Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Mr.Fundamental

#2501 Re: Pravni fakultet

Post by Mr.Fundamental »

Salah ad-Din wrote:Da ima štele, ima!

Ali ove što kažu da se samo sa štelom može uspjeti, ja bi sve išibo :D
To su oni što spavaju do 12, navečer tulumare, čekaju da ih zovu sa biroa da rade u kancelariji za 3.000 KM, jer molim te lijepo oni su završili fakultet (a to je neka mudrolija), malo se razhavizajte, trznite se, borite se, bolje po vas ;)
:thumbup:
Kod ovih što si nabrajao ja bih dodao još one koji krenu nešta listat iz skriptica dva dana prije ispita, pa kad padnu to je zbog profe koji je pravi š...k :D Pravo je sjajan fax, koji nudi velik broj različitih poslova sa kojima bi radio u svojoj struci, samo treba to znati iskoristit i borit se! Taj fazon, ja ću završit fax, predat papire, i čekat da me neko moli da bi ja dovukao svoje dupence na posao, može se mami od tregere okačit. I u Švedskoj ćeš dobit sa tim stavom neki prosječan poslić, a kod nas ništa! I zato podržavam šta Miki kaže, jer znam dosta ljudi koji su se svojom inicijativom i snalaženjem fino zaposlili i zarađuju dobre pare. Zato ko voli pravo i planira ga upisat...samo naprijed! Ali trebat će oznojit guzu, nema ležanja i čekanja da ti neko ponudi posao čija će plata biti 1-2000 KM. To je ružičast svijet.
Last edited by Mr.Fundamental on 31/07/2012 21:49, edited 1 time in total.
Amy-Mia

#2502 Re: Pravni fakultet

Post by Amy-Mia »

@mikimiki5

Zar misliš da svi pričaju o štelama onako bez veze, jer im je mrsko da rade, pa traže izgovore ? :-)
Last edited by Amy-Mia on 09/02/2013 23:08, edited 1 time in total.
Salah ad-Din

#2503 Re: Pravni fakultet

Post by Salah ad-Din »

Amy-Mia wrote:@mikimiki5

Davno sam ja diplomirala na Pravnom fakultetu, mnogo prije bolonje i ovih privatnih fakulteta i to u roku i sa veoma visokim prosjekom ocjena. To je bilo u vrijeme, kada se stvarno trebalo sjediti i učiti i to ne iz skripti. :wink: Ali to mi nije bilo od neke koristi, kada sam tražila posao. A stvarno sam ga tražila i nisam sjedila i pila kafe po cijeli dan i čekala da me zovnu s biroa. Konkurs za konkursom, odbijenica za odbijenicom.... Svaki put bila najbolja na intervjuu, ali je uvijek bio primljen neko drugi. Znaš kada sam se zaposlila ? Kada sam našla štelu. :wink:

Zar misliš da svi pričaju o štelama onako bez veze, jer im je mrsko da rade, pa traže izgovore ? :-)
I sama kažeš, to je bilo davno :D
Vremena se mjenjaju, mi imamo posla :D

De malo biberite omladinu, koja se i onako nameračila da ide iz države, a kada odu onda ćete da se jadite kako smo zemlja penzionera, i kako vi sa svojom platom, izdržavate 5 penzionera!

A naravno ta mi je priča dobro poznata, prije je bilo preteško završiti fakultet, niste imali vremena za jesti koliko ste učili, naravno niste znali šta su skripte, a nama je danas smiješno, radi reda idemo na fakultet. Gadi mi se ovaj narod, da izvineš na rječniku, sve što sam ja uradio je vrijedno , a sve što je neko drugi uradio, uspio u životu, po tome se može srati.

Ljudi samo učite, nikada i nigdje nije bilo, niti će biti lahko naći posao. Ali na kraju ćemo se svi negdje zaposliti, pa što svojim zaslugama, što preporukama, što štelom, a komentare napaćenih ljudi, što im je svako kriv sem njih, što im drugi mora naći posao, što bi kako da drugi za njih i žive, ne slušajte, na nama je da ostanemo ovdje i da se borimo, da svojoj djeci osiguramo bolje sutra, naši roditelji koji su popili svu pamet svijeta, kada ih slušate to nisu uspjeli, zato mi moramo. Učiti, više se aktivirati i sve će to biti uredu ;)
Oni su navikli da se nikome ne smiju suprostaviti, mi živimo u drugom vremenu, i smijemo se suprostaviti ali i moramo.

A vi gospođo da li ste prijavili nadležnim instituacijama taj vaš slučaj štele?
The Realist

#2504 Re: Pravni fakultet

Post by The Realist »

Ima li iko od pravnika trenutno on-line? Ne mislim na studente, nego na diplomirane pravnike :)?
Tvrtko II Kotromanić

#2505 Re: Pravni fakultet

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Salah ad-Din wrote:
Amy-Mia wrote:@mikimiki5

Davno sam ja diplomirala na Pravnom fakultetu, mnogo prije bolonje i ovih privatnih fakulteta i to u roku i sa veoma visokim prosjekom ocjena. To je bilo u vrijeme, kada se stvarno trebalo sjediti i učiti i to ne iz skripti. :wink: Ali to mi nije bilo od neke koristi, kada sam tražila posao. A stvarno sam ga tražila i nisam sjedila i pila kafe po cijeli dan i čekala da me zovnu s biroa. Konkurs za konkursom, odbijenica za odbijenicom.... Svaki put bila najbolja na intervjuu, ali je uvijek bio primljen neko drugi. Znaš kada sam se zaposlila ? Kada sam našla štelu. :wink:

I sama kažeš, to je bilo davno :D
Vremena se mjenjaju, mi imamo posla :D

De malo biberite omladinu, koja se i onako nameračila da ide iz države, a kada odu onda ćete da se jadite kako smo zemlja penzionera, i kako vi sa svojom platom, izdržavate 5 penzionera!

A naravno ta mi je priča dobro poznata, prije je bilo preteško završiti fakultet, niste imali vremena za jesti koliko ste učili, naravno niste znali šta su skripte, a nama je danas smiješno, radi reda idemo na fakultet. Gadi mi se ovaj narod, da izvineš na rječniku, sve što sam ja uradio je vrijedno , a sve što je neko drugi uradio, uspio u životu, po tome se može srati.

Ljudi samo učite, nikada i nigdje nije bilo, niti će biti lahko naći posao. Ali na kraju ćemo se svi negdje zaposliti, pa što svojim zaslugama, što preporukama, što štelom, a komentare napaćenih ljudi, što im je svako kriv sem njih, što im drugi mora naći posao, što bi kako da drugi za njih i žive, ne slušajte, na nama je da ostanemo ovdje i da se borimo, da svojoj djeci osiguramo bolje sutra, naši roditelji koji su popili svu pamet svijeta, kada ih slušate to nisu uspjeli, zato mi moramo. Učiti, više se aktivirati i sve će to biti uredu ;)
Oni su navikli da se nikome ne smiju suprostaviti, mi živimo u drugom vremenu, i smijemo se suprostaviti ali i moramo.

A vi gospođo da li ste prijavili nadležnim instituacijama taj vaš slučaj štele?
svaka cast
od a do z :thumbup:
MaliMoke

#2506 Re: Pravni fakultet

Post by MaliMoke »

Dobar je ba pravni fakultet, rekla mi sestra. Pravo joj dobro, eno je sjedi kući po čitav dan, uživa, čeka na birou, ništa joj ne fali!
Salah ad-Din

#2507 Re: Pravni fakultet

Post by Salah ad-Din »

MaliMoke wrote:Dobar je ba pravni fakultet, rekla mi sestra. Pravo joj dobro, eno je sjedi kući po čitav dan, uživa, čeka na birou, ništa joj ne fali!
Eto, a zar nije bolje za to vrijeme da se zaposli u prodavnici, butiku, buregdžinici... digne kredit, i uplati postdiplomski, završi nekoliko kurseva, i onda dođeš na tržište rada. Ali ne, kako će se ona ponižavati i sa fakultetom raditi za 400KM-500KM, pa molim te lijepo, mnogo je lakše ležati i tamburati nogama uz zid, dok babo (sutra čovjek) hrani od plate koju zaradi na građevini.

Bez uvrede ;)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2508 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Najbolje bi bilo da ti odes da se zaspolis u buregdzinicu, da vidis kako je lako posao dobiti u toj buregdzinici.
Pricekaj dok zavrsis fakultet pa poleti da trazis posao u buregdzinici.

Da ne znam da zivim u Bosni, gdje za posao konobara treba stela, pomislila bih da citam bajke, i da je ovdje sve med i mlijeko.
dezurni_ucenik

#2509 Re: Pravni fakultet

Post by dezurni_ucenik »

ladyblue18 wrote:Najbolje bi bilo da ti odes da se zaspolis u buregdzinicu, da vidis kako je lako posao dobiti u toj buregdzinici.

Da ne znam da zivim u Bosni, gdje za posao konobara treba stela, pomislila bih da citam bajke, i da je ovdje sve med i mlijeko.

Kod Nagiba sam cuo radnice imaju platu oko milje,tako da .... :D
Amy-Mia

#2510 Re: Pravni fakultet

Post by Amy-Mia »

ladyblue18 wrote:Najbolje bi bilo da ti odes da se zaspolis u buregdzinicu, da vidis kako je lako posao dobiti u toj buregdzinici.

:thumbup: :thumbup:
Za posao u buregdžinici treba dobra štela. Moj kolega s posla štelio za svoju kćerku i jedva uspio. Kada je radnica iz te buregdžinice našla drugi posao, odmah je petero sa dobrim štelama bilo u opticaju. :wink:

Eto, a zar nije bolje za to vrijeme da se zaposli u prodavnici, butiku, buregdžinici... digne kredit, i uplati postdiplomski,
Onaj ko ima sreću da se zaposli u buregdžinici, uglavnom nje prijavljen, a sve i da jeste niko mu ne garantuje da neće sutra dobiti otkaz, pa tako i ne može dići kredit... Ne znam kakve su sad cijene postidplomskog studija, al kad sam ga ja upisivala plata iz buregdžinice nije bila dovoljna da pokrije troškove magisterija... :-)
MaliMoke

#2511 Re: Pravni fakultet

Post by MaliMoke »

Salah ad-Din wrote:
MaliMoke wrote:Dobar je ba pravni fakultet, rekla mi sestra. Pravo joj dobro, eno je sjedi kući po čitav dan, uživa, čeka na birou, ništa joj ne fali!
Eto, a zar nije bolje za to vrijeme da se zaposli u prodavnici, butiku, buregdžinici... digne kredit, i uplati postdiplomski, završi nekoliko kurseva, i onda dođeš na tržište rada. Ali ne, kako će se ona ponižavati i sa fakultetom raditi za 400KM-500KM, pa molim te lijepo, mnogo je lakše ležati i tamburati nogama uz zid, dok babo (sutra čovjek) hrani od plate koju zaradi na građevini.

Bez uvrede ;)
Ma šta ti je ba! Rad je stvorio čovjeka, a nerad gospodina! Život je lijep! Uživanje..dok je babe!
Revolucionar ★

#2512 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

Kod nas nekako vlada misljenje da upisom na fax odmah neko kroji mjesto u buducnosti za tebe. Toga nema danas ni u mnogostruko razvijenijim drzavama od nase. Sto se tice prava, pa sta ako se moze polagati i iz skripte, naglasak cjelog procesa ucenja je da se izucava ono sto je doista i vazno, a nazalost zbog lose implementovanog Bolonjskog procesa u nasoj drzavi, imate takvu gomilu nepotrebnih informacija da je to smijesno, pa cijele knjige su prosirivane nepotrebnim informacijama samo da se puste u prodaju. Za one sto ne znaju, prije Bolonje , postojao je recimo jedan predmet, a nakon Bolonje su napravljena dva od tog jednog. Zato danas imamo knjige sa 30 % nepotrebnih gluposti koje odnose vrijeme.

Sto se tice nalazenja posla, ko' se zna snaci - snaci ce se, bujrum u neku stranku, omladinske odbore i bori se. Niko vam nece danas servirati nesto ako niste guzonjin sin.
švrljo

#2513 Re: Pravni fakultet

Post by švrljo »

Da li neko zna kada pocinju zvanicno predavanja za brucose?
Hemera

#2514 Re: Pravni fakultet

Post by Hemera »

Salah ad-Din wrote:

Bez uvrede ;)

samo more da bude nekome roblje za sitniš
fuj
Ineedamiracle

#2515 Re: Pravni fakultet

Post by Ineedamiracle »

Hakuna Matata wrote:Pozz svima.... Interesuje me da li znate da li je i pravo po Bolonji ono 3 godine ?
Ako je po bolonji kako ide bodovanje i to, da li je koliko tezak pravni fakultet npr u odnosu na ekonomiju (ili je ekonomija teza) ? Jel se moze opstati ili :run: :lol: :sax:
Ma za koji god fakultet pitaš, reć će ti da je težak..ovakav...onakav...
Studiraj šta te privlači i ćao :)
meskogn

#2516 Re: Pravni fakultet

Post by meskogn »

Konacno zavrsiooooooooooooooooooooooooo 10 godina trajalo
delirium.sa

#2517 Re: Pravni fakultet

Post by delirium.sa »

Zna li se kad pocinju predavanja?
MarcusTulliusCicero

#2518 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

Diskriminacija na UNSA: Konkurs za upis na II ciklus studija
http://studomat.ba/vijesti/univerziteti ... jevu/2401/

Konkurs za II ciklus na Pravnom fakultetu u Sarajevu: papirić na oglasnoj ploči
http://studomat.ba/vijesti/studentske-t ... umne/2391/
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2519 Re: Pravni fakultet

Post by Romeo 80 »

Zna li neko do kad je definitivan rok za završetak studija po starom sistemu?! :?: :-D
MarcusTulliusCicero

#2520 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

30.09.2015.
Aleluja

#2521 Re: Pravni fakultet

Post by Aleluja »

E moj Gospode, ko mi je sve kolega...sačuvaj me Bože! :D
korisnik.1

#2522 Re: Pravni fakultet

Post by korisnik.1 »

Ima li neko da se prebacivao sa tuzlanskog prava na mostarsko (Sveuciliste) ? Da objasni kako ide sa procedurom, i priznavanjem položenih predmeta, i dobijanje uslova za narednu godinu.
LeonardoAC

#2523 Re: Pravni fakultet

Post by LeonardoAC »

cetmi wrote:Jel ima neko neku dobru skriptu za položiti Rimsko pravo?
Iz čega se sad uopšte sprema taj ispit i ko je profesor sad?
"dobra skripta" ne postoji. Nauči se da budeš temeljit u studiranju. Knjiga rulZ i rasturi to :thumbup: :wink:
Revolucionar ★

#2524 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

cetmi wrote:Jel ima neko neku dobru skriptu za položiti Rimsko pravo?
Iz čega se sad uopšte sprema taj ispit i ko je profesor sad?
Profesor je Dzevad Drino, asistentica Irena Stanic. Skripta moze pomoci samo na prvoj parcijali i to ako imas debele srece, i opet je omjer da ces polozit 30 : 70 . Druga parcijala strogo knjiga, jer je previse kompleksno da se zajebajes sa skriptom
Redemption

#2525 Re: Pravni fakultet

Post by Redemption »

Da li ikoooo zna kada pocinju predavanja brucosima? :(
Post Reply