To sto su uhvaceni ne znaci nista jer ce ubrzo biti pusteni. Ljudi do daljnjeg nemaju lift u funkciji, a neboder je u pitanju od 20 spratova.slabe wrote:HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Predstavnicima etaznih vlasnika bi predlozio da jos bolje osiguraju vrata stojarnice lifta, vrata od ulaza u hidropostrojenje i svih drugih zajednickih prostorija kako ne bi dosli u slicnu sitaciju.
Uhvaćeni su maloprije
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#2501 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
slabe
#2502 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica wrote:To sto su uhvaceni ne znaci nista jer ce ubrzo biti pusteni. Ljudi do daljnjeg nemaju lift u funkciji, a neboder je u pitanju od 20 spratova.slabe wrote:HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Predstavnicima etaznih vlasnika bi predlozio da jos bolje osiguraju vrata stojarnice lifta, vrata od ulaza u hidropostrojenje i svih drugih zajednickih prostorija kako ne bi dosli u slicnu sitaciju.
Uhvaćeni su maloprije
Čekaj, pa jesu li kod kradljivaca našli ukradene dijelove?
-
Bellica
#2503 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
To bi ti trebao znati, ti si javio da su uhvaceni. Ne vjerujem da su nasli ukradene dijelove kod njih, ako su ih ukrali, znaci da su imali nekoga ko ce da ih kupi, nece ih u regalu cuvati, ukrao je zbog neke koristi, a ne zbog ljepote ukradenih dijelova.
-
levjd
#2504 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ja razmišljam o ugradnji video nadzora u cijeloj zgradi. Tek tada mogu razmišljati o kupovini protivpožarnih aparata i sl. Mislim da se ta investicija isplati.
-
slabe
#2505 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Uhvaćeni su, jer su navodno i prodavali onim od kojih su ih ukrali.Ne može se ništa sakriti, kad-tad se nađe kradljivac.Tako su i uhvaćeni.Navodno...,ne drži me za riječ....rekla-kazalaBellica wrote:To bi ti trebao znati, ti si javio da su uhvaceni. Ne vjerujem da su nasli ukradene dijelove kod njih, ako su ih ukrali, znaci da su imali nekoga ko ce da ih kupi, nece ih u regalu cuvati, ukrao je zbog neke koristi, a ne zbog ljepote ukradenih dijelova.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2506 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
slabe wrote:HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Uhvaćeni su maloprije.P.s.to je materijal koji se ne može tek tako prodati, ali eto, nema šta se ne krade![]()
Pa, ja...bilo je u novinama, majstori zamijene te neke skupe dijelove liftova, bolje i kvalitetnije sebi negdje ugrade,...Na kraju savjet PEV-ovima da popišu serijske brojeve svih skupljih dijelova liftova i da nakon remonta provjere te serijske brojeve (obično motora).
-
HALO.BA
#2507 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
slabe wrote:HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Uhvaćeni su maloprije.P.s.to je materijal koji se ne može tek tako prodati, ali eto, nema šta se ne krade
Odakle ti informacija da su uhvaceni? Jel negdje objavljeno?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2508 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nema ništa ni na web. str. MUP Kantona u izvještajima, a ni u Crnoj hronici Dnevnog Ava3a.slabe wrote:HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
Uhvaćeni su maloprije.P.s.to je materijal koji se ne može tek tako prodati, ali eto, nema šta se ne krade![]()
-
levjd
#2509 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Da li neko ima iskustva sa ugradnjom video nadzora u haustoru? Recimo, pokrivenost od podruma do zadnjeg sprata zgrade.
-
Bellica
#2510 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Prvo skupo je, drugo, sam video nadzor bez snimaca ti ne znaci nista. Ako ima snimac moras imati dozvolu jer tajno snimanje bilo koga je po Zakonu zabranjeno. Snimac mora biti dobro zasticen, najbolje u lift kucici koja je dobro osigurana, na tom istom mjestu moras imati televizor (moze neki stari koji se ne koristi, ali radi), preko kojeg ce se snimati i pregledavati snimak svakih 48h. Imas drugu varijantu da to sve bude praceno u policiji, ali to se posebno placa. Ako se sjetim jos nekog detalja napisat cu ti.levjd wrote:Da li neko ima iskustva sa ugradnjom video nadzora u haustoru? Recimo, pokrivenost od podruma do zadnjeg sprata zgrade.
-
levjd
#2511 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Kažeš da je skupo, da li si htjela da uvedeš pa si odustala kad si vidjela cijenu? Video nadzor ne mislim ugrađivati bez snimanja, besmisleno je. Na koji se zakon pozivaš kad govoriš da je snimanje zabranjeno (osim toga, snimanje nije tajno već javno)?Bellica wrote:Prvo skupo je, drugo, sam video nadzor bez snimaca ti ne znaci nista. Ako ima snimac moras imati dozvolu jer tajno snimanje bilo koga je po Zakonu zabranjeno. Snimac mora biti dobro zasticen, najbolje u lift kucici koja je dobro osigurana, na tom istom mjestu moras imati televizor (moze neki stari koji se ne koristi, ali radi), preko kojeg ce se snimati i pregledavati snimak svakih 48h. Imas drugu varijantu da to sve bude praceno u policiji, ali to se posebno placa. Ako se sjetim jos nekog detalja napisat cu ti.levjd wrote:Da li neko ima iskustva sa ugradnjom video nadzora u haustoru? Recimo, pokrivenost od podruma do zadnjeg sprata zgrade.
-
Bellica
#2512 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Jeste, odustala sam jer je skupo i mora ici preko ovlastene firme (biga, gama i ostale, ne znam napamet). Pa na Zakon koji zabranjuje bilo kakvo snimanje, ne znam nista konkretno, samo kad sam "ganjala" sve to oko ugradnje, receno mi je da moram nabaviti dozvolu od EV da dozvoljavaju da ih se snima 24h, pa zamisli, stanari su pod video nadzorom 24h, nije to nimalo prijatno, ne i ni meni bilo. Ja sam mislila da je to sve ok, ali kad sam shvatila da ce se snimiti ko mi dolazi, ko odlazi, kad dodjem, kad podjem, sta kupim za rucak... nije mi se to bas svidjelo. Previse je privatno, o tome je rijec, zato ti kao PEV ne smijes nikoga snimati ako on to ne dozvoljava, ovo znam provjereno. Pa kad pozoves onu kompaniju Air ABA, prije nego pocnes razgovor kaze ti da se razgovor snima, tvoje je hoces li nastaviti ili neces, ako neces spustis slusalicu, ali u stan moras uci i direktno narusavas pravo na slobodan izbor ako snimas EV protiv njihove volje. Dobro je to zbog lopova, ali...eto razgovaraj jos s nekim pa ces vidjeti sta ce ti reci. Razmisli i ti, bi li volio da neko snima ko ti dolazi, kad ides na posao, vracas se, sta kupujes za rucak...Pa bilo je tako puno problema na pocetku (znam provjereno), zene gledaju ko kome dolazi, pa tracaju jedna drugu, pa se potuku...zato, cist racun, duga ljubav, neka ti daju saglasnost pa ugradjuj sta hoces. Uostalom, ne mzoete iz redovnih uplata ni platiti taj video nadzor jer je sam snimac, nov oko 1000KM. A pored njega ti treba jos milion dzidza.
-
levjd
#2513 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Naravno, ja i nisam mislio da ugradim kamere bez saglasnosti EV na svoju ruku, prije svega bilo bi nemoguće i smiješno, a svi ostali koji ulaze u zgradu bili bi na ulazu obavješteni da je zgrada pod video nadzorom. Da li imaš kod sebe konkretne ponude šta su ti nudili, koliko kamera, cijena i sl. ili si se samo raspitivala za to?
-
Bellica
#2514 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Obavezno mora biti obavijest na vratima da je objekat pod video nadzorom. Kod mene je planirano da bude kamera jedna ispred ulaza, jedna unutra kod sanducica, jedna kod lifta i jedna na zadnjem spratu, snimac i ugradnja su bili 2009. godine 3500KM. Meni je tada bilo preskupo jer sam imala drugu ponudu s interfonom na kojem je bila kamera bez snimaca 2000KM. Ali sta god dodje do para niko nece, to je na svim ulazima tako. Znam za ponudu od 700KM za neke radove, izadje po stanaru na 4 rate po 15KM, da ti ne govorim koliko je bilo poziva i svaki je bio "Znate to je preskupo", zato, ako se upustis u ovaj "projekat" zelim ti svu srecu na svijetu.levjd wrote:Naravno, ja i nisam mislio da ugradim kamere bez saglasnosti EV na svoju ruku, prije svega bilo bi nemoguće i smiješno, a svi ostali koji ulaze u zgradu bili bi na ulazu obavješteni da je zgrada pod video nadzorom. Da li imaš kod sebe konkretne ponude šta su ti nudili, koliko kamera, cijena i sl. ili si se samo raspitivala za to?
-
slabe
#2515 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nije bilo objavljeno ni kad je pokradeno...tračPipiDugaDevetka wrote:Nema ništa ni na web. str. MUP Kantona u izvještajima, a ni u Crnoj hronici Dnevnog Ava3a.slabe wrote:HALO.BA wrote:Samo da vam se pozalim da su nam jutros lopovi ukrali dijelove motora od sva tri lifta, tako da do daljnjeg necemo imati liftove u funkciji u zgradi od 20 spratova.
- PipiDugaDevetka
#2516 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ali vjerujem forumašu @HALO.BA da u njegovom neboderu ne rade tri lifta zbog toga što fale neki dijelovi motoraa.slabe wrote: Nije bilo objavljeno ni kad je pokradeno...trač
-
HALO.BA
#2517 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Jedno veliko olaksanje jer su dva lifta proradila poslije 30 sati, a treci bi trebao sutra ili u ponedaljek vracen u funkciju.
Sto se tice video nadzora, to ce biti prva stvar koju cu predloziti na sastanku. Stanari ne moraju na svojim televizorima da prate sliku sa kamera, ali da jedan kvaletan DVR uredjaj moze to sve da zabiljezi i u slucaju nekog napada ili provale materijal mozemo predati policiji.
Sto se tice video nadzora, to ce biti prva stvar koju cu predloziti na sastanku. Stanari ne moraju na svojim televizorima da prate sliku sa kamera, ali da jedan kvaletan DVR uredjaj moze to sve da zabiljezi i u slucaju nekog napada ili provale materijal mozemo predati policiji.
-
levjd
#2518 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Sa video nadzorom tek ima smisla raditi uređenje zgrade. Kakva korist od kupovine protivpožarnih aparata i crijeva i sl. kad ista mogu preko noći nestati i da više nikada ne čuješ za njih. Video nadzorom se najbolje čuva zajednička imovina i spriječavaju vandalizmi i druge gluposti. Sami stanari se drugačije ponašaju kad znaju da se sve vidi i snima. Stoga mislim da je to jedna od prvih kapitalnih investicija u koju vrijedi ulagati.
Last edited by levjd on 27/08/2012 12:34, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#2519 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nije baš sve tako jednostavno. Nema tog snimaćeg sistema koji će vratiti ukradene stvari kada ih bolesni narkoman utali, dobije pare, kupi gudru,...Živjeti u stalnom strahu za svoju imovinu,...levjd wrote:Sa video nadzorom tek ima smisla raditi uređenje zgrade. Kakva koris od kupovine protivpožarnih aparata i crijeva i sl. kad ista mogu preko noći nestati i da više nikada ne čuješ za njih. Video nadzorom se najbolje čuva zajednička imovina i spriječavaju vandalizmi i druge gluposti. Sami stanari se drugačije ponašaju kad znaju da se sve vidi i snima. Stoga mislim da je to jedna od prvih kapitalnih investicija u koju vrijedi ulagati.
-
levjd
#2520 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Radi se o tome da lopov (bio on i narkoman) bira lakše i bolje mete od zgrade sa video nadzorom. Dakle, video nadzor odbija i preventira krađu, a kad se već desi pomaže u otkrivanju počinioca.PipiDugaDevetka wrote:Nije baš sve tako jednostavno. Nema tog snimaćeg sistema koji će vratiti ukradene stvari kada ih bolesni narkoman utali, dobije pare, kupi gudru,...Živjeti u stalnom strahu za svoju imovinu,...levjd wrote:Sa video nadzorom tek ima smisla raditi uređenje zgrade. Kakva koris od kupovine protivpožarnih aparata i crijeva i sl. kad ista mogu preko noći nestati i da više nikada ne čuješ za njih. Video nadzorom se najbolje čuva zajednička imovina i spriječavaju vandalizmi i druge gluposti. Sami stanari se drugačije ponašaju kad znaju da se sve vidi i snima. Stoga mislim da je to jedna od prvih kapitalnih investicija u koju vrijedi ulagati.![]()
![]()
-
Bellica
#2521 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
To sto ces snimiti lopova ne znaci ama bas nista. Ako mislis da samo postojanje kamere odbija lopove, takodjer nisi u pravu. Mi smo imali kameru ispred vrata pa su je ukrali, nema sta nam nisu radili i to gore nego kad su je ukrali. Cak i da ga snimis kako krade (neces vjerovati, ali taj video nadzor se stavlja vecinom da bi se vidjelo ko od EV vrsi nuzdu u stubistu i sl. a ne zbog lopova), odneses snimak policiji, reci ce ti "Znate, niko Vam stetu ne moze nadoknaditi" jer meni je covjek iz susjedne zgrade ostetio masku na autu pucao iz puske i probusio je, pozvala sam policiju, sve objasnila, imala svjedoke koji su se krili iza mog auta dok je ovaj pucao iz puske, pokazala im gdje zive i dobila ovu gore nevedenu, slavnu recenicu. Video nadzor jeste dobar, ali da ima neku pretjeranu funkciju, nema. Opet ti kazem, raspitaj se pa ces vidjeti. Ja sam isto razmisljala kao ti prije cetiri godine, a sad su mi se malo misli razbistrile i shvatila sam da ne zelim placati za gluposti.
-
Bellica
#2522 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
HALO.BA wrote:Jedno veliko olaksanje jer su dva lifta proradila poslije 30 sati, a treci bi trebao sutra ili u ponedaljek vracen u funkciju.
Za liftove jedan veliki
- PipiDugaDevetka
#2523 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Za PEV-a izaberite firmu FAMOS-GRADNJA d.o.o.! Bićete sretni do kraja života! Do groba, ...pardon, do mezara! Direktor je u istoj partiji kao ministrica. SBB!
-
levjd
#2524 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
U kojem dijelu Sarajeva živiš? Mislim, bez obzira na ovo mišljenje, da je video nadzor jedna od prvih kapitalnih stvari koje treba uraditi u jednoj zgradi.Bellica wrote:To sto ces snimiti lopova ne znaci ama bas nista. Ako mislis da samo postojanje kamere odbija lopove, takodjer nisi u pravu. Mi smo imali kameru ispred vrata pa su je ukrali, nema sta nam nisu radili i to gore nego kad su je ukrali. Cak i da ga snimis kako krade (neces vjerovati, ali taj video nadzor se stavlja vecinom da bi se vidjelo ko od EV vrsi nuzdu u stubistu i sl. a ne zbog lopova), odneses snimak policiji, reci ce ti "Znate, niko Vam stetu ne moze nadoknaditi" jer meni je covjek iz susjedne zgrade ostetio masku na autu pucao iz puske i probusio je, pozvala sam policiju, sve objasnila, imala svjedoke koji su se krili iza mog auta dok je ovaj pucao iz puske, pokazala im gdje zive i dobila ovu gore nevedenu, slavnu recenicu. Video nadzor jeste dobar, ali da ima neku pretjeranu funkciju, nema. Opet ti kazem, raspitaj se pa ces vidjeti. Ja sam isto razmisljala kao ti prije cetiri godine, a sad su mi se malo misli razbistrile i shvatila sam da ne zelim placati za gluposti.
- _Saša_
#2525 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
I nama su ukrali kameru ispred zgrade (mozda je ista zgrada
. ja sam za video nadzor ali kao sto kazu to kosta a odrzavanje to nece da podmiri. Ova kamera sto nam je ukradena i nije imala neku funkciju osim da eto pratis na TV ko ulazi i izlazi iz zgrade ili ako ti pozvoni na interfon, sto je malo i neprakticno dok ti upalis tv pa kliknes kanal itd.
Jedino rjesenje je snimac. Ako nista, manje ce biti kradja ili cemo barem mi stanari vidjeti te likove i u buduce obratiti paznju.
Jedino rjesenje je snimac. Ako nista, manje ce biti kradja ili cemo barem mi stanari vidjeti te likove i u buduce obratiti paznju.