Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Plavo-bijeli

#2501 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Plavo-bijeli »

nova_ja wrote:Ne shvatam ljude koji će se na ovu temu javiti da bi provocirali.
U redu je diskutovati, razmjenjivati stavove i misljenja ali ako i samo ako vjerujes u ovu Knjigu.
U startu je nepristojno šprdati na temu Božije objave. Ja onome što ne vjerujem i ne pridajem pažnju.
A kamoli da podrugljivo pričam s ljudima kojima je to uvjerenje.
Al eto sto ljudi, sto ćudi....
Hmm ko kaže da je nepristojno? Da ti ja kažem da vjerujem u Špageti čudovište i kažem da je ova knjiga dokaz postojanja ovog po meni jedinog Boga
Image
Da li bi ti isto tražila od drugih, odnosno da ne podruguju moju vjeru i da samo razmjenjuju stavove ako i oni vjeruju u Špageti čudovište?
Yenna

#2502 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Yenna »

Ne bih ni ulazila na temu o tvom Špageti čudovištu ako ćes iskreno a kamoli te uvjeravala da je to suludo :D
Jedno je djeliti stavove pro-kontra a drugo je pričati i tudjim nanama i te gluposti.
Neki ljudi bas istresaju svoje frustracije na pogresnim mjestima.
Ja odmah zamislim da ih u porodici i drustvu niko ne ferma pa moraju naci izduvni ventil :)
Plavo-bijeli

#2503 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Plavo-bijeli »

Podrugivanje je samo odgovor "Smrcku" kojeg vidim još nisi upoznala jer si nova. Njegov način komunikacije je takav da jedini način da se uspostavi komunikacija sa njim jeste da se razgovara na isti način, jer argumenti, logika, naučni dokazi kod njega ne pale. Tipa zamisli da si u Sarajevu i neko ti da kartu Tuzle i kaže snađi se. Koliko god se ti trudila i trudila, nikad se nećeš moći orijentisati po Sa na osnovu te karte.Koliko god bila pozitivna, koliko god radila na sebi, šta god, isti će biti rezultat. Zamisli nakon 20 godina da ti dođe neko i kaže slušaj to je pogrešna karta. Nakon toliko godina gdje si se ti posvetila toj istoj, da li ćeš ti odmah reći ... aha ok hvala.. jokk, previše si potrošila energije u to da bi se tek tako toga odrekla. Ta je stvar sa Smrčkom. Previše je potrošio energije što u ovo, što islam da bi priznao da je sve u krivu. Neke stvari mu se dokažu, on kaže čak ok, sačeka da prođe malo vremena i opet ih iznese, bezobrazluk.
Uostalom muslimani se više podruguju sa svima ostalima jer oni smatraju da su "posebni", a svi ostali kojima nije "data knjiga" nisu. To je problem.
Yenna

#2504 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Yenna »

Plavo-bijeli wrote:Podrugivanje je samo odgovor "Smrcku" kojeg vidim još nisi upoznala jer si nova. Njegov način komunikacije je takav da jedini način da se uspostavi komunikacija sa njim jeste da se razgovara na isti način, jer argumenti, logika, naučni dokazi kod njega ne pale. Tipa zamisli da si u Sarajevu i neko ti da kartu Tuzle i kaže snađi se. Koliko god se ti trudila i trudila, nikad se nećeš moći orijentisati po Sa na osnovu te karte.Koliko god bila pozitivna, koliko god radila na sebi, šta god, isti će biti rezultat. Zamisli nakon 20 godina da ti dođe neko i kaže slušaj to je pogrešna karta. Nakon toliko godina gdje si se ti posvetila toj istoj, da li ćeš ti odmah reći ... aha ok hvala.. jokk, previše si potrošila energije u to da bi se tek tako toga odrekla. Ta je stvar sa Smrčkom. Previše je potrošio energije što u ovo, što islam da bi priznao da je sve u krivu. Neke stvari mu se dokažu, on kaže čak ok, sačeka da prođe malo vremena i opet ih iznese, bezobrazluk.
Uostalom muslimani se više podruguju sa svima ostalima jer oni smatraju da su "posebni", a svi ostali kojima nije "data knjiga" nisu. To je problem.
Znači ovo je više skoro pa privatno podrugivanje tj.diskusija. Ok, da nova sam pa u to ne ulazim, pa se izvinjavam.
A ovo boldirano je nesto s čim se ne slažem, generalizujes stvari, a nisam fan toga. Nisu svi muslimani "posebni" niti je iko više poseban od drugih.
Sve u svemu, ugodno "podrugivanje" vam želim očito uživate obostrano :)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2505 Pitanje o edukaciji i načinu čitanja

Post by dr.gog »

Može li mi neko objasniti sljedeće vezano za Kur'an, a tiče se obrazovnog teološkog sistema: Koji su prijevodi Kur'ana najviše zastupljeni u teološkoj edukaciji u BiH? Da li ulema ima jedinstven stav po pitanju prijevoda i razumnog tumačenja ajeta? (i najčešće citiranih Hadisa, ako već neko zna..)

Smisao pitanja je moje razmišljanje o ljepoti izričaja tako snažnog teksta, na potpuno drugom jeziku od onog na kojem je objavljen.

U dvije i po decenije sam pročitao , da budem iskren, samo dva prijevoda. Što bi narod rekao "onaj zelenih korica"(tradicionalni i sveprisutan u kućama u BiH), te ovaj lijepih korica, noviji, čini mi se prijevod prof.Karića.
Mišljenja sam da je značajno pravilno prevoditi, a posebno je važno lijepo i pravilno čitati tekst. Također, iako ne razumijem arapski, u svojim povremenim posjetama brojnim džamijama, uočio sam razliku u "finoći" izričaja Kur'anskih stihova. Od čega ovisi to kako neko osjeti tu poruku?

Koliko je bitan prijevod, i koliko je zbilja bitno KO govori i kako govori?

Hvala na odgovorima,

@gog
славянин

#2506 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:
Sahih Buhari, Volume 4, Book 56, Number 748:

Narrated Anas:

Allah's Apostle was neither very tall nor short, neither absolutely white nor deep brown. His hair was neither curly nor lank. Allah sent him (as an Apostle) when he was forty years old. Afterwards he resided in Mecca for ten years and in Medina for ten more years. When Allah took him unto Him, there was scarcely twenty white hairs in his head and beard.
40+10+10=60 :-D
To je greska u hadisu, ili je pogresno zapisano ili je prenosioc greskom tako rekao.
Kada ne mozemo zaokruziti jer je preofirno, i kada ne poklapa se sa upotrebom preko 3 kalendara onda je greska u hadisu pogresno neko zapisao :D
славянин

#2507 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

U redu je diskutovati, razmjenjivati stavove i misljenja ali ako i samo ako vjerujes u ovu Knjigu.
U startu je nepristojno šprdati na temu Božije objave. Ja onome što ne vjerujem i ne pridajem pažnju.
Niko to ne spori - samo je problem u tvrdnjama da se cuda desavaju i da su dokazana naukom koja se razvlaci kako smrletu padne na pamet.
Smrcak15

#2508 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Pitanje
Kako ćemo znati koji hadisi su vjerodostojni a koji nisu? I da li su svi hadisi u Sahih Bukhariju i Sahih Muslimu vjerodostojni?

Odgovor

Ulema koja se bavi proučavanjem hadisa i koji dobro pozanaju hadiske nauke (muhaddisi) su ti koji će dati ocjenu o vjerodostojnosti hadisa. Općeprihvaćen je stav kod muhaddisa da su hadisi u Sahihul-Buhari i Sahihu Muslim vjerodostojni (sahih).
By great Mufty Ljevakovic
jendo je vjerodostojno drugo je da se podkrade greska u prenosu i pisanju

vjerodostojno je kada prenose povjerljivi ljudi, za koje se zna da nece slagati...pa ako se lanac prenosilaca veze do poslanika Muhammeda i ako su prenosioci povjerljivi ,tad hadis postaje vjerodostojan.

Ali ako se nesto okarakterse vjerodostojno to ne znaci automatski da su prenosioci mogli gresko nesto reci, ili zapisati ili cak i pogresno zapamtiti...pa se onda u toj situaciji uzima ko vise prenosi nesto...

recimo ako vecina kaze 10 godina je bio u medini a 13 godina u mekki poslanik Muhammed, i sad dodje jedan i kaze 10 godina u mekki i niko vise...onda se to moze smatrati greska u zapisivanju ili da je greskom izrekao 10 a mislio 13.
Smrcak15

#2509 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote: Hmm ko kaže da je nepristojno? Da ti ja kažem da vjerujem u Špageti čudovište i kažem da je ova knjiga dokaz postojanja ovog po meni jedinog Boga
Image
Da li bi ti isto tražila od drugih, odnosno da ne podruguju moju vjeru i da samo razmjenjuju stavove ako i oni vjeruju u Špageti čudovište?
evo sad cu ti reci jednu stvar, ja kao vjernik vjerujem u postojanje tog spageti monster a ti kao ateista uopste to ne vjeruejs, nego ti je to samo postapalica sa kojom mases u ovakvim pricama....

mozda se pitas otkud ja da vjerujem, ne ja nevjerujem nego znam da postoji bice koje izgleda kao spageti monster

evo ti tvog spageti monstera, to se ne treba vjerovati to se zna da postoji :D
Image
Image

[quote="Plavo-bijeli"]Podrugivanje je samo odgovor "Smrcku" kojeg vidim još nisi upoznala jer si nova. Njegov način komunikacije je takav da jedini način da se uspostavi komunikacija sa njim jeste da se razgovara na isti način, jer argumenti, logika, naučni dokazi kod njega ne pale. Tipa zamisli da si u Sarajevu i neko ti da kartu Tuzle i kaže snađi se. Koliko god se ti trudila i trudila, nikad se nećeš moći orijentisati po Sa na osnovu te karte.Koliko god bila pozitivna, koliko god radila na sebi, šta god, isti će biti rezultat. Zamisli nakon 20 godina da ti dođe neko i kaže slušaj to je pogrešna karta. Nakon toliko godina gdje si se ti posvetila toj istoj, da li ćeš ti odmah reći ... aha ok hvala.. jokk, previše si potrošila energije u to da bi se tek tako toga odrekla. Ta je stvar sa Smrčkom. Previše je potrošio energije što u ovo, što islam da bi priznao da je sve u krivu. Neke stvari mu se dokažu, on kaže čak ok, sačeka da prođe malo vremena i opet ih iznese, bezobrazluk.
Uostalom muslimani se više podruguju sa svima ostalima jer oni smatraju da su "posebni", a svi ostali kojima nije "data knjiga" nisu. To je problem.[/quote]

ti meni se podrugujes sa spageti monster a ja uzmem tvoj argument i tebe po glave mlatnem sa njim
Image
Image

tako to Smrle radi, uzme oruzje iz ruka oponenta da bi ga dotukao sa ti istim oruzjem :lol:
Smrcak15

#2510 Re: Pitanje o edukaciji i načinu čitanja

Post by Smrcak15 »

dr.gog wrote:Može li mi neko objasniti sljedeće vezano za Kur'an, a tiče se obrazovnog teološkog sistema: Koji su prijevodi Kur'ana najviše zastupljeni u teološkoj edukaciji u BiH? Da li ulema ima jedinstven stav po pitanju prijevoda i razumnog tumačenja ajeta? (i najčešće citiranih Hadisa, ako već neko zna..)

Smisao pitanja je moje razmišljanje o ljepoti izričaja tako snažnog teksta, na potpuno drugom jeziku od onog na kojem je objavljen.

U dvije i po decenije sam pročitao , da budem iskren, samo dva prijevoda. Što bi narod rekao "onaj zelenih korica"(tradicionalni i sveprisutan u kućama u BiH), te ovaj lijepih korica, noviji, čini mi se prijevod prof.Karića.
Mišljenja sam da je značajno pravilno prevoditi, a posebno je važno lijepo i pravilno čitati tekst. Također, iako ne razumijem arapski, u svojim povremenim posjetama brojnim džamijama, uočio sam razliku u "finoći" izričaja Kur'anskih stihova. Od čega ovisi to kako neko osjeti tu poruku?

Hvala na odgovorima,

@gog
Koji su prijevodi Kur'ana najviše zastupljeni u teološkoj edukaciji u BiH?
Korkutov prevod
Da li ulema ima jedinstven stav po pitanju prijevoda i razumnog tumačenja ajeta?
tesko pitanje...ima nekih ajeta gdje se razilaze sta tacno se misli.

Od čega ovisi to kako neko osjeti tu poruku?
ima tu masa faktora, pa cak i kakav ti je dan, dali si raspolozan ili nisi :D

imas ti ajeta mozes ga citati godinama, ali nesto se desi i ti ga citas opet i osjetis kao da ga prvi put citas. cudna je to knjiga Kuran, bozanski govor na arapskom gdje ti se obraca sa informacijama dok ujedno ti ti se obraca poeticno , sa kodiranim brojcano tekstovima gdje su izrazene naucne finese, koje nauka otkrije tek nakon 1400 godina.
jako bitan, pogresan prevod te moze odvesti u pogresnu ulicu.

zato mi muslimani imamo ujedno i arapski dio teksta uz prevod da provjeravamo sta je i kako je prevodjeno nesto, imamo tu mogucnost da provjaravamo prevodioce dok taj lukuz krscani nemaju, njima se moze servirati sve i svasta u prevodu biblije bez da znaju sta orginalni tekstove kazu stvarno, dok nama se ne mzoe servirati jer imamo taj luksuz da moemo citati orginalni tekst objave, to vi krscani nemate, dok ste vi krscani pusteni na milost i nemilost prevodioca biblije da se totalno oslonis na njihove prevode.
zagortenej

#2511 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:
Pitanje
Kako ćemo znati koji hadisi su vjerodostojni a koji nisu? I da li su svi hadisi u Sahih Bukhariju i Sahih Muslimu vjerodostojni?

Odgovor

Ulema koja se bavi proučavanjem hadisa i koji dobro pozanaju hadiske nauke (muhaddisi) su ti koji će dati ocjenu o vjerodostojnosti hadisa. Općeprihvaćen je stav kod muhaddisa da su hadisi u Sahihul-Buhari i Sahihu Muslim vjerodostojni (sahih).
By great Mufty Ljevakovic
jendo je vjerodostojno drugo je da se podkrade greska u prenosu i pisanju

vjerodostojno je kada prenose povjerljivi ljudi, za koje se zna da nece slagati...pa ako se lanac prenosilaca veze do poslanika Muhammeda i ako su prenosioci povjerljivi ,tad hadis postaje vjerodostojan.

Ali ako se nesto okarakterse vjerodostojno to ne znaci automatski da su prenosioci mogli gresko nesto reci, ili zapisati ili cak i pogresno zapamtiti...pa se onda u toj situaciji uzima ko vise prenosi nesto...

recimo ako vecina kaze 10 godina je bio u medini a 13 godina u mekki poslanik Muhammed, i sad dodje jedan i kaze 10 godina u mekki i niko vise...onda se to moze smatrati greska u zapisivanju ili da je greskom izrekao 10 a mislio 13.
logično.
bitno je ko prenosi, a ne šta se prenosi.
славянин

#2512 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
ti meni se podrugujes sa spageti monster a ja uzmem tvoj argument i tebe po glave mlatnem sa njim
Image
Image

tako to Smrle radi, uzme oruzje iz ruka oponenta da bi ga dotukao sa ti istim oruzjem :lol:
Smrle ne vladas materijom - spageti cudoviste ima neogranicene moci,trazi od ljudi da mu se mole,vejcno je itd.... cak je stvorilo i bica u naliku njemu :lol: Jel to kazes da znas da postoji... politesto jedan ... kafirrrr pu pu pu :lol:
Trebas ti uzeti svoje argumente i par desetina ili stotina puta jos bolje sam sebe mlatnuti po glavi ...
Smrcak15

#2513 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote: logično.
obadvoje je bitno.
славянин

#2514 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: logično.
obadvoje je bitno.
Oboje smrle ... oboje .. ili ima negdje kodirano da se pise obadvoje.
MarlboroGold

#2515 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by MarlboroGold »

Ljudi ismijavaju smrčka koji "kasapi" Kur'an kako njemu odgovara da bi neke svoje teorije dokazao koje veze s vezom nemaju.
Ne šprda se niko u vezi Kur'ana kao jedne od svetih knjiga i to je bitna razlika.
Smrcak15

#2516 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Ljudi ismijavaju smrčka koji "kasapi" Kur'an kako njemu odgovara da bi neke svoje teorije dokazao koje veze s vezom nemaju.
Ne šprda se niko u vezi Kur'ana kao jedne od svetih knjiga i to je bitna razlika.
reko bi covjek nevidjeni dusebriznici koji jako, sa pasijom cuvaju islam od ludog Smrleta i anamonih :-)

ja eto kasapim Kuran a ateisti ovdje hinjski podmuklo u raznim bojama namazin pokusavaju da ga ocrne, da ga ucine krivin, kako je to put zablude, svake mrake srednjeg vijeka :-) ali eto ateista Marlboro cuva Kuran od muslimana Smrleta pobjesnjelog :lol:

Hajde ti meni fino pokazi sta je to tacno sto ja kasapim u Kuranu, daj argumentovano sa dokazima.
Yenna

#2517 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Yenna »

MarlboroGold wrote:
Dobro, dobro skontala.
Onda brate moze i u pp, ovako bas lijepa tema ode u off s nekim provokacijama.
Last edited by Yenna on 14/03/2019 20:13, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#2518 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

nova_ja wrote:
MarlboroGold wrote:
Dobro, dobro skontala.
Onda brate moze i u pp, ovako bas lijepa tena ode u off s nekim provokacijama.
Lijepa tema?
Yenna

#2519 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Yenna »

Lijepa tema?

Tema Da. Pravac u kojem je otisla Ne.
Bloo
Globalna šefica

#2520 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

nova_ja wrote:Lijepa tema?

Pa evo imaš priliku da joj daš novi pravac :)
Yenna

#2521 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Yenna »

Bloo wrote:

Nakon 101 stranice teško.
Svega je ovdje pored diskusije, čak se i nane prozivaju :-D
Mozda neko drugi bude imao živaca, meni je lakse da se šokiram i sama svoj pravac hvatam :)
Bloo
Globalna šefica

#2522 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

nova_ja wrote:
Bloo wrote:

Nakon 101 stranice teško.
Svega je ovdje pored diskusije, čak se i nane prozivaju :-D
Mozda neko drugi bude imao živaca, meni je lakse da se šokiram i sama svoj pravac hvatam :)
Nije teško ako se želi, mislim da bi svekoliko pučanstvo bilo čak i zahvalno, niti bi bilo prvi put u historiji ovog PF-a. :)
Naravno ako se ima iskreni nijjet, a ne želju za trolanjem.
Smrcak15

#2523 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

da se vratimo temi....

Kako ajeti Kurana imitiraju okruzenje u kojem se nalaze, kao hobotnica koja se prrilagodi okruzenju.
Image
Image
Image

poput ove hobotnice koja imitira okruzenje u kojem se nalazi
belfy

#2524 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote:
Smrcak15 wrote: druze , nisi apsolutno razumio poentu....itekako sam ja u stanju kreirati takvu tabelu...nego ja pricam o sasvim necemu drugom, a to je da li moze se stvoriti ta simetrija slucajno, to je pitanje a nije pitanje moze li se uraditi namjerno slicno kodiranje u Kuranu, shvatas li....tako da fulas poentu skroz.
moze
onda dokazi
pa ako ti izbacim takvu tabelu ti ces reci da sam je sam napravio, a ako sam randomiziras svako polje i napravis jedno uporedno koje ce pratiti kada pogodis sve tacne vrijednosti sve ce ti se reci. tvoje je samo da klikas next -> next... eto ti exsperiment koji mozes napraviti svojim rukama i vidjeti svojim ocima, a nama ustedjeti vrijeme koje ces ti moci kvalitetno utrositi...
Smrcak15

#2525 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote: pa ako ti izbacim takvu tabelu ti ces reci da sam je sam napravio, a ako sam randomiziras svako polje i napravis jedno uporedno koje ce pratiti kada pogodis sve tacne vrijednosti sve ce ti se reci. tvoje je samo da klikas next -> next... eto ti exsperiment koji mozes napraviti svojim rukama i vidjeti svojim ocima, a nama ustedjeti vrijeme koje ces ti moci kvalitetno utrositi...
pa ako ti izbacim takvu tabelu ti ces reci da sam je sam napravio,
da li tvoja tabela generise iste strukture kao Kuranska? ne samo da je raspored 6555-6236 : 6236-6555: 3303-3303

nego i homogene i nehomogene strukture da su u simetriji kao u Kuranu

plus da ponovljene i neponovljeni brojevi generisu zlatni rez 1.618

kada ovo sve uspijes iz prve onda mi se javi druze :kiss:
Locked