Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- General_Jackson
#2501 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
RenaTTa i od mene sretan praznik
i svaka cast na ovim kuhinjskim majstorijama
i svaka cast na ovim kuhinjskim majstorijama
-
RenaTTa
#2502 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@neprilagodjena, operator, dachy i ostalima puno hvala na cestitkama, ljubim vas puno 
@operator hehehe nisam ja kuhar po profesiji ali se u kuhinji poprilicno dobro snalazim, volim isprobavati uvijek nesto novo a na prvom mjestu
su stari provjereni bosanski recepti i jevrejska kuhinja (vishe modificirana bliskoistochna nego sefardska (ne volim prasu mnogo
)
@leticija kolac od ruza je veoma jednostavan za napraviti evo ti mjere za tepsiju velicine 40x25 cm kako ja to radim
500 g pahuljica ili prava varijanta je da se uzme 500 g sitnjenih badema, oraha i pistacija (nije bitan omjer ali je bitno da su sve tri vrste zastupljene)
potrebno je josh 300 g neslanog margarina na bazi biljne masnoce
2-3 pune kasike meda (keste, kadulja, livadski....masti na volju)
1 vanilija ili 1/2 ako koristis svjezhu vaniliju
malo brashna (max. 3 kasike, mekog bijelog za pitu ili ako imas brasna od leblebija/slanutka)
Ak radis sa pahuljicama, u vecoj kesi ih sa oklagijom dobro samelji i ostavi u zdjelu, Ako koristis bademe, orahe i pistacije
stavi ih u vechu sherpu (koja ne zagorjeva) i dodaj nekoliko kasika meda. Zagrij da ih kandirash, temp. kandirane mase treba biti
500C i smakni sa vatre da se prohladi, u to umijesaj 300g istopljenog margarina, u koji si dodala vaniliju i jos 2-3 kasike meda.
Sve sjedini i podijeli na dvije mjere (dvije kore kolacha)
U tepsiju utisni jednu polovinu rukom, pa ostavi u hladnjak da se stisne.
Nadjev od ruzha je najbolje pripremiti prije nego kore.
Treba ti ruza shecherka, dzulbe-shecer ruzha, koja se koristi i za spravljanje soka od ruze.
Pa recimo jedna dobra puna kesa je dovoljna
Operi latice i ocijedi, nemoj ih gnjavti.
Za sherbet(agdu ti josh treba)
300 g smedjeg secera + 200 ml vode
pola stapicha cimeta
2-3 karanfilicha
2-3 krishke limuna (bez koshtica)
eventualno mozes staviti ako imas malko lavande (ja uberem iz bashte samo prstohvat da zamirishe).
4-5 kasika gustin skrobnog brashna (Gussnel* Dolcela ili Gustin* Dr oetker kosher flour)
U sherpu saspi secer, dodaj vodu, krishke limuna, izerendan cimet, karanfilich i latice ruzhe,
pusti da pocne kuhati na srednjoj vatri.
Posebice, u malo vode skuhaj malko caja od lavande, i ovaj caj uspi u serpu sa ruzama neposredno nakon sto prokuha smjesa.
Pusti neka se lagano kuha na srednjoj vatri pa mozda nekih sat vremena, dok ne dobijes gusti gusti sok. Dok je topal
postepeno dodaji gustin kako bi dobila kompaktniju masu.
Kada se ohladi izruciti na prvu koru kolaca i staviti u zamrzivach da malo stisne. Nakon toga prekriti/utisnuti gornju koru i ohladiti.
Sluziti posve ohladjeno
sto duze stoji kolac to je ljepsi 
@operator hehehe nisam ja kuhar po profesiji ali se u kuhinji poprilicno dobro snalazim, volim isprobavati uvijek nesto novo a na prvom mjestu
su stari provjereni bosanski recepti i jevrejska kuhinja (vishe modificirana bliskoistochna nego sefardska (ne volim prasu mnogo
@leticija kolac od ruza je veoma jednostavan za napraviti evo ti mjere za tepsiju velicine 40x25 cm kako ja to radim
500 g pahuljica ili prava varijanta je da se uzme 500 g sitnjenih badema, oraha i pistacija (nije bitan omjer ali je bitno da su sve tri vrste zastupljene)
potrebno je josh 300 g neslanog margarina na bazi biljne masnoce
2-3 pune kasike meda (keste, kadulja, livadski....masti na volju)
1 vanilija ili 1/2 ako koristis svjezhu vaniliju
malo brashna (max. 3 kasike, mekog bijelog za pitu ili ako imas brasna od leblebija/slanutka)
Ak radis sa pahuljicama, u vecoj kesi ih sa oklagijom dobro samelji i ostavi u zdjelu, Ako koristis bademe, orahe i pistacije
stavi ih u vechu sherpu (koja ne zagorjeva) i dodaj nekoliko kasika meda. Zagrij da ih kandirash, temp. kandirane mase treba biti
500C i smakni sa vatre da se prohladi, u to umijesaj 300g istopljenog margarina, u koji si dodala vaniliju i jos 2-3 kasike meda.
Sve sjedini i podijeli na dvije mjere (dvije kore kolacha)
U tepsiju utisni jednu polovinu rukom, pa ostavi u hladnjak da se stisne.
Nadjev od ruzha je najbolje pripremiti prije nego kore.
Treba ti ruza shecherka, dzulbe-shecer ruzha, koja se koristi i za spravljanje soka od ruze.
Pa recimo jedna dobra puna kesa je dovoljna
Operi latice i ocijedi, nemoj ih gnjavti.
Za sherbet(agdu ti josh treba)
300 g smedjeg secera + 200 ml vode
pola stapicha cimeta
2-3 karanfilicha
2-3 krishke limuna (bez koshtica)
eventualno mozes staviti ako imas malko lavande (ja uberem iz bashte samo prstohvat da zamirishe).
4-5 kasika gustin skrobnog brashna (Gussnel* Dolcela ili Gustin* Dr oetker kosher flour)
U sherpu saspi secer, dodaj vodu, krishke limuna, izerendan cimet, karanfilich i latice ruzhe,
pusti da pocne kuhati na srednjoj vatri.
Posebice, u malo vode skuhaj malko caja od lavande, i ovaj caj uspi u serpu sa ruzama neposredno nakon sto prokuha smjesa.
Pusti neka se lagano kuha na srednjoj vatri pa mozda nekih sat vremena, dok ne dobijes gusti gusti sok. Dok je topal
postepeno dodaji gustin kako bi dobila kompaktniju masu.
Kada se ohladi izruciti na prvu koru kolaca i staviti u zamrzivach da malo stisne. Nakon toga prekriti/utisnuti gornju koru i ohladiti.
Sluziti posve ohladjeno
-
RenaTTa
#2503 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Eh kod mene pukle sve zive rezerve kolacha do danas popodne
Posto nisam imala nista sebi uz kafu (koju sad pijem
) spremila sam svoj omiljeni kolacic
pa
ima ih josh ko hoce buyrum
Jerusalem's Creme Caramel
Potrebno je (za kremu)
460 gr slatkog tuchenog vrhnja / heavy cream
230 ml 3,2% punomasnog mlijeka
1 mala kasicica ekstrakta vanilije ili polovica svjezhe
230 g sitnog shechera
3 velika zumanca
2 cijela jajeta (umuchena blago)
prstohvat soli
za karamel 110 g sitnig sechera
Karamelizacija/Oprezno!
U posudicu na srednjoj vatri ushpinovat shecer-dodati vode tek toliko da se secerna masa malo pokrije, kada postane smedj mijeshati dok ne postane tamno braon i sto vishe vode isparava sve che jache kuhati i napokon biti fino braon.
Eh,
navuchi rukavice za kuhanje one duboke fino, odmachi glavu od shForeta i paziti da vam ova lava ne zguli kozu 
Prije tioga, spremiti vatrostalne posudice (slicne kao soljice za kafu bez drskica) i u svaku usuti malo spremljenog karamela da pokrije dno.
Ali prije svega soremiti masu za Creme.
Na umjerenoj vatri zagrijati mlijeko i slatku pavlaku dok se ne pocnu pojavljivati mjehurici po rubu posude, ovom dodati vaniliju.
U posebnoj zdjeli lagano umititi dva cijela jajeta i zumanca sa kolicnom shechera . Uliti u zdjelu masu od mlijeka i slatke pavlake i dodati malko soli.
U vecu dublju tepsiju nasuti vode da pokrije dna poredanih mini-soljcia za pechenje. u svaku smo dodoali znaci malo karamela da pokrije dno, i sad u svaku usuti kremu (zavisi kolike su vam posudice, obicno bude 12 manjih ili 6 vecih).
Pechi na temp. od 220C od 25-50 min. Vrijeme pechenja zavisi od debljine i dubine posudica, na vrijeme pocnite obilaziti
U slast vam !

Posto nisam imala nista sebi uz kafu (koju sad pijem
Potrebno je (za kremu)
230 g sitnog shechera
3 velika zumanca
prstohvat soli
Karamelizacija/Oprezno!
U posudicu na srednjoj vatri ushpinovat shecer-dodati vode tek toliko da se secerna masa malo pokrije, kada postane smedj mijeshati dok ne postane tamno braon i sto vishe vode isparava sve che jache kuhati i napokon biti fino braon.
Eh,
Prije tioga, spremiti vatrostalne posudice (slicne kao soljice za kafu bez drskica) i u svaku usuti malo spremljenog karamela da pokrije dno.
Na umjerenoj vatri zagrijati mlijeko i slatku pavlaku dok se ne pocnu pojavljivati mjehurici po rubu posude, ovom dodati vaniliju.
U posebnoj zdjeli lagano umititi dva cijela jajeta i zumanca sa kolicnom shechera . Uliti u zdjelu masu od mlijeka i slatke pavlake i dodati malko soli.
U vecu dublju tepsiju nasuti vode da pokrije dna poredanih mini-soljcia za pechenje. u svaku smo dodoali znaci malo karamela da pokrije dno, i sad u svaku usuti kremu (zavisi kolike su vam posudice, obicno bude 12 manjih ili 6 vecih).
Pechi na temp. od 220C od 25-50 min. Vrijeme pechenja zavisi od debljine i dubine posudica, na vrijeme pocnite obilaziti
U slast vam !

- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#2504 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
General_Jackson wrote:RenaTTa vrati se u Sa i udaj se za mene![]()
![]()
-
RenaTTa
#2505 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ih pa nije brak samo od sudopere do shporeta pape

-
JMJ
#2506 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Od sudopere do sporeta? Ni govora. samo preko mantija!
-
RenaTTa
#2507 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hahahah slazem se i ja sam slaba kad su mantije u pitanju 
- Soul_Sista
#2508 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@RenaTTa,
kad pravis smjesu za pohovanje ribe, da li sve izmjesas u jedno tj. brasno od leblebija, za`atar miksa (sta je to?
), mljeveni kumin i u to jaje? Ili ribu posebno u jaje? 
kad pravis smjesu za pohovanje ribe, da li sve izmjesas u jedno tj. brasno od leblebija, za`atar miksa (sta je to?
-
mamica papucarka
#2509 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ova cura zivi u slasticarniRenaTTa wrote:Eh kod mene pukle sve zive rezerve kolacha do danas popodne
Posto nisam imala nista sebi uz kafu (koju sad pijem) spremila sam svoj omiljeni kolacic
pa
Potrebno je (za kremu)
230 g sitnog shechera
3 velika zumanca
prstohvat soli
Karamelizacija/Oprezno!
Eh,![]()
navuchi rukavice za kuhanje one duboke fino, odmachi glavu od shForeta i paziti da vam ova lava ne zguli kozu
U slast vam !
Renata, salim se ja
a jel bi mogli svi onako dzuture mi dati prijedlog za nekakvu najjednostavniju kremu za tortu. Dina mi je vec jedan izdiktirala, a mogli bi i ostali. Trebala bih napraviti tortu za cetvrtak (nek mi je Alah na pomoci
I kako je najlakse pisat po torti? Cokoladom, ili slagom? Cini mi se da je za nas pocetnike jednostavnije topljenom cokoladom
-
RenaTTa
#2510 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@mamica_papucarka hvala puno na komentarima

Ovako za ribu, izmjesham sve zachine (za'atar + kumin) u prvo ribu nasolim pa uvaljam u miks tih zacina,
zatim u jaje i onda u brasno od leblebija
za'atar ti je neizostavan miks zacina na bliskom istoku, sastoji se od bijelog i divljeg mazhurana, tamjana i origana najcesce,
mada postoje varijacije na temu.
@krema za torte, ja kad sam u nedoumici kakav bi fil strpala medju kore torte uvijek se odlucim za spasonosnu varijantu Creme pattiserie, tj
heavy cream/ slatko tucheno vrhnje. Uzmes simply 500 ml slatkog vrhnja, jedan omot zelatine, 2-3 kapi vanilije i ako volis voche, usjeckash malo svjezeg vocha (preporucujem nektarinu, jagodu ili vishnju).
Saspesh slatko vrhnje u duboku zdjelu i mikserom izradjujesh dok ne dobijes krem smjesu, mozes dodati na vrh kasike kremfix-a za kolache mada ne moras. Zelatinu ili agar-agar rastopish sa malo hladne vode da nabubri i dodas malo mlijeka u istu da je razbijesh pa to sve u krem, na kraju ulijesh par kapi ekstrakta (ako zelis) i usjeckash voche pa mikserom izradish 1-2 min.
To ti je vech gotova krema, nema kuhanja, hladjenja dijeljenja itd.
Za dekoraciju torte mozes ili slag ili topljena cokolada, mada ima bolja varijanta, vec spremljenje tvrde glazure koja se kuha u vreloj vodi u pakiranju da se stopi, prebacis u rukavicu za dekor torti i zeljenu poruku samo ispishesh na torti.
Ako si kreativna mozes i od rahat-lokuma (ratluka), gumpaste ili marcipana da pravish ruzice ili neke motive na torti
Takodjer od kreme slatke pavlake mozes praviti i okolnu glazuru torte
eto nadam se da sam ti donekle pomogla
Pozdrav veliki
Ovako za ribu, izmjesham sve zachine (za'atar + kumin) u prvo ribu nasolim pa uvaljam u miks tih zacina,
zatim u jaje i onda u brasno od leblebija
za'atar ti je neizostavan miks zacina na bliskom istoku, sastoji se od bijelog i divljeg mazhurana, tamjana i origana najcesce,
mada postoje varijacije na temu.
@krema za torte, ja kad sam u nedoumici kakav bi fil strpala medju kore torte uvijek se odlucim za spasonosnu varijantu Creme pattiserie, tj
heavy cream/ slatko tucheno vrhnje. Uzmes simply 500 ml slatkog vrhnja, jedan omot zelatine, 2-3 kapi vanilije i ako volis voche, usjeckash malo svjezeg vocha (preporucujem nektarinu, jagodu ili vishnju).
Saspesh slatko vrhnje u duboku zdjelu i mikserom izradjujesh dok ne dobijes krem smjesu, mozes dodati na vrh kasike kremfix-a za kolache mada ne moras. Zelatinu ili agar-agar rastopish sa malo hladne vode da nabubri i dodas malo mlijeka u istu da je razbijesh pa to sve u krem, na kraju ulijesh par kapi ekstrakta (ako zelis) i usjeckash voche pa mikserom izradish 1-2 min.
To ti je vech gotova krema, nema kuhanja, hladjenja dijeljenja itd.
Za dekoraciju torte mozes ili slag ili topljena cokolada, mada ima bolja varijanta, vec spremljenje tvrde glazure koja se kuha u vreloj vodi u pakiranju da se stopi, prebacis u rukavicu za dekor torti i zeljenu poruku samo ispishesh na torti.
Ako si kreativna mozes i od rahat-lokuma (ratluka), gumpaste ili marcipana da pravish ruzice ili neke motive na torti
Takodjer od kreme slatke pavlake mozes praviti i okolnu glazuru torte
eto nadam se da sam ti donekle pomogla
Pozdrav veliki
-
RenaTTa
#2511 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Opet ja 
Danas, meso meso i meso
malo bijelog malo crvenog.
Meni : Yaffa piletina sa povrchem i sirijska teletina na crnoj rizhi

Danas, meso meso i meso
Meni : Yaffa piletina sa povrchem i sirijska teletina na crnoj rizhi

- armin_tz
#2512 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@renaTTa, kako bih sad mogo spucat nekoliko ovih rozata, ili kako se kod tebe zovu, Jerusalem's creme caramel
-
mamica papucarka
#2513 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
mamice evo za tebe jedan savjet....kupi gotove kore, one tamnije, napravi fil za koji je potrbno:Indigo-X wrote:a jel bi mogli svi onako dzuture mi dati prijedlog za nekakvu najjednostavniju kremu za tortu. Dina mi je vec jedan izdiktirala, a mogli bi i ostali. Trebala bih napraviti tortu za cetvrtak (nek mi je Alah na pomoci) i trebala bih nesto odozgo napisat. ja sam poprilicno nespretna u pravljenju kolaca, pa mi bas frka, a mora uspjeti. Ustvari, kore cu kupiti, nego moram napraviti kakav dobar fil, a da nije komplikovan.-ne smijem zeznut, jer je to jedan vazan datum u nasim zivotima
![]()
I kako je najlakse pisat po torti? Cokoladom, ili slagom? Cini mi se da je za nas pocetnike jednostavnije topljenom cokoladom
Fil
7 zumanaca
7 kasika secera
250 gr putera
100 gr secera u prahu
250 gr oraha
1 dl mlijeka
2-3 kesica vanile
Priprema
Za fil umutiti zumanca i secer te mjesati mixerom na pari, gotovo je kad skoro pobijeli i na zidove zdijele u kojoj mijesas podje se lijepiti fil, kad se prohladi dodati puter koji je stajao na sobnoj temperaturi 2 sata, izmjesati mixerom.
Orahe popariti mlijekom i pomijesati sa secerom u prahu pa dodati u fil od zumanaca. U ovaj fil mozes dodati malo soka od naranze oko dvije kasike. Naravno ne kupovni sok vec cijediti narandzu.Staviti fil u frizider da se stisne oko 2 sata a ako ti se zuri pola sata u zamrzivac. Prije nanosenja fila poskropiti kore sa malo mlijeka u koji mozes staviti malo ruma(gluho bilo)
hvala
citam sta mi pisete, pa cu ovih dana odlucit. Imam jos do cetvrtka
nego, ja moram napisat cijelu recenicu. Mislim, nesto kratko. Necu sad esej pisat
- shipak
#2514 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Treba mi recept za nešto slatko i fino.
Uslov je da se to može napraviti tako da je dovoljno za dvoje, a da mi ne ostaje previše.
Eto ako neko ima nešto javite.
ps. nemojte samo puding.

Uslov je da se to može napraviti tako da je dovoljno za dvoje, a da mi ne ostaje previše.
Eto ako neko ima nešto javite.
ps. nemojte samo puding.
-
drekalica28
#2515 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
shipak wrote:Treba mi recept za nešto slatko i fino.
Eto ako neko ima nešto javite.![]()
![]()
ps. nemojte samo puding.![]()
pa ti onda napravi sutliju ili griz
šalim se....šta bi mogla napraviti......možda muffins. što ti ostane iskoristiš za slatki doručak
- shipak
#2516 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Joj to bi moglo. Ja volim čokoladu.
A recept za muffine
Ima li neko kakav dobar?
A recept za muffine
Ima li neko kakav dobar?
-
inspire_me
#2517 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Imas da kupis gotovu smjesu za cokoladne muffine (Dr. Oetker cini mi se), samo istreses iz kesice, dodas par sastojaka: jaje, ulje, voda (i naravno ako ti jos nesto zelis, npr. grozdjice), pise sve na kutiji naravno, izlijes u kalupe (ja imam pleh sa 12 rupa koji odgovara ovoj smjesi) i to je to, super ukusni, a sve gotovo za 15 minshipak wrote:Joj to bi moglo. Ja volim čokoladu.
A recept za muffine![]()
![]()
![]()
Ima li neko kakav dobar?
- dacina_curica
#2518 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X wrote:
-
drekalica28
#2519 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Mogu li dobiti recept za cigar pitu?Indigo-X wrote:Makaroni, cigar pita, palacinci punjeni orasima i medom u vinskom satou![]()
-
leticija
#2520 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala Renatta!
-
RenaTTa
#2521 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
U susret ponovnoj sutrasnjoj invaziji gostiju, odlucila sam veche posvetiti Sladoledu.
Sladoledu naravno domache produkcije i sorbet za one koji to vole vochno!

Israeli made

Sladoled na bazi Cardamom sira

Ovaj je na batzi vanilije i pechenih kajsija

A ovaj je highliht vecheri
sa pecenim ljesnjakom, italijanskom dark chocholate dippingom 
Sladoledu naravno domache produkcije i sorbet za one koji to vole vochno!

Israeli made

Sladoled na bazi Cardamom sira

Ovaj je na batzi vanilije i pechenih kajsija

A ovaj je highliht vecheri
- medaaa
#2522 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@renatta ja te bas neki dan htjedoh upitat s kolko to ti insana zivis, uvijek stotinjak jela napravis
, ko da hranis po carsije
, al haman da se tebi privali cijela carsija
nego, svaka cast na volji i zivcima oko ovog svega
, ja ne bih mogla

nego, svaka cast na volji i zivcima oko ovog svega
- Sheikha
#2523 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
tufahije i bajadere su uvijek rado vidjen gost na mom hastalu

- dacina_curica
#2524 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dino
zar je lijepo ovako ljudima prkositi?
kad ti ono rece da ces meni doci?

kad ti ono rece da ces meni doci?
- Sheikha
#2525 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
odmah pakujem kofere ako treba
... jesi pripremila dupli krevetac?