Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
internazionale

#2501 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by internazionale »

jefferson wrote:
S3 je dobra samo za kakve baste na periferiji, da se fino razreze i unutra da se naspe zemlje i zasadi se neki cvijet, malo je izrezat ono na cik-cak, izvratit je pa ofarbat u neku drecavu boju.

Realno, na autu je dobra nekih 500 kilometara, poslje mozes komotno da je skines i da stavis nove.

Moj ti je prijedlog ako vec moras, uzmi savine na zadnju osovinu, ako su ti prednji pogonski, malo se protegni za Fulda Kristall Montero 3, ja sam koristio savu s3, dok nisam par puta izgubio kontrolu na par trenutaka na blagoj poledici, i par puta osto na parkingu zaglavljen zato sto su slajdrale i nisam se mogao izvuci.

Poslje toga uzeo 2 prednje Fulde, prezadovoljan, prolazio s njima tamo gdje su ljudi stojali sa strane i stavljali lance na auto, izvlacio se iz smrznutih bara, i cupo iz 20 - 30 cm snijega, nisu osjetno skuplje od S3, al su zato gume beton.

Na svemu mozes stedit, al ne smijes na gumi.
De malo pojasni zbog cega su S3 dobre prvih 500km a poslije lose?
S3 su ciljano pravljene za manja auta a ne za Audi A6 i slicno. Pa de nas prosvjetli u cemu je fazon?
valjda strucnjak fura fazon ljeto zima i na s3 cijelu godinu vozi
pa mu ne valjaju
kloniran

#2502 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

internazionale wrote:
jefferson wrote:
S3 je dobra samo za kakve baste na periferiji, da se fino razreze i unutra da se naspe zemlje i zasadi se neki cvijet, malo je izrezat ono na cik-cak, izvratit je pa ofarbat u neku drecavu boju.

Realno, na autu je dobra nekih 500 kilometara, poslje mozes komotno da je skines i da stavis nove.

Moj ti je prijedlog ako vec moras, uzmi savine na zadnju osovinu, ako su ti prednji pogonski, malo se protegni za Fulda Kristall Montero 3, ja sam koristio savu s3, dok nisam par puta izgubio kontrolu na par trenutaka na blagoj poledici, i par puta osto na parkingu zaglavljen zato sto su slajdrale i nisam se mogao izvuci.

Poslje toga uzeo 2 prednje Fulde, prezadovoljan, prolazio s njima tamo gdje su ljudi stojali sa strane i stavljali lance na auto, izvlacio se iz smrznutih bara, i cupo iz 20 - 30 cm snijega, nisu osjetno skuplje od S3, al su zato gume beton.

S3 su ciljano pravljene za manja auta a ne za Audi A6 i slicno. Pa de nas prosvjetli u cemu je fazon?
pa mu ne valjaju
ja sam vozio tigarke dvije zime i ljeto pa me nigdje nisu ostavile, cak ni lance nikad nisam nabacio, a ovo vremena sto koristim savu sam prezadovoljan a imao sam ovih dana priliku i voziti na ovim navikanim gumama i u normalnoj voznji nema razlike.
stidna_dlaka

#2503 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stidna_dlaka »

internazionale wrote:
jefferson wrote:

pa mu ne valjaju

Jedino strucnace kad bi snow bio ljeto a mud zima, S3 koriste ljudi koji nazalost ne mogu priustiti sebi bolju gumu, kao takva je nuzno zlo. Ko nema para za save kupi sebi tigra, ko nema para za tigra kupi sebi protekt gume i miran, do prve malo jace krivine. Onaj ko iole razmislja o svojoj glavi uzet ce normalnu gumu, ako treba i na 3-4 rate, i ako treba samo na pogonskoj osovini.

Sava S3 je skart, isto ko tigar kompletan, isto ko i protekt gume, samo ima vas par lavova sto se busa u prsa sa S3 ko da je vas izum. Dje je ta nadmocna Sava na svjetskim testovima guma ? I ako uleti na neko testiranje koje mjesto zauzme ? Kad odmaknes gdje iz granica BiH vidis li kad Savu na kakvom iole normalnijem autu ?

Meni se sava pokazala kao cisto smece, S3 je bio dobar jednu zimu, ako racunamo da mi je auto bilo vise u garazi nego na cesti, sljedecu zimu sam ga bacio i uzeo sebi Fuldu. O ljetnim necu ni da pricam jer su one ko skije, nit hvata na suhom nit hvata na mokrom, skino, kupio Pirelija nekakvog kao za vodu specijalnog i prezadovoljan. Vozim auto kojem je 17 godina i koji ima 13 felge, u to doba sam gume kupovo na 4 rate, i nisam se pokajao ni sekunde.

Ono sto znam je da mi Sava, u bilo kojem obliku, nece vise ni na biciklo, a kamoli na auto
saiks

#2504 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by saiks »

Ja sebi platio auto preko 50000km,novog kupio,na njemu trenutno sava,a sad po tvome ispada da nemam novca kupiti bolje,a sava me nikada izdala nije. To sto ti neznas voziti to nije do gume
jefferson

#2505 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Jedino strucnace kad bi snow bio ljeto a mud zima, S3 koriste ljudi koji nazalost ne mogu priustiti sebi bolju gumu, kao takva je nuzno zlo. Ko nema para za save kupi sebi tigra, ko nema para za tigra kupi sebi protekt gume i miran, do prve malo jace krivine. Onaj ko iole razmislja o svojoj glavi uzet ce normalnu gumu, ako treba i na 3-4 rate, i ako treba samo na pogonskoj osovini.

Sava S3 je skart, isto ko tigar kompletan, isto ko i protekt gume, samo ima vas par lavova sto se busa u prsa sa S3 ko da je vas izum. Dje je ta nadmocna Sava na svjetskim testovima guma ? I ako uleti na neko testiranje koje mjesto zauzme ? Kad odmaknes gdje iz granica BiH vidis li kad Savu na kakvom iole normalnijem autu ?

Meni se sava pokazala kao cisto smece, S3 je bio dobar jednu zimu, ako racunamo da mi je auto bilo vise u garazi nego na cesti, sljedecu zimu sam ga bacio i uzeo sebi Fuldu. O ljetnim necu ni da pricam jer su one ko skije, nit hvata na suhom nit hvata na mokrom, skino, kupio Pirelija nekakvog kao za vodu specijalnog i prezadovoljan. Vozim auto kojem je 17 godina i koji ima 13 felge, u to doba sam gume kupovo na 4 rate, i nisam se pokajao ni sekunde.

Ono sto znam je da mi Sava, u bilo kojem obliku, nece vise ni na biciklo, a kamoli na auto
Vrlo dobar "strucni" osvrt.
Za tvoju informaciju Fulda i Sava zauzimaju isti rang u GY hranidbenom lancu, s tim sto je Sava S3 vise orijentisana za teske zimske uslove. Imaju isti unutrasnji inzinjering sa istim materijalima, s tim da je Fulda dizajnirana/pravljena vise za ociscene njemacke ceste koje vrlo cesto imaju crnog leda na kolovozu, dok je Sava vise pravljena za trzista koja imaju slabije ociscene ceste, teze zimske uslove itd.
Takodje, Sava S3 je pravljena za mala auta, i kao takva je jedna od najboljih. Ako je stavis na auto od 1.5 tonu onda ce se ponasat ko qrtz. Ali jbg, to ti je kada se hoce vozati velika auta a onda nema para za gume.
stidna_dlaka

#2506 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stidna_dlaka »

Dobro svjetski gumari i strucnjaci, ja se iskreno izvinjavam sto sam uvrijedio vase presvesenstvo Savu S3.

Ja znam svoje, vi znate svoje, ja iznio svoje misljenje, vi iznosite svoje, ne planiram da se natezem oko guma i da zalazim u molekule koje djeluju ovako i onako na ovoj i onoj podlozi.

Ja ostajem po svome, Fulda ce svaki put pojest Savu, i na mom autu od tonu i 300 kila ce se uvjek nalazit. Savu imo, sava mi se nije pokazala, Fuldu stavio, Fulda me odusevila. Fulda ce ostat na autu, kad se ove ishrdaju idu nove i vozdrica, vi ganjajte save, ja cu ganjat svoje i mirna Bosna.

Mozda je Fulda neka moderna guma, za nas pocetnike, koja oprastaju greske i koriguje putanju same po sebi, jer je sava haman samo za mahere koji uskacu u smrznute krivine sa kazaljkom na 140, jednom rukom tipkaju poruku, drugom glade potkoljenicu ljepse polovine.

Sava ne klize, sava ne gubi podlogu, sava kopa na ledu, izvlaci iz prtine, topi asvalt, na brzinama od 40 na sat znaju nekad borbenu zasvirat onak da ti da morala da potjeras auto jos jace jer to sava moze izdrzat, vidjo sam i tenkove koji su umjesto gusjenica imali savine MS S3 gume nataknute na one zvijezde, zubcanike, sta su vec, veli tenkista yebo gusjenicu, gdje sava zvuce tu ni gusjenica nemRe !

Svako dobro i u zdravlje, sto vise predjenih kilometara bez ikakvih belaja.

vozdrica
jefferson

#2507 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

stidna_dlaka wrote:Dobro svjetski gumari i strucnjaci, ja se iskreno izvinjavam sto sam uvrijedio vase presvesenstvo Savu S3.

Ja znam svoje, vi znate svoje, ja iznio svoje misljenje, vi iznosite svoje, ne planiram da se natezem oko guma i da zalazim u molekule koje djeluju ovako i onako na ovoj i onoj podlozi.

Ja ostajem po svome, Fulda ce svaki put pojest Savu, i na mom autu od tonu i 300 kila ce se uvjek nalazit. Savu imo, sava mi se nije pokazala, Fuldu stavio, Fulda me odusevila. Fulda ce ostat na autu, kad se ove ishrdaju idu nove i vozdrica, vi ganjajte save, ja cu ganjat svoje i mirna Bosna.

Mozda je Fulda neka moderna guma, za nas pocetnike, koja oprastaju greske i koriguje putanju same po sebi, jer je sava haman samo za mahere koji uskacu u smrznute krivine sa kazaljkom na 140, jednom rukom tipkaju poruku, drugom glade potkoljenicu ljepse polovine.

Sava ne klize, sava ne gubi podlogu, sava kopa na ledu, izvlaci iz prtine, topi asvalt, na brzinama od 40 na sat znaju nekad borbenu zasvirat onak da ti da morala da potjeras auto jos jace jer to sava moze izdrzat, vidjo sam i tenkove koji su umjesto gusjenica imali savine MS S3 gume nataknute na one zvijezde, zubcanike, sta su vec, veli tenkista yebo gusjenicu, gdje sava zvuce tu ni gusjenica nemRe !

vozdrica

I Sava i Fulda su jeftina opcija Good Yeara i Dunlopa!
stidna_dlaka

#2508 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stidna_dlaka »

jefferson wrote:
stidna_dlaka wrote:Dobro svjetski gumari i strucnjaci, ja se iskreno izvinjavam sto sam uvrijedio vase presvesenstvo Savu S3.

vozdrica

I Sava i Fulda su jeftina opcija Good Yeara i Dunlopa!
Ma de... JBT ja sam cijeli zivot zivio u neznanju :)

Momak je gore razmisljo o tigru i savi kao nekim opcijama, ja sam mu samo predlozio da razmotri i Fuldu jer je Fulda skuplja za jedno 25 - 30 maraka po komadu od Save. Nije velika razlika u cijeni, a moj plitki um prima informaciju da je Fulda bolja guma...pa et...ja se naso ovdje nesto da upisem, al vidim da sam upo u tvoj teren pa skontah na vrijeme da se povucem, ti znas bolje.
jefferson

#2509 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Kao sto reko, Fulda je pravljena za drugacija auta.
Ako funkcionise dobro na autu od 1.3 tone, tj. bolje od Save to je razumljivo, jer je i pravljena za vozila vise klase, za razliku od Save.
Medjutim, to ne znaci da ce funkcionisati bolje na Corsi, Polu i slicno, sto je Savina specijalnost.
I covjek trazi gumu do 80km, a ti govoris o 25-30km vise po komadu. Onda se moze istegnuti i za GY, Dunlop, Michelin.Ja sam rekao da uzme Savu jer trazi gume do 80km, da ne uzima tursko smece. Ja licno ne bi nikad uzeo Savu u situaciji u kojoj sam sad, ali da mi je to budzet, ne bi uopste razmisljao.
530i

#2510 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Gdje uopće piše za koje je automobile težinski koja guma predviđena? Ima negdje, nešto, neka preporuka?
daxon

#2511 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by daxon »

530i wrote:Gdje uopće piše za koje je automobile težinski koja guma predviđena? Ima negdje, nešto, neka preporuka?
Pored indeksa nosivosti, guma može imati oznaku XL ili RF (Extra Load, Reinforced), gume sa ovim oznakama se obično koriste za vozila veće sopstvene težine.
drndalo

#2512 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Nije to samo u pitanju, jefferson pise o velicini auta za koje je neka guma u startu projektovana. Kao svaki kompromis bolji je u jednom, a losiji u drugom segmentu. Zato je na testovima bitno i obratiti paznju na dimenziju gume koja se testira, jer ako je guma 225/50R17 na BMW-u odlicna i da pobjedjuje na testovima, ako postoji "ista takva" u dimenziji 185/65R14 npr. na VW Polo-u, ne mora biti najbolja na testovima te dimenzije od drugih konkurenata, moze biti i npr. 5-6 na testu, iako je u prvoj dimenziji bila ubjedljivo prva...

Pa i Sava je marka koja je obicno pokrivala velicinu felgi 13"-14" nekada i 15"... Kada isti taj dizajn sare razvuces na 16"-17", rezultat ne mora biti isti, moze biti losiji... To nema direktne veze sa oznacenom nosivoscu gume.
530i

#2513 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Htio sam reći da je to poslab argument ovima koji brane Savu, Tigar i slične gume. Gume koje su jednostavno slabije nauštrb kvaliteta...i takve lakše izlaze na kraj sa autima od 800-900 kila, nego sa autima od 1,5 tone i više... Slabiji kvalitet, stoga i manja cijena.
Drndalo, nigdje ne piše da je guma neke marke ili nekog specifičnog modela projektovana samo za golfa, ili samo za mercedes ili samo za fiću....u tome je fol.
jefferson

#2514 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

530i wrote:Htio sam reći da je to poslab argument ovima koji brane Savu, Tigar i slične gume. Gume koje su jednostavno slabije nauštrb kvaliteta...i takve lakše izlaze na kraj sa autima od 800-900 kila, nego sa autima od 1,5 tone i više... Slabiji kvalitet, stoga i manja cijena.
Drndalo, nigdje ne piše da je guma neke marke ili nekog specifičnog modela projektovana samo za golfa, ili samo za mercedes ili samo za fiću....u tome je fol.
Nije tacno. I GY, Dunlop Michelin itd imaju posebne modele za manja vozila a posebne za veca. To ne znaci da gume koje su predvidjene za manja vozila ne mozes naci u vecim dimenzijama, ali to nije to.
Sava S3 je pravljena za manja vozila kakva se vecinom vozaju u istocnoj evropi, sa naglaskom na performanse po dubljem snijegu, bljuzgavici i sl.
Ta guma je namjenski pravljena za takva trazista, za mala auta, za jad i bijedu, jbg tako je.
Ona ce pokazati svoje slabosti na Mercedesu E klase, ali ko vzi Mercedesa za njega je GY predvidio drugu gumu i slicno.
Michelin ima Alpin A4 i Pilot Alpin A4. Razlicite gume za razlicita vozila. Ako stavis Alpin A4 na BMW 535i i ona ce poaati slabosti. Jel to onda losa guma za recimo Skodu Octaviu?
530i

#2515 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Na bilo koje auto možeš staviti bilo koju gumu, dovoljno je samo da ona postoji u potrebnoj dimenziji. Slabija guma, kao što su Save i Tigar su slabe naprosto, i na biciklu i na avionu, dobre gume, kao što su Michelin, Pirelli, GoodYear i druge su dobre, i na najmanjem auto i na najvećem....Sva ova moja priča se prvenstveno odnosi na ove koji hvale Sava gume kao da su one aman-zaman neka sreća...
jefferson

#2516 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

530i wrote:Na bilo koje auto možeš staviti bilo koju gumu, dovoljno je samo da ona postoji u potrebnoj dimenziji. Slabija guma, kao što su Save i Tigar su slabe naprosto, i na biciklu i na avionu, dobre gume, kao što su Michelin, Pirelli, GoodYear i druge su dobre, i na najmanjem auto i na najvećem....Sva ova moja priča se prvenstveno odnosi na ove koji hvale Sava gume kao da su one aman-zaman neka sreća...
Pa prema ADAC-u Sava S3 se super pokazala u dimenziji 165?70 R13 (mislim da je ta dimenzija nisam siguran).
Bas kao sto kazes, sve dok postoji ta dimenzija ti mozes gumu staviti. Kako ce se ona pokazati to je sad drugi par rukava.
Imao sam davno Savu na malom autu (corsa), super se pokazala. Kada sam je vozio na BMW-u, katastrofa ziva, svugdje te po cesti ima (suho). Jedino kada bas zavalja snijeg onda je OK.
530i

#2517 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Moje iskustvo je pak drugačije, vozio sam, redovno, auto sa Savama u 13" veličini, i to manja, lakša auta i mislio da je dobra. A onda probao par renomiranih marki, na istim autima, u istoj dimenziji i to naprosto nije moglo da se poredi...
drndalo

#2518 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Niko ovdje ne tvrdi da je Sava S3 pandan Michelinu Alpin u istoj dimenziji kako ti zakljucujes... Zato i jeste donja cjenovna klasa majke firme... Kao sto Michelin ima npr. Kormoran ili BF za te cjenovne razrede... Cinjenica je da ni Michelin Alpin Pilot nije ista guma u dimeziji 15" ili 18", i na razlicitim autima... Jer ne moze biti jednako dobra na svima...
530i

#2519 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

drndalo wrote:Niko ovdje ne tvrdi da je Sava S3 pandan Michelinu Alpin u istoj dimenziji kako ti zakljucujes...
Jesu;
kloniran wrote:ja sam vozio tigarke dvije zime i ljeto pa me nigdje nisu ostavile, cak ni lance nikad nisam nabacio, a ovo vremena sto koristim savu sam prezadovoljan a imao sam ovih dana priliku i voziti na ovim navikanim gumama i u normalnoj voznji nema razlike.
saiks wrote:Ja sebi platio auto preko 50000km,novog kupio,na njemu trenutno sava,a sad po tvome ispada da nemam novca kupiti bolje,a sava me nikada izdala nije. To sto ti neznas voziti to nije do gume
Dakle, na ove i ovakve poruke mislim! Nemaju iste gume iste karakteristike u svakoj dimenziji, ali isto tako nemaju ni na svakom autu, a u istoj dimenziji. Slažete se? Fol je da neka granica ipak postoji, Michelin je Michelin bio on 13" ili 18", a isto tako Tigar ili Sava su Tigar ili Sava u bilo kojoj dimenziji...
drndalo

#2520 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Da, ja sam to i rekao, ali i nisam rekao ovo sto si citirao od drugih...
jefferson

#2521 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

530i wrote:Moje iskustvo je pak drugačije, vozio sam, redovno, auto sa Savama u 13" veličini, i to manja, lakša auta i mislio da je dobra. A onda probao par renomiranih marki, na istim autima, u istoj dimenziji i to naprosto nije moglo da se poredi...
Ja sam rekao covjek hoce gume do 80km, i pisem tako.
Vec sam rekao, ako bi uzimao gume kupio bi Michelin, GY itd. Sad vozim na Bridgestone a ne na Hankook ili Kumho, a to je s razlogom valjda.
citro

#2522 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

Koja filozofija !

Ja mislio ovako, ti rekao onako, onaj me shvatio ovako ....

Moje skromno misljenje je da u ocjeni guma veliku ulogu igra subjektivizam i nacin voznje. Ljudima koji voze pristojno i oprezno i koji se ne izlazu nepotrebnom riziku je dobra svaka od ovih pobrojanih guma, a oni koji voze "na spic" registruju neke razlike. I opet, oni koji voze agresivnije voze na razlicite nacine. Vidjao sam dosta netalentiranih vozaca koji uporno agresivno oduzimaju gas usred krivine a neki i ostro koce na istom mjestu. Njima stvarno trebaju dobre gume, cak sta vise najbolje :) Drugi prolaze iste krivine na mirniji nacin unaprijed pripremivsi putanju auta i njegovu brzinu, ne spoticuci se pri tome o cinjenicu da je njegova guma slabija 5% na testovima od onih najboljih i najskupljih.

A onda ima i faktor trzista i koja kvaliteta se gdje isporucuje. Evo, jefferson je kako mi se cini vrlo zadovoljan sa Bridgstone zimskim gumama. Ja sam ih imao i bio vrlo razocaran njima na snijegu. Bosanska voznja. Sava S3 mi je, ovo odgovorno tvrdim, bila daleko bolja na snijegu nego Bridgestone. Dimenzija 15, auto srednje klase sa pogonom na prednje tockove. A pri tome mi je Bridgestone ER300, ljetna naravno, bila jedna od najboljih guma koje sam posjedovao i vozio.

Prema tome, cini mi se da je ova tema vec davno dostigla svoj vrhunac i da je treba lagano gasiti. Sada se sve ovo pretvara u nadglasavanje i ponavljanje cinjenica koje su vec davno na istom mjestu recene.

Hajmo sada malo o ljetnim gumama :)
jefferson

#2523 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

citro wrote:Koja filozofija !

Ja mislio ovako, ti rekao onako, onaj me shvatio ovako ....

Moje skromno misljenje je da u ocjeni guma veliku ulogu igra subjektivizam i nacin voznje. Ljudima koji voze pristojno i oprezno i koji se ne izlazu nepotrebnom riziku je dobra svaka od ovih pobrojanih guma, a oni koji voze "na spic" registruju neke razlike. I opet, oni koji voze agresivnije voze na razlicite nacine. Vidjao sam dosta netalentiranih vozaca koji uporno agresivno oduzimaju gas usred krivine a neki i ostro koce na istom mjestu. Njima stvarno trebaju dobre gume, cak sta vise najbolje :) Drugi prolaze iste krivine na mirniji nacin unaprijed pripremivsi putanju auta i njegovu brzinu, ne spoticuci se pri tome o cinjenicu da je njegova guma slabija 5% na testovima od onih najboljih i najskupljih.

A onda ima i faktor trzista i koja kvaliteta se gdje isporucuje. Evo, jefferson je kako mi se cini vrlo zadovoljan sa Bridgstone zimskim gumama. Ja sam ih imao i bio vrlo razocaran njima na snijegu. Bosanska voznja. Sava S3 mi je, ovo odgovorno tvrdim, bila daleko bolja na snijegu nego Bridgestone. Dimenzija 15, auto srednje klase sa pogonom na prednje tockove. A pri tome mi je Bridgestone ER300, ljetna naravno, bila jedna od najboljih guma koje sam posjedovao i vozio.

Prema tome, cini mi se da je ova tema vec davno dostigla svoj vrhunac i da je treba lagano gasiti. Sada se sve ovo pretvara u nadglasavanje i ponavljanje cinjenica koje su vec davno na istom mjestu recene.

Hajmo sada malo o ljetnim gumama :)
Dobro ovu Bridgestone ne mozes naci na nasem trzistu i dosta je agresivnija od LM-32 ili Lm-25.
Muuky

#2524 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Muuky »

prodajem gume r13 155/70 sava ili continental 165/70 NOVOOO
CIJENA PO DOGOVORU
Gandra_1

#2525 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gandra_1 »

Molio bih vas za jedan savjet...

Kupio sam auto na kojem su dosle polovne ljetne gume, e sada posto je jos malo ostalo do 15 aprila, sta bi mi vi preporucili, da li da vozim po gradu jos ova 2 mjeseca na njima sa lancima u gepeku, da se ne izlazem dodatnom trosku ili da uzmem 2 prednje nove zimske gume ili da se zavalim i uzmem sve 4... Dimenzije su 205/55R16 , sto znaci kada bi uzimao kvalitetniju gumu ne bi me dosla jedna ispod 180KM...

Mislim svakako uzimati ljetne nove gume za par mjeseci, pa polako ostavljati pare i za slejdecu zimsku sezonu...
Post Reply