Dešavanja u Srbiji

Post Reply
dugacki

#2501 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dugacki »

Gulas, da malo povucemo paralelu sa jednim tvojim ranijim postom, citiram:

''Da li si svjestan koliki procenat Bosnjaka uopste nije zainteresovan za BiH? Da li si svjestan koliki procenat Bosnjaka je zainteresovan samo za vece parce kolaca a ne neku normalnu drzavu?
Sta to znaci?
To znaci da sutra kad bi im neko ponudio recimo 50-60 procenata teritorije ali BEZ Srba i Hrvata, ne bi razmisljali niti jedan trenutak. odmah bi zgrabili to i zaboravili na pricu o BiH. Uzivali bi u svom Bosnjakistanu.''

Je li i ovaj tvoj zakljucak baziran na kontaktima sa lokalnim stanovnistvom, ako jeste, sa kojim lokalnim stanovnistvom si pricao?
vee-jay

#2502 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

gulas wrote: Ocigledno nisi bas u prilici da razgovaras cesto sa ljudima u Srbiji (ovo vazi i za zavrzlamu). Ja zbog posla kojim se bavim, dosta obilazim ex-Yu prostor (osim Makedonije i Slovenije), pa sto se tice srbijanaca mogu ti reci iz prve ruke - OGROMNA vecina je batalila Kosovo i prije 1999. a kamoli poslije toga. Samo su se neki nadali podjeli (tako je i dan danas). Dobro su oni svjesni da sa 2 miliona Albanaca ne mogu naci nista zajednicko.

Nevjerovatno je kako ljudi daju sebi za pravo da iznose neke lafo ozbiljne analize a ocigledno niti su bili u drzavi koju analiziraju niti imaju bilo kakav kontakt sa tamosnjim ljudima. Jedina veza im je, cini mi se, pokoja kolumna iz avaza... :zzzz:
Kao sto rekoh ja npr. ne idem cesto u Makedoniju, niti poznajem mnogo makedonaca i zaista ne mogu da zamislim sebe da "analiziram" njihovu politicku situaciju.
Hmmm... vjerujem i ja da ti bolje znas. Ali vjerujem ipak i u cinjenicno stanje da je pola Srbije glasalo za politicku opciju koja je ogavno desnicarska i koja se hrani istinom: da je Kosovo Srbija i da je neka Velika Srbija jos uvijek moguca. I pri tome se koriste demagogijom i populizmom devedesetih, imaju jedan vazan dio medija iza njih i veliki dio naroda koji se ne boji uzeti oruzije u ruke. To su ljudi kojima ti ne ides u Srbiju i ne poznajes ih ali su prisutni.

Al' da ce biti nekog rata ili bune smatram da je nemoguce.

btw. ono poredjenje sa Makedonijom ti nije na mjestu.
pesak

#2503 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Ovako je isao scenirij od dolaska MIlosevica na vlast , od pocetka rasturanja Jugoslavije-

SVE STO MOZES NAJGORE DA ZAMISLIS DA CE SE DESITI- DESICE SE.

Eto, to je bilo pravilo, koje je blistavo primetio jos Branko Horvat. To pravilo vazi za nase prostore...tako da nemojte mnogo da se smejete gradjanskom ratu, ratovima uopste, jer sve je moguce, a pogotovu najlosija opcija...
Saraybosna

#2504 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Saraybosna »

Europska Srbija

Šešelju Beograd

:lol:
Umjetnik a

#2505 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

Saraybosna wrote:Europska Srbija

Šešelju Beograd

:lol:
srbija između slobista i lobista
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2506 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

dugacki wrote:Gulas, da malo povucemo paralelu sa jednim tvojim ranijim postom, citiram:

''Da li si svjestan koliki procenat Bosnjaka uopste nije zainteresovan za BiH? Da li si svjestan koliki procenat Bosnjaka je zainteresovan samo za vece parce kolaca a ne neku normalnu drzavu?
Sta to znaci?
To znaci da sutra kad bi im neko ponudio recimo 50-60 procenata teritorije ali BEZ Srba i Hrvata, ne bi razmisljali niti jedan trenutak. odmah bi zgrabili to i zaboravili na pricu o BiH. Uzivali bi u svom Bosnjakistanu.''

Je li i ovaj tvoj zakljucak baziran na kontaktima sa lokalnim stanovnistvom, ako jeste, sa kojim lokalnim stanovnistvom si pricao?
Sa Mehmedom Mujkicem iz Gornje Navlakuše :D
zavrzlama

#2507 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Kad se usporedi velikosrpski plan o stvaranju velike srbije..svi zlocini koji su pocinjueni u to ime i sve strahote kroz koje su prosli drugi narodi pa i sami srbi....sa danasnjim stanjem...stice se utisak pa srbija je mirnodopska zemlja i nema sanse da ponovio pokrenu mase u isto sranje....ima sanse..problem je sto su u medjunarodnoj zajednici podijeljene tako karte da se ne uklapa velika srbija u taj scenario..sutra nek MZ zapostavi ovaj dio Balkana ...lako ce srbija angazovat horde kolkjaca i monstruma da naprave nove Vukovare i Srebrenice...mitologija i osjecaj vojnog i moralnog gubitnika u proslim ratovima je izvanredna hrana za desavanje narda i homogenizacije mase...obavezno prije postiranja ..posjetit @fukarinu temu radi osvjezenja pamcenja..
vee-jay

#2508 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

zavrzlama wrote:Kad se usporedi velikosrpski plan o stvaranju velike srbije..svi zlocini koji su pocinjueni u to ime i sve strahote kroz koje su prosli drugi narodi pa i sami srbi....sa danasnjim stanjem...stice se utisak pa srbija je mirnodopska zemlja i nema sanse da ponovio pokrenu mase u isto sranje....ima sanse..problem je sto su u medjunarodnoj zajednici podijeljene tako karte da se ne uklapa velika srbija u taj scenario..sutra nek MZ zapostavi ovaj dio Balkana ...lako ce srbija angazovat horde kolkjaca i monstruma da naprave nove Vukovare i Srebrenice...mitologija i osjecaj vojnog i moralnog gubitnika u proslim ratovima je izvanredna hrana za desavanje narda i homogenizacije mase...obavezno prije postiranja ..posjetit @fukarinu temu radi osvjezenja pamcenja..
Posto se ovaj scenario in bold nece dogoditi, nepotrebno bi bilo razmisljati o tome sta bi bilo kad bi bilo...

Mene interesuje Srbija danas. Mislim da nekako ne mogu da skontam, da je moguce da radikali vode Begrad a Tadic Srbiju. A da SPS sjedi na dvije stolice. Ipak ovako kako izgleda, Tadic gubi i Radikali sa Kostunicom i Dacicem dobijaju potpunu vlast.
krivorijek

Post by krivorijek »

Nastavak rasprave o hrvatskoj tužbi
27. maj 2008. | 07:21 | Izvor: B92
Beograd -- Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nastavlja se rasprava u sporu po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid.

Pravni tim Srbije tvrdi da taj sud Ujedinjenih nacija nije nadležan da presuđuje po tužbi Zagreba, jer u vreme kada je podneta, 1999. godine, Srbija, odnosno bivša SRJ, nije bila članica Ujedinjenih nacija, niti potpisnica Konvencije o genocidu, na kojoj se bazira nadležnost.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević kaže za B92 da je u pravnom sistemu pitanje nadležnosti jedno od važnijih pitanja.

Dimitrijević: Tužiti samo Srbiju za to, znači na čudan način prihvatiti tezu Slobodana Miloševića i njegove supruge da je Srbija jedini nastavljač Jugoslavije.

B92: A da su tužili SFRJ?

Dimitrijević: Pa, ona više ne postoji. Međutim, tu ima puno nejasnoća. Pre toga, vi ne znate tačno kakav je status bio Jugoslavije krajem 90-ih godina.
Za sve one koji vjeruju u pravdu i sudove: vidimo draga braco i sestre kako se ta pravda svodi (po rutinskom postupku) na nekakav pravno-advokatski proces. Ko je bolje slusao profesore na fakultetu, pa jos i kuci nesto procitao i u tefter zabiljezio, zna da je zlocin jedna pravno regulisana pojava, o kojoj je napisano (pa i) prekomjerno puno paragrafa, pa je onda najnormalnije (najhitnije i prvo sto treba uraditi) procitati, dal' nasa ta pravno-legalisticka pizdarija nas kao suverenu (potpisnicu medunarodnih dogovora i klauzula) drzavu uopste tangira.

I odgovor je: naravno da ne. Jebo ti zlocine (kao: nejasno je ko ih je uradio), kad se ne zna koji je bio pravni status SFRJ onih godina. Plus: ako nisi potpisnik Konvencije o genocidu, onda ga realno-pravno ne mozes ni pociniti. Jasno ko sunce.
gulas

#2510 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

Uh nagomilalo se odgovora... jedno je sigurno - popularna tema ova Srbija... 8)
Pa da krenem redom:
fantom slobode wrote:ja razgovaram stalno sa djevojkom iz Srbije (inace politicki aktivna), a u Srbiji sam bio pocesto zadnjih godina, a i na Kosovu.Znam samo da ne mogu mnogo toga ociglednog da shvate, tesko se probuditi iz sna, nije do ljudi, do propagande je koja je bila agresivna i losa.Visi drzavni sluzbenici su davno to shvatili da je Kosovo otislo, ali narod nije, nema ko da mu kaze.Sto bi inace davali glasove radikalima, oni imaju nezaboravnu pricu, vratice i Krajinu, ako treba :) Da narod shvata stvari, davno bi se tamo sve promijenilo.Nemoj precjenjivati svjest vecine Srbijanaca.Cast pojedinim.
Zadnji je primjer da moraju po naredjenju da napustaju sastanke kada se spomene Kosovo. :-) :-)

Ok, slazem se, radikalski glasaci zaista ne misle da je Kosovo izgubljeno, pa cak sam cuo od takvih i ovo za vracanje Krajine. :-)
Medjutim nisi u pravu ako mislis da je to vecina u Srbiji. Pa pogledaj samo rezultate izbora - ocigledno, radikali su dostigli svoj vrh, cak i uz histeriju oko Kosova nisu makli ni korak dalje, Kostunicina stranka puca po svim savovima. Pred izbore nije smio otvoreno da kaze da ce sa radikalima, samo zato sto je znao da ce izgubiti dosta glasova. vec se govori o dvije struje kod njih, znaci pola-pola. Dalje - SPS - oni trenutno "nit smrde nit mirisu". Mada moram da kazem - moje licno iskustvo je da su glasaci SPS-a jos gori od radikala, ali opet, bez obzira na to - kad se saberu sa radikalima i DSS-om - to nije vecina u Srbiji. To je jedva 50% izaslih glasaca (a pitanje je da li je i toliko, vidjecemo).
A inace to je otprilike 30% stanovnistva (jer ne zaboravi da 40% upisanih uopste ni ne izlazi na izbore, to su uglavnom mladi, koji o radikalima misle sve najgore).
dugacki wrote:Gulas, da malo povucemo paralelu sa jednim tvojim ranijim postom, citiram:

Sta to znaci?

Neko je pomenuo izvjesnog Mehmeda Mujkica iz Gornje Navlakuse, i bio vrlo blizu istine :)
E sad, druga je stvar sto mnogi, koji se krecu u, hajde da nazovem, urbanom i koliko-toliko opismenjenom drustvu, zanemaruju koji je procenat takvih Mehmeda Mujkica iz kojekakvih vukojebina. Kao i to da je njihov glas potpuno ravnopravan sa bilo kim. A takvima nek sutra Bakir kaze da je bolje da se Bosnjaci odvoje oni ce listom prihvatiti takav stav.
vee-jay wrote:Hmmm... vjerujem i ja da ti bolje znas. Ali vjerujem ipak i u cinjenicno stanje da je pola Srbije glasalo za politicku opciju koja je ogavno desnicarska i koja se hrani istinom: da je Kosovo Srbija i da je neka Velika Srbija jos uvijek moguca. I pri tome se koriste demagogijom i populizmom devedesetih, imaju jedan vazan dio medija iza njih i veliki dio naroda koji se ne boji uzeti oruzije u ruke. To su ljudi kojima ti ne ides u Srbiju i ne poznajes ih ali su prisutni.

Al' da ce biti nekog rata ili bune smatram da je nemoguce.

btw. ono poredjenje sa Makedonijom ti nije na mjestu.
Vec sam objasnio - ima takvih koji bi ratovali, ali su u manjini. Samo to hocu da kazem. I mislim da imam vise prava da to ustvrdim nego pojedini koji lupetaju o srbijancima a nisu krocili u Srbiju jos od prije rata.
A ono za Makedoniju, zasto mislis da grijesim? Evo ja znam da postoji napetost i izvjesna netrpeljivost izmedju Makedonaca i Albanaca, ali zaista ne mogu da kazem da npr. "izgleda da ce gradjanski rat da porani" jer stvarno nisam upoznat sa tamosnjom situacijom...Zar to ne bi bilo neozbiljno? Sta je tu pogresno sa moje strane?
vee-jay wrote:Mene interesuje Srbija danas. Mislim da nekako ne mogu da skontam, da je moguce da radikali vode Begrad a Tadic Srbiju. A da SPS sjedi na dvije stolice. Ipak ovako kako izgleda, Tadic gubi i Radikali sa Kostunicom i Dacicem dobijaju potpunu vlast.
Moje misljenje je da si prvu realnu opciju vec naveo - znaci SRS-DSS i SPS. Ali da ni u kom slucaju nece moci da se desi da Dacic sjedi na dvije stolice.
Znaci druga opcija je DS/G17 i ostali + SPS, ali racunajuci i vlast na lokalu sto znaci da bi Beograd u tom slucaju bio pod upravom iste ove koalicije.
Ovi iz DS-a su nekoliko puta jasno stavili do znanja da nece prihvatiti razlicite varijante SPS-a za lokal i za republiku.
Naravno, politika je kurva, a Daciceva pozicija je takva da moze da ucjenjuje. Medjutim, sumnjam da ce DS odustati od Beograda ako dogovori koaliciju na republickom nivou.
Iskreno, ja bih bio najzadovoljniji kad bi Dacic sad pristao na koaliciju sa radikalima u BGD, a onda se "predomislio" poslije recimo mjesec dana i formirao vlast sa DS-om na oba nivoa. E to bi za radikale bio zestok samar i ismijavanje. Znam koliko im je tesko palo kad ih je Kostunica napalio sa Tomom za predsjednika skupstine. Bili su van sebe od bijesa poslije toga, kad se Kostunica "ipak" predomislio. :lol:
Uostalom, evo ima i ovih iz Srbije pa nek i oni daju misljenje.
krivorijek wrote:
Nastavak rasprave o hrvatskoj tužbi
27. maj 2008. | 07:21 | Izvor: B92
Beograd -- Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nastavlja se rasprava u sporu po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid.

Pravni tim Srbije tvrdi da taj sud Ujedinjenih nacija nije nadležan da presuđuje po tužbi Zagreba, jer u vreme kada je podneta, 1999. godine, Srbija, odnosno bivša SRJ, nije bila članica Ujedinjenih nacija, niti potpisnica Konvencije o genocidu, na kojoj se bazira nadležnost.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević kaže za B92 da je u pravnom sistemu pitanje nadležnosti jedno od važnijih pitanja.

Dimitrijević: Tužiti samo Srbiju za to, znači na čudan način prihvatiti tezu Slobodana Miloševića i njegove supruge da je Srbija jedini nastavljač Jugoslavije.

B92: A da su tužili SFRJ?

Dimitrijević: Pa, ona više ne postoji. Međutim, tu ima puno nejasnoća. Pre toga, vi ne znate tačno kakav je status bio Jugoslavije krajem 90-ih godina.
Za sve one koji vjeruju u pravdu i sudove: vidimo draga braco i sestre kako se ta pravda svodi (po rutinskom postupku) na nekakav pravno-advokatski proces. Ko je bolje slusao profesore na fakultetu, pa jos i kuci nesto procitao i u tefter zabiljezio, zna da je zlocin jedna pravno regulisana pojava, o kojoj je napisano (pa i) prekomjerno puno paragrafa, pa je onda najnormalnije (najhitnije i prvo sto treba uraditi) procitati, dal' nasa ta pravno-legalisticka pizdarija nas kao suverenu (potpisnicu medunarodnih dogovora i klauzula) drzavu uopste tangira.

I odgovor je: naravno da ne. Jebo ti zlocine (kao: nejasno je ko ih je uradio), kad se ne zna koji je bio pravni status SFRJ onih godina. Plus: ako nisi potpisnik Konvencije o genocidu, onda ga realno-pravno ne mozes ni pociniti. Jasno ko sunce.
Dodao bih jos i ovo - u medjunarodnom pravu ponekad ima, zavisno od situacije, malo manje, a ponekad malo vise pravde, a sto opet zavisi od interesa velikih sila.
Ja sam ubijedjen da bi BiH dobila tuzbu protiv Srbije da je na vlasti ostao Milosevic. Sa druge strane, isto tako sam ubijedjen da neke druge, ranije odluke ne bi bile takve da je Sloba vec pao.
pustopoljina

#2511 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pustopoljina »

kakva pravda,koju ono milosevic dobi nagradu,prije nego sto ode u hag?
gulas

#2512 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

pustopoljina wrote:kakva pravda,koju ono milosevic dobi nagradu,prije nego sto ode u hag?
Zamal' Nobela za mir... 8)
vee-jay

#2513 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

gulas wrote:A ono za Makedoniju, zasto mislis da grijesim?
Mislim da se oni koji pisu na ovu temu ipak bolje razumiju u aktuelno politcko stanje u Srbiji, nego u Makedoniji. Da ne budem prejak: stanje u Makedoniji tek manjinu tangira, dok je svima jasno da ce buducnost Srbije i te kako utjecati na buducnost nase domovine.
Pa ne moram valjda da zivim u nekoj drzavi da bih znao sta se tamo desava.

btw. tko zna Njemacki, evo sto kaze Nikolic za njemacki Spiegel:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0 ... 71,00.html
zavrzlama

#2514 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Ja cirkusa u Srbiji.. :D

SPS povecava svoje zahtjeve sve vise..a DS i SRS im nude vise nego oni i traze :D ..cini mi se da SPS namjerno trazi previse od SRS/DSS nebi li ovi rekli "ne" i tako SPS dobio alibi da se prisalta ZES-u a radikali daju sto god ovi traze,pa SPS nemoze reci ne.....

Na kraju ce SPS pokupiti sva ministarstva i odjebat i tadica i grobara :D ...lazi ,mazi i odlazi..pa dokle vise :D

koliko se nudi SPS-u pa oni mogu formirati sami vladu ne treba im niko :) :D
gulas

#2515 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

zavrzlama wrote:Ja cirkusa u Srbiji.. :D

SPS povecava svoje zahtjeve sve vise..a DS i SRS im nude vise nego oni i traze :D ..cini mi se da SPS namjerno trazi previse od SRS/DSS nebi li ovi rekli "ne" i tako SPS dobio alibi da se prisalta ZES-u a radikali daju sto god ovi traze,pa SPS nemoze reci ne.....

Na kraju ce SPS pokupiti sva ministarstva i odjebat i tadica i grobara :D ...lazi ,mazi i odlazi..pa dokle vise :D

koliko se nudi SPS-u pa oni mogu formirati sami vladu ne treba im niko :) :D
:thumbup:
Da ne pomisli zavrzlama da imam nesto licno protiv njega, moram da kazem ovaj put - svaka cast za komentar! :-D
Narocito mislim da je vrlo moguce ovo za SPS, da namjerno trazi od SRS-a i DSS-a previse, upravo da bi imao alibi da se prikloni DS-u.

Ono sto mene plasi je izgleda Nikoliceva odlucnost da formira vladu po svaku cijenu, pa makar Dacicu poklonio i bukvalno sve sto zatrazi.
U tom slucaju Srbija ipak dobija "dream team" - Nikolic featuring Kostunjavi featuring Ivica. E to bi tek bio, ne cirkus, nego hardcore cirkus. :-)
simi5

#2516 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Lekari, policajci i advokati oslobađali kriminalce
Autor: Tamara Marković-Subota i Aleksandra Ž. Adžić | 28.05.2008 - 20:05
Lekari, policajci i advokati oslobađali kriminalce

Beogradska policija uhapsila je danas više advokata, lekara sa VMA i policajaca koji su bili na platnom spisku kriminalaca kojima su zauzvrat omogućavali da ne budu hapšeni i krivično gonjeni.

Kako „Blic“ nezvanično saznaje, uhapšeni su advokati Nebojša Pavlović i Slavoljub Mitrović. Mitrović je pre godinu i po dana sa mesta načelnika Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije beogradske policije prešao u advokaturu. Uz njega je među uhapšenima i nekoliko policajaca Uprave kriminalističke policije, od kojih su većina Mitrovićevi nekadašnji saradnici. Lisice na ruke stavljene su i nekim doktorima Vojnomedicinske akademije, a njihovo hapšenje izvedeno je van ove ustanove.
Do danas po podne uhapšeno je više od deset osumnjičenih, kojima je određeno zadržavanje. Njihova imena policija još nije saopštila, a hapšenja će biti nastavljena i tokom noći.
U saopštenju MUP-a navodi se da je akcija izvedena posle višemesečnog rada, u koordinaciji sa drugim državnim organima.
- U cilju suzbijanja korupcije, pripadnici MUP-a uhapsili su nekoliko osoba na teritoriji Beograda, Šapca, Kragujevca i Jagodine koja su sačinjavala organizovanu kriminalnu grupu, u kojoj je bilo više advokata, policijskih službenika, lekara i posrednika koji su raznim zloupotrebama, davanjem i primanjem mita štitili kriminalce od krivične odgovornosti - navodi se u saopštenju policije.
U kriminalnom lancu, kako „Blic“ saznaje, glavnu ulogu su imali advokati, koji su da bi zaštitili svoje klijente, podmićivali policajce i lekare. Uloga policajaca bila je da sačine zapisnike, ali bez dokaza koji bi optuživali kriminalce. Na taj način sprečavana su hapšenja, dok su doktori lažnom medicinskom dokumentacijom, u kojoj su navodili da osumnjičeni boluju od teške bolesti, omogućavali njihovo puštanje iz pritvora.
- Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja rad na slučaju, a o broju i imenima uhapšenih, kao i o preduzetim merama javnost će biti obaveštena danas - saopštio je MUP.
Blic http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=43321
simi5

#2517 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Pravni stručnjaci osuđuju izjave funkcionera SRS
Radikali hoće da aboliraju ubice premijera Đinđića
Autor: U.P. | 27.05.2008 - 07:26
Radikali hoće da aboliraju ubice premijera Đinđića

Nova istraga u slučaju protiv osuđenih pripadnika zemunskog klana za ubistvo premijera Zorana Đinđića pravno nije moguća, slažu se stručnjaci, a najnoviju radikalsku izjavu, ovog puta iz usta Milorada Mirčića, njihovog kandidata za ministra policije, ocenjuju kao pritisak na sud.

Mirčić je prošle nedelje, pred drugi krug pokrajinskih izbora u Vojvodini, rekao da su u sudskom procesu za ubistvo premijera „osuđeni nevini ljudi“, najavivši da će ako bude izabran za ministra policije, pokrenuti novu istragu o ubistvu Đinđića. Njegova izjava je samo jedna u nizu izjava funkcionera SRS koji izražavaju sumnju u sudski proces za ubistvo premijera. Tomislav Nikolić je u februaru, pred drugi krug predsedničkih izbora, izjavio da će ako pobedi na izborima, „proveriti spise sa suđenja kako bi se uverio u krivicu, odnosno nevinost“ osuđenih. Javnost u Srbiji je ipak najviše šokirao i zgrozio lider radikala Vojislav Šešelj, koji je prošle nedelje u sudnici Haškog tribunala rekao da veruje da je Zvezdan Jovanović „lažno optužen“, a da nije, „uživao bi slavu Gavrila Principa“.
Na Šešeljevu izjavu se juče nadovezao još šokantnijom izjavom funkcioner SRS Zoran Krasić, koji je rekao da je „što se tiče njegovog ličnog mišljenja o Đinđiću - Šešelj pokazao veliki stepen humanosti“.
On je dodao da se Šešelj već šest godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala i da je način i stil kako će da se brani pred tim sudom „njegovo autonomno pravo“.
Ovakve izjave funkcionera radikala i najave da će, ako dođu na vlast, otvoriti novu istragu o ubistvu premijera, pravni stručnjaci smatraju besmislenim, ali naglašavaju da takve izjave predstavljaju pritisak na Vrhovni sud Srbije, koji bi uskoro trebalo da se izjasni o prvostepenoj presudi Specijalnog suda. Sagovornik „Blica“ iz Vrhovnog suda ističe da se oseća pritisak na taj sud, pred kojim će na jesen započeti javna sednica o ubistvu premijera Đinđića.
- Svaka izjava političara koji komentarišu predmet u kome se sudi je pritisak i na taj način mi shvatamo i poslednje istupe radikala - kaže sagovornik našeg lista.
Sudija beogradskog Okružnog suda i član Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović izjave radikala takođe vidi kao pritisak na sud.
- Ne znam čime su te izjave motivisane, ali svaka izjava koja dolazi od političara ako predmet nije pravosnažno okončan, može da se shvati kao pritisak na sud i neprimereno je davati takve izjave - ocenjuje sudija Hadžiomerović.
I Maja Kovačević, sudija i portparol Specijalnog suda, kaže za „Blic“ da političari svojim izjavama obesmišljavaju rad suda i vrše pritisak na sudska veća.
- Zašto Mirčić nije došao da svedoči ako ima neka saznanja? Iznošenje ovakvih tvrdnji sada i postavljanje pitanja legitimnosti suda ima za cilj da obesmisli rad suda i da poništi sve dokaze do kojih smo došli u sudskom postupku - zaključuje ona.
Najavu da bi moglo da dođe do nove istrage o ubistvu premijera, stručnjaci ocenjuju kao pravno nemoguću, pošto je već doneta prvostepena presuda.
Profesor krivičnoprocesnog prava Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić ističe da izjava Milorada Mirčića o novoj istrazi „nema pravnu osnovu i da predstavlja političku priču“.
- Nova istraga je apsolutno nemoguća kada je podignuta optužnica i doneta prvostepena presuda. Optuženima od pravnih mogućnosti ostaje žalba i molba za pomilovanje, koja se upućuje predsedniku republike - ističe Ilić. On objašnjava da bi eventualno mogao da se otvori novi postupak protiv još nekih ljudi, ali to ne bi značilo aboliciju osuđenih.
Sudija Hadžiomerović deli mišljenje Ilića, naglasivši da odluku o preispitivanju presude donosi sud, a ne policija.I sudija Maja Kovačević takođe smatra da je pravno nemoguće ponovo pokrenuti istragu.
Advokat Rajko Danilović, koji u Specijalnom sudu zastupa porodicu Đinđić, rekao je da je u ovom slučaju reč o političkoj demagogiji.
- Iz te kuhinje je i krenula ideja o ubistvu premijera - tumači on.
Sudsko veće Specijalnog suda, da podsetimo, 23. maja 2007. donelo je presudu kojom su pripadnici zemunskog klana i JSO osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne zbog ubistva premijera. Uroš Piper

Osuđeni na ukupno 378 godina zatvora
Svih 12 optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđeno je na visoke kazne zatvora. Bivši komandant JSO Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora zbog organizacije ubistva, a kao neposredni izvršilac ubistva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamenik komandanta te jedinice Zvezdan Jovanović. Na po 35 godina zatvora osuđeni su pripadnici zemunskog klana Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić. Po 30 godina su dobili Dušan Krsmanović, Miloš Simović, Milan Jurišić, pripadnik JSO Željko Tojaga i bivši radnik BIA Branislav Bezarević. Bivši pripadnik JSO Saša Pejaković osuđen je na osam godina zatvora.

Ružica Đinđić: Politički motivisan atentat
Udovica pokojnog premijera Ružica Đinđić rekla je da je Šešeljeva izjava potvrda da je ubistvo politički motivisano. „Mi smo tokom ovih pet godina i insistirali na tome da je to bio politički atentat i politički zločin, i ovakvom izjavom on je to, zapravo, i potvrdio. Ono što se desilo
mom mužu jeste potvrda takvog jednog razmišljanja i mišljenja“, ocenila je Ružica Đinđić.
Blic http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=43143
walkabout

#2518 Re: Desavanja u Srbiji

Post by walkabout »

a Kalashnjikov?... :oops:
pici

#2519 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Odložena ulaganja od milijardu evra
13:27 | Izvor: Beta
Beograd -- Strane kompanije koje su nameravale da investiraju u Srbiji u iščekivanju formiranja nove vlade odložile su odluke o ulaganjima vrednim više od milijardu evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=300618

U sredu sporazum za Beograd
27. maj 2008. | 07:11 -> 22:40 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- Funkcioner SPS-a Aleksandar Antić potvrdio je da će koalicioni sporazum sa SRS-om i koalicijom oko DSS-a o formiranju vlasti u Beogradu biti potpisan u sredu u podne.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=300541

*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194
Sukob Jeremića i Jandrokovića: Bezbjednost regiona dovedena u pitanje?
28.05.2008. 00:04
Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u Zagrebu je optužio hrvatsku za etničko čišćenje 250 hiljada Srba u vojnoj akciji Oluja. Jeremić je sudjelovao na ministarskoj sjednici Jadransko-jonske inicijative. Jeremić je prethodno rekao da je odlukom Hrvatske da prizna jednostrano, nelegalno i nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova, bezbjednost regiona dovedena u pitanje i da je nanesena šteta svemu što je pokušavano da bude zajednički ostvareno.

Gordan Jandroković odmah je sazvao konferenciju na kojoj je odbacio sve Jeremićeve tvrdnje optuživši ga za pokušaj promocije u vlastitoj zemlji u kojoj još uvijek nije formirana vlada.

Tokom susreta sa Jeremićem poslije konferencije, Jandroković je izrazio ''oštar protest zbog izrečenih stavova i ponovio stav Hrvatske o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i razlozima priznanja Kosova'', stoji u saopštenju MIP-a Hrvatske.
______________________________________________________________________________________________________

Pocela je politicka igranka povuci-potegni i natezanje sa MZ ovi kresu investicije,ovi dolaskom koalicijeSRS-DSS-SPS i zaostravanjima u regionu.Ko ce biti najveci gubitnik..............pa zna se,ne trebaju ni kasike ni poznavanje Srbije i srbijanaca ni gledanje u solju i grah.
gulas

#2520 Re: Desavanja u Srbiji

Post by gulas »

pici wrote: Pocela je politicka igranka povuci-potegni i natezanje sa MZ ovi kresu investicije,ovi dolaskom koalicijeSRS-DSS-SPS i zaostravanjima u regionu.Ko ce biti najveci gubitnik..............pa zna se,ne trebaju ni kasike ni poznavanje Srbije i srbijanaca ni gledanje u solju i grah.
Zna se, naravno - mi u BiH. :-)
vee-jay

#2521 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

gulas wrote:
pici wrote: Pocela je politicka igranka povuci-potegni i natezanje sa MZ ovi kresu investicije,ovi dolaskom koalicijeSRS-DSS-SPS i zaostravanjima u regionu.Ko ce biti najveci gubitnik..............pa zna se,ne trebaju ni kasike ni poznavanje Srbije i srbijanaca ni gledanje u solju i grah.
nazalost istina, ali nije do "njih drugih" nego do diplomatske snage nasih vladajucih velikana

:( :( :(
veljaca

#2522 Re: Desavanja u Srbiji

Post by veljaca »

gulas wrote:
POGRESNO . Najveci gubitnik ce biti Srbija. Prestanite vec jednom vezivati BiH sa Srbijom.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :sax:
vee-jay

#2523 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

veljaca wrote:
gulas wrote:
POGRESNO . Najveci gubitnik ce biti Srbija. Prestanite vec jednom vezivati BiH sa Srbijom.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :sax:

ozujak, pa nije do nas -> mi samo diskutujemo na forumu :cry: :run:
pici

#2524 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Najveci gubitnici su gradani Srbije i to oni koji zele proeuropsku Srbiju.Vidim da moram da se drzim one stare poslovice"Corav medju slijepima je CAR"

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=300740
Potpisan sporazum za Beograd
28. maj 2008. | 07:13 -> 13:08 | Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Predstavnici Srpske radikalne stranke, koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS potpisali su u Beogradu koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti.
Image
pesak

#2525 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Boze, kakve face.
Post Reply