i to onaj elektriĆniNiemand wrote:DakleM, ako ostanem dovoljno dugo u bosni, mozda umjesto da ugasim svjetlo na kraju upalim rostilj. Hu nouz.
Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
- kloniran
#2501 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
- muha_sa
#2502 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
svima koji žele da se ispale pomozi savjetom kako i gdje da se ispaleNiemand wrote:DakleM, ako ostanem dovoljno dugo u bosni, mozda umjesto da ugasim svjetlo na kraju upalim rostilj. Hu nouz.
-
Niemand
- muha_sa
#2504 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
manite se kuknjave i kritike vec dajte konkretan savjet kako i gdje
da i ja nešto po stare dane naucim
-
Fudo387
#2505 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Samo lizing i pusing, trece opcije nema.muha_sa wrote:manite se kuknjave i kritike vec dajte konkretan savjet kako i gdje
-
Niemand
#2506 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ja stvarno ne znam sta je tebi. Kakav bolan savjet da se ispale, sta im imam ja savjetovati uostalom. A sto se kritike tice, dok zivim u ovoj zemlji, volja mi hvaliti volja mi kritikovati, i moja je podjednako ko i tvoja. Svasta.
U bosni je zelena trava i plavo nebo i sunce grije. Ako bi slucajno ko spomenuo zimu, bolje nek skonta kako da ode na havaje neg da kritikuje. Tako nekako.

U bosni je zelena trava i plavo nebo i sunce grije. Ako bi slucajno ko spomenuo zimu, bolje nek skonta kako da ode na havaje neg da kritikuje. Tako nekako.
-
belfy
#2507 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
ma muha je vise mislio reci da se drzis teme. a i ne moras, jel...Niemand wrote:Ja stvarno ne znam sta je tebi. Kakav bolan savjet da se ispale, sta im imam ja savjetovati uostalom. A sto se kritike tice, dok zivim u ovoj zemlji, volja mi hvaliti volja mi kritikovati, i moja je podjednako ko i tvoja. Svasta.
-
Niemand
#2508 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Aha, dobro, evo ja se izvinjavam, izvolite svoju temu, nece se ponoviti.
- kloniran
- mirsek
#2510 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Sto ti mozes otici a drugi ne mogu ?insomnia78 wrote: De mi jedan moj post u kojem se ja zalim na zivot u Fr? Ja samo naivnima pokusavam razbiti predrasude
Sto mladima ne razbijes predrasude prenosenjem svog iskustva odlaska u Francusku , tako ces im najbolje pomoci da razbiju predrasude.
Al ne zanimljivije je trolati, podjebavati i ismijavati. Koja je svrha toga ?
- kloniran
#2511 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Meni samo nije jasan taj sindrom ovih sto su otisli nekad prije ili prije par godina.mirsek wrote:Sto ti mozes otici a drugi ne mogu ?insomnia78 wrote: De mi jedan moj post u kojem se ja zalim na zivot u Fr? Ja samo naivnima pokusavam razbiti predrasude
Sto mladima ne razbijes predrasude prenosenjem svog iskustva odlaska u Francusku , tako ces im najbolje pomoci da razbiju predrasude.
Slomise se odgovarajuci druge da ne idu
ja kad bih bio tamo i kad bi bilo toliko tesko koliko se ovdje predstavlja da jeste, brate kofer i ako treba pjeske bih se vratio nazad.
Al ne poznajem nikoga da se u zadnje vrijeme vratio, a da nije makar penziju obezbijedio tamo
-
moonca
#2512 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ko ima novaca a zeli da napusti BiH, jedan od nacina je da kupi biznis.muha_sa wrote:svima koji žele da se ispale pomozi savjetom kako i gdje da se ispaleNiemand wrote:DakleM, ako ostanem dovoljno dugo u bosni, mozda umjesto da ugasim svjetlo na kraju upalim rostilj. Hu nouz.
Kinezi masovno dolaze na taj nacin u Kanadu sa $100 000 ,kupe kafance ,sa tim idu i ostali papiri.Nakon toga dolazi cijela ceta familije.
U Americi takodje- nedavno sam upoznala talijanski par.Kupili restoran za $80 000 i mogucnost da rade i zive.
Za mlade bez novaca- usa lutrija, zenidba,stipendija,radno mjesto-sponzora, ilegalno ..
- insomnia78
-
meteorit135531
#2514 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Pa ne može ti frajer koji se "udo" za papire i otis'o za Fra pričati o tome kako se ispalio iz Bosne. Zar ti trebaju neke kvalifikacije da budeš zagondzija?mirsek wrote:Sto ti mozes otici a drugi ne mogu ?insomnia78 wrote: De mi jedan moj post u kojem se ja zalim na zivot u Fr? Ja samo naivnima pokusavam razbiti predrasude
Isto tako je slučaj sa forumasicom uglavnomja.
Otišla preko braka , tamo se doškolovala, položila razliku predmeta i kad su joj to priznali , tako radi u struci. I hvali se time na sva zvona.
Obično kad ti neko kaže da se ispalio iz Bosne unazad par godina , odma znaj da je preko spolnih organa.
Dalje , da ne bi bilo baš da je nemoguće. Znam čovjeka koji je sa svojih 30+ , nakon završenog doktorata u Njemačkoj završio na istočnoj obali SAD -a. Povukao je i svoju ženu koja ima prosječni VSS u Bosni.
I on i njegova zena imaju samo BH pasoš. Samo što je on takav kvalitet i tako rijedak endemski primjer klasnog stručnjaka da su se bukvalno Njemačka i Amerika borile koja će ga prije sebi uzeti.
Znaci da je moguće , ali ipak takvih stručnjaka kao sto je on , možeš ih na prste jedne ruke nabrojati u čitavoj BIH.
Odlaze najbolji od najboljih , ova sitna buranija među kojima smo svi haman, nije nam baš svijet toliko otvoren koliko se misli.
Last edited by meteorit135531 on 17/09/2017 03:23, edited 1 time in total.
- Altair_SA
#2515 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
LolekDearJohn wrote:
Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.
Njegov jaran se nije snaso u Svedskoj i odmah: joj gore tesko, ne valja ocam, ovo ono
Pa niko nije kriv tvom jaranu sto je nesposoban, pa se moro vratiti i onda kme kme, ne valja gore. Ne valja kurac, ne valja ovima sto se ne snadju ili ovima sto misle da se moze raditi pomalo i zaraditi tri milje eura. Pa kad vide da se gore radi junacki dok radis, onda ide ono odoh ja majci u Bosnu, a raji cu pricati kako gore nista ne valja, jebiga ne ide da kazem da sam nesposoban
- Altair_SA
#2516 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nije lako danas biti zagondzija ovim dijasporkama, skontale su da mnogi hoce samo papire, pa se paze duse dragemeteorit135531 wrote:
Pa ne može ti frajer koji se "udo" za papire i otis'o za Fra pričati o tome kako se ispalio iz Bosne. Zar ti trebaju neke kvalifikacije da budeš zagondzija?mirsek wrote:Sto ti mozes otici a drugi ne mogu ?insomnia78 wrote: De mi jedan moj post u kojem se ja zalim na zivot u Fr? Ja samo naivnima pokusavam razbiti predrasude
Al ne zanimljivije je trolati, podjebavati i ismijavati. Koja je svrha toga ?mislim , njemu je upala kašika u med. Nas'o neku našu , prod'o se, dos'o na zenino, sve mu bilo servirano na tanjiru i sad soli pamet ovoj sirotinji sto je ostala u Bosni.
Isto tako je slučaj sa forumasicom uglavnomja.
Otišla preko braka , tamo se doškolovala, položila razliku predmeta i kad su joj to priznali , tako radi u struci. I hvali se time na sva zvona.
Obično kad ti neko kaže da se ispalio iz Bosne unazad par godina , odma znaj da je preko spolnih organa.![]()
Dalje , da ne bi bilo baš da je nemoguće. Znam čovjeka koji je sa svojih 30+ , nakon završenog doktorata u Njemačkoj završio na istočnoj obali SAD -a. Povukao je i svoju ženu koja ima prosječni VSS u Bosni.
I on i njegova zena imaju samo BH pasoš. Samo što je on takav kvalitet i tako rijedak endemski primjer klasnog stručnjaka da su se bukvalno Njemačka i Amerika borile koja će ga prije sebi uzeti.
Znaci da je moguće , ali ipak takvih stručnjaka kao sto je on , možeš ih na prste jedne ruke nabrojati u čitavoj BIH.
Odlaze najbolji od najboljih , ova sitna buranija među kojima smo svi haman, nije nam baš svijet toliko otvoren koliko se misli.
Moras biti kvalitetan zagondzija
I sta ima veze ba kako je ko otiso... Bitno je snaci se, a cilj cesto ne treba da opravdava sredstva
-
moonca
#2517 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Licno poznajem nekoliko gradj. inzinjera -rade u svojoj struci -zaposleni bez'amidza' , ekonosmisti - rade u bankama, buranija- gdje stigne -oni imaju vise izbora-od prodavaca, razne servisne usluge, salonima za prodaju auta itd.
Dr -moraju nostrifikovati diplomu, med sestre -poloziti nekoliko ispita itd.
Ljepotani ne moraju nista -samo treba da se pojave-bice jagma .
- Gojeni H
#2518 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nevjerovatno slicno pises kao ona Karlinka/Ljubav-a-ha i kako se jos vec vabila.moonca wrote:Ne moras imati, mozes se u zemlji gdje, obuciti uz rad.mirsek wrote:Traun. Ne brini se ti za mene, kad odem necu ici na crno niti cu ici kod rodbine da me izdrzavaju.Fudo387 wrote:Vecina koja ide vani su kategorija Muje.
Odmah da ti kazem sta te ceka ako kojim cudom uspijes dobaciti do te rodbine u taj Tarun, turan, koji li je vec klinac.
Metla buraz.![]()
Sad ide drugaciji profil ljudi od onih kad je bio rat, sad da bi otisao moras imati neku kvalifikaciju.
Ljudi moraju da se potrude ako hoce da odu na legalan nacin, na crno nisam racunao.
Nebitno ko si, molim te nemoj raji pricati lovacke price.
Kako to zamisljas? Neko kaze Hamzi iz Bosne da dodje da bi ga o drzavnom trosku obucavao za vodoinstalatera, elektricara, itd.?
Gdje to ima ba?
-
AenemA
#2519 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ispalio se 2001-e, proveo rat i nekoliko god nakon toga skontao da nema hljeba za nas obične smrtnike u begovskom entitetu.
Znači otjerala me Alijina familija i njihova politika, džematske i familijarne veze, uništavanje preduzeća da bi isti ti Alijini podanici to mogli pokupovati kasnije...otjeralo me to što se ne cijeni rad i znanje pojedinca već kako stojiš u džematu i stranci....otjeralo me to što neću da mi kao inžinjeru dojučerašnji vozač autobusa bude šef (poštujem šofere autobusa, težak je to hljeb)....otjeralo me to što neću da mi dijete prolazi kroz jebeni rat opet za 30 ili 50 god i da raste u toru nacionalizma...otjeralo me i to što više nema ISV radija i dobrog r'n'r k'o prije
Živim na istočnoj obali SAD-a i ne pomišljam na povratak. Život je onakav kakav ga sebi napraviš, za mene trenutno odličan.
Tek kad odeš vani pa pogledaš situaciju kod nas izvana, shvatiš koji smo hajvani.
Znači otjerala me Alijina familija i njihova politika, džematske i familijarne veze, uništavanje preduzeća da bi isti ti Alijini podanici to mogli pokupovati kasnije...otjeralo me to što se ne cijeni rad i znanje pojedinca već kako stojiš u džematu i stranci....otjeralo me to što neću da mi kao inžinjeru dojučerašnji vozač autobusa bude šef (poštujem šofere autobusa, težak je to hljeb)....otjeralo me to što neću da mi dijete prolazi kroz jebeni rat opet za 30 ili 50 god i da raste u toru nacionalizma...otjeralo me i to što više nema ISV radija i dobrog r'n'r k'o prije
Živim na istočnoj obali SAD-a i ne pomišljam na povratak. Život je onakav kakav ga sebi napraviš, za mene trenutno odličan.
Tek kad odeš vani pa pogledaš situaciju kod nas izvana, shvatiš koji smo hajvani.
- Gojeni H
#2520 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Dobra ti je struka. Vani je iskustvo daleko bitnije od onog sto pise na papiru, pogotovo u toj tvojoj struci.mirsek wrote: Ja sam u Sarajevu. Trenutno, vjerovatno cu i ja da pokusam vani dok jos iskustva u IT steknem.
Preporucio bih ti, ukoliko si zaista jak, da nesto uradis za neku medjunarodnu firmu ... moze pomoci referenca u zivotopisu.
Ako si super-IT inzenjer, zasto se zadrzavati na trzistu kao sto je Austrija? ... osim ako ne zelis biti blizu kuci, porodici, ...
I nikada ne zaboravi da ce Gopalakrishnan raditi za duplo manje pare od onih za koje bi ti radio. Cisto da si cist u glavi.
Sretno.
- HAVANA
#2521 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Lakse je otici,mnogo teze se vratiti.Ozenis se,dobijes djecu,imas posao,skucio se,imas neku sigurnost i ravnu liniju,upo si u masinu,djeca rastu...Haj ti sad iz uredjenog sistema i te neke sigurnosti nadigni sve i upusti se u avanturu povratka,rizika,neizvjesnosti...Moras bas bit nostalgican,sklon riziku,siguran u sebe i uporan...Da volis cackat mecku sto bi rekli.Naravno, ko ne riskira,taj i ne profitira.Moze ispasti super prica i znam ih dosta, al moze biti i zajeb.Zestok.Onaj nostalgicni koji se vrati i misli da ce svaki dan ispijati kafe i zaglavljivati ko sa 18,i to radi,nece dugo.Pricam o radno sposobnim, bez nekih penzija ili primanja iz vana.Ja nisam mogao zamisliti da citav zivot provedem vani,sahranim roditelje a da ih vidim jednom godisnje...Sta cu,takav sam i ja i zena i ne mogu protiv sebe.Ostao bi ja jos par godina ali djeci bilo 5 godina i drugoj 5 mjeseci.Kontam ako narastu,popusili smo ga.Al eto da ima neka sigurica,cekao pasos da dobijem.U utorak ga dobio,u cetvrtak se odjavili i otisli.Prodje od tada 14 godina i nisam se pokajao.Povratak je teska i skupa odluka.Kad ides iz nista u nesta,lako se odluciti.Kako god bolje ce ti biti.Haj majcin sine iz nesta u nista.Jos te kosta da dodjes u neizvjesnost i rizik.Haj da si sam, nego ko nikolica s prikolicom.Djeca iza tebe.Iskreno,moras malo mahnit bit.Nema ovde sigurnosti.Al rizik je interesantan,nekome...Ako ti prodje sto si naumio,onda si sretan.Draze mi je to sto sam ispunio sto sam zamislio ,nego da je moj onaj neboder u briselu.Djeca su sad velika,jedna na fakultetu a druga jos malo pa u srednju.Nadam se da mi nece otici.Ako odu sta cu,njihov zivot i izbori.Ja sam im omogucio i naucio ih sta sam mogao.Dalje je njihova borba.Nisam primjetio da ovi sto su vani odgovaraju nekoga od odlaska.Vise to tumacim kao iznosenje realnog stanja i ocekivanja.A ovde je mnogo nerealnih i supljih glasina.Od foruma do prica,medija...Slusajte one koji su vani ako vec planirate ici.Imaces realniju startnu poziciju i mogu ti olaksati neke stvari.Od poslova do papira,stana...Sta te interesuje pitas nekoga ko je vani.Konkretno,kako cu to i to,kako je tu i tu...Od prepucavanja i vrijedjanja nema hajra.Svima nam je boriti se i raditi.kloniran wrote:Meni samo nije jasan taj sindrom ovih sto su otisli nekad prije ili prije par godina.mirsek wrote:Sto ti mozes otici a drugi ne mogu ?insomnia78 wrote: De mi jedan moj post u kojem se ja zalim na zivot u Fr? Ja samo naivnima pokusavam razbiti predrasude
Slomise se odgovarajuci druge da ne idu![]()
ja kad bih bio tamo i kad bi bilo toliko tesko koliko se ovdje predstavlja da jeste, brate kofer i ako treba pjeske bih se vratio nazad.
Al ne poznajem nikoga da se u zadnje vrijeme vratio, a da nije makar penziju obezbijedio tamo
- Gojeni H
#2522 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nekome me je ovo zivotno pitanje.HAVANA wrote:...Ja nisam mogao zamisliti da citav zivot provedem vani,sahranim roditelje a da ih vidim jednom godisnje...Sta cu,takav sam i ja i zena i ne mogu protiv sebe. ...
Drugog boli kufer ... nit' je tako vaspitavan, nit' ima to nesto u stomaku.
Treci je negdje izmedju ... valjda.
-
moonca
#2523 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nevjerovatno slicno pises kao ona Karlinka/Ljubav-a-ha i kako se jos vec vabila.Gojeni H wrote:Ne moras imati, mozes se u zemlji gdje, obuciti uz rad.moonca wrote:[quote="mirsek]"Vecina koja ide vani su kategorija Muje.
Traun. Ne brini se ti za mene, kad odem necu ici na crno niti cu ici kod rodbine da me izdrzavaju.![]()
Sad ide drugaciji profil ljudi od onih kad je bio rat, sad da bi otisao moras imati neku kvalifikaciju.
Ljudi moraju da se potrude ako hoce da odu na legalan nacin, na crno nisam racunao.
Nebitno ko si, molim te nemoj raji pricati lovacke price.
Kako to zamisljas? Neko kaze Hamzi iz Bosne da dodje da bi ga o drzavnom trosku obucavao za vodoinstalatera, elektricara, itd.?
Gdje to ima ba?[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]
U Americi ba.
- Bluemore
#2524 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ja teme
Pa ovdje se Nema sta procitati da vrijedi
A ovo sto im je u bosni Dobro mi djeluju fakat neuroticno i zajedljivo.a Valjda je takav vakat
Za havanu je dobro da je tu inace bi mu mozda bilo ko fudi
Kakvih prglupih generalizacija
U sustini je Sve to pisanje nesto na zor i iz inata
Da je dobro trebalo bi se moci procitati na drugim temama
A ovo sto im je u bosni Dobro mi djeluju fakat neuroticno i zajedljivo.a Valjda je takav vakat
Za havanu je dobro da je tu inace bi mu mozda bilo ko fudi
Kakvih prglupih generalizacija
U sustini je Sve to pisanje nesto na zor i iz inata
Da je dobro trebalo bi se moci procitati na drugim temama
-
izgubljena dusa
#2525 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ovo je lijepo napisano, konkretno.HAVANA wrote:...Slusajte one koji su vani ako vec planirate ici.Imaces realniju startnu poziciju i mogu ti olaksati neke stvari.Od poslova do papira,stana...Sta te interesuje pitas nekoga ko je vani.Konkretno,kako cu to i to,kako je tu i tu...Od prepucavanja i vrijedjanja nema hajra.Svima nam je boriti se i raditi.
Ja imam blisku rodbinu vani, ali nisu htjeli pomoci I uputiti. Valjda se nije uklapalo u njihovu matematiku.
Jedni su imali "ozbiljnu" namjeru sa se vrate, a nisu se vratili. Njihov odgovor na sva moja pitanja je bio 'joj....ne moze....ne moze nikako....tesko....ovde ljudi rade najlosije poslove....bices cistacica I neces imati sta da jedes...."
Da sam bar dobila zvanicna, zakonom regulisana pravila useljenja. Ne, sve se svelo na njihovo misljenje kako to ne moze....
Drugi su brigu o svojim roditeljima rjesavali preko moje porodice I povremeno se iscudjavali ovdasnjim prilikama I dogadjajima. Svoju djecu, naravno skoluju vani. Vjerovatno ce tako I ostati.
Sta god sam rekla, sta god sam pitala, odgovor se svodio na iscudjavanje "sta hoces.....eto sad vise nije rat..."
Elem, na konkretna pitanja nije bilo kvalitetnog dgovora, uzalud sam pitala I trosla svoje vrijeme I zivot....
I jedn I drugi su pomagali slanjem iznosene odjece I nesto novaca. Nisam dobila pomoc koja mi je trebala, nego ono sto su oni zamislili da mi teba.
Nedavno, dolazi dalja rodica. Zivi u Americi. I u jednom momentu pita "zar I ti mislis da je vani trava zelenija?" Odgovorih "Ne mislim, ali znam da je uredjena, njegovana, zalivena, pokosena...sve sto jednu travu cini travom" I onda sam joj na blic navela namete realnom sektoru, stanje u zdravstvu, stanje sa vodom, stanje na fakultetima, sindikate, stanje fondova, visinu primanja...I predlozila da se u ovu ljepotu odmah vrati...propusta jako puno u zivotu I pati se u tamo nekom, uredjenom sistemu.
Kad je bilo vrijeme da se ode, nisam imala ni info ni podrsku.
Do konretnih informacija sam dosla preko Immigracionog savjetnika....ali je o vec bilo kasno za moju porodicu.
Istruhnucu u ovoj vukojebini I nikad je necu oprostiti.
Ja moju djecu jedva cupam iz ovog blata. Borim se koliko mogu da njihov zivot ne prodje u siromastvu, ogranicen srednjevjekovnim tradicijama I obicajima, opterecen kojekakvim nametima "za njihovo dobro, a protiv njih"