Jugoslavija

Post Reply
loudness

#2501 Re: Jugoslavija

Post by loudness »

HelaS wrote: 01/09/2024 22:29 U njegovo vrijeme bio je jedan od najboljih diplomata Svijeta, izuzetan... R.I.P.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/37 ... nchar.html
Da g. B. Lončar je bio upečatljiva ličnost svakako, ali radi historijske istine, valjalo bi istražiti navode i da li samo spinove ili i istinite tvrdnje u smislu pitanja, koliki je zaista bio udio g. Budimira Lončara u teoriji, a i praxi da je bio jedan od vodećih, ako ne i presudnih osoba koja je direktno ili indirektno uticala na usvajanje i primjenu embarga OUN - a na uvoz oružja za bivše jugoslavenske republike, tada već države, na koje je bila izvršena velikosrpska agresija.
To se posebno odnosi zbog nepovoljnog geostrategijskog položaja na BiH i Makedoniju, a nešto manje na Sloveniju, posebno Hrvatsku....

I još jedan detalj...., ne znam da li priliči mjestu i etici, a da to ipak ovdje spomenem, zbog historijske istine, da mu jedan od ostalih ili pak jedini ekonomski savjetnik u mandatu, Saveznog sekretara/ministra vanjskih poslova SFRJ, za Vlade Ante Markovića, bio moj prvi rođak....
sinuhe

#2502 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Vidim iz okolice Zadra je bio Lončar. Sa dvadeset godina oficir i komandir lokalne OZNA-e. Na ideološku indoktrinaciju dodaj etničku mržnju i svega je tu bilo.
Ne isključujem da je sljedećih 80 godina nešto naučio, pročitao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2503 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

kandidat-za-nacelnika-sanskog-mosta-almin-hopovac-za-avaz-izgradit-cemo-zgradu-2-zasjedanja-zavnobih-a

https://avaz.ba/vijesti/bih/927900/kand ... zavnobih-a

:sax: :sax: :sax: :bih: :bih:
Truba

#2504 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

čitam nešto o koči popoviću i njegovom stampedu s ekipom sa sutjeske
uh doživio je raspad juge 1992, umro

odgojili ga u samostanu u švici...živio u francuskoj... bio u njujorku
obišo pola svijeta
meni nije jasno kako ti ljudi na vrijeme nisu skontali koji je sistem bolji pa pomalo mijenjali da se zaba skuha

obiđu čitav svijet
shvate čije su zemlje ugodnije za život koji je novac konvertibilni
čiji su izumi bolji

i vrate se i opet isto pričaju do smrti
sinuhe

#2505 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Znaju to i nepismeni ljudi.
A Zapad je i danas lako optužiti za imperijalizam. Zamisli kako je bilo za vrijeme rata u Alžiru, Vijetnamu. I onda Koča zauzme stav pravednika.

Evo sina Ive Vejvode.
GORAN VEJVODA: Moj život tada, evo u dve reči: odrastao sam na Zapadu u odnosu na Balkan, mada smo dolazili u Jugoslaviju kad sam bio dete – uglavnom na Brione. Konačan povratak iz Francuske bio je negde pred jesen, u septembru 1971, vozom iz Pariza u Beograd, sa mojom majkom – prvo sećanje koje sam imao jeste da mi je sve izgledalo užasno tužno, tmurno i sivo. Tek godinama kasnije prihvatio sam to sivilo kao inspiraciju. Naknadno sam otkrio Savu i Dunav i sve što ide s tim, pa sam zavoleo grad, ali je meni Marina Abramović još 1972. u SKC-u rekla i imala predosećaj: „Ti nećeš svoj život provesti ovde“, što mi je zvučalo prilično prirodno.
HelaS

#2506 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

Truba wrote: 12/09/2024 11:53 čitam nešto o koči popoviću i njegovom stampedu s ekipom sa sutjeske

obišo pola svijeta
meni nije jasno kako ti ljudi na vrijeme nisu skontali koji je sistem bolji pa pomalo mijenjali da se zaba skuha

obiđu čitav svijet
čiji su izumi bolji

Nije mozak kod svih ljudi jednako razvijen. Koča Popović je bio daleko iznad prosjeka. Onim na dnu teško ga je shvatiti
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2507 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

Haj sve, razumijem i nacionalni preporod, ali Kocu Popovica koji se odrekao svih privilegija tog sistema za kojeg je krvavio gace ovako opisivati :-?

"Vi znate da sam ja rođeni Beograđanin, ali nisam velikosrbin. Ja sam kosmopolita. Kad se 1971. nije moglo pisati Jugosloven, ja sam u rubrici nacionalnost napisao: Srbin po rođenju. Ovo što se sada dešava u Srbiji nije mi nimalo simpatično. To je jedan uzak, veoma opasan nacionalistički program. Milošević je običan bankarski pacov, zbog njega će biti krvi do kolena"

"Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj stvarnoj istoriji."

Koča :bih:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2508 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

Truba wrote: 14/09/2024 09:33 Ja uvijek ponavljam kad je neki malac u raji pokazao guldene...dao mu rodjak...okupili se mi oko guldena..konu Boga gledamo...znaci djeca manja od 12 godina kontaju sta vrijedi nasuprot onih usranih dinara kojima smo palili plastiku da napalmom unistavamo mrave
Zato sada imate kune
Ah nemate
Imate eure usrane
U irskoj
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2509 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

madner wrote: 16/09/2024 00:38 Iracionalna mrznja gdje se moraju izmisljati veci ili manji razlozi zasto sistem nije valjao.
Ne razumijem tačno ovo gledište.

Sistem ne da nije valjao, nego je se raspao i implodirao. Prvo je ekonomski potonuo, da bi onda i politički nestao na način da je i samu državu poveo u nestanak.
Naravno da je bilo dobrih stvari, lista je podugačka, ali sama činjenica da tog sistema više nema dovoljno govori. Sad, naravno da su je rušili iznutra, ali zar nije svrha sistema da ga se ne može tek tako rušiti?

Sistem je bukvalno bio toliko loš da nije izdržao ni sedam godina poslije smrti Tita a da mu ne počnu rušiti temelje. Sistem gdje je Tuđman, umjesto da već 70-ih dobije ozbiljnu kaznu, mogao završiti sa par mjeseci jer mu je jaran Krleža malo popričao sa maršalom. A i kasnije je "zbog zdravstvenih razloga" početkom 80-ih godina pušten nakon samo godinu dana. Da li je sistem ovdje valjao?

Pa sinovi te iste Jugoslavije, prvaci njezine partije su je srušili, a ne neki vanzemaljci. Ok, sad se može argumentirati da su oni raznim metodama došli na ta mjesta, ali kakav je to sistem koji dozvoljava da mu neko poput Miloševića dođe na poziciju na kakvoj je bio? Kakav je to sistem koji, kada dođe stani-pani, njegove pobornike ostavlja bez ikakvih mehanizama da ga brane (mislim na SFRJ u njezinom pravom smislu a ne Srboslaviju-92)?

Naravno da sistem nije valjao, taj sistem u nekim momentima puno više liči na ovo što imamo danas nego na neke uređene zemlje. Ideali, stanje u društvu, stanje države, možda je to bilo dobro, ali sistem sigurno nije valjao, jer bi inače izdržao ono što mu je se spremalo...
madner

#2510 Re: Jugoslavija

Post by madner »

sehohari wrote: 17/09/2024 22:45
madner wrote: 16/09/2024 00:38 Iracionalna mrznja gdje se moraju izmisljati veci ili manji razlozi zasto sistem nije valjao.
Ne razumijem tačno ovo gledište.

Sistem ne da nije valjao, nego je se raspao i implodirao. Prvo je ekonomski potonuo, da bi onda i politički nestao na način da je i samu državu poveo u nestanak.
Naravno da je bilo dobrih stvari, lista je podugačka, ali sama činjenica da tog sistema više nema dovoljno govori. Sad, naravno da su je rušili iznutra, ali zar nije svrha sistema da ga se ne može tek tako rušiti?

Sistem je bukvalno bio toliko loš da nije izdržao ni sedam godina poslije smrti Tita a da mu ne počnu rušiti temelje. Sistem gdje je Tuđman, umjesto da već 70-ih dobije ozbiljnu kaznu, mogao završiti sa par mjeseci jer mu je jaran Krleža malo popričao sa maršalom. A i kasnije je "zbog zdravstvenih razloga" početkom 80-ih godina pušten nakon samo godinu dana. Da li je sistem ovdje valjao?

Pa sinovi te iste Jugoslavije, prvaci njezine partije su je srušili, a ne neki vanzemaljci. Ok, sad se može argumentirati da su oni raznim metodama došli na ta mjesta, ali kakav je to sistem koji dozvoljava da mu neko poput Miloševića dođe na poziciju na kakvoj je bio? Kakav je to sistem koji, kada dođe stani-pani, njegove pobornike ostavlja bez ikakvih mehanizama da ga brane (mislim na SFRJ u njezinom pravom smislu a ne Srboslaviju-92)?

Naravno da sistem nije valjao, taj sistem u nekim momentima puno više liči na ovo što imamo danas nego na neke uređene zemlje. Ideali, stanje u društvu, stanje države, možda je to bilo dobro, ali sistem sigurno nije valjao, jer bi inače izdržao ono što mu je se spremalo...
Stabilnost sistema nije ni dobra ni losa osobina sama po sebi. Govori ti samo koliko je demokratican sistem.
Najstabilniji sistemu u ljudskoj historiji su vodene imperije, gdje vladar kontrolise glavni izvor vode. Takvi sistemi padaju samo pod stranom silom, ali su uzasni za ljude u sistemu.

BiH sistem je izuzetno nedemokratican, volja naroda jako tesko mjenja sistem jer ima kvote, strance itd, ali nije zato bolji za stanovnike od ranijeg.

Razlog zasto je sistem pao jeste sto je vecina bila ubjedjena da zna i moze bolje. Problem je sto ne zna i sada se pravdaju da je zapravo prosli sistem bio losiji. Kao kada sa VW kupis neku azijsku sklepotinu i onda pricas kako je VW precjenjen, azijat pouzdan itd, a losiji po svemu sto ljudi osjete. To sto neko vozi Mercedes tu nema veze, govorimo o nama i nasim dometima.

Mercedes ovdje su druge zemlje, mozemo mi prepisati zakon o drzavnoj sluzbi od Engleske ali nemamo njihov odnos prema drzavnoj sluzbi.

I onda ostaje cinjenica da je bivsi sistem bolji od sadasnjeg a to nervira ljude koji su ideoloski dalje od socijalizma, ukazuje na ogranicenost njihove ekipe.

SDA je vjerovala da ona moze puno bolje i da je problem sistem, kao i HDZ u Hrvatskoj. Od ponedeljaka pravna drzava.
toska

#2511 Re: Jugoslavija

Post by toska »

Sistem koji crpi nauk iz marksizma nije imao šansi na uspjeh, a samim tim ni biti dobar sistem.

Truba wrote: 12/09/2024 11:53 čitam nešto o koči popoviću i njegovom stampedu s ekipom sa sutjeske

obišo pola svijeta

obiđu čitav svijet
čiji su izumi bolji

Stvar je prosta, svi su vidjeli da je zapad bogatiji i uspješniji u svemu, ali komunisti su mislili da mogu napravati bolje samo treba nešto vremena. Otud i česta fraza o "boljoj i svijetloj budućnosti" socijalizma, komunizma...
Živjeli su utopiju i vjerovali u nju.
HelaS

#2512 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

toska wrote: 23/09/2024 20:32 Sistem koji crpi nauk iz marksizma nije imao šansi na uspjeh, a samim tim ni biti dobar sistem.
Stvar je prosta, svi su vidjeli da je zapad bogatiji i uspješniji u svemu, ali komunisti su mislili da mogu napravati bolje samo treba nešto vremena. Otud i česta fraza o "boljoj i svijetloj budućnosti" socijalizma, komunizma...
Sanjarko

#2513 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

Ne znam da li je prikladna tema ali koliko je kljanje od strane Cetnika bilo Partizana i stanovnistva ovdje u Zenici ili okolini nisam najbolje razumio. Kazu i Vladimir Peric Valter jedva zivu glavu tad izvukao.
swanfilter

#2514 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

HelaS wrote: 12/10/2024 10:08
toska wrote: 23/09/2024 20:32 Sistem koji crpi nauk iz marksizma nije imao šansi na uspjeh, a samim tim ni biti dobar sistem.
Nakon te utopije imamo drzavu zapadnog nazora. Pa nam ljudi gaze jedni preko drugih u McDonaldsu ...
Truba

#2515 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

preminuo-dragan-bijedic-sin-dzemala-bijedica-i-arhitekt-koji-je-saradivao-na-izgradnji-papagajke/241029246?widget

https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminu ... 246?widget

radovan karadžić...dva tri rođaka i ovaj lik... to su moja sjećanja kao maloljetnika ... iskreno nikog ne mrzim ali volio bih da sam ih sve mogo pljunuti u facu
o mrtvima samo činjenice

kaže Dragan mojoj mami usmeno 1992.
idi spašavaj djecu ne brini za poso

retroakvivni otkaz s 1.1.1993. zbog nejavljanja na poso :D

al nisu ga htjeli tuziti 1995....stari kov ljudi...100% bi dobili moji roditelji...kao i što su čedama morali vraćati poslove

nikakav stručnjak... nula bodova

a što ih je zajebo za dionice i markovićevu privatizaciju
kako ih je plašio da će dionice padati da prodaju da se ne petljaju u to

al eto posljednje dana je proveo da dementnom ženom
o kojoj je dvorio

slika i prilika crvene buržoazije i bednika komunizma
HelaS

#2516 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

Truba wrote: 30/10/2024 08:29 preminuo-dragan-bijedic-sin-dzemala-bijedica-i-arhitekt-koji-je-saradivao-na-izgradnji-papagajke/241029246?widget
Spoiler
Show
https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminu ... 246?widget

radovan karadžić...dva tri rođaka i ovaj lik... to su moja sjećanja kao maloljetnika ... iskreno nikog ne mrzim ali volio bih da sam ih sve mogo pljunuti u facu
o mrtvima samo činjenice

kaže Dragan mojoj mami usmeno 1992.
idi spašavaj djecu ne brini za poso

retroakvivni otkaz s 1.1.1993. zbog nejavljanja na poso :D

al nisu ga htjeli tuziti 1995....stari kov ljudi...100% bi dobili moji roditelji...kao i što su čedama morali vraćati poslove

nikakav stručnjak... nula bodova

a što ih je zajebo za dionice i markovićevu privatizaciju
kako ih je plašio da će dionice padati da prodaju da se ne petljaju u to

al eto posljednje dana je proveo da dementnom ženom
o kojoj je dvorio
slika i prilika crvene buržoazije i bednika komunizma
Danas nam ruže cvjetaju
SuperHans

#2517 Re: Jugoslavija

Post by SuperHans »

Dzemal i Raza djeci dali imena Milenko i Dragan :lol:
Tvrtko II Kotromanić

#2518 Re: Jugoslavija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

je li iko ikad naisao na Srbina ili Hrvata koji je djetetu dao "muslimansko" ime?
Truba

#2519 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 30/10/2024 10:44 je li iko ikad naisao na Srbina ili Hrvata koji je djetetu dao "muslimansko" ime?
nemoj me pogrešno shavtiti otvoreno da ti kažem

ali shvatit ćete pogrešno pa neću

ne znam i nisam se s tim susretao
u ovom mom krugu ljudi to je smiješno i žalosno
smiješni su nam ti roditelji
Truba

#2520 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

SuperHans wrote: 30/10/2024 10:21 Dzemal i Raza djeci dali imena Milenko i Dragan :lol:
to je ta ludost komunizma
a još veća je ludost
kad lik kojemu je komunizam sve dao
otpušta ljude u ratu pisanim putem
al na foru usmene izjave

prototip bosanskog biznismena
Tvrtko II Kotromanić

#2521 Re: Jugoslavija

Truba wrote: 30/10/2024 10:45
Tvrtko II Kotromanić wrote: 30/10/2024 10:44 je li iko ikad naisao na Srbina ili Hrvata koji je djetetu dao "muslimansko" ime?

ma pazi, nemam ja problem sa licnom slboodom ljudi da daju imena svojoj djeci kakva zele, fakat nemam, ali mi jeste smijesno
znam pricu jednog starijeg covjeka iz Hercegovine koji je svom djeteu dao tradicionalno srpsko ime po svom kumu, a na pitanje je li kum svom djetetu dao ime po njemu, rekao je "ma jok, gdje ce to raditi" :D
smijesno i zalosno indeed
Truba

#2522 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

ideologija je ludost neko gine za nju a neko djeci traume nabija smiješnim imenima koja ne pripadaju tom narodu

naslušao sam se drugih čudnih imena: npr Spartak :lol: ...7 godina mladić mijenjao ime kroz papire...mladić iz sarajeva...kofol spartak prvi komunjara bio i borac protiv kapitalizma...ali kurko dobio ime po nogometnom klubu :lol:
ili DŽONI (po američkom predsjedniku)
Comandini

#2523 Re: Jugoslavija

Post by Comandini »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 30/10/2024 10:47

ma pazi, nemam ja problem sa licnom slboodom ljudi da daju imena svojoj djeci kakva zele, fakat nemam, ali mi jeste smijesno
znam pricu jednog starijeg covjeka iz Hercegovine koji je svom djeteu dao tradicionalno srpsko ime po svom kumu, a na pitanje je li kum svom djetetu dao ime po njemu, rekao je "ma jok, gdje ce to raditi" :D
Sestra Miladina Sobica se zove Donizada, po Seherezadinoj mladjoj sestri, to je jedino sto mi pada na pamet.
Tvrtko II Kotromanić

#2524 Re: Jugoslavija

Comandini wrote: 30/10/2024 11:02
Tvrtko II Kotromanić wrote: 30/10/2024 10:47

Sestra Miladina Sobica se zove Donizada, po Seherezadinoj mladjoj sestri, to je jedino sto mi pada na pamet.
prvi put cujem za to ime
ne znam Donizadu niti jednu
a Seherzada ima, vjerovatno vise medju romskom populacijom
SuperHans

#2525 Re: Jugoslavija

Post by SuperHans »

Sigurno je i neki dzemin drug Dragan sinu ime dao Dzemal... Oh wait :lol:
Post Reply