Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Profil za pisanje
#2501 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu Nocria AWYZ14:
Površina koja se zagrijava: 60 m2, jedan sprat kuće.
Račun za struju (samo grijanje) za 11 mjesec: 60 KM.
Zidovi: puna cigla + 5 cm fasada
Površina koja se zagrijava: 60 m2, jedan sprat kuće.
Račun za struju (samo grijanje) za 11 mjesec: 60 KM.
Zidovi: puna cigla + 5 cm fasada
Last edited by Profil za pisanje on 15/12/2013 21:57, edited 1 time in total.
- Hajlac
#2502 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo odličnog rješenja za Ally i slučaj tihog rada + hladne prostorije:ketronsd1 wrote:Normalno da ne može. Bez obzira koji fabrikat da imaš isto bi ti bilo. Jednostavno nemaš dovoljan protok zraka. Znaci količina zraka koju unutarnja jedinica obradinije dovoljna za taj prostor.Ally71 wrote: Evo da podijelim svoje licno iskustvo, za sada (nakon mjesec dana koristenja FH25VEHZ)...preko dana odlicno grije, jako rijetko ide u defrost, odrzava zadanu temperaturu na drugom kraju sobe i poda (na 22 je najcesce i to mi je sasvim dovoljno, dok je postavka ventilatora na 3. ili 4. brzini)...problem se javlja nocu, kada je namjestim na 22, a testiram i na 24, ali je ventilator na quite ili 1. brzini, tada na drugom kraju sobe pri podu ne moze da predje 20 stepeni...mislim da sam primjetila, ali nisam sigurna i da cesce preko noci ide u defrost..racun za struju jos ne dodje, pa nemam info za potrosnju jos...ne znam jel ovo normalno da na ventilatoru na 1. brzini ne moze dobaciti? Radi se o prostoriji 3X4, plafoni 3 metra, s tim da je klima postavljena na 2,10m. Izolacija prostorije i gore i dole, okolne prostorije se griju.....
Dolazili instalateri pregledali izlaznu temp pri 3. i 4. brzini sve OK...e sad, poslije sam ufrchila da je problem pri manjoj brzini ...
Zašto ne držati na trici i uživati u toploti.?
Niste valjda tolike peke da vam smeta to malo jačeg zvuka unutarnje jedinice!?
Tako jednostavna stvar - samo spustiti unutrašnju jedinicu nisko pri dnu spavaće sobe tako da klima ima lakši pristup hladnijem zraku i riješen problem!
-
damper
#2503 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
LG inverter V A12RK + atlantic konvektor 2 kw------jucer sam ubacio jos jedan konvektor 2 kw u spavacu za slucaj kad upekne minus....
povrsina grijanja 75 m2 ---- povremeno 85 m2
prvih pola mjeseca sam experimentirao sa temperaturama 28 - 30 C i vjerujem da je zbog toga potrosnja bila veca...
druga polovina mjeseca konstantno na ugodnih 21-22 celzija
mjesec novembar racun samo za grijanje 120 KM
u pitanju je privatna samostojeca kuca ,SARAJEVO , bez termo izolacije ali sa debelim zidovima od cigle
ne znam kako ce se sve ovo odvijati kad krenu malo zesci minusi ali zasad da kucnem od drvo....
"PERFORMANSAMA " ( kao mi smo specijalisti u ovoj oblasti ) ove klime sam zadovoljan....
inace imam razvedeno centralno na plin i u novembru prosle godine je racun za plin bio malo iznad 250 KM....
prvih pola mjeseca sam experimentirao sa temperaturama 28 - 30 C i vjerujem da je zbog toga potrosnja bila veca...
u pitanju je privatna samostojeca kuca ,SARAJEVO , bez termo izolacije ali sa debelim zidovima od cigle
ne znam kako ce se sve ovo odvijati kad krenu malo zesci minusi ali zasad da kucnem od drvo....
"PERFORMANSAMA " ( kao mi smo specijalisti u ovoj oblasti ) ove klime sam zadovoljan....
inace imam razvedeno centralno na plin i u novembru prosle godine je racun za plin bio malo iznad 250 KM....
- Ally71
#2504 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja uopste nisam zadovoljna svojom klimom....kao prvo, nije mi jasno da pri quite ili 1. pa cak i 2. brzini ne moze da odrzi temperaturu 22 stepena u prostoriji koja je 12m2X3m plafoni...to je prilicno mala prostorija za jednu ovako navikanu klimu....(vrata su zatvorena uvijek, izoliran prostor, okolne sobe se griju, dakle nema razloga...)...ako je to normalno, onda ne znam zasto postoje ti quite , 1. i 2. brzina uopste...
drugo, ovih dana cak ni preko dana ne moze da postigne 22 stepena, kad je stavim na ventilator 4. brzinu...non stop pushe, ugasi se samo kad odmrzava vanjsku, moj termometar pokazuje 21 stepen u prostoriji i tako vec 3 dana....
a trece, racun za prosli mjesec, za dvije sedmice non stop koristenja klime je dosao veci nego inace za 30km...znaci da je bila non stop ukljucena cijeli mjesec doslo bi 60km samo za ovu klimu sto ne moze da ugrije ni 12m2.......
tako da ja iskreno postajem dosta skepticna glede grijanja na ove klime......
drugo, ovih dana cak ni preko dana ne moze da postigne 22 stepena, kad je stavim na ventilator 4. brzinu...non stop pushe, ugasi se samo kad odmrzava vanjsku, moj termometar pokazuje 21 stepen u prostoriji i tako vec 3 dana....
a trece, racun za prosli mjesec, za dvije sedmice non stop koristenja klime je dosao veci nego inace za 30km...znaci da je bila non stop ukljucena cijeli mjesec doslo bi 60km samo za ovu klimu sto ne moze da ugrije ni 12m2.......
- Hajlac
#2505 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije to generalno do klima kao načina grijanja(da je tako, ne bi se Švedska, Norveška, Finska, Danska... grijale upravo na te klime kakvu imaš) već:Ally71 wrote:Ja uopste nisam zadovoljna svojom klimom....kao prvo, nije mi jasno da pri quite ili 1. pa cak i 2. brzini ne moze da odrzi temperaturu 22 stepena u prostoriji koja je 12m2X3m plafoni...to je prilicno mala prostorija za jednu ovako navikanu klimu....(vrata su zatvorena uvijek, izoliran prostor, okolne sobe se griju, dakle nema razloga...)...ako je to normalno, onda ne znam zasto postoje ti quite , 1. i 2. brzina uopste...
a) tvog konkretnog primjerka klime (imaš garanciju) ili
b) velikog odljeva toplote + negrijanja stana ispod.
Ako imaš prostora u toj sobi pri podu, nek ti iz tog OTUS-a(a preporučivali su ti upravo VEHZ, šta smo onda i mi na temi "aminovali") urade upravo ono što je prikazano na klipu gore koji sam postavio - postave unutrašnju na do pola metra od poda a i za svaki slučaj produže cijevi na barem 2,5m jer je upitno radi li ta klima punom svojom snagom ili kašljuca.
Zadnja informacija @Dade koji je reklo bi se riješio svoj problem s istom tom VEHZ klimom:
dado123 wrote: Za sada nemam problema kako sam smanjio temperaturu na daljinskom na 22 stepena, i brzinu ventilatora na 3.
Naravno i preko dana su temperature iznad 0 tako dok nebude -10 necu znati da li moze odrzavati zadanu temperaturu.
Temperatura u dnevnom se krece od 22-23 stepena dok je u ostalim prostorijama oko 2 stepena manja sto je i logicno.
U spavacoj sobi podesim nocu oko 19 (danju 20) i brzinu na 1 i SF uspjeva drzati zadanu temperaturu (ako su vrata zatvorena).
Potrosnja za 24 sata se krece oko 20 kwh, stim da cu traziti da me prebace na jednu tarifu, jer sigurno da nocu kad smanjim temperaturu trosim manje nego preko dana.
dado123 wrote: Sigurno da nije dobro drzati visoku temperaturu a malu brzinu ventilatora, jer sam ja to osjetio na racunu za 11 mjesec.
Sa ovim novim postavkama trenutno trosim oko 10 kwh manje za 24 sata.
Last edited by Hajlac on 15/12/2013 21:32, edited 1 time in total.
- rovac13
#2506 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel se do sad neko javio ko je zadovoljan sa fh vehz,jel neko poduzima sta po tom pitanju.Kao da su sve sa greskom.Nemoguce da tako slabo grije tako dobra klima.Kod mene nocria ovih dana sama odrzava oko 55m2 na 25*C bez problema i to na ekonomy modu(70% snage).
Neko na netu spomenu da mozda postoji nesto kao ogranicavanje klime ali na vanjskoj jedinici.Ako slucajno takvo nesto postoji a nasi majstori mozda i ne znaju za to,pa mozda je klima ogranicena na npr 50% pa slabije grije.
Ako takvo nesto postoji na tim klimama vjerujem da bi ketron to znao
Neko na netu spomenu da mozda postoji nesto kao ogranicavanje klime ali na vanjskoj jedinici.Ako slucajno takvo nesto postoji a nasi majstori mozda i ne znaju za to,pa mozda je klima ogranicena na npr 50% pa slabije grije.
-
sarajevo999999
#2507 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijao sam se na drva, a evo sad sticajem okolnosti na struju. Ko se ugrije od klime, uljanih radijatora i grijalica svaka mu cast.
- Hajlac
#2508 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koje to sve kad na forumu imamo vlasnike slovom i brojem dva primjerka??? Samo što postavih zadnji info @dado123 upravo u vezi te klime, ovaj pita "ima li iko da je zadovoljan"rovac13 wrote:Jel se do sad neko javio ko je zadovoljan sa fh vehz,jel neko poduzima sta po tom pitanju.Kao da su sve sa greskom.Nemoguce da tako slabo grije tako dobra klima.Kod mene nocria ovih dana sama odrzava oko 55m2 na 25*C bez problema i to na ekonomy modu(70% snage).
Jedva si dočekao!
Fabrički da klima bude ograničena na 50%
Budi malo konstruktivan za promjenu - ne znam da si ikad na temi neveo temperature po prostorijama i po visini unutar svoje kuće - što ne bi za promjenu recimo uslikao klimu i napravio video snimak s različitim postavkama ventilatora da ljudi stvore sliku o buci na tim jakim postavkama m3 o kojim konstantno pričaš. Dedera malo konstruktivnijeg pristupa temi a ne samo likovanje i suhoparno hvalisanje! Ne napadam već te pokušavam navesti na malo drugačiji pristup
Evo npr. podataka od neki dan:
Soba 24C
Kuhinja 22C (često zatvorena vrata)
Kupatilo 23C
Mjereno na 0,7 do 1 m visine.
Potrošnja do 500W, stan 38m2.
Last edited by Hajlac on 15/12/2013 21:59, edited 1 time in total.
- rovac13
#2509 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja nemam vremena s tobom se prepirat,niti sam se tebi obratio,nego sam mislio mozda ljudima moze pomoc ako bi u tome bilo istine.Hajlac wrote:Koje to sve kad na forumu imamo vlasnike slovom i brojem dva primjerka???rovac13 wrote:Jel se do sad neko javio ko je zadovoljan sa fh vehz,jel neko poduzima sta po tom pitanju.Kao da su sve sa greskom.Nemoguce da tako slabo grije tako dobra klima.Kod mene nocria ovih dana sama odrzava oko 55m2 na 25*C bez problema i to na ekonomy modu(70% snage).
Jedva si dočekao!
Fabrički da klima bude ograničena na 50%O čemu ti!?!
Budi malo konstruktivan za promjenu - ne znam da si ikad na temi neveo temperature po prostorijama i po visini unutar svoje kuće - što ne bi za promjenu recimo uslikao klimu i napravio video snimak s različitim postavkama ventilatora da ljudi stvore sliku o buci na tim jakim postavkama m3 o kojim konstantno pričaš. Dedera malo konstruktivnijeg pristupa temi a ne samo likovanje i suhoparno hvalisanje! Ne napadam već te pokušavam navesti na malo drugačiji pristup
Mozda ljudima pomogne,jedan tip na netu je spomenuo da ta klima ima nesto na vanjskoj jedinici sto moze ogranicavat tu klimu,pa nebi bilo lose provjerit sa nekim strucnjakom(kao ketron) jel to tako.Iako taj tip koji je to spomenuo mi nije bas regularan,mozda prica i gluposti.
Ali ja bi provjerio,jer tako dobra klima nebi smjela slabo grijati.
Ako se neko nasao uvrijedjen ovom mojom porukom onda nista,zaboravite da sam pisao.
- Hajlac
#2510 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Praktično duplo manja cijena s osrednjom klimom + konvektorima naspram plinskog! A tek samo s klimama...damper wrote:LG inverter V A12RK + atlantic konvektor 2 kw------jucer sam ubacio jos jedan konvektor 2 kw u spavacu za slucaj kad upekne minus....
Kakva je s defrostom pri ovim učestalim magluštinama?
- rovac13
#2511 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jednostavno ja se nebi pomirio tako s tom klimom.Ta klima nije da je dobra nego je odlicna.I dok ne vidim sta se desava s njom nebi se smirio,a vi kako hocete.Ona mora dobro grijat i malo trosit.
Ljude se zale na njih,zasto.Probajte,zovite servis,trazite po netu.
Ljude se zale na njih,zasto.Probajte,zovite servis,trazite po netu.
-
stojanko
#2512 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ljudi kod mene klima FH35VE odrađuje posao. Nemam nikakvih problema. Bio sam na putu 14 dana, pa nisam mogao testirati detaljno. Ovih dana cu mjeriti unutrasnje temperature u prostoru i stavicu slike prostora.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2513 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
[quote="Hajlac"]
Nije to generalno do klima kao načina grijanja(da je tako, ne bi se Švedska, Norveška, Finska, Danska... grijale upravo na te klime kakvu imaš) već:
Ako imaš prostora u toj sobi pri podu, nek ti iz tog OTUS-a(a preporučivali su ti upravo VEHZ, šta smo onda i mi na temi "aminovali") urade upravo ono što je prikazano na klipu gore koji sam postavio - postave unutrašnju na do pola metra od poda a i za svaki slučaj produže cijevi na barem 2,5m jer je upitno radi li ta klima punom svojom snagom ili kašljuca.
Zadnja informacija @Dade koji je reklo bi se riješio svoj problem s istom tom VEHZ klimom:
[quote]
Dužina cijevi očito nije problem, kod mene je manje od 2m, pa sam je testirao kako god i čini se da sve paše.
Ta kvadratura se treba moći propisno zagrijati sa nekih 1-1.5kw, e sada što bi ljudi htjeli da sve to radi na silent mode-u je druga stvar.
Kod mene nikada ventilator nikada nije na manjoj brzini od 2, a čini se da je dado123 riješio svoj problem samo sa postavkama ventilatora.
Nije to generalno do klima kao načina grijanja(da je tako, ne bi se Švedska, Norveška, Finska, Danska... grijale upravo na te klime kakvu imaš) već:
[quote]
Dužina cijevi očito nije problem, kod mene je manje od 2m, pa sam je testirao kako god i čini se da sve paše.
Ta kvadratura se treba moći propisno zagrijati sa nekih 1-1.5kw, e sada što bi ljudi htjeli da sve to radi na silent mode-u je druga stvar.
Kod mene nikada ventilator nikada nije na manjoj brzini od 2, a čini se da je dado123 riješio svoj problem samo sa postavkama ventilatora.
-
stojanko
#2514 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene trenutno u prostoru (oko 40 kvadrata) koji grijem 25 stepeni. Vanjska temperatura je -2, vlaznost vazduha 100 posto. Vrijednosti vanjske temperature sa ocitao sa sajta
http://www.aladin.info/vremenska-progno ... banja-luka
- piplica
#2515 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ipak je temp. malo iznad nule, blizu smo pa znamstojanko wrote:Kod mene trenutno u prostoru (oko 40 kvadrata) koji grijem 25 stepeni. Vanjska temperatura je -2, vlaznost vazduha 100 posto. Vrijednosti vanjske temperature sa ocitao sa sajta
-
stojanko
#2516 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sad cu izmjeriti vani kod mene na balkonu. Sumnjam da je iznad nule, pogotovo sto mi je balkon na sjevernij strani, ali odoh mjeriti. I samo da dodam da je magla. Nije bas idealno vrijeme za klimu. Sto me zadivljuje nisu cesti defrosti.
- piplica
#2517 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa pri ovim temperaturama ide svakih par sati u defrost, problem je kada je ipod nule i magla, tada svakih 2 sata ide u defrost.stojanko wrote:Sad cu izmjeriti vani kod mene na balkonu. Sumnjam da je iznad nule, pogotovo sto mi je balkon na sjevernij strani, ali odoh mjeriti. I samo da dodam da je magla. Nije bas idealno vrijeme za klimu. Sto me zadivljuje nisu cesti defrosti.
-
stojanko
#2518 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Izmjerio sam i kod mene pokazuje -2C. Tako da su podaci sa sajta tacni
-
stojanko
#2519 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da je nesto prije 21h isao zadnji put u defrost i evo upravo sada. Kod mene je sad bas magla, prije sat nije bila.piplica wrote:Pa pri ovim temperaturama ide svakih par sati u defrost, problem je kada je ipod nule i magla, tada svakih 2 sata ide u defrost.stojanko wrote:Sad cu izmjeriti vani kod mene na balkonu. Sumnjam da je iznad nule, pogotovo sto mi je balkon na sjevernij strani, ali odoh mjeriti. I samo da dodam da je magla. Nije bas idealno vrijeme za klimu. Sto me zadivljuje nisu cesti defrosti.
- piplica
#2520 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma to je super, zanima me kako sve to izgleda kada je -10, kod mene je najniža mjerena temp. bila -8 i nisam primijetio bilo kakve razlike u temp. grijanja.stojanko wrote:Mislim da je nesto prije 21h isao zadnji put u defrost i evo upravo sada. Kod mene je sad bas magla, prije sat nije bila.piplica wrote:Pa pri ovim temperaturama ide svakih par sati u defrost, problem je kada je ipod nule i magla, tada svakih 2 sata ide u defrost.stojanko wrote:Sad cu izmjeriti vani kod mene na balkonu. Sumnjam da je iznad nule, pogotovo sto mi je balkon na sjevernij strani, ali odoh mjeriti. I samo da dodam da je magla. Nije bas idealno vrijeme za klimu. Sto me zadivljuje nisu cesti defrosti.
Samo ih definitivno ne reba gasiti, samo malo smanjiti temp. preko noći i to je to.
Koliko ti trenutno troši, koliko u defrostu?
-
ketronsd1
#2521 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prvo kolegi muzicaru
Sto se tice nekog ogranicavanja, da odmah to iskljucimo.Pa to je kopanje jame samom sebi.Nikakva ta ogranicenja ne postoje.Zasto onda imamo inverter.
@Ally71
Pokusaj malo experimentisati sa postavkama.Pokusaj na swing da stavis pa da vidis kako ce onda da bude.Kako ti je postavljen unutrasnji dio.Je li ti neka prepreka ispred unutrasnjeg dijela .Koliko ti je najblizi zid od njega udaljen.Postoji li mogucnost da toplota jednostavno nema dobar protok zbog mozda lose postavljenog-plasiranog mjesta unutarnje jedinice.sve su to elementi koji mogu uticati.Moguce je da gas curi negdje.Zovi servisere da snifaju cijevi pa da vide da li curi negdje.Izmjeri toplotu na samom izlazu iz unutrasnjeg dijela na podesenoj 31 temp na 3 brzini pa prenesi kolika je.Izmjeri i iznad poda oko pola metra i to da vidimo kolika je.Ako sumnjas na pumpu i da je greska na njoj onda odnekud moras poceti traziti
Duzina cijevi ne predstavlja nikakav problem osim sto se moze pojaviti onaj zvuk strujanja u cijevima ako su cijevi krace.Kome smeta neka odvrne malo ventil na vanjskoj pa nek drzi dok ne cuje pssssssssssssssssss i onda nek zavrne

Sto se tice nekog ogranicavanja, da odmah to iskljucimo.Pa to je kopanje jame samom sebi.Nikakva ta ogranicenja ne postoje.Zasto onda imamo inverter.
@Ally71
Pokusaj malo experimentisati sa postavkama.Pokusaj na swing da stavis pa da vidis kako ce onda da bude.Kako ti je postavljen unutrasnji dio.Je li ti neka prepreka ispred unutrasnjeg dijela .Koliko ti je najblizi zid od njega udaljen.Postoji li mogucnost da toplota jednostavno nema dobar protok zbog mozda lose postavljenog-plasiranog mjesta unutarnje jedinice.sve su to elementi koji mogu uticati.Moguce je da gas curi negdje.Zovi servisere da snifaju cijevi pa da vide da li curi negdje.Izmjeri toplotu na samom izlazu iz unutrasnjeg dijela na podesenoj 31 temp na 3 brzini pa prenesi kolika je.Izmjeri i iznad poda oko pola metra i to da vidimo kolika je.Ako sumnjas na pumpu i da je greska na njoj onda odnekud moras poceti traziti
Duzina cijevi ne predstavlja nikakav problem osim sto se moze pojaviti onaj zvuk strujanja u cijevima ako su cijevi krace.Kome smeta neka odvrne malo ventil na vanjskoj pa nek drzi dok ne cuje pssssssssssssssssss i onda nek zavrne
- piplica
#2522 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dobar dobar...očekujemo prve rezultate dobrovoljacaketronsd1 wrote: Duzina cijevi ne predstavlja nikakav problem osim sto se moze pojaviti onaj zvuk strujanja u cijevima ako su cijevi krace.Kome smeta neka odvrne malo ventil na vanjskoj pa nek drzi dok ne cuje pssssssssssssssssss i onda nek zavrne![]()
-
ketronsd1
#2523 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
piplica wrote:Dobar dobar...očekujemo prve rezultate dobrovoljacaketronsd1 wrote: Duzina cijevi ne predstavlja nikakav problem osim sto se moze pojaviti onaj zvuk strujanja u cijevima ako su cijevi krace.Kome smeta neka odvrne malo ventil na vanjskoj pa nek drzi dok ne cuje pssssssssssssssssss i onda nek zavrne![]()
Ja sam davno probio led.Jos na mom panasonicu.
Ja nisam ranije htio da pisem o ovome.Bas zbog toga da neko nebi uradio isto to.Ali eto sad znaju oni kome smeta to.Ceif je ceif.Za ceif covjek svasta uradi pa mozda i ovo.
Da objasnim zbog cega se javlja ovo(a mozda sam i ranije objasnjavao,ne sjecam se)
Svaki proiuzvodjac napuni unutarnji i vanjski dio za 3-5 metara cijevi.Dakle stavi se vise gasa da bi se popunile cijevi pri instalaciji.E sada ako su cijevi krace onda se javi taj "zahebani" zvuk.Sto se vrlo lako moze rijesiti sa pssssssssssssssssssssss
Ili nekoliko puta(sto je bio slucaj kod mene) ps ps ps ps ps
U zdravlje ljudi
Valja meni sutra u 5 ujutro ustati.
- Hajlac
#2524 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tako su meni "stručnjaci" (SES-ova škola) "vakumirali" klimu od haman 2,5 milje marakapiplica wrote:Dobar dobar...očekujemo prve rezultate dobrovoljacaketronsd1 wrote: Duzina cijevi ne predstavlja nikakav problem osim sto se moze pojaviti onaj zvuk strujanja u cijevima ako su cijevi krace.Kome smeta neka odvrne malo ventil na vanjskoj pa nek drzi dok ne cuje pssssssssssssssssss i onda nek zavrne![]()
-
blueblue
#2525 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Ally najbolje ti je upali grijanje na plin, pa kada se soba zagrije pusti klimu neka i ona malo dogrije. Bez sale, uopste ne vjerujem da klima moze grijati u Sarajevu, mozda u Splitu da i moze. Nema grijanja bez struje ili plina
ja kada upalim plinsko grijanje, ne moram ispitivati duzinu crijeva i nekakve gumifufne da bi nasao razlog zasto ne radi i do koga je greska (klime, proizvodjaca, servisera, mene, oblika sobe .....).soba se ugrije odmah