Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2501 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

pa da su ga od lego kockica sklapali sklopili bi ga dosad....da nisu neki vegani? jedu li banane? voze li bicikl?
Bakir1

#2502 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

kada kazem ima i gorih, to ti je kada ti rodbina radi oko auta oteglo se ko zima
kako su tebi vegani radili :lol: :D
bitanga_sa_otesa

#2503 Re: Pitamo Mehanicare ?

vegani su cudo,nemaju vremena od bicikla i banana.....
Ned071

#2504 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

mehanicari ko i svi ostali u ovom gradu. cudno ti kad je neko pristojan i normalan. al to je generalno problem. imao sam losih iskustava. imao sam i dobrih. imam par majstora za razne stvari. bitanga je dobar lik. sto zna uradit uradi bez gnjavaze i peglanja, bez preseravanja. sto ne zna i ne uzima u ruke. da savjet, javi se kad zovnes. sto se mehanike tice vrlo vrlo dobar za preporuku.
imam dobra iskustva sa opelovim servisom safety car, sa elektricarima na kosevskom h&a i sa majstorom iz servisa 970 u nedjaricima... sto mi treba tu uradim bez problema, uz kafu...
neki dan mi trebao majstor. dobar ima na alipasinom, al je ters. tako mi rece drug koji ga zna... ja nisam ni isao. da mi tersa za moje pare, nema sanse nit zelim gatat jel taj dan ters ili nije...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2505 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:
BackInBlack wrote:
Bakir1 wrote:za sve ti treba stela, za knjigu podici :D :D
pa ja da sam mehanicar .. valjda bi pripazio / odradio novoj musteriji sto bolje sto prije ... da mi se opet vrati.
Sljedeci put nece biti tako brzo .. al ce biti :)

Jaran, rodzo, brat , komsija ... tetka, amidza, rodice ce ti uvijek doci ...
Mozda je u novcu ... mozda moja marka smrdi ? Al sto je cudo .... svi su je*eno isti ... zasto mehanicari, zasto ?
To je jedan mogući pristup. Drugi je da ne popravi dovoljno dobro, pa se mušterija vrati prije nego što je i mislio. :-D

Fijukanje turbine se čuje ako ima rupa na usisu, a kod nekih motora je fijukanje turbine normalno, kod potpuno ispravnog motora. Primjer su neke turbine s varijabilnom geometrijom. Tako se kod hdi motora turbina slabije čuje, jer se nalazi ispred motora, dok je na drugim vozilima iza motora, pa je glasna. Primjer je M9R 2.0 dCi na Laguni.
Meni je ovo fijukanje bilo cudno skroz, jer je auto generalno mrtvo, ubrzanje i medju ubrzanja su ocajna s tim autom, pa sam posumnjao da nije nesto u redu sa turbinom. Auto sa 2.0 motorom, snage 150 KS mora ici bolje, dosta bolje, bez obzira na njegovu tezinu.
skafiskafsnjak

#2506 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

FIat Multipla-.... kako se samo turbina cuje...malo gasa dadnes, cuje se
direstraits0078

#2507 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

konektovan wrote:[="direstraits0078"]
BackInBlack wrote:
Bakir1 wrote:za sve ti treba stela, za knjigu podici :D :D
pa ja da sam mehanicar .. valjda bi pripazio / odradio novoj musteriji sto bolje sto prije ... da mi se opet vrati.
Sljedeci put nece biti tako brzo .. al ce biti :)

Jaran, rodzo, brat , komsija ... tetka, amidza, rodice ce ti uvijek doci ...
Mozda je u novcu ... mozda moja marka smrdi ? Al sto je cudo .... svi su je*eno isti ... zasto mehanicari, zasto ?
To je jedan mogući pristup. Drugi je da ne popravi dovoljno dobro, pa se mušterija vrati prije nego što je i mislio. :-D

Fijukanje turbine se čuje ako ima rupa na usisu, a kod nekih motora je fijukanje turbine normalno, kod potpuno ispravnog motora. Primjer su neke turbine s varijabilnom geometrijom. Tako se kod hdi motora turbina slabije čuje, jer se nalazi ispred motora, dok je na drugim vozilima iza motora, pa je glasna. Primjer je M9R 2.0 dCi na Laguni.
Meni je ovo fijukanje bilo cudno skroz, jer je auto generalno mrtvo, ubrzanje i medju ubrzanja su ocajna s tim autom, pa sam posumnjao da nije nesto u redu sa turbinom. Auto sa 2.0 motorom, snage 150 KS mora ici bolje, dosta bolje, bez obzira na njegovu tezinu.[/quote]

To auto s ispravnim motorom kida asfalt u bilo kojem stepenu prijenosa. Moguce da turbina nije ok.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2508 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

E ova nekida, i mislim da se sad ne moze porediti sa nekim slabijim turbo dizel motorom.
friskyoreo

#2509 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by friskyoreo »

Pitanje je vise za autoelektricare nego za mehanicare, ali mozda ima ko da se razumije. :)
Naime, planiram na autu zamijeniti radio. Trenutno je u njemu fabricki, 1.5 din, fordov. Da li moram kupiti onaj adapter, ili se moze spojiti s tim novim zica na zicu, ili kako vec to ide? I da li ce biti razlike u kvalitetu zvuka ako stavim neki noviji uredjaj u poredjenju s ovim. Auto je starije, ne ocekujem neku ekstra akustiku u njemu inace, ali me interesuje da li se isplati ta cijela igranka.
sparky

#2510 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Ne znam koja je godina auto, ali bi trebao biti eurodzek. Uz radio ako ga i ne dobiješ, mada uz novi mora doći, imaš u marsu set koji košta 5-6km. Trebalo bi biti plug and play. Možda samo antena bude zezala.
Ako nemaš eurodzek u autu, onda spoji žice sa svoje instalacije na žice sa radija. U kompletu ti dodje i mala šema, a možeš i na netu naći. Trebalo bi biti 8 žica, 4 boje.
kolektor

#2511 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kolektor »

Ned071 wrote:mehanicari ko i svi ostali u ovom gradu. cudno ti kad je neko pristojan i normalan. al to je generalno problem. imao sam losih iskustava. imao sam i dobrih. imam par majstora za razne stvari. bitanga je dobar lik. sto zna uradit uradi bez gnjavaze i peglanja, bez preseravanja. sto ne zna i ne uzima u ruke. da savjet, javi se kad zovnes. sto se mehanike tice vrlo vrlo dobar za preporuku.
imam dobra iskustva sa opelovim servisom safety car, sa elektricarima na kosevskom h&a i sa majstorom iz servisa 970 u nedjaricima... sto mi treba tu uradim bez problema, uz kafu...
neki dan mi trebao majstor. dobar ima na alipasinom, al je ters. tako mi rece drug koji ga zna... ja nisam ni isao. da mi tersa za moje pare, nema sanse nit zelim gatat jel taj dan ters ili nije...
Ide preporuka za Bitangu i od mene. Bila je zamjena zupcastog remena, ulja i opcenito pregled auta. Uradjeno sve u dogovorenim terminima. Nadam se da sam i ja kao musterija do sada bio korektan.
bitanga_sa_otesa wrote:
BackInBlack wrote: Al sto je cudo .... svi su je*eno isti ... zasto mehanicari, zasto ?
nisu svi isti....
Nisu svi isti, ali tesko naci neko da je iole normalan i da ne zavlaci kad god moze.
junior3

#2512 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

Koliko para se može dobiti za katalizator? :D Imam 2 komada moram to uvaljati.
bitanga_sa_otesa

#2513 Re: Pitamo Mehanicare ?

za dizele su skuplji,benzin jeftiniji...
seoBIH

#2514 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by seoBIH »

junior3 wrote:Koliko para se može dobiti za katalizator? :D Imam 2 komada moram to uvaljati.
Od 10 pa do 300KM, sve zavisi koji je. Imas na piku koji otkuplju i manje vise cijene su im iste.
junior3

#2515 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

Od dizela oba i nisu sjebani. Od bmw-a i golfa, eh kad bi po tri glave bili. :D
Sodom1

#2516 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Sta rade oni s njima kad ih odkupe?
junior3

#2517 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

To se i ja pitam, al' sigurno je da nekako zarade.
530i

#2518 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Cijena zavisi od veličine, ili bolje rečeno količine-težine platine koja se nalazi u katalizatoru...prodaje se u "staro željezo" za dobre pare, ide u izvoz sve, mahom u Njemačku.
Ned071

#2519 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Imam negdje platinsku dugmad od moje reno cetvorke... Kupuju li i to? :mrgreen:
Nabucco

#2520 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nabucco »

Ja samo cekam kad ce poceti da po parkingu da izvaljulju katalizatore :D , kad su poceli sjedišta i ove manje karoserijske dijelove (maske, ratkape, brisace), ne bi me cudilo da pocnu i to :D . Nije velika procedura, dobar lanac sa dva kraka, jedan prije drugi iza postaviti lagano zakaciti za drugo auto, tup i gotovo :D Još kad se uhodaju koji se dobro prodaju, pare ce da kapaju :D .
junior3

#2521 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

@Ned071 imaš na piku nekoliko onih što kupuju katalizatore pa ih pitaj, možda se šta zaradi. :D

Ma brzo će početi, dobra je para tu. :D
bitanga_sa_otesa

#2522 Re: Pitamo Mehanicare ?

Ned071 wrote:Imam negdje platinsku dugmad od moje reno cetvorke... Kupuju li i to? :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Danguba

#2523 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

Pasat B6, kvacilo premekano da ga jedva osjetim i tako godinama. Normalno vuce ali jedino kada pustim papucicu kvacila kao da osjetim da se odmah ne vrati do kraja pa nakon 2-3 sekunde cujem kao ''puk'' i onda se vrati. To se ne desava uvijek.

Da li je korpa kvacila pri kraju odnosno komplet sistem kvacila?
Zna li neko koliko to otprilike kosta(komplet kvacilo)?
Nabucco

#2524 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nabucco »

Mozda da kažeš koji je motor u pitanju. Vjerovatno je TDI, otprilike nekih 750-1000KM dijelovi, kvacilo se može raditi samo, bez mjenjanja zamajca, ali kad vec radiš, uradi kako treba pa tako odma i zamajac uradi, ruke ne bi trebale preci 300KM, sve sto ti budu tražili više znaci da udaraju po ušima, mada je i 300 puno, ali eto.
Danguba

#2525 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

Nabucco wrote:Mozda da kažeš koji je motor u pitanju. Vjerovatno je TDI, otprilike nekih 750-1000KM dijelovi, kvacilo se može raditi samo, bez mjenjanja zamajca, ali kad vec radiš, uradi kako treba pa tako odma i zamajac uradi, ruke ne bi trebale preci 300KM, sve sto ti budu tražili više znaci da udaraju po ušima, mada je i 300 puno, ali eto.
Motor je 1.9 TDI

Mogu li voziti dok ne stane? :D
Cak imam i uzbrdicu prije garaze ali ne primjecujem problem.
Post Reply