Jugoslovenstvo

Post Reply
General War

#2501 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Tomahawk11 wrote:
Kejn wrote:
Sara03 wrote:
Činjenica jeste da je Bosna i Hercegovina starija od sva tri konstitutivna naroda, ona ih je iznjedrila.
Saro draga Bosna i Hercegovina je stara 25 godina....
Ova - da.
Ako tako gledas, nemaju puno vise ni Hrvatska ni Srbija.
:thumbup:
General War

#2502 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Uljudbeni_Nositelj wrote:BiH mora biti nacionalna država bošnjačkog naroda. To je jedina pravda. Sve drugo vodi u nestanak i asimilaciju i svi moramo biti JEDNO na tom putu.
Zasto bi bila nacionalna drzava bosnjaka iz Srbijanskog-Crnogorskog sandzaka?
Kaligula I

#2503 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Bodkin wrote:

Poenta je da se poistovijetis sa drzavom, a ne narodom. Ti se ne vidis ni kao bosanski hrvat. Misim nije bitno. Ima zemalja koje su skoro 100% homogene pa su u kurcu
...poenta je u prihvatanju različitosti, jer je ona preduvjet mira i suživota među ljudima...otud zapad i trenira LGBT toleranciju, kao najradikalniju različitost, jer ako nju prihvatimo to onda znači da smo sposobni da prihvatimo različite rase, nacije, religije, a što je odlična preventiva za potencijalne mržnje, nesnošljivosti i ratove...možda je malo ' out' ali tu je negdje :D
Sara03

#2504 Re: Jugoslovenstvo

Post by Sara03 »

Kejn wrote:
Sara03 wrote:
Činjenica jeste da je Bosna i Hercegovina starija od sva tri konstitutivna naroda, ona ih je iznjedrila.
Saro draga Bosna i Hercegovina je stara 25 godina....
Reakcija cijenjenih profesora, Omera Ibrahimagića, Mustafe Imamovića (rahmet/pokoj mu duši) i drugih na ovu nevjerovatnu nebulozu:
Image

Znaš li, bolan, išta o državno-pravnom kontinuitetu Bosne i Hercegovine, obnovi njene državnosti..? Il' slučajno, o specifičnosti njene političke i teritorijalne cjeline u okviru drugih državno-pravnih statusa?

:run:
zg1911

#2505 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

Fudo387 wrote:
zg1911 wrote:Je. A zaboravio si šta je bilo s jugom? Juga pa-pa. Da ne bi bilo tako i s bih?
Realno, razvaljivanje Jugoslavije je najveca glupost koju su srpski i hrvatski sovinisti mogli priustiti svojim potomcima.
Unesrecili su i u pizdu materinu zabili more generacija, to vise bogotac ne spasi.
Umjesto da se nesto naucilo iz te besmislene destrukcije, ona se nastavlja. Kad vise nema nista za razjebat, daj sta das, ima Bosna.

Kad obicnom covjeku nisi u stanju obezbjediti pristojnu egzistenciju, daj mu gusli, brlje i tisucljetnih snova, a on jadan vazda u qrcu. Samo sto jedan napravi kuci, malo se sredi, eto neke borbe za nesta i mase idiota da mu sve zapale.
Dinaroidi su nevidjeni kreteni i budale.
nisu li i bošnjački političari glasali za rasturanje jugoslavije?

vidiš meni uopće nije žao raspada juge. zna se zašto su prve izašle slovenija i hrvatska. svakom njegovo i mirna bosna.

bilo bi zanimljivo vidjeti usporedbu ekonomskih pojazatelja između ex-yu država i prosjeka eu, kao i njih samih međusobno, u periodu pred raspad juge i sad. pa da vidimo je li svima lošije i ako nije kojima nije
madner

#2506 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Naspram Z. Evrope Hrvatska losije stoji sada nego 1980, u %.
Kaligula I

#2507 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

cyprus wrote:Ljudi, o čemu mi pričamo? Zašto bi bio problema da ljudi imaju dvije vrste identiteta - identifikaciju sa narodom i identifikaciju sa državom? Ja u tome ne vidim problem... Ne vidim ga ni u drugom slučaju, kad se ljudi identifikuju samo sa državom... Ozbiljno, u čemu je problem? Po meni problem nastaje samo kad se ljudi identifikuju isključivo sa narodom...
...najpouzdanija je identifikacija sa čovjekom, a što se tiče identifikacije s narodom i državom meni tu nema razlike...i jedna i druga su podjednako remetilački faktor...zahvaljujući njima, i prije svega religiji, imamo ono što imamao, dakle balkansku tarapanu...upravo zato i smatram da je Jugoslavija imala smisla...no ako ne može, molim lijepo, idemo dalje svakako će nas usisati jači i moćniji identiteti...na kraju krajeva zaboli me qurac za bilo koji identitet...krila mi narast neće ni od jednog...
General War

#2508 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Nemam pojma je li ovo tacno ili ne ali nadjoh na netu:

Image
zg1911

#2509 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

madner wrote:Naspram Z. Evrope Hrvatska losije stoji sada nego 1980, u %.
A ostale ex-yu države? Kakav je bio trend? 80ih je yu gospodarstvo propadalo
Kaligula I

#2510 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Fudo387 wrote:
zg1911 wrote:Je. A zaboravio si šta je bilo s jugom? Juga pa-pa. Da ne bi bilo tako i s bih?
Realno, razvaljivanje Jugoslavije je najveca glupost koju su srpski i hrvatski sovinisti mogli priustiti svojim potomcima.
Unesrecili su i u pizdu materinu zabili more generacija, to vise bogotac ne spasi.
Umjesto da se nesto naucilo iz te besmislene destrukcije, ona se nastavlja. Kad vise nema nista za razjebat, daj sta das, ima Bosna.

Kad obicnom covjeku nisi u stanju obezbjediti pristojnu egzistenciju, daj mu gusli, brlje i tisucljetnih snova, a on jadan vazda u qrcu. Samo sto jedan napravi kuci, malo se sredi, eto neke borbe za nesta i mase idiota da mu sve zapale.
:thumbup:...da se i s tobom jednom složim :D
Fudo387

#2511 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

zg1911 wrote:
Fudo387 wrote:

vidiš meni uopće nije žao raspada juge. zna se zašto su prve izašle slovenija i hrvatska. svakom njegovo i mirna bosna.

bilo bi zanimljivo vidjeti usporedbu ekonomskih pojazatelja između ex-yu država i prosjeka eu, kao i njih samih međusobno, u periodu pred raspad juge i sad. pa da vidimo je li svima lošije i ako nije kojima nije
Bosnjaci su nebitni u ovoj prici, kao i njihovi politicari. Niti su imali snage da je razvale, niti da spasavaju. Jasno sam oznacio glavne krivce, ostali su bili tu 'nako.

Ama nije ni meni zao, zaboli me klinac za njom, samo konstatujem kakve su posljedice nastale. Cisto iz pragmaticnih razloga, pogledas, saberes, oduzmes, i racionalno zakljucis sta si dobio, sta izgubio, i gdje si u svemu. Mislim da smo nekim cudom imali razumne ljude u tom nevaktu da bi danas svi bolje zivjeli, doduse, ovo je sbbkbb, pa mozda i grijesim.

Ekonomski pokazatelji su nemilosrdni, malo se Slovenci otimaju, ostali su manje vise tropa.
Connaisseur Karlin

#2512 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

pici wrote:
cyprus wrote:Btw, sretno nam otvaranje 100-te stranice :-D

Image

Uskoro će biti više ispisanih stranica, nego što ima Jugoslavena :oops: :mrgreen:

Hej, Slaveni, jošte živi :mrgreen:
:-D :lol: :thumbup:
zg1911

#2513 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

Fudo387 wrote:

Bosnjaci su nebitni u ovoj prici, kao i njihovi politicari. Niti su imali snage da je razvale, niti da spasavaju. Jasno sam oznacio glavne krivce, ostali su bili tu 'nako.

Ama nije ni meni zao, zaboli me klinac za njom, samo konstatujem kakve su posljedice nastale. Cisto iz pragmaticnih razloga, pogledas, saberes, oduzmes, i racionalno zakljucis sta si dobio, sta izgubio, i gdje si u svemu. Mislim da smo nekim cudom imali razumne ljude u tom nevaktu da bi danas svi bolje zivjeli, doduse, ovo je sbbkbb, pa mozda i grijesim.

Ekonomski pokazatelji su nemilosrdni, malo se Slovenci otimaju, ostali su manje vise tropa.[/quote]

Što je to prosječan državljanin rh izgubio raspadom juge? Pljačka je uzrokovana pretvorbom iz socijalizma u kapitalizam i do nje bi došlo i da je juga opstala. Dakle, slušam?

Slovenci su se jednako tako otimali i u ex-yu, pa hrvati, a ostali kržljavo. Dakle?
madner

#2514 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

zg1911 wrote:
Ranking unutar ex Ju drzava je ostao isti. Slovenija bogatija od Hrvatske, Hrvatska od Srbije, Srbija tu negdje sa BiH i Crnom Gorom. Zapravo je Srbija najvise nazadovala, jer je njen rang bio los zbog Kosova.

Cak i omjeri plata su tu negdje.

80ih je bila kriza, stagniralo je. Medjutim posto je i u svijetu bila kriza, % naspram Evrope se nije previse mjenjao do druge polovine 80ih kada je ista izasla iz krize.
Kaligula I

#2515 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Connaisseur Karlin wrote:

mala ispravka: uspjesnim osobama ne smeta biti istovremeno ni stranac ni dijaspora :)

poanta je da ista spomennuta grupa smeta jednako isfrustriranim domacinima u staroj i novoj domovini :D
...elem vama puniji novčanici, a nama duše...neka, svakom svačije...osim da se pomiješamo i napravimo balans :D
General War

#2516 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

zg1911 wrote:
Sve su biljezile rast osim...pogodi
Image
Connaisseur Karlin

#2517 Re: Jugoslovenstvo

Mis mekinjas wrote:Sta mi treba na papiru to sam. Sve ostalo smatram krajnjim debilizmom. Pod tim mislim na sve koji se busaju u prsa i smaraju i Dave bilo kakvom nacionalnom i državnom pripadnošću. Jednako mi debilno izgledaju Nijemci, Amerikanci, Brazilci, Argentinci, Kanađani, Norvežanin, Šveđani.... Australci, Britanci (oni pogotovo)... :mrgreen:
:kiss: :thumbup:
madner

#2518 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

zg1911 wrote:
Fudo387 wrote:

Ekonomski pokazatelji su nemilosrdni, malo se Slovenci otimaju, ostali su manje vise tropa.
Što je to prosječan državljanin rh izgubio raspadom juge? Pljačka je uzrokovana pretvorbom iz socijalizma u kapitalizam i do nje bi došlo i da je juga opstala. Dakle, slušam?

Slovenci su se jednako tako otimali i u ex-yu, pa hrvati, a ostali kržljavo. Dakle?
Pljacka je direktna posljedica raspada, jer je sistem koji bi sprijecio pljacku nestao. Nisu slucajno Slovenci najbolje prosli, jedini nisu ratovali i nisu sjebali drzavne institucije.
Connaisseur Karlin

#2519 Re: Jugoslovenstvo

Kaligula I wrote:

mala ispravka: uspjesnim osobama ne smeta biti istovremeno ni stranac ni dijaspora :)

poanta je da ista spomennuta grupa smeta jednako isfrustriranim domacinima u staroj i novoj domovini :D
...elem vama puniji novčanici, a nama duše...neka, svakom svačije...osim da se pomiješamo i napravimo balans :D
od cega su vam punije duse :D :-) :lol:
Fudo387

#2520 Re: Jugoslovenstvo

Post by Fudo387 »

zg1911 wrote:Što je to prosječan državljanin rh izgubio raspadom juge? Pljačka je uzrokovana pretvorbom iz socijalizma u kapitalizam i do nje bi došlo i da je juga opstala. Dakle, slušam?
Izgubio je pet godina zivota, u ekonomskom smislu (da pokusam najbanalnijim primjerom) pretekli su te jebeni Cesi, Madjari i Poljaci.
Dobio je traume, sprzen Vukovar, i masu hajvana koji ce koristiti to stradanje da tebi narednih sto godina zagorcavaju zivot.
Kad ne zna nista, ima domoljublje, propadne Konzum-organizuj pohod na Blajburg. Evo ti zastava i himna, najedi se.
zg1911 wrote:Slovenci su se jednako tako otimali i u ex-yu, pa hrvati, a ostali kržljavo. Dakle?
Ma sve je to bilo u pet deka, uglavnom, postojala je realna osnova za podizanje ljestvice koju su, prvo srbi, pa onda vi krampom skrsili.
Sad kad ste dotakli zid, nema dalje, salji Kolindu po svijetu da prodaje ublehe o Bosni.
O onim istocnjacima necu ni trositi rijeci, oni su katastrofa nivoa Huna.
Kaligula I

#2521 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

General War wrote:
zg1911 wrote:
Image
...ybt koji paradoks da najmoćnije republike razvaljuju državu u kojima su ekonomski najviše napredovale u svojoj povijesti...umjesto da to rade BiH i Makedonija kad ono oni najsitiji...nevjerovatno...
...otkud ovoliki pad BDP u BiH od '52-'60?
Kaligula I

#2522 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Kaligula I wrote:

...bit će od skromnosti i svoga zavičaja :D
Connaisseur Karlin

#2523 Re: Jugoslovenstvo

Kaligula I wrote:
Kaligula I wrote:
...bit će od skromnosti i svoga zavičaja :D
skromnost ne postoji :-D

pa nema svako problema sa nostalgijom :-D

dijaposra ulaze u zavicaj radi penzije,a ne radi nostalgije ;-)
uglavnomja

#2524 Re: Jugoslovenstvo

Post by uglavnomja »

ako moze link, izvor ... kada se prvi put spominje bosna i HERCEGOVINA kao jedna drzava :?:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2525 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

General War wrote:
zg1911 wrote:
Image
Kakvo sranje od tabele , izvora , podataka....

Dakle ovaj fantomski izvor kaže da je BDP u cijeloj zemlji 1952 bio veći od BDP-a 1989... :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula:
Post Reply