Moj jaro, moja nana je bila pokrivena u doba mraka i tame prije nego sto nam ovi upalise svjetlo! Stoga ne seri zivota ti!udarnik35 wrote:Ljeto je doslo, pa kad ovih dana navratis u Sarajevo da popravis zube i osisas se, prosetaj carsijom... Vidjet ces puno pokrivenih zena... Zastani i priupitaj ih koliko su batina primile od svojih oceva, brace, muzeva i koliko su imali polomljenih udova dok ih nisu natjerali da se pokriju...jefferson wrote:A to su zene u iranu IZABRALE da nose duge hlace i maramu???GOLFER wrote:U tome i jest veliki dio problema, sto bi ti i slicni psovali zato sto dole zene ne izbacuju guzicu gdje god stignu i kako stignu... tj vi bi nametali ljudima sirom planete neke svoje ''vrijednosti'' i komplekse... Kao sto se i radi inace u praksi...![]()
![]()
![]()
![]()
Da, u Iranu je takav zakon i to je norma odijevanja, ali to ne znaci nikako da je protiv volje svih Iranki. Tvrdnja ti je na nivou da kazes kako su zene u Bosni natjerane da nose donje rublje![]()
jeffersonu, ne dijele svi tvoju svjetonazore
IRAN
-
jefferson
#2501 Re: IRAN
-
udarnik35
#2502 Re: IRAN
Hvala ti sto si taj zanimljivi podatak podijelio sa mnom.jefferson wrote:Moj jaro, moja nana je bila pokrivena u doba mraka i tame prije nego sto nam ovi upalise svjetlo! Stoga ne seri zivota ti!udarnik35 wrote:Ljeto je doslo, pa kad ovih dana navratis u Sarajevo da popravis zube i osisas se, prosetaj carsijom... Vidjet ces puno pokrivenih zena... Zastani i priupitaj ih koliko su batina primile od svojih oceva, brace, muzeva i koliko su imali polomljenih udova dok ih nisu natjerali da se pokriju...jefferson wrote: A to su zene u iranu IZABRALE da nose duge hlace i maramu???![]()
![]()
![]()
![]()
Da, u Iranu je takav zakon i to je norma odijevanja, ali to ne znaci nikako da je protiv volje svih Iranki. Tvrdnja ti je na nivou da kazes kako su zene u Bosni natjerane da nose donje rublje![]()
jeffersonu, ne dijele svi tvoju svjetonazore
-
jefferson
#2503 Re: IRAN
Nema na cemu, samo da iskristalisemo da je u BiH uvijek postojao izbor, za razliku od Irana, koji tu koncepciju nije bas najbolje savladao!
-
kolateral
#2504 Re: IRAN
da ali kad su došli na vlast komunisti onda se svaki izbor onemogućio..kad smo već kod nana, moja nana je provela 24 sata u zatvoru jer nije htjela da skine feredžu, jer je bilo naređeno da žene ne smiju nositi tu vrstu odjeće ( valjda se i tada bojali maskiranih teroristajefferson wrote:Nema na cemu, samo da iskristalisemo da je u BiH uvijek postojao izbor, za razliku od Irana, koji tu koncepciju nije bas najbolje savladao!
-
jefferson
#2505 Re: IRAN
Moja je redovno nosila u toj tamnici naroda i narodnosti! Dok su "komunjare" vladale!kolateral wrote:da ali kad su došli na vlast komunisti onda se svaki izbor onemogućio..kad smo već kod nana, moja nana je provela 24 sata u zatvoru jer nije htjela da skine feredžu, jer je bilo naređeno da žene ne smiju nositi tu vrstu odjeće ( valjda se i tada bojali maskiranih teroristajefferson wrote:Nema na cemu, samo da iskristalisemo da je u BiH uvijek postojao izbor, za razliku od Irana, koji tu koncepciju nije bas najbolje savladao!)na kraju je popustila, jer joj je ostalo malo dijete, beba kod kuće..i još puna kuća djece...
- rogoz
#2506 Re: IRAN
ti preko teherana pravo u SaraJvo...jefferson wrote:Moja je redovno nosila u toj tamnici naroda i narodnosti! Dok su "komunjare" vladale!kolateral wrote:da ali kad su došli na vlast komunisti onda se svaki izbor onemogućio..kad smo već kod nana, moja nana je provela 24 sata u zatvoru jer nije htjela da skine feredžu, jer je bilo naređeno da žene ne smiju nositi tu vrstu odjeće ( valjda se i tada bojali maskiranih teroristajefferson wrote:Nema na cemu, samo da iskristalisemo da je u BiH uvijek postojao izbor, za razliku od Irana, koji tu koncepciju nije bas najbolje savladao!)na kraju je popustila, jer joj je ostalo malo dijete, beba kod kuće..i još puna kuća djece...
-
jefferson
#2507 Re: IRAN
Nisam ja, nego ovi muslimani na baterije povukli paralelu izmedju teherana i Sarajeva.
-
kolateral
#2508 Re: IRAN
a to ti imaš neki kantar da izvagaš ko je na bateriju a ko ne ?jefferson wrote:Nisam ja, nego ovi muslimani na baterije povukli paralelu izmedju teherana i Sarajeva.
-
jefferson
#2509 Re: IRAN
Naravno!kolateral wrote:a to ti imaš neki kantar da izvagaš ko je na bateriju a ko ne ?jefferson wrote:Nisam ja, nego ovi muslimani na baterije povukli paralelu izmedju teherana i Sarajeva.
-
kolateral
#2510 Re: IRAN
prepotentno, arogantno i umišljeno....kao i uvijek...jefferson wrote:Naravno!kolateral wrote:a to ti imaš neki kantar da izvagaš ko je na bateriju a ko ne ?jefferson wrote:Nisam ja, nego ovi muslimani na baterije povukli paralelu izmedju teherana i Sarajeva.
-
jefferson
#2511 Re: IRAN
kada neko povuce paralelu izmedju Teherana i Sarajeva, i prava zena objasni pod naredjivanjem nosenja donjeg vesa zena u BiH, nema sta drugo nego se tako odnositi prema tim osobama.prepotentno, arogantno i umišljeno....kao i uvijek...
-
udarnik35
#2512 Re: IRAN
I u bh. drustvu kao i svakom drugom postoje neke norme ponasanja. Ako negdje u svijetu postoji drzava u kojoj su te norme drugacije od onih na koje si ti naucio, to ne znaci nuzno da su njihove norme pogresne.jefferson wrote:Nema na cemu, samo da iskristalisemo da je u BiH uvijek postojao izbor, za razliku od Irana, koji tu koncepciju nije bas najbolje savladao!
-
jefferson
#2513 Re: IRAN
Jesu pogresne ako se odvajaju norme za zene i za muskarce! Ako moras stati na znak STOP, onda tu moraju stati i zene i muskarci, ali ako to vazi samo za zene a ne za muskarce ili obratno, onda je problem, jeben.udarnik35 wrote:I u bh. drustvu kao i svakom drugom postoje neke norme ponasanja. Ako negdje u svijetu postoji drzava u kojoj su te norme drugacije od onih na koje si ti naucio, to ne znaci nuzno da su njihove norme pogresne.jefferson wrote:Nema na cemu, samo da iskristalisemo da je u BiH uvijek postojao izbor, za razliku od Irana, koji tu koncepciju nije bas najbolje savladao!
Znaci problem je ako zena ima opciju samo da bira koju boju marame ce nositi u iranu, a ne opciju da ne nosi maramu!
I da, na kraju, mogul zene u iranu da promjene te norme, ili mozda nece?
-
udarnik35
#2514 Re: IRAN
Ne znam koliko si informisan, ali u Iranu postoje i norme oblacenja za muskarce.jefferson wrote:Jesu pogresne ako se odvajaju norme za zene i za muskarce! Ako moras stati na znak STOP, onda tu moraju stati i zene i muskarci, ali ako to vazi samo za zene a ne za muskarce ili obratno, onda je problem, jeben.udarnik35 wrote:I u bh. drustvu kao i svakom drugom postoje neke norme ponasanja. Ako negdje u svijetu postoji drzava u kojoj su te norme drugacije od onih na koje si ti naucio, to ne znaci nuzno da su njihove norme pogresne.jefferson wrote:Nema na cemu, samo da iskristalisemo da je u BiH uvijek postojao izbor, za razliku od Irana, koji tu koncepciju nije bas najbolje savladao!
Znaci problem je ako zena ima opciju samo da bira koju boju marame ce nositi u iranu, a ne opciju da ne nosi maramu!
I da, na kraju, mogul zene u iranu da promjene te norme, ili mozda nece?
Sto se tice tvog zadnjeg pitanja, zavisi na koju zenu u Iranu konkretno mislis.
- psydelija
#2515 Re: IRAN
moze! u francuskoj zene krse zakon...udarnik35 wrote:Moze li se zena u Francuskoj obuci kako zeli?
zenama je po francuskom zakonu koji je star 100+godina zabranjeno da oponasaju muskarce. zabranjene su im sve vrste pantalona!
- irvinx1
#2516 Re: IRAN
Ono sto je moralno za jedno drustvo na odredjenom stepenu civilizacijskog /drustvenog razvoja, ne mora biti normalno za drugo drustvo na drugom stepenu civilizacijskog/drustvenog razvoja... U tome je citava kvaka... Moral i moralna norma/shvatanje su lako promjenjive kategorije...
- irvinx1
#2517 Re: IRAN
Razlika je sto je taj zakon leges imperfecta, tj nema sankicije...psydelija wrote:moze! u francuskoj zene krse zakon...udarnik35 wrote:Moze li se zena u Francuskoj obuci kako zeli?
zenama je po francuskom zakonu koji je star 100+godina zabranjeno da oponasaju muskarce. zabranjene su im sve vrste pantalona!
-
udarnik35
#2518 Re: IRAN
Za razliku od onog zakona koji zabranjuje zeni da pokrije lice.irvinx1 wrote:Razlika je sto je taj zakon leges imperfecta, tj nema sankicije...psydelija wrote:moze! u francuskoj zene krse zakon...udarnik35 wrote:Moze li se zena u Francuskoj obuci kako zeli?
-
jefferson
#2519 Re: IRAN
Po zakonu u Floridi, brazilski bikini nije dozvoljen na plazi.S obzirom da je razlika izmedju brazilskog i obicnog bikinija u nekoliko kvadratnih cm povrsine, ja do sada nisam vidio nikog da je uhapsen ili da neko hoda sa lenijarom i premjeravapsydelija wrote:moze! u francuskoj zene krse zakon...udarnik35 wrote:Moze li se zena u Francuskoj obuci kako zeli?
Razlika je izmedju zakona koji su izgubili smisao, i zakona zbog kojih neko moze vrlo los proc, u ovom slucaju neka iranka.
Ja razumijem da postoji razlika izmedju drustava, ali postoje i neke norme koje razvijena drustva prihvataju. Vidis, to recimo nije problem u Somaliji, jer niko ne ocekuje od somalije da se takvim pitanjem bave kada nemaju ni funkcionalnu vladu. Ali se ocekuje od irana, koji bi da se promovise kao napredan, a jos uvijek dozvoljava kamenovanje.
-
udarnik35
#2520 Re: IRAN
Sta bi se tek onda nama sve moglo tolerisati.jefferson wrote:Po zakonu u Floridi, brazilski bikini nije dozvoljen na plazi.S obzirom da je razlika izmedju brazilskog i obicnog bikinija u nekoliko kvadratnih cm povrsine, ja do sada nisam vidio nikog da je uhapsen ili da neko hoda sa lenijarom i premjeravapsydelija wrote:moze! u francuskoj zene krse zakon...udarnik35 wrote:Moze li se zena u Francuskoj obuci kako zeli?
zenama je po francuskom zakonu koji je star 100+godina zabranjeno da oponasaju muskarce. zabranjene su im sve vrste pantalona!![]()
Razlika je izmedju zakona koji su izgubili smisao, i zakona zbog kojih neko moze vrlo los proc, u ovom slucaju neka iranka.
Ja razumijem da postoji razlika izmedju drustava, ali postoje i neke norme koje razvijena drustva prihvataju. Vidis, to recimo nije problem u Somaliji, jer niko ne ocekuje od somalije da se takvim pitanjem bave kada nemaju ni funkcionalnu vladu. Ali se ocekuje od irana, koji bi da se promovise kao napredan, a jos uvijek dozvoljava kamenovanje.
- irvinx1
#2521 Re: IRAN
To je tekovina sekularne drzave, a to je opet analogno mom prethodnom postu...udarnik35 wrote:
Za razliku od onog zakona koji zabranjuje zeni da pokrije lice.
Medjutim, na stranu odjevanje, na stranu te sve "drustveno prihvacenih norme"... Za mene drustvo koje robuje teokratiji, a koja je usko povezana sa vlastodrscima je primitivno drustvo... Mada mi ne znamo da li se i u kojoj mjeri zaista podrzava teokreatija u Iranu...
Iran podsjeca na mracno doba u Evropi...
-
udarnik35
#2522 Re: IRAN
Zar nije fazon tog sekularizma da se drzava ne mijesa u vjerska pitanja?irvinx1 wrote:To je tekovina sekularne drzave, a to je opet analogno mom prethodnom postu...udarnik35 wrote:
Medjutim, na stranu odjevanje, na stranu te sve "drustveno prihvacenih norme"... Za mene drustvo koje robuje teokratiji, a koja je usko povezana sa vlastodrscima je primitivno drustvo... Mada mi ne znamo da li se i u kojoj mjeri zaista podrzava teokreatija u Iranu...
Drzava je alat drustva, pa bi prema tome, bar teoretski, ta teokratija trebala biti izraz volje naroda. Volio bih da je Iran malo slobodnija zemlja, pa da se to moze i provjeriti. No, mislim da bi rezim vec pao da je podrska rezimu manja od 50%. Egipat, Sirija, Tunis, Bahrein, Libija, Jemen su primjeri sta se desava kad podrska rezimu padne ispod vecine.
- irvinx1
#2523 Re: IRAN
Odvajanje crkve od drzave i sirenje gradjanskih sloboda...udarnik35 wrote:
Zar nije fazon tog sekularizma da se drzava ne mijesa u vjerska pitanja?
Drzava je alat drustva, pa bi prema tome, bar teoretski, ta teokratija trebala biti izraz volje naroda. Volio bih da je Iran malo slobodnija zemlja, pa da se to moze i provjeriti. No, mislim da bi rezim vec pao da je podrska rezimu manja od 50%. Egipat, Sirija, Tunis, Bahrein, Libija, Jemen su primjeri sta se desava kad podrska rezimu padne ispod vecine.
Ne mislim ni ja da je podrska rezimu mala...Mada i ovo u Libiji i drugim drzavama je direktna posljedica upumpavanja i djelovanja razlicitih ino organizacija, vrlo cesto humanitarnog predznaka i karaktera... Kao Gadafija smo nasli rusiti bas poslije sedamdestog rodjendana... Dje ste bili svih tih godina ranije
-
jefferson
#2524 Re: IRAN
Upravo je tu poenta iranskog problema. Vidis, Iran je u vijestima jer je kao drustvo davno prevazisao sistem koji vlada. Iranci su davno nadrasli neku teokratiju gdje par staraca serenduca sta ko smije, moze ili ne smije ili ne moze raditi.udarnik35 wrote:Zar nije fazon tog sekularizma da se drzava ne mijesa u vjerska pitanja?irvinx1 wrote:To je tekovina sekularne drzave, a to je opet analogno mom prethodnom postu...udarnik35 wrote:
Naravno, Libija, Tunis, Egipat itd, sve je to pocelo ali i potpomognuto raznim obavjestajnim sluzbama. Egipat posebno zbog uske veze sa USA, tu ej vojska odigrala kljucnu ulogu. Medjutim, Iran je malo problematicniji koliko zbog kratkovidnosti vanjske politike SAD za vrijeme saha toliko i zbog same velicine zemlje.
Mislim da ce Iran kad tad da prevazidje ove probleme, jer se ne moze slati majmun u svemir a vamo imati najvecu narkomansku populaciju, uvoziti gorivo i sl. To me vise podsjeca na SSSR nego na neku normalnu drzavu.
- fidoremilienko
#2525 Re: IRAN
Samo se ti tješijefferson wrote:hahahahahahha.Inače silni emigranti odu u evropu i usa i skontaju da ono što se servira na TV-u nije ni blizu realnosti
E ovo moze biti jedan od postova godine