Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
freeelancer

#2501 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

kica wrote:
freeelancer wrote:Kakvo blokiranje računa, jednostavno preko nekog u porodici otvorite isti račun na njihovo ime pa nek vam novac bude uplaćivan tu.

Ako ti banka nekim čudom blokira račun jednostavno prebacuj novce na te druge i to je to, bar što se tiče paypala vrlo je lako povezati više kartica bez obzira ko je vlasnik kartice.

Možda se ne postiže puno i u jednu ruku ispada utaja ovog "poreza" sa tim dodatnim računima ali valja se snalaziti jer neki od nas žive i zavise od ovog posla.
Druze, ide prodaja nekretnine ako imas, kako bi se PU obezbjedila.

Zabiljezi ti u C teretnom listu teret da si duznik, ne mozes prodat.
A ako nemam kao što nemam na svom imenu čim će se onda obezbijediti?
MrShadow

#2502 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

jeste li vi svjesni kolike procedure se moraju proci, tuzbe, dokazivanja itd da bi vam neko oduzeo imovinu ?
kica

#2503 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

MrShadow wrote:jeste li vi svjesni kolike procedure se moraju proci, tuzbe, dokazivanja itd da bi vam neko oduzeo imovinu ?
Naravno, dok to traje, lagano sve prebacite na druge.

Ooni donesu rjesenja, na koje ima mogucnost zalbe.

Dok drugostepeni organ odlucuje, prebacujte.

Mada ce oni to lagano sve da potvrdjuju.
PeroVelikiZdero

#2504 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

MrShadow wrote:jeste li vi svjesni kolike procedure se moraju proci, tuzbe, dokazivanja itd da bi vam neko oduzeo imovinu ?
Ima ljudi koji su u radnom odnosu, koji dodatno zaraduju freelancajuci.
Njima sjedaju na placu druze.

nije tako lako i jednostavno sve, tko ce te zastupati na sudu?, nije to besplatno...

Ne zelim nista pametovat, samo zelim reci da su nam stranke mozda posljedna sansa.

Zato saljite mailove, neka ih svaki dan zatrpa 100 mailova, objasnjavajte probelme, recite necete glasati za njih, iselit cete se...
Nebudite ljeni
Last edited by PeroVelikiZdero on 30/07/2018 21:06, edited 1 time in total.
PeroVelikiZdero

#2505 Re: Porez na dohodak na freelancing?

PeroVelikiZdero wrote:

nije tako lako i jednostavno sve, tko ce te zastupati na sudu?, nije to besplatno...

Ne zelim nista pametovat, samo zelim reci da su nam stranke mozda posljedna sansa.

Zato saljite mailove, neka ih svaki dan zatrpa 100 mailova, objasnjavajte probelme, recite necete glasati za njih, iselit cete se...
Nebudite ljeni
kica

#2506 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

najveci neprijatelj je ljenost.

Posebno me zanima sta ce biti ako se ko pametan nadje u tuzilastvu.

Pa posalju poziv pu da im dostave spisak svih sa dugom preko 10.000,00 KM.

Pa lagano krene i krivicni progon.

Jer ne moze PU da razmislja ko ce a ko nece krivicno odgovarat, jer i za to postoji zakon.

Ako ne reagujete poderat ce nas.

Od svih onih u Afganistanu i sirom svijeta, svi ce i krivicno odgovarat zanci'

Par desetina hiljada optuznica.
Last edited by kica on 30/07/2018 21:08, edited 1 time in total.
MrShadow

#2507 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

PeroVelikiZdero wrote:

i
evo ja prvi, kad mi sjedne na placu ja dam otkaz u firmi :izet:
she+

#2508 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

a kolika je stopa na dobrovoljne doprinose za pio i zdravstveno sto spominje ovaj neki moderator?
PeroVelikiZdero

#2509 Re: Porez na dohodak na freelancing?

MrShadow wrote:
Onda su oni pobjedili ako ces tek tako davati otkaz.

Jos jedna stvar, kad god sam zvao poreznu, isao njima uvijek im je istas prica.
MI SAMO PROVODIMO ONO STO SU NAM DOSTAVILI
kica

#2510 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

PeroVelikiZdero wrote:
MrShadow wrote:
Onda su oni pobjedili ako ces tek tako davati otkaz.

Jos jedna stvar, kad god sam zvao poreznu, isao njima uvijek im je istas prica.
MI SAMO PROVODIMO ONO STO SU NAM DOSTAVILI
Tako ce i TUzilastvo kad svi plate u poreznu.

Mi samo provodimo sto nam je porezna dostavila, vas dug je preko 10.000,00 KM evo vi te platili i priznali.

Evo dokaz.

Hajmo lagano da vas kaznimo da ne mozete pobjec iz drzave u EU.
she+

#2511 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

U FBiH se na dobrovoljno penziono osiguranje može osigurati osoba koja je navršila 15 godina života i koja ima opštu zdravstvenu sposobnost. Oni na redovnom školovanju ne mogu se prijaviti.

- Ukoliko osoba želi da se prijavi na dobrovoljno osiguranje kod FZ PIO/MIO potrebno je podnijeti zahtjev za prijem u dobrovoljno osiguranje u nadležnoj Kantonalnoj administrativnoj službi FZ PIO/MIO i dostaviti uvjerenje o državljanstvu, ljekarsko uvjerenje o općoj zdravstvenoj sposobnosti i CIPS prijavu. Nakon podnošenja zahtjeva, prvostepeni organ FZ PIO/MIO donosi rješenje o prijemu u dobrovoljno osiguranje kod FZ PIO/MIO i isto dostavlja stranci na kućnu adresu - kažu za eKapiju iz FZ PIO MIO.

Osnovica za određivanje visine doprinosa za dobrovoljno osiguranje u FBiH je prosječna isplaćena mjesečna neto plata iz prethodne godine.

Doprinos za dobrovoljno osiguranje se utvrđuje u iznosu 24,64% od prosječne isplaćene mjesečne neto plate zaposlenika u FBiH iz prethodne godine. Tako je mjesečna uplata fiksna i za 2017. iznosi 217,08 KM mjesečno (24,64% od prosječne neto plate za 2016. koja je iznosila 881,13 KM).

https://ba.ekapija.com/news/1894000/kak ... za-penziju

to je za PIO..
PeroVelikiZdero

#2512 Re: Porez na dohodak na freelancing?

kica wrote:
Tako ce i TUzilastvo kad svi plate u poreznu.

Mi samo provodimo sto nam je porezna dostavila, vas dug je preko 10.000,00 KM evo vi te platili i priznali.

Evo dokaz.

Hajmo lagano da vas kaznimo da ne mozete pobjec iz drzave u EU.

Tako je, ako ispunimo obrazac najebali smo jer cemo morati platiti.
Ako ne ispunimo obrazac, e onda ide blokada racuna, gonjanje po sudovima, placanje odvjetnika..., a znamo koliko je to sve brzo.
U medjuvremenu, oni vama blokiraju racune...

U svakom slucaju smo svi najebali, zato vrsite pritisak na stranke, jer one mogu u roku 24 sata da rjese problem.
Znaci, HDZ BIH i SDA, saljite mailove i zovite ih, obrazlozite im svoje probleme, recite da vise necete glasati za njih, da cete se iseliti...
Zovite i poreznu, ministrarstvo financija..., koga god mozete. Tjerajte portale da sto vise pisu o ovom prolemu, jer i mediji su kljuc. Sto se vise pise o ovome, i ostali ce biti nezadovoljni...
Tko moze, neka otide do stranackih ureda. Nesto radite, jer jedino pritiskom mozemo nesto postici.
TheHound

#2513 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:46, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2514 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

kica wrote: Tacno, ide blokada racuna, i ako imas imovine prodaja imovine.

Zato ko nece da plati, a mrsko mu da salje meailove, neka prebaci licnu imovinu na druga lica.
Pogledaj spisak firmi koje rade sa blokiranim racunima

Da dođe do blokade racuna treba procedure i procedure
Meni i plata isto lijeze na isti racun

A pare vise ne skidam, nek stoje vani, boli me briga... Ako zovnu da platim na ovo do sad platit cu i to je... A sve je manje od 10000 godisnje

Mene ovo sve jako nervira jer nisu ocistili ni domace frilensere sa platom u koverti... Đubrad
Last edited by mk ultra on 30/07/2018 21:24, edited 1 time in total.
kica

#2515 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

mk ultra wrote:
kica wrote: Tacno, ide blokada racuna, i ako imas imovine prodaja imovine.

Zato ko nece da plati, a mrsko mu da salje meailove, neka prebaci licnu imovinu na druga lica.
Pogledaj spisak firmi koje rade sa blokiranim racunima

Da dođe do blokade racuna treba procedure i procedure
Meni i plata isto lijeze na isti racun

A pare vise ne skidam, nek stoje vani, boli me briga... Ako zovnu da platim na ovo do sad platit cu i to je... A sve je manje od 10000 godisnje
Te firme poput 10 kladionica sa dugom preko 10 miliona rade bolje nego iko'

One imaju svoje ljude koji im to omoguce.
bedakb

#2516 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

TheHound wrote:
freeelancer wrote:
bedakb wrote:Ovaj okrugli sto je izgleda sluzio za iznosenje vlastitog revolta u javnosti.2 dobra pitanja u vrh glave, ostalo sve neke nebitne stvari koje nisu cak ni vezane za stvarni problem.
Slažem se, par ljudi sto je reklo nesto novo i znacajno i sta se moze uraditi. Ostalo sve ponavljanje istog i iznosenje neke agresive.
Moram priznati da nisam iznenadjem kad su u pitanju crveni a posebno ovak klaun, ocigledna samopromocija i ubleha. Nadao sam se da ce biti stvarno nesto konkretno ali nula bodova.
Nije to stvar crvenih, nego sam pricao o ucesnicima panela (freelanceri i ostali).Ova jedna prica kako je bila najbolji student u svojoj generaciji i na kraju nista ne rece.

Zasto se niko nije sjetio da pita ovog lika iz publike sto radi u poreznoj o ovih 4% retroaktivno - gdje je tu logika, kako mi mozes uslugu koju nisam ni koristio naplatiti retroaktivno ?
she+

#2517 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-sa ... /150611055

Oko 40 KM mjesečno za zdravstveno osiguranje

Ukoliko ste bili prije osigurani, i više ne ostvarujete pravo na zdravstvenu zaštitu a možete priuštiti, potrebno je da se prijavite u poslovnice nekog od Zavoda za zdravstveno osiguranje najkasnije šest mjeseci nakon što izgubite osiguranje. Mjesečno je potrebno da izdvojite pet posto od prosječne bruto plate isplaćene na području FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata za mjesec mart ove godine iznosila je 834 KM, što znači da bi za svoje zdravstveno osiguranje trebali izdvojiti 41,7 KM.

je li se ovo moglo uredno koristiti
znaci da imas 10% na dohodak.. plus ovi doprinosi sto su fiksirani za prosjecnu brutu platu u federaciji.. koja srecom :D nije velika, sta, oko 260KM kad sracunas, i da imas i staz i zdravstveno i sve.. ??
nekome

#2518 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

...
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:42, edited 1 time in total.
mk ultra

#2519 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

she+ wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-sa ... /150611055

Oko 40 KM mjesečno za zdravstveno osiguranje

Ukoliko ste bili prije osigurani, i više ne ostvarujete pravo na zdravstvenu zaštitu a možete priuštiti, potrebno je da se prijavite u poslovnice nekog od Zavoda za zdravstveno osiguranje najkasnije šest mjeseci nakon što izgubite osiguranje. Mjesečno je potrebno da izdvojite pet posto od prosječne bruto plate isplaćene na području FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata za mjesec mart ove godine iznosila je 834 KM, što znači da bi za svoje zdravstveno osiguranje trebali izdvojiti 41,7 KM.

je li se ovo moglo uredno koristiti
znaci da imas 10% na dohodak.. plus ovi doprinosi sto su fiksirani za prosjecnu brutu platu u federaciji.. koja srecom :D nije velika, sta, oko 260KM kad sracunas, i da imas i staz i zdravstveno i sve.. ??
Pricao sam sa puf-om, jer ja vec imam i zdravstveno i socijalno kroz platu i ne uklapam se u ovo novo sto su skontali
Nisu znali sta ce i moraju da popricaju sa nadredjenim koji je na godisnjem
I sta sad?
SanskiBiser

#2520 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

Znaci nazire se pakleni plan i sta im je krajnji cilj? :lol:

oko 1000 ljudi zaduziti i zatrpati dugovima za poreze, poslati u zatvor sve za utaju poreza, maksimalna kazna predvidjena zakonom, tamo im dati laptope, pristup internetu i dati da rade i zarade ono sto duguju u medjuvremenu smisliti neke zatezne kamate da jedno 10 godina minimum ne mogu da se iskobeljaju iz dugova. :lol:
nekome

#2521 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

....
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:42, edited 1 time in total.
kica

#2522 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

SanskiBiser wrote:Znaci nazire se pakleni plan i sta im je krajnji cilj? :lol:

oko 1000 ljudi zaduziti i zatrpati dugovima za poreze, poslati u zatvor sve za utaju poreza, maksimalna kazna predvidjena zakonom, tamo im dati laptope, pristup internetu i dati da rade i zarade ono sto duguju u medjuvremenu smisliti neke zatezne kamate da jedno 10 godina minimum ne mogu da se iskobeljaju iz dugova. :lol:
Kako mislis 1.000 ?

Samo ih po bijelom svijetu radi 30.000 imas video prica kako se "Afganistanac" oporezuje, i "doktor" koji prima 8.000 KM mjesecno.

imas i 100.000 ljudi koji primaju poklone u novcu.
she+

#2523 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

nekome wrote:
she+ wrote: je li se ovo moglo uredno koristiti
Tako je. Naravno, ako si već uposlena i osigurana, valjda ne može ali ti tada i ne treba. Ali ti i dalje ne bi oslobodili 4%. Tako da bi plaćala 50 KM zdr. + 4%.
pa i da je 14% i ovih ajde do 300KM, to je opet malo?

i ne znam sto ste zapeli za tih 4% i zdravstvo, ko da imate nesto od onih 10% na dohodak :lol:

inace su svi poslodavci duzni platiti tih 4% na zdravstveno, plus vi od vaseg dohotka 12,5%..

Doprinosi na bruto platu (na teret poslodavca)
Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje 6%
Doprinosi za zdravstveno osiguranje 4%
Doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti 0,5%
http://chronos.ba/alati/obracun-najnize-plate/
mk ultra

#2524 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

nekome wrote:
Tako je. Naravno, ako si već uposlena i osigurana, valjda ne može ali ti tada i ne treba. Ali ti i dalje ne bi oslobodili 4%. Tako da bi plaćala 50 KM zdr. + 4%.
Da ali nema obraca za to, tako je meni receno
Zakon kaze bruto... A ja bruto platu ne mogu dobiti
she+

#2525 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

mk ultra wrote:
nekome wrote:
Da ali nema obraca za to, tako je meni receno
Zakon kaze bruto... A ja bruto platu ne mogu dobiti
? prosjecna bruto plata u federaciji, ne tvoja
Post Reply