Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2501 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chmoljo »

iceman2010 wrote:
Isto tako me cudi da moralne lekcije nisi dijelio kada su mene "podobni" castili svakakvim epitetima. Ali oni su tvoji cmoljo pa si se iza coska smijao i odobravao, a sada meni dijelis lekcije? Jel to imamo dvostruke arsine ili je pripadnicima partije i velikog vodje dozvoljeno vrijedjanje i pljuvanje, a meni nije dozvoljeno da licemjerje nazovem pravim imenom?

I da, jos nesto. Nikog nisam poimenice imenovao. Ko se sam prepoznao sta cu mu ja.
ti si potpuno promašio moju poentu. stvar je da ljude nazivaš nevjernicima i mrziteljima Islama. kao neko ko se predstavlja kao vjernik čudi me da imaš hrabrosti tako nešto reći. otud i moje reagovanje kao forumaša, ne moderatora.

zato i rekoh, na Sudnjem danu kada nam se bude moderirala sudbina, srešćemo se, nadam se, pa da te upitam opet, otkud ti tolika hrabrost prozivati ljude na osnovu njihovog stava i njihovog iskustva i iskustva njihove djece.

i šta kažeš, nisi poimence imenovao. 'em što je "poimence imenovati" nepravilno reći, 'em što kada nekome repliciraš valjda znači da se njemu obraćaš, pa ne moraš "poimence imenovati".
iceman2010

#2502 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Chmoljo wrote:
iceman2010 wrote:
Isto tako me cudi da moralne lekcije nisi dijelio kada su mene "podobni" castili svakakvim epitetima. Ali oni su tvoji cmoljo pa si se iza coska smijao i odobravao, a sada meni dijelis lekcije? Jel to imamo dvostruke arsine ili je pripadnicima partije i velikog vodje dozvoljeno vrijedjanje i pljuvanje, a meni nije dozvoljeno da licemjerje nazovem pravim imenom?

I da, jos nesto. Nikog nisam poimenice imenovao. Ko se sam prepoznao sta cu mu ja.
ti si potpuno promašio moju poentu. stvar je da ljude nazivaš nevjernicima i mrziteljima Islama. kao neko ko se predstavlja kao vjernik čudi me da imaš hrabrosti tako nešto reći. otud i moje reagovanje kao forumaša, ne moderatora.

zato i rekoh, na Sudnjem danu kada nam se bude moderirala sudbina, srešćemo se, nadam se, pa da te upitam opet, otkud ti tolika hrabrost prozivati ljude na osnovu njihovog stava i njihovog iskustva i iskustva njihove djece.

i šta kažeš, nisi poimence imenovao. 'em što je "poimence imenovati" nepravilno reći, 'em što kada nekome repliciraš valjda znači da se njemu obraćaš, pa ne moraš "poimence imenovati".
Kazes da je moj post bio odgovor nekome. Kome? Je li neko bio citiran u mom komentaru? Uostalom mogao si i kao forumas, a Boga mi i kao moderator da reagujes na uvrede koje su pojedini forumasi iznjeli na moj racun. Ali eto tebi su bitnije moje pravopisne greske i nepravilno izrazavanje. Ali ocigledno je da imas isti sindrom kao i vecina forumasa odanih velikom vodji: Diskredituj covjeka i njegovu licnost nevezano za temu o kojoj se raspravlja po sistemu "hamo vidi mu glave". Mislim da ja i ti nemamo o cemu da raspravljamo na sudnjem danu. Mozda budemo o tome da si mogao sankcionisati uvrede na moj racun, kao sto je sancionisan moj odgovor na uvredu koji sam pobrisao nakon samo jedne minute, prije nego je reagovao i primjetio bilo ko od moderacije. Ali ocigledno neko moze, a neko ne. Na kraju krajeva, ko ti to garantuje da ces na sudnjem danu uopste dobiti priliku da govoris? Ako sam negdje napisao da si ti nevjernik (ovu rijec nigdje nisam napisao) dokazi ili suti. Cak sta vise, nikoga nisam imenovao u komentaru na koji se "kacis."
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2503 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chmoljo »

iceman2010 wrote: Kazes da je moj post bio odgovor nekome. Kome? Je li neko bio citiran u mom komentaru? Uostalom mogao si i kao forumas, a Boga mi i kao moderator da reagujes na uvrede koje su pojedini forumasi iznjeli na moj racun. Ali eto tebi su bitnije moje pravopisne greske i nepravilno izrazavanje. Ali ocigledno je da imas isti sindrom kao i vecina forumasa odanih velikom vodji: Diskredituj covjeka i njegovu licnost nevezano za temu o kojoj se raspravlja po sistemu "hamo vidi mu glave". Mislim da ja i ti nemamo o cemu da raspravljamo na sudnjem danu. Mozda budemo o tome da si mogao sankcionisati uvrede na moj racun, kao sto je sancionisan moj odgovor na uvredu koji sam pobrisao nakon samo jedne minute, prije nego je reagovao i primjetio bilo ko od moderacije. Ali ocigledno neko moze, a neko ne. Na kraju krajeva, ko ti to garantuje da ces na sudnjem danu uopste dobiti priliku da govoris? Ako sam negdje napisao da si ti nevjernik (ovu rijec nigdje nisam napisao) dokazi ili suti. Cak sta vise, nikoga nisam imenovao u komentaru na koji se "kacis."
prvo: imaš kompleks od Lagumdžije i SDP-a. i etiketiraš ljude. to se može iščitati i iz ovog posta.

drugo: ti si kao korisnik mogao prijaviti post u kojem te, kažeš, neko vrijeđa, a ne kao uvrijeđena mlada čekati da neko od moderatora troši svoje dragocjeno vrijeme čitajući sve što se napiše. a nisam ja jedini moderator, tako da ti ta priča ne pije vode. negdje drugo glumi ugroženost.

treće: nije bio jedan komentar, nego kažeš: mrzitelji Islama... a to su očigledno svi koji ne vole Arziju Mahmutović koju braniš iz petnih žila. iz nekog razloga. na moju opasku kako miješaš babe i žabe, tj. kako ljude nazivaš mrziteljima svega što je islamsko (zar zaista trebam tražiti te tvoje postove u ovaj sitan sat ili ćeš reći da to nisi napisao) a da uopšte ne znaš koji su njihovi motivi što napadaju dotičnu.

četvrto: ne moraš nikoga imenovati, vidi se kome se obraćaš. niko nije ni glup, ni lud.
amrica

#2504 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by amrica »

seln wrote:Oooo, selam, Arzija, ima li kakvih orlova? :D :-)
stigla maca wrote:ne zvucim tebi i tebi slicnim,jer se ne takmicim u pisanju bljuvotina,znas sta je najgore,ne znas ni jesam li zensko il musko,po nacinu kako razmisljas,samo zato sto sam zadovoljna,sumnja se,pa sumnjaj i uzivaj!
Ima orlova, ali nema razmaka izmedju interpunkcijskih znakova. Pismeno, pismeno.... :roll:
Sheftelija

#2505 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Sheftelija »

safran wrote:
Alcho.1980 wrote:
Sheftelija wrote: A vezano za vjeronauku...ja cu svoje dijete slati kada napuni 4 godine, nista lose nece nauciti sigurno.
I sad u vrticu imaju engleski i ples gdje idu samo djeca koja plate mjesecno 10 KM. I sta sad bi trebalo ukinuti engleski jer moje dijete ne ide! Ako je data mogucnost izbora izvolite birajte, nemojte drugima uskracivati to pravo.
Slazem se sa tobom. Sve je dato na bazi slobodnog izbora pa ko hoce da ide neka ide, a ko nece ne mora.
Pa i nije baš tako. Otkako ova tema postoji objašnjenje je dato barem nekoliko desetina puta ali očito da i dalje postoji potreba za pojašnjenjem. Jedan specijalni program (ili vjeronauk ili jezik ili ples ili keramika ili lutkarstvo itd) se finansira iz Kantonalnog budžeta. Odluka da taj specijalni program bude upravo vjeronauk donesena je ukazom direktorice Arzije.
Sheftelija, vi navodite da roditelji djece koja pohađaju ples i engleski jezik doplaćuju 10 KM mjesečno. Koliko ćete vi doplaćivati za vjeronauk?
Trenutno dajem 10 km za ples, dala bih isto toliko ili vise ako treba za vjeronauku. Sutra cu dati za engleski i za bilo koju drugu aktivnost za koju smatram da je dobra za moje dijete.

Meni je ovdje stvarno bitnije promijeniti jelovnik u vrticima, izbaciti ove nezdrave namirnice. Ko zeli to svom djetetu davati neka mu kuci daje. Ovako ja ne mogu doci i reci nemojte davati mom djetetu parizer, pastetu i sl.
poznanik

#2506 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

Sheftelija wrote:Trenutno dajem 10 km za ples, dala bih isto toliko ili vise ako treba za vjeronauku
Vjeronauka nije edukativan predmet, već čisto vjerski i ideološki.

Pomiješala si predmet nauka o vjeri s vjeronaukom.
munevera44

#2507 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by munevera44 »

Da bi hrana u vrtićima trebala biti kvalitetnija to je činjenica.

Ali me baš interesira da bar neki roditelj napiše šta daje svom djetetu naprimjer subotom i nedjeljom kad je djete kod kuće. :dance:
smurf

#2508 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by smurf »

Dam joj cvaju pa neka kupi sebi sta hoce :lol:
Fliksi

#2509 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

munevera44 wrote:Da bi hrana u vrtićima trebala biti kvalitetnija to je činjenica.

Ali me baš interesira da bar neki roditelj napiše šta daje svom djetetu naprimjer subotom i nedjeljom kad je djete kod kuće. :dance:
Kad te vec toliko interesuje....obavezno 1-2 jabuke (po mogucnosti prije dorucka jer one otvaraju apetit), 1 lgg ili minimalno solju jogurta. Za dorucak ili jaja, ili sendvic (abc, sir, peceno meso), pahuljice (musli, cornflakes, mljeveni keks, cokolino), dzem/med i puter, pura sa jogurtom ili griz...u svakom slucaju ne kupujemo pastete i salame, pa cak ni kobasice ili virsle.
Rucak je uvijek kuhan, ako nije onda ima supa i peceno glavno jelo (ne przimo nista osim pomfrita jednom u 2 mjeseca), puno povrca svjezeg, mimo jabuka porcija do dvije sezonskog voca za uzinu, a vecera prema izboru kao i dorucak ali bez jaja i drugih namirnica teskih za probavu...
I da, rekli smo da ne zelimo da djeca u obdanistu jedu salamu i pastete (onaj namaz od ribe je relativno ok) i postuju to, ali nisu ni svi ropditelji kao mi, niti sve uciteljice iste.
A nasa djeca svakako jedu dorucak kuci, rucak kad se vrate iz obdanista i veceru prije spavanja, tako da njema konkretno ni ne treba hrana kju pojedu u obdanistu, ali sama cinjenica da to pojedu govori o kvalitetu, i u krajnjem slucaju o kolicini hrane u obdanistu.
Ali sve to bi se i moglo precutati kad bismo barem vidjeli dobru volju direktorice d.j.l.-a i kada bi se ono malo sredstava sto imaju kanalisalo u ispravne svrhe a ne u vlastite dzepove :dance:
seln

#2510 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

Bravo, mlada, reci im, nek im se izbije trun iz oka. Ponasaju se kao prijasnji ucitelji prema djacima iz ruralnih krajeva, nesto na foru "ko ste vi da pitate". Sta koga briga, na kraju krajeva, sta se djeci daje kuci? Jedu sta jedu, ali ne jedu salamu podrigusu. I za novac koji roditelji plate imaju pravo traziti kvalitetnu hranu za djecu. Ne mora tartuf i kavijar, ali i kod nas je bar sezonsko voce jeftino, a bogami i svjeze pecivo.
MAN-lion's coach

#2511 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MAN-lion's coach »

nosara wrote:
Dendrlix wrote:Za onoliko eura koliko je kostao orao, mogla su sva djeca jesti jabuke tri mjeseca.
Jabuka... Zvuci tako seljacki... A orao... eagle... so fancy, dede mi... Jos da je dvoglavi... :o
Zato gradski zvuči sElama.. :lol: :lol:
smurf

#2512 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by smurf »

Evo jelovnika za tekuci mjesec u Djecijem gradu ;-)

Image
Image
stigla maca

#2513 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

za pare koje dajemo,ne mozemo ocekivati extra hranu koju vi ko dajete svojoj djeci kad su kuci,ne folirajte da ih hranite bolje nego sto jedu u vrticu,da toj hrani nesto nedostaje,osjetilo bi se na djeci,ja na svojoj vidim napredak samo,cak ono sto jedu u vrticu nece da jedu kuci jer im je to bolje u vrticu,a ti se 'amrice'drzi interpunkcije,ja sam dovoljno pismena,ako je stavljanje zareza bitno pravilo pismenosti,onda smo svi nepismeni!
seln

#2514 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

stigla maca wrote:ne folirajte da ih hranite bolje nego sto jedu u vrticu
Gospode boze, koja ufuranost. :|
MAN-lion's coach

#2515 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MAN-lion's coach »

stigla maca wrote:za pare koje dajemo,ne mozemo ocekivati extra hranu koju vi ko dajete svojoj djeci kad su kuci,ne folirajte da ih hranite bolje nego sto jedu u vrticu,da toj hrani nesto nedostaje,osjetilo bi se na djeci,ja na svojoj vidim napredak samo,cak ono sto jedu u vrticu nece da jedu kuci jer im je to bolje u vrticu,a ti se 'amrice'drzi interpunkcije,ja sam dovoljno pismena,ako je stavljanje zareza bitno pravilo pismenosti,onda smo svi nepismeni!
dobro je čim ti dijete preživljava u vrtiću,a ne kod kuće...
StupskaBitanga

#2516 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by StupskaBitanga »

ručak zapečeni makaroni?????
užina pileći parizer
amrica

#2517 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by amrica »

stigla maca wrote:za pare koje dajemo,ne mozemo ocekivati extra hranu koju vi ko dajete svojoj djeci kad su kuci,ne folirajte da ih hranite bolje nego sto jedu u vrticu,da toj hrani nesto nedostaje,osjetilo bi se na djeci,ja na svojoj vidim napredak samo,cak ono sto jedu u vrticu nece da jedu kuci jer im je to bolje u vrticu,a ti se 'amrice'drzi interpunkcije,ja sam dovoljno pismena,ako je stavljanje zareza bitno pravilo pismenosti,onda smo svi nepismeni!

Jok eto nije :roll:

A ovdje je samo jedna nepismena osoba, koja jos ne zna ni citati, a to si ti, jer nisam to napisala.
safran

#2518 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

iceman2010 wrote:
safran wrote: Pa i nije baš tako. Otkako ova tema postoji objašnjenje je dato barem nekoliko desetina puta ali očito da i dalje postoji potreba za pojašnjenjem. Jedan specijalni program (ili vjeronauk ili jezik ili ples ili keramika ili lutkarstvo itd) se finansira iz Kantonalnog budžeta. Odluka da taj specijalni program bude upravo vjeronauk donesena je ukazom direktorice Arzije.
Sheftelija, vi navodite da roditelji djece koja pohađaju ples i engleski jezik doplaćuju 10 KM mjesečno. Koliko ćete vi doplaćivati za vjeronauk?
Znaci sve je u tih 10 KM? Smijesni ste. Kako samo svoje prave razloge zaklanjate iza formalnih i banalnih. Hajde reci, a nemoj lagati, da li bi ista promjenilo da se i vjeronauka doplacuje 10 KM? Bi malo sutra! Opet bi ste nasli neki formalni razlog da napadnete ono sto vam smeta i sto mrzite.
Pa nije u 10 KM već u boldiranom. Vidiš, ja imam 13 godina radnog staža a moje dijete u vrtić ide 2 godine (i ne u JU). Sve ove godine kroz doprinose na platu sufinansiram, između ostalog, predškolski odgoj i to je u redu, to se zove obaveza prema društvu. Ali isto tako, iz te obaveze proizilazi i moje pravo da mi smeta da se odluka o finansiranju bilo koje aktivnosti donosi ukazom. Da se poslužim kondicionalom koji ti očito preferiraš u komunikaciji - smetalo bi mi i da je ukazom odabrala ples kao specijalni program koji bi se finansirao iz budžeta.

Da li mi neko može reći na koji način se finansira pohađanje mekteba?
Cholina_Lokica

#2519 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Cholina_Lokica »

dorucak, caj i ustipci... samo ustipci bez icega jos :? i caj i same przenice :?
safran

#2520 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Dopusti da citiram tvoj stav od prije mjesec dana.
iceman2010 wrote: Ok, o problemu finansiranja se vec moze raspravljati. Mislim da treba odrediti sta se mora finansirati i sta djeca moraju imati a da se za ostale aktivnosti kaze da ima toliko i toliko para pa da se roditelji pitaju koje aktivnosti da se finansiraju od tih para. Sada, da li to odlucivanje treba biti na nivo obdanista ili cijele ustanove.... Vjerovatno je bolje da to zavisi od obdanista do obdanista.

Treba omoguciti sprovodjenje i drugih aktivnosti ukoli se sredstva nadju na drugim mjestima. Sami roditelji, neke institucije koje su spremne finansirati odredjene aktivnosti i sl.
safran

#2521 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Sheftelija wrote: Trenutno dajem 10 km za ples, dala bih isto toliko ili vise ako treba za vjeronauku. Sutra cu dati za engleski i za bilo koju drugu aktivnost za koju smatram da je dobra za moje dijete.

Meni je ovdje stvarno bitnije promijeniti jelovnik u vrticima, izbaciti ove nezdrave namirnice. Ko zeli to svom djetetu davati neka mu kuci daje. Ovako ja ne mogu doci i reci nemojte davati mom djetetu parizer, pastetu i sl.
Moje pitanje se odnosilo upravo na trenutno stanje a ne na potencijalno.

Ako prelistate prvih 10-ak stranica ove teme uvidjećete da se "inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića" upravo odnosi na poboljšanje uslova boravka djece što uključuje i ishranu.
smurf

#2522 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by smurf »

Je l' ja sad trebam slikati unutrasnjost frizidera? Skenirati racune iz DP-a, Konzuma, Mercatora :lol: :lol: :lol: :lol:
Jelovnik je takav kakav je, nekada je dijete gladno nakon vrtica, nekada nije... meni je ova "raznovrsnost" zalosna, ali nismo imali izbora, sto ne znaci da smo zadovoljni uslugom koju placamo.
valterbranisarajevo

#2523 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Vidi ovo. Ručak za 10.11. Supa, pire krompir...kako raznovrsno i hranjivo. Božemesačuvaj kao u logoru... :oops:
pustopoljina

#2524 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by pustopoljina »

ovaj jelovnik me podsjeti na ono sto sam ja jela u vrticu...do 1985. u bihacu.
ujutru:
sir i kakao
ili
salama i caj

rucak:
varivo sa graskom
varivo sa kupusom (kalja) :D
panirani oslic sa krompirom
grah
cufte s rizom
piletina i krompir
zapeceni karfiol

uzina:
kompot
ili
puding

za rucak je bila mozda jos neka varijacija, ali dorucak i uzina uvijek jedno od ova dva jela.
stigla maca

#2525 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

postoji idealno rijesenje za vase probleme,ispisite djecu iz vrtica i nadite nesto po svom cejfu,a ti samotepajuca amrice,uzivaj u svojoj pismenosti!
Post Reply