omiljeno mjesto za izlazak i druženje i tu ima jako dobrih restorana koji su ranije bili na Istiklal ulici. Tačnije, Istiklal ulica nije više ono što je bila prije nekoliko godina, barem meni.
Također, u Karakoyu sada imaš jako puno malih pubova i kafića i tu se okupljaju malo ''moderniji'' turci, a jako je blizu Taksima, odnosno Eminonu, samo pređeš most i tu si.
Na Eminonu imaš nekoliko onih brodića koji nude ture po Bosforu, nemoj da uzmeš odmah prvi, obiđi ih par i izaberi najjeftiniji jer oni svi manje-više voze istom turom.
Arheološki muzej je jako interesantan, kao što je već gore neko pisao. Ali meni je trebalo bar nekih 4-5 sati da sve to obiđem jer ima jako puno eksponata i interesantnih stvari.
-
Zoya
#2513 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Obavezno idi na bazar i pjer loti žičarom ili pješke, nije daleko.
-
bumboo
#2514 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Pošto je ova tema aktivnija nego ona o Istanbulu, imam nekoliko pitanja za one koji su tamo bili.
Planiramo ići u Istanbul, prvi put, s dvoje djece od 11 i 6 godina. Mislili smo u vrijeme zimskog raspusta ili onog proljetnog u aprilu. Kakvo je vrijeme u januaru, isplati li se ići, ili ipak čekati april?
Vidim preporuke za akvarijum, žičaru, šta bi još moglo biti djeci interesantno?
Planiramo ići u Istanbul, prvi put, s dvoje djece od 11 i 6 godina. Mislili smo u vrijeme zimskog raspusta ili onog proljetnog u aprilu. Kakvo je vrijeme u januaru, isplati li se ići, ili ipak čekati april?
-
maliq53
#2515 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Njima bi ja mislim interesantan bio onaj zabavni park Vialand ali obzirom da ides u hladnom periodu godine od toga nista a vala je i pojako sa cijenom ali eto svakako da spomenem...Sto se vremena tice, licno nisam bio u proljece ni zimi ali jesu moji bliznji i kazu da vrijeme zna biti grozno ukoliko vjetar puse to kroz kosti odnesebumboo wrote:Pošto je ova tema aktivnija nego ona o Istanbulu, imam nekoliko pitanja za one koji su tamo bili.
-
sumirprimus
#2516 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
svUKuda, super 
-
Hakiz
#2517 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Tema o Istanbulu je neaktivna jer je sve već napisano, samo treba pročitati temu.bumboo wrote:Pošto je ova tema aktivnija nego ona o Istanbulu, imam nekoliko pitanja za one koji su tamo bili.
- mali Ninja
#2518 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Istambul se dosta promijenio a svakako i cijene neuporedive kao prije 10.g kad je tema bila aktivna.Hakiz wrote:Tema o Istanbulu je neaktivna jer je sve već napisano, samo treba pročitati temu.bumboo wrote:Pošto je ova tema aktivnija nego ona o Istanbulu, imam nekoliko pitanja za one koji su tamo bili.
Djeci je interesantan akvarij, panorama ako su djecaci, neki od zooloskih vrtova ima ih 4-5, stadion, ima manji luna park, mozda voznja brodom i muzej vostanih figura.
Dobro mozda se jos necega sjetim, ali muzej vostanih figura je dobar i za odrasle i za djecu, uslikate se sa pravim srekom
- alibaba_i_30_godina
#2519 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Gdje god da kreneš u šetnju dobro se pripremi, jer mnoge lokacije na karti izgledaju blizu ali s jednog mjesta do drugog treba dobrog hoda od pola sata, a često i duže. Svakako da trebaš voditi računa o udobnoj obući.sherbett wrote:Hvala vam![]()
Svakako idem da obidjem cuvene znamenitosti ali bi voljela i odradit turu setnje..
Ako netko ima prijedlog koji bi se dio isplatio proci pjeske.. da se vidi grad, neke ulicice, kuce one njibove.. po mogucnosti nesto staro autenticno.. neki plan te ture bi napravila.. pa koji bi to dio bio?
Ima interesantnih kuća za pogledati u Bebeku, ali to je skuplji dio Istanbula i većinom su neke vile. Međutim, jako je lijepo šetati obalom, razgledati te kuće, a onda otići do tvrđave Rumeli Hisari kod drugog mosta. Kasnije se možete vratiti s autobusom do Bešiktaša ili Taksima.
Ako ti se baš šeta onda bih ti preporučio prinčeve otoke, prije svega Buyukada koji je najveći i možda najljepši. Tu čak možete iznajmiti i biciklo i voziti cijelim otokom, uživati u prizoru i raznim kućama iz raznih doba. Saobraćaja tu svakako nema, a lijep je i put do otoka, vozi se nekih sat vremena trajektom, zavisi od mjesta s kojeg polaziš. S trajekta onda možete vidjeti i ostale udaljene azijske dijelove, kao što su Tuzla, Bostanci i slično.
Koliko ti ono ostaješ tamo? Trebat će tebi par sedmica, ja proveo par mjeseci i stalno kada se vratim vidim nešto novo.
- alibaba_i_30_godina
#2520 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Bumboo dobro se pripremite ako idete u zimskom periodu jer vrijeme zna biti nepredvidljivo i često zezne. Vani sunce sija k'o da je ljeto a hladno, još kada puhne vjetar odnese te. Ponesite one štitnike za uši, kao slušalice što izgledaju, sačuvat će vas problema. Ja sam jednom prilikom boravio od februara do maja i svega sam se nanosao, od kratkih rukava, do kaputa.maliq53 wrote:Njima bi ja mislim interesantan bio onaj zabavni park Vialand ali obzirom da ides u hladnom periodu godine od toga nista a vala je i pojako sa cijenom ali eto svakako da spomenem...Sto se vremena tice, licno nisam bio u proljece ni zimi ali jesu moji bliznji i kazu da vrijeme zna biti grozno ukoliko vjetar puse to kroz kosti odnesebumboo wrote:Pošto je ova tema aktivnija nego ona o Istanbulu, imam nekoliko pitanja za one koji su tamo bili.
- Revolucionar ★
#2521 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Nisam zelio otvarati novu temu, trebao bi mi savjet . Kako najlakse putovati po Njemackoj, konkretno wizzairom bih letio npr. do Frankfurta, a onda bi nekako trebao pronaci najjeftiniju opciju da dodjem Erfurta. I da li mi neko moze dati website njemacke zeljeznice, jer kad guglam, ovi 3d party sajtovi mi nude karte, ali cijene su žera
- mousstapha
#2522 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jeftinije karte imas ako trazis preko Sparpreis.Revolucionar ★ wrote:Nisam zelio otvarati novu temu, trebao bi mi savjet . Kako najlakse putovati po Njemackoj, konkretno wizzairom bih letio npr. do Frankfurta, a onda bi nekako trebao pronaci najjeftiniju opciju da dodjem Erfurta. I da li mi neko moze dati website njemacke zeljeznice, jer kad guglam, ovi 3d party sajtovi mi nude karte, ali cijene su žera
https://www.bahn.de/p/view/angebot/spar ... nder.shtml
Inace za nekog iz BiH putovati zeljeznicama nije uopste jeftino, pogotovo na tako duge destinacije. Imas i opciju Flixbus ako bas trazis jeftino.
-
Hakiz
- Revolucionar ★
#2524 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
fakat je prebacivanje poprilicno skupomousstapha wrote:Jeftinije karte imas ako trazis preko Sparpreis.Revolucionar ★ wrote:Nisam zelio otvarati novu temu, trebao bi mi savjet . Kako najlakse putovati po Njemackoj, konkretno wizzairom bih letio npr. do Frankfurta, a onda bi nekako trebao pronaci najjeftiniju opciju da dodjem Erfurta. I da li mi neko moze dati website njemacke zeljeznice, jer kad guglam, ovi 3d party sajtovi mi nude karte, ali cijene su žera
https://www.bahn.de/p/view/angebot/spar ... nder.shtml
Inace za nekog iz BiH putovati zeljeznicama nije uopste jeftino, pogotovo na tako duge destinacije. Imas i opciju Flixbus ako bas trazis jeftino.
-
Zoya
#2525 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ako budeš hodala po tom Bebeku, obavezno se dobro obuci. Još ako sada ili zimi ideš. Puše, nosi
I hej, zakopčaj se do grla u protivnom nećeš ostati od Turaka. Ima da ti se nabacuju od 11-80 godina. Poganijeg muškog svijeta vidjela nisam. Nadam se da ćete imati pratnju muškarca (uzmi jednog od svojih sedmoro braće
). I tako.... Ja, napuši se nargile,meni je tamo poseban osjećaj bio 
Joj, još ovo.. Gužve su ogromne oko Aja Sofije, galata kule i generalno ovih popularnih objekata. Najmanje se dva sata čeka u redu tako da ti je moj prijedlog da odaberete jedno nesto ili dvoje sto želite vidjeti.
Zlato ti je jeftinije nego kod nas, pa ako imaš para kupi. Nemoj nikad da daješ cijenu koju traže ako ćeš nesto kupovati, odmah pola cijene od toga(ovo da upamtiš). Cjenkaj se.
Joj, još ovo.. Gužve su ogromne oko Aja Sofije, galata kule i generalno ovih popularnih objekata. Najmanje se dva sata čeka u redu tako da ti je moj prijedlog da odaberete jedno nesto ili dvoje sto želite vidjeti.
Zlato ti je jeftinije nego kod nas, pa ako imaš para kupi. Nemoj nikad da daješ cijenu koju traže ako ćeš nesto kupovati, odmah pola cijene od toga(ovo da upamtiš). Cjenkaj se.