dr.gog wrote:Može li mi neko objasniti sljedeće vezano za Kur'an, a tiče se obrazovnog teološkog sistema: Koji su prijevodi Kur'ana najviše zastupljeni u teološkoj edukaciji u BiH? Da li ulema ima jedinstven stav po pitanju prijevoda i razumnog tumačenja ajeta? (i najčešće citiranih Hadisa, ako već neko zna..)
Smisao pitanja je moje razmišljanje o ljepoti izričaja tako snažnog teksta, na potpuno drugom jeziku od onog na kojem je objavljen.
U dvije i po decenije sam pročitao , da budem iskren, samo dva prijevoda. Što bi narod rekao "onaj zelenih korica"(tradicionalni i sveprisutan u kućama u BiH), te ovaj lijepih korica, noviji, čini mi se prijevod prof.Karića.
Mišljenja sam da je značajno pravilno prevoditi, a posebno je važno lijepo i pravilno čitati tekst. Također, iako ne razumijem arapski, u svojim povremenim posjetama brojnim džamijama, uočio sam razliku u "finoći" izričaja Kur'anskih stihova. Od čega ovisi to kako neko osjeti tu poruku?
Koliko je bitan prijevod, i koliko je zbilja bitno KO govori i kako govori?
Hvala na odgovorima,
@gog
Koji su prijevodi Kur'ana najviše zastupljeni u teološkoj edukaciji u BiH?
Korkutov prevod
Da li ulema ima jedinstven stav po pitanju prijevoda i razumnog tumačenja ajeta?
tesko pitanje...ima nekih ajeta gdje se razilaze sta tacno se misli.
Od čega ovisi to kako neko osjeti tu poruku?
ima tu masa faktora, pa cak i kakav ti je dan, dali si raspolozan ili nisi
imas ti ajeta mozes ga citati godinama, ali nesto se desi i ti ga citas opet i osjetis kao da ga prvi put citas. cudna je to knjiga Kuran, bozanski govor na arapskom gdje ti se obraca sa informacijama dok ujedno ti ti se obraca poeticno , sa kodiranim brojcano tekstovima gdje su izrazene naucne finese, koje nauka otkrije tek nakon 1400 godina.
Koliko je bitan prijevod, i koliko je zbilja bitno KO govori i kako govori?
jako bitan, pogresan prevod te moze odvesti u pogresnu ulicu.
zato mi muslimani imamo ujedno i arapski dio teksta uz prevod da provjeravamo sta je i kako je prevodjeno nesto, imamo tu mogucnost da provjaravamo prevodioce dok taj lukuz krscani nemaju, njima se moze servirati sve i svasta u prevodu biblije bez da znaju sta orginalni tekstove kazu stvarno, dok nama se ne mzoe servirati jer imamo taj luksuz da moemo citati orginalni tekst objave, to vi krscani nemate, dok ste vi krscani pusteni na milost i nemilost prevodioca biblije da se totalno oslonis na njihove prevode.