Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#2501 Re: IZVJEŠTAJI

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Šta je ovo raja, moderator razbi temu a ne nas, gdje nestadoste?
Gdje su izvještaji šta se radi?

Vrtlar, Oticon, Flag, Armin, Kerima, Ostali?

Usput da li već sakupljate jogurtove lončiće za novu sezonu?
Da ne budemo jeli kefir ko zadnju heftu ko naša drekalica? :)

Case od jogurta se skupljaju cijele godine e ne kad pocne sezona dobro si Mumine napomenuo da ne prave kefirparty kao drekalica i usput nje nema nikako na temi od presadjivanja paradajza koji joj nije uspio.Mozda vise nije bastovanka
Mu'min

#2502 Reciklirajte i poklanjajte

Post by Mu'min »

Da smo bliže da možemo jedan drugim mogli bi izmijeniti viška materiala.
Nekad bacim lončiće od jogurta a nekom bi dobro došla.
Predlažem da vi koji ste bliže jednim drugima sve "viške" ponudite u zamjenu.
kerima1

#2503 Re: Bášča

Post by kerima1 »

selam,samo da se javim na raport,sad za sad nemam vam sta "rijet :wink:
Oticon

#2504 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Magnolija je porijeklom iz Azije i S Amerike i razlikuju se po tom sto ova iz Azije cvijeta prije listanja.Magnolija ne bi trebala cvijetati tek od trece godine ali pravila su tu da se krse pa tako i ovaj cvijecar flag kod njega procvjetala prvu godinu.Magnolija ima plitak korijenov sistem i jedni su za to da se sadi duboko a drugi plice.Moje magnolije su posadjene plitko i super su evo vec nekoliko godina su tu.Ja jedino zimi zastitim korijen.Kad sam ih trebao posaditi stavio sam i pijesak pa onda zemlje pjesak cuva vlagu.Magnolija ne voli vapnasta zemljista i ne voli da je cijeli dan izlozena suncu.Moje su na suncu ujutro a popodne nisu.U EX Yugi je poznata i pod imenom kraljica proljetnog cvijeca.
Moguće da je Flag posadio trogodišnju sadnicu. Ove godine u Agrikomu su bile jednogodišnje, dvogodišnje i trogodišnje sadnice Magnolije. Ove trogodišnje sadnice su bile sa cvijetom.
pravosudni2011

#2505 Re: Bášča

Post by pravosudni2011 »

A smijem li je malo podrezati, ove suhe grancice? Mozda potjera :D
safran

#2506 Re: Bášča

Post by safran »

"With the number of species increasing, the genus was divided into the two subgenera Magnolia and Yulania. Magnolia contains the American evergreen species Magnolia grandiflora, which is of horticultural importance, especially in the United States, and Magnolia virginiana, the type species. Yulania contains several deciduous Asiatic species, such as Magnolia denudata and Magnolia kobus, which have become horticulturally important in their own right and as parents in hybrids. Classified in Yulania, is also the American deciduous Magnolia acuminata (Cucumber tree), which has recently attained greater status as the parent which is responsible for the yellow flower colour in many new hybrids."

Dakle, Amerikanke su zimzelene a Azijatkinje listopadne.
Oticon

#2507 Re: Bášča

Post by Oticon »

pravosudni2011 wrote:A smijem li je malo podrezati, ove suhe grancice? Mozda potjera :D
Magnolija ti baš i ne voli "šišanje"...ali mislim da možeš skratiti ako su baš suhe grane.
art vandeley

#2508 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Selam i lijep pozdrav raji sa ove odlicne teme. Redovno pratim ali rijetko pisem , eventualno kada zatreba neki savjet ili informacija kao sto je u ovom slucaju.

Helem, prosle jeseni sam posadio 34 sadnice oraha, kalemljeni koji navodno trebaju poceti radjati vec u 3. godini.
Posto oni zahtjevaju prostora , sadio sam ih tako da sam svakome ostavio 10 metara prostora sa svih strana.

Ovo je samo uvod, slijedi glavna prica. :D Zao mi bilo ne iskoristiti sav taj prostor izmedju sadnica pa sam posadio tikve/bundave. Hvala Bogu one su rodile jako dobro , uglavnom sam ih sve pobrao (mozda bude jos jedna tura branja) i sada slijedi glavni dio posla tj. vadjenje sjemena/kospica.

Zanima me kako da skladistim kospe? Ne zelim ih ja peci jer tu ima veca kolicina sjemena i kontam ih (ako mognem) prodati.

Znam da se one osuse i tako mogu stajati odredjeno vrijeme do pecenja. Sustina je u tome sto ja ne znam kako ih osusiti, ima li neko iskustva sa tim?

evo i jedne slike sa prve ture branja sa sredine augusta :
Image
kerima1

#2509 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Art Vandeley
alejku muselam,covjece masallah koje si tikve nasao :) za susenje kospica mogao bi ovako:da ne bi struhle bolje bi bilo da ih povadis i ne peres,nego odma na deblji papir recimo na vrecu od brasna ili karton tanko razdijelis i susis sa povremenim prevrtanjem (ne vilama nego rukom :D ) mozes ti svasta posijati izmedju oraha sad dok su jos mladi i ne prave veci hlad.sretno ti u biznisu oraha :thumbup:
Last edited by kerima1 on 30/09/2012 17:27, edited 1 time in total.
art vandeley

#2510 Re: Bášča

Post by art vandeley »

kerima1

hvala na odgovoru. Najvaznije mi je da znam da se moze susiti na sobnoj temperaturi tj. da nisu potrebne nikakve posebne tehnike i istrumenti za susenje. Vadim ja njih pomalo svaki dan, nemam bas vremena da sjednem i sve odjednom povadim.

A sto se oraha tice nije vala nijjet bio da pravim ikakav biznis vec mi zao zemlje bilo da propada , moram nesta pa konto eto orasi su najmanje zahtjevni a trebali bi biti isplativi. Medjutim susa je ucinila svoje tako da su na granici prezivljavanja , zaljevao sam ja njih ali ne moze nista kisu zamijeniti.

Imam i baste u jednom dijelu njive ali ustvari roditelji oko nje deveraju, ja samo budem radna snaga ponekad :D
Mu'min

#2511 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Selam art

nisam nikad sa većom količinom budne bavio al čitao sam da se suše na sobnoj temperaturi na 15 'C gdje je što svjetlije i kad se osuše nikako ne stavljaj u kase i kesice ko ja prošle godine pa sve ode u helać.
Mada sam ja to uradio sa šakom sjemena ćurti koje sam kontao sijati. Stavio u plastičnu prozornu kuticu i sve se upauči. :)
Mu'min

#2512 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Našao na disku sliku pa reko da je podijelim sa vama. Ove godine rod:
Image
19.juli 2012 - pelati (noname)
Mu'min

#2513 U mnogim domaćinstvima na trpezi neće biti domaće zimnice

Post by Mu'min »

U mnogim domaćinstvima ove godine na trpezi neće biti domaće zimnice. Od pravljenja ajvara, džemova i kompota mnogi su odustali zbog slabe ponude domaćeg voća i povrća te visokih cijena.

- Suša je uništila mnoge usjeve na poljoprivrednim dobrima. Zato su cijene robe koju trenutno imamo na stolovima, malo više nego prošle godine. Iako smo očekivali da će u septembru biti nešto veća zarada, grdno smo se prevarili. Građani na pijacama kupuju samo ono što im je potrebno za taj dan - kazao je trgovac Mugdim Gabela.

Na pijaci Markele za radnim stolom zatekli smo i prodavačicu Adelu Huseinović. Žali se na slabu prodaju.

- Zbog povećanih cijena, sve nam manje kupaca prilazi da kupi nešto. Mnogi samo dođu da pogledaju kakva je ponuda. Zaobilaze nas i stalne mušterije. Građani najčešće kupuju kupus, koji košta jednu KM, zatim paprike od 1,50 KM, patlidžan 2 KM, krastavice 1,50 KM... - kazala je Huseinović.

Iz Udruženja potrošača "Putokaz" kažu da su građani, zbog niskih primanja i visokih cijena, primorani na štednju.

- Kako bi uštedjeli, mnogi su preko ljeta oko svojih kuća sadili povrće za zimnicu. To obično rade penzioneri, ratni vojni invalidi i porodice koje žive od socijalnih primanja - kazao je sekretar Udruženja Meho Mujetić.

Izvor: Dnevni avaz
Mu'min

#2514 Podučiti o prehrani svako dijete

Post by Mu'min »

Podučiti o prehrani svako dijete

Evo sad sam opazio da ima i prevod (mislim da sam vam ovaj link već slao).
kerima1

#2515 Re: Bášča

Post by kerima1 »

stigle dunje mirisne kako im se radujem. sta vi pravite od njih da "cujem" ? ja kasasti sok i djem koji cu prvi x praviti i to bez recepta zamislila sam sve kako cu i sta cu :) jedan dio cu zamrznuti za kompot zimus i tako cu ih se rijesit.ne jedemo ih gorke su i tvrde.zao mi sto nemam slike prekrasne su.(znam da ce se trazi slike da se na vrijeme osiguram :lol: )
Last edited by kerima1 on 04/10/2012 09:07, edited 1 time in total.
zijad_e

#2516 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Evo da malo osvjezim forum. Moj junak i ubrani paradajz koji sam slikao juce a sad nasao malo vremena da izbacim sliku.
Image[/url]
vrtlar

#2517 Re: Bášča

Post by vrtlar »

zijad_e wrote:Evo da malo osvjezim forum. Moj junak i ubrani paradajz koji sam slikao juce a sad nasao malo vremena da izbacim sliku.
Image[/url]
Paradajz super a momcina za deset :thumbup: jel i on radi oko baste pomaze li ti.
bizet

#2518 Re: Bášča

Post by bizet »

kerima1 wrote:stigle dunje mirisne kako im se radujem. sta vi pravite od njih da "cujem" ? ja kasasti sok i djem koji cu prvi x praviti i to bez recepta zamislila sam sve kako cu i sta cu :) jedan dio cu zamrznuti za kompot zimus i tako cu ih se rijesit.ne jedemo ih gorke su i tvrde.zao mi sto nemam slike prekrasne su.(znam da ce se trazi slike da se na vrijeme osiguram :lol: )
kerima, de ziva bila nabaci te recepte da ih protabirim, ako nije preveliki zahmet
kerima1

#2519 Re: Bášča

Post by kerima1 »

recept za sok:
ogulis dunje ocistis od kospica
narezes na kriske i skuhas
ide 2 kg dunja i 1 kg.bresvi (moze kruske,jabuke)
12 L vode
2,5 kg.secera
3 limuntosa ili vise ko hoce
znaci mjeris koliko ti ide vode kad kuhas voce.ako kuhas sa dvije litre kasnije dodas jos 10.
kad je voce skuhanoi ohladjeno na blender smiksati (ja bila napisala smiskati :lol: )
u serpu dodas sgnjeceno voce i secer,limuntos i vodu recimo 5 L odjednom,a ostalo po litru i odlucivati kad je koem tamma.ja recimo volim malo gusci ovaj sok.vruc sok u vruce staklenke.

djem sam zamislila ovako: posto su dinje tvrde da Bog sacuva odbi ruke dok ogulis i isijeces mislila sam ih izrezati na kriske prije na dan pa poseceriti i da otpuste sok (ako ga bude :-) )sutradan na blazoj vatri ukuhavati dok se ne skuha u djem.
kerima1

#2520 Re: Bášča

Post by kerima1 »

vrtlar moj od 4-tiri godine zalije svaki dan bastu ja "osta zeljna zaljevanja jos kad je bilo vruce pa milila zaljevati razhladis se i ti uz biljke :mrgreen: kisa zna lije i sam jel pretala on pita mogul"ic zalit ti bastu dzaba je govorit ne moze kisa je padala ode on :lol:
vrtlar

#2521 Re: Bášča

Post by vrtlar »

kerima1 wrote:vrtlar moj od 4-tiri godine zalije svaki dan bastu ja "osta zeljna zaljevanja jos kad je bilo vruce pa milila zaljevati razhladis se i ti uz biljke :mrgreen: kisa zna lije i sam jel pretala on pita mogul"ic zalit ti bastu dzaba je govorit ne moze kisa je padala ode on :lol:

Svaka cast samo nek zalijeva znas onu narodnu svi mogu lagati ali voda i djubre ne lazu.Znaci u basti treba djubre i voda zna to tvoj mali. :mrgreen: :D
Mu'min

#2522 Uzgoj paprika na otvorenom - PDF

Post by Mu'min »

Uzgoj paprika na otvorenom - PDF
Paprike na otvorenom

Za zimska čitanja... :)
kerima1

#2523 Re: Bášča

Post by kerima1 »

selam,kiselil" ko sarenu salatu u bure,ono izriba se kupus pa natrpa u paprike,isjecka se zeleni paradajz,krastavice,paprike kupus pomijesa pa sve poreda,pritisne i zalije se vodom za kisaljenje salata? i hoce li ko u bure citav kupus kiseliti sa solju?ovo drugo je najbolje.zna li neko neku kvaku da duze kupus stoji da ne omekne?
Mu'min

#2524 Zimska salata

Post by Mu'min »

Mi kiselimo kupus u skovima po 2-3 godine jer dosadi ako ga kiselimo svake godine.
Između pravimo kiselu "šarenu" salatu i prošle godine je išla ko halva.
Žena zna te recepte.

Ma od prošle godine ostale 2 kante te šarane salete, ko slabo se jede. Fala Allahu svega u izobilju pa ne stigne sve na vrstu.
Al jedino mi bješe žao što kod jarana ne kupi paradajza(on se time profi bavi i ima zalijevanje iz jezera) da bi napravio još one moje salse. Ono ide u svako jelo osim u slatko.
hrastov žižak

#2525 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

pozdrav ljudovi, opet
Zanima me ima li neko od vas iskustva sa ovom vrstom "novozelandskog špinata"? Jeste li sijali, kakvog je ukusa, da li je otporan, itd.? Ja ga planiram posijati na ljeto, kada ove standardne sorte ne uspijevaju zbog visokih temperatura. Novozelandski, naprotiv, zahtjeva visoke temperature i uspjeva u periodu kada naš standardni ne uspijeva. Pogodan je i za našu umjereno-kontinenatalnu klimu, a čini mi se da ne zahtjeva veliku količinu vlage.
Post Reply