Obama i SAD (2008-2016)
-
ld
#2501 Re: Americki predsjednicki izbori
haman da mi sprehamo razlicite engleske jezike
-
ld
#2502 Re: Americki predsjednicki izbori
nisi,nisi me zamjenio,ja sam tajgrudva wrote:Šeha wrote:ld wrote: samo u new yorku oko 1.000.000 ljudi se hrani u javnim kuhinjama
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
priceless!! da ovog lika nema definitivno bi ga trebalo izmisliti je li to onaj iz svedske sto se razbacuje "cinjenicama" ili sam ga zamjenio sa nekim?
kako rece cinjenice,argumenti
svasta majka donese na ovaj svijet,da li ti mislis da recimo moze neko pogrijestit,i kulturno mu na tu gresku ukazati,ali takodje argumentirano
-
grudva
#2503 Re: Americki predsjednicki izbori
STILL MORE ON SWEDEN: A Swedish economist/ wealth historian informs me that the position of Sweden vis a vis the United States has occupied not only the government bodies, but the Swedish press. He sends a precis of the debate:
Congratulations to your interesting weblog community.
Today, with four days to go until the Swedish parliamentary elections on September 15, I'd like to contribute to the recent debate about the Swedish Economy versus the American one. I will do this, not by stating my own layman opinion, but rather referring you to three Swedish articles written about this in the biggest Swedish daily newspaper Dagens Nyheter.
The 1st article, which initiated this debate, and was written by two critical researchers at a Swedish Trade Research Institute, is called "Swedes are Poorer than Blacks in the US". A 2nd article wished to debunk the first one with a couple of counter-arguments: "Impossible Comparison Sweden-USA" and the third one takes a position between the two: "When Differences Become Apparent".
Arguments, methods and conclusions of the study in the 1st article:
- It is the gross median income (money income before taxes), excluding capital income in the two countries that have been compared in order to avoid comparison of differences in government and welfare services. It does however include gross welfare payments from the government.
- Median income US: approx $40,000; Sw: $27,000. GDP/capita US: $31,000; Sw: $22,000
- Private consumption US: $20,000; Sw:$11,000 (explained by the fact that school/medicare payed privately in the US)
- Average Retail Sales is twice as big in the US than in Sweden, meaning an American can buy two pair of pants when a Swede can buy one pair.
- A low economic growth rate has caused Sweden to lose wealth when compared to the US
- The median (not average) American household, has a yearly income before taxes which is 50% higher than the Swedish one. The median Black household in the US is better off than the median Swedish one
- If Sweden had been an American state, we would have been the poorest one, together with Hispanics and Blacks, and there would have been a debate about the "Swedish Problem"
- In the US, the biggest income is earned by 'Asians' and second by 'Whites and non-Hispanics'. The poorest are the 'Blacks'. The Swedish median income is lower than that of all those groups.
- Between 1999-2006, income increased for all US groups by 15%, but mostly for Blacks (25%). In Sweden, the median income has remained almost unchanged during that period.
- While the income of the richest 20% segment of the US population have risen the most (30%) and widened the income differences between rich and poor, the most humble segment of Americans has seen its income increased as well. The poorest households in Sweden increased their income by merely 6% during those years, which is 12 percentage points less than for the poorest in the US. Swedish middle and high income households had an increase of between 12 and 20%.
- Low growth rate has a devastating effect on all segments of the population. If Swedish income had developed at the same rate as American income, Swedes would have an additional $1,500 gross income on a yearly basis.
Evo sad po ovome je Svedska siromasnija od bilo koje americke drzave a prosjecan Svedjanin je siromasniji od prosjecnog CRNCA (crnci su inace najsiromasnija rasna skupina u USA), prosjecni prihodi americkog domacinstva su oko 50% veci od prosjecnog svedskog, itd itd. A milioni siromaha iz New Yorka i dalje cekaju u redu za besplatnu supu
Inace ovakve forumske ratove mozemo voditi do sutra ali ja mislim da je stvarno imbecilno pokusavati dokazati da su amerikanci siromasni, bijedni, da je standard uzas, da milioni koriste javne kuhinje, bla bla . Jebiga izaberite neku drugu zemlju, ostavite ove ovde na miru. Oni su planeta za sebe.
Congratulations to your interesting weblog community.
Today, with four days to go until the Swedish parliamentary elections on September 15, I'd like to contribute to the recent debate about the Swedish Economy versus the American one. I will do this, not by stating my own layman opinion, but rather referring you to three Swedish articles written about this in the biggest Swedish daily newspaper Dagens Nyheter.
The 1st article, which initiated this debate, and was written by two critical researchers at a Swedish Trade Research Institute, is called "Swedes are Poorer than Blacks in the US". A 2nd article wished to debunk the first one with a couple of counter-arguments: "Impossible Comparison Sweden-USA" and the third one takes a position between the two: "When Differences Become Apparent".
Arguments, methods and conclusions of the study in the 1st article:
- It is the gross median income (money income before taxes), excluding capital income in the two countries that have been compared in order to avoid comparison of differences in government and welfare services. It does however include gross welfare payments from the government.
- Median income US: approx $40,000; Sw: $27,000. GDP/capita US: $31,000; Sw: $22,000
- Private consumption US: $20,000; Sw:$11,000 (explained by the fact that school/medicare payed privately in the US)
- Average Retail Sales is twice as big in the US than in Sweden, meaning an American can buy two pair of pants when a Swede can buy one pair.
- A low economic growth rate has caused Sweden to lose wealth when compared to the US
- The median (not average) American household, has a yearly income before taxes which is 50% higher than the Swedish one. The median Black household in the US is better off than the median Swedish one
- If Sweden had been an American state, we would have been the poorest one, together with Hispanics and Blacks, and there would have been a debate about the "Swedish Problem"
- In the US, the biggest income is earned by 'Asians' and second by 'Whites and non-Hispanics'. The poorest are the 'Blacks'. The Swedish median income is lower than that of all those groups.
- Between 1999-2006, income increased for all US groups by 15%, but mostly for Blacks (25%). In Sweden, the median income has remained almost unchanged during that period.
- While the income of the richest 20% segment of the US population have risen the most (30%) and widened the income differences between rich and poor, the most humble segment of Americans has seen its income increased as well. The poorest households in Sweden increased their income by merely 6% during those years, which is 12 percentage points less than for the poorest in the US. Swedish middle and high income households had an increase of between 12 and 20%.
- Low growth rate has a devastating effect on all segments of the population. If Swedish income had developed at the same rate as American income, Swedes would have an additional $1,500 gross income on a yearly basis.
Evo sad po ovome je Svedska siromasnija od bilo koje americke drzave a prosjecan Svedjanin je siromasniji od prosjecnog CRNCA (crnci su inace najsiromasnija rasna skupina u USA), prosjecni prihodi americkog domacinstva su oko 50% veci od prosjecnog svedskog, itd itd. A milioni siromaha iz New Yorka i dalje cekaju u redu za besplatnu supu
Inace ovakve forumske ratove mozemo voditi do sutra ali ja mislim da je stvarno imbecilno pokusavati dokazati da su amerikanci siromasni, bijedni, da je standard uzas, da milioni koriste javne kuhinje, bla bla . Jebiga izaberite neku drugu zemlju, ostavite ove ovde na miru. Oni su planeta za sebe.
- ahuseino
#2504 Re: Americki predsjednicki izbori
Nemam nista protiv socijalizma, dapache, ja sam jedan od njih "odmetnika" ali...
Razlika izmedju americke pomochi i svedske je u tome sto che ti Amerikanac dati ono sto ti zaista treba i minimalno (a i to se zloupotrebljava), pa u ovom sluchaju supu / ruchak, dok che ti u Svedskoj dati 2,000 kruna mjesechno, pa che dochi nash Bosnjo sto se osjecha da mu je chitav svijet duzan nesto, voli socijalu i rech' "ovdje mi je super" i "vidi mi socijale", prst u uho i da vidish...

Razlika izmedju americke pomochi i svedske je u tome sto che ti Amerikanac dati ono sto ti zaista treba i minimalno (a i to se zloupotrebljava), pa u ovom sluchaju supu / ruchak, dok che ti u Svedskoj dati 2,000 kruna mjesechno, pa che dochi nash Bosnjo sto se osjecha da mu je chitav svijet duzan nesto, voli socijalu i rech' "ovdje mi je super" i "vidi mi socijale", prst u uho i da vidish...
- jeza u ledja
#2505 Re: Americki predsjednicki izbori
Napisao si da se milion Njujorcana hrani u javnim kuhinjama. Nije bitno i da si napisao da se 'povremeno' hrane u javnim kuhinjama jer nijedno ni drugo ne pise u gornjem tekstu. Gore pise da 1.3 miliona ljudi ne moze sebi priustiti dovoljno hrane. Ok, brojka je ogromna, ali da se raspravljati o tome sta znaci 'dovoljno'. Dalje pise da se broj ljudi u javnim kuhinjama povecava. Korelacija naravno postoji, ali ne pise da se svih 1.3 miliona ljudi hrani u javnim kuhinjama, niti se iz ovog moze zakljuciti uopste koliki je taj broj. Moze biti milion, a moze biti i samo deset hiljada. Prema tome, ono sto si ti izjavio i ovo sto pise gore u tekstu su dvije razlicite stvari.ld wrote:Over 1.3 million people, one in six New Yorkers, cannot afford enough food, with queues at soup kitchens getting longer, anti-poverty groups say.jeza u ledja wrote:Buraz, gdje ovdje pise da 'milion ljudi u NYC jede u javnim kuhinjama'?
The New York City Coalition Against Hunger (NYCCAH) represents the more than 1,200 nonprofit soup kitchens and food pantries in New York City and the more than one million low-income New Yorkers who are forced to use them
kad sam napisao hrane se,to je ovo gore,nisam rekao da zive od javnih kuhinja,ali je porazavajuce cinjenica da u ameriKi uopste iko i ide u javnu kuhinju da se jede,pored svog bogatstva koje se slilo u tu drzavu
Pored toga, mozemo dalje raspravljati o tome sta gore citirana konstatacija stvarno predstavlja, te od strane koga je izrecena. Ja ti garantujem da 95% od tih 1.3 miliona ljudi jede vise nego prosjecan stanovnik recimo BiH.
-
ld
#2506 Re: Americki predsjednicki izbori
ahuseino wrote:Nemam nista protiv socijalizma, dapache, ja sam jedan od njih "odmetnika" ali...
![]()
![]()
budalestine,mada nisam mislio da ti odgovaram,ali ovo je jace do mene,pa moram
prvo moram ti se izvinuti sto sam rekao bolesno na drugoj temi,izvini,nekad se bezveze iznerviram,pogotov kad mi sugovrnik trpa u usta neke stvari i izvrce,ali nejse,izvini
sto se tice svedske,socijala je tu najmanje bitna,ako hoces jedn podatak,da nase bosnje uglavnom rade u svedskoj,jako malo ih je na socijali
tu su neke druge stvari bitne,pri tome da se obratim i grudvi,koji hoce da me izmisli
jer pogledaj doboro izvor s kojeg si ga skinuo
prosjecna plata koju prima 70% populacije je prije taksi 35000 dolara,pazi statistika je jako zeznuta stvar,pa se formiraju pogresni zakljuchci
ja volim da sam malo precizniji pa sam ti naveo kolika je prosjecna plata za prosjecan posao,tj vecina populacije toliko prima
li gdje je fora,na tih 35000 dolara,ja dajem 32% taksi,a i moj poslodavac takodje daje na tu cifru 32%,doduse po nekim komunama to moze biti i 30%,nije svugje isto
pazi svedska ima oko 9 miliona stanovnika,i moze se raci da nema sirotinje nikako
ko ne radi,dobija socijalu oko 3500 kruna i placen mu je stan i rezije,3500 kruna ti je oko 500 dolara,ali ima i tu zackoljica,ako si na socijali,po potrebi te zovu i radis djabe,takodje ako ti biro nadje posao par puta i ti odbijas,i to ti mogu ukinuti,ako nisi kvalifikovan biro ti plati kurs,skolu i poslije ti nadje posao
moj prijetelj je zarsio kurs za kamiondjiju,biro mu je platio oko 100 000 kruna,to je oko 15000 dolara i to nepovratnih sredstava i poslije zavrsenog kursa,nasli su mu posao
da ne navodim da u svedskoj oko 80% srednjoskolaca pohadja univerzitete,koji su jako kvalitetni,obrazovanje je uglavnom jako dobro,zdravstvo takodje,sigurnost,recimo sto se tice kriminala tu se amerika i svedska ni u snu nemogu porediti,govorim o procentima,nemoj da mi sad neko nabija 300 miliona amera i 9 miliona sveda
svedska je jedan od rijetkih zemlja sto je u suficitu sto se tice balansa uvoza i izvoza,ako bi gledali procentualno po glavi stanovnika,njemacka,holandija,pa svedska su najveci izvoznici u svijetu,naravno ne racunam ovdje saudiju i izvoznice nafte,vec industrijskih proizvoda
ima se tu jos pisati bruka
svedska je mala zemlja,gdje se jako kvaliteno zivi,ali ta zemlja nema nikakav utjecaj na svijet,amerika je druga prica,amerika kad kihne,ostale se zemlje momentalo prehlade i to je cinjenica
meni je u biti zao americkog naroda,koji je uglavnom jako dobar,zao mi je jar su izmanipulisani od svoji politickih predstavnika,tajkuna,medija,ali nadati je se da ce ipak jednog dana sve to biti bolje akoBogda,nadati je se za nasih zivota
-
ld
#2507 Re: Americki predsjednicki izbori
pa jesam li sta pogresno napisao,milion njih se hrane u javnim kuhinjamajeza u ledja wrote:Napisao si da se milion Njujorcana hrani u javnim kuhinjama. Nije bitno i da si napisao da se 'povremeno' hrane u javnim kuhinjama jer nijedno ni drugo ne pise u gornjem tekstu. Gore pise da 1.3 miliona ljudi ne moze sebi priustiti dovoljno hrane. Ok, brojka je ogromna, ali da se raspravljati o tome sta znaci 'dovoljno'. Dalje pise da se broj ljudi u javnim kuhinjama povecava. Korelacija naravno postoji, ali ne pise da se svih 1.3 miliona ljudi hrani u javnim kuhinjama, niti se iz ovog moze zakljuciti uopste koliki je taj broj. Moze biti milion, a moze biti i samo deset hiljada. Prema tome, ono sto si ti izjavio i ovo sto pise gore u tekstu su dvije razlicite stvari.ld wrote:Over 1.3 million people, one in six New Yorkers, cannot afford enough food, with queues at soup kitchens getting longer, anti-poverty groups say.jeza u ledja wrote:Buraz, gdje ovdje pise da 'milion ljudi u NYC jede u javnim kuhinjama'?
The New York City Coalition Against Hunger (NYCCAH) represents the more than 1,200 nonprofit soup kitchens and food pantries in New York City and the more than one million low-income New Yorkers who are forced to use them
kad sam napisao hrane se,to je ovo gore,nisam rekao da zive od javnih kuhinja,ali je porazavajuce cinjenica da u ameriKi uopste iko i ide u javnu kuhinju da se jede,pored svog bogatstva koje se slilo u tu drzavu
Pored toga, mozemo dalje raspravljati o tome sta gore citirana konstatacija stvarno predstavlja, te od strane koga je izrecena. Ja ti garantujem da 95% od tih 1.3 miliona ljudi jede vise nego prosjecan stanovnik recimo BiH.
i tako pise u oba teksta,jedan je bbc,drugi je ta organizacija koja upravlja tim javnim kuhinjama,obrati na donje sto je blondirano
precizno su naveli jedan milion stanovnika new yorka sa slabijim prihodima su prisiljeni da ih koriste
nisu rekli 10 000,ili 100 000,rekli su milion stanovnika
ipak ce biti da mi sprehamo razlicite engleske jezike
- jeza u ledja
#2508 Re: Americki predsjednicki izbori
Ja nemam nikakav problem sa svedskim sistemom, cak sta vise, volio bih da tako moze svugdje.
Samo trebate shvatiti da je mentalitet americkog drustva drukciji i zato je sistem takav kakav je.
Samo trebate shvatiti da je mentalitet americkog drustva drukciji i zato je sistem takav kakav je.
-
ld
#2509 Re: Americki predsjednicki izbori
ali da se vratimo na temu
bas jutros citam u guardianu jednu interesantnu analizu,naravno ne treba da sad pisem da guradian i generalno ogroman vecina britanaca se nada da ce Obama da pobijedi
konkretno oni se najvise boje tog famoznog Bradlyevog efekta,po onom gradonacelniku crncu sto je trebao da bude ponovo izabran 1982,i u ispitivanjima javnog mjenja on je ubjedljivo vodio,ali je izgubio izbore,jer su bijelci u spitivanjima javnog mjenja govorili sve najbolje o njemu i potvrdili da ce glasati za njega,ali su ipak zaokruzili bijelca
slicno nesto se dogodilo i u virdjiniji na izboru za guvernera,crni kandidat je vodio za 10% u ispitivanjima,i na izborima je pobijedio za 1% svog suparnika
i druga stvar sto sam takodje procitao,kada se rade ispitivanja javnog mjenja da se uglavnom zove na mobilne brojeve,i da su to uglavnom mladji i urbani ameri,koji preferiraju obamu,dok ovi koji su za mccaina,unutrasnjost i stariji,uglavnom nemaju mobitele,a da ih niko ne zove na fiksne brojeve,tako da moguce da ni ta ispitivanja nisu bas najtacnija,doduse ovo drugo je mozda spreha mccainovog staba,preko njihovih medija,sta vi mislite jel ovo drugo tacno ili ne
bas jutros citam u guardianu jednu interesantnu analizu,naravno ne treba da sad pisem da guradian i generalno ogroman vecina britanaca se nada da ce Obama da pobijedi
konkretno oni se najvise boje tog famoznog Bradlyevog efekta,po onom gradonacelniku crncu sto je trebao da bude ponovo izabran 1982,i u ispitivanjima javnog mjenja on je ubjedljivo vodio,ali je izgubio izbore,jer su bijelci u spitivanjima javnog mjenja govorili sve najbolje o njemu i potvrdili da ce glasati za njega,ali su ipak zaokruzili bijelca
slicno nesto se dogodilo i u virdjiniji na izboru za guvernera,crni kandidat je vodio za 10% u ispitivanjima,i na izborima je pobijedio za 1% svog suparnika
i druga stvar sto sam takodje procitao,kada se rade ispitivanja javnog mjenja da se uglavnom zove na mobilne brojeve,i da su to uglavnom mladji i urbani ameri,koji preferiraju obamu,dok ovi koji su za mccaina,unutrasnjost i stariji,uglavnom nemaju mobitele,a da ih niko ne zove na fiksne brojeve,tako da moguce da ni ta ispitivanja nisu bas najtacnija,doduse ovo drugo je mozda spreha mccainovog staba,preko njihovih medija,sta vi mislite jel ovo drugo tacno ili ne
- Šeha
#2510 Re: Americki predsjednicki izbori
Zadeverao si me sad sa ovim kuhinjama...
Ja sam vidio na onom sajtu da se za pomoc mogu obratiti i ljudi koji zaradjuju od 25.000 do 75.000 godisnje sto je daleko ali daleko iznad granice siromastva. Cak sta vise 75.000 je mnogo vise od americke prosjecne plate...
Sad trazim gdje su te kuhinje, mozda i mene prime
Ja sam vidio na onom sajtu da se za pomoc mogu obratiti i ljudi koji zaradjuju od 25.000 do 75.000 godisnje sto je daleko ali daleko iznad granice siromastva. Cak sta vise 75.000 je mnogo vise od americke prosjecne plate...
- jeza u ledja
#2511 Re: Americki predsjednicki izbori
Nisam uopste vidio drugi tekst. U prvom tekstu (sa BBCa) to ne pise.ld wrote:pa jesam li sta pogresno napisao,milion njih se hrane u javnim kuhinjama
i tako pise u oba teksta,jedan je bbc,drugi je ta organizacija koja upravlja tim javnim kuhinjama,obrati na donje sto je blondirano
precizno su naveli jedan milion stanovnika new yorka sa slabijim prihodima su prisiljeni da ih koriste
nisu rekli 10 000,ili 100 000,rekli su milion stanovnika
ipak ce biti da mi sprehamo razlicite engleske jezike
Ja ti opet kazem da ti ljudi imaju vise da jedu nego prosjecan stanovnik recimo BiH.
- jeza u ledja
#2512 Re: Americki predsjednicki izbori
ld wrote: i druga stvar sto sam takodje procitao,kada se rade ispitivanja javnog mjenja da se uglavnom zove na mobilne brojeve,i da su to uglavnom mladji i urbani ameri,koji preferiraju obamu,dok ovi koji su za mccaina,unutrasnjost i stariji,uglavnom nemaju mobitele,a da ih niko ne zove na fiksne brojeve,tako da moguce da ni ta ispitivanja nisu bas najtacnija,doduse ovo drugo je mozda spreha mccainovog staba,preko njihovih medija,sta vi mislite jel ovo drugo tacno ili ne
Nije tacno, vecina agencija zove kucne telefone, a ne mobilne. Gallup zove oba.
-
ld
#2513 Re: Americki predsjednicki izbori
daj ba nemoj zezat,zar mislis da ce neko ko ima 75000 dolara incom doci u tu kuhinju da jedeŠeha wrote:Zadeverao si me sad sa ovim kuhinjama...
tih milion sto ovi navode iz te organizacije,sigurno nisu tu sto ne moraju
i u bosni ima ljudi koji se hrane u javnim kuhinjama,sigurno nije zato sto rade i imaju plate,ipak velika je sramota otici u te javne kuhinje i cak ako si i primoran
nedaj Boze pa da covjek bude primoran na to
jeza u bbc tesktu se spominje brojka od 1,3 miliona,i ispod jos nize oko 30 miliona na podruciju citave amerike
pozai ja sam na taj podatak naletio ili u economistu ili guradianu i to poodavno,ima i pola godine ili vise i to me bas ubolo zestoko,cuj 1 milion stanovnika new yorka da posjecuje javne kuhinje,posto se ovdje radi o jako dobrim novinama,nije bilo potrebe da provjerajem,ali kad ste me poceli prozivati ovdje,nasao sam par prvih tekstova i postavio sam vam,sad ako bi krenuli da jos istrazujemo dalje,moglo bi se jos svasta novog saznati,ali mi nije ni na kraj pameti,imam pametnija posla
sto se tog tice zvanja i predpostavio sam da je to mccainova fora,interesujem bradlyev efekat,da li mediji spominju to tamo kod vas i sta mislis o tome,koliko bi to obamu moglo da zezne
- Šeha
#2514 Re: Americki predsjednicki izbori
ld wrote:daj ba nemoj zezat,zar mislis da ce neko ko ima 75000 dolara incom doci u tu kuhinju da jedeŠeha wrote:Zadeverao si me sad sa ovim kuhinjama...
i u bosni ima ljudi koji se hrane u javnim kuhinjama,sigurno nije zato sto rade i imaju plate,ipak velika je sramota otici u te javne kuhinje i cak ako si i primoran
jeza u bbc tesktu se spominje brojka od 1,3 miliona,i ispod jos nize oko 30 miliona na podruciju citave amerike
pozai ja sam na taj podatak naletio ili u economistu ili guradianu i to poodavno,ima i pola godine ili vise i to me bas ubolo zestoko,cuj 1 milion stanovnika new yorka da posjecuje javne kuhinje,posto se ovdje radi o jako dobrim novinama,nije bilo potrebe da provjerajem,ali kad ste me poceli prozivati ovdje,nasao sam par prvih tekstova i postavio sam vam,sad ako bi krenuli da jos istrazujemo dalje,moglo bi se jos svasta novog saznati,ali mi nije ni na kraj pameti,imam pametnija posla
sto se tog tice zvanja i predpostavio sam da je to mccainova fora,interesujem bradlyev efekat,da li mediji spominju to tamo kod vas i sta mislis o tome,koliko bi to obamu moglo da zezne
Taj izvjestaj je za 2006 godinu. Ovi ovdje govore o 3 miliona gladnih u NYC
"The overhaul comes just in time for National Hunger Awareness Day, which New York City Food Bank marked by releasing a report that reveals that more than one third of city residents, about three million New Yorkers, have trouble affording food for their families, up nearly 50 percent from just three years ago. Perhaps most alarming, a growing number of them are middle-income families that earn between $25,000 and $75,000 a year. In response to Spitzer’s announcement, Joel Berg, executive director of the New York City Coalition Against Hunger, had this to say: “This new policy is perfectly in line with the long-held contention of many advocates that the very best long-term way to reduce hunger is to empower low-income families to develop the assets they need to climb out of poverty and enter the middle class.” At which point they can promptly move to the Midwest, where maybe, just maybe, they'll be able to afford a decent standard of living."
- ljubav_aha
#2515 Re: Americki predsjednicki izbori
sramotald wrote:i u bosni ima ljudi koji se hrane u javnim kuhinjama,sigurno nije zato sto rade i imaju plate,ipak velika je sramota otici u te javne kuhinje i cak ako si i primorannedaj Boze pa da covjek bude primoran na to
glad tjera ne sve,pa i u pravcu javne kuhunje ili kontejnera,na zalost
- ahuseino
#2516 Re: Americki predsjednicki izbori
Ma to su imali veliki priliv otpustenih iz Lehman-a...Šeha wrote:ld wrote:daj ba nemoj zezat,zar mislis da ce neko ko ima 75000 dolara incom doci u tu kuhinju da jedeŠeha wrote:Zadeverao si me sad sa ovim kuhinjama...
"The overhaul comes just in time for National Hunger Awareness Day, which New York City Food Bank marked by releasing a report that reveals that more than one third of city residents, about three million New Yorkers, have trouble affording food for their families, up nearly 50 percent from just three years ago. Perhaps most alarming, a growing number of them are middle-income families that earn between $25,000 and $75,000 a year. In response to Spitzer’s announcement, Joel Berg, executive director of the New York City Coalition Against Hunger, had this to say: “This new policy is perfectly in line with the long-held contention of many advocates that the very best long-term way to reduce hunger is to empower low-income families to develop the assets they need to climb out of poverty and enter the middle class.” At which point they can promptly move to the Midwest, where maybe, just maybe, they'll be able to afford a decent standard of living."
Ko zna da josh prokopash, mozda ches nachi da je 10 miliona Newyorchana na supenim jaslama
-
ld
#2517 Re: Americki predsjednicki izbori
ne mozes reci da je 3 miliona gladno,tacnije mogao bi reci da imaju problema da priuste dovoljno hrane za svoje porodice,sad je pitanje sta oni smatraju minimum dovoljne hrane,ali ipak 1 milion da obilazi javne kuhinje,ipak je to tuga samo takvaŠeha wrote:ld wrote:daj ba nemoj zezat,zar mislis da ce neko ko ima 75000 dolara incom doci u tu kuhinju da jedeŠeha wrote:Zadeverao si me sad sa ovim kuhinjama...
ali u tekstu se spominju domacinstva ciji su prihodi izmedju 25 i 75 000 godisnje,sto moze samo da jedno da znaci,da srednja klasa definitivno se topi i nestaje
jer vecina tih porodica je sigurno u grdnim kreditima,kuca,auto,rate za sve i svasta u kuci,racuni,inflacija,kad sve to poplacaju ostaje sto ostane za hranu
i ako je tacno sto sam nedavno procitao da su prosle ili ove godine oduzeli oko milion kuca od ljudi,i da predvidjaju da ce iduce godine morati oduzeti oko 1.500.000,jer ljudi jednostavno nisu u stanju da otplacuju rate
- ahuseino
#2518 Re: Americki predsjednicki izbori
Pa NINJ-ama treba i oduzet; neka ih je 3 miliona, oni nikada nisu ni trebali kupiti kuchu... odnosno mogli... nego im neko prodo muda za bubrege, a polakomili se lakom paromld wrote:
ne mozes reci da je 3 miliona gladno,tacnije mogao bi reci da imaju problema da priuste dovoljno hrane za svoje porodice,sad je pitanje sta oni smatraju minimum dovoljne hrane,ali ipak 1 milion da obilazi javne kuhinje,ipak je to tuga samo takva
ali u tekstu se spominju domacinstva ciji su prihodi izmedju 25 i 75 000 godisnje,sto moze samo da jedno da znaci,da srednja klasa definitivno se topi i nestaje
jer vecina tih porodica je sigurno u grdnim kreditima,kuca,auto,rate za sve i svasta u kuci,racuni,inflacija,kad sve to poplacaju ostaje sto ostane za hranu
i ako je tacno sto sam nedavno procitao da su prosle ili ove godine oduzeli oko milion kuca od ljudi,i da predvidjaju da ce iduce godine morati oduzeti oko 1.500.000,jer ljudi jednostavno nisu u stanju da otplacuju rate
Sto neko reche, ne bi mogli biti odobreni ni za jury duty a ne za kredit na $400 000...
Last edited by ahuseino on 29/10/2008 22:54, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#2519 Re: Americki predsjednicki izbori
Id,meni je doslovno glup potez sto ljudi kupuju kuce koje ne mogu redovno otplacivati,nije ih niko tjerao,za tako nesto nemam sazaljenja
- _veleposlanik
#2520 Re: Americki predsjednicki izbori
kako ste samo sistemski nastrojeni da Bog sacuva...
pitanje bi trebalo glasiti: zasto su banke davale kredite kao kokice bez ikakvih ozbiljnih ispitivanja finansijske situacije svakog pojedinca, znajuci sta slijedi zbog neplacanja???
pokusajte dobiti kredit u bilo kojoj drzavi da nije SAD - ako vam je stanje na racunu tanko nakon placanja svih ostalih obaveza, dobicete ga...
nadam se da ste svi ameropatrioti bosanske nacionalnosti tamo dobrostojeci, visa klasa, pa sebi mozete priustiti ovako nehumane komentare...
pitanje bi trebalo glasiti: zasto su banke davale kredite kao kokice bez ikakvih ozbiljnih ispitivanja finansijske situacije svakog pojedinca, znajuci sta slijedi zbog neplacanja???
pokusajte dobiti kredit u bilo kojoj drzavi da nije SAD - ako vam je stanje na racunu tanko nakon placanja svih ostalih obaveza, dobicete ga...
nadam se da ste svi ameropatrioti bosanske nacionalnosti tamo dobrostojeci, visa klasa, pa sebi mozete priustiti ovako nehumane komentare...
Last edited by _veleposlanik on 29/10/2008 23:16, edited 2 times in total.
- _veleposlanik
#2521 Re: Americki predsjednicki izbori
igranje iluzijama ionako smotanog i povrsnog stanovnistva koje se kasnije nadje u govnima, jer ne moze da ide tempom kapitalistickog super highway-a velesile - gdje si niko i nista ako nisi potrosacki nastrojen.....
glup sam sto ikako dolazim da citam ovakve stvari...
- ljubav_aha
#2522 Re: Americki predsjednicki izbori
_veleposlanik wrote: pitanje bi trebalo glasiti: zasto su banke davale kredite kao kokice bez ikakvih ozbiljnih ispitivanja finansijske situacije svakog pojedinca, znajuci sta slijedi zbog neplacanja??? OCEVIDNO NISI UPUCEN U BANKOVNI AMERICKI SISTEM![]()
pokusajte dobiti kredit u bilo kojoj drzavi da nije SAD - ako vam je stanje na racunu tanko nakon placanja svih ostalih obaveza, dobicete ga...KO TI JE TO REKAO![]()
nadam se da ste svi ameropatrioti bosanske nacionalnosti tamo dobrostojeci, visa klasa, pa sebi mozete priustiti ovako nehumane komentare...O KOJEM NEHUMANOM KOMENTARU JE TACNO RIJEC![]()
-
ld
#2523 Re: Americki predsjednicki izbori
slazem se u potpunosti sa tobomljubav_aha wrote:Id,meni je doslovno glup potez sto ljudi kupuju kuce koje ne mogu redovno otplacivati,nije ih niko tjerao,za tako nesto nemam sazaljenja
ali kad pogledamo okolnosti na koji nacin su ti ljudi kupovali kuce,koji konzumerizam vlada u americi,doduse i na zapadu,medijski pritisak,zatim tu ima i dosta manipulacija
evo ovdje u britaniji lanac prodavnica Argos,je ponudio potrosacku kreditnu karticu,i navodno je super povoljna
ali se ispostavilo ako se kupi nintendo za nekih 170 funti,kupac ce nakon 6 mjesecnih rata morati da vrati oko 250 funti,i to nije nimalo povoljno,ali Argos nije bas to rekao kupcima i korisnicima njihovih potrosackih kredinih kartica
moj prijatelj je u austriji imao kasko osiguranje na golfa 5 i ukraden mu je u bosni,nikad mu osiguranje nije isplatilo novac za auto,jer kad je potpisivao ugovor sve je bilo ok,ali u dnu ugovora jako malim slovima je bilo napisano da kasko osiguranje ne pokriva kradju u ex-jugoslovneskim zemljama,naravno naveli su poimenicno svaku zemlju,da sad je ne pisem ovdje i covjek je zijanio nekih 25-30 000 eura
i nije covjek frajer,ima par firmi,zavrsio faks prije rata,jako inteligentan,ali ovo iskustvo je skupo platio
sigurno da ljudi nisu trebali da uzimaju ako nisu kreditno sposobni,ali ipak kad se sagledaju okolnosti na koji nacin su kupili kuce,njih treba najmanje i kriviti
mediji,agencije,i firme za nekretnine,banke,laki krediti,banke koji ne provjeravaju da li su ljudi kreditno sposobni,drzava koja to nije regulisala na pravi nacin,to su krivci,i sad kad te investicion banke propadaju,drzava iz budjeta isplacuje te banke,preko ledja naroda
- ljubav_aha
#2524 Re: Americki predsjednicki izbori
absolutno,ne poravdavam nijednu okolnost,jer prilikom kupovine kuce,postoje opcije,veca manja kuca/cijena i slicno,znaci,kupci su vrlo dobro znali koliko mosu sebi prisustiti,evo npr. imam kolegicu na poslu,koja je napravila novu kucu,i kuka jer joj muz radi dva posla,koja budala,biti rob kuce,isto tako imam dvije prijatlejice koje su napravile nove kuce i ne zale se,je imaju dovoljno novca,znaci ipak je kriva osoba koja kupuje kuculd wrote:slazem se u potpunosti sa tobomljubav_aha wrote:Id,meni je doslovno glup potez sto ljudi kupuju kuce koje ne mogu redovno otplacivati,nije ih niko tjerao,za tako nesto nemam sazaljenja
ali kad pogledamo okolnosti na koji nacin su ti ljudi kupovali kuce,koji konzumerizam vlada u americi,doduse i na zapadu,medijski pritisak,zatim tu ima i dosta manipulacija
evo ovdje u britaniji lanac prodavnica Argos,je ponudio potrosacku kreditnu karticu,i navodno je super povoljna
ali se ispostavilo ako se kupi nintendo za nekih 170 funti,kupac ce nakon 6 mjesecnih rata morati da vrati oko 250 funti,i to nije nimalo povoljno,ali Argos nije bas to rekao kupcima i korisnicima njihovih potrosackih kredinih kartica
moj prijatelj je u austriji imao kasko osiguranje na golfa 5 i ukraden mu je u bosni,nikad mu osiguranje nije isplatilo novac za auto,jer kad je potpisivao ugovor sve je bilo ok,ali u dnu ugovora jako malim slovima je bilo napisano da kasko osiguranje ne pokriva kradju u ex-jugoslovneskim zemljama,naravno naveli su poimenicno svaku zemlju,da sad je ne pisem ovdje i covjek je zijanio nekih 25-30 000 eura
i nije covjek frajer,ima par firmi,zavrsio faks prije rata,jako inteligentan,ali ovo iskustvo je skupo platio
sigurno da ljudi nisu trebali da uzimaju ako nisu kreditno sposobni,ali ipak kad se sagledaju okolnosti na koji nacin su kupili kuce,njih treba najmanje i kriviti
mediji,agencije,i firme za nekretnine,banke,laki krediti,banke koji ne provjeravaju da li su ljudi kreditno sposobni,drzava koja to nije regulisala na pravi nacin,to su krivci,i sad kad te investicion banke propadaju,drzava iz budjeta isplacuje te banke,preko ledja naroda
- ahuseino
#2525 Re: Americki predsjednicki izbori
Generalishes previshe, nazivash chitav narod imenima... naivno..._veleposlanik wrote:igranje iluzijama ionako smotanog i povrsnog stanovnistva koje se kasnije nadje u govnima, jer ne moze da ide tempom kapitalistickog super highway-a velesile - gdje si niko i nista ako nisi potrosacki nastrojen.....
Od 300e+6 stanovnishtva i vjerovatno 100e+6 kuchanstava, to sto che 1% - 3% izgubiti kuchu, nije okrutno, nego samo ispravak... toka...
Nikada nisu ni trebali kupiti jer nisu imali para, prihoda, jednostavno nachina da kupe.
Njima se nista neche promijeniti, vratiche se u skup rentera, i gotovo... Sve materijalno sto "su stekli" naravno da chuvaju, samo prelaze u stan... gotovo, sve sto su otplatili (a nisu nista) gube...
Kad malo razmislish, mozda se moze nachi i rachunica da vishe gubimo mi koji ostajemo u kuchi i uredno plachamo jer nam vrijednost ide dole...
Sada renta ide gore, u Bostonu slusham jutros prosjechna renta $1,800 mjesechno