Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
Eborg

#2501 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Eborg »

Imao bih dva, naoko provokativna, pitanja no koja mi se motaju već neko vrijeme po glavi i nekad isplivaju u diskusijama.

1) Jesu li u MC Potočari ukopani isključivo ljudi koji su likvidirani u julu 1995. god.? Dakle, nema ljudi koji su u/oko Srebrenice umrli/poginuli/ubijeni od početka rata 1992. do recimo juna 1995. god.? Vidim da je ukopano oko 6.100 žrtava od 8.372 ili koji je već broj zvaničan, a to mi je "puno", očekivao sam da je mnogo manji broj žrtava identificiran.

2) Zna li se otprilike koliki procenat identificiranih žrtava zaista i završi u MC Potočari, da li se često dešava da porodice žele posmtrne ostatke ukopati negdje drugdje? Dakle, da se teoretski identificiraju sve 8.372 žrtve, koliko bi ih otprilike završilo u MC Potočari - 70%, 80%, 90%, 99%?
argentaria

#2502 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argentaria »

Incerum Canabea wrote:Pozdrav,

Ove godine bismo da prisustvojemo dženazi u Potočarima. Išli bismo autom iz Sarajeva, akoBogda, no ja nikada nisam išao na taj kraj, tako da me zanima da li postoji neka organizovana kolona (s autobusima) ili ne? Nešto kontam da bi tako bilo praktičnije putovati.
Postoji li neka stranica gdje bi se moglo informisati? Malo sam upravo čačkao po netu, ali nabasavam samo na članke i neke grupe na Fejsu.

Hvala na odgovorima, u svakom slučaju.
Iz Sarajeva kreneš prema Tuzli,iza Kladnja skrenes desno prema Vlasenici,prođeš Vlasenicu.U Milićima je skretnje desno gdje se učesnici skupa upućuju preko Podravanja (to je površinski kop rudnika) ,ima i dio puta koji je makadamski;uglavnom dosta je auta i buseva ,ne možeš da pogriješiš jer svi idu u istom pravcu.U srebrenicu se ako pođeš u 5:00 dođe oko 11 (možda i prije,zavisi od gužve),uglavnom kroz grad je strašna gužva i malo je mjesta za parkirati;savjet da sto prije nađeš mjesto u Potočarima,sto bliže putu (radi lakšeg povratka).Sretno i svaka čast za odluku!
argentaria

#2503 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by argentaria »

Eborg wrote:Imao bih dva, naoko provokativna, pitanja no koja mi se motaju već neko vrijeme po glavi i nekad isplivaju u diskusijama.

1) Jesu li u MC Potočari ukopani isključivo ljudi koji su likvidirani u julu 1995. god.? Dakle, nema ljudi koji su u/oko Srebrenice umrli/poginuli/ubijeni od početka rata 1992. do recimo juna 1995. god.? Vidim da je ukopano oko 6.100 žrtava od 8.372 ili koji je već broj zvaničan, a to mi je "puno", očekivao sam da je mnogo manji broj žrtava identificiran.

2) Zna li se otprilike koliki procenat identificiranih žrtava zaista i završi u MC Potočari, da li se često dešava da porodice žele posmtrne ostatke ukopati negdje drugdje? Dakle, da se teoretski identificiraju sve 8.372 žrtve, koliko bi ih otprilike završilo u MC Potočari - 70%, 80%, 90%, 99%?
Činjenica je da nikada sve žrtve neće biti pronađene.Dosta je porodica koje su svoje najmilije kopali i na drugim lokacijama.To se desavalo dok MC nije bio oformljen.Puno porodica čeka da se ostaci ubijenih kompletiraju.To je za porodice kao nova tragedija,iščekivanje kada ce naci još koju kost.......Mi smo čekali 4,5 godine,i kosti su bile u 6 sekundarnih grobnica.Na kraju smo pristali na pokop i ako nije sve kompletirano,ali veci dio koji čini skelet jeste.Ne treba kalkulisati brojem žrtava,jer ih je svakako više.Čitave familije su nestale i niko nije imao prijaviti nestale.Odajte počast žrtvama dostojanstveno,a nama porodicama brojke i procenti ne znače ništa i ne obziremo se na to.To rade političari koji svakako kalkulišu brojkama i procentima!
L u c i f e r

#2504 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by L u c i f e r »

Srebrenica mora biti nasa Meka i Medina.
Eborg

#2505 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Eborg »

argentaria wrote:
Eborg wrote:Imao bih dva, naoko provokativna, pitanja no koja mi se motaju već neko vrijeme po glavi i nekad isplivaju u diskusijama.

Činjenica je da nikada sve žrtve neće biti pronađene.Dosta je porodica koje su svoje najmilije kopali i na drugim lokacijama.To se desavalo dok MC nije bio oformljen.Puno porodica čeka da se ostaci ubijenih kompletiraju.To je za porodice kao nova tragedija,iščekivanje kada ce naci još koju kost.......Mi smo čekali 4,5 godine,i kosti su bile u 6 sekundarnih grobnica.Na kraju smo pristali na pokop i ako nije sve kompletirano,ali veci dio koji čini skelet jeste.Ne treba kalkulisati brojem žrtava,jer ih je svakako više.Čitave familije su nestale i niko nije imao prijaviti nestale.Odajte počast žrtvama dostojanstveno,a nama porodicama brojke i procenti ne znače ništa i ne obziremo se na to.To rade političari koji svakako kalkulišu brojkama i procentima!
Ja i ne licitiram brojem žrtava već me interesuje ko je ukopan u MC Potočari, iznenadio me "veliki broj" ukopanih, mislio sam da nije ni 30% pronađeno s obzirom na veliki broj grobnica. Da li su tu isključivo žrtve iz jula 1995. god. ili i ranije i po kojem osnovu?
Danguba

#2506 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Danguba »

argentaria wrote:
uh
:( :(

ne dao Bog nikome.
julisiz es grant

#2507 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by julisiz es grant »

L u c i f e r wrote:Srebrenica mora biti nasa Meka i Medina.
Svi pobijeni su tamo moja braća, dio MENE...
...jer znam, da je moj grad u ratu pao, i mene bi snašla ista sudbina kao i njih. Samo zato što pripadam istom narodu, koji je trebao da nestane, i čiji nestanak i danas snuje većina komšija.
Srebrenica je naša najsnažnija, najteža, najsvetija...riječ.
dert

#2508 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by dert »

Ko zaboravi makar jedan dan PROKLET bio :oops: a ko moze da oprosti neka oprosti !
Incerum Canabea

#2509 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Incerum Canabea »

Hvala @argentaria.
Butmiran

#2510 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Butmiran »

duša boli...
Drvenija87

#2511 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Drvenija87 »

m_l

#2512 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by m_l »

Image
"Neka tuga postane nada!
Neka osveta bude pravda!
Neka majčina suza bude molitva:
"Da se nikome nikad ne ponovi Srebrenica!"
Hattrick123

#2513 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Hattrick123 »

gledam prijem ovih "vaznih" lica i ne mogu da vjerujem kako ih ove nase budale docekuju kao da nesto slave, kao da se nesto lijepo desava :twisted: :twisted: paznju treba usmjeriti na stradale i njihove porodice a ne na ove guzonje jos kad znamo sta misle o desavanjima i da su neki indirektno ucestvovali u svemu sto se desavalo u bih i sto i dan danas nastavljaju to pa odma gasim tv :twisted: ... i od ovog tuznog, pretuznog dana napravise ovo.
Logovan

#2514 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Logovan »

m_l wrote:Image
"Neka tuga postane nada!
Neka osveta bude pravda!
Neka majčina suza bude molitva:
"Da se nikome nikad ne ponovi Srebrenica!"
:( :( :(
sabahudinrutenka

#2515 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by sabahudinrutenka »

advija naklon do poda za ovaj govor kako samo ima snage,svakog normalnog covjeka koji je ovo cuo je rasplakala
Rijeka_snova

#2516 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Rijeka_snova »

sabahudinrutenka wrote:advija naklon do poda za ovaj govor kako samo ima snage,svakog normalnog covjeka koji je ovo cuo je rasplakala
:thumbup: Svakog normalnog covjeka...
Cohers

#2517 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Cohers »

Očito da je pri kraju uživanje Izetbegovića i njegovih klerofašista na lovorikama genocida, zato Izetbegovićevi emisari zla oštre kame za novi pokolj Bošnjana:
probook

#2518 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by probook »

julisiz es grant wrote:i čiji nestanak i danas snuje većina komšija.
...onda po ovome i vecina mojih komsija zeli da ja nestanem. Ali ja to tako ne generalizujem. Pozdrav
julisiz es grant

#2519 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by julisiz es grant »

probook wrote:
...onda po ovome i vecina mojih komsija zeli da ja nestanem. Ali ja to tako ne generalizujem. Pozdrav
Nisi ti rata, ni četničke ljubavi, okusio, sinak...pa tako zboriš. Al' ovo nije tema za takve rasparave.
probook

#2520 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by probook »

julisiz es grant wrote:
probook wrote:
Nisi ti rata, ni četničke ljubavi, okusio, sinak...pa tako zboriš. Al' ovo nije tema za takve rasparave.
Bilo 1483 ljudi u mom prigradskom selu. Sada nas je 124. I ti ces mi pricati ko je sta okusio. Zivim medju 3000 tih neprijateljskih komsija kako ti kazes, a ja se tu uopste tako ne osjecam ;)
Maverick78

#2521 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Maverick78 »

Never forget... :(

Inače danas ispred ICA, najvećeg lanca supermarketa u Švedskoj

Image
jasko_ba

#2522 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by jasko_ba »

Jos jednom, hvala govnima od novinara sto su vucica predstavili kao najvecu zrtvu! Za lijeka vam trebalo! :evil:
cancel

#2523 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by cancel »

francuzi srebrenicu stavili u srbiju .. ojbte idiota :roll:

Image
zg1911

#2524 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by zg1911 »

ne ponovilo se
Drvenija87

#2525 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Drvenija87 »

E bruke bosnjacke.Pogledajmo onog Sadika Ahmetovica,samo sto nije zagrlio Vucica. :run:
Ponizavate svoje zrtve u Srebrenici ovakvim ulizivackim gestom.

Post Reply