Gojeni H wrote:hAZNADAR wrote:
OK, objasni mi molim te kako bi RS uradila sljedece:
- Povezala teritoriju s'bzirom da je Brcko distrikt - i infrastrukturno i komunikacijski,
- obezbjedila jako dugu granicu s'obzirom koliko imaju novca za to i ljudstva,
- promijenila monetu sto povlaci prekid protoka novca i materijalno i digitalno(kako?), koju kolicinu KM bi uspjela zaustaviti i nagomilati da bi se to poslije promijenilo u apoenima, i naravno vrijednost nove monete koja za razliku od KM nema nikakvo pokrice, koje banke imaju da bi izveli to i rezerve,..
- prijenos i dostavu elektricne energije,
- ekstra institucije, ministarstva, diplomatija,.. sto drzava i prijestonica moraju imati,
- i najbitnije novac za sve to u situaciji prezaduzenosti gdje kredite tesko da bi mogli dobiti sami mimo Sarajeva a i kredite uzimaju da otplacuju kamate, privreda propala a dobar dio kapitala u samoj RS je u rukama zemalja, odnosno firmi iz zemalja koje nebi priznale nezavisnost.
-
Fino mi objasni kako je nezavisnost RS izvodljiva a alegorije me mani. Ionako je suvise na ovoj temi.
Mogu li ja?
- Proglasi Dejtonski sporazum nevazecim i vracanje na stanje prije istog, sto znaci da joj Brcko pripada. Ukoliko dekadencija i defetizam vladaju u bosnjackom i hrvatskom narodu, "vracanje" Brckog uopste nije nikakav problem.
- Zasto obezbjedijivati granicu? Oni nisu u ratu, samo se odvajaju. Osim toga, vodnik i Dozer tvrde (a i ja im se pridruzujem) da na patriotskoj strani nema apetita za napad na PiSi.
- Na isti nacin kako smo i mi u po rata promijenili monetu, odnosno presli na njemacku marku.
- Prijenos i dostava elektricne energije? Govorimo o postojeca 3 razlicita sistema.
- S obzirom da tesko mozemo govoriti o ratu intenziteta 92-95, para ima vise nego dovoljno, a sto nema pokrice Srbija.
Ja mislim da se secesija moze izvrsiti, pitanje je samo koliko je ljudi na drugoj strani spremno na rizik u sprovodjenju iste.
- Brcko 95-te i danas nije vise isto, Srbi nisu vise vecina i bilo kakvo pripojenje RS bi mogli ici samo silom a to bi cak i sarajevske minderase natjeralo da reaguju. Proglasenje Dejtona nevazecim, podrazumijeva i nevazeci 49% teritorije. Koja usput receno nije samo u par gradova vec je velikim dijelom nenaseljena. Lako je zadrzati BL sa 99% Srba, kako bi tehnicki, pravno, legalno, fizicki zadrzali sve te gudure na granici entiteta da su samo njihove? Sto naravno povlaci drugu stavku.
- kako bi RS uredila dejtonsku granicu koju niko ne nadzire a nema dejtona? samo silom. A nije dovoljno samo postaviti punkt na cesti, cak i u EU mimo cesta nije lako prijeci granicu. Granica kroz sume izmedju Slovenije i Austrije i Ozren - nije isto.
- Koliko se sjecam bosanski dinar je bio valuta od 92-ge do 97-me. A strana valuta kao i danas - samo iz ruke na ruku na pijaci.
- proizvodi li RS sama za sebe dovoljno energije? Za bilo kakav izvoz, uvoz, prijenos moras imati sporazume o prijenosu sa
stranim drzavama. U ratu je bila blokada i znas sam koliko struje je bilo. A Federacija danas proizvodi dovoljno za sebe, RS ne.
- ja ne govorim o novcu za rat vec o novcu za nezavisnost. A u novoj nezavisnoj drzavi gdje je mir - ljudi ne ocekuju da pale svijece navecer, jedu Ikar, hodaju u maskirnoj svaki dan, spavaju u podrumima,.... rat je sila prilika. Govorimo o miru i nezavisnosti. RS je u puno goroj situaciji nego bivse YU republike da bi takvo sto mogla izvesti. Nije to Slovenija 91-ge ili Katalonija danas gdje postoji dobra podloga za to. RS je zaduzena do guse, privreda propala, dobar dio kapitala u stranim rukama(ne samo Srbijanskim i Ruskim),... za nezavisnost mirnim putem nemaju novca. Izmedju ostalog gore navedeno.